INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- Sanjarko
#16526 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Sto nas deru. Cokolada jedna sta je ja volim preko 2 KM u nekim prodavnicama i marketima, u drugim 1,5 KM. Ako se ne varam 0,70 KM razlika. 2,20 da je u nekim, a u drugim 1,5 KM. Samo u Basni.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#16527 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Problem imaju oni koji se manje krecu,..penzioneri, ljudi bez automobila pa su osudjeni da idu na jedno mjesto sa laznim vikend akcijama.
Ja sam stalno u pokretu i obidjem vise radnji, pa tako uspihem ustediti koji dinar.
Ja sam stalno u pokretu i obidjem vise radnji, pa tako uspihem ustediti koji dinar.
- nepass1
#16528 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kako sam bez auta u penny i placaj skuplje jbg. Haj sto bi i fizicki mogao ali nemam vremena da klapam u bingo i nazad. Ode sat satipo. Jucer do odvokata i osiguranja izgubih 2,5hkonektovan wrote: ↑15/02/2024 09:43 Problem imaju oni koji se manje krecu,..penzioneri, ljudi bez automobila pa su osudjeni da idu na jedno mjesto sa laznim vikend akcijama.
-
NediM17
#16529 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Hoće l' bar bit' fajde ?
- Ironmen
#16530 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
POTROŠAČI su posljednjih mjeseci počeli primjećivati kako su određeni proizvodi izgubili na kvaliteti, a sve češće se govori i o smanjenju gramaže proizvoda prilikom čega cijena ostaje ista ili pak raste. Nedavno je Potrošačko vijeće iz Hamburga poznati margarin Ramu proglasilo "velikom prevarom" jer mu je, uz pad kvalitete, smanjena gramaža s 500 na 350 grama.
No, to nije jedini primjer. Deutsche Welle prenio je istraživanje Sabine Hübner, stručnjakinje za kvalitetu u sektoru uslužnih djelatnosti, koja kaže da su nakon početka rata u Ukrajini proizvođači pomfrita zamijenili suncokretovo ulje palminim zbog nedostatka suncokretovog. Objašnjava da je taj potez zamišljen kao mjera u slučaju nužde, ali da je u međuvremenu za dio proizvođača to postala svakodnevica iako na tržištu više nije prisutna nestašica suncokretovog ulja.
Ovakve pojave imaju svoje ime, a zovu se shrinkflacija i skimpflacija. Shrinkflacija podrazumijeva strategiju proizvođača hrane da smanje veličinu svojih proizvoda i pakiranja, ali da cijena ostane ista ili veća. Radi se o obliku skrivene inflacije tako što umjesto povećanja cijene proizvoda, što bi potrošačima bilo odmah vidljivo, proizvođači smanjuju veličinu proizvoda, a zadržavaju istu cijenu. Dakle, apsolutna cijena proizvoda ne raste, ali je porasla cijena po jedinici težine ili volumena.
Kad smo kod Shrinkflacije neki dan sam kupio FRUC sok narandza i mogu vam reci da je uzasan, na razini je mutavca iz 80 godina.
No, to nije jedini primjer. Deutsche Welle prenio je istraživanje Sabine Hübner, stručnjakinje za kvalitetu u sektoru uslužnih djelatnosti, koja kaže da su nakon početka rata u Ukrajini proizvođači pomfrita zamijenili suncokretovo ulje palminim zbog nedostatka suncokretovog. Objašnjava da je taj potez zamišljen kao mjera u slučaju nužde, ali da je u međuvremenu za dio proizvođača to postala svakodnevica iako na tržištu više nije prisutna nestašica suncokretovog ulja.
Ovakve pojave imaju svoje ime, a zovu se shrinkflacija i skimpflacija. Shrinkflacija podrazumijeva strategiju proizvođača hrane da smanje veličinu svojih proizvoda i pakiranja, ali da cijena ostane ista ili veća. Radi se o obliku skrivene inflacije tako što umjesto povećanja cijene proizvoda, što bi potrošačima bilo odmah vidljivo, proizvođači smanjuju veličinu proizvoda, a zadržavaju istu cijenu. Dakle, apsolutna cijena proizvoda ne raste, ali je porasla cijena po jedinici težine ili volumena.
Kad smo kod Shrinkflacije neki dan sam kupio FRUC sok narandza i mogu vam reci da je uzasan, na razini je mutavca iz 80 godina.
- Snake Eyes
#16531 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Old Spice-a je smanjio dezedorans na 50ml.
- Ironmen
#16532 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ma zivi je uzas sta se sve radi, obrati paznju na smrznuto voce i povrce prije godinu je bilo sve skoro po 500 grama sada imas 450 420 350 300, malo ako ne gledas mozes preplatiti proizvod.
- Sanjarko
#16533 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Govorim ja godinama da će nam smanjivati sljedovanja tj porcije.
Samo nisam znao da se to zove Shrinkflation, i još gore će da bude.
Kao u vrijeme rata. Ja optimista nisam po ovome.
Samo nisam znao da se to zove Shrinkflation, i još gore će da bude.
Kao u vrijeme rata. Ja optimista nisam po ovome.
- dječak sa šibicama
#16534 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kako nazvati Konzumovu varku za slabovidne i manje pismene, opalili ogromnu cijenu "pileci fileti - 7 km" ali moras dobro pogledati, jer to je cijena za pola kilograma upakovanih fileta.
-
Hakiz
#16535 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Koliko potrošiš na gorivo i vrijeme?konektovan wrote: ↑15/02/2024 09:43 Problem imaju oni koji se manje krecu,..penzioneri, ljudi bez automobila pa su osudjeni da idu na jedno mjesto sa laznim vikend akcijama.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#16536 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pa usput...sto bi rekli. Vremena imam koliko hoces.Hakiz wrote: ↑15/02/2024 23:20Koliko potrošiš na gorivo i vrijeme?konektovan wrote: ↑15/02/2024 09:43 Problem imaju oni koji se manje krecu,..penzioneri, ljudi bez automobila pa su osudjeni da idu na jedno mjesto sa laznim vikend akcijama.
-
noviclan
- Ironmen
#16538 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ovako izgleda novo Ledovo pakiranje kojemu je, uz redizajn, težina smanjena za čak 150 grama. Prvo je bilo pakovanje 500 grama, pa onda 450 grama sada je 300 grama cijena ista, uskoro cemo kupovati na komad, jednu borovnicu, jednu jagodu.
Smijesni su mi bili na zapadu ode u market i kupi jednu mrkvu i jabuku ali eto doslo to i kod nas.
- Ironmen
#16539 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan poslala je zahtjev Europskoj komisiji da, kako kaže, "pomogne građanima u borbi protiv inflacije". Prije svega, traži označavanje proizvoda koji su količinski manji, a cijena im je ostala ista, te bolju kontrolu sastojaka.
"Sve više građana mi se javlja oko takozvane shrinkflacije odnosno gotovo neprimjetnog smanjivanja pakiranja proizvoda dok cijene ostaju iste. Tako su primjerice dječje kašice pale s 200 na 180 grama, a broj tableta za perilicu suđa se smanjio premda je vrećica iste veličine. Europska direktiva o nepoštenoj poslovnoj praksi zabranjuje manipulacije koje rezultiraju kupovinom nečega što ne bi kupili da smo imali cijelu informaciju.
Međutim, potrošač često ne bude svjestan da je došlo do promjene količine dok proizvod ne donese kući, a tada je kasno. Nije za očekivati da kupci u trgovine nose povećala i kalkulatore te bilježe kretanja gramaže. Zato je u Francuskoj jedan trgovački lanac počeo označavati takve proizvode", kaže Borzan.
Nadalje, priča kako su Francuzi narančastom bojom označili proizvode kojima je količina smanjena, a cijena ostala ista. Za primjer je navela piće Lipton Ice Tea, koje se smanjilo s pakiranja od 1.5 litara na 1.25 litara, rezultirajući poskupljenjem od 40 posto. Jedan od primjera koje navodi Borzan je i hrana za bebe Nestle Guigoz, koja je s 900 spala na 830 grama.
"Sve više građana mi se javlja oko takozvane shrinkflacije odnosno gotovo neprimjetnog smanjivanja pakiranja proizvoda dok cijene ostaju iste. Tako su primjerice dječje kašice pale s 200 na 180 grama, a broj tableta za perilicu suđa se smanjio premda je vrećica iste veličine. Europska direktiva o nepoštenoj poslovnoj praksi zabranjuje manipulacije koje rezultiraju kupovinom nečega što ne bi kupili da smo imali cijelu informaciju.
Međutim, potrošač često ne bude svjestan da je došlo do promjene količine dok proizvod ne donese kući, a tada je kasno. Nije za očekivati da kupci u trgovine nose povećala i kalkulatore te bilježe kretanja gramaže. Zato je u Francuskoj jedan trgovački lanac počeo označavati takve proizvode", kaže Borzan.
Nadalje, priča kako su Francuzi narančastom bojom označili proizvode kojima je količina smanjena, a cijena ostala ista. Za primjer je navela piće Lipton Ice Tea, koje se smanjilo s pakiranja od 1.5 litara na 1.25 litara, rezultirajući poskupljenjem od 40 posto. Jedan od primjera koje navodi Borzan je i hrana za bebe Nestle Guigoz, koja je s 900 spala na 830 grama.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#16540 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Uvijek sam ovo doživljavao kao mamac , u smislu važno je da ubace akciju i umjesto da prodaju realnih 500 kg ili 5000 kg reklamiranog mesa za taj neki najavljeni vikend , oni ubace 50 kg i gotovo
Ne mislim konkretno samo na Robot nego na sve trgovačke lance a nisam vala nešto bio ni prerevnosan u praćenju i odlascima ali generalno se par puta tako poklopilo (I Bingo i Mercator).
U Zenici je ovo tehnički najlakše izvesti , dosta toga je manje-više grupisano , u Sarajevu je već teže , pogotovo subotom od 10:00 do 14:00 i radnim danom nakon posla. Govorim o nekoj mjesečnoj nabavci ali u više objekata.dječak sa šibicama wrote: ↑14/02/2024 13:14 Ostaje nejasno ko kupuje preskupo ako ima alternativu, ko kupuje te pilece filete za 16 km kilogram ako je na sve strane 12 altenrativa. Mrsko prosetati 500 metara, upaliti auto, sta god.
Dok ima takvih idiota, i marze ce biti lopatom.
-
neki
#16541 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne samo da su smanjili pakovanje nego je izmijenjen i sadržaj..zadnji put kad sam kupovao Ledovo šumsko voće u pakovanju je došlo okruglo 4 maline i nešto malo više borovnica...Ironmen wrote: ↑16/02/2024 09:22
Ovako izgleda novo Ledovo pakiranje kojemu je, uz redizajn, težina smanjena za čak 150 grama. Prvo je bilo pakovanje 500 grama, pa onda 450 grama sada je 300 grama cijena ista, uskoro cemo kupovati na komad, jednu borovnicu, jednu jagodu.
Smijesni su mi bili na zapadu ode u market i kupi jednu mrkvu i jabuku ali eto doslo to i kod nas.
Ista stvar s Ledovim carskim povrćem, bar 70% je mrkva.
- Sanjarko
#16542 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Margaret Tacher strategija, upumpaj zrak u kese/konzerve/sladolede itd. Moja stara pipka, mucka i sl, sve skoro od cipsova do gulasa. Kazem ja i govorio sam ja ovo davno, i da ce veliki male da izguraju. Ovdje kod nas se zatvorila jedna trgovina.
Kad se sjetim bile tri manje trgovine u kvartu. Sad sve tri zatvorene.
Kad se sjetim bile tri manje trgovine u kvartu. Sad sve tri zatvorene.
- banjaluka078
- Moderator
#16543 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Evo ga, kao iz Alan Forda! Samo sam još očekivala da kaže "neka jedu kolače".
https://srpskainfo.com/zasto-je-hljeb-n ... slodavaca/Cigare poskupljuju svake godine po 20 pfeniga, pa se ne diže galama. Danas ne jedu ni svi ljudi hljeb, kao što ni ne puše svi ljudi
-
swanfilter
#16544 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Meni samo nije jasno kako drzava naplati svoje, a sto doticni spominje.
Osim u prodavnicama, ja racuna nigdje ne dobih u tri sedmice provedene u Bihacu i B. Krupi.
Osim u prodavnicama, ja racuna nigdje ne dobih u tri sedmice provedene u Bihacu i B. Krupi.
-
giannibelif
#16545 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kako je ovaj lik pokvarena osoba. Definicija nekoga ko je izgmizao ispod kamena raspada političkog i društvenog sistema, ratnog i poratnog stanja i tranzicijskog perioda. Vidim da je u nekoj velikoj pekari u Banja Luci zaposleno nekoliko Indijaca, pretpostavljam kod njega. Nedavno u Temišvaru vidim da ima sada jako mnogo Indijaca, Nepalaca, Bangladešana i oni tamo mogu zaraditi od 800-1200 eura sigurno. Kolika bi ta plata bila u Banja Luci zbog koje su došli, baš me zanima?
- banjaluka078
- Moderator
#16546 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Neviđen smrad. Fura se da je neki socijalista, s petrokrakom na profilnoj slici, zapravo obični kapitalista, nacionalista. Donedavno je na obrascu za prijavu za posao u Krajina Klasu bilo i pitanje "koju slavu slavite?".
Kenja po strancima, a zaboravlja da mu je prvu veliku lovu i donijelo to što je krajem 1995. dobio ugovor da hljebom, pecivima i kolačima snabdijeva veliku bazu IFOR/SFOR/EUFOR-a, preko deset godina je jedini imao taj ugovor.
Ne vjerujem da bilo koga u proizvodnim pogonima plaća više od minimalca.
Moguće da ima strane radnike, on i Žitoprodukt pokojnog Slaviše Krunića su jedine "velepekare" u gradu.
Inače su mu pekare skuplje od malih "običnih", a prvi je, uvijek, kad se podižu cijene proizvoda.
Kenja po strancima, a zaboravlja da mu je prvu veliku lovu i donijelo to što je krajem 1995. dobio ugovor da hljebom, pecivima i kolačima snabdijeva veliku bazu IFOR/SFOR/EUFOR-a, preko deset godina je jedini imao taj ugovor.
Ne vjerujem da bilo koga u proizvodnim pogonima plaća više od minimalca.
Moguće da ima strane radnike, on i Žitoprodukt pokojnog Slaviše Krunića su jedine "velepekare" u gradu.
Inače su mu pekare skuplje od malih "običnih", a prvi je, uvijek, kad se podižu cijene proizvoda.
- duh_sa_sjekirom
#16547 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Hoše jutros:
Pileći batak sa karabatkom 4.75
Pileći file 11.45
Pileći batak sa karabatkom 4.75
Pileći file 11.45
- Ironmen
#16548 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nema krize: Kila janjećeg pečenja u Jablanici 60 maraka, ali restorani krcati!
Inflacija kazete
Inflacija kazete
- duh_sa_sjekirom
#16549 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ide janjetina lagano na 80 minimalno, kako se bude približavalo ljeto i najezda dijaspore i hArapa...
- Ironmen
#16550 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Sad nema dijaspore i harapa pa je opet sve po puno, a narod samo kuka.duh_sa_sjekirom wrote: ↑17/02/2024 14:40 Ide janjetina lagano na 80 minimalno, kako se bude približavalo ljeto i najezda dijaspore i hArapa...