Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
detroit-mercy

#16501 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

Connaisseur Karlin wrote:
detroit-mercy wrote:
i pisete 10 stranicama o tome :-) :lol:

i ti sa svojom platom uvjervasa druge da je zivot krasan u US< al' hajd uvjeri ostale gradjane iz BiH sa niszom strucnom psremom da dodju raditi u US :D
Ja zene Tito dragi :-).
Cuj hajd uvjeri :-) , sad da US ambasada kaze primamo 500,000 ali imate 24 sata da popunite papire :mrgreen: imala bi cifru od 700,000 za 12 sati.
Koje ti sebi filmove pustas.
samo pitam, sto bi reako prosjecnom radniku iz BiH da radi u US :)
Majstorluk, bilo kakakv, za godinu dana ces savladati da je ne znam koji u pitanju i onda imas da otresas lovu kao sa faxom.
Privatluk, prvo majstorluk pa privatluk, ako kvalitetno radis ubijati ces se od posla.
Zensko, more dodatne edukacije, kurseva, cega ne sve. Zavrsi nursing, uzme par godina ali toliko nashi ga je zavrsilo i to uz posao. Radis 3 smjene u sedmici po 12 sati i plata ti je izmedju 70-80k.
Imam ja more savjeta za svakog, svasta sam ja radi ovdje, ne sikiraj se.
Connaisseur Karlin

#16502 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Connaisseur Karlin »

konoplja wrote:
512MB wrote: Cekaj, ja dajem savjete obrazovanim i skolovanim ljudima iz IT struke, nije moj problem sto se ovi fizikaneri kace..
pa vecina osoba koje danas odlaze iz BiH nisu u IT sektoru , adrugo, zar nije IT sektro u fazi zasicenosti na trzistu :)

haj'd mi sad reci, sto meni kao strucnjaku u avijaciji treba da dobijem posao na aerodormu na njemackom govornom podrucju :)
Suzi malo to. Ogromna je avijacija. Koja pozicija tacno? Ako hoces na salteru da radis sigurno ti treba tecan njemacki i engleski a i neki treci jezik bi bio pozeljan. Ako ces raditi kao kontrolerka letova onda ti treba samo engleski.

A Pan Am 727 flight, waiting for start clearance in Munich, overheard the following:
Lufthansa (in German): "Ground, what is our start clearance time?"
Ground (in English): "If you want an answer you must speak in English."
Lufthansa (in English): "I am a German, flying a German airplane, in Germany. Why must I speak English?"
Unknown voice from another plane (in a beautiful British accent): "Because you lost the bloody war!"
ama to znam, ali je preludo ne znati jezik drzave u kojoj zivis :-D

ja bih moralal znati njemacki jezik, iako bih sigurno korstila vise engleski jezik, je je posao globalno orijenitran :-D
512MB

#16503 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Connaisseur Karlin wrote: pa vecina osoba koje danas odlaze iz BiH nisu u IT sektoru , adrugo, zar nije IT sektro u fazi zasicenosti na trzistu :)

haj'd mi sad reci, sto meni kao strucnjaku u avijaciji treba da dobijem posao na aerodormu na njemackom govornom podrucju :)
Sama Njemacka trenutno trazi 100k IT strucnjaka i ne moze ih naci, da ne govorim o EU.

A za avijaciju valjda zavisi na koji posao ciljas...
konoplja

#16504 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konoplja »

insomnia78 wrote:
konoplja wrote:
insomnia78 wrote:Jasta. Koliko god pateticno zvucalo nije sve ni u parama
Nekima jeste, a nekima nije. Svi mi imamo drugacije vrijednosti i kao sto je bezVolana rekla "nismo svi isti".
Rodjak, bez znanja jezika si hendikepiran. Ne mozes otici u kino, pozoriste, ne nozes procitati posrane novine. Ne mozes bariti koke po pekarama i restoranima da ne spominjem sad neke teze komunikacije
Imas kina na engleskom, u njega i idem.
Novine ne citam. Postoje lokalni njemacki portali sa vijestima iz njemacke na engleskom jeziku.
Koke barim preko tindera ili upoznajem u barovima i klubovima.

Btw govorim njemacki solidno B2, ali cu uvijek koristiti i pricati na engleskom ako je to moguce. Na njemackom se znam snaci i nisam zakinut.
bezVolana

#16505 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bezVolana »

SaraFina wrote: Dođe ti dijete iz Kindergartena sa slikovnicom (drvo, stolica, stol, spužva, tabla) a ti joj kažeš tajo to ne zna, ja imam drugačije poimanje življenja ovdje u Dojčlandu :lol:
da se i s tobom slozim :lol: :lol: :lol:
imam sad prijateljicu dobila dijete ovdje ni ona ni muz ne pricaju jezik ...(prekoo 4 5 god ovdje zivi)
i ja kontam pa dijete ce ti pricat drugi jezik . . .

ali opet, ako je njoj dobro i ako joj to funkcionise ...
poenta je da se moze ovdje dugorocno zivjet bez znanja jezika, i imat kvalitetan zivot. pri cemu se pojam kvalitetan razlikuje za sve ljude
detroit-mercy

#16506 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

insomnia78 wrote:
detroit-mercy wrote:
Stas u Frnacuskoj onda :mrgreen: u Bingu za 5 joja posla preko glave :mrgreen: .
Poletio za ljubavi. Jbg sad kusaj corbu koju si sam zamjesio
Hos reci, dosla ti ona stvar glave :mrgreen: .
Bodkin

#16507 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bodkin »

insomnia78 wrote:
konoplja wrote:
Nekima jeste, a nekima nije. Svi mi imamo drugacije vrijednosti i kao sto je bezVolana rekla "nismo svi isti".
Rodjak, bez znanja jezika si hendikepiran. Ne mozes otici u kino, pozoriste, ne nozes procitati posrane novine. Ne mozes bariti koke po pekarama i restoranima da ne spominjem sad neke teze komunikacije
Jesi naporan jeboga tito. U svakom vecem gradu imas kino na engleskom, imas cak i pozoriste na engleskom. Novine danas citaju jos metuzalemi (bez uvrede). Nisam novine kupio ima decenija. Za zene si u pravu. Ne mogu se bariti u pekarama. Ko zeli da ih bari u pekarama, odradi kurs i za godinu dvije krene obilaziti i bariti i rijesen problem
bezVolana

#16508 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bezVolana »

konoplja wrote: Imas kina na engleskom, u njega i idem.
Novine ne citam. Postoje lokalni njemacki portali sa vijestima iz njemacke na engleskom jeziku.

Btw govorim njemacki solidno B2, ali cu uvijek koristiti i pricati na engleskom ako je to moguce. Na njemackom se znam snaci i nisam zakinut.
:lol:
isti odgovor smo dali
osim to za tinder i koke, al ovaj moj kolega isto ti - tinder i barovi i pive. i ima neki parti 30+ svaki prvi cetvrtak u mjesecu :lol:
vjesticanametli

#16509 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vjesticanametli »

:lol: :lol: :lol: :lol: ma sta ce ti njem. U becu hja :mrgreen: :lol:
512MB

#16510 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

SaraFina wrote:

Ja razumijem da možeš otići negdje godinu ili dvije... odraditi posao... I zaraditi te se vrnuti kući.

Ali planirati dugoročno pa i na 5 - 10 godina živjeti negdje a ne poznavati jezik ili zadržati se na nivou osnovne komunikacije može samo lud čovjek.
Niko nije ni tvrdio da je super zivjet 10 godina negdje a ne poznavat jezik. Pitanje je bilo "da li kao visokoobrazovana osoba trenutno MORAS pricat Njemacki da bi normalno funkcionisao i zivio u DE. I odgovor je naravno NE, jer masa ljudi tako i radi, evo bezVolana najbolji primjer.
insomnia78

#16511 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Bodkin wrote:
konoplja wrote:
Isto kao da ne postoje zajednice ljudi koji su u istoj situaciji. Al jok, ja nisam nikad iskusio i garant ne postoji/kurcu ne valja
Postoje. Naravno da postoje. Čečenija i ostali
Connaisseur Karlin

#16512 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

detroit-mercy wrote:
detroit-mercy wrote: Ja zene Tito dragi :-).
Cuj hajd uvjeri :-) , sad da US ambasada kaze primamo 500,000 ali imate 24 sata da popunite papire :mrgreen: imala bi cifru od 700,000 za 12 sati.
Koje ti sebi filmove pustas.
Majstorluk, bilo kakakv, za godinu dana ces savladati da je ne znam koji u pitanju i onda imas da otresas lovu kao sa faxom.
Privatluk, prvo majstorluk pa privatluk, ako kvalitetno radis ubijati ces se od posla.
Zensko, more dodatne edukacije, kurseva, cega ne sve. Zavrsi nursing, uzme par godina ali toliko nashi ga je zavrsilo i to uz posao. Radis 3 smjene u sedmici po 12 sati i plata ti je izmedju 70-80k.
nerealan si Detroicane :D

narod radi u kompanijama, cesto je prisliljen raditi prekoremeno

medicinske sestre rade puno, hajde ti radi smejnu od 24 sata ili 4 dana po 12 sati smejne, narocito treca smejna

postati privatnik se ne desava preko noci, jer prvo radis sa domicilnim radnicima, naucis kako oni rade, a potom kupis opremu za svoj posao

privantii obeezno rade tjedno 6 dana

ne treba lagati narod , ipak Detroicane, mmoras biti odgovoran , jer dajes savejte osobama

radi takvih ruzicastih savjeta , narod masvono odlazi, pa se razocara
insomnia78

#16513 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Bodkin wrote: Jesi naporan jeboga tito. U svakom vecem gradu imas kino na engleskom, imas cak i pozoriste na engleskom. Novine danas citaju jos metuzalemi (bez uvrede). Nisam novine kupio ima decenija. Za zene si u pravu. Ne mogu se bariti u pekarama. Ko zeli da ih bari u pekarama, odradi kurs i za godinu dvije krene obilaziti i bariti i rijesen problem
Cisto statisticki odakle nam se ti ono javljas? Posto ja evo sad ce jos malo punih devet godina zivim i radim vani
detroit-mercy

#16514 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

bezVolana wrote:

isti odgovor smo dali
osim to za tinder i koke, al ovaj moj kolega isto ti - tinder i barovi i pive. i ima neki parti 30+ svaki prvi cetvrtak u mjesecu :lol:
Prolazi lisica pored kukuruzista kad iz kukurza se cuje pijetao kukurice. Lisica ni pet ni sest uleti u kukuruziste, cujes od tamo kreka cika, trese se sve. Kad za 10 minuta izlazi lisac iz kukuruza i zakopcava slic na pantolama. " jebote naucis strani jezik, picke ko salate" :mrgreen:
512MB

#16515 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

insomnia78 wrote:
detroit-mercy wrote:
Stas u Frnacuskoj onda :mrgreen: u Bingu za 5 joja posla preko glave :mrgreen: .
Poletio za ljubavi. Jbg sad kusaj corbu koju si sam zamjesio
Za ljubavi na ojre? :mrgreen:
konoplja

#16516 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konoplja »

bezVolana wrote:

isti odgovor smo dali
Vidio sam :lol:
Nisam 30+ :mrgreen:
insomnia78

#16517 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

detroit-mercy wrote: Hos reci, dosla ti ona stvar glave :mrgreen: .
Ma nije. Daleko od toga. Meni je ovdje super. Nego i tom trenutku smo mislili da je sve to dobra ideja sto se na kraju ispostavilo kao istina. Sad jbg sto se desilo izmedju nas je drugi par opanaka al ne zalim ni za cim. Imo sam puuuno gorih odluka u zivotu od ove
Bodkin

#16518 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bodkin »

insomnia78 wrote:
Bodkin wrote:
Isto kao da ne postoje zajednice ljudi koji su u istoj situaciji. Al jok, ja nisam nikad iskusio i garant ne postoji/kurcu ne valja
U pravu si
insomnia78

#16519 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Bodkin wrote:
insomnia78 wrote:
Bodkin wrote:
U pravu si
Znam. Brat zivi 20 godina u Fr ne zna beknuti. Boli ga kurac. Mesar, apotekar, pekar i svi pricaju cecenski ako zapne ima Ruski. Na tv-u pun kurac programa na satelitu. Sloboda
detroit-mercy

#16520 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

detroit-mercy wrote:

medicinske sestre rade puno, hajde ti radi smejnu od 24 sata ili 4 dana po 12 sati smejne, narocito treca smejna

postati privatnik se ne desava preko noci, jer prvo radis sa domicilnim radnicima, naucis kako oni rade, a potom kupis opremu za svoj posao

ne treba lagati narod , ipak Detroicane, mmoras biti odgovoran , jer dajes savejte osobama

OK, ja sam nerealan, ti si realana
Ovako, da vam nesto, kad dodjete vani, scepajte se prvog posla i samo to radite, nemoj slucajno da bi pokusali nesto bolje, nemoj slucajno da bi pitali za vise love, nemoj slucajno da bi vam palo napamet da se dodatno usavrsavate, nista od toga.
Jesi sad zadovoljna.
Connaisseur Karlin

#16521 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

detroit-mercy wrote:
detroit-mercy wrote:

OK, ja sam nerealan, ti si realana
Ovako, da vam nesto, kad dodjete vani, scepajte se prvog posla i samo to radite, nemoj slucajno da bi pokusali nesto bolje, nemoj slucajno da bi pitali za vise love, nemoj slucajno da bi vam palo napamet da se dodatno usavrsavate, nista od toga.
Jesi sad zadovoljna.

tako je bolje, jer nisi ni ti nakon protjerivanja iz Njeamcke radio u US svoj danasnji posao
SaraFina

#16522 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

bezVolana wrote:
SaraFina wrote: Dođe ti dijete iz Kindergartena sa slikovnicom (drvo, stolica, stol, spužva, tabla) a ti joj kažeš tajo to ne zna, ja imam drugačije poimanje življenja ovdje u Dojčlandu :lol:
imam sad prijateljicu dobila dijete ovdje ni ona ni muz ne pricaju jezik ...(prekoo 4 5 god ovdje zivi)

poenta je da se moze ovdje dugorocno zivjet bez znanja jezika, i imat kvalitetan zivot. pri cemu se pojam kvalitetan razlikuje za sve ljude

Pa fakat ako misli ostajati duži period i školovati djecu moraće nešto poduzeti. Ne znam..Od moje prijateljice muž je Španac. I ona kada je rodila uzela je samo godinu dana trudničkog, ostalo njemu prepustila, tako da išao na kurs i brinuo o bebi nakon poludnevnog boravka u obdaništu.
To je neki realan pristup.
insomnia78

#16523 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

bezVolana wrote:

Evo vidis. Ovaj Sarin post nisam vidio. Odlican
Jbt meni svaki dan djete iz skole donosi neke gluposti na Fr od uciteljice koje trebam uraditi, potpisati il sta ti ja znam i sta trebam ja sad ici traziti prevodioca?
Dodje ovakva stvar i ja radim sta? Nazovem uciteljicu i kazem mores li mi gospojce poslati ovo na eMgleskom
Image
512MB

#16524 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Kosta dvi minuta vremena na google translate :mrgreen:
SaraFina

#16525 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

insomnia78 wrote:
bezVolana wrote:

Evo vidis. Ovaj Sarin post nisam vidio. Odlican
Jbt meni svaki dan djete iz skole donosi neke gluposti na Fr od uciteljice koje trebam uraditi, potpisati il sta ti ja znam i sta trebam ja sad ici traziti prevodioca?
Dodje ovakva stvar i ja radim sta? Nazovem uciteljicu i kazem mores li mi gospojce poslati ovo na eMgleskom
Image

Pa stalno ima nešto za popuniti. Te izleti, te vakcine koje primljene, te sastanci s roditeljima povdom priredbi ili ono za Božić i Uskrs ukrašavanje...
Ma milion stvari.

Za seksanje i dahtanje univerzalno je svuda. Ne u Dojčlandu i Francuskoj nego u Kini i Japanu jarane :D
Post Reply