Republika Turska

Post Reply
Kikibombona

#16576 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

LSD wrote:
Kikibombona wrote:Muslimansko bratstvo je ideoloski veoma blisko AKP i Erdoganu licno. Veliki sultan se nadao da ce ihvanijska posast, nakon sto ovlada najvecom arapskom zemljom, nastaviti sirenje na ostale islamske zemlje. Tako bi Erdogan postao istinski lider ummeta, sa svojom bracom ihvanijama. Desilo se sve suprotno od toga. Ihvanije izgubise na svim frontovima. Egipat ih proglasio teroristickom organizacijom, a isto ce veoma brzo uciniti Amerika.

Kurdi nikad u historiji nisu bili jaci. U Iraku imaju drzavu u drzavi. Samo pitanje trenutka kada ce biti nezavisni. U Siriji uz pomoc Amerike, Rusije, Francuske i jos nekih zemalja Kurdi ni od cega postadosa sila. I uzivaju protekciju pomenutih. Turci napadnu, ulete Amerikanci i Rusi, ZAJEDNO! :shock: :lol: :lol:
jbt, frajer se klebera što rusi, turci, ameri upadaju po Siriji, rade šta hoce, što ljudi ginu na dnevnoj bazi vec 6 godina, njemu rat zayebancija :facepalm: do smijeha mu
NEEEE!!

Keleberim se zato sto Amerikanci i Rusi ulecu izmedju Turaka i Kurda u Siriji i tako sprjecavaju krvoprolice. Turci zele unistiti Kurde a to im ne dozvoljavaju Amerikanci i Rusi. I zbog toga mi je drago.

Lijepo sam ja to gore napisao, samo se ti malo pravis grbav.

Turci su u Siriji popusili kitu. :thumbup: :D
aratet

#16577 Re: Republika Turska

Post by aratet »

Turska druga sila NATO-a koja nema svoj tenk, ili da rezimiramo Turska druga sila NATO-a zato sto su muslimani. :D
farisovo

#16578 Re: Republika Turska

Post by farisovo »

madner wrote:Francuzi imaju dosta stvari koje su vrhunske, ali imaju dosta specificne zahtjeve.

Ali Turska, zemlja koja uvozi sve od oruzja... :D

Podsjetivši na u Turskoj ranije proizvedene tenkove ALTAY, brodove MILGEM, bespilotne letjelice ANKA, avione za obuku HURKUS, premijer Erdogan je kazao da je i današnja predaja domaćeg helikoptera ATAk još jedna karika u lancu proizvoda turske vojne idustrije.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/tu ... helikopter
Last edited by farisovo on 22/03/2017 16:20, edited 1 time in total.
farisovo

#16579 Re: Republika Turska

Post by farisovo »

aratet wrote:Turska druga sila NATO-a koja nema svoj tenk, ili da rezimiramo Turska druga sila NATO-a zato sto su muslimani. :D

Jok, kardas!
Da nam nije Hrvatistana ne bi ni metaka imali.
Je li ti lakše?
LSD

#16580 Re: Republika Turska

Post by LSD »

Kikibombona wrote: NEEEE!!

Keleberim se zato sto Amerikanci i Rusi ulecu izmedju Turaka i Kurda u Siriji i tako sprjecavaju krvoprolice. Turci zele unistiti Kurde a to im ne dozvoljavaju Amerikanci i Rusi. I zbog toga mi je drago.

Lijepo sam ja to gore napisao, samo se ti malo pravis grbav.

Turci su u Siriji popusili kitu. :thumbup: :D
yebe se tebi za kurdima i za rat i za žrtve po siriji generalno....ovdje je fora hiperventilirati o mrskim turcima i lupati smajlije :facepalm:

Jah, moralne gromade jenkiji i rusi ce spasiti kurde, ludi za njima ;-) ...kao što su bili ludi za sudbinom kurda i prethodnih 100 godina :nargila:
Last edited by LSD on 22/03/2017 16:20, edited 1 time in total.
Krokodajl

#16581 Re: Republika Turska

Post by Krokodajl »

Turska itekako ima šta reći po pitanju vojne industrije, vidjet ćemo na šta će ovaj tenk Altaj ispast, ali nije više to mjerilo vojne industrije, Njemci su definitivno ispred Turaka, Turska ima glomazniju vojsku i glomazniju proizvodnju, ali dosta stvari koje proizvode su licencirane, samim time i zastarjele, ali da imaju jaku vojnu industriju, to svakako da.
Point.

#16582 Re: Republika Turska

Post by Point. »

Dvije najvece gluposti dana - da je Turska ispred Njemacke vojno i da Erdogan dijeli lekcije o demokratiji i ljudskim pravima. Je li ovo zona sumraka?
sunceKOtepsija

#16583 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

farisovo wrote:
madner wrote:Francuzi imaju dosta stvari koje su vrhunske, ali imaju dosta specificne zahtjeve.

Podsjetivši na u Turskoj ranije proizvedene tenkove ALTAY, brodove MILGEM, bespilotne letjelice ANKA, avione za obuku HURKUS, premijer Erdogan je kazao da je i današnja predaja domaćeg helikoptera ATAk još jedna karika u lancu proizvoda turske vojne idustrije.

pise sve-osim gdje je proizvedeno to cudo turske vojne industrije
the six T-129A EDHs are part of a batch of nine choppers that Turkey ordered in November 2010, increasing its total order to 60.

The T-129s were largely built by AgustaWestland in Italy with an expected delivery in late 2012, one year before the Turkish-built helicopters would start being delivered. The first nine choppers are to be armed by Turkey.
http://www.hurriyetdailynews.com/turkey ... sCatID=345
sloicna stvar je i sa drugim, pobrojanim orudima
farisovo

#16584 Re: Republika Turska

Post by farisovo »

sunceKOtepsija wrote:
farisovo wrote:

pise sve-osim gdje je proizvedeno to cudo turske vojne industrije
the six T-129A EDHs are part of a batch of nine choppers that Turkey ordered in November 2010, increasing its total order to 60.

The T-129s were largely built by AgustaWestland in Italy with an expected delivery in late 2012, one year before the Turkish-built helicopters would start being delivered. The first nine choppers are to be armed by Turkey.
http://www.hurriyetdailynews.com/turkey ... sCatID=345
sloicna stvar je i sa drugim, pobrojanim orudima
Daj koju fotografiju, da SI uljepšaš dan.
Kikibombona

#16585 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Nemoj ga Tepsija, casti ti! :lol: :lol:
sunceKOtepsija

#16586 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

farisovo wrote: Daj koju fotografiju, da SI uljepšaš dan.
uzivaj-turska ide dalje-2016 :thumbup: nova godina-novi projekt
Image
Lockheed subsidiary will produce new Turkish utility helicopter based on S-70i model.
By Geoff Ziezulewicz | Updated June 16, 2016 at 1:55 PM
http://www.hurriyetdailynews.com/sikors ... sCatID=345
Delivery of this S-70i prototype fulfills a major milestone for the Turkish Utility Helicopter Program, and signals our continued close collaboration with Aselsan and the other aerospace companies led by TAI,” said Sikorsky President Dan Schultz.

“The employees of Sikorsky are honored that the largest international industrialization project in our 93-year history will help all the end-users fulfill their requirements for a modern utility helicopter based on the Black Hawk aircraft, while adding Turkish-developed avionics technology to further distinguish this proven platform,” he added.

The Sikorsky-owned S-70i aircraft arrived at the Aselsan facility in Ankara on Feb. 25 after nine hours of flight from Sikorsky’s PZL Mielec aircraft factory in southern Poland, according to the statement.

During the journey, the aircraft crossed Slovakia, Hungary, Romania, and Bulgaria with two fuel stops along the way.
http://lockheedmartin.com/us/news/press ... pters.html
“These finalized agreements mark the beginning of an important and highly collaborative industrialization partnership with Turkish industry that will endure for decades,” said Dan Schultz, Sikorsky President. “We thank the Republic of Turkey for choosing a Sikorsky multi-role helicopter, and we congratulate Turkish industry for building this manufacturing capability.”
During the latter half of 2016, Sikorsky will provide TAI with the engineering data to establish an assembly line and begin manufacturing T70 aircraft. To launch the line, Sikorsky will deliver the first five aircraft in kit form for assembly by TAI starting in 2018. The first Turkish-built T70 aircraft will be certified and qualified for delivery to the Turkish Government in 2021.
Krokodajl

#16587 Re: Republika Turska

Post by Krokodajl »

Tepsija jel nas spomenuo Predsjednik, kakav si to čo'ek ne dijeliš berićet.
asurbanipal

#16588 Re: Republika Turska

Post by asurbanipal »

666 stranica :mrgreen:

Dedždžal, Dajjal, Antikrist himself

Image

:lol: :lol: :lol:

Lopez1981

#16589 Re: Republika Turska

Post by Lopez1981 »

Samo teska budala moze ismijavat Tursku vojnu industriju.
farisovo

#16590 Re: Republika Turska

Post by farisovo »

Lopez1981 wrote:Samo teska budala moze ismijavat Tursku vojnu industriju.
Tepsija ili BOT od početka Tursku predstavlja kao Somaliju, ima tip i aparat - pa sve uslika.
hAZNADAR

#16591 Re: Republika Turska

Post by hAZNADAR »

Pandakonda wrote:Bosna se pod hitno mora distancirati od Turske, ako u evropi vide ove naše spodobe kako mašu sa Turskim zastavama nećemo ni mi iz BiH moći mirno hodati Evropom :roll:
Nazalost ne moze. Bolje imati i budalu prijatelja nego nikakvog. Kada nadjemo zamjenu za turskog prijatelja - onda tek mozemo otkaciti turke.

A Evropa prema svakako nije nikada bila dobronamjerna - pa koja hebena razlika ako se ne distanciramo od turaka.

Mislim da je jasno da je ova erdoganova predstava samo interes i ko zna koji im je cilj. Politika se ne tumaci konto necijeg karaktera ili psihoanalize. Iza Erdogana stoji sila savjetnika, decenije vrlo pragmaticne politike,... nesto se valja iza svega ovoga - pokazace se sta.
farisovo

#16592 Re: Republika Turska

Post by farisovo »

Kikibombona wrote:Nemoj ga Tepsija, casti ti! :lol: :lol:

Merhaba Kurd.
hAZNADAR

#16593 Re: Republika Turska

Post by hAZNADAR »

Takodjer je budalasto spominjati tursku vojnu industriju kao neki adut u sporu sa EU. Gdje to oni mogu i prema kome demonstrirati svoju vojnu nadmoc?
Jedino sto ima tezinu u EU-turskom sporu je kapital i robna razmjena. Koliko ko ima hajra od koga i u kojim ciframa.

Ja i dalje ponavljam da je ova erdoganova predstava samo paravan iza necega drugog ili uvertira u nesto. Iz nekog nepoznatog razloga - Turska provocira EU zemlje da same zamrznu kontakte i prekinu odnose. Ko zna zasto. Podsjecam - da iza erdogan stoji sila savjetnika i decenije iskustva pragmaticne politike. Glupost je tumaciti tursku politiku psihoanalizom erdogana.
farisovo

#16594 Re: Republika Turska

Post by farisovo »

Turska kompanija gradi ruski aerodrom. Vrijednost investicije preko 600 miliona $

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/tu ... -aerodromu
NajdraziVodjaa

#16595 Re: Republika Turska

Post by NajdraziVodjaa »

Vece su budale oni sto velicaju tu strasnu vojnu industriju :lol: a kako tek nazvati ove sto tvrde da je u bilo cemu osim pravljenju kebaba Turska ispred Njemacke? Znaci to dvoje sto se tice vojne industrije i tehnologije ne mogu ni u sali u istu recenicu.

Turska vojska ti je tigar od papira, to su neke brojke na papiru svasta nesto nasaraju da su sila a onda ih vidis kako se blamiraju protiv Isila mjesecima za jedan nekakav gradic, dok za to vrijeme kmece Americi da svojim avionima gadja Isil, pa onda kmecali da i Rusija gadja Isil pa onda uleti i Sirijska vojska sa juga sve to da mocna turska vojska zauzme malo vece selo :lol:

Ej nema sta silna je turska vojska :D
farisovo

#16596 Re: Republika Turska

Post by farisovo »

NajdraziVodjaa wrote:
Vece su budale oni sto velicaju tu strasnu vojnu industriju :lol: a kako tek nazvati ove sto tvrde da je u bilo cemu osim pravljenju kebaba Turska ispred Njemacke? Znaci to dvoje sto se tice vojne industrije i tehnologije ne mogu ni u sali u istu recenicu.

Turska vojska ti je tigar od papira, to su neke brojke na papiru svasta nesto nasaraju da su sila a onda ih vidis kako se blamiraju protiv Isila mjesecima za jedan nekakav gradic, dok za to vrijeme kmece Americi da svojim avionima gadja Isil, pa onda kmecali da i Rusija gadja Isil pa onda uleti i Sirijska vojska sa juga sve to da mocna turska vojska zauzme malo vece selo :lol:

Ej nema sta silna je turska vojska :D
Ne možeš tako stvari posmatrati, kroz prizmu borbe protiv isila reći da je Turska "lav od papira" - onda su isti lav od papira i Amerika i Rusija i sva koalicija.

Ko zna šta je tu u pitanju i o čemu se radi. Putin je onda za govornicom UN-a optužio Amerika da stoji iza formiranja i naoruzavanja isila. Trump je u predizbornoj kampanji optuživao hanuma Klinton da njen ured stoji iza formiranja i financiranja isila i terorizma...

Bog zna šta je tu.
Pandakonda

#16597 Re: Republika Turska

Post by Pandakonda »

hAZNADAR wrote:
Pandakonda wrote:Bosna se pod hitno mora distancirati od Turske, ako u evropi vide ove naše spodobe kako mašu sa Turskim zastavama nećemo ni mi iz BiH moći mirno hodati Evropom :roll:
Nazalost ne moze. Bolje imati i budalu prijatelja nego nikakvog. Kada nadjemo zamjenu za turskog prijatelja - onda tek mozemo otkaciti turke.

A Evropa prema svakako nije nikada bila dobronamjerna - pa koja hebena razlika ako se ne distanciramo od turaka.

Mislim da je jasno da je ova erdoganova predstava samo interes i ko zna koji im je cilj. Politika se ne tumaci konto necijeg karaktera ili psihoanalize. Iza Erdogana stoji sila savjetnika, decenije vrlo pragmaticne politike,... nesto se valja iza svega ovoga - pokazace se sta.
Ma Erdoganov plan je jasan, on očekuje reakciju evrope da onda svojima u Turskoj može reći "evo vidite da nas mrze, samo nas ja mogu spasit", i tako da još više učvrsti svoju vlast. Lik je spreman žrtvovat sigurnost Turaka u Evropi samo da bi kući dobio poene.

Mi se smijemo Srbima što veličaju to navodno prijateljstvo sa Rusijom dok mi iz BiH bukvalno radimo istu stvar sa Turskom. Ja ne znam koliko će trebat ljudima da skontaju da i Ruse i Turke boli briga sa Srbe i Bosance, njima je samo stalo da njihovi interesi i sfera utjecaja ostane relevantna na balkanu. A ni jedni ni drugi ne bi prstom makli ako bi ponovo došlo do nekog sukoba. Evropu boli briga za Bosnu, mi smo za njih jeftina radna snaga isto kao i ostali iz Istočne Evrope, ne znanimamo ih plaho jer naši muslimani ne prave ovakva sranja kao što rade ovi iz Bliskog istoka, sjeverne Afrike, Turske.
Lopez1981

#16599 Re: Republika Turska

Post by Lopez1981 »

hAZNADAR wrote:
Takodjer je budalasto spominjati tursku vojnu industriju kao neki adut u sporu sa EU. Gdje to oni mogu i prema kome demonstrirati svoju vojnu nadmoc?
Jedino sto ima tezinu u EU-turskom sporu je kapital i robna razmjena. Koliko ko ima hajra od koga i u kojim ciframa.
Ne znam da iko spominje Tursku vojnu industriju kao adut u sporu sa EU? Nijedna EU drzava nije zavisna od Turske vojne industrije, pa da bi mogli reci da Turci imaju neki adut u tome.
Ali ismijavati zemlju koja skoro sve proizvodi u vojnoj industriji je pravo glupo, dosta stvari proizvode 100% sami, nesto u kooperaciji sa nekim ali se ipak radi i proizvodi od tenkova, ogromnih vojnih brodova, naoruzanih bespilotnih letjelica, helikoptera itd... Svakim danom napreduju na tom polju, nekad je nezamislivo bilo da Turcin nesto kvalitetno proizvede na polju vojne industrije, imali su ono sto im Amerikanci i Evropljani prodaju od puske do tenka. Danas Turci svoju ogromnu armiju pocinju opremati svojom domacom puskom, nije mala stvar imati toliko vojnika naoruzanih domacom puskom, zapadnjacke oklopnjake mjenjaju sa svojim domacim oklopom itd..
Mozes ih volketi ili mrziti ali ismijavati vojnu industriju ne moze niko. Nisu naravno rang Americke/Ruske ali su daleko od toga da ih moze neko ismijavati.
hAZNADAR

#16600 Re: Republika Turska

Post by hAZNADAR »

Pandakonda wrote:
hAZNADAR wrote:

Ma Erdoganov plan je jasan, on očekuje reakciju evrope da onda svojima u Turskoj može reći "evo vidite da nas mrze, samo nas ja mogu spasit", i tako da još više učvrsti svoju vlast. Lik je spreman žrtvovat sigurnost Turaka u Evropi samo da bi kući dobio poene.

Mi se smijemo Srbima što veličaju to navodno prijateljstvo sa Rusijom dok mi iz BiH bukvalno radimo istu stvar sa Turskom. Ja ne znam koliko će trebat ljudima da skontaju da i Ruse i Turke boli briga sa Srbe i Bosance, njima je samo stalo da njihovi interesi i sfera utjecaja ostane relevantna na balkanu. A ni jedni ni drugi ne bi prstom makli ako bi ponovo došlo do nekog sukoba. Evropu boli briga za Bosnu, mi smo za njih jeftina radna snaga isto kao i ostali iz Istočne Evrope, ne znanimamo ih plaho jer naši muslimani ne prave ovakva sranja kao što rade ovi iz Bliskog istoka, sjeverne Afrike, Turske.
Turska politika je uvijek bila za par klasa iznad nasih politika, uvijek na visem nivou i profesionalnija. Zato tu tesko mogu proci nasi zakljucci koje inace primjenjujemo na domace vlasti. Sta je interes Turske - samo se moze pokazati u buducnosti.
A podrska erdoganu u turskoj uopce nije upitna - ljudi ga tamo dozivljavaju kao Ataturka broj 2. Uopce mu nije potrebna dijaspora po Evropi i mitingasenje - u samoj Turskoj ima sasvim dosta i dovoljno podrske.
Pokazace vrijeme sta im je interes u svemu ovome.

Za nas je isti q.

Ako nam budu zavrtali ruku turci nam ne mogu pomoci.
Mogu nam se izviniti i objasniti da na mogu pomoci zato sto nemaju vise diplomatske odnose sa EU i ne mogu lobirati.
A mogu nas otjerati u p.m. ako se ogradimo od njih.

Tako da ogradjivanje ili podrska Turskoj nema presudan znacaj za nas. Mi smo se navikli na podanicki status pa sve strahujemo kako nas Evropa moze kazniti i drago nam kada nas tapsu po ramenu kao kooperativne. Ucinak nam je i sam poznat i to se vidi sve vrijeme.

Najbolje je u ovome biti neutralan i sto manje upadan. Jedino ako nas turci prozovu i dovedu u iskusenje da se moramo javno opredjeliti - a u to sumnjam.
Post Reply