Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
mijonja
#16551 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kada se ide na Gradišku, treba još dodati i 5-6 kilometara prilično loše ceste od autoputa do graničnog prelaza Gradiška sa bh strane.
Nedavno sam išao za Zagreb i jednom i drugom varijantom, gužva nije bila na granici, vrijeme dolaska je nešto bolje preko Gradiške, ali nije nešto spektakularno.
Tek kada se napravi most u Gradišci i brza cesta sa HR strane to će značajnije donijeti prevagu ovom pravcu.
Što se tiće goriva, to je tu negdje, na Gradišku se više voziš autocestom pa i više trošiš, ali je nešto manje kilometara. Na Bosanski Brod ideš magistralom 70-90 km/h manje trošiš, a nešto je duži put.
Nedavno sam išao za Zagreb i jednom i drugom varijantom, gužva nije bila na granici, vrijeme dolaska je nešto bolje preko Gradiške, ali nije nešto spektakularno.
Tek kada se napravi most u Gradišci i brza cesta sa HR strane to će značajnije donijeti prevagu ovom pravcu.
Što se tiće goriva, to je tu negdje, na Gradišku se više voziš autocestom pa i više trošiš, ali je nešto manje kilometara. Na Bosanski Brod ideš magistralom 70-90 km/h manje trošiš, a nešto je duži put.
- drug_profi
#16552 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Losa magistrala je svih 60 km od Doboja do B.Broda. Narocito dio prije Dervente.
Svodi se da ćeš za isto vrijeme i iste pare biti u jednoj varijanti na ulazu na autoput u S.Brodu, ili na ulazu na autoput u Okucanima.
Znaci imas tu nekih mozda 10 maraka prednosti + 15 minuta ustede preko Gradiske.
Edit: evo sad gledam ima od Broda do Okucana 120 km. Ima tu dosta vise goriva i troska.
Svodi se da ćeš za isto vrijeme i iste pare biti u jednoj varijanti na ulazu na autoput u S.Brodu, ili na ulazu na autoput u Okucanima.
Znaci imas tu nekih mozda 10 maraka prednosti + 15 minuta ustede preko Gradiske.
Edit: evo sad gledam ima od Broda do Okucana 120 km. Ima tu dosta vise goriva i troska.
-
mijonja
#16553 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Slavonski Brod zapad - Okučani 61 km, ali nema veze stoji da je magistrala prema Brodu dobrim dijelom u lošem (kvrgavom) stanjudrug_profi wrote: ↑21/11/2019 11:39 Losa magistrala je svih 60 km od Doboja do B.Broda. Narocito dio prije Dervente.
Edit: evo sad gledam ima od Broda do Okucana 120 km. Ima tu dosta vise goriva i troska.[/b]
- Better Man
#16554 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Dio autoputa od Podlugova do Jošanice koji su nedavno obnovili, opet su uzeli da rade i skidaju asfalt. Dokle više javašluka Auto cesta i nesposobnog Terzića?
- Dope_Man
#16555 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Od AP do granice kroz Gradisku je prilicno losa cesta, u samom gradu bolja nego na tom dijelu 5-6 kilometara prilaza. Isto tako magistrala trosi manje nego AP psom ako drzis 80tak na AP, al obicno odes na znatno vise. Dakle iz ugla para je bolje na Brod, iz ugla vremena i ustede zivaca bolje na AP i Gradisku.drug_profi wrote: ↑21/11/2019 09:18 10 maraka je Kladari (Doboj) Čatrnja (B.Gradiška).
A S.Brod zapad - Nova Gradiška je 28 kn. (7,5 KM) E sad tu treba uračunati i put od Kladara do B.Broda nekih 60 km, tj vrijeme i gorivo. Tako da mislim da to dođe skuplje. Ima doduše i od Gradiške do Okučana da se vozi magistralom 15-tak km, ali odličnom cestom.
Znači dok ti do Broda, već bi vamo bio u Gradiški. Na prelazu šta te zapadne, ali ja bih svakako izabrao Gradisku radi ukupno bolje ceste i vjerovatno jeftinijeg putovanja, te ustede vremena i goriva.
- simonese
#16556 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Gradiska-Jasenovac-Novska,nema guzve
- drug_profi
#16557 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jah, moguće da sam pogrešno zabio čiodu na mapsu pa mi poduplalo.mijonja wrote: ↑21/11/2019 12:01Slavonski Brod zapad - Okučani 61 km, ali nema veze stoji da je magistrala prema Brodu dobrim dijelom u lošem (kvrgavom) stanjudrug_profi wrote: ↑21/11/2019 11:39 Losa magistrala je svih 60 km od Doboja do B.Broda. Narocito dio prije Dervente.
Edit: evo sad gledam ima od Broda do Okucana 120 km. Ima tu dosta vise goriva i troska.[/b]![]()
- drug_profi
#16558 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne da se porediti 5 kilometara lose ceste i 60 kilometara lose ceste gdje ces imati cesta kocenja, ubrzavanja i sl. Mislim da je i u parama jeftinije preko Gradiske.Dope_Man wrote: ↑21/11/2019 12:58Od AP do granice kroz Gradisku je prilicno losa cesta, u samom gradu bolja nego na tom dijelu 5-6 kilometara prilaza. Isto tako magistrala trosi manje nego AP psom ako drzis 80tak na AP, al obicno odes na znatno vise. Dakle iz ugla para je bolje na Brod, iz ugla vremena i ustede zivaca bolje na AP i Gradisku.drug_profi wrote: ↑21/11/2019 09:18 10 maraka je Kladari (Doboj) Čatrnja (B.Gradiška).
A S.Brod zapad - Nova Gradiška je 28 kn. (7,5 KM) E sad tu treba uračunati i put od Kladara do B.Broda nekih 60 km, tj vrijeme i gorivo. Tako da mislim da to dođe skuplje. Ima doduše i od Gradiške do Okučana da se vozi magistralom 15-tak km, ali odličnom cestom.
Znači dok ti do Broda, već bi vamo bio u Gradiški. Na prelazu šta te zapadne, ali ja bih svakako izabrao Gradisku radi ukupno bolje ceste i vjerovatno jeftinijeg putovanja, te ustede vremena i goriva.
- Dope_Man
#16559 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Napisali su ljudi gore da je 7.5 KM na hrvatskom AP od Sl.Broda do Stare Gradiske, ovamo je 10. Google maps kaze da je od raskrsnice gdje se skrece na AP kod Doboja, do petlje Okucani u HR kilometraza u par deka (115 km preko Gradiske, 118 preko Broda). Goriva se sigurno manje potrosi ako se ide vise magistralom, nema tu bas nekih silnih kocenja i ponovnih kretanja da ne pretjerujemo i ne navlacimo, a na AP ovisi kako ko vozi.. neko ide 90 pa i ne trosi nesto, a neko 130-140 i onda pofino trosi u odnosu na magistralu.
Dakle kome se samo ne gadi po magistrali, i stalo mu je da ustedi mozda nekih 15-20 maraka (oba smjera putarina+gorivo) ici ce tim smjerom. Kome se smuci od Zenice do Doboja vuci za raznim sporacima, sleperima i slicno, jedva ce docekati da ode na i dalje poluprazan AP.
Dakle kome se samo ne gadi po magistrali, i stalo mu je da ustedi mozda nekih 15-20 maraka (oba smjera putarina+gorivo) ici ce tim smjerom. Kome se smuci od Zenice do Doboja vuci za raznim sporacima, sleperima i slicno, jedva ce docekati da ode na i dalje poluprazan AP.
- drug_profi
#16560 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Bezveze mi rasprava.
Krecemo iz Doboja. Jedan ode prema Gradiski drugi prema Brodu.
Ovaj je u Gradiski u isto vrijeme kad je drugi u Brodu. Na hrvetskoj autocesti su dakle u isto vrijeme, samo jedan u Okučanima, drugi u Brodu, udaljeni 60 kilometara.
Dok stignu do Zagreba, ovaj sto je isao preko Broda potrosice bar pola sata vise na putovanje i mora preci 50 kilometara vise.
pri tom tih 50 kilometara viska vozi uglavnom po losoj magistralnoj cesti u rezimu 3-4-5 stepen prenosa.
Pa eto.
Krecemo iz Doboja. Jedan ode prema Gradiski drugi prema Brodu.
Ovaj je u Gradiski u isto vrijeme kad je drugi u Brodu. Na hrvetskoj autocesti su dakle u isto vrijeme, samo jedan u Okučanima, drugi u Brodu, udaljeni 60 kilometara.
Dok stignu do Zagreba, ovaj sto je isao preko Broda potrosice bar pola sata vise na putovanje i mora preci 50 kilometara vise.
pri tom tih 50 kilometara viska vozi uglavnom po losoj magistralnoj cesti u rezimu 3-4-5 stepen prenosa.
Pa eto.
- Laertes
#16561 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Iz Tuzle je manja razlika: Županja - Okučani 59 kn / Doboj - Gradiška 10 KM. 20-ak km razlike na magistrali. Isti smor i do Orašja i do Doboja. Ukupna kilometraža u par km.
-
last mohicans
#16562 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jučer se vratio preko Broda, otišao preko Gradiske. Doboj-Okučani u obje varijante:preko Broda 138 min, preko Gradiske 121,prema google mapama. Vala tih 17 min brze preko Gradiske mi ne igra neku ulogu. Preko Gradiske ga čepio 130-150, platio 10 KM,potrosio više goriva. Okučani-ZG 7.5 eura. U povratku, ZG-Brod 11 eura. Sve u svemu, kako se kome sviđa. Veci trosak preko Gradiske, nista pretjerano brze.
- So What!
#16563 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Izgradnja Zeničke obilaznice [Donja Gračanica - Vraca] - 21. 11. 2019. @ indirekt (SSC)

-
Q_Line
- Cossack
-
ja71
-
kakaljin
#16567 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nije tema, ali treba izaci na izbore i birati one koje nisu doveli drzavu u ovu situaciju. A ne da jedva 50% izadje na izbore.
- drug_profi
#16568 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Izbori su podnošenje tužbe i suđenje.
-
pelcer224
#16569 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma cilj je povezati HR sa Mostarom a sve ostalo prema Bosni nikog i ne zanima. Hrvati rade sta oni hoce spajaju svoj narod. Sve ostalo je suplja prica o nekom koridoru Vc. Jos srbi da povezu Doboj i granicu sa SRB (Rača). Sve ostalo je prica za malu djecu, svi znamo da je to kraj svih gradnji.
-
muzicar_iz_parka
#16570 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
To povezivanje Doboja sa Račom obuhvaća u čitavoj cjelini koridor 5C kroz manji entitet. Već se grad prvi dio do Johovca.
Od Johovca na dalje se tek trasa utvrđuje, mada ne znam ko će im to finansirati.
Od Johovca na dalje se tek trasa utvrđuje, mada ne znam ko će im to finansirati.
-
pelcer224
#16571 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jarane moj ako to tebi nije jasno da se uvezuju iskljucivo hrvatski i srpski narod sa maticnim drzavama, i ako gledas to samo sa ekonomske strane i nadas se, a ne kapiras prostor na kom zivis, dzaba je tebi bilo sta pricati. Nikad se neces provozati tim Vc autoputem od Mostara do rijeke Save, jer to je samo u domenu mastanja. Ovde ne postoji drzava osim na papiru kao prazna ljustura.muzicar_iz_parka wrote: ↑22/11/2019 13:02 To povezivanje Doboja sa Račom obuhvaća u čitavoj cjelini koridor 5C kroz manji entitet. Već se grad prvi dio do Johovca.
-
Nivelacija
#16572 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kad malo bolje skontas i jest tako ali to su iskljucivo krivi bosnjacki politicari tj SDA SBB.
Mostar ce biti na Evropskoj mrezi puteva, Banja Luka takodjer, Bijeljina isto..
Zenica i Sarajevo na ledini bez ikakve povezanosti sa bilo cim, o Tuzli smijesno i govoriti.
Mostar ce biti na Evropskoj mrezi puteva, Banja Luka takodjer, Bijeljina isto..
Zenica i Sarajevo na ledini bez ikakve povezanosti sa bilo cim, o Tuzli smijesno i govoriti.
-
muzicar_iz_parka
#16573 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ko brani nekome u FBiH da intezivnije gradi ostatak autoputa od Zenice prema Doboju i shodno time bar potez od Sarajeva pa nadalje bude povezan za Zapadom? Cista logika, ako napravis prvo dio koji ti donosi prihode onda ces automatski lakse graditi i ostatak koji mozda nece odmah biti isplativ ali u dogledno vrijeme da.pelcer224 wrote: ↑22/11/2019 13:06Jarane moj ako to tebi nije jasno da se uvezuju iskljucivo hrvatski i srpski narod sa maticnim drzavama, i ako gledas to samo sa ekonomske strane i nadas se, a ne kapiras prostor na kom zivis, dzaba je tebi bilo sta pricati. Nikad se neces provozati tim Vc autoputem od Mostara do rijeke Save, jer to je samo u domenu mastanja. Ovde ne postoji drzava osim na papiru kao prazna ljustura.muzicar_iz_parka wrote: ↑22/11/2019 13:02 To povezivanje Doboja sa Račom obuhvaća u čitavoj cjelini koridor 5C kroz manji entitet. Već se grad prvi dio do Johovca.
Ko brani da se recimo od Tuzle povuce krak autoputa prema Brčkom Orasju ili Svilaju i time bar djelimicno rijesi problen saobracajne izoliranosti TK?
-
pelcer224
#16574 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Odgovor ti je u mojoj recenici da je BH prazna ljustura i drzava samo na papiru.muzicar_iz_parka wrote: ↑22/11/2019 13:28Ko brani nekome u FBiH da intezivnije gradi ostatak autoputa od Zenice prema Doboju i shodno time bar potez od Sarajeva pa nadalje bude povezan za Zapadom? Cista logika, ako napravis prvo dio koji ti donosi prihode onda ces automatski lakse graditi i ostatak koji mozda nece odmah biti isplativ ali u dogledno vrijeme da.pelcer224 wrote: ↑22/11/2019 13:06Jarane moj ako to tebi nije jasno da se uvezuju iskljucivo hrvatski i srpski narod sa maticnim drzavama, i ako gledas to samo sa ekonomske strane i nadas se, a ne kapiras prostor na kom zivis, dzaba je tebi bilo sta pricati. Nikad se neces provozati tim Vc autoputem od Mostara do rijeke Save, jer to je samo u domenu mastanja. Ovde ne postoji drzava osim na papiru kao prazna ljustura.muzicar_iz_parka wrote: ↑22/11/2019 13:02 To povezivanje Doboja sa Račom obuhvaća u čitavoj cjelini koridor 5C kroz manji entitet. Već se grad prvi dio do Johovca.
Ko brani da se recimo od Tuzle povuce krak autoputa prema Brčkom Orasju ili Svilaju i time bar djelimicno rijesi problen saobracajne izoliranosti TK?
Sta mene to boli uvo niti sam bosnjak niti idem u sarajevo, pa mi i ne treba taj put...
Smijesno je razmisljati i lupetati ovde o snu koridor Vc kada toga nikad nece biti.
Ovo je dionica Mostar- granica HR, spajanje hrvatskog naroda a ne koridor Vc, naravno kreditima koje vracaju bosnjaci.
Ne forsiram pricu o nacionalizmu ali koridor Vc je obicna suplja prica...
-
Nadzorna_ploca
#16575 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
A sta si onda?
Rvat koji iz Posusja ide za Zagreb ili Srbin koji iz Han Pijeska bjezi za Beograd
Rvat koji iz Posusja ide za Zagreb ili Srbin koji iz Han Pijeska bjezi za Beograd