nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Seyfo

#16551 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Seyfo »

Stvarno, Vogošća-Dobrinja skroz nepovezani. Znao sam ljude da vozare na toj relaciji, ili iz Vogošće na Ilidžu, Stup, Novi grad, koje su to muke, bože sačuvaj. Isto jednom čekam bus Bare-D.armije, slučajno se zatekao, neko naiđe kaže"džaba čekaš, nema ga već dva mjeseca a neće ga skoro ni bit".
Naslovnica

#16552 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Naslovnica »

Rijetki su oni koji imaju porodicu, voze auto i imaju samo 500 KM primanja.
Obično tu rade oba člana porodice, zaradi se nešto i sa strane, pošalje neka familija iz inostranstva, sadi se nekakva baštica negdje na Mojmilu...patnja, ali nekako se sastavlja kraj sa krajem.
Oni koji imaju samo 500KM primanja mjesečno, žive u Sarajevu i imaju četveročlanu porodicu...mislim da su takvi apsolutna manjina.
nepass1

#16553 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by nepass1 »

pa bolje nego otkaz dobiti zbog kasnjenja i kuci drkati kurac. ti ko da je ovo cirih jbt pa znas da prevoz u 3 sekunde tacno dolazi.
Seyfo

#16554 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Seyfo »

"Sit gladnom ne vjeruje", reče nekad neko pametan.
Na tu izjavu se sve de ova rasprava.
basicm

#16555 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by basicm »

amar1994 wrote:Isti taj "jado" glasa za SDA zadnjih 20god :run:
Nemoj potezati nesto sto nece na dobro, mani se politike.

Trebalo bi ove siromasne sve potrovati, sta ima zivjeti kad nema para, jeli tako plavokrvna elito?
tempuser

#16556 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Naslovnica wrote:Rijetki su oni koji imaju porodicu, voze auto i imaju samo 500 KM primanja.
Obično tu rade oba člana porodice, zaradi se nešto i sa strane, pošalje neka familija iz inostranstva, sadi se nekakva baštica negdje na Mojmilu...patnja, ali nekako se sastavlja kraj sa krajem.
Oni koji imaju samo 500KM primanja mjesečno, žive u Sarajevu i imaju četveročlanu porodicu...mislim da su takvi apsolutna manjina.
Da ponovim, nije moje da virim u tudji tanjir i u tudji novcanik, ali je tolerancija za voznju neispravnih autombila zato sto im finansijske mogucnosti ne dozvoljavaju propisno odrzavanje apsolutno 0.
tempuser

#16557 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Seyfo wrote:Stvarno, Vogošća-Dobrinja skroz nepovezani. Znao sam ljude da vozare na toj relaciji, ili iz Vogošće na Ilidžu, Stup, Novi grad, koje su to muke, bože sačuvaj. Isto jednom čekam bus Bare-D.armije, slučajno se zatekao, neko naiđe kaže"džaba čekaš, nema ga već dva mjeseca a neće ga skoro ni bit".
Razumijem da je prevoz los i da je za neke ljude auto potreba, a da li je rjesenje je kupiti auto (uopste nije bitno za koliko para) i vozati ga tehnicki neispravnog, na celavnim gumama, bez kocnica i trapova jer finansije ne dozvoljavaju propisno odrzavanje?
Naslovnica

#16558 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Naslovnica »

tempuser wrote:
Seyfo wrote:Stvarno, Vogošća-Dobrinja skroz nepovezani. Znao sam ljude da vozare na toj relaciji, ili iz Vogošće na Ilidžu, Stup, Novi grad, koje su to muke, bože sačuvaj. Isto jednom čekam bus Bare-D.armije, slučajno se zatekao, neko naiđe kaže"džaba čekaš, nema ga već dva mjeseca a neće ga skoro ni bit".
Razumijem da je prevoz los i da je za neke ljude auto potreba, a da li je rjesenje je kupiti auto (uopste nije bitno za koliko para) i vozati ga tehnicki neispravnog, na celavnim gumama, bez kocnica i trapova jer finansije ne dozvoljavaju propisno odrzavanje?
VIše od pola automobila je tehnički neispravno, makar u nekom segmentu.
Evo kod mene ne radi ručna kako treba. Od kada sam kupio auto niko je nikada nije mogao napraviti da radi kako treba. Zamjenim sajle, zamjenim pločice, uradim reparaciju čeljusti, radi koju sedmicu kako treba i opet popusti.
Na tehničkom prođem jer je tehnički Q od ovce, bar većina njih. Uvezani s osiguranjima i sve ide k'o po traci.
O dizanju na EURO5 normu za uvoz je bespredmetno pričati. Možda sam i razmišljao kupiti nešto "novije" u odnosu na grobinu koju trenutno derem, ali sada uvoz ne dolazi u obzir, to je van mog budžeta.
Besparica sve veća, a vozni park će biti sve stariji i stariji.
Bumo videli šta budućnost nosi.
tempuser

#16559 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Naslovnica wrote:
tempuser wrote:
Evo kod mene ne radi ručna kako treba. Od kada sam kupio auto niko je nikada nije mogao napraviti da radi kako treba. Zamjenim sajle, zamjenim pločice, uradim reparaciju čeljusti, radi koju sedmicu kako treba i opet popusti.
Na tehničkom prođem jer je tehnički Q od ovce, bar većina njih. Uvezani s osiguranjima i sve ide k'o po traci.
O dizanju na EURO5 normu za uvoz je bespredmetno pričati. Možda sam i razmišljao kupiti nešto "novije" u odnosu na grobinu koju trenutno derem, ali sada uvoz ne dolazi u obzir, to je van mog budžeta.
Razumijem ali je bitna razlika izmedju "ja se trudim da mi auto bude tehnicki ispravan, ali majstori ne znaju kako da rjese kvar" i ja "ja znam da mi rucna ne valja ali nema para da je popravljam".
Ja sam davno napisao, kad bi tehnicki pregledi svoj posao poceli raditi kako treba (da ne idem tako daleko da se ukinu dapninske cijene registracije) izbila bi seljacka buna u drzavi, a stranka na vlasti izgubila 1/2 glasackog tijela.
Seyfo

#16560 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Seyfo »

Pa i zapita se covjek cemu naljepnice sa brojem emisionog standarda ako nemaju nikakvu svrhu? Na dvicini pise manje od 1 i sve isto. Bice da ima i tog da vlasnicima manje od jedan najmanje i fali da sravne sve sa zemljom.
Naslovnica

#16561 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Naslovnica »

tempuser wrote:
Naslovnica wrote:
tempuser wrote:
Razumijem ali je bitna razlika izmedju "ja se trudim da mi auto bude tehnicki ispravan, ali majstori ne znaju kako da rjese kvar" i ja "ja znam da mi rucna ne valja ali nema para da je popravljam".
Ja sam davno napisao, kad bi tehnicki pregledi svoj posao poceli raditi kako treba (da ne idem tako daleko da se ukinu dapninske cijene registracije) izbila bi seljacka buna u drzavi, a stranka na vlasti izgubila 1/2 glasackog tijela.
Slažem se.
I sve ovo što se raji gleda kroz prste (divlja gradnja, neplaćene komunalije, neispravna vozila, parkiranje gdje hoćeš...), sve je to s ciljem kupovine socijalnog mira. A nikad više bijede i neimaštine. Možeš misliti na šta bi ličilo kada bi država i njeni organi počeli da rade svoj posao na način na koji to rade funkcionalne države tipa Njemačke?! :-)
Naslovnica

#16562 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Naslovnica »

Seyfo wrote:Pa i zapita se covjek cemu naljepnice sa brojem emisionog standarda ako nemaju nikakvu svrhu? Na dvicini pise manje od 1 i sve isto. Bice da ima i tog da vlasnicima manje od jedan najmanje i fali da sravne sve sa zemljom.
Krađa para i ništa drugo. A raja se tješi, šta je to 15-20KM, jbjga, nio ne talasa. A kriminalna država uzela milione na konto te ublehe. I spiskali na plate uhljebima.
Optimus09

#16563 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Optimus09 »

.
Last edited by Optimus09 on 02/06/2019 22:11, edited 1 time in total.
amar1994

#16564 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by amar1994 »

basicm wrote:
Nemoj potezati nesto sto nece na dobro, mani se politike.

Trebalo bi ove siromasne sve potrovati, sta ima zivjeti kad nema para, jeli tako plavokrvna elito?
to je mozda tvoja ideja,moja nije sigurno..

plavokrvna **** sam,al znas sta kad vec ovako spominjes nekakvu krv,bas me briga sto rade za male pare,svi sute i glasaju za iste kako reko 20god(to je istina surova),jos manje me boli za izbjeglice sa dobijenim stanovima koje rade za 600-700KM..

PS.hvala im na smanjenju cijene rada u svakom poslu :)
tempuser

#16565 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Naslovnica wrote:
tempuser wrote:
Slažem se.
I sve ovo što se raji gleda kroz prste (divlja gradnja, neplaćene komunalije, neispravna vozila, parkiranje gdje hoćeš...), sve je to s ciljem kupovine socijalnog mira. A nikad više bijede i neimaštine. Možeš misliti na šta bi ličilo kada bi država i njeni organi počeli da rade svoj posao na način na koji to rade funkcionalne države tipa Njemačke?! :-)
Sve si boldiranim rekao, samo su onda prvo drzava i pa svi ostali redom krivi kad taj jedan "sto mora" napravi belaj.
zdruzdjo

#16566 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by zdruzdjo »

tempuser wrote:
zdruzdjo wrote:
tempuser wrote:I dalje moras razdvojiti nuzdu od mogucnosti izbora...
Razumijem ja tebe, ali ti ne razumijes, da su jedno potrebe, a drugo mogucnosti. Da ne rasi gdje radis i da ti plata nije kolika jest pitao bih te ja imas li mogucnost izbora.
Sad ti meni reci, da li realno neko sa 700-800 KM plate trosi 200 KM na prevoz do posla, a da pri tome ne moras zakidati na nekim drugim stvarima, a prva stvar na kojoj se stedi je odrzavanje auta?
E super. Znas gdje radim. Lokacijski.
Od moje kuce do posla ima ravno 10 kilometara. Prva smjena mi pocinje u 05:30 izlazim iz kuce u 05:05. u ta doba I pijetlovi spavaju. Kad bih radio na istoj geografskoj lokaciji a za platu od 600 km sa istim smjenama, jedina mogucnost "izbora" bi mi bila da se dignem u 4 srknem kafice malo da me podigne I u 04:30 lagano pjehaka opalim.
Za one koji ne znaju, na lokaciji gdje radim nema autobuske linije. prva autobuska stanica je udaljena ravno 3 kilometra. a svakako ujutro u 05:30 ni ne voze.
Znaci
ili neka grobina u koju bih tutnuo plin, traljavo odrzavao I registrovao ili pjehaka.

Veliki je broj onih koju nas okruzuju a imaju upravo ovakav "izbor".

I naravno da je strasnoi da neko trosi 200 km na auto mjesec dana od ukupnih 800 km. ali evo gore sam naveo upravo surove reale sa kojima zivimo SVI. Tako je kako je. Moze li se promjeniti? Moze. Samo bojim se da bi se te promjene koje bi sigurno isle na bolje, nekima drugima veoma ne-svidjele. Stoga sto edo maajka kaze "suti I trpi"
tempuser

#16567 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

zdruzdjo wrote: ili neka grobina u koju bih tutnuo plin, traljavo odrzavao I registrovao ili pjehaka.

I naravno da je strasnoi da neko trosi 200 km na auto mjesec dana od ukupnih 800 km. ali evo gore sam naveo upravo surove reale sa kojima zivimo SVI. Tako je kako je. Moze li se promjeniti? Moze. Samo bojim se da bi se te promjene koje bi sigurno isle na bolje, nekima drugima veoma ne-svidjele. Stoga sto edo maajka kaze "suti I trpi"
Sve dok me taj neko svojoj stednjom direktno i indirektno ne ugrozava njegovo je demokratsko pravo da li ce voziti auto ili ne.
Voznja neispravnog vozila je ugrozavanje drugih, objasni mi molim te svojim rjecima, kako to, bez obzira na tezinu situacije i trosak vremena, moze biti opravdano i prihvatljivo?
530i

#16568 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by 530i »

Možda takvima treba odobriti vožnju bez registracije i osiguranja?! Jebiga nema se. Možda i gorivo u pola cijene ili džabe...
vjeshalica

#16569 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by vjeshalica »

Seyfo wrote:Pa i zapita se covjek cemu naljepnice sa brojem emisionog standarda ako nemaju nikakvu svrhu? Na dvicini pise manje od 1 i sve isto. Bice da ima i tog da vlasnicima manje od jedan najmanje i fali da sravne sve sa zemljom.
Naljepnica nije meritoran pokazatelj kolicine izduvnih gasova
Lijepi se cisto na osnovu fabrickih rezultata a ne na osnovu stvarnih,her stvarni rezultati bi mnogima zacepili labrnju po vise osnova...i za odrzavanje,kvalitet goriva i slicno
Imas cetvorki koje prde ko jedinice pa stacemo onda?
te naljepnice nemaju pravu svrhu kod nas, kao u uredjenom svijetu za sta su izmisljene
zdruzdjo

#16570 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by zdruzdjo »

tempuser wrote: ......Voznja neispravnog vozila je ugrozavanje drugih, objasni mi molim te svojim rjecima, kako to, bez obzira na tezinu situacije i trosak vremena, moze biti opravdano i prihvatljivo?

Evo odmah sam se gore ogradio I naveo
"Ne opravdavam nista ali fakat razumijem."
Kad kazem razumijem, onda mislim na to da razumijem zasto to ljudi rade. Isto tako sam siguran da velika vecina njih ne uzima u tome. Indiferentnost naroda prema svemu je je toliko usadjena u krv od par godina nakon rata kad je "shit hit the fan" da su ljudi jednostavno ravnodusni prema svemu. Ukljucujuci I to da sjedne u auto I vozi 70km/h na 3 metra iza nekoga a zna da su kocinice na izdisaju dok pri tome djete mu sjedi na zadnjem sjedistu bez sjedalice ili pojasa.

Da samo pojasnim: jezim se od pomisli da u svakom trenutku kad se vozim oko mene na potezu od 100 metara na cesti ima sigurno bar jedan/a koji je u takvom stanju uma. Ali ja to stvarno ne mogu promjeniti. Pokusam I to I mnogo sta na svakim izborima kad zaokruzujem ali "borba sa vjetrenjacama".
tempuser

#16571 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

zdruzdjo wrote:
tempuser wrote: ......Voznja neispravnog vozila je ugrozavanje drugih, objasni mi molim te svojim rjecima, kako to, bez obzira na tezinu situacije i trosak vremena, moze biti opravdano i prihvatljivo?
"Ne opravdavam nista ali fakat razumijem."

I ja razumijem zasto oni to rade, nisam glum, ali nemam razumjevanja za to sto rade.
Zamisli da sam ja svaki mjesec kratak 200 KM da pokrijem osnovne zivotne troskove i svaki mjesec opljackam kladionicu da namirim 200 KM, jel i to fakat razumijes?
Niko ne trazi da se boris sa vjetrenjacama, samo treba prestati glumiti socijalnu osjetljivost i nazvati stvari pravim imenom, voznja neispravno auta iz finansijskih razloga je, bez obzira na tezinu situacije i realnu potrebu, psolutno neprihvatljiva i tu nema nikakve socijalne empatije.
drug_profi

#16573 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by drug_profi »

Vidim nickove koji na drugim temama hvale i brane ovu nasu dugogodisnju vlast, a ovdje kukaju kako je sve u kurcu i kako se nema. Kako se kupuje socijalni mir razvaljivanjem sistema vrijednosti i sl.

Ali nije tema....
Mehemed
Vozim: automobil

#16574 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Mehemed »

vjeshalica wrote:Naljepnica nije meritoran pokazatelj kolicine izduvnih gasova
Lijepi se cisto na osnovu fabrickih rezultata a ne na osnovu stvarnih,her stvarni rezultati bi mnogima zacepili labrnju po vise osnova...i za odrzavanje,kvalitet goriva i slicno
Imas cetvorki koje prde ko jedinice pa stacemo onda?
te naljepnice nemaju pravu svrhu kod nas, kao u uredjenom svijetu za sta su izmisljene
Upravo tako, lijepe se na osnovu toga koju normu je automobil zadovoljavao kada je bio nov novcat, a to što dosta auta sa četvorkom ne zadovoljavaju ni Euro 1 normu, to je potpuno druga priča. Samo izmislili da mogu naplatiti cca 30KM skuplji tehnički pregled, lijepi kako je bilo fabrički i ćao đaci...
preludezalude

#16575 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by preludezalude »

Ljudi voze neispravna vozila jer su im mjerodavne institucije to dozvolile. I sad se prica kako ljudi voze trulje koje truju i direktno ugrozavaju sigurnost u saobracaju. Ne treba se ljutiti na te ljude. Ljudi to rade jer im je dopusteno. Postoji mehanizam koji bi to sprijecio ali se ne koristi.
Post Reply