GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
man_464

#16526 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Satra je nešto idealno za nas. Ima mnogo ovih modernizacija po češkoj a i u drugim zemljama, no ovi naši su sa najnovijom i najskupljom elektronikom i najmodernijim enetrijerom od svih obrada i modernizacija čeških tramvaja.

Usput da opet obradujem, pa pitanje dokle će radit, opet radi 15b, danas žuti bus 614, eh do kad, pitanje je. On je leteći.
P308

#16527 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by P308 »

Satre su zaista prelijepe i drago mi je da se radi i na 605 i 606. Znam da je daleko od zavrsetka i da ide sporo, ali svejedno :thumbup:
trambusek88

#16528 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Što se tiče Zagrebačkih.

Za takav tip tramvaja kod nas je najveći problem pruga, i na njoj bi ovi tramvaji brzo stradali. Međutim Končar i Gredelj planirali su da razviju širi petodjelni tramvaj TMK2400 za normalni kolosjek kako bi bili konkurentniji na tržištu.
Taj tramvaj je prvo trebao otići na neku izložbu u Berlin, zatim je trebao doći u Sarajevo gdje je prototip trebao biti testiran kako bi otkrili i uklonili eventualni nedostatci.
Nakon testiranja taj tramvaj je trebao biti poklonjen GRAS-u.

Prvo se 2008 pričalo da će doći končarev tramvaj u Sarajevo, međutim tada je rečeno da je pruga u katastrofalnom stanju, pogotovo dionica koja je remontovana 2012
Onda nakon remonta te dionice, bila je procurila ta informacija koju sam gore napisao o razvoju TMK2400, ali nakon par mjeseci je stigla vijest da je konzorcij Končar-Gredelj obustavio taj projekat zbog loše finansijske situacije.

Inače Zagrebački su dužine 32 metra, možda metar-dva duži od ovih Turskih, ali su uži.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Što se tiče Satra remonta, kao što reče man_464 GRAS-ova varijanta je najbolja i najskuplja od svih verzija koje je Pars nova radila, ili koje su rađene u saradnji sa Pars novom po Češkoj, Slovačkoj, Ukrajini itd...

Projekat Satra je inače dogovoren negdje u vrijeme dok su trajali pregovori u Dejtonu, a sada najmodernije tramvaje na bazi ČKD tramvaja proizvodi Pragoimex

Image
bumerangss

#16529 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

Man drago mi je za 15b bolje da radi ikako nego nikako, barem meni dodje kao alternativa kad nema ili mi pobjegne ispred nosa 23c pa se spustim na okretnicu niz ulicu Derviš Mostarca. Vise puta sam kad nije radio 23c isao s CT kombijem i bas mi bude zao dati markicu a imam kupon! :roll: Mada razumijem i ljude koji planiraju s 15b ici na posao pa se pouzdaju da ce biti 15b a njega vise nema nego sto ima :D

Ne znam zasto GRAS ne spusti cijene reklame na tramvajima? Ne znam ni koliko kosta ali predpostavljam da je skupo cim nema vise reklamnih tramvaja a meni i star tramvaj moze barem izgledati modernije i novije kad je ofarban u neku reklamu. Npr onaj trodjelni Turkish banke ili ne znam gdje je onaj satra dvodjelni s reklamom Raiffeisen banke, dugo ga nisam vidio? Cini mi se da je onaj iz Amsterdama ofarban u Klasovu reklamu onaj veliki hljeb i samo zbog te reklame taj tramvaj mi nije toliko mrzak a inace ga uvijek propustim pa cekam naredni
trambusek88

#16530 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Sad svakako reklame svih gradskih prevoznika u BiH idu 90% preko Banjalučke Infomedije i njhovog cjenovnika. GRAS isto marketinškim agencijama nudi popust.
Zakupac reklamnog prostora kaže u infomediji u kojim gradovima želi da se reklamira, dali na autobusu, trolejbusu, tramvaju, zglob, solo, i onda oni izrade reklame, dođu i zalijepe folije na vozila.
Zadnjih godina su rijetka lakiranja vozila radi godišnjih i višegodišnjih reklama kao što je bilo krajem 90-tih i 2000-tih, sad idu pretežno folije. Bellona se odlučila na lakiranje jednog tramvaja i trolejbusa i mislim da su oni direktno sa GRAS-om ugovorili posao.

Što se tiče Istanbulskih autobusa, mislim da je traženo da na njih (bar u prvo vrijeme) ne idu druge reklame osim Turskih.
Ne znam dali ima nešto slično i za tramvaje, dali je određeno da neko vrijeme na njima mora stajati Konya - Saraybosna

Ranijih godina su najtraženiji bili tramvaji, sad su to postali autobusi, solo Classic, i ovi novi sa komercijale, a tu su i Ikarbusi.
Turski su posebna priča.

Solo trolejbusi su bili jedno vrijeme aktuelni, tamo 2010-2012 sad samo jedan ima reklamu. 2 nova zglobna krajem prošle godine dobila reklamu, 4163 Bellona komplet lakiran, i 4168 Sika folija (Infomedija), solo 4430 već 2 godine nosi Deichman reklame koje se s vremena na vrijeme blago redizajniraju.
kakaljin

#16531 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kakaljin »

trambusek88 wrote:Sad svakako reklame svih gradskih prevoznika u BiH idu 90% preko Banjalučke Infomedije i njhovog cjenovnika. GRAS isto marketinškim agencijama nudi popust.
Zakupac reklamnog prostora kaže u infomediji u kojim gradovima želi da se reklamira, dali na autobusu, trolejbusu, tramvaju, zglob, solo, i onda oni izrade reklame, dođu i zalijepe folije na vozila.
Zadnjih godina su rijetka lakiranja vozila radi godišnjih i višegodišnjih reklama kao što je bilo krajem 90-tih i 2000-tih, sad idu pretežno folije. Bellona se odlučila na lakiranje jednog tramvaja i trolejbusa i mislim da su oni direktno sa GRAS-om ugovorili posao.

Što se tiče Istanbulskih autobusa, mislim da je traženo da na njih (bar u prvo vrijeme) ne idu druge reklame osim Turskih.
Ne znam dali ima nešto slično i za tramvaje, dali je određeno da neko vrijeme na njima mora stajati Konya - Saraybosna

Ranijih godina su najtraženiji bili tramvaji, sad su to postali autobusi, solo Classic, i ovi novi sa komercijale, a tu su i Ikarbusi.
Turski su posebna priča.

Solo trolejbusi su bili jedno vrijeme aktuelni, tamo 2010-2012 sad samo jedan ima reklamu. 2 nova zglobna krajem prošle godine dobila reklamu, 4163 Bellona komplet lakiran, i 4168 Sika folija (Infomedija), solo 4430 već 2 godine nosi Deichman reklame koje se s vremena na vrijeme blago redizajniraju.

To samo kod nas ima da se neko reklamira na tvojim vozilima mora ići preko nekoga drugog. A u ostalom kada nisu sposobni zaraditi ima ko umije i zna.
holowey

#16532 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by holowey »

kakaljin wrote:
trambusek88 wrote:Sad svakako reklame svih gradskih prevoznika u BiH idu 90% preko Banjalučke Infomedije i njhovog cjenovnika. GRAS isto marketinškim agencijama nudi popust.

Turski su posebna priča.

To samo kod nas ima da se neko reklamira na tvojim vozilima mora ići preko nekoga drugog. A u ostalom kada nisu sposobni zaraditi ima ko umije i zna.
agencija izvrsi zakup odjednom 50-100 vozila a onda oni odredjuju krajnjim musterijama finalnu cijenu... grasu se to vise isplati nego ganjati ko ce se reklamirati pa onda u svojoj reziji raditi izradu reklame... pare odmah pokupe ili kako je vec ugovoreno, a agencija neka odradjuje sav posao...
krakatoa

#16533 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by krakatoa »

Da se i ja malo maknem od plata, radnika i ostalog....

Zanima me nešto u vezi SATRA tramvaja. Zašto se ne pokuša kod SATRA tramvaja da ubaci 2,3 srednja niskopodna modula i time dobije četverodijelni odnosno petodijelni tramvaj. Mislim da je to najjeftinija varijanta za povećanje kapaciteta. Taj srednji modul je kompatibilan sa drugim srednjim modulom i mislim da bi se mogli bez problema spojiti a u tim modulima nema neke elektronike koja bi bila kamen spoticanja za spanjanje u jedan tramvaj.

Usput. Jel ovo tramvaj na željezničkoj pruzi? I odkud ovdje 601? Zar može tramvaj voziti željezničkom prugom? Koliko znam napon željezničke mreže je 25KV a tramvajske 600V. Nisam znao da tramvajska obrtna postolja mogu iči preko željezničkih skretnica. :-) :-)
Image
Image

Kad misle ovaj K2YU popraviti?
Image

Kakva je ovo modernizacija?
Image
man_464

#16534 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

601 je sklopljen u českoj, baš kao i 501, a i 500.

500 je došao 1998 kao prototip vozilo, nešto se malo razlikuje i unutra i van, ali 1998 je bio space shuttle, tamo 2003 ili malo iza prže mu motore nesavjesnim i šlampavim opravkom, te ostaje ležeti u remizi više od 5 godina, ovdj nek me trambusek ispravi ako griješim, 2009 dobija motor iz turističkog tramvaja 283 te redovno od tada radi.

501 je došao 2004, zapravo u linijskom saobraćaju ga ja pamtim tek 2005 na proljeće, 601 tamo ljeto 2005, jesen... Za to doba (2005) ovi tramvaji su bili čudo tehnike u pravom smilu riječi, najskuplja i najkompletnija, prepuna moderne Siemens elektronike, modernizacija čeških tramvaja.

502,503,504,505,506,602 su startali sa radom 2006 godine, 507,508,509, 2007 godine, 2009 je startao 603, kao i 510 mislim, ja ga pamtim tek 2010, 2011 startao 511, i evo tek sada 604 u 2016. godini.

Postojali su planovi uvođenje 4-modularnog tramvaja, koji za napraviti nije naučna fantastika, ukomponuješ još jedan ovaj niski dio i eto ga kapacitet sa 310 skače na 400 putnika. No takvo vozilo je realno preglomazno i ne odgovara našoj pruzi u smislu dužine stajališta i ne znam kako bi se ponašao na okretištima, moguće da bi mogao proći, jer se ubacuje dio manje dužine od prednjeg i zadnjeg. Otom-potom.

Slijedeći korak, po meni, ako je već program stagnirao je taj da se ostali broj "školjki" namjenjenih za SATRA 3 tramvaje kompletira te ubaci u tramvaje SATRA 2 nešto novijeg godišta 511,510, ali i u tramvaj 501 koji je najstariji ali je najkvalitetniji od svih satri, baš kao i 601 jer su kompletirani u Češkoj. Na nekom izvještaju iz 2012 godine jasno je stajalo da su 605,606,512,513,514 u fazi izrade i da će se projekat Satra tu i stopirati, iako je prvobitno bilo planirano 24 SATRA 2 i 12 SATRA 3. No možemo biti zadovoljni ako se taj broj i upolovi pa budemo imali omjer 12-6, slijedeći za izradu su 512 i 605, ali načekaćemo se dok budu gotovi.

Željeznička pruga je jednko široka kao i tramvajska u Sarajevu 1435 mm, u nekim gradovima kao Zagreb, Osjek itd itd jer tramvajski kolosijek 1000mm, a u Sofiji imamo tri šine, hah, prilagođeno u ovisnosti od tipa koji se kreće određenim dijelom pruge. Ovo je čisto prezentacija na slici, on nije došao u Sarajevo prugom već u dijelovima pa se skopčan ovdje. Dobro se sjećam kako sam bio uzbuđen kada je počeo voziti, prvo 501 pa 601, Imao sam 9-10 godina tada... Nije on ovdje ni priključen na mrežu, nema voda iznad osim ako nisam ćorav.

Ovaj T3 oronuli se čuva za muzej, a kad će biti sredstava za obnovu, Boga pitaj. Njih je bilo 28, nepravedno i nesuvislo su svi izrezani do jednog ovog 128 što je ostao tamo 1983 pa nadalje. Kada je Vozni park unificiran K2Yu zglobnim česima. Ovi T3 su mogli danas jako poslužiti na linijama manjeg kapaciteta kao što su 1 i 4 i uvečer i nedjeljom na nekim linijama. Čak možda i za noćni prevoz - isto otom-potom.

Ova modenizacija je nešto manje sveobuhvatna nego naša, kao što vidimo maska se zadržala stara, kao i vrata kao harmonika, vjerovatno je unutrašnjost oskudnije modernizovana, naši su baš baš nejnapucaniji od svih ovih vrsta modernizacija, ovdje je vršena modifikacija šasije i karoserije pa je niskopodni dio ubačen u solo tramvaj, koji vuče drugi također moderniziran nešto oskudnije, i bez niskodponog ulaza.
trambusek88

#16535 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

500 je negdje 2007 popravljen. Znam da je 2004, 2005, 2006 proveo u remizi.

T3YU je bilo 20, 2 iz 1967, 8 iz 1968 (128) i 10 iz 2009.

Za kompletirana nabavka 90 komada zglobnih tramvaja K2YU 1983, ovi su povučeni iz saobraćaja, a pošto se više nije ukazivala potreba za njihovo uključivanje u saobraćaj nakon nekoliko godina su isječeni da ne smetaju.

Ostali su 125, 128 i još jedan 13x, ali samo je 128 koji je bio teretni tramvaj preživio rat, ostala dva su uništena, jedan od njih je vjerovatno trebao biti muzejski primjerak.
upsy_daisy

#16536 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by upsy_daisy »

Čisti li više iko grasova prevozna sredstva i ako čiste koliko puta mjesečno?Jednom?
Adriatic

#16537 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Adriatic »

upsy_daisy wrote:Čisti li više iko grasova prevozna sredstva i ako čiste koliko puta mjesečno?Jednom?
Nijednom.
Prije je koliko se sjećam bila čistačica na Ilidži, koja uđe prije vožnje i očisti.
Sada je nema ni na vidiku.
bumerangss

#16538 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

Adriatic wrote:
upsy_daisy wrote:Čisti li više iko grasova prevozna sredstva i ako čiste koliko puta mjesečno?Jednom?
Nijednom.
Prije je koliko se sjećam bila čistačica na Ilidži, koja uđe prije vožnje i očisti.
Sada je nema ni na vidiku.
I dalje je dole ali u onoj kucici se zajebaje sa revizorima i dispecerom
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16539 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

mah... danas sam prvi put skontao da su sjedala baš prljava
i to ono koje je zakrpano ne kožom ili skajem nego nekom tkaninom
odron

a vjerujem da čistačica ne može ono saprati ali eto
insaneinthebrain

#16540 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by insaneinthebrain »

jednom godisnje izvrse deratizaciju i to je to :oops:
Dr. Kuca

#16541 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

E cuj isplati se toj agenciji prodavati i lijepiti reklame, dat procenat grasu i da zarade, a grasu se ne isplati ? :lol: :lol: kakva komedija od firme.

Gdje vam je onaj direktor sto je izjavio da je gras ustedio na gorivu tako sto su ukinuli 15 linija? hahahaha
upsy_daisy

#16542 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by upsy_daisy »

''pratila'' sam jednu odvratnu mrlju u jednom vozilu na staklu.... pa mjesec je stajala.
što je najgore, blizu vozača je bila...kako mu nije smetala pa da je obriše ili šta?!
a da ne govorim o podu, sjedištima.... nekad me lijepo strah da ne dobijem zarazu kakvu.
holowey

#16543 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by holowey »

Dr. Kuca wrote:E cuj isplati se toj agenciji prodavati i lijepiti reklame, dat procenat grasu i da zarade, a grasu se ne isplati ? :lol: :lol: kakva komedija od firme.
turisticka agencija zakupi hotel, zakupi avion, pa to preproda turistima... mislis da se hotelu ne isplati da izdaje pojedinacno sobe? ili avio kompaniji da prodaje pojedinacne avio karte? ali sta im je onda garancija da ce sve sobe biti izdate, sva mjesta u avionu zauzeta? turisticka agencija na sebe preuzima rizik... na slicnom principu radi i marketinska agencija, oni ce se truditi da nadju interesente za reklamiranje, oni ce angazovati dizajnere, stampariju... grasu ce platiti bulk prostora a gras nece ni prstom mrdnuti...
O'zone
Globalni moderator

#16544 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by O'zone »

Gdje nam je kolega @dresdener? Nisam ga odavno upratio na ovoj temi...
trambusek88

#16545 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Ma izgleda da smo mu se mi Balkanci smučili. Kako i ne bi.
trambusek88

#16546 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

holowey wrote:
Dr. Kuca wrote:E cuj isplati se toj agenciji prodavati i lijepiti reklame, dat procenat grasu i da zarade, a grasu se ne isplati ? :lol: :lol: kakva komedija od firme.
turisticka agencija zakupi hotel, zakupi avion, pa to preproda turistima... mislis da se hotelu ne isplati da izdaje pojedinacno sobe? ili avio kompaniji da prodaje pojedinacne avio karte? ali sta im je onda garancija da ce sve sobe biti izdate, sva mjesta u avionu zauzeta? turisticka agencija na sebe preuzima rizik... na slicnom principu radi i marketinska agencija, oni ce se truditi da nadju interesente za reklamiranje, oni ce angazovati dizajnere, stampariju... grasu ce platiti bulk prostora a gras nece ni prstom mrdnuti...
Marketinške agencije koje se bave izradom i postavljanjem reklama imaju 10% popusta, a klijentima koji žele da se oglašavaju na vozilima javnog gradskog prevoza u više gradova jednostavnije je otići u infomediju koja će im završiti posao za sve te gradove.
Dr. Kuca

#16547 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

holowey wrote:

Kruske i jabuke.

Al kad vidim ko vas vodi i ko vam je direktor bude mi lakse. Sta kaze Avdo preseljenjem minibusa u garazu docice do smanje radnika jer ce se neke sluzbe raformirati i pripojiti drugim :lol: :lol: . Alija dragi.
holowey

#16548 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by holowey »

Dr. Kuca wrote:
holowey wrote:

Kruske i jabuke.

Al kad vidim ko vas vodi i ko vam je direktor bude mi lakse. Sta kaze Avdo preseljenjem minibusa u garazu docice do smanje radnika jer ce se neke sluzbe raformirati i pripojiti drugim :lol: :lol: . Alija dragi.
jbg, razumijem da si u glavu usadio neargumentovano misljenje koje ne mijenjas i da je jedini nacin odrbane takvog misljenja "vi, vas, vasi, alija, bakir, itd", ali zapitaj se kakvu sliku o sebi ostavljas...
Hemera

#16549 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

upsy_daisy wrote:''pratila'' sam jednu odvratnu mrlju u jednom vozilu na staklu.... pa mjesec je stajala.
što je najgore, blizu vozača je bila...kako mu nije smetala pa da je obriše ili šta?!
a da ne govorim o podu, sjedištima.... nekad me lijepo strah da ne dobijem zarazu kakvu.
Groznoo
I jos groznije kako si upratila od tolikih vozila bas to jedno i tog vozaca....stvarnp covjek svasta da pomisli a svega i ima danas...
upsy_daisy

#16550 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by upsy_daisy »

Hemera wrote:
upsy_daisy wrote:''pratila'' sam jednu odvratnu mrlju u jednom vozilu na staklu.... pa mjesec je stajala.
Groznoo
I jos groznije kako si upratila od tolikih vozila bas to jedno i tog vozaca....stvarnp covjek svasta da pomisli a svega i ima danas...
to je kombi vozilo koje saobraća jedno jedino na toj relaciji...kako neću upratiti

a vi mrzitelji svega što odmah pomislite da je svako freak poput vas odbijte u skokovima
Post Reply