Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
Pedja Kojovic
#16501 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
observermode
Mnoge zemlje su iz svog maticnog broj aukinule brojke koje su identifikovale spol osobe koja ga ima, kao sto mnoge zemlje uvode i trecu spolnu kategoriju za transrodne osobe. Mi se takodje zalazemo za takav pristup.
Popis bi bio valjan i bez pitanja o etnickoj pripadnosti sto je jasno receno iz ureda Eurostata i sto je cesta pojava prilikom u drugim zemljama.(Recimo, pitanje o rasnoj pripadnosti, koje ima daleko vaznije zdravstvene i socijalne implikacije od etnicke pripadnosti, je neobavezna opcija).
Za neke, medjutim, to - pitanje o etnickoj pripadnosti - je sustinsko pitanje.
Zastupnici tog stava vjerovatno smatraju da postoji, ili da bi trebala postojati, razlika u odredjenim pravima izmedju pripadnika onih etnickih grupa kojih ima vise u odnosu na gradjane koji pripadaju manje brojnim etnickim grupama ili ne pripadaju ni jednoj. Takvo razmisljanje je u BiH siroko prisutno i njegov rezultat je postojanje i upotreba atributa konstitutivni uz nazive tri BiH etnicke grupe koji u medjunarodnom ustavnopravnom smislu nema ni objasnjenja ni svrhe.
Takva,endemicna, ustavnopravna terminologija i mehanizmi izraz su uvjerenja da je BiH specificna zemlja i da su za nju potrebna posebna javnopravna rijesenja.
Ja ne mislim da je BiH sustinski drugacija zemlja od drugih niti da je to ispravan pristup.
Mislim da upravo takav, poseban pristup, stvara od BiH "zemlju sa posebnim potrebama".
Nasi ljudi koji zive u sredinama koje nisu uredjene na takav poseban nacin se, uglavnom, s lakocom asimiliraju i, generalno, su uspjesni i savjesni gradjani tih zemalja.
Pojednostavljeno govoreci, sve sto je dobro za norvezane dobro je i za bosanskohercegovacke gradjane.
p.k.
Mnoge zemlje su iz svog maticnog broj aukinule brojke koje su identifikovale spol osobe koja ga ima, kao sto mnoge zemlje uvode i trecu spolnu kategoriju za transrodne osobe. Mi se takodje zalazemo za takav pristup.
Popis bi bio valjan i bez pitanja o etnickoj pripadnosti sto je jasno receno iz ureda Eurostata i sto je cesta pojava prilikom u drugim zemljama.(Recimo, pitanje o rasnoj pripadnosti, koje ima daleko vaznije zdravstvene i socijalne implikacije od etnicke pripadnosti, je neobavezna opcija).
Zastupnici tog stava vjerovatno smatraju da postoji, ili da bi trebala postojati, razlika u odredjenim pravima izmedju pripadnika onih etnickih grupa kojih ima vise u odnosu na gradjane koji pripadaju manje brojnim etnickim grupama ili ne pripadaju ni jednoj. Takvo razmisljanje je u BiH siroko prisutno i njegov rezultat je postojanje i upotreba atributa konstitutivni uz nazive tri BiH etnicke grupe koji u medjunarodnom ustavnopravnom smislu nema ni objasnjenja ni svrhe.
Takva,endemicna, ustavnopravna terminologija i mehanizmi izraz su uvjerenja da je BiH specificna zemlja i da su za nju potrebna posebna javnopravna rijesenja.
Ja ne mislim da je BiH sustinski drugacija zemlja od drugih niti da je to ispravan pristup.
Mislim da upravo takav, poseban pristup, stvara od BiH "zemlju sa posebnim potrebama".
Nasi ljudi koji zive u sredinama koje nisu uredjene na takav poseban nacin se, uglavnom, s lakocom asimiliraju i, generalno, su uspjesni i savjesni gradjani tih zemalja.
Pojednostavljeno govoreci, sve sto je dobro za norvezane dobro je i za bosanskohercegovacke gradjane.
p.k.
-
udrch
#16502 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Bošnjaci žele da se popiše i narodna/nacionalna pripadnost, jer bi činjenica da Bošnjaka ima 50% +1 davala bolju poziciju u odbrani suvereniteta koji Srbi godinama ugrožavaju..
Srbi žele da se popiše narodna/nacionalna pripadnost, jer žele da imaju dokument koji pokazuje da 2/3 stanovnika PC-a čine Srbi, te da je 2/3 vlasništva dobara u njihovim rukama..takođe žele da odgovornsot za prilično mali broj Srba u Federaciji prebace na račun Bošnjacima i Hrvatima..
Hrvati žele da pokažu da su još uvijek konstitutivan narod i da ih se treba pitati..
svi razlozi su bitni ovdje..ništa na ovim prostotima nikad nije bilo nebitno, a posebno ne ovo izjašnjavanje..
stvar je samo šta mi želimo i koja opcija odgovara nama..
Srbi žele da se popiše narodna/nacionalna pripadnost, jer žele da imaju dokument koji pokazuje da 2/3 stanovnika PC-a čine Srbi, te da je 2/3 vlasništva dobara u njihovim rukama..takođe žele da odgovornsot za prilično mali broj Srba u Federaciji prebace na račun Bošnjacima i Hrvatima..
Hrvati žele da pokažu da su još uvijek konstitutivan narod i da ih se treba pitati..
svi razlozi su bitni ovdje..ništa na ovim prostotima nikad nije bilo nebitno, a posebno ne ovo izjašnjavanje..
stvar je samo šta mi želimo i koja opcija odgovara nama..
-
Basvod
#16503 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Kazete da je za neke etnicko pitanje sustinsko pitanje. Da li i sebe vidite tu jer kako gore kazete koristite svoju etnicku pripadnost za stranacku promocju odnosno posao u Domu naroda.Pedja Kojovic wrote:observermode
p.k.
Posto glorifikujete asimilaciju zasto se i sami ne asimilirate? Zasto se izjasnjavate kao Srbin? Odgovorli ste vec ali vase rijeci i djela su u suprotnosti.
-
ObserverMode
#16504 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Do kad ćemo mi žmirit' i pitat' druge da nam govore šta se dešava. Eurostat je organizacija pri EU koja se bavi isključivo statistikom i to u državama koje su van EU. To što oni kažu da etničko izjašnjavanje nije bitno iz perspektive EU ne znači da nije bitno nama, to samo znači da ono, kako su rekli, nije pitanje koje je potrebno da bi popis bio valjan iz NJIHOVE perspektive. Međutim, savršeno je jasno, o čemu je čovjek fino napisao u postu dva iznad mog, da je kod nas etnička struktura jako važna jer ona najbolje oslikava političku poziciju, obzirom da se kod nas politički interesi ispoljavaju na etničkom principu i to samo budala može tvrdit' da nije tako. To konkretno znači da ćete ti i tvoja stranka dobiti oko 95% bošnjačkih glasova (bez obzira na ukupan broj) i ti se možeš trsit' koliko god hoćeš, ali to je notorna činjenica. Shodno tome, tvoja stranka bi trebala 95% svoje energije utrošiti na realiziranje interesa Bošnjaka, u šta su naravno uključeni i opšti interesi oko kojih se svi narodi slažu, a odnose se uglavnom na ekonomsku situaciju.Pedja Kojovic wrote:observermode
Mnoge zemlje su iz svog maticnog broja ukinule brojke koje su identifikovale spol osobe koja ga ima, kao sto mnoge zemlje uvode i trecu spolnu kategoriju za transrodne osobe. Mi se takodje zalazemo za takav pristup.
p.k.
Međutim, nikad niko iz NS nije rekao bilo šta što se odnosi na kolektivni interes Bošnjačkog naroda, vi pričate samo o opštim interesima. Najgore od svega je to što vi uopšte ni ne pokušavate da priupitate pripadnike tog naroda šta žele. Kad budete dobivali glasove ravnomjerno od svih naroda onda biste se trebali tako ponašati, međutim dok za vas glasa ogromna većina Bošnjaka vi biste se trebali obraćati uglavnom njima, a ne pričati uopšteno. Dok se recimo u Foči jedan jedini vijećnik iz Bošnjačkog naroda ne može izboriti za zakonsko pravo da mu pripadne mjesto Predsjedavajućeg OV-a, u Sarajevu niko ni ne pomišlja da odgovori reciprocitetom na takvo ponašanje. U Sarajevu čak niko nije ni reagovao na to, osim par šturih saopštenja, a tvoja stranka nije to ni pomenula. Ako je BiH ravnopravna zajednica konstitutivnih naroda i ostalih, onda bi to trebalo da važi za cijelu teritoriju BiH, zar ne. Eh, dok se u Foči dešava pomenuti slučaj, u Zvorniku slučaj od Bajrama i ovaj današnji ili slični slučajevi, jasno je da se ustavni poredak koji garantuje jednaka prava ne poštuje. Ako se ne poštuje tamo, zašto bi se poštovao u Sarajevu? Zašto bi se ti osjećao u Sarajevu k'o zaštićeni medvjed i primao 3000 maraka dok pripadnici mog naroda u manjem entitetu ne smiju ni da spavaju rahat. Da imaš imalo morala otišao bi u taj manji entitet i politički se založio za prava Bošnjaka, obzirom da si bošnjačkim glasovima i došao na poziciju na kojoj se nalaziš. Idi tamo i reci onima koji pale kuće i napadaju ljude za naš najveći praznik da tebi to u Sarajevu niko ne radi i da to ne bi trebali raditi ni oni. Pričaj o tome koliko su Bošnjaci, čijim si glasovima došao na tu poziciju, tolerantan narod, za razliku od nekih tvojih sunarodnjaka. Idi u Banjaluku i reci Dodiku da Sarajevo nije Teheran nego da je Banja Luka fundamentalistički grad u kojem Bošnjačka djeca moraju da prisustvuju pravoslavnim slavama.
I ne djeluj preko NVO i njihovih članova koji pričaju ekavicu da se ljudi trebaju izjasnit "kako se osjećaju", a najbolje kao Bosanci i Hercegovci. Dosta se istjerivala pravda preko leđa Bošnjaka.
-
Basvod
#16505 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Jasno. Eto neka ga NS promjeni.slogabn wrote:Svi zakoni su podlozni mijenjanju, isto kao i unutrasnje uredjenje jedne Drzave.Basvod wrote:Pedja Kojovic wrote:basvod
Ja drzim da engleska rijec nationality znaci nacionalnost, odnosno, drzavljanstvo.
p.k.
Da drzim da se ozbiljan politicar ne bi trebao baviti lingvistikom i tumacenjima stranih pojmova nego slova Zakona ispisanog na nasem jeziku te na osnovu toga sugerisati ljudima ovo ili ono.
Al dok se to ne desi ni jedan ozbiljan politicar ne bi smio javno propagirati da se ljudi na predsojecem popisu ne trebaju izjasnjavati o nacionalnoj pripadnosti kad je to pitanje zakonska obaveza a izbjegavanje novcano kaznjivo.
-
Pedja Kojovic
#16506 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
basvod
Ovaj nacin komunikacije,sasvim sigurno, ima svoje limite koji su posebno ogranicavajuci kada sugovornici pod istim pojmovima razumjevaju razlicite stvari.
Gradjani BiH su po etnickoj i religijskoj pripadnosti razliciti i to je, po meni, veliko bogatstvo, u kulturnom smislu, nase zemlje. Ja pod asimilacijom podrazumjevam prihvatanje zakona i nacina zivota u sredini u kojoj covjek zivi.
Moja je nacionalnost, kao i svih drugih drzavljana ove zemlje, BiH, a etnicka pripadnost licna, geneoloska, stvar.
To sto je moje pasivno i aktivno biracko gradjansko pravo Ustavom i zakonima ove zemlje uslovljeno mojim etnickim opredjeljenjem je upravo motiv zbog kojeg sam i pristao da se bavim politikom. O tome koji princip pri zadovoljenju kolektivnih etnickih prava smatram adekvatnim u nasoj zemlji mozete citati u mojim prethodnim postovima.
p.k.
Ovaj nacin komunikacije,sasvim sigurno, ima svoje limite koji su posebno ogranicavajuci kada sugovornici pod istim pojmovima razumjevaju razlicite stvari.
Gradjani BiH su po etnickoj i religijskoj pripadnosti razliciti i to je, po meni, veliko bogatstvo, u kulturnom smislu, nase zemlje. Ja pod asimilacijom podrazumjevam prihvatanje zakona i nacina zivota u sredini u kojoj covjek zivi.
Moja je nacionalnost, kao i svih drugih drzavljana ove zemlje, BiH, a etnicka pripadnost licna, geneoloska, stvar.
To sto je moje pasivno i aktivno biracko gradjansko pravo Ustavom i zakonima ove zemlje uslovljeno mojim etnickim opredjeljenjem je upravo motiv zbog kojeg sam i pristao da se bavim politikom. O tome koji princip pri zadovoljenju kolektivnih etnickih prava smatram adekvatnim u nasoj zemlji mozete citati u mojim prethodnim postovima.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#16507 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
obserevermode
Ja pretpostavljam da vi vas, u vecini, opravdan bijes iskaljujete ovdje jer do vasih bosnjackih predtavnika ne mozete ni doci.
Sto se tice popisa i bosanaca i hercegovaca...
Mi smo zapravo mozda i jedina stranka koja otvoreno stoji na stanovistu da se drzavljani BiH ne mogu izjasnjavati o tome jesu li ili nisu bosanskohercegovacki drzavljani, na sto se najcesce misli kad se kaze Bosanac i Hercegovac, jer smo svi to po zakonu.
Takodje, mi ohrabrujemo ljude da se izjasne onako kako se osjecaju, dakle, npr. ako se osjecaju kao Bosnjaci da se tako i izjasne.
p.k.
Ja pretpostavljam da vi vas, u vecini, opravdan bijes iskaljujete ovdje jer do vasih bosnjackih predtavnika ne mozete ni doci.
Mi smo zapravo mozda i jedina stranka koja otvoreno stoji na stanovistu da se drzavljani BiH ne mogu izjasnjavati o tome jesu li ili nisu bosanskohercegovacki drzavljani, na sto se najcesce misli kad se kaze Bosanac i Hercegovac, jer smo svi to po zakonu.
Takodje, mi ohrabrujemo ljude da se izjasne onako kako se osjecaju, dakle, npr. ako se osjecaju kao Bosnjaci da se tako i izjasne.
p.k.
-
Basvod
#16508 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Slazem se oko komunikacije jer jedno je Zakon o kojm pricam ja a drugo tumacenje o kojim pricate vi.Pedja Kojovic wrote:basvod
p.k.
Kazete da nam je nacionalnost BiH. Da li cete se vi na popisu nacionalno izjasniti BiH jer to pitanje, opet kazem, po Zakonu o popisu ove drzave se ne razlikuje od pitanja o etnickoj pripadnosti.
Tu su stvari potupno jasne i ne shvatam zbog cega stvarate pometnju vlastitim tumacenjem. Ne samo vi nego mnogi u ovom periodu pred popis.
-
Pedja Kojovic
#16509 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
basvod
Ja sam drzavljanin BiH i moja nacionalnost (Dakle, ono sto upisem pod rubrikom nationality kad putujem negdje) je BiH.
Na pitanje o etnickoj pripadnosti cu upisati Srbin.
Na pitanje o jeziku kojim govorim odgovoricu Bosanski
Na pitanje o vjeroispovjesti - ateist.
p.k.
Ja sam drzavljanin BiH i moja nacionalnost (Dakle, ono sto upisem pod rubrikom nationality kad putujem negdje) je BiH.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#16510 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
basvod
To nije moje niti nase tumacenje.
Tumacenje po kojem nacionalnost oznacava drzavljanstvo je medjunarodni javnopravni standard.
Nacionalni fudbalski tim, nacionalni bruto proizvod kao i cinjenica da u Ujedinjenim Nacijama BiH, kao i sve druge multietnicke zemlje, predstavlja jedan, a ne vise predstavnika.
Mislim da smo iscrpili ovu temu, a ako nismo nastavicemo kada se vratim sa godisnjeg odmora prvog septembra.
p.k.
To nije moje niti nase tumacenje.
Tumacenje po kojem nacionalnost oznacava drzavljanstvo je medjunarodni javnopravni standard.
Nacionalni fudbalski tim, nacionalni bruto proizvod kao i cinjenica da u Ujedinjenim Nacijama BiH, kao i sve druge multietnicke zemlje, predstavlja jedan, a ne vise predstavnika.
Mislim da smo iscrpili ovu temu, a ako nismo nastavicemo kada se vratim sa godisnjeg odmora prvog septembra.
p.k.
-
Basvod
#16511 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja Kojovic wrote:basvod
p.k.
Ne pricamo o putovanjima.
Zakon je jasan, popisno pitanje je jos jasnije.
Etnicko/nacionalno izjasnjavanje: Srbin ili BiH?
-
Pedja Kojovic
#16512 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
basvod
Ja vam, ocigledno, ne uspjevam objasniti ovu materiju na adekvatan nacin.
Kontaktirajte, ako ste u prilici, nekoga, po svom izboru, ko se bavi ustavnim ili javnim pravom i vidjecete da sam u prethodnom postu odgovorio na vase pitanje.
p.k.
Ja vam, ocigledno, ne uspjevam objasniti ovu materiju na adekvatan nacin.
Kontaktirajte, ako ste u prilici, nekoga, po svom izboru, ko se bavi ustavnim ili javnim pravom i vidjecete da sam u prethodnom postu odgovorio na vase pitanje.
p.k.
-
Basvod
#16513 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Razumijem ja sta vi govorite ali to nije u skladu sa Zakonom ove drzave.
Zakon o popisu je jasan a i pitanje na popisu.
Govorite o asimilaciji u smislu postovanja zakona a izbjegavate odgovor na nacin kako je definisano Zakonom ove drzave.
Ne trebate odgovoriti ako vam to predstavlja problem u sredini u kojoj zivite ali nemojte onda ni drugim ljudima sugerisati kako da se izjasne ili ne.
Pozdrav
Zakon o popisu je jasan a i pitanje na popisu.
Govorite o asimilaciji u smislu postovanja zakona a izbjegavate odgovor na nacin kako je definisano Zakonom ove drzave.
Ne trebate odgovoriti ako vam to predstavlja problem u sredini u kojoj zivite ali nemojte onda ni drugim ljudima sugerisati kako da se izjasne ili ne.
Pozdrav
-
ObserverMode
#16514 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
To znači ako se ja osjećam kao Kinez treba da se izjasnim kao Kinez iako je sasvim jasno da nisam Kinez? Ja uporno pokušavam da kažem da se protivim logici "izjasni se kako se osjećaš" i promovišem logiku "izjasni se kao ono što i jesi". Nije ni malo slučajno da logika "izjasni se kako se osjećaš" zbog historijskih dešavanja u zadnjih 120 godina ide direktno na štetu Bošnjacima.Pedja Kojovic wrote:obserevermode
p.k.
I ti si, između ostalih, Bošnjački predstavnik jer si na svoju poziciju izabran glasovima Bošnjaka u ogromnom postotku.
-
Innovation
#16515 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja Kojovic wrote:basvod
Ja drzim da engleska rijec nationality znaci nacionalnost, odnosno, drzavljanstvo.
p.k.
Pojam državljanstvo treba razlikovati od pojma nacionalnost. Naime nacionalnost označava pripadnost pojedinca određenom narodu odnosno naciji. Svaki narod ima svoje sunarodnjake koji ne moraju imati svi isto državljanstvo. Nacionalnost je pripadnost državi i nije etnički pojam.
Državljanstvo označava, dakle, pravnu vezu između pojedinca i države. Samo država ima svoje državljane i oni ne moraju biti svi iste nacionalnosti.
Razlog zbog čega između ta dva pojma ponekad dolazi do zabune jest činjenica da u engleskom jeziku riječ nationality označava državljanstvo.
-
hercegovac_pravi
#16516 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Mislim da se ovaj dio posta odnosi na moj upis..Pedja Kojovic wrote:Da, ja sam se izjasnio kao Srbin. Mislim da svako ima pravo da se izjasni kako se osjeca.
Ono sa cime se mi ne slazemo je pretvaranje izjasnjenja o nacionalnosti/drzavljanstvu u izbornu opciju za gradjanke i gradjane BiH. Jednostavno receno, mi smatramo da je nacionalnost/drzavljanstvo pravni status, da je kao takav upisan u licnoj karti i da se o njemu gradjani BiH ne trebaju/ne mogu izjasnjavati na popisu.
p.k.
Nema nikakvih problema gospodine Kojović. Čak šta-više, iznimno cijenim vaš odgovor bez nepotrebnog uvijanja.
Nastavite pisati jer se meni lično sviđa direktan način komuniciranja. Ali bih vas zamoli da u isto vrijeme i radite ono što pišete.
Svako dobro.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#16517 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja.
Koji je tvoj licno, i stav NS, vezano za naplacivanje ulaza na Vrelo Bosne?
Da li mislite da je to pocetak privatizacije i ono malo lokacija koje su ostale u nekoj zajednicnkoj svojini, otvorenoga tipa (trudim se ne napisati onu poznatu krilaticu "drustvena imovina"
)
Sta je slijedece, naplacivanje, a prije toga ogradjivanje, Bijelasnice i Igmana? Mada je faza privatizacije tih planina vec u toku. Ili ogradjivanje i naplacivanje Velikoga Parka kod BBI?
Isto tako, interesuje me, koji je vas stav, i sta mislite poduzeti, ako se ne slazete, sa inicijativom (ili je to vec postala praksa?) da se osobama koje imaju kao mjesto stanovanja u opstini Ilidza ne naplacuje ulazak na Vrelo Bosne, a da se svima drugima taj ulazak naplati?
Meni je taj vid diskriminacije, po jestu stanovanja, totalno neshvatljiv.
Hvala na odgovorima.
Koji je tvoj licno, i stav NS, vezano za naplacivanje ulaza na Vrelo Bosne?
Da li mislite da je to pocetak privatizacije i ono malo lokacija koje su ostale u nekoj zajednicnkoj svojini, otvorenoga tipa (trudim se ne napisati onu poznatu krilaticu "drustvena imovina"
Sta je slijedece, naplacivanje, a prije toga ogradjivanje, Bijelasnice i Igmana? Mada je faza privatizacije tih planina vec u toku. Ili ogradjivanje i naplacivanje Velikoga Parka kod BBI?
Isto tako, interesuje me, koji je vas stav, i sta mislite poduzeti, ako se ne slazete, sa inicijativom (ili je to vec postala praksa?) da se osobama koje imaju kao mjesto stanovanja u opstini Ilidza ne naplacuje ulazak na Vrelo Bosne, a da se svima drugima taj ulazak naplati?
Meni je taj vid diskriminacije, po jestu stanovanja, totalno neshvatljiv.
Hvala na odgovorima.
- Maystor
#16518 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
g. Peđa, možete li ukratko prokomentarisati trenutno stanje u stranci SDU?
Takođe me zanima, kako vidite saradnju sa tom strankom ako je pod svoju kontrolu stave Zlatar i njegova ekipa? Da li bi i takav SDU bio dio bloka 14?
Hvala
Takođe me zanima, kako vidite saradnju sa tom strankom ako je pod svoju kontrolu stave Zlatar i njegova ekipa? Da li bi i takav SDU bio dio bloka 14?
Hvala
-
Innovation
#16519 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
PostPostao/la Shahab dana 27/08/2013 11:11
Gospodine Kojovicu, sta mislite o ovom komentaru na trenutna desavanja?Postavi jednostavno matematičko pitanje. recimo hipotetički Kanton podlegne pritisku i plati dug komunalnih preduzeća koji se akumulirao godinama. Iz budžeta uplati javnom preduzeću, također državnom samo pod kontrolom druge frakcije, 10 miliona po osnovu duga za električnu energiju. Istovremeno za taj iznos nedostajat će sredstava za isplatu plata obrazovanju, policiji, službenicima, medicini.... Kada nema isplate plata, nema ni doprinosa za PIO i zdravstveno, dakle urušava se priliv iz kojega se isplaćuju penzije, koje kasne ili koje su umanjene. Bez penzija urušava se kompletna likvidnost privrede, nema para ni za pekara, ni za apotekara, ni za taksistu, ni za vraćanje kredita bankaru, manje posla u trgovini, kafićima...itd. Jednostavna progresija. Sada vidiš kakve su budaletine u SDP-u. Urušavaju čitav sistem, jer Lagumdžija želi diktatorsku vlast.
-
StupskaBitanga
#16520 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Kada ste ono najavili da ćete ući u Vladu KS tj nešto kao da Vas je SDU zvao i sada moje pitanje ide ka tome
Da li bi to značilo kao u slučaju SDU propast stranke?
-
mikasa
#16521 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ne postoji stranka koja je bila u vlasti sa SDA a da je povecala broj glasaca na sljedecim izborima.StupskaBitanga wrote:Kada ste ono najavili da ćete ući u Vladu KS tj nešto kao da Vas je SDU zvao i sada moje pitanje ide ka tome
-
bob_rock
#16522 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Stranka za BiH 2002 - 2006 godine ?
-
Pedja Kojovic
#16523 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
libero
Cinjenica da je nesto javno dobro ne znaci da mora biti besplatno nego znaci da u upravljanju tim dobrom dominira javni a ne privatni interes.
Sto se tice naplate ulazaka u nacionalne parkove, muzeje i druga javna dobra...
Izmedju dva osnovna modela ( drzava finansira potrebe tih institucija iz budzeta a gradjani ih koriste besplatno i drzava finansira jedan dio potreba a drugi se pokriva iz vlastitih prihoda) ja licno sam sklon prvom ali je on nazalost u nasim ekonomskim prilikama neizvodiv.
p.k.
Cinjenica da je nesto javno dobro ne znaci da mora biti besplatno nego znaci da u upravljanju tim dobrom dominira javni a ne privatni interes.
Sto se tice naplate ulazaka u nacionalne parkove, muzeje i druga javna dobra...
Izmedju dva osnovna modela ( drzava finansira potrebe tih institucija iz budzeta a gradjani ih koriste besplatno i drzava finansira jedan dio potreba a drugi se pokriva iz vlastitih prihoda) ja licno sam sklon prvom ali je on nazalost u nasim ekonomskim prilikama neizvodiv.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#16524 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
stupskabitanga
To nije tacna informacija, mi nikada nismo najavili ulazak u Vladu KS.
Vi ste iz diskusija o, i prezentiranja opcija, i mojih licni razmisljanja i stavova izveli takav neosnovan zakljucak.
p.k.
To nije tacna informacija, mi nikada nismo najavili ulazak u Vladu KS.
Vi ste iz diskusija o, i prezentiranja opcija, i mojih licni razmisljanja i stavova izveli takav neosnovan zakljucak.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#16525 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
maystor
Vise puta sam na stranicama ovog foruma vec napisao da je SDU u kome bi dominirala frakcija koju predvodi g. Zlatar neprihvatljiva za NS i za Blok 14.
p.k.
Vise puta sam na stranicama ovog foruma vec napisao da je SDU u kome bi dominirala frakcija koju predvodi g. Zlatar neprihvatljiva za NS i za Blok 14.
p.k.