Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Pedja Kojovic

#16526 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

innovation

Poznata mi je ta teorija "komunalnog rata" izmedju SDP-a i SDA.
Ipak. Da su ova preduzeca placala svoje obaveze ne bi ni mogla biti dovedena u situaciju da budu dio te teorije.
Zamislite,....
Ja prestanem placati komunalije i kad mi iskljuce servise kazem da je to na etnickoj osnovi....

p.k.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#16527 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Pedja Kojovic wrote:libero

Cinjenica da je nesto javno dobro ne znaci da mora biti besplatno nego znaci da u upravljanju tim dobrom dominira javni a ne privatni interes.
Sto se tice naplate ulazaka u nacionalne parkove, muzeje i druga javna dobra...
Izmedju dva osnovna modela ( drzava finansira potrebe tih institucija iz budzeta a gradjani ih koriste besplatno i drzava finansira jedan dio potreba a drugi se pokriva iz vlastitih prihoda) ja licno sam sklon prvom ali je on nazalost u nasim ekonomskim prilikama neizvodiv.

p.k.
Pedja, meni je sasvim jasno to sto ti, teoretski, pricas. Ali nacelnik Opstine Ilidza ima vec jedini ugostiteljski obejakat u sklopu parka Vrelo Bosne, sto po meni vec govori o kakvom vidu modela ce se raditi. Naplacivat ce se ulaz, ali ce zato pristup svakom vidu eksplatacije tog turistickoga potencijala imati pojedinci za licnu zaradu i profit. Da ne kazem koji ce princip biti daljeg uposljavanja, i eksplatacije resora...znamo svi kako to funkcionise kod nas.

Isto tako, interesuje me tvoj komentar, i mogucnost eventualne reakcije NS i tebe licno, ako je istinita tvrdnja da ljudi koji imaju mjesto prebivalista Ilidza u licnoj karti ne moraju placati ulaz na Vrelo Bosne, a svi mi ostali moramo. Diskriminacija i samovolja ili....?
LeonardoAC

#16528 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by LeonardoAC »

Kakav je stav Naše stranke po pitanju djelovanja 2 "nezavisna" poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo: E. R. i E. Z. ? Smatrate li da je njihov rad u Skupštini KS u interesu građana, da su motivi njihovog političkog angažmana utemeljeni na radu za opšte dobro ?
Innovation

#16529 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Innovation »

LeonardoAC wrote: E. R.
Ovaj nije nezavisni poslanik /BOSS/.
Baby Jane

#16530 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Baby Jane »

mikasa wrote:
Control panel wrote: to znaci da Budimlic nije bio kriv za onu uniformu i cipele sto mu je na ledja stavljao sindikat policije sa djozom na celu a po nalogu SDA?
E eto sad su policajci dobili "prave" uniforme i cipele... Sve je to bila politicka igra, Budimlic je pokusao na jedan pogresan nacin da presijece tu "tendersku kliku" u MUP-u i naravno da je dobio "sjekiru natrag u celo". Ni Budimlic, ni Pecanac tu nista ne moze uraditi, ili tacnije moze samo onoliko koliko mu dozvole. Nazalost, to je tako. Ipak, ovo je Pedjina tema.
Ima vise od godine kad je Budimlic otvoreno i jasno rekao o malverzacijama u MUP-u kada je rijec o javnim nabavkama i najavio da mu rade o glavi upravo zbog pokusaja da stane u kraj tim prevarama. Da se razumijemo, nisam nesto politicki zagrijana, ali sam imala priliku slusati ga i tad sam mislila da je to sve propaganda. Kad..ne lezi vraze...

Ako si posten i zelis raditi svoj posao, ne mozes opstati u politici.
Area_51

#16531 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Area_51 »

Ovo je jedan od rezutata koalicije SDA-NS-SDU-SBiH i onih stranke penzionera:

http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/i-u ... ke-kadrove

Znaci, sekretar Gradskog vijeca ne mora biti pravnik, nesto kao sto vijecnici NS, ne znaju jesu li posli ili dosli, ali su zato vijecnici i u koaliciji sa SDA i ostatkom, redovno se odazivaju sastancima nekih parlamentarnih vecina koje saziva SDA. Ovo oko kurira je presmjesno, ali je tako.

Da ne bismo ulazili u price da koalicioni sporazum ne postoji, a postoji sa potpisom Dine Mustafica i to na vise papira od onog oko fotelja i pozicija pa do onog oko politickog djelovanja, odnosno nikad niko od koalicionih partnera nije rekao da je sporazum prestao da vazi, barem ne javno, na press konferenciji ili saopstenjem.

Kako god, prije je mnogo drugacije bilo u gradu i opcinama, o Kantonu Sarajevo da ne pricam.
VjecitiStudent

#16532 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Area_51 wrote:Ovo je jedan od rezutata koalicije SDA-NS-SDU-SBiH i onih stranke penzionera:

http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/i-u ... ke-kadrove

Znaci, sekretar Gradskog vijeca ne mora biti pravnik, nesto kao sto vijecnici NS, ne znaju jesu li posli ili dosli, ali su zato vijecnici i u koaliciji sa SDA i ostatkom, redovno se odazivaju sastancima nekih parlamentarnih vecina koje saziva SDA. Ovo oko kurira je presmjesno, ali je tako.

Da ne bismo ulazili u price da koalicioni sporazum ne postoji, a postoji sa potpisom Dine Mustafica i to na vise papira od onog oko fotelja i pozicija pa do onog oko politickog djelovanja, odnosno nikad niko od koalicionih partnera nije rekao da je sporazum prestao da vazi, barem ne javno, na press konferenciji ili saopstenjem.

Kako god, prije je mnogo drugacije bilo u gradu i opcinama, o Kantonu Sarajevo da ne pricam.
Kako da ne, svaki put kad ugledam jumbo plakate u centru grada, koje je postavila Behmenova uprava, prisjetim se kako je bilo "drugacije" za Behmenove vladavine u Gradu.

Naravno, sada kad imamo Kurte umjesto Murta, stanje nije nimalo bolje. Da se još jednom podsjetimo kako su samo oni iz naslova teme glasni i drčni bili dok su bili opozicija u Gradu
Nakon što su gradske vlasti postavile ogromne reklamne panoe (billboard) ispred najpoznatijih spomenika kulture i tradicije u Sarajevu, Općinski odbor Naše stranke Centar podržava hrabri istup Srđe Hrisafovića, prodekana na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i protestuje protiv uništavanja pogleda na najljepše građevine i krajeve starog Sarajeva.

Zahtijevamo od uprave Grada Sarajeva da zabrani postavljanje džambo reklamnih panela u opštinima Stari grad i Centar, i da se već postavljeni reklamni panoi odmah demontiraju.
Pedja Kojovic

#16533 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

area51

Ja se generalno slazem sa vasim misljenjem/komentarom, pogotovo dijela koji se tice Gradske Uprave.
Tacno je da je prethodna administracija vrsila iracionalno zaposljavanje i ostavila par miliona duga, ali se meni, nakon ovih prvih par mjeseci, cini da se nova administracija u shvatanju reformi koje se moraju napraviti i spremnosti da ih sprovede ne pokazuje kao adekvatna.
Ja ne mislim da je pravnicko obrazovanje neophodno za posao sekretara, jer postoje pravne sluzbe i savjetnici, a i naziv radnog mjesta, po meni, ne otslikava na realan nacin kakvom se vrstom poslova covjek na ovoj poziciji bavi. Po meni, pravilan naziv za sadasnju poziciju sekretara GU bi bio "sef kabineta gradonacelnika" ili nesto slicno. Da li je Elvir prava osoba za taj posao ili ne, zaista ne mogu reci. Utisak koji sam stekao o njemu iz par susreta tokom pregovora koje smo imali je da se radi o odgovornom i intelegentnom covjeku koji drzi do svoje date rijeci.
Ja sam ocekivao da ce on ubrzano krenuti u moderniziranje GU, da ce prepoznati i podrzati neke projekte, pogotovo iz urbanizma (samostojeci bilbordi) i kulture (SFF, MESS, SOS dizajn festival) i iako se to, barem u ovoj godini, nije dogodilo nisam upoznat da je napravio neki nezakonit ili posebno los potez.

Vise sam razocaran gradonacelnikom.
I to ne toliko zbog necega sto je uradio do sada nego upravo obrnuto, zbog toga sto mi se cini da nista nije uradio.
Na stranu to sto dodatni nivo neozbiljnosti u obavljanju svog posla dodaje time sto trazi da volontira kao gradonacelnik.
Sada je, naravno, tesko reci da li bi neko od zaista ponudjenih kandidata bio bolji.
Iz perspektive "generala poslije bitke" cini mi se da bi Kamocaj ili Zivanovic ako nista taj posao radili 24/7 i dali sve od sebe da urade nesto i ostave neki trag. Nazalost, neobjasnjiv je nacin na koji je njihova sosptvena partija "minirala" na sve moguce nacine ne samo "sporazum o formiranju opstinskih vlasti i GV" nego i izbor jednog od njih. Ukljucuji i moj poziv pred samu tacku dnevnog reda u okviru koje je biran gradonacelnik da pokusamo jos jednom postici dogovor.Mi smo ih cekali vise od sat vremena u dogovorenoj sali ali se oni nisu ni pojavili niti nam javili nam javili da nece.
Pokusaj telefonskog dogovaranja, sedam minuta prije odlucne sjednice, smo shvatili kao njihov krajnje neozbiljan odnos prema sopstvenim kandidatima.

Kad se sve sagleda onda je, po meni, nas najveci uspjeh u samoj cinjenici da imamo tri vjecnika.
Iako blokovi vise ne funkcionisu harmonicno kao u pocetku nasi vjecnici jos uvijek cesto raspolazu odlucujucim glasovima.
Iako nisam upucen u detalje, iz onoga sto znam, imam utisak da bi situacija u GU bila puno gora da ih nema tamo.

U Opstini Centar je slicna situacija.
Nasi su vjecnici u samom pocetku napravili kiks i glasali sa odluku ciji je indirektni rezultat bio povecanje plata zaposlenima u vlasti. Svoju su odluku naknadno korigovali i dodatni novac usmjerili u humanitarne programe.
Predsjedavajuca Nikolic i savjetnik Despotovic su, opet prema onome sto znam, a znam vjerovatno vise nego gradjani, a manje nego oni koji tamo rade, su najveci dio vremena i energije potrosili blokirajuci raznorazne, kadrovske, urbanisticke, inspektorske i politicke nakane generala Ajnadzica od kojih se, nakon nase primjedbe, i SDA ogradjuje rijecima "mi njega ne uspjevamo kontrolisati".

Dakle, kad se sve sabere, u dosadasnjem dijelu mandatu nasi su vjecnici uglavnom blokirali ono sto smatramo losim prijedlozima i uspjeli nametnuti nekoliko inicijativa koje se cine nesustinske, sitnicave. (Npr. zeleni krovovi).
Razlog tome, medjutim, lezi u cinjenici da je samo za takvu vrstu prijedloga moguce u sadasnjem sastavu lokalnih vijeca okupiti dovoljan broj glasova. Svaki prijedlog koji u sebi sadrzi pa i samo naznaku da ima namjeru da mijenja dosadasnji sistem upravljanja i obavljanja javnih poslova nema i ne moze dobiti potrebnu podrsku jer bi za tako nesto trebalo da glasaju ljudi koje je upravo ovaj, sadasnji sistem, koji mi zelimo da mjenjamo. A to ocigledno zahtjeva, za njih, preveliku dozu mazohizma.

U Domu naroda, ja sam u ime stranke iznio dosta inicijativa, ali za razliku od lokalnog nivoa ni jednu nisam uspio realizirati. Ako zanemarimo one cije prihvatanje, iskreno, nismo ni ocekivali - ukidanje Doma naroda, itd. - od onih koje nismo uspjeli dovesti do kraja moju savjest najvise uznemirava ona kojom se bi negiranje ratnih zlocina i velicanje ratnih zlocinaca proglasilo za krivicno dijelo i to dodavanjem posebnog, a ne nadopunom clana o izazivanju vjerske i nacionalne mrznje.
Nasa je intecija bila da oslobodimo tuzitelja tereta dokazivanja da je vrsenje, ovoga djela zaista izazvana mrznja o kojoj zakon govori. Sam cin negiranja odnosno velicanja bio bi krivicno djelo.
Nazalost, podrske za to medju partijama u Domu naroda nije bilo.
Druga nasa nesupjesna inicijativa, na kojoj smo uradili skoro cijeli posao - izradu konkretnih amandmana na Ustav FBiH - je Sejdic-Finci.

Jedan od razloga zbog kojih sam u Domu naroda, za razliku od SKS-a, manje istupao lezi u mom vjerovanju da bi funkcija Doma naroda, ukoliko vec mora da postoji, morala biti ogranicena na utvrdjivanje da li u nekoj odluci Vlade ili Parlamenta FBiH postoji elemenat koji ugrozava neku od etnickih grupa ili pripadnika Ostalih. Ukoliko je, kao sto je ste, legislativa koja se predlaze etnicki neutralna Dom naroda o njoj ne treba da raspravlja.
Ipak, i pored takvog ogranicavajuceg principa nasi istupi u slucaju Budimir, nase pozivanje da se penzioni fond oslobodi 30% svojih korisnika koji su mladji od 65 godina, da se javna potrosnja smanji za drasticnih 20% i vise posto kako bi se sprijecio finansijski kolaps entiteta, su dobili, koliki toliki, medijski prostor. Ja zaista vjerujem da je za opstanak BiH, isto koliko i separatisticka retorika iz RS-a (Ne moze se vise reci da je samo Dodik problem kad je ocigledno da i opozicija po pitanju BiH misli slicno) opasan i ekonomski i socijalni kolaps FBiH.
Mislim da sam mogao biti koristan u komisijama koje se bave ustavnim i pravnim pitanjima, ali moje zelje, nazalost, nisu uslisene. Da li je na takvu odluku vecine uticala cinjenica da dolazim iz NS-a ili to sto se vrlo brzo proculo da na sastancima ne dozvoljavam pusenje tesko je reci.
U svakom slucaju, nikada nisam otisao na sjednicu nepripremljen. Citao sam sav materijal koji dobijem od A do Z i obrazovao se po raznim pitanjima kod ljudi kojima vjerujem, a u toj su struci medju boljima.

Poenta.
Ovo se pretvorilo u kratku rekapitulaciju naseg djelovanja od izbora do danas.
Vi ste potpuno u pravu kada navodite one projekte koje nismo uspjeli realizovati ali polazite od
, po meni, pogresne pretpostavke; smatrate da smo u prilici, obracate nam se kao da smo mi vlast a ne
stranka cijih su samo 3 od 28 ili 15 vjecnika.
To sto su nasi glasovi presudni nas, ponekad, dovodi u poziciju da odlucujemo koji ce prijedlozi proci, a koji ne.
Ako glasaci u nasim istupima prepoznaju korist za sebe i na narednim izborima masovno daju povjerenje NS-u
mi cemo tek onda biti u prilici da svoje ideje implementiramo, na nacin na koji mi to vidimo.
(Mnoge su nase ideje i u KS i u Domu naroda "preuzete" od strane vladajucih koalicija i onda implementirane na los ili korumpiran nacin).
Do tada mi, ja mislim, radimo i vise nego mozemo i sa relativno malo vjecnika ostvarujemo relativno veliki uticaj.

p.k.
VjecitiStudent

#16534 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Pedja Kojovic wrote:
Iz perspektive "generala poslije bitke" cini mi se da bi Kamocaj ili Zivanovic ako nista taj posao radili 24/7 i dali sve od sebe da urade nesto i ostave neki trag.
Ili bi možda više krali od trenutnog gradonačelnika?

Ne radi se o tome ko će biti fikus na mjestu 'gradonačelnika', već da se ta, u ovakvom ustavnom poretku, potpuno nepotrebna institucija i žderač javnog novca potpuno ukine.

Kad se sve sagleda onda je, po meni, nas najveci uspjeh u samoj cinjenici da imamo tri vjecnika.
Osim idiotske inicijative o 'zelenim krovovima', šta smo do sada dobili od 'tri vjecnika'?

Nasi su vjecnici u samom pocetku napravili kiks i glasali sa odluku ciji je indirektni rezultat bio povecanje plata zaposlenima u vlasti. Svoju su odluku naknadno korigovali i dodatni novac usmjerili u humanitarne programe.
Predsjedavajuca Nikolic i savjetnik Despotovic su, opet prema onome sto znam, a znam vjerovatno vise nego gradjani, a manje nego oni koji tamo rade, su najveci dio vremena i energije potrosili blokirajuci raznorazne, kadrovske, urbanisticke, inspektorske i politicke nakane generala Ajnadzica od kojih se, nakon nase primjedbe, i SDA ogradjuje rijecima "mi njega ne uspjevamo kontrolisati".
Što onda ne blokiraše i višemilionski projekat dovođenja izvorske vode za guzonje na Poljinama?
Vi ste potpuno u pravu kada navodite one projekte koje nismo uspjeli realizovati ali polazite od
, po meni, pogresne pretpostavke; smatrate da smo u prilici, obracate nam se kao da smo mi vlast a ne
Male stranke pametnom politikom često čine čuda, pogledaj pod 'Zeleni' i 'Njemačka'.
A vi ste se jeftino prodali za tri uzaludna vijećnička mjesta.
To sto su nasi glasovi presudni nas, ponekad, dovodi u poziciju da odlucujemo koji ce prijedlozi proci, a koji ne.
Sitnica, jel'de.
I kako ste vi do sada iskoristili te presudne glasove, osim za uplatu paušala?
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#16535 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by antimobbing »

[b][color=#800000]Pedja Kojovic[/color][/b] wrote: Ja se generalno ...
Ja ne mislim ...
Ja sam ocekivao ...
Mi smo ...
nas najveci uspjeh ...
Nasi su vjecnici ... glasali sa odluku ciji je indirektni rezultat bio povecanje plata zaposlenima u vlasti.
mi njega ne uspjevamo kontrolisati
ja sam u ime stranke
nasi istupi
Ja zaista vjerujem
moje zelje
ja mislim ...
p.k.
Peđa,

Vidim u tvojim postovima samo postoji riječ ''ja'' i ''mi'' ali nigdje na mapi nema ''nas'' BiH građana, PDV obveznika koji vas svakodnevno financiramo?

Od narodnog PDV harača pojedincima se kupuju ovakve stvarčice vrijedne 150.000 KM ili u vrijednosti 30-to godišnjeg kredita ''nas'' BiH građana, PDV obveznika koji vas financiramo …

Image

Nigdje ne vidim da ste tražili da se ispita porijeklo imovine tipova kao što je ESED Radeljaš, ili je ESED-aga i vama uzor i financijski PDV guru? :D

Hajde sada i ovaj moj post ignoriraj kao i sve ostale koji ti ne odgovaraju.
Pedja Kojovic

#16536 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

antimobing

Na pitanja koja postavljaju oni koje zaista zanima informacija uvijek odgovaram. (Oni koji ovaj nacin komunikacije koriste da se "istresu", da sire lazi ili da me maltreriraju ne odgovaram).
Stavove, misljenja i teorije koje u formi pitanja objavljuju drugi rijetko komentarisem jer svako ima pravo da iznese ono sto misli.
Ako mislite da nas, a ne parlamentarnu vecinu, treba drzati odgovornim za postupke Radeljasa to je vase pravo.
Podsjeticu vas da je Radeljas bio dio i one parlamentarne vecine koju je predvodio SDP.
Ako mislite da ne zastupamo interesa gradjana onda pronadjite medju skoro 200 politickih subjekata stranku koja ce, po vama, to bolje raditi i na sljedecim izborima za nju glasajte.

p.k.
VjecitiStudent

#16537 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Pedja Kojovic wrote:antimobing

Na pitanja koja postavljaju oni koje zaista zanima informacija uvijek odgovaram. (Oni koji ovaj nacin komunikacije koriste da se "istresu", da sire lazi ili da me maltreriraju ne odgovaram).
Stavove, misljenja i teorije koje u formi pitanja objavljuju drugi rijetko komentarisem jer svako ima pravo da iznese ono sto misli.
Ako mislite da nas, a ne parlamentarnu vecinu, treba drzati odgovornim za postupke Radeljasa to je vase pravo.
Podsjeticu vas da je Radeljas bio dio i one parlamentarne vecine koju je predvodio SDP.
Ako mislite da ne zastupamo interesa gradjana onda pronadjite medju skoro 200 politickih subjekata stranku koja ce, po vama, to bolje raditi i na sljedecim izborima za nju glasajte.

p.k.
Pedja,

naravno da zastupate interese građana, ili barem ste to pokusavali da radite neko vrijeme.
Evo kako ste samo hrabro reagovali na sramotne plakate dok ste bili opozicija u Gradu
Nakon postavljanja reklamnih panela u samom centru Sarajeva, na Obali Maka Dizdara, došlo je do brojnih negodovanja javnosti i kritika upućenih Gradskoj upravi.

U nastavku vam prenosimo saopštenje Općinskog odbora Naše stranke Centar povodom postavljanja reklamnih panela u blizini spomenika kulutre u Sarajevu.

Nakon što su gradske vlasti postavile ogromne reklamne panoe (billboard) ispred najpoznatijih spomenika kulture i tradicije u Sarajevu, Općinski odbor Naše stranke Centar podržava hrabri istup Srđe Hrisafovića, prodekana na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i protestuje protiv uništavanja pogleda na najljepše građevine i krajeve starog Sarajeva.

Zahtijevamo od uprave Grada Sarajeva da zabrani postavljanje džambo reklamnih panela u opštinima Stari grad i Centar, i da se već postavljeni reklamni panoi odmah demontiraju.
Nažalost, u medjuvremenu su drčnost i zastupanje građana zamijenjeni sa nekoliko zastupničkih paušala i (edit) 'zelenim krovovima'.
Pedja Kojovic

#16538 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

vjecitistudent

Posto vjerovatno niste procitali moj post...
Pedja Kojovic wrote:area51

Ja se generalno slazem sa vasim misljenjem/komentarom, pogotovo dijela koji se tice Gradske Uprave.
Tacno je da je prethodna administracija vrsila iracionalno zaposljavanje i ostavila par miliona duga, ali se meni, nakon ovih prvih par mjeseci, cini da se nova administracija u shvatanju reformi koje se moraju napraviti i spremnosti da ih sprovede ne pokazuje kao adekvatna.
Ja ne mislim da je pravnicko obrazovanje neophodno za posao sekretara, jer postoje pravne sluzbe i savjetnici, a i naziv radnog mjesta, po meni, ne otslikava na realan nacin kakvom se vrstom poslova covjek na ovoj poziciji bavi. Po meni, pravilan naziv za sadasnju poziciju sekretara GU bi bio "sef kabineta gradonacelnika" ili nesto slicno. Da li je Elvir prava osoba za taj posao ili ne, zaista ne mogu reci. Utisak koji sam stekao o njemu iz par susreta tokom pregovora koje smo imali je da se radi o odgovornom i intelegentnom covjeku koji drzi do svoje date rijeci.
Ja sam ocekivao da ce on ubrzano krenuti u moderniziranje GU, da ce prepoznati i podrzati neke projekte, pogotovo iz urbanizma (samostojeci bilbordi) i kulture (SFF, MESS, SOS dizajn festival) i iako se to, barem u ovoj godini, nije dogodilo nisam upoznat da je napravio neki nezakonit ili posebno los potez.

Vise sam razocaran gradonacelnikom.
I to ne toliko zbog necega sto je uradio do sada nego upravo obrnuto, zbog toga sto mi se cini da nista nije uradio.
Na stranu to sto dodatni nivo neozbiljnosti u obavljanju svog posla dodaje time sto trazi da volontira kao gradonacelnik.
Sada je, naravno, tesko reci da li bi neko od zaista ponudjenih kandidata bio bolji.
Iz perspektive "generala poslije bitke" cini mi se da bi Kamocaj ili Zivanovic ako nista taj posao radili 24/7 i dali sve od sebe da urade nesto i ostave neki trag. Nazalost, neobjasnjiv je nacin na koji je njihova sosptvena partija "minirala" na sve moguce nacine ne samo "sporazum o formiranju opstinskih vlasti i GV" nego i izbor jednog od njih. Ukljucuji i moj poziv pred samu tacku dnevnog reda u okviru koje je biran gradonacelnik da pokusamo jos jednom postici dogovor.Mi smo ih cekali vise od sat vremena u dogovorenoj sali ali se oni nisu ni pojavili niti nam javili nam javili da nece.
Pokusaj telefonskog dogovaranja, sedam minuta prije odlucne sjednice, smo shvatili kao njihov krajnje neozbiljan odnos prema sopstvenim kandidatima.

Iako blokovi vise ne funkcionisu harmonicno kao u pocetku nasi vjecnici jos uvijek cesto raspolazu odlucujucim glasovima.
Iako nisam upucen u detalje, iz onoga sto znam, imam utisak da bi situacija u GU bila puno gora da ih nema tamo.

Dakle, kad se sve sabere, u dosadasnjem dijelu mandatu nasi su vjecnici uglavnom blokirali ono sto smatramo losim prijedlozima i uspjeli nametnuti nekoliko inicijativa koje se cine nesustinske, sitnicave. (Npr. zeleni krovovi).
Razlog tome, medjutim, lezi u cinjenici da je samo za takvu vrstu prijedloga moguce u sadasnjem sastavu lokalnih vijeca okupiti dovoljan broj glasova. Svaki prijedlog koji u sebi sadrzi pa i samo naznaku da ima namjeru da mijenja dosadasnji sistem upravljanja i obavljanja javnih poslova nema i ne moze dobiti potrebnu podrsku jer bi za tako nesto trebalo da glasaju ljudi koje je upravo ovaj, sadasnji sistem, koji mi zelimo da mjenjamo. A to ocigledno zahtjeva, za njih, preveliku dozu mazohizma.

U Domu naroda, ja sam u ime stranke iznio dosta inicijativa, ali za razliku od lokalnog nivoa ni jednu nisam uspio realizirati. Ako zanemarimo one cije prihvatanje, iskreno, nismo ni ocekivali - ukidanje Doma naroda, itd. - od onih koje nismo uspjeli dovesti do kraja moju savjest najvise uznemirava ona kojom se bi negiranje ratnih zlocina i velicanje ratnih zlocinaca proglasilo za krivicno dijelo i to dodavanjem posebnog, a ne nadopunom clana o izazivanju vjerske i nacionalne mrznje.
Nasa je intecija bila da oslobodimo tuzitelja tereta dokazivanja da je vrsenje, ovoga djela zaista izazvana mrznja o kojoj zakon govori. Sam cin negiranja odnosno velicanja bio bi krivicno djelo.
Nazalost, podrske za to medju partijama u Domu naroda nije bilo.
Druga nasa nesupjesna inicijativa, na kojoj smo uradili skoro cijeli posao - izradu konkretnih amandmana na Ustav FBiH - je Sejdic-Finci.

Jedan od razloga zbog kojih sam u Domu naroda, za razliku od SKS-a, manje istupao lezi u mom vjerovanju da bi funkcija Doma naroda, ukoliko vec mora da postoji, morala biti ogranicena na utvrdjivanje da li u nekoj odluci Vlade ili Parlamenta FBiH postoji elemenat koji ugrozava neku od etnickih grupa ili pripadnika Ostalih. Ukoliko je, kao sto je ste, legislativa koja se predlaze etnicki neutralna Dom naroda o njoj ne treba da raspravlja.
Ipak, i pored takvog ogranicavajuceg principa nasi istupi u slucaju Budimir, nase pozivanje da se penzioni fond oslobodi 30% svojih korisnika koji su mladji od 65 godina, da se javna potrosnja smanji za drasticnih 20% i vise posto kako bi se sprijecio finansijski kolaps entiteta, su dobili, koliki toliki, medijski prostor. Ja zaista vjerujem da je za opstanak BiH, isto koliko i separatisticka retorika iz RS-a (Ne moze se vise reci da je samo Dodik problem kad je ocigledno da i opozicija po pitanju BiH misli slicno) opasan i ekonomski i socijalni kolaps FBiH.
Mislim da sam mogao biti koristan u komisijama koje se bave ustavnim i pravnim pitanjima, ali moje zelje, nazalost, nisu uslisene. Da li je na takvu odluku vecine uticala cinjenica da dolazim iz NS-a ili to sto se vrlo brzo proculo da na sastancima ne dozvoljavam pusenje tesko je reci.
U svakom slucaju, nikada nisam otisao na sjednicu nepripremljen. Citao sam sav materijal koji dobijem od A do Z i obrazovao se po raznim pitanjima kod ljudi kojima vjerujem, a u toj su struci medju boljima.

Poenta.
Ovo se pretvorilo u kratku rekapitulaciju naseg djelovanja od izbora do danas.
Ako glasaci u nasim istupima prepoznaju korist za sebe i na narednim izborima masovno daju povjerenje NS-u
mi cemo tek onda biti u prilici da svoje ideje implementiramo, na nacin na koji mi to vidimo.
(Mnoge su nase ideje i u KS i u Domu naroda "preuzete" od strane vladajucih koalicija i onda implementirane na los ili korumpiran nacin).
Do tada mi, ja mislim, radimo i vise nego mozemo i sa relativno malo vjecnika ostvarujemo relativno veliki uticaj.

p.k.
VjecitiStudent

#16539 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Pedja Kojovic wrote:vjecitistudent

Posto vjerovatno niste procitali moj post...
I procitao i odgovorio.
Mozes li ti meni objasniti, da ne citiram sad brojne primjere iz ostatka svijeta kako male stranke izganjaju politike koje su im bitne kada im se ukaze prilika da budu jezicak na vagi, kako npr. notornom Radeljasu polazi za rukom da postavi i svog ministra i stavi pod svoju sapu kasu socijalnog osiguranja sa svojim jednim glasom u Kantonu, a vi sa svoja tri glasa niste mogli u Gradu napraviti da se barem ovi sramotni plakati uklone?

Edit: Da podsjetim one manje upucene: Bez odlucujucih glasova NS, SDA i njeno drustvo ne bi nikada postali vecina u ovom mandatu u Gradu.
Pedja Kojovic

#16540 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

vjecitistudent

Ja vjerujem da vi vjerujete da bi ste sve sto mi radimo vi radili bolje i to je mozda i tacno, ali postoji samo jedan nacin da to utvrdimo. Ja sam spreman da ucinim sve da vi dodjete u poziciju da nam to demonstrirate.

p.k.
VjecitiStudent

#16541 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Ja vjerujem da vi vjerujete da bi ste sve sto mi radimo vi radili bolje i to je mozda i tacno, ali postoji samo jedan nacin da to utvrdimo. Ja sam spreman da ucinim sve da vi dodjete u poziciju da nam to demonstrirate.

p.k.
Hvala na ponudi, no meni bi ipak odgovor na gore postavljano pitanje bio puno bitniji, a vjerujem i mnogim našim sugrađanima kojima oni nakaradni plakati i dalje bodu oči.

Ne mogu nikako povjerovati da je cijena vašeg kompromitiranja zbog paktiranja sa SDA bio samo jedan dodatni viječnićki paušal u gradu.
Pedja Kojovic

#16542 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

vjecitistudent

Objasnjenje zbog cega smatramo da su nam pripadala tri vjecnicka mjesta mozete naci u bezbroj varijacija na stranicama ovog u odgovorima koje sam na vase mnnogo puta postavljeno, jedno te isto pitanja napisao.
Motiv koji vi spominjete nije bio medju nasim razlozima.
Ali vas to vjerovatno nece zaustaviti da na ovoj temi kroz tzv. pitanja iznosite svoje neosnovane optuzbe.
To je vase pravo, kao sto je i moje pravo da vam ne odgovaram.

p.k.
VjecitiStudent

#16543 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Objasnjenje zbog cega smatramo da su nam pripadala tri vjecnicka mjesta mozete naci u bezbroj varijacija na stranicama ovog u odgovorima koje sam na vase mnnogo puta postavljeno, jedno te isto pitanja napisao.
Motiv koji vi spominjete nije bio medju nasim razlozima.
Ali vas to vjerovatno nece zaustaviti da na ovoj temi kroz tzv. pitanja iznosite svoje neosnovane optuzbe.
To je vase pravo, kao sto je i moje pravo da vam ne odgovaram.

p.k.

Šta više reći tek da sa svakim ovakvim 'odgovorom' mi vaša jutarnja kafa sa Pećancem ima sve više smisla.
U šta se izvanredno uklapa i vaša inicijativa o 'zelenim krovovima' koja će izgleda obilježiti maksimalne političke domete Naše stranke.
Banksy

#16544 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

Peđa, pitanje,
Nakon ulaska u vlast, šta ste konkretno učinili po pitanju uklanjanja reklamnih panoa zbog čijeg ste nelegalnog postavljanja protestirali prošle godine?
Pedja Kojovic

#16545 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

banksy

Ne znam detalje o svemu sto se desava u GV ali koliko znam po tom pitanju nismo pokrenuli inicijativu.
Prije par sedmica je neko od forumasa, zaista se ne sjecam ko, na ovom forumu podsjetio na to nase predizborno obecanje i ja sam rekao da cu to proslijediti nasim vijecnicima u GV i to sam ucinio.
Vjerujem da ce nasi vijecnici kada GV opet pocne sa radom na jednoj od narednih sjednica pokrenuti tu inicijativu.
Obzirom na poslovne i druge odnose koje, pogotovo u izbornoj godini, velike stranke imaju sa kompanijama koje se bave oglasavanjem, odnosno, postavljanjem bilborda, bilo bi, za mene, veliko iznenadjenje, da se ta tacka uopste nadje na dnevnom redu. Ali pokusacemo.

p.k.
Pedja Kojovic

#16546 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

vjecitistudent

Nije bila jedna nego mnogo kafa sa Pecancem i bice ih jos mnogo nadam se.
Propustili ste,na tom istom ili slicnom mjestu i skoro istim ili stolom,pored, samo u julu i avgustu, kafe s Konakovicem, Marjanovicem, Mehmedicem, Kamocajem, Zivanovicem,itd.

Razgovori.
Mi imamo pitanja, inicijative, prijedloge i zanimaju nas njihovi stavovi. I, sto je cesci slucaj, obratno.
Neke su kafe prijatne, recimo s Marjanovicem, a neke nisu.
Posao.

p.k.
VjecitiStudent

#16547 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Kamo sreće da su plakati bili jedina opoziciona šuplja
Kako bi ukazao na veliki broj arhitektonskih, ali i društvenih barijera sa kojima se svakodnevno suočavaju osobe sa invaliditetom, Dennis Gratz, predsjednik Naše stranke proveo je nekoliko sati u invalidskim kolicima u šetnji sa Alijom Pandurom, dugogodišnjim aktivistom za prava osoba sa invaliditetom.
VjecitiStudent

#16548 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Nije bila jedna nego mnogo kafa sa Pecancem i bice ih jos mnogo nadam se.
Propustili ste,na tom istom ili slicnom mjestu i skoro istim ili stolom,pored, samo u julu i avgustu, kafe s Konakovicem, Marjanovicem, Mehmedicem, Kamocajem, Zivanovicem,itd.

Razgovori.
Mi imamo pitanja, inicijative, prijedloge i zanimaju nas njihovi stavovi. I, sto je cesci slucaj, obratno.
Neke su kafe prijatne, recimo s Marjanovicem, a neke nisu.
Posao.

p.k.
Šta nam kaže Igor, kako mu je izgledao prvi dan na poslu u životu, jel' proslavio prvi pečat u radnoj knjižici?
Ako se ne varam, on također bijaše tvoj dobar kandidat za gradonačelnika?
Kamočaji se vraća na mjesto direktora "Službe za zapošljavanje KS"
http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/kam ... javanje-ks
Banksy

#16549 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

Pedja Kojovic wrote:banksy

Ne znam detalje o svemu sto se desava u GV ali koliko znam po tom pitanju nismo pokrenuli inicijativu.

p.k.
Hvala na odgovoru.
Nadam se da nećeš zamjeriti ako to vaše prošlogodišnje saopćenje i poziv za djelovanje danas pročitamo kao opozicionu ''šuplju'', gdje s vaše strane i nije bilo istinske namjere da se stanje po tom pitanju regulira već tek da se kod javnosti na brzinu ubere koji politički poen.
Pedja Kojovic

#16550 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

banksy

Molim.

p.k.
Locked