Pandakonda wrote:hAZNADAR wrote:
Nazalost ne moze. Bolje imati i budalu prijatelja nego nikakvog. Kada nadjemo zamjenu za turskog prijatelja - onda tek mozemo otkaciti turke.
A Evropa prema svakako nije nikada bila dobronamjerna - pa koja hebena razlika ako se ne distanciramo od turaka.
Mislim da je jasno da je ova erdoganova predstava samo interes i ko zna koji im je cilj. Politika se ne tumaci konto necijeg karaktera ili psihoanalize. Iza Erdogana stoji sila savjetnika, decenije vrlo pragmaticne politike,... nesto se valja iza svega ovoga - pokazace se sta.
Ma Erdoganov plan je jasan, on očekuje reakciju evrope da onda svojima u Turskoj može reći "evo vidite da nas mrze, samo nas ja mogu spasit", i tako da još više učvrsti svoju vlast. Lik je spreman žrtvovat sigurnost Turaka u Evropi samo da bi kući dobio poene.
Mi se smijemo Srbima što veličaju to navodno prijateljstvo sa Rusijom dok mi iz BiH bukvalno radimo istu stvar sa Turskom. Ja ne znam koliko će trebat ljudima da skontaju da i Ruse i Turke boli briga sa Srbe i Bosance, njima je samo stalo da njihovi interesi i sfera utjecaja ostane relevantna na balkanu. A ni jedni ni drugi ne bi prstom makli ako bi ponovo došlo do nekog sukoba. Evropu boli briga za Bosnu, mi smo za njih jeftina radna snaga isto kao i ostali iz Istočne Evrope, ne znanimamo ih plaho jer naši muslimani ne prave ovakva sranja kao što rade ovi iz Bliskog istoka, sjeverne Afrike, Turske.
Turska politika je uvijek bila za par klasa iznad nasih politika, uvijek na visem nivou i profesionalnija. Zato tu tesko mogu proci nasi zakljucci koje inace primjenjujemo na domace vlasti. Sta je interes Turske - samo se moze pokazati u buducnosti.
A podrska erdoganu u turskoj uopce nije upitna - ljudi ga tamo dozivljavaju kao Ataturka broj 2. Uopce mu nije potrebna dijaspora po Evropi i mitingasenje - u samoj Turskoj ima sasvim dosta i dovoljno podrske.
Pokazace vrijeme sta im je interes u svemu ovome.
Za nas je isti q.
Ako nam budu zavrtali ruku turci nam ne mogu pomoci.
Mogu nam se izviniti i objasniti da na mogu pomoci zato sto nemaju vise diplomatske odnose sa EU i ne mogu lobirati.
A mogu nas otjerati u p.m. ako se ogradimo od njih.
Tako da ogradjivanje ili podrska Turskoj nema presudan znacaj za nas. Mi smo se navikli na podanicki status pa sve strahujemo kako nas Evropa moze kazniti i drago nam kada nas tapsu po ramenu kao kooperativne. Ucinak nam je i sam poznat i to se vidi sve vrijeme.
Najbolje je u ovome biti neutralan i sto manje upadan. Jedino ako nas turci prozovu i dovedu u iskusenje da se moramo javno opredjeliti - a u to sumnjam.