nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tempuser

#16526 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

konektovan wrote:
tempuser wrote:
Boli me briga sta on ima za rucak i za veceru i kolika mu je plata, ali me se itekako tice ako vozim dijete u autu, a on iza mene zbog nedovoljne plate vozi celavih guma, bez trapova i poderanih kocnica.
Imas ljude koji imaju nova auta, nove gume, ali i nekoliko promila alkohola u krvi,......ili nadrogirani, sta cemo s njima???
Necemo nsta jer nema nikakve razlike izmedju prvih i drugih, ni prakticno , ni zakonski, s tim sto se one koji voze neispravne aute jer nisu u stanju da ih odrzavaju gleda blagonaklono jer "moraju" da imaju i voze auto dok nekog zbog neispravnosti ne osakate ili posalju na drugi svijet...
preludezalude

#16527 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by preludezalude »

Mehemed wrote:
NediM17 wrote:Sta ako je pukla krajnica usljed zamora materijala?
Osjeti se kada je ona pri kraju, dobije luft i trese volan. Drugo je sada što neki i dalje voze, voze dok skroz ne stane.
Da pukne tek tako bez da je dobila luft to još nisam nikada čuo. Može ona mjesecima glamatati dok ne pukne.
Ako sam dobro skontao otprilike gdje je zabio, na tom dijelu puta je ograničenje 40 ili 50, više nije, tek u semizovcu ide preko 50. Kada imaš ispravne kočnice čak i da pukne krajnica na 40-50km/h relativno ćeš brzo stati bez veće materijalne štete, tako da je taj sigurno ili vozio brzo, ili bio pijan.
Evo da cujes iz prve ruke, meni je pukla krajnica koja nije imala apsolutno ni malo lufta. Imao sam ludu srecu pa mi je pukla na parkingu. Samo sto sam se pomjerio iz mjesta, puce. I to puce krajnica s kojom sam izgubio kontrolu oba tocka. Da je pukla u voznji, ko zna sta bi bilo. Ostavio sam je za uspomenu. Morat cu je uslikati da vidis kako izgleda. Po meni, kao da je fabricka greska.
530i

#16528 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by 530i »

konektovan wrote:
530i wrote:
konektovan wrote:Sta se ti sekiras za neciju matematiku, je li to brines sta mu je za rucak ili veceru, zato sto ima platu 600 i vozi dvicinu????? Manite se corava posla, pustite nek ljudi zive kako znaju i umiju...
Tema su ljudi koji ugrožavaju živote i saobraćaj.
Pa ispslo je po necijem rezonovsnju, da "ovi" iznad sa svojim skromnim primanjima i dvicinama uvrozavaju zivote i saobracaj,...
Naravno, produkti neispravnog sagorijevanja goriva izazivaju rak, to je dim što se vidi i smrad što se osjeti. Kapanje ulja iz motora i mjenjača zagađuje okolinu i manje ili više direktno ugrožava moj (i tvoj) život. Slabe i loše gume, slabe kočnice..itd...direktno ti prave štetu. Nek te udari i napravi štetu od par stoja puno je, da ne pričam o šteti ako te dokači kao pješaka.

Takva auta i takvi ljudi ne trebaju voziti. Pričao sam ja davno ovdje o tome, kad ljudi ne bi pristajali da rade za 5-6 stoja ne bi niko radio i svima bi bile veće plate...samo bi to nosilo i veću odgovornost. Ovako lakše mijenjat grobove od cca. 30 godina dok ne platiš životom ili nekim ozbiljnim potrebama.
azdralovic

#16529 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by azdralovic »

Jednostavno je, samo treba tehnicki da radi svoje... a ne da stavis kantu zapaljenog goriva na skejt i ono prodje tehnicki :-)
basicm

#16530 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by basicm »

Klasno raslojavanje i elitizam je vec krenuo kod nas...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#16531 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by konektovan »

basicm wrote:Klasno raslojavanje i elitizam je vec krenuo kod nas...
A Visoko kumovalo u tome... :mrgreen:
Mehemed
Vozim: automobil

#16532 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Mehemed »

preludezalude wrote:Evo da cujes iz prve ruke, meni je pukla krajnica koja nije imala apsolutno ni malo lufta. Imao sam ludu srecu pa mi je pukla na parkingu. Samo sto sam se pomjerio iz mjesta, puce. I to puce krajnica s kojom sam izgubio kontrolu oba tocka. Da je pukla u voznji, ko zna sta bi bilo. Ostavio sam je za uspomenu. Morat cu je uslikati da vidis kako izgleda. Po meni, kao da je fabricka greska.
Sigurno jest fabrička greška jer da tako lahko pukne nema šanse da je zamor materijala i slično. Ja uvijek gledam neku srednju kvalitetu, dio neke srednje cijene pa mi se nikada nije desilo da pukne bilo šta već dobije luft i počne kuckati ili tresti volan.
el_bake007

#16533 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by el_bake007 »

NediM17 wrote:Dade ti u svom postu presjek socijalnog stanja u državi. Vjeruj mi ja za to nisam nimalo kriv, nisam član nijedne stranke, nisam na državnoj sisi. I opet ću ponoviti nemam opravdanja, ni milosti prema onim koji voze raspale grobove, neregistrovane, neosigurane, neispravne.
Tako da se auto ne mora imati pod svaku cijenu, pogotovo ako to ugrožava opštu sigurnost svih nas, prije svega djece, od trovanja ispušnim plinovima pa do fizičke sigurnosti.

Zamisli da imaš ovakav entitled stav,a voziš (ako se ne varam) Kiu Cee apostrof d, i to dizela
Optimist

#16534 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Optimist »

Varas se. :lol:
vjeshalica

#16535 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by vjeshalica »

Hahhaha sta vi piskarate ovdje....
Prvo pricate od dvicinama a kupujete uvozne mezaristane koji su na nivou dvicina sa vracenom kilometrazom
Ciganisete oko dijelova ugradjujete nekakve turske skule inovacije po autima i na kraju dvicine krive za sve...
Kao ja sam u boljoj poziciji jer vozam auto 12 godina staro a ono ni porijekla ni nista....uvezo ocam iz Njemacke samo doljeva ulje unutra izvor katrana u autu...ma hajte boga vam ljudi kod nas zbog mentaliteta sjebu gajnc novo kad cuju da ce ih dio kostati 300 maraka...
Ja sam vidjela novih auta koji su sjebani iskljucivim ciganlukom vlasjika i kao prodaju se pod nova,a kad bi bas otisao da ti neko ppgleda i zamjeni sto ne valja ulog bi bio boli glava
Bila kod svog majstora kad je lik dosao da mijenja kais na Opelu neki kao dzip,kaze mu majstor 60KM je kais i mora onaj valjda zatezac zamjeniti i on otisao....kaze lik puno mi je to gdje cu toliko davat ima li sta jeftinije....hoce cojek da sve zavrsi za cvaju

Kupuju narondane gume na akcijama dernjaju ih 10 godina kad treba kupiti druge kukala mi majka moja
Mijenja ulje svakih 100.000 km samo dosipa iz kanistera 10l za 20 maraka...
Dalje da ne govorim...
NediM17

#16536 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by NediM17 »

Optimist wrote:Varas se. :lol:
I to debelo. Jedan auto Euro6 benzin, drugi Euro5 benzin/lpg. I grijem se na ruski plin. :D
NediM17

#16537 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by NediM17 »

konektovan wrote:
basicm wrote:Klasno raslojavanje i elitizam je vec krenuo kod nas...
A Visoko kumovalo u tome... :mrgreen:
Pa neće valjda Čelebi Pazar. Iz Rogatice se bježalo još za Tite živa. :)
Bakir1

#16538 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Bakir1 »

Visoko je vazda bilo carsija :D
zdruzdjo

#16539 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by zdruzdjo »

Ljudi dragi o cemu vi pisete.
Necu nikoga suditi ni osudjivati, kuditi, hvaliti....
Ti koji svjesno ne odrzavaju auta i "gone" isti dok ne crkne ili ne ubiju nekoga su produkt drustva i stanja u drzavi.
Evo njih cemo staviti u stranu. Pogledajte vozila gradskog saobracaja. Covjece to su vozajuci tabuti/kovcezi. Ni na jednom nema gume sa iole normalnom sarom. Jel se svaki cas zapali neki autobus. Na tramvajima ima vise naljepnica i kita nego lima. Pogledajte kamione koji se vozaju od koje-kakvih gradj. firmi. Ne znam ima li i jedan da mu valja signalizacija. Gume jull brinerke vecinom. Ekoloska norma neizmjeriva. Otisla je u minus jos prije 10 godina. Odete u bolnicu a ono nema zavoja i gaze da ti ranu od operacije previje. Zohari velicine kornjaca hodaju po sobama. Pale uv lampe na sve strane da.pobiju mrsu. Ciganaju prilikom izdavanja recepta za inzulin dijabeticarima, nesto ti fol razmjeravaju, pa ljudi cesto znaju ostati bez doze. Otidjite u bolnicu u zenici da vidite bolesnickih soba. Nedavno otisao u kasindo u bolnicu jer je jedan doktor iz beograda dolazio pa sam trebao neki pregled. Znaci kompletan kompleks treba srusiti, iskopati par metara zemlje u dubinu, i navuci novu zemlju. Kad sam vidio bolnicka vozila strah me uhvatio. 40% liftova u zgradama je staro sigurno 30-40 godona
Most u halilovicima je cudo kako ikako stoji vec 10 godina unazad. Poenta je.da u cjelokupnom zivotu u ovom vilaetu nisi nista sigurniji vozio 20 sati auto ili nula, sanse da ce se nesto desiti su jednake za volanom ili bez volana.
Uglavnom kad se sve to sabere dodjete do stavke da i jedan mali prosjecni bosanac dodje i skonta pa idem i ja ciganati dje se god moze pa ko mu j mater, sta nam Bog da. Znaci svako od nas vozaca u bih vozio teslu ili g2d bez ikakve razlike treba prilikom ulaska u auto, ali stvarno i to srcem pomoliti se Bogu i uzdati se. Ista stvar je i sa odlaskom u trafiku.
Pokriva se svako onoliko koliko mora biti pokriven sa onim jorganom koji ima. Ne opravdavam nista ali fakat razumijem. Za sve je kriv samo sistem. Samo se okrenes oko sebe i sve je jasno.
tempuser

#16540 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

I dalje moras razdvojiti nuzdu od mogucnosti izbora...
zdruzdjo

#16541 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by zdruzdjo »

tempuser wrote:I dalje moras razdvojiti nuzdu od mogucnosti izbora...
Vidi recimo ovako.
Ja nemam ni najmanju mogucnost izbora za sjedanje u auto do posla. Obzorom na radno vrijeme. I fakat je nuzda volan(osim ljeti kad se uhvatim bicikla). Da imam ikakav javni prijevoz ne bi mi na pamet padalo da udjem u auto do posla.
Ogroman je broj ljudi sa istim.problemom. zamisli npr pekar sa.platom od 700-800 km koji zivi u starom gradu a pekara je na pofalicima. Radno vrijeme od 3-4 ujutro.
seoBIH

#16542 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by seoBIH »

tempuser wrote: Kako dolaze oni sto nemaju VD ili auto? Postoji li gradski prevoz od Vogosce do Dobrinje? Ne mogu "gospoda"....
Evo ti malo ciste matematike, od Vogosce do Dobrinje i nazad je cca 30 km (srednja od 3 moguce rute), to je 660 km mjesecno na posao s posla, sto je graske voznje u prosjecnom autu min 50 lit goriva, odnosno cca 120 KM. Kad na tih 120 KM dodas jos cca 70-80 KM koliko kosta au kad registraciju i odrzavanje podjelis po mjesecima, imas trosak od 200 KM mjesecno na auto.
Sad ti meni reci da li je realno da neko ko ima primanja od 600-700 KM mjesecno trosi 30-35% primanja na auto i da zivi od 400-500KM u drzavi gdje je potrosacka korpa za 4-clanu porodicu 2100 KM???? Realno jeste ako steti na sebi, na kvaliteti zivota i na odrzavanju auta.
Mr. Ekonomist,

dolaze istim tim prevozom, ali ostavljaju sa strane da skuckaju za bilo kakvu vozilicu. Tvoja računica je dobra, ali si zaboravio jednu bitnu stvar koju taj novac ne može kupiti je VRIJEME! Probaj ujutro u 7 krenuti gradskim prevozom do Dobrinje. Isto tako i nakon posla u 16h. Znaš li ti šta znači gubiti 2h (ako ne i više) SVAKI RADNI DAN zbog gradskog prevoza?

Znaš li ti da je to za 22 dana u prosjeku skoro 48h koji budu izgubljeni na prevoz. Da li si to uračunao Mr. Ekonomist?

Većina takvih ljudi ne kupuje auto radi kurčenja, već radi prijeke potrebe. Probaj samo jedan dan, samo jedan, pa se onda vrati i ostavi komentar.

Pa jbte meni je s Pofalića do C faze ponekad trebalo i više od sata jbeneim gradskim prevozom. Toliko je gnusno bilo, da sam čak i pješke znao ići znajući da se u taj prevoz pouzdati ne mogu!
tempuser

#16543 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

zdruzdjo wrote:
tempuser wrote:I dalje moras razdvojiti nuzdu od mogucnosti izbora...
Vidi recimo ovako.
Ja nemam ni najmanju mogucnost izbora za sjedanje u auto do posla. Obzorom na radno vrijeme. I fakat je nuzda volan(osim ljeti kad se uhvatim bicikla). Da imam ikakav javni prijevoz ne bi mi na pamet padalo da udjem u auto do posla.
Ogroman je broj ljudi sa istim.problemom. zamisli npr pekar sa.platom od 700-800 km koji zivi u starom gradu a pekara je na pofalicima. Radno vrijeme od 3-4 ujutro.
Razumijem ja tebe, ali ti ne razumijes, da su jedno potrebe, a drugo mogucnosti. Da ne rasi gdje radis i da ti plata nije kolika jest pitao bih te ja imas li mogucnost izbora.
Sad ti meni reci, da li realno neko sa 700-800 KM plate trosi 200 KM na prevoz do posla, a da pri tome ne moras zakidati na nekim drugim stvarima, a prva stvar na kojoj se stedi je odrzavanje auta?
tempuser

#16544 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

seoBIH wrote:
tempuser wrote: Kako dolaze oni sto nemaju VD ili auto? Postoji li gradski prevoz od Vogosce do Dobrinje? Ne mogu "gospoda"....
Evo ti malo ciste matematike, od Vogosce do Dobrinje i nazad je cca 30 km (srednja od 3 moguce rute), to je 660 km mjesecno na posao s posla, sto je graske voznje u prosjecnom autu min 50 lit goriva, odnosno cca 120 KM. Kad na tih 120 KM dodas jos cca 70-80 KM koliko kosta au kad registraciju i odrzavanje podjelis po mjesecima, imas trosak od 200 KM mjesecno na auto.
Sad ti meni reci da li je realno da neko ko ima primanja od 600-700 KM mjesecno trosi 30-35% primanja na auto i da zivi od 400-500KM u drzavi gdje je potrosacka korpa za 4-clanu porodicu 2100 KM???? Realno jeste ako steti na sebi, na kvaliteti zivota i na odrzavanju auta.
Mr. Ekonomist,

dolaze istim tim prevozom, ali ostavljaju sa strane da skuckaju za bilo kakvu vozilicu. Tvoja računica je dobra, ali si zaboravio jednu bitnu stvar koju taj novac ne može kupiti je VRIJEME! Probaj ujutro u 7 krenuti gradskim prevozom do Dobrinje. Isto tako i nakon posla u 16h. Znaš li ti šta znači gubiti 2h (ako ne i više) SVAKI RADNI DAN zbog gradskog prevoza?

Znaš li ti da je to za 22 dana u prosjeku skoro 48h koji budu izgubljeni na prevoz. Da li si to uračunao Mr. Ekonomist?

Većina takvih ljudi ne kupuje auto radi kurčenja, već radi prijeke potrebe. Probaj samo jedan dan, samo jedan, pa se onda vrati i ostavi komentar.

Pa jbte meni je s Pofalića do C faze ponekad trebalo i više od sata jbeneim gradskim prevozom. Toliko je gnusno bilo, da sam čak i pješke znao ići znajući da se u taj prevoz pouzdati ne mogu!
I dalje ne razumijetes vrlo bitnu cinjenicu. Nije bitno koliko kosta auto koji kupuju, nego koliki su mjesecni troskovi da se tim autom svaki dan ide na posao. Golf 2 od 2k KM ce potrositi min isto goriva kao i Golf 7 od 20k KM. Moze li se trosak od 200 KM za prevoz uklopiti u 700 KM plate, sve da ti poklone auto, a da na necem ne moras sam sebe zavrtat?
I da te podsjetim, oni koji nemaju trose 2h za prevoz svaki dan i to su sretni da ne idu pjeske. Ako nemas para ne mozes kupovati vrijeme. Ljudima je preca hrana od prevoza, pa mnogi nemaju ni za to! To je ta razlika izmednu potrebe i mogucnosti. Mnogima auto jeste realna potreba, ali nemaju realnih mogunosti da ga voze. U tom slucaju se prvo stedi na odrzavanju i to je direktno ugrozavanje drugih. Koliko je to tesko da se svhati ili je potrebno ti nekog bliskog osakati jedan na celavim gumama, bez kocnica i trapova "sto mora autom" da razumijes????
seoBIH

#16545 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by seoBIH »

Ti nemaš dodira sa realnošću i gledaš sve samo iz svog ugla, kao i velika većina. Samo ja i samo po mojim standardima.

Misliš da taj "jado" ne bi više volio da ujutro sjedne u autobus i da se odveze od tačke A do tačke B? Misliš da mu je stalo da se zeza sa servisima, registracijom i da razmišlja o tome? Mora jer ga je natjerala muka, od dva zla je izabrao ono manje, da ne bude radno odjelo, pidzama svaki dan.

Treba li u tu ekonomsku računicu uključiti i potrebu auta za neke druge stvari koje nisu samo posao?

Zašto se toliko jako ne zalažeš za poboljšanje GP pa onda da sereš po takvima?

Misliš li da takvi tipkaju po ovom forumu i imaju vremena da ti odgovore zašto MORAJU imati automobil?

Znaš li i to da većina koja je primorana da ima automobil RAZMIŠLJA unaprijed i o servisu i o gumama i o registraciji? Znaš li da je većina tih koji voze grobove su oni kojima auto nije ni potrebno, jer niti rade, ili ako rade tu je, na prepišaj.

Ja znam, jer imam dodira i sa takvima kao što si ti, ali i sa ovakvima koje je nužda natjerala da se možda protegnu i više nego što mogu.
amar1994

#16546 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by amar1994 »

Isti taj "jado" glasa za SDA zadnjih 20god :run:
nepass1

#16547 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by nepass1 »

pa bolje i od 700 stoja 200 odvojiti za gorivo nego nikako ne raditi. najbolje u njemacku otici ali ni to svako ne moze.
pa zamisli ljudi u faleticima 2g nisu imali javnog prevoza, hoce pjeske silaziti na carsiju?
normalno da ce kupiti g2 ustediti sebi na vremenu na kraju i na zdravlju.
prvi bi ti kupio 15 dana da ides sa jp iz vogosce na dobrinju. nema svak posao da nazove u kaze hej jbg stala trola kasnim 15ak minuta.
znam da te ni bog ne moze ubjediti drugacije, tako da ne bih dalje diskutovao, lako je tudjim kurcem gloginje mlatiti.
tempuser

#16548 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

seoBIH wrote:Ti nemaš dodira sa realnošću i gledaš sve samo iz svog ugla, kao i velika većina. Samo ja i samo po mojim standardima.

Misliš da taj "jado" ne bi više volio da ujutro sjedne u autobus i da se odveze od tačke A do tačke B? Misliš da mu je stalo da se zeza sa servisima, registracijom i da razmišlja o tome? Mora jer ga je natjerala muka, od dva zla je izabrao ono manje, da ne bude radno odjelo, pidzama svaki dan.

Treba li u tu ekonomsku računicu uključiti i potrebu auta za neke druge stvari koje nisu samo posao?

Zašto se toliko jako ne zalažeš za poboljšanje GP pa onda da sereš po takvima?

Misliš li da takvi tipkaju po ovom forumu i imaju vremena da ti odgovore zašto MORAJU imati automobil?

Znaš li i to da većina koja je primorana da ima automobil RAZMIŠLJA unaprijed i o servisu i o gumama i o registraciji? Znaš li da je većina tih koji voze grobove su oni kojima auto nije ni potrebno, jer niti rade, ili ako rade tu je, na prepišaj.

Ja znam, jer imam dodira i sa takvima kao što si ti, ali i sa ovakvima koje je nužda natjerala da se možda protegnu i više nego što mogu.
Nikad u zivotu, ja sam samo za razlliku od onih "koji su se rodili u autu" realan da vidim razliku izmedju potrebe i mogucnosti. Potreba je da svaki radnosposoban covjek ima posao, pa imamo 500k nezaposlenih.
Muka ga natjerala da kupi auto??? E svakakve ces glupoti procitati...
Te druge stvari za koje treba auto samo povecavaju trosak.
Kao sto napisah, mene se ne tice sta kod radi sve dok necije protezanje preko mogucnosti ne dovodi mene u opasnost, za to apsolitno nemam razumjevanja.
tempuser

#16549 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

nepass1 wrote:pa bolje i od 700 stoja 200 odvojiti za gorivo nego nikako ne raditi. najbolje u njemacku otici ali ni to svako ne moze.
pa zamisli ljudi u faleticima 2g nisu imali javnog prevoza, hoce pjeske silaziti na carsiju?
normalno da ce kupiti g2 ustediti sebi na vremenu na kraju i na zdravlju.
prvi bi ti kupio 15 dana da ides sa jp iz vogosce na dobrinju. nema svak posao da nazove u kaze hej jbg stala trola kasnim 15ak minuta.
znam da te ni bog ne moze ubjediti drugacije, tako da ne bih dalje diskutovao, lako je tudjim kurcem gloginje mlatiti.
Kad kupis Golfa i ustedis sebi vrijeme, kako mislis da zivis normalno od 500 KM?
Potrosacka korpa u FBiH za 4-clanu porodicu u februaru je bila 2.090 KM.
vjeshalica

#16550 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by vjeshalica »

I tako je krenula svađa......
Post Reply