Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
detroit-mercy

#16526 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

Connaisseur Karlin wrote:
detroit-mercy wrote:

nerealan si Detroicane :D

narod radi u kompanijama, cesto je prisliljen raditi prekoremeno

medicinske sestre rade puno, hajde ti radi smejnu od 24 sata ili 4 dana po 12 sati smejne, narocito treca smejna

postati privatnik se ne desava preko noci, jer prvo radis sa domicilnim radnicima, naucis kako oni rade, a potom kupis opremu za svoj posao

privantii obeezno rade tjedno 6 dana

ne treba lagati narod , ipak Detroicane, mmoras biti odgovoran , jer dajes savejte osobama

radi takvih ruzicastih savjeta , narod masvono odlazi, pa se razocara
OK, ja sam nerealan, ti si realana
Ovako, da vam nesto, kad dodjete vani, scepajte se prvog posla i samo to radite, nemoj slucajno da bi pokusali nesto bolje, nemoj slucajno da bi pitali za vise love, nemoj slucajno da bi vam palo napamet da se dodatno usavrsavate, nista od toga.
Jesi sad zadovoljna.

tako je bolje, jer nisi ni ti nakon protjerivanja iz Njeamcke radio u US svoj danasnji posao
What a fuck is your point :mrgreen:
Ti samu sebe negiras samo da bi rekla nesto.
U jednom postu kazes da sam nerealan u drugom postu kazes da nisam radio ovo sto radim od pocetka :mrgreen:
Naravno, da nisam radio ali uz nesto truda radim ovo sto radim :-), sto je dokaz da moze i da je realno :shock:
Pola ljudi sa kojima se ja druzim imaju private biznise i rade jako dobro, valjda znam sta i kako su radili i pocinjali, opet realnost :shock:
Sta je tvoj point, ne idite vani jer vani ne valja ali ja sam vani :-) i meni valja.
Ti matere me ko da si bipolar :roll: .
insomnia78

#16527 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

512MB wrote:Kosta dvi minuta vremena na google translate :mrgreen:
Aha.
Connaisseur Karlin

#16528 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Connaisseur Karlin »

detroit-mercy wrote:
detroit-mercy wrote: OK, ja sam nerealan, ti si realana
Ovako, da vam nesto, kad dodjete vani, scepajte se prvog posla i samo to radite, nemoj slucajno da bi pokusali nesto bolje, nemoj slucajno da bi pitali za vise love, nemoj slucajno da bi vam palo napamet da se dodatno usavrsavate, nista od toga.
Jesi sad zadovoljna.

tako je bolje, jer nisi ni ti nakon protjerivanja iz Njeamcke radio u US svoj danasnji posao
U jednom postu kazes da sam nerealan u drugom postu kazes da nisam radio ovo sto radim od pocetka :mrgreen:
Naravno, da nisam radio ali uz nesto truda radim ovo sto radim :-), sto je dokaz da moze i da je realno :shock:
Pola ljudi sa kojima se ja druzim imaju private biznise i rade jako dobro, valjda znam sta i kako su radili i pocinjali, opet realnost :shock:
Sta je tvoj point, ne idite vani jer vani ne valja ali ja sam vani :-) i meni valja.
pa to nisi rekao u svom savjetu drufim, nisi rako sto si radio i koliko dugo si radio drugi posoa ili drue psolove, a ovdje si nsaisoa, neka dodju i krenu u privatluk ili skolu za medicinske sestre :D
512MB

#16529 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Nesto se opasno desaJe sa kolegom Detroitom i Karlinkom, nema teme gdje se ne pofataju za vratove... more tu bit svega :mrgreen:
insomnia78

#16530 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Doduse kad se svadjas nije lose presaltati se na bosanski. Odmah kontaju da si neki ludi istocnjak sa kalašem u gepeku.
espn

#16531 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

BiH ima 500 javnih preduzeća sa 80.000 radnika koji ne doprinose puno ekonomiji

https://www.klix.ba/biznis/bih-ima-500- ... /190522069
detroit-mercy

#16532 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

detroit-mercy wrote:

pa to nisi rekao u svom savjetu drufim, nisi rako sto si radio i koliko dugo si radio drugi posoa ili drue psolove, a ovdje si nsaisoa, neka dodju i krenu u privatluk ili skolu za medicinske sestre :D
Jaranice, da jedno zavrsimo konverzaciju.
Odavno sam ja na ovom forumu rekao da sam svasta radio i svime se bavio ali da sam isto tako imao i druge ciljeve do kojih je moguce doci samo ako hoces. Sistem je takav da ti to omogucava.
A to sto su ti kognitivne sposobnosti malo slabije pa kad kazem da kada neko dodje ovdje (ne znam na koji nacin) da je ko zna kakav majstorluk nauciti ce ga raditi, znaci da ces otici i raditi za drugog i uciti zanat. Poslije je sve do tebe sta ces sa tim zanatom.
Tako ti je i za sve ostalo.
Mogu ti dati more primjera sta su ljudi radili i kako su radili da bi napravili nesto, oni koji nisu htjeli/smjeli oni rade sta rade.
Za one pak koje firme dovedu, njima ne treba moj savjet oni su tu sa razlogom.
Tako da uopste ne vidim svrhu ove konverzacije.
Isto tako, narode kad dodjete u Njemacku, uhvatite se toga sto radite, nemoj slucajno da bi ikada ista pokusali da se malo usavrsite, da si malo olaksate, ostanite vjecno na jednom poslu/zanimanju jer sve drugo je nerealno.
detroit-mercy

#16533 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

512MB wrote:Nesto se opasno desaJe sa kolegom Detroitom i Karlinkom, nema teme gdje se ne pofataju za vratove... more tu bit svega :mrgreen:
Ma od toga je Fudo digo ruke :mrgreen:
pustopoljina

#16534 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

Dokle ste?
Dva semestra su mi trebala. Nikad ucila njemacki. A1->C1...bila sam bas ponosna ...onda odes u pravi zivot i cujes neke izraze...i glasove...sad, kad neko kaze da je iz tirola, dodje mi da se okrenem na peti...ostale sam uhavizala. Ne moram pitati- ha, sta kazes?
Ne pricam dijalektom, nisam odavde i fejk je...kad kazem nesto na steierskom ili Kärntner...ugl. se neko nasmije, jer to nisam ja...
Ni na nasem ne pricam krajiski...mogu ja nesto reci, al' ni to nisam ja.
Najmanje pet godina mi je trebalo da prestanem razmisljati i prevoditi...
Meni je to nekad zanimljivo, kad primijetim kako ljudi koji dugo nisu na maternjem govornom podrucju pricaju...kad ljubav-aha pise...cini mi se da cujem kako to na engleskom misli...
insomnia78

#16535 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

pustopoljina wrote:Dokle ste?
Dva semestra su mi trebala. Nikad ucila njemacki. A1->C1...bila sam bas ponosna ...onda odes u pravi zivot i cujes neke izraze...i glasove...sad, kad neko kaze da je iz tirola, dodje mi da se okrenem na peti...ostale sam uhavizala. Ne moram pitati- ha, sta kazes?
Ne pricam dijalektom, nisam odavde i fejk je...kad kazem nesto na steierskom ili Kärntner...ugl. se neko nasmije, jer to nisam ja...
Meni je to nekad zanimljivo, kad primijetim kako ljudi koji dugo nisu na maternjem govornom podrucju pricaju...kad ljubav-aha pise...cini mi se da cujem kako to na engleskom misli...
:kiss:
Jednom na poslu neko iz zajebancije ponovio moj naglasak. Reko koja ste vi banda, ima francuski izraz za to, fasista i ksenofoba. Hajde vi komunicirajte na bilo kom stranom jeziku. Ja kad se ljudi pocese izvinjavati. Sta vam je reko pedercici. Zajebavam se
pustopoljina

#16536 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

vjesticanametli wrote::lol: :lol: :lol: :lol: ma sta ce ti njem. U becu hja :mrgreen: :lol:
Prva rijec koju sam cula na bahnhofu pri prvoj posjeti becu je bilo- jebote
:skoljka:
detroit-mercy

#16537 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

insomnia78 wrote:
Jednom na poslu neko iz zajebancije ponovio moj naglasak. Reko koja ste vi banda, ima francuski izraz za to, fasista i ksenofoba. Hajde vi komunicirajte na bilo kom stranom jeziku. Ja kad se ljudi pocese izvinjavati. Sta vam je reko pedercici. Zajebavam se
Meni trebe vazda govorile da ima akcent ko Goran Visnjic :izet: :izet: :izet: :izet: :izet: :izet:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#16538 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote: Ovako, da vam nesto, kad dodjete vani, scepajte se prvog posla i samo to radite, nemoj slucajno da bi pokusali nesto bolje, nemoj slucajno da bi pitali za vise love, nemoj slucajno da bi vam palo napamet da se dodatno usavrsavate, nista od toga.
Jesi sad zadovoljna.
Nije svako isto ambiciozan, sposoban, pa ako hoces i voljan. Prihvati cinjenicu da si ti u Americi imao daleko laksi start nego raja koja je kasnije otisla, ukljucivo sa ljudima koji pisu ovdje.

U siroj familiji imam bar 10 ljudi koji su nakon Svabije zapalili preko Okeana i svi otprilike zvuce kao ti :D
pustopoljina

#16539 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

insomnia78 wrote:
A presaltati se na nas u svadji?
Samo privatno.
Tad sudija svira kraj.
"Kruh te rodio" se ne moze prevesti :skoljka:
...
Meni su prije govorili od madjarskog do juznoafrickog...nikad nas, nikad yugo..to nisam kontala..al' i to se izgubi...vrati se kad sam cuga ili preumorna.
insomnia78

#16540 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

pustopoljina wrote:
insomnia78 wrote:
A presaltati se na nas u svadji?
Samo privatno.
Tad sudija svira kraj.
"Kruh te rodio" se ne moze prevesti :skoljka:
...
Meni su prije govorili od madjarskog do juznoafrickog...nikad nas, nikad yugo..to nisam kontala..al' i to se izgubi...vrati se kad sam cuga ili preumorna.
Pa da. Kad bas zagusti tad se prebacim na nas. I u saobracaju. Djete ne konta nase psovke a i ako je ponovi u skoli niko nece skontati za razliku od francuske
pustopoljina

#16541 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

insomnia78 wrote:
Bodkin wrote:
U pravu si
Znam. Brat zivi 20 godina u Fr ne zna beknuti. Boli ga kurac. Mesar, apotekar, pekar i svi pricaju cecenski ako zapne ima Ruski. Na tv-u pun kurac programa na satelitu. Sloboda
Ima toga, ali to je tako zakinuto...
Meni je austrija druga domovina i imaju super i filmove i serije..
I humor im je slican nasem...i hrana, kad zakopas dublje..
Glupo je ne skontati dobar fol...ne uhvatiti neku nijansu...
Al' to ide tek uz drugu vrstu integracije...:skoljka:

Uh...ovdje citavi razredi znaju nase psovke.

Kod turcina u centru graza mozes uzeti kebab na nasem :lol: ..lik isao u skolu, razred pun nasih. Sve te zna pitati...ko kod kuce.
insomnia78

#16542 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Pa to
detroit-mercy

#16543 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:
detroit-mercy wrote: Ovako, da vam nesto, kad dodjete vani, scepajte se prvog posla i samo to radite, nemoj slucajno da bi pokusali nesto bolje, nemoj slucajno da bi pitali za vise love, nemoj slucajno da bi vam palo napamet da se dodatno usavrsavate, nista od toga.
Jesi sad zadovoljna.
Nije svako isto ambiciozan, sposoban, pa ako hoces i voljan. Prihvati cinjenicu da si ti u Americi imao daleko laksi start nego raja koja je kasnije otisla, ukljucivo sa ljudima koji pisu ovdje.

U siroj familiji imam bar 10 ljudi koji su nakon Svabije zapalili preko Okeana i svi otprilike zvuce kao ti :D
Pa sta ti licno kazes, je li bolje ako neko zvuci kao ja, ako te stimulise da pokusas nesto ili da ti kaze nema od toga nista, nije to za nas, nemoguce je.
Ja sam dosao medju zadnjim, malo poslije mene je program bio zatvoren :mrgreen:, tako da ne kontam sta znaci imati laksi start. Zivio par godina sa par cimera, radio i uz rad studirao, pomagao svoje u BiH, prosao sito i reseto i sve se moze. U ovakim drustvima ti stvarno ne treba puno da isplivas, samo malo truda, ne bih dzabe pricao da nisam dozivio na svojoj kozi i da ne vidim sta ljudi oko mene rade. Ja sam ti jos sitna riba :mrgreen:.
Svi ovi o kojima se sada pise, svi oni imaju istu priliku nikome prilike nisu servirane na tanjiru. Meni samo zao bude kada vidim koliko ljudi imaju potencijala ali zbog manjka hrabrosti ili loseg uticaja okoline ne koriste svoj potencijal.
Iskreno, i na ovom forumu imas ljudi koji kada ih citas uzeo bi metak pa bi si ispaolio u vugla :mrgreen:
insomnia78

#16544 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Hoces da ti objasnim sta znaci imati laksi start. Ti si mogao doci i imao si obezbjedjen boravak, tvoje je bilo ostalo
detroit-mercy

#16545 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

insomnia78 wrote:Hoces da ti objasnim sta znaci imati laksi start. Ti si mogao doci i imao si obezbjedjen boravak, tvoje je bilo ostalo
Ja sam morao raditi tamo da bih zivio, placati stan, auto, sve. O cemu pricamo. Neko kada dodje na radnu dozvolu u Svabiju ima boravak isto tako kao i ja. Ako radi kao pfleger i u tih godinu dvije se dodatno usavrsi niko mu nece reci raus ti ovdje mozes samo bit pfleger nego ce mu izaci u susret.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#16546 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote: Pa sta ti licno kazes, je li bolje ako neko zvuci kao ja, ako te stimulise da pokusas nesto ili da ti kaze nema od toga nista, nije to za nas, nemoguce je.
Ja sam dosao medju zadnjim, malo poslije mene je program bio zatvoren :mrgreen:, tako da ne kontam sta znaci imati laksi start. Zivio par godina sa par cimera, radio i uz rad studirao, pomagao svoje u BiH, prosao sito i reseto i sve se moze. U ovakim drustvima ti stvarno ne treba puno da isplivas, samo malo truda, ne bih dzabe pricao da nisam dozivio na svojoj kozi i da ne vidim sta ljudi oko mene rade. Ja sam ti jos sitna riba :mrgreen:.
Svi ovi o kojima se sada pise, svi oni imaju istu priliku nikome prilike nisu servirane na tanjiru. Meni samo zao bude kada vidim koliko ljudi imaju potencijala ali zbog manjka hrabrosti ili loseg uticaja okoline ne koriste svoj potencijal.
Iskreno, i na ovom forumu imas ljudi koji kada ih citas uzeo bi metak pa bi si ispaolio u vugla :mrgreen:
Svi smo razliciti i prolazimo razlicite izazove. Sto je tebi svakodnevni dever negome je razlog da uzme strik i objesi se. I
mam blisku rodicu u Švedskoj koja je inžinjer šumarstva ali sve vrijeme otkako je došla radi u jednoj samoposluzi.

To je prvo našla kad je došla, kasnije joj se brak raspao, muž je ostavio bez svega, ostala sama sa djetetom koje pucaju teške identitetske i sada pubertetske krize. I sama kaže da je sad zdrobljena, da nema više samopouzdanja da pokuša nešto drugo i šta ti sad njoj možeš? Ništa.

Saslušat će tvoju priču, kao što sluša već spominjane rođake koji su u USA došli na izbjeglički status i nastavit po svom.

Hiljade takvih priča. Vjerujem i među forumašima.
detroit-mercy

#16547 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:
detroit-mercy wrote: Pa sta ti licno kazes, je li bolje ako neko zvuci kao ja, ako te stimulise da pokusas nesto ili da ti kaze nema od toga nista, nije to za nas, nemoguce je.
Svi smo razliciti i prolazimo razlicite izazove. Sto je tebi svakodnevni dever negome je razlog da uzme strik i objesi se. I
mam blisku rodicu u Švedskoj koja je inžinjer šumarstva ali sve vrijeme otkako je došla radi u jednoj samoposluzi.

To je prvo našla kad je došla, kasnije joj se brak raspao, muž je ostavio bez svega, ostala sama sa djetetom koje pucaju teške identitetske i sada pubertetske krize. I sama kaže da je sad zdrobljena, da nema više samopouzdanja da pokuša nešto drugo i šta ti sad njoj možeš? Ništa.

Saslušat će tvoju priču, kao što sluša već spominjane rođake koji su u USA došli na izbjeglički status i nastavit po svom.

Mada ima dosta toga i do gdje si, USA je drugacija po tom pitanju, puno drugacija. To je ona razlika zasto meni vise odgovara USA od EU; daje ti puno vise mogucnosti, nista nije nemoguce.
Da ne sirim, nego samo da opet ponovim ono sto sam ranije napisao, odkle dolazi vecina vijesti o uspjesima nasih ljudi u business-u, nauci, medicini.
Ima nesto i do zemlje i mentaliteta te zemlje.
insomnia78

#16548 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

_BataZiv_0809 wrote:

Jarane. Ja kad pomislim kako je kad dovedes dijete u stranu zemlju u nekom pubertetskom ili predpubertetskom dobu najezim se. Djeca su skotovi. Svigdje
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#16549 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

insomnia78 wrote: Jarane. Ja kad pomislim kako je kad dovedes dijete u stranu zemlju u nekom pubertetskom ili predpubertetskom dobu najezim se. Djeca su skotovi. Svigdje
Ovog malog pucaju teske identitetske krize. Ne zna ni sam ko je i sta je, a upao u drustvo sa najvecom mrakom-Afganistancima, Čečenima i Marokancima :run: Švedska nas iskorištava i te furke :-)
MarlboroGold

#16550 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by MarlboroGold »

MarlboroGold wrote:Ja švicarce jedva razumijem kad pričaju na njemačkom, a njemački govorim tečno.
cigareto, ti si u Njeamckoj bio za vrijeme rata, isao u skolu?

pisao si , da si bio 2 godine u Njemackoj, ali nisi precizno napisao :)
Bili 2 godine u Austriji za vrijeme rata i tu sam isao u skolu. Kasnije godinama gledao njemacke kanale, citao knjige itd. Pravo sam "procepio" sa jezikom dok sam radio u Njemackoj.
Imam C1. Nikad nisam ganjao C2 ali bih trebao cisto da ga imam.
Last edited by MarlboroGold on 22/05/2019 18:33, edited 2 times in total.
Post Reply