Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ovo ne moze biti normalno i tacka, bez obzira gdje se desilo na planeti. Taman da mu nije nista, morao je biti obradjen puno puno brze.
OK je napraviti listu hitnih stanja i time se voditi, pa ako si dosao i zahtjevas pregled, a tvoje stanje nije hitno, ok - platit ces neki penal, pa iduci put neces doci bezveze.
Opekotina je po svim pravilima hitno stanje.
Imas covjeka koji je upucan u stomak, imas zenu sa srcanim udarom, starijeg covjeka sa mozdanim, dijete koje je tesko povrijedjeno u saobracajnoj, momka koji se sam polio vrucom vodom, i curu koja ima jaku prehladu, svi su te noci u isto vrijeme u hitnoj. Ko ce cekati par sati?
Covjek koji je upucan u stomak ide na hirurgiju/traumu, srcani ide u kateter, mozdani na neurologiju ili neuroradiologiju, dijete na traumu...
Dakle obradit ces njih i proslijediti dalje na tretman, ovo dvoje ces vjerovatno na prijemu obraditi i vratiti kuci.
Dakle taman da su svi dosli u isto vrijeme, za sto su sanse nikakve, mozes obraditi za manje od 5h da je*e rak raka.
Razumijes li kako hitna funkcionise, onaj ko je upucan - nece ga u hitnoj tu odmah operisati, salje se dalje.
To svakako, ali valjda je netko odradio trijažu na hitnom prijemu i procijenio da ovaj može čekati
Jer ima nekih sa otkinutom rukom, otkinutom nogom i sipkom u glavi od saobracajke. Posteno. Al o tome i pricamo da sjedis u hitnoj ako si u bolovima i imas opekotine kojeg vec stepena
E sad, pretpostavka je da nije nesto bezazleno. Samo ovaj balvan sa teme moze argumentovati da opekotine ne trebaju biti lijecene nego da cekas kuci do ujutro
Teško je na temelju posta s reddita donositi ikakve učene zaključke. Ljudi za svaku pizdariju dolaze na hitnu i to je činjenica. Naravno, ljudi ne mogu znati kad je nešto opasno, a kad nije pa dođu. Onda netko nadležan procijeni je li to uistinu hitno ili nije. Naravno, taj sustav nije bezgrešan pa postoji šansa da će nadležni zajebati.
Osobno su mi najdraži oni koje boli stomak tri dana i umjesto da dođe treći dan bola ujutro, trpi, trpi, trpi i onda dođe u 3 ujutro kad ga i ne boli toliko, ali ga je spucala panika.
Slazem se. Zato sam napisao u slucaju da je stvarno opasna opekotina. Problem je sto su fakat zapadni sistemi generalno u totalnom kurcu u vecini slucajeva pa me ne bi iznenadilo ds u nekim zemljama cekas 5-6 sati u hitnoj pod bolovima
A znam da ti je to struka ali iznenadio bi se sta je sve hitno, a sta ne kao pravilo u “bogatim” zemljama
moimoi wrote: ↑08/02/2024 19:22
Je li tebi jasno da u Sa hitnoj ne dobijes nix osim 1. Prevoza do bolnice ( ukoliko ne mozes sam)2. Uputnicu za bolnicu
To su bitne razlike izmedju nase hitne i hitne u svijetu.
A ako i rijese nesto, ala krpelje, onda se bune
Dakle kod nas hitna i Dom zdravlja-nikakva razlika. Osim sto ovi rade 24/7
Imao sam priliku nazalost zvati hitnu par puta a i isao sam par puta dok sam zivio u Sa i svaki put sam dobio max paznju i u rekordnom roku njegu
Jednom sam isao jer me ugrizao pas .. otisao sam, primljen nakon 20 min, ciscenje rane, tetanus itd nisma isao nigdje drugo
Drugi put vodio drugu osobu koja je razbila glavu, pogledali rekli mzoe sacekati pola sata ..nakon 25 dosao doktor , sili glavu i vidimo se
Sto se tice situacija sa slike ima razlog zbog kojeg sam napisao broj stanovnika .. nije ovo Berlin , plus sto jos imaju 3 bolnice u samom gradu ... helem hocu da kazem kako se evo i ovdje traze opravdanja samo i iskljucivo samo zato sto se ne radi u BiH ... garantujem zivotom da bi drugacija prica bila da je ovo Hitna u Sa
Kada je to bilo? Antitetanusa kod nas nema po zdravstvenim ustanovama vec godinama
moimoi wrote: ↑08/02/2024 19:22
Je li tebi jasno da u Sa hitnoj ne dobijes nix osim 1. Prevoza do bolnice ( ukoliko ne mozes sam)2. Uputnicu za bolnicu
To su bitne razlike izmedju nase hitne i hitne u svijetu.
A ako i rijese nesto, ala krpelje, onda se bune
Dakle kod nas hitna i Dom zdravlja-nikakva razlika. Osim sto ovi rade 24/7
Ovamo ne postoji hitna kao hitna, nego je nesto poput KUM-a kod nas. Dakle sad zamisli da preskaces hitnu i ides direktno na KUM. To je hitna.
Sarajevska hitna je dobila sve moguce svjetske nagrade i oni su objavili podatak da 91% slucajeva koje su obradili neke godine nije bilo hitno.
Tako da obrada ne-hitnih slucajeva u hitnoj je standardan posao svugdje.
I nemoj me zezati da se zbog krpelja ide u hitnu ?
Pa tako i treba biti.. a taj kum ima hitno vozilo.. i na licu mjesta dobijes sve. Od lab nalaza, uz, pregleda, operacije, gipsaone i sl. A ne hodanja od dr do dr.. gdje gubis vrijeme.
I naravno da krpelj moze biti hitan slucaj pogotovo kada je subota ili nedelja i trudnica u pitanju? Znas koje njasre moze zarazeni krpelj izazvati ako se ne izvadi kako treba i na vrijeme?
Ovdje u Bayernu je krpelj nacionalni sport, vazda po sumama vise i imaju jos jednu dodatnu endemsku virusnu bolest koju prenose krpelji, a koju mi u BiH nemamo, kad bi i za to isli u hitnu, koliko bi tek onda cekali?
Sto se tice situacija sa slike ima razlog zbog kojeg sam napisao broj stanovnika .. nije ovo Berlin , plus sto jos imaju 3 bolnice u samom gradu ... helem..nije ni bitno vise.... hocu da kazem kako se evo i ovdje traze opravdanja samo i iskljucivo samo zato sto se ne radi u BiH i situacija nije u BiH... garantujem zivotom da bi drugacija prica bila da je ovo Hitna u Sa i da je ovo postavljeno na temi Crna Hronika
Ovo ne moze biti normalno i tacka, bez obzira gdje se desilo na planeti. Taman da mu nije nista, morao je biti obradjen puno puno brze.
OK je napraviti listu hitnih stanja i time se voditi, pa ako si dosao i zahtjevas pregled, a tvoje stanje nije hitno, ok - platit ces neki penal, pa iduci put neces doci bezveze.
Imas covjeka koji je upucan u stomak, imas zenu sa srcanim udarom, starijeg covjeka sa mozdanim, dijete koje je tesko povrijedjeno u saobracajnoj, momka koji se sam polio vrucom vodom, i curu koja ima jaku prehladu, svi su te noci u isto vrijeme u hitnoj. Ko ce cekati par sati?
Kolike su sise kod te sa prehladom? Ne bi ja nju ostavio da ceka nema sanse (osim ako su male sise)
Bullet Tooth Tony wrote: ↑08/02/2024 19:39
Sto se tice situacija sa slike ima razlog zbog kojeg sam napisao broj stanovnika .. nije ovo Berlin , plus sto jos imaju 3 bolnice u samom gradu ... helem..nije ni bitno vise.... hocu da kazem kako se evo i ovdje traze opravdanja samo i iskljucivo samo zato sto se ne radi u BiH i situacija nije u BiH... garantujem zivotom da bi drugacija prica bila da je ovo Hitna u Sa i da je ovo postavljeno na temi Crna Hronika
Samo onima koji nikad nisu imali dodira za zdravstvom vani
To je isto istina da se naše zdravstvo vrlo hejta po našim portalima, a u usporedbi s ostalim iz npr regije nije puno gore. Sjećam se da je u koroni u Zagrebu umrla beba na parkingu zarazne bolnice čekajući da prođe trijažu i testira se na covid. Odgovorno tvrdim da nema šanse da bi bilo gdje u Bosni i Hercegovini beba čekala po zimi na parkingu da ju se pusti u bolnicu. A kad bi se to dogodilo vjerojatno bi osobe koje su dovele do toga bile razapete po medijima i forumima, s punim pravom.
U Berlinu ovako Srbi rjesavaju dugo cekanje u hitnoj:
moimoi wrote: ↑08/02/2024 19:17
Aaaa ti si onaj sto trebas naci svaki nacin da osiguranje ne islati pare
Pogresno, ja stitim kapital drugih musterija da im osiguranje ne bi poskupilo posto su se vrsile isplate prema nekoj musteriji izvan ugovora.
Paraziti se to zove. Al nema veze, za nadati se da ce vas block chain i smart contracts pola poslati na biro
Da si ti ziv i zdrav Bloc Chain davno propao sto se tice osiguranja.
Sta znaci paraziti, kao prvo osiguras se dobrovoljno kao drugo valjda je u tvom cilju da osiguranje nekome drugom ne isplati nista izvan ugovora kako ti ne bi imao vece troskove. Ili ti mislis da ugovri ne trebaju nego da se placa kome sta hoce? Ne kontam poentu tvoje izjave?
To je isto istina da se naše zdravstvo vrlo hejta po našim portalima, a u usporedbi s ostalim iz npr regije nije puno gore. Sjećam se da je u koroni u Zagrebu umrla beba na parkingu zarazne bolnice čekajući da prođe trijažu i testira se na covid. Odgovorno tvrdim da nema šanse da bi bilo gdje u Bosni i Hercegovini beba čekala po zimi na parkingu da ju se pusti u bolnicu. A kad bi se to dogodilo vjerojatno bi osobe koje su dovele do toga bile razapete po medijima i forumima, s punim pravom.
Imas ovaj nedavni slucaj u Minhenu, cekanje 75 min. u hitnoj, poslali ga kuci...
Ovamo ne postoji hitna kao hitna, nego je nesto poput KUM-a kod nas. Dakle sad zamisli da preskaces hitnu i ides direktno na KUM. To je hitna.
Sarajevska hitna je dobila sve moguce svjetske nagrade i oni su objavili podatak da 91% slucajeva koje su obradili neke godine nije bilo hitno.
Tako da obrada ne-hitnih slucajeva u hitnoj je standardan posao svugdje.
I nemoj me zezati da se zbog krpelja ide u hitnu ?
Pa tako i treba biti.. a taj kum ima hitno vozilo.. i na licu mjesta dobijes sve. Od lab nalaza, uz, pregleda, operacije, gipsaone i sl. A ne hodanja od dr do dr.. gdje gubis vrijeme.
I naravno da krpelj moze biti hitan slucaj pogotovo kada je subota ili nedelja i trudnica u pitanju? Znas koje njasre moze zarazeni krpelj izazvati ako se ne izvadi kako treba i na vrijeme?
Ovdje u Bayernu je krpelj nacionalni sport, vazda po sumama vise i imaju jos jednu dodatnu endemsku virusnu bolest koju prenose krpelji, a koju mi u BiH nemamo, kad bi i za to isli u hitnu, koliko bi tek onda cekali?
Svako kod kuce ima pincete za to i uklanja.
Lajmske borelijoze imas i kod nas. Samo sto mozda nisi znao. Moja komsinica se jedva izvukla.. fasovala ga na Bjelasnici. Tamo se ljudi vakcinisu redovno ako idu u prirodu cesto.
Baj d vej.. istu su poslali na veterinu da joj ga oni uklone
Prije 15ak god
moimoi wrote: ↑08/02/2024 19:36
Svako kod kuce ima pincete za to i uklanja.
Lajmske borelijoze imas i kod nas. Samo sto mozda nisi znao. Moja komsinica se jedva izvukla.. fasovala ga na Bjelasnici. Tamo se ljudi vakcinisu redovno ako idu u prirodu cesto.
Baj d vej.. istu su poslali na veterinu da joj ga oni uklone
Prije 15ak god
Imas Lajmske borelioze za koju ne postoji vakcina, s tim da ovdje postoji i Frühsommer-Meningoenzephalitis (FSME) virusno oboljenje kojeg nema u BiH (ali za kojeg srecom ima vakcina).
Zamisli kako bi reagovali da zbog krpelja dodjes u hitnu ovdje?
Imas ovaj nedavni slucaj u Minhenu, cekanje 75 min. u hitnoj, poslali ga kuci...
Da se razumijemo, ovo se fkt moze desiti svugdje i svakome, samo bi kod nas krenuo medijski linc i razapinjanje po svemu mogucem nakon ovoga.
Zato što u nas ljudi ne vjeruju u sustav, i ne može se reći da nisu dobrim dijelom u pravu. Ne vjeruju u državu, ne vjeruju u zdravstvo, školstvo, policiju, možda malo vjeruju u vatrogasce. I onda se svaki eksces amplificira.
Covjek koji je upucan u stomak ide na hirurgiju/traumu, srcani ide u kateter, mozdani na neurologiju ili neuroradiologiju, dijete na traumu...
Dakle obradit ces njih i proslijediti dalje na tretman, ovo dvoje ces vjerovatno na prijemu obraditi i vratiti kuci.
Dakle taman da su svi dosli u isto vrijeme, za sto su sanse nikakve, mozes obraditi za manje od 5h da je*e rak raka.
Razumijes li kako hitna funkcionise, onaj ko je upucan - nece ga u hitnoj tu odmah operisati, salje se dalje.
Pa vidis da tako ne funcinise, ja ti kazem da sam vise nego dobro upucen u ovu temu. Jer sam isao na seminaro o ovome, ovo tema je jedan od velikih reformi minisatstva zdravstva, sam Lauetrbach je direktno ukljucen u ovu temu je hoce da zavrsi to u svom mandatu.
Nemam vise tacan broj u glavi ali znam da su rekli da blizu polovine slucaja koje je javljaju u hitnu sluzbu po njemackim bolnicama uopste nisu tako hitni.
Zagusavaju hitnu sluzbu tako da se ljudima koji zaista treba brzo pomoci to ne uspjeva. Zato si krenuli sa kaznama.
Ako je trijaza na prijemu odlicila da ima hitnijh slucaja od ovog sa opekotinom onda se nema sta buniti sto ceka 5-6 sati.
Ja ti sad kazem da u Sarajevu je bio podatak o 91% nehitnih slucajeva.
Tako da je to u Njemackoj ocigledno mila majka sta se sve u BiH javlja u hitnu, evo vidis da neki ljudi smatraju da je normalno zbog krpelja (Zecke) da se dodje u hitnu.
Ocito je onda njemacko zdravstvo podkapacitirano i hitno moraju da pronadju jos radnika.
A kako da ljudi znaju sta je za hitnu? Svi doktori da budu ili sta
Mislim ako za opekotine neces u hitnu, kad hoces? Pos pretpostavkom da se nije opekao/la na vruc caj
Bodkin wrote: ↑08/02/2024 20:03
Mislim ako za opekotine neces u hitnu, kad hoces? Pos pretpostavkom da se nije opekao/la na vruc caj
A nista, kako nam kolega kaze, ocito je da se i u Njemackoj sprema nesto poput americkog sistema, gdje ces se bojati racuna kad pozoves hitnu pomoc.
Dakle umjesto izdvajanja vise novca za zdravstvo i zaposljavanje vise radnika, pojacavanje kapaciteta, ministar najavljuje kazne za pacijente.
Zamislite sad situaciju u kojoj neki BH ministar kaze da ce guzvu u hitnoj pomoci rijesiti tako sto ce kaznjavati pacijente - pa to bi bilo raspece level ultra.
Last edited by Ozimician on 08/02/2024 20:10, edited 1 time in total.
A nista, kako nam kolega kaze, ocito je da se i u Njemackoj sprema nesto poput americkog sistema, gdje ces se bojati racuna kad pozoves hitnu pomoc.
Ja mislim da u holandiji vec naplacuju hitnu. Al hajd sto ti naplate 100-200 eura, odes i cekas 5-6 sati i neki doktor iz osiguranja ti kaze da trebas kuci sjediti u bolovima
Ja mislim da u holandiji vec naplacuju hitnu. Al hajd sto ti naplate 100-200 eura, odes i cekas 5-6 sati i neki doktor iz osiguranja ti kaze da trebas kuci sjediti u bolovima
Da da, na početku ne znaš šta je razlika između kućnog doktora koji radi van radnog vremena i hitne pomoći, a onda ti objasne da je kućni doktor za stvari koje nisu opasne po život, ali ne mogu čekati naredni radni dan. Kad sam ih pitao šta je tačno razlika, niko mi nije znao dati odgovor, nego ponavljaju kao papagaji ono što i automat kaže dok zoveš i čekaš po sat vremena.
Naredni dan nazoveš kućnog doktora, oni ti zakažu pregled za dvije hefte. Primarna njega je za kurac, dok je sekundarna super.
Ozimician wrote: ↑08/02/2024 20:00
Tako da je to u Njemackoj ocigledno mila majka sta se sve u BiH javlja u hitnu, evo vidis da neki ljudi smatraju da je normalno zbog krpelja (Zecke) da se dodje u hitnu.
Ocito je onda njemacko zdravstvo podkapacitirano i hitno moraju da pronadju jos radnika.
Moze, na svaku platu 5 posto vise za zdravstvo i opuhati cemo doktore iz svake istocnoevropske zemlje.
Ozimician wrote: ↑08/02/2024 20:00
Moze, na svaku platu 5 posto vise za zdravstvo i opuhati cemo doktore iz svake istocnoevropske zemlje.
Da da, na početku ne znaš šta je razlika između kućnog doktora koji radi van radnog vremena i hitne pomoći, a onda ti objasne da je kućni doktor za stvari koje nisu opasne po život, ali ne mogu čekati naredni radni dan. Kad sam ih pitao šta je tačno razlika, niko mi nije znao dati odgovor, nego ponavljaju kao papagaji ono što i automat kaže dok zoveš i čekaš po sat vremena.
Naredni dan nazoveš kućnog doktora, oni ti zakažu pregled za dvije hefte. Primarna njega je za kurac, dok je sekundarna super.
Ma da, o tome pricam. Horor. Zato lijepo privatno osiguranje