nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tempuser

#16501 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

seoBIH wrote:
tempuser wrote:
nivla wrote:... ti izgleda zaboravljas da imas ljudi koji sami rade za 600-700 km i neces vjerovati i takvim treba auto, on godisnje zivi od 7200-8400 km
Ovo je izgovor za protezanje preko jorgana i vjestackih potreba. Zvuci grubo, ali ako ne mozes priustiti moze ti 100 x trebati. Prosjecan auto ce samo na registraciju i jedan godisnji servis, bez kvarova, guma i goriva, potrositi 10% godisnjih pomenutih primanja, tj preko jedne mjesecne plate. Sa 8400 KM godisnjih primanja imati i koristiti auto, a da na necem drugom ne stedis (bilo na sebi ili na odrzavaju auta) jednostavno nije realno, da ne kazem nije moguce.
Cuj nije realno. Pa hajde realni pokušaj bez auta doći iz Vogošće na Dobrinju 22 dana u mjesecu. Šta je tvoj novi savjet, da traži posao u Vogošći?
Kako dolaze oni sto nemaju VD ili auto? Postoji li gradski prevoz od Vogosce do Dobrinje? Ne mogu "gospoda"....
Evo ti malo ciste matematike, od Vogosce do Dobrinje i nazad je cca 30 km (srednja od 3 moguce rute), to je 660 km mjesecno na posao s posla, sto je graske voznje u prosjecnom autu min 50 lit goriva, odnosno cca 120 KM. Kad na tih 120 KM dodas jos cca 70-80 KM koliko kosta au kad registraciju i odrzavanje podjelis po mjesecima, imas trosak od 200 KM mjesecno na auto.
Sad ti meni reci da li je realno da neko ko ima primanja od 600-700 KM mjesecno trosi 30-35% primanja na auto i da zivi od 400-500KM u drzavi gdje je potrosacka korpa za 4-clanu porodicu 2100 KM???? Realno jeste ako steti na sebi, na kvaliteti zivota i na odrzavanju auta.
MAN-lion's coach

#16502 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by MAN-lion's coach »

Mehemed wrote:U mene je dvica ispravnija od pola auta 1995-2005e godine jer većina vozača u takva auta ništa ne ulaže, uloži kada skroz stane, kada ne mogne nikako voziti i to je to, a ja uložio dvije hiljade u tri godine u dijelove i zamjenu dijelova, ništa polovni dijelovi, samo novo. Hoću da sam siguran radi sebe. Neki dan na tehničkom se lik zjanio kako su mi dobre kočice, hvali auto, kaže dobar ti je Golf. Kontam u sebi mora bit dobar koliko sam uložio para u njeg. Lik ispred mene sa Passatom 5 pao zbog slabih kočnica. Imam sigurno preko 70 hiljada kilometara sa dvicom bez i najmanjeg udesa. Treba normalno voziti, vožnju prilagoditi ograničenju i uslovima na putu. Metar ranije stati može uštediti hiljade KM, zato na kočnicama nikada ne treba štediti. Vozio bi ja šta mlađe da mogu, bar mlađe od 20 godina, ali ovako šta god da vozim hoću da to bude što ispravnije prvo radi sebe pa onda radi drugih učesnika u saobraćaju.
Najviše udesa naprave oni koji misle sa su Schumacher i da imaju prednost u svakoj situaciji(ne znaju i ne poštuju propise), nebitno koje auto vozili, najmanje je tu do auta, sve je do vozača kako vozi i koliko dobro održava ili neodržava svoje vozilo.
Znam starijeg čovjeka koji vozi jednu te istu dvicu bar 10 godina i nije imao niti jedan udes, mislim da mu sada više neće ni produžiti vozačku jer ima finih godina.
Koliko sam ja love spiskala u ovo, pa na kraju je rashodovala jer nisam mogla riješiti problem karburatora kojeg sam i na kraju morala promijeniti u pokušaju da zajebem problem koji sam imala. Godište 1984., u momentu odjave i otpisa imala oko 230.000 na satu. Ruke je dala, trošila ko luda, ali je bila praktična na 14-kama visoka i nigdje nije zapinjala s obzirom na konfu puta gdje sam svakodnevno prolazila.Kad nisu mogli preći Hranjen na lancima, ja sam rega sa njom prošla. Brzo je propala, iako zasigurno sedam godina u periodu od oktobra do aprila nije vožena, osim upaljena. U momentu rashoda na njoj bile 4 nove 13-ke save, neke ljetne 14-ke,nov akumulator,šolje,kugle,krajnice,termostat,ulje mijenjano sa filterima,onda ona sitna sića nekih senzora,svjećice,razvodna kapa,finger,dihtung na grani što se karburator naslanja...kamara toga.Dala je ruke pravo, a za moje potrebe dovoljan autić bio.Nije udarana, osim po parkingu očapana i to je to. Vjeruj nije nikad do auta, koliko je do vozača.Kad promijeniš ovako nešto i uzmeš solidan bolji autić sa manje godina, i općenito nova auta, imaš osjećaj kad voziš 80, da stojiš u mjestu. Dosta ta novija auta prevare ljude u osjećaju, kad se ide brže.Baška su pogrešne procjene, nepoštivanje pravila i ostali faktori poput alkohola, droge i slično. Nekad je dovoljno da ti pjan čovjek sjedne da zadimite i upalite grijanje da vam mozak stane. :D

Image
NediM17

#16503 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by NediM17 »

@tempuser Ma pusti, Bgm., ko da se mora imati auto. Ima GRAS, ima Centrotrans, imaju željeznice pa i taxi, na kraju krajeva. I ja bih volio helikopter, avion, jahtu ali ne ide. Neko napisa kako trebaju 2-3 plate za truhlog dvičinu, neka vide koliko je plata trebalo za fiću 60ih i 70ih. Nije valjo socijalizam, ovo sad valja, narod zna. Sad treba kokuzluk biti opravdanje za tempirane bombe na cesti. Halo, 28 godina je najmlađoj dvičini. Pa nema tu održavanja koje od njega može napraviti pouzdan auto, ima nešto što se zove zamor materijala.
I da ne bude da opet serem i da sam elitista jutros na izlazu iz Starog Ilijaša u pravcu Sarajeva, na oštroj lijevoj krivini kad se izlazi sa mosta preko Bosne bordo dvičina pola u banderi pola u ogradi komšinoj. Murija stavila čunjeve a počinioca nigdje, ufatio se brze noge. Složio u toku noći i uteko, ostavio grobinu, garant neregistrovan, bez oca i majke.
vjeshalica

#16504 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by vjeshalica »

eto dvičinu je izbacio zamor materijala iz krivine
kladim se da je stoka usrana bila pjana ko guzica,uroljo se negdje i sjeo za volan...kao i većina što radi...i naravno da ga je izbacila krivina jer zakoni fizike su nemilosrdni prema seljačkim lolama....
nivla

#16505 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by nivla »

tempuser wrote: Kako dolaze oni sto nemaju VD ili auto? Postoji li gradski prevoz od Vogosce do Dobrinje? Ne mogu "gospoda"....
Evo ti malo ciste matematike, od Vogosce do Dobrinje i nazad je cca 30 km (srednja od 3 moguce rute), to je 660 km mjesecno na posao s posla, sto je graske voznje u prosjecnom autu min 50 lit goriva, odnosno cca 120 KM. Kad na tih 120 KM dodas jos cca 70-80 KM koliko kosta au kad registraciju i odrzavanje podjelis po mjesecima, imas trosak od 200 KM mjesecno na auto.
Sad ti meni reci da li je realno da neko ko ima primanja od 600-700 KM mjesecno trosi 30-35% primanja na auto i da zivi od 400-500KM u drzavi gdje je potrosacka korpa za 4-clanu porodicu 2100 KM???? Realno jeste ako steti na sebi, na kvaliteti zivota i na odrzavanju auta.
a sta da ti kazem mnogo ih ima sto rade poslove gdje nazalost po kraju radnog vremena nema gradskog prevoza, naravno mnogi ovdje nisu svjesni da je mnogo takvih i da se bore da prezive i da nikad nisu culi za klix
a znam kako se bore, jer bilo je dosta jarana koji su sa 18 morali iz x razloga preuzeti brigu o svojoj porodici pa se posude pare i kupi golf 1 samo da se moze u dva ujutru vratiti sa konobarisanja pa mu debilni drot napise kaznu sto kao pocetnik vozi iza 11, ugovora o radu nema jer nije ni prijavljen, kasnjenje znaci otkaz, eh onda se ovdje jave seratori koji bi drugim uredjivali zivote a ne mogu ga ni sebi urediti(99%)
da ne govorimo o radnicima konzuma binga koji zive u nekim pripizdinama pa npr moraju iz bbi centra doci do tarcina a zavrse u 10 navece , pa valja doci do ilidze gdje najcesce vise nema prevoza do tarcina , pa se onda skupljaju s rajom ne bi li nekako dosli nekim prevozom do kuce, eh takve trebas sresti i pitati kako zive, njima je 10 km mnogo
NediM17

#16506 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by NediM17 »

vjeshalica wrote:eto dvičinu je izbacio zamor materijala iz krivine
kladim se da je stoka usrana bila pjana ko guzica,uroljo se negdje i sjeo za volan...kao i većina što radi...i naravno da ga je izbacila krivina jer zakoni fizike su nemilosrdni prema seljačkim lolama....
Onaj se borio sa ormarom a ovaj bio pijan.

Sta ako je pukla krajnica usljed zamora materijala?
nepass1

#16507 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by nepass1 »

nivla wrote:
tempuser wrote: Kako dolaze oni sto nemaju VD ili auto? Postoji li gradski prevoz od Vogosce do Dobrinje? Ne mogu "gospoda"....
a sta da ti kazem mnogo ih ima sto rade poslove gdje nazalost po kraju radnog vremena nema gradskog prevoza, naravno mnogi ovdje nisu svjesni da je mnogo takvih i da se bore da prezive i da nikad nisu culi za klix
a znam kako se bore, jer bilo je dosta jarana koji su sa 18 morali iz x razloga preuzeti brigu o svojoj porodici pa se posude pare i kupi golf 1 samo da se moze u dva ujutru vratiti sa konobarisanja pa mu debilni drot napise kaznu sto kao pocetnik vozi iza 11, ugovora o radu nema jer nije ni prijavljen, kasnjenje znaci otkaz, eh onda se ovdje jave seratori koji bi drugim uredjivali zivote a ne mogu ga ni sebi urediti(99%)
da ne govorimo o radnicima konzuma binga koji zive u nekim pripizdinama pa npr moraju iz bbi centra doci do tarcina a zavrse u 10 navece , pa valja doci do ilidze gdje najcesce vise nema prevoza do tarcina , pa se onda skupljaju s rajom ne bi li nekako dosli nekim prevozom do kuce, eh takve trebas sresti i pitati kako zive, njima je 10 km mnogo
pa ja kad radim u hadzicima nema teoretske sanse doci na radno mjesto na vrijeme. onda rad nedeljom javni prevoz ne prati. kad radim u ilijasu vikend ne smijem se usuditi javnim prevozom mada eto kazu moze se stici na vrijeme.
evo zena mi radi u centru grada blizj predsjednistva, koristi javni prevoz, putuje sat vremena svaki dan iz nedjarica.
tempuser sjede u auto ode na posao i prica ovde da ne treba svak auto imati.
NediM17

#16508 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by NediM17 »

Sram da te bude, im'o si pare za novu vitaru. :shock:
nepass1

#16509 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by nepass1 »

NediM17 wrote:Sram da te bude, im'o si pare za novu vitaru. :shock:
jebi ga ispadoh i ja elita, sutra kod el baketa na iftar :D
NediM17

#16510 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by NediM17 »

nepass1 wrote:
NediM17 wrote:Sram da te bude, im'o si pare za novu vitaru. :shock:
jebi ga ispadoh i ja elita, sutra kod el baketa na iftar :D
Mores ti, uhljebu nijedan. Zbog takvih smo tu gdje smo. :lol:
vjeshalica

#16511 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by vjeshalica »

NediM17 wrote:
vjeshalica wrote:eto dvičinu je izbacio zamor materijala iz krivine
Onaj se borio sa ormarom a ovaj bio pijan.

Sta ako je pukla krajnica usljed zamora materijala?
Jasta je pukla
Pukla mu u glavi krajnica usljed odmora mozga seljackog
Seyfo

#16512 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Seyfo »

Znam lika vozi dvicinu,kae na vagi je da ima smisla registrovati,ali vozice ga dok god mu one eko naljepnice ne dohakaju,a to znaci jos dugo. Zadnji amortizeri samo sto nisu probili hrdjavu karoseriju,ne smije niko nazad sjesti. Al ide,j... mu mater.
NediM17

#16513 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by NediM17 »

Ma pusti ovu vjesticu, i ona nakog groba neodrzavanog voza, zato se ovoliko upinje da opravda ove kamikaze. :lol:
tempuser

#16514 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

nivla wrote:
Sve je to razumijem, ali matematika je neumoljiva, sa platom od 500-600 KM imati 150-200 KM troska na auto mjesecno se jednostavno nije odrzivo, a da neki drugi segment zivota, pa i samo odrzavanje auta, ne trip i pri tome to nema veze koliko je taj auto vrijedan. Pitaj ove kojima je 10 KM puno koja na cemu sve sparaju, od zdravlja i zubara do zdrave ishrane, da bi vozili auto.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#16515 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by sime_cipol »

Ima svakakvih krajnosti.
Ja znam zenu koja iz Zabrđa promjeni tri prevoza do posla i nikada nije minute zakasnila na posao. Nema se auto, ne može, ima prece.
Ali znam covjeka koji sa 800 KM vozi G2, ima porodicu, ne mijenja ulje, samo dosipa, dosipa vodu, vozi i registruje dok ne crkne, kad crkne u zeljezo i kupi drugi za 600-800-1000 KM i u krug.
100 ljudi, 100 cudi. Samo svijet ne treba po sebi ravnati, a to većinom svi radimo.
tempuser

#16516 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

nepass1 wrote: pa ja kad radim u hadzicima nema teoretske sanse doci na radno mjesto na vrijeme. onda rad nedeljom javni prevoz ne prati. kad radim u ilijasu vikend ne smijem se usuditi javnim prevozom mada eto kazu moze se stici na vrijeme.
evo zena mi radi u centru grada blizj predsjednistva, koristi javni prevoz, putuje sat vremena svaki dan iz nedjarica.
tempuser sjede u auto ode na posao i prica ovde da ne treba svak auto imati.
Da nemas mogucnosti ili da na necem drugom ne sparas da bi mogao itekako bi se prilagodjavao prevozu jer bi ti to bila jedina opcija (bas kao sto je mnogima).
Izvini, ali onaj ko radi za malu platu ce putovati 2 sata ako ce mu mjesecni trosak za prevoz biti 0, odnosno besplatan kupon umjesto 150 KM.
Kad ide autom na posao (a pocesto sam pjesak mada mi nije nimalo blizu) tempuser ide jer jos uvijek od primanja moze da vozi auto auto (da ne stedi na odrzavanju i da nijedan drugi segment zivota ne trpi taj auto), a nije pitanje da li svako treba da ima auto, nego da li sa svojim primanjima moze da "izdrzi" taj auto. Napisah iznad, matematika je neumoljiva, a ja izvedoh neku jednostavnu racunicu koja sve govori...
tempuser

#16517 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

sime_cipol wrote:Ima svakakvih krajnosti.
Ja znam zenu koja iz Zabrđa promjeni tri prevoza do posla i nikada nije minute zakasnila na posao. Nema se auto, ne može, ima prece.
Ali znam covjeka koji sa 800 KM vozi G2, ima porodicu, ne mijenja ulje, samo dosipa, dosipa vodu, vozi i registruje dok ne crkne, kad crkne u zeljezo i kupi drugi za 600-800-1000 KM i u krug.
100 ljudi, 100 cudi. Samo svijet ne treba po sebi ravnati, a to većinom svi radimo.
Nije bitno koliko je on platio tog golfa, nego koliko njega taj golf mjesecno kosta (registracija i gorivo) i moze li normalno zivjeti od ostatka plate, da ne pisem o tome sta ako zbog "dosipanja ilja i vode (celavih guma i razvaljenih trapova itd) tim golfom nekog ne unesreci. O tome se radi... Ne virim u tudji novcanik, sve dok su im auta ispravna mogu da deru najjeftiniju salamu podrigusu i solo grah svaki dan, da hodaju krezavi i podrani, ali kad steti na autu a vozi iza mene ili meni u susret onda me se itekako tice...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#16518 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by konektovan »

Sta se ti sekiras za neciju matematiku, je li to brines sta mu je za rucak ili veceru, zato sto ima platu 600 i vozi dvicinu????? Manite se corava posla, pustite nek ljudi zive kako znaju i umiju...
530i

#16519 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by 530i »

konektovan wrote:Sta se ti sekiras za neciju matematiku, je li to brines sta mu je za rucak ili veceru, zato sto ima platu 600 i vozi dvicinu????? Manite se corava posla, pustite nek ljudi zive kako znaju i umiju...
Tema su ljudi koji ugrožavaju živote i saobraćaj.
Laertes

#16520 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laertes »

Čovjek priča o onima, da citiram naslov teme, "koji ugrozavaju zivote i saobracaj" :-)
Edit: 530i brži.
konektovan

#16521 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by konektovan »

530i wrote:
konektovan wrote:Sta se ti sekiras za neciju matematiku, je li to brines sta mu je za rucak ili veceru, zato sto ima platu 600 i vozi dvicinu????? Manite se corava posla, pustite nek ljudi zive kako znaju i umiju...
Tema su ljudi koji ugrožavaju živote i saobraćaj.
Pa ispslo je po necijem rezonovsnju, da "ovi" iznad sa svojim skromnim primanjima i dvicinama uvrozavaju zivote i saobracaj,...
Mehemed
Vozim: automobil

#16522 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Mehemed »

NediM17 wrote:Sta ako je pukla krajnica usljed zamora materijala?
Osjeti se kada je ona pri kraju, dobije luft i trese volan. Drugo je sada što neki i dalje voze, voze dok skroz ne stane.
Da pukne tek tako bez da je dobila luft to još nisam nikada čuo. Može ona mjesecima glamatati dok ne pukne.
Ako sam dobro skontao otprilike gdje je zabio, na tom dijelu puta je ograničenje 40 ili 50, više nije, tek u semizovcu ide preko 50. Kada imaš ispravne kočnice čak i da pukne krajnica na 40-50km/h relativno ćeš brzo stati bez veće materijalne štete, tako da je taj sigurno ili vozio brzo, ili bio pijan.
tempuser

#16523 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Boli me briga sta on ima za rucak i za veceru i kolika mu je plata, ali me se itekako tice ako vozim dijete u autu, a on iza mene zbog nedovoljne plate vozi celavih guma, bez trapova i poderanih kocnica.
tempuser

#16524 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Laertes wrote:Čovjek priča o onima, da citiram naslov teme, "koji ugrozavaju zivote i saobracaj" :-)
Edit: 530i brži.
Svjesno voziti neispravan auto je podjednako protuzakonito i ugrozavanje saobracaja kao i voziti ispravan auto, a krsiti saobr. propise.
konektovan

#16525 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by konektovan »

tempuser wrote:
Boli me briga sta on ima za rucak i za veceru i kolika mu je plata, ali me se itekako tice ako vozim dijete u autu, a on iza mene zbog nedovoljne plate vozi celavih guma, bez trapova i poderanih kocnica.
Imas ljude koji imaju nova auta, nove gume, ali i nekoliko promila alkohola u krvi,......ili nadrogirani, sta cemo s njima???
Post Reply