Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ozimician
#16526 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dakle neko smatra da trebamo prihvatiti kao normalnu stvar da cemo u hitnoj cekati 5-6h i to sa povredom?
Dakle nije dosao jer mu se "vrti u glavi" nego s opekotinom.
Da se desilo u BiH, vec bi neko postavio ovdje kao razlog za iseljavanje.
EDIT: ... a prenijelo bi i bar desetak portala
Kakogod, ovakve stvari ne treba "normalizirati" ni u Bangladesu ni u Svicarskoj, cuj imaju samo 2 doktora, pa nek zaposle vise... WTF
Kakvi su to izgovori.
Kakogod, ovakve stvari ne treba "normalizirati" ni u Bangladesu ni u Svicarskoj, cuj imaju samo 2 doktora, pa nek zaposle vise... WTF
Kakvi su to izgovori.
Last edited by Ozimician on 08/02/2024 19:03, edited 1 time in total.
-
Bodkin
#16527 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
O cemu ti bolan? Znaci polijem se vrelom vodom i u bolovima sam i trebam sjediti kuci?elcaliente wrote: ↑08/02/2024 18:49Pise emergency ali ne odredjuje on to. Mozda je izmedju toga primljeno 5 putnika koji su dozivjeli tesku saobracjanu nesrecu.Bodkin wrote: ↑08/02/2024 18:33Pa valjda pise na papiru emergencyelcaliente wrote: ↑08/02/2024 18:28
Ne kontam sto se posipa vrelom vodom utorkom tako kasno navecer?
U ta doba imas 2 doktora na dezuri, koji se brinu o svemu, tako da su ovi naprijed vjerovatno ocijenili da nije kritican slucaj kao sto se njemu cini! Al znas kako svakome su njegovi problemi najveci.
I sta pise na reditu jel prezevio ili je preselio oko 6:15h?
Inace zdravstvo je kriza u vecini zapadnih zemalja. Primarna zastita je u rangu bosne u vecim gradovima
Sekundarna je druga prica
Upravo ti ljudi koji idu zbog svasta u hitnu i prave to da sluzba bude zagusena i dugo se ceka.
Ovom pajdi nista ne bi falilo da je odspavao do 8h ujutro i dosao doktoru, bio bi primljen u isto vrijeme. Ovako se odlucio da ne spava u svom krevetu nego na stolici hitne pomoci.
-
swanfilter
#16528 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dok on ima kuveta slikati i objavljivati ...
-
elcaliente
#16529 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jah doktori se se proizvode na traci i mogu raditi svi u hitnoj, pa ih nabacaj dvadeset komada, neka sjede kada nema posla.
De ba ne zajebaji,pa i sam znas da imaju standardi i propisi koliko doktora ide na koliko stanovnika i koliko ih radi nocu u hitnoj. Ti doktori sto rade nocu fale danju je se ne mogu klonirati.
Sta znaci normalno, pitaj svoje sestre koja je kao sto ti kazes doktorica pa ce ti ona reci zbog cega dolazi zbog zaguswnja u hitnoj po noci.
Te iste hitne sa istim brojem stanovnika i doktora su postojale i prije 30 godina pa nije bilo zagusenja.
Problem je sto sada svako misli da je hitan slucaj.
Veliku problem nastaje i ti sto slucaji koji mogu cekati zaguse hitnu pa hitnim slucajima ne mogu pomoci.
Evo njemci su prije dvije godine uveli kazne za pozivanje hitne pomoci kuci ako se ne radi o hitnom slucaju kakav je opisan po medicinskom standardu. Uz kaznu mora se i platiti dolazak i voznja u kolima hitne pomoci.
U ovo temu sam jako dobro upucen, tako da mi niko ne moze palamuditi.
A to sto ljudi misle da bi trebalo biti ovako i onako to ke druga stvar.
De ba ne zajebaji,pa i sam znas da imaju standardi i propisi koliko doktora ide na koliko stanovnika i koliko ih radi nocu u hitnoj. Ti doktori sto rade nocu fale danju je se ne mogu klonirati.
Sta znaci normalno, pitaj svoje sestre koja je kao sto ti kazes doktorica pa ce ti ona reci zbog cega dolazi zbog zaguswnja u hitnoj po noci.
Te iste hitne sa istim brojem stanovnika i doktora su postojale i prije 30 godina pa nije bilo zagusenja.
Problem je sto sada svako misli da je hitan slucaj.
Veliku problem nastaje i ti sto slucaji koji mogu cekati zaguse hitnu pa hitnim slucajima ne mogu pomoci.
Evo njemci su prije dvije godine uveli kazne za pozivanje hitne pomoci kuci ako se ne radi o hitnom slucaju kakav je opisan po medicinskom standardu. Uz kaznu mora se i platiti dolazak i voznja u kolima hitne pomoci.
U ovo temu sam jako dobro upucen, tako da mi niko ne moze palamuditi.
A to sto ljudi misle da bi trebalo biti ovako i onako to ke druga stvar.
- Bullet Tooth Tony
#16530 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hahahahahahahahelcaliente wrote: ↑08/02/2024 18:28
U ta doba imas 2 doktora na dezuri, koji se brinu o svemu, tako da su ovi naprijed vjerovatno ocijenili da nije kritican slucaj kao sto se njemu cini! Al znas kako svakome su njegovi problemi najveci.
Reci mi da si sa balkana bez da mi kazes da si sa balkana
Sta ja znam jbt ... pravio caj , jela mu se pasta
-
elcaliente
#16531 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne moras, mozes sjediti i u hitnoj pomoci u cekanoci dok ne dodje jutarna smjena ako ce ti tako biti lakse.Bodkin wrote: ↑08/02/2024 19:01O cemu ti bolan? Znaci polijem se vrelom vodom i u bolovima sam i trebam sjediti kuci?elcaliente wrote: ↑08/02/2024 18:49Pise emergency ali ne odredjuje on to. Mozda je izmedju toga primljeno 5 putnika koji su dozivjeli tesku saobracjanu nesrecu.
Upravo ti ljudi koji idu zbog svasta u hitnu i prave to da sluzba bude zagusena i dugo se ceka.
Ovom pajdi nista ne bi falilo da je odspavao do 8h ujutro i dosao doktoru, bio bi primljen u isto vrijeme. Ovako se odlucio da ne spava u svom krevetu nego na stolici hitne pomoci.
Last edited by elcaliente on 08/02/2024 19:13, edited 1 time in total.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#16532 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Neko ovdje očito nikad nije okusio koliko brzo se može desiti opekotina, i da to nije nimalo bezlazlena stvar gdje je svaka sekunda zlata vrijedna.
- Bullet Tooth Tony
#16533 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Reci mi da si sa balkana bez da mi kazes da si sa balkana vol 2
-
elcaliente
#16534 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nema veze sa balkanom ovo je profesionalna deformacija. 25 godina radim u osiguranju na isplati stete, svasta sam se nagledao. Sada mi samo oko leti na vazne detaljeBullet Tooth Tony wrote: ↑08/02/2024 19:09Hahahahahahahahelcaliente wrote: ↑08/02/2024 18:28
- Bullet Tooth Tony
#16535 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Eh to je cilj ovog posta.. zamialite sad naslov , za bilo sta, u Hitnoj Pomoci u Sarajevu proveo 6 sati...kakav bi to skandal bioOzimician wrote: ↑08/02/2024 18:56 Dakle neko smatra da trebamo prihvatiti kao normalnu stvar da cemo u hitnoj cekati 5-6h i to sa povredom?
Kakvi su to izgovori.
- JohnnyS
-
moimoi
#16537 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Aaaa ti si onaj sto trebas naci svaki nacin da osiguranje ne isplati pareelcaliente wrote: ↑08/02/2024 19:13Nema veze sa balkanom ovo je profesionalna deformacija. 25 godina radim u osiguranju na isplati stete, svasta sam se nagledao. Sada mi samo oko leti na vazne detaljeBullet Tooth Tony wrote: ↑08/02/2024 19:09Hahahahahahahahelcaliente wrote: ↑08/02/2024 18:28
Last edited by moimoi on 08/02/2024 19:22, edited 1 time in total.
-
moimoi
#16538 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Je li tebi jasno da u Sa hitnoj ne dobijes nix osim 1. Prevoza do bolnice ( ukoliko ne mozes sam)2. Uputnicu za bolnicuBullet Tooth Tony wrote: ↑08/02/2024 19:14Eh to je cilj ovog posta.. zamialite sad naslov , za bilo sta, u Hitnoj Pomoci u Sarajevu proveo 6 sati...kakav bi to skandal bioOzimician wrote: ↑08/02/2024 18:56 Dakle neko smatra da trebamo prihvatiti kao normalnu stvar da cemo u hitnoj cekati 5-6h i to sa povredom?
Kakvi su to izgovori.
To su bitne razlike izmedju nase hitne i hitne u svijetu.
A ako i rijese nesto, ala krpelje, onda se bune
Dakle kod nas hitna i Dom zdravlja-nikakva razlika. Osim sto ovi rade 24/7
-
elcaliente
#16539 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pogresno, ja stitim kapital drugih musterija da im osiguranje ne bi poskupilo posto su se vrsile isplate prema nekoj musteriji izvan ugovora.moimoi wrote: ↑08/02/2024 19:17Aaaa ti si onaj sto trebas naci svaki nacin da osiguranje ne islati pareelcaliente wrote: ↑08/02/2024 19:13Nema veze sa balkanom ovo je profesionalna deformacija. 25 godina radim u osiguranju na isplati stete, svasta sam se nagledao. Sada mi samo oko leti na vazne detaljeBullet Tooth Tony wrote: ↑08/02/2024 19:09
Hahahahahahahah
Sta ja znam jbt ... pravio caj , jela mu se pasta![]()
- Ozimician
#16540 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Upravo tako.
Ovo ne moze biti normalno i tacka, bez obzira gdje se desilo na planeti. Taman da mu nije nista, morao je biti obradjen puno puno brze.
OK je napraviti listu hitnih stanja i time se voditi, pa ako si dosao i zahtjevas pregled, a tvoje stanje nije hitno, ok - platit ces neki penal, pa iduci put neces doci bezveze.
Opekotina je po svim pravilima hitno stanje.
Ovo ne moze biti normalno i tacka, bez obzira gdje se desilo na planeti. Taman da mu nije nista, morao je biti obradjen puno puno brze.
OK je napraviti listu hitnih stanja i time se voditi, pa ako si dosao i zahtjevas pregled, a tvoje stanje nije hitno, ok - platit ces neki penal, pa iduci put neces doci bezveze.
- Ozimician
#16541 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dakle svoj rizik prebacujes na musterije. Pametno.elcaliente wrote: ↑08/02/2024 19:22Pogresno, ja stitim kapital drugih musterija da im osiguranje ne bi poskupilo posto su se vrsile isplate prema nekoj musteriji izvan ugovora.moimoi wrote: ↑08/02/2024 19:17Aaaa ti si onaj sto trebas naci svaki nacin da osiguranje ne islati pareelcaliente wrote: ↑08/02/2024 19:13
Nema veze sa balkanom ovo je profesionalna deformacija. 25 godina radim u osiguranju na isplati stete, svasta sam se nagledao. Sada mi samo oko leti na vazne detalje![]()
-
Bodkin
#16542 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jer ima nekih sa otkinutom rukom, otkinutom nogom i sipkom u glavi od saobracajke. Posteno. Al o tome i pricamo da sjedis u hitnoj ako si u bolovima i imas opekotine kojeg vec stepena
E sad, pretpostavka je da nije nesto bezazleno. Samo ovaj balvan sa teme moze argumentovati da opekotine ne trebaju biti lijecene nego da cekas kuci do ujutro
-
Bodkin
#16543 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Paraziti se to zove. Al nema veze, za nadati se da ce vas block chain i smart contracts pola poslati na biroelcaliente wrote: ↑08/02/2024 19:22Pogresno, ja stitim kapital drugih musterija da im osiguranje ne bi poskupilo posto su se vrsile isplate prema nekoj musteriji izvan ugovora.moimoi wrote: ↑08/02/2024 19:17Aaaa ti si onaj sto trebas naci svaki nacin da osiguranje ne islati pareelcaliente wrote: ↑08/02/2024 19:13
Nema veze sa balkanom ovo je profesionalna deformacija. 25 godina radim u osiguranju na isplati stete, svasta sam se nagledao. Sada mi samo oko leti na vazne detalje![]()
- Ozimician
#16544 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovamo ne postoji hitna kao hitna, nego je nesto poput KUM-a kod nas. Dakle sad zamisli da preskaces hitnu i ides direktno na KUM. To je hitna.moimoi wrote: ↑08/02/2024 19:22Je li tebi jasno da u Sa hitnoj ne dobijes nix osim 1. Prevoza do bolnice ( ukoliko ne mozes sam)2. Uputnicu za bolnicuBullet Tooth Tony wrote: ↑08/02/2024 19:14Eh to je cilj ovog posta.. zamialite sad naslov , za bilo sta, u Hitnoj Pomoci u Sarajevu proveo 6 sati...kakav bi to skandal bioOzimician wrote: ↑08/02/2024 18:56 Dakle neko smatra da trebamo prihvatiti kao normalnu stvar da cemo u hitnoj cekati 5-6h i to sa povredom?
Kakvi su to izgovori.
Sarajevska hitna je dobila sve moguce svjetske nagrade i oni su objavili podatak da 91% slucajeva koje su obradili neke godine nije bilo hitno.
Tako da obrada ne-hitnih slucajeva u hitnoj je standardan posao svugdje.
I nemoj me zezati da se zbog krpelja ide u hitnu ?
- JohnnyS
#16545 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Teško je na temelju posta s reddita donositi ikakve učene zaključke. Ljudi za svaku pizdariju dolaze na hitnu i to je činjenica. Naravno, ljudi ne mogu znati kad je nešto opasno, a kad nije pa dođu. Onda netko nadležan procijeni je li to uistinu hitno ili nije. Naravno, taj sustav nije bezgrešan pa postoji šansa da će nadležni zajebati.Bodkin wrote: ↑08/02/2024 19:25Jer ima nekih sa otkinutom rukom, otkinutom nogom i sipkom u glavi od saobracajke. Posteno. Al o tome i pricamo da sjedis u hitnoj ako si u bolovima i imas opekotine kojeg vec stepena
E sad, pretpostavka je da nije nesto bezazleno. Samo ovaj balvan sa teme moze argumentovati da opekotine ne trebaju biti lijecene nego da cekas kuci do ujutro
Osobno su mi najdraži oni koje boli stomak tri dana i umjesto da dođe treći dan bola ujutro, trpi, trpi, trpi i onda dođe u 3 ujutro kad ga i ne boli toliko, ali ga je spucala panika.
- Bullet Tooth Tony
#16546 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Imao sam priliku nazalost zvati hitnu par puta a i isao sam par puta dok sam zivio u Sa i svaki put sam dobio max paznju i u rekordnom roku njegumoimoi wrote: ↑08/02/2024 19:22 Je li tebi jasno da u Sa hitnoj ne dobijes nix osim 1. Prevoza do bolnice ( ukoliko ne mozes sam)2. Uputnicu za bolnicu
Jednom sam isao jer me ugrizao pas .. otisao sam, primljen nakon 20 min, ciscenje rane, tetanus itd nisma isao nigdje drugo
Drugi put vodio drugu osobu koja je razbila glavu, pogledali rekli mzoe sacekati pola sata ..nakon 25 dosao doktor , sili glavu i vidimo se
Last edited by Bullet Tooth Tony on 08/02/2024 19:38, edited 3 times in total.
-
elcaliente
#16547 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Imas covjeka koji je upucan u stomak, imas zenu sa srcanim udarom, starijeg covjeka sa mozdanim, dijete koje je tesko povrijedjeno u saobracajnoj, momka koji se sam polio vrucom vodom, i curu koja ima jaku prehladu, svi su te noci u isto vrijeme u hitnoj. Ko ce cekati par sati?Ozimician wrote: ↑08/02/2024 19:23 Upravo tako.
-
swanfilter
#16548 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znam ja sta je opekotina. U mom slucaju zbog kafe. Oci frcaju.Bullet Tooth Tony wrote: ↑08/02/2024 19:12![]()
![]()
Reci mi da si sa balkana bez da mi kazes da si sa balkana vol 2
A prije dvije godine koljeno mi zakocilo na kakvih 40° zbog meniskusa. Morali me po stepenicama nositi do auta. Cekao u hitnoj 4 sahata. Od bolova nisam ni skontao da mi je mobitel ostao u stanu.
Zbog tog koljena sam zadnjih 7 mjeseci na bolovanju ...
- JohnnyS
#16549 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Također, ako su opekline moguće da mu treba konzilijarni pregled kirurga. Ako su dežurni kirurzi na hitnoj operaciji u sali, čekat će dok god ta operacija ne završi što svakako može trajati satima.
-
moimoi
#16550 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa tako i treba biti.. a taj kum ima hitno vozilo.. i na licu mjesta dobijes sve. Od lab nalaza, uz, pregleda, operacije, gipsaone i sl. A ne hodanja od dr do dr.. gdje gubis vrijeme.Ozimician wrote: ↑08/02/2024 19:26Ovamo ne postoji hitna kao hitna, nego je nesto poput KUM-a kod nas. Dakle sad zamisli da preskaces hitnu i ides direktno na KUM. To je hitna.moimoi wrote: ↑08/02/2024 19:22Je li tebi jasno da u Sa hitnoj ne dobijes nix osim 1. Prevoza do bolnice ( ukoliko ne mozes sam)2. Uputnicu za bolnicuBullet Tooth Tony wrote: ↑08/02/2024 19:14
Eh to je cilj ovog posta.. zamialite sad naslov , za bilo sta, u Hitnoj Pomoci u Sarajevu proveo 6 sati...kakav bi to skandal bio
Sarajevska hitna je dobila sve moguce svjetske nagrade i oni su objavili podatak da 91% slucajeva koje su obradili neke godine nije bilo hitno.
Tako da obrada ne-hitnih slucajeva u hitnoj je standardan posao svugdje.
I nemoj me zezati da se zbog krpelja ide u hitnu ?![]()
I naravno da krpelj moze biti hitan slucaj pogotovo kada je subota ili nedelja i trudnica u pitanju? Znas koje njasre moze zarazeni krpelj izazvati ako se ne izvadi kako treba i na vrijeme?