Bloo wrote:Svi jedu grah...a ti se Muzafere kupaj....
Hodi amo, moja sirotice.
Kad se nece smilovati na te,
Hadzinica, srca kamenoga.
Moderator: anex
Bloo wrote:Svi jedu grah...a ti se Muzafere kupaj....
Nacelno daarzuhal wrote:Ja koliko znam razlika u tim lokumima i utipcima je u tome što se lokumi razvaljaju kao tijesto (na fazone jufke, samo deblje) pa se isjeku i prže, a uštipci se prave od smjese koja je kao za palačinke otprilike (na taj fazon), pa se izlijevaju i prže.
Ili griješim?
I meni se cini da je tako nekako.arzuhal wrote:Ja koliko znam razlika u tim lokumima i utipcima je u tome što se lokumi razvaljaju kao tijesto (na fazone jufke, samo deblje) pa se isjeku i prže, a uštipci se prave od smjese koja je kao za palačinke otprilike (na taj fazon), pa se izlijevaju i prže.
Ili griješim?
Da, ima tih fazona - pozaboravljao sam.wewa wrote:Ne budu ni ustipci masni ako se zamijese jogurtom
Do germe je to.John Cleese wrote:I meni se cini da je tako nekako.arzuhal wrote:Ja koliko znam razlika u tim lokumima i utipcima je u tome što se lokumi razvaljaju kao tijesto (na fazone jufke, samo deblje) pa se isjeku i prže, a uštipci se prave od smjese koja je kao za palačinke otprilike (na taj fazon), pa se izlijevaju i prže.
Ili griješim?
Samo ne bih rekao da je tijesto za ustipke tako rijetko.
U konacnici, razlika je u obliku i u tome koliko ulja "popiju" - koliko se sjecam, lokumi su uvijek bili manje masni.
E i u Vojvodini sam cula da to zovu mekike cini mi se.wewa wrote:Moja nana je znala otkinuti dio tijesta od potkuhanog hljeba pa razvuci pogacice, svaka bude povrsine tave
To slavonci zovu poderane gace
MoguceMis mekinjas wrote:Do germe je to.John Cleese wrote:I meni se cini da je tako nekako.arzuhal wrote:Ja koliko znam razlika u tim lokumima i utipcima je u tome što se lokumi razvaljaju kao tijesto (na fazone jufke, samo deblje) pa se isjeku i prže, a uštipci se prave od smjese koja je kao za palačinke otprilike (na taj fazon), pa se izlijevaju i prže.
Ili griješim?
Samo ne bih rekao da je tijesto za ustipke tako rijetko.
U konacnici, razlika je u obliku i u tome koliko ulja "popiju" - koliko se sjecam, lokumi su uvijek bili manje masni.![]()
A to su mekike?Mis mekinjas wrote:E i u Vojvodini sam cula da to zovu mekike cini mi se.wewa wrote:Moja nana je znala otkinuti dio tijesta od potkuhanog hljeba pa razvuci pogacice, svaka bude povrsine tave
To slavonci zovu poderane gace
Jbmti ja na tog Kaleta jucer naletio i izmedju ostalih i taj klip, samo sto ja ono nista ne kontamarzuhal wrote:A to su mekike?Mis mekinjas wrote:E i u Vojvodini sam cula da to zovu mekike cini mi se.wewa wrote:Moja nana je znala otkinuti dio tijesta od potkuhanog hljeba pa razvuci pogacice, svaka bude povrsine tave
To slavonci zovu poderane gaceJa konto krofne...Gled'o Kaleta Džedaj Imam Silu Gospodara Vremena kako to jede...Strpa je k'o ništa...Piše: mekike.
Pa ne znam...Warashii wrote: Jbmti ja na tog Kaleta jucer naletio i izmedju ostalih i taj klip, samo sto ja ono nista ne kontamvezano za njeg.
Muha, jes' to ti?!hadzinicasa wrote:U strasnom sam iskusenju da napisem: „pratim“
:muhadzir:wewa wrote:Muha, jes' to ti?!hadzinicasa wrote:U strasnom sam iskusenju da napisem: „pratim“
hadzinicasa wrote:U strasnom sam iskusenju da napisem: „pratim“
![]()

wewa wrote:zivjela coolinarika!vazi wrote:
Ziva bila, daj recept za ovu crnu maslenicu
https://www.coolinarika.com/recept/bosa ... maslenica/
Pa tako cu bas i probat , hvala na ideji, mozda ovaj vikend aBd.biscanka2 wrote:wewa wrote:zivjela coolinarika!vazi wrote:
Ziva bila, daj recept za ovu crnu maslenicu
https://www.coolinarika.com/recept/bosa ... maslenica/![]()
![]()
Moja tetka je znala reci na tri sake crnog stavis jednu saku-saku i pol
bjelog brasna.![]()
Ne smijem se ja ovdje kod vas dugo zadrzavati.
Samo slike gledajuci covjeku kile da se nalijepe a nekamoli trka po
kuhinji gledajuci imam li materijala za iste skuhati.![]()

njam!Warashii wrote:
Vecera od neku noc
Pastrmka pecena u grill tavi i mediteranska mjesavima ( iz kese )
Opet nesto na brzinu