GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dr. Kuca

#16551 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

holowey wrote:
turisticka agencija zakupi hotel, zakupi avion, pa to preproda turistima... mislis da se hotelu ne isplati da izdaje pojedinacno sobe? ili avio kompaniji da prodaje pojedinacne avio karte? ali sta im je onda garancija da ce sve sobe biti izdate, sva mjesta u avionu zauzeta? turisticka agencija na sebe preuzima rizik... na slicnom principu radi i marketinska agencija, oni ce se truditi da nadju interesente za reklamiranje, oni ce angazovati dizajnere, stampariju... grasu ce platiti bulk prostora a gras nece ni prstom mrdnuti...

Kruske i jabuke.

Al kad vidim ko vas vodi i ko vam je direktor bude mi lakse. Sta kaze Avdo preseljenjem minibusa u garazu docice do smanje radnika jer ce se neke sluzbe raformirati i pripojiti drugim :lol: :lol: . Alija dragi.[/quote]
jbg, razumijem da si u glavu usadio neargumentovano misljenje koje ne mijenjas i da je jedini nacin odrbane takvog misljenja "vi, vas, vasi, alija, bakir, itd", ali zapitaj se kakvu sliku o sebi ostavljas...[/quote]

Koja komedija od firme.
Hemera

#16552 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

upsy_daisy wrote:
Hemera wrote:
upsy_daisy wrote:''pratila'' sam jednu odvratnu mrlju u jednom vozilu na staklu.... pa mjesec je stajala.
što je najgore, blizu vozača je bila...kako mu nije smetala pa da je obriše ili šta?!
a da ne govorim o podu, sjedištima.... nekad me lijepo strah da ne dobijem zarazu kakvu.
Groznoo
I jos groznije kako si upratila od tolikih vozila bas to jedno i tog vozaca....stvarnp covjek svasta da pomisli a svega i ima danas...
to je kombi vozilo koje saobraća jedno jedino na toj relaciji...kako neću upratiti

a vi mrzitelji svega što odmah pomislite da je svako freak poput vas odbijte u skokovima
Koja komedija fuj
man_464

#16553 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Vozila se u principu ne čiste što je veliki minus za GRAS. Smatram da bi se unutrašnjost morala oprati kompletno barem jednom mjesečno, što nije neizvodljivo.

70 autobusa aktivnih (60 u špici radi.), recimo tako i tramvaja koji su stalno u pokretu (45 u špici), 30 minibusa, i oko 30 aktivnih trolejbusa (23-24 rade u špici)

Znači kada bi se svaki dan dva busa i dva tramvaja čistila u mjesec bi došli na red, izvana svakako treba saprati barem u 7 dana, to nije teško, no ti opereš unutra fino, za dva dana gamad skače po stolicama i diže noge po tapacirunzima, koji se BTW peru samo jednom godišnje što je po meni isto bezveze, ali to se radi ljeti jer ti treba cijeli dan da se osuše, zato je najbolje imati drvene stolice ili plastične (anti-vandal) kao u Beogradu.

Dezinfekcija se vrši jednom u mjesecu, ali kakve fajde, dezinfikuješ ga, za 10 minuta isto ko da i nisi kad ukrca 300 duša tramvaj. :skoljka:
upsy_daisy

#16554 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by upsy_daisy »

Nekada su se vozila čistila svaku noć, iznutra pogotovo.Žalosno je samo to kad pogledaš da nema više nikakvih zamjerki na njihov rad.
krakatoa

#16555 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by krakatoa »

Kad će ovaj da proradi opet? Mislim da je ovo 21tr.
Image
Image

Slike preuzete sa http://gradskiprevoz.freeforums.org/
trambusek88

#16556 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Nažalost nikad.
21tr iz problematične prve serije. Elektronika se puno kvarila.

Gurali su nekako do 2005, onda je nestalo dijelova za njih, pa su ih opet skrpili krajem 2008 i izgurale su do ljeta 2009.
Zadnji pokušaj u septembru 2010, garažni broj 4302 sastavio 2-3 dana. Nakon toga je još nekoliko puta raspisivan tender za dijelove, a na kraju su digli ruke od njih i prošle godine su isječeni.
krakatoa

#16557 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by krakatoa »

trambusek88 wrote:Nažalost nikad.

Gurali su nekako do 2005, onda je nestalo dijelova za njih, pa su ih opet skrpili krajem 2008 i izgurale su do ljeta 2009.
Zadnji pokušaj u septembru 2010, garažni broj 4302 sastavio 2-3 dana. Nakon toga je još nekoliko puta raspisivan tender za dijelove, a na kraju su digli ruke od njih i prošle godine su isječeni.
Kao i ZUI ili ZOK (nezz tačno kako ide), ruski koji je uništen od strane njihove braće sa brda i sada Rusi traže od grada odštetu za njega. Koliko je plaćen ovaj 21tr?
metastasio

#16558 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by metastasio »

Odlična tema, dosta pratim javni gradski prijevoz gdje god odem i zaista se posljednjih godina u velikom dijelu Evropske unije, uključujući i nove zemlje članice, modernizirao tramvajski saobraćaj. Sarajevo još mnogo zaostaje, ali ima još gradova u kojima je tramvajska flota u gorem stanju, npr. u Kijevu.

S druge strane praški tramvajski saobraćaj je dobar primjer kako se i starija vozila i modeli mogu jako dobro održavati i sasvim pristojno, a opet mi se čini i ne preskupo, modernizirati. Evo, recimo, jedne verzije modernizirane legendarne Tatre T3 s praških ulica u kojoj su zadržani prvobitni prozori i harmonika-vrata, ali je od srednjeg dijela vozila napravljen niskopodni dio. Koliko se sjećam, Prag je promijenio motor u skoro svim starim Tatrama.

Image

S druge strane, neki istočnonjemački gradovi odlučili su se za malo drugačiju modernizaciju Tatri pa one u Leipzigu izgledaju ovako. Posebno dobar "fol" mi je ova niskopodna prikolica čime je - vjerovatno na finansijski isplativiji način - riješen problem korištenja za stare, invalide itd.

Image

Držim, ipak, da je naša Satra definitivno najljepša modernizacija Tatri. Bilo bi lijepo kada bi se taj projekat mogao intenzivnije nastaviti. Treba se možda početi i postavljati pitanje mogu li se iz nekih gradova zapadne Evrope početi nabavljati polovni niskopodni tramvaji prve generacije, u Münchenu ili Berlinu takvi kruže već od kraja 1990-tih.
Last edited by metastasio on 16/02/2016 18:23, edited 2 times in total.
kakaljin

#16559 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kakaljin »

metastasio wrote:Odlična tema, dosta pratim javni gradski prijevoz gdje god odem i zaista se posljednjih godina u velikom dijelu Evropske unije, uključujući i nove zemlje članice, modernizirao tramvajski saobraćaj. Sarajevo još mnogo zaostaje, ali ima još gradova u kojima je tramvajska flota u gorem stanju, npr. u Kijevu.

S druge strane praški tramvajski saobraćaj je dobar primjer kako se i starija vozila i modeli mogu jako dobro održavati i sasvim pristojno, a opet mi se čini i ne preskupo, modernizirati. Evo, recimo, jedne verzije modernizirane legendarne Tatre T3 s praških ulica u kojoj su zadržani prvobitni prozori i harmonika-vrata, ali je od srednjeg dijela vozila napravljen niskopodni dio. Koliko se sjećam, Prag je promijenio motor u skoro svim starim Tatrama.

Image

S druge strane, neki istočnonjemački gradovi odlučili su se za malo drugačiju modernizaciju Tatri pa one u Leipzigu izgledaju ovako. Posebno dobar "fol" mi je ova niskopodna prikolica čime je - vjerovatno na finansijski isplativiji način - riješen problem korištenja za stare, invalide itd.

Image
Ovo je dokaz da se sve ove kada se hoće. I mene i oduševio gradski prevoz u Pragu gdje sam također vidio rane vrste tramvaja od onih stari do ultra modernih.
krakatoa

#16560 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by krakatoa »

Ako bi Gras ikada remontovao prugu i odlučio da nabavi nove tramvaje, ovi bi bili idealni. CroTram je smeće a dokaz tome je da ga ni Bugarska neće. Ovi si isprobani, kvalitetni, Škoda ih proizvodi i mnogo su jeftiniji od Končar otpada.
Image
Image
Image
Image
metastasio

#16561 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by metastasio »

Ne znam koliko je Končar dobar, ali češki tramvaji su provjereno dobri jer se još uvijek mogu vidjeti od Vladivostoka do Berlina, a Tatra T3 (mi u Sarajevu imamo zglobnu verziju K2) je navodno najproizvođeniji tramvaj na svijetu. S druge strane, Sarajevo već ima tradiciju korištenja čeških tramvaja i mislim da bi se u tom pravcu nekako i trebala razvijati flota. Evo čuli smo šta znači uvoz tramvaja poput onih iz Amsterdama koji su pravljeni samo za jedan grad i bili u ograničenim serijama. Ove niskopodne Škode (nisu najnoviji modeli) su meni super i voze se, što ja znam, u Pragu i Brnu, dakle ne bi bilo problema s održavanjem. :)
trambusek88

#16562 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

krakatoa wrote:

Kao i ZUI ili ZOK (nezz tačno kako ide), ruski koji je uništen od strane njihove braće sa brda i sada Rusi traže od grada odštetu za njega. Koliko je plaćen ovaj 21tr?
21tr su bili donacija Češke vlade. 5 i 6 ili 6 i 7 proizvedeni primjerak ovog modela.

ZiU 10 se zvao taj trolejbus koji je došao na probu 1992. Planirana je bila nabavka 10 komada. Osiguranje nije pokrivalo ratnu štetu, pa je morala biti plaćena puna cijena trolejbusa. Nažalost GRAS je platio za nešto što nije ni kriv ni dužan.

Gledao sam na jednoj fotografiji koju je dresdener postavio, bilo mu je par stakala polupanih. Međutim sa većine trolejbusa bili su poskidani najvitalniji dijelovi i sklonjeni u radionice, a onda je 1995 u te radionice roknula modifikovana avio bomba, i tu je dosta sklonjenih dijelova uništeno.
krakatoa

#16563 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by krakatoa »

Samo da bi se ovi tramvaji uvezli potrebno je u potpunosti remontovati prugu i postaviti šine sa žlijebovima. Ove sadašnje su za željeznice. Nakon toga, u potpunosti zatvoriti stajališta, uvesti elektronski sistem naplate i u potpunosti ograditi prugu, nešto slično kao što je aerodrom ograđen. Izgraditi moderni dispečerski centar gdje bi se pratilo svako vozilo putem GPS-a i postaviti videonadzor u tramvajima povezan UMTS vezom sa dispečerskim centrom i policijom. Također bi Gras trebao potpisati ugovor sa zaštitarskom agencijom u svrhu zaštite imovine i vozila.
krakatoa

#16564 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by krakatoa »

trambusek88 wrote:
krakatoa wrote:

21tr su bili donacija Češke vlade. 5 i 6 ili 6 i 7 proizvedeni primjerak ovog modela.

ZiU 10 se zvao taj trolejbus koji je došao na probu 1992. Planirana je bila nabavka 10 komada. Osiguranje nije pokrivalo ratnu štetu, pa je morala biti plaćena puna cijena trolejbusa. Nažalost GRAS je platio za nešto što nije ni kriv ni dužan.

Gledao sam na jednoj fotografiji koju je dresdener postavio, bilo mu je par stakala polupanih. Međutim sa većine trolejbusa bili su poskidani najvitalniji dijelovi i sklonjeni u radionice, a onda je 1995 u te radionice roknula modifikovana avio bomba, i tu je dosta sklonjenih dijelova uništeno.
Uvalili smeće bez podrške. Pa za te trole treba posebna dijagnostička oprema, poseban kadar koji bi ih održavao. Sad me i ne čudi što je isječen. Nešto slično kao Končar voz koji stoji u depou u Rajlovcu.
HomeArt

#16565 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by HomeArt »

Trenutno su trolejbusi u puno lošijem stanju od tramvaja, manje ih je i sve se više kvare izgleda. Zadnjih desetak dana nešto nije bilo uredu da skretnicom na skenderiji pa su spadale trole redovno. Koliko uopste kosta nov trolejbus a koliko tramvaj?
insaneinthebrain

#16566 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by insaneinthebrain »

danas kod scc-a zaglavio turcin. ne moze da krene. polako i oni ce da se raspadaju na sinama :izet:
krakatoa

#16567 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by krakatoa »

insaneinthebrain wrote:danas kod scc-a zaglavio turcin. ne moze da krene. polako i oni ce da se raspadaju na sinama :izet:
Te Turčine je Aristotel pustio u promet svečanim presijecanjem vrpce u antičkoj Grčkoj.
insaneinthebrain

#16568 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by insaneinthebrain »

turci im dohakali sad jedino preostaje da se raspadnu na nasim sinama :zzzz:
krakatoa

#16569 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by krakatoa »

Bilo bi zanimljivo ovo vidjeti na Ilidži :D

https://www.youtube.com/watch?v=k6vZnC9Qqt0
P308

#16570 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by P308 »

HomeArt wrote:Trenutno su trolejbusi u puno lošijem stanju od tramvaja, manje ih je i sve se više kvare izgleda. Zadnjih desetak dana nešto nije bilo uredu da skretnicom na skenderiji pa su spadale trole redovno. Koliko uopste kosta nov trolejbus a koliko tramvaj?
I mene zanima koliko kosta jedan nov, niskopodni tramvaj? I koliko bi takvih tramvaja bilo dovoljno za Sarajevo?
Last edited by P308 on 16/02/2016 19:28, edited 1 time in total.
zateznistub

#16571 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zateznistub »

krakatoa wrote:Bilo bi zanimljivo ovo vidjeti na Ilidži :D

Sjeb'o bi ovo bošnjo dok trepneš okom...
krakatoa

#16572 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by krakatoa »

zateznistub wrote:
krakatoa wrote:Bilo bi zanimljivo ovo vidjeti na Ilidži :D

Sjeb'o bi ovo bošnjo dok trepneš okom...
Da ali ako bi se sprovelo ovo:
Samo da bi se ovi tramvaji uvezli potrebno je u potpunosti remontovati prugu i postaviti šine sa žlijebovima. Ove sadašnje su za željeznice. Nakon toga, u potpunosti zatvoriti stajališta, uvesti elektronski sistem naplate i u potpunosti ograditi prugu, nešto slično kao što je aerodrom ograđen. Izgraditi moderni dispečerski centar gdje bi se pratilo svako vozilo putem GPS-a i postaviti videonadzor u tramvajima povezan UMTS vezom sa dispečerskim centrom i policijom. Također bi Gras trebao potpisati ugovor sa zaštitarskom agencijom u svrhu zaštite imovine i vozila.
Ne bi ništa mogli.
zateznistub

#16573 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zateznistub »

Generalno sam mislio na vrle putnike...a glede šina, mislim da su ipak tramvajske, činimise da su žđlijebovi samo na krivinama, ali nisam siguran...
trambusek88

#16574 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Savremeni petodjelni niskopodni tramvaj košta 4-5 miliona KM
Nov savremeni trolejbus 700.000-800.000KM
NEOPLAN

#16575 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

krakatoa wrote:Ako bi Gras ikada remontovao prugu i odlučio da nabavi nove tramvaje, ovi bi bili idealni. CroTram je smeće a dokaz tome je da ga ni Bugarska neće. Ovi si isprobani, kvalitetni, Škoda ih proizvodi i mnogo su jeftiniji od Končar otpada.
Image
Image
Image
Image
Ako se dobro sjecam kolega dresdener je objasnio da ovi tramvaji nemaju obrtna postolja vec fiksna i da kao takvi nisu dobri za Sarajevsku prugu jer ima dosta ostrih skretanja na istoj i to bi dovelo do izrazitog habanja i tramvajskih tockova ali i sina. Izmjena sa fiksnih na obrtna postolja je preskupa i neisplativa Skodi kao proizvodjacu tako da ta opcija ne postoji.

Cijena Satra 2 tramvaja je oko milion ipo maraka, Satra 3 izmedju 2,5 i 3 miliona i samim tim su dosta jeftiniji od vecine Evropskih tramvaja i mislim da je najpametnija opcija za GRAS i za Sarajevo da se nastavi razvoj Satra projekta i modernizacija istog.
Post Reply