Srednja Bosna(sukob sa HVO)
-
Rizvan
#1651 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Ne znam je li ovo već neko ranije postavio, ali evo interesantan dokumentarac o životu običnih ljudi 1993 godine u srednjoj Bosni.
-
PM72
#1652 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Već sam ti napisao zašto bi to bio "autogol" i ko je u Sarajevu zaustavio ofanzivu.Da je došlo do napada,bila bi situacija kako je prošao Vareš.Preko noći bi se svi iselili preko Kobiljače.Ta "ogromna" koncentracija HVO ,sa vojne tačke gledišta bio bi samo problem logističarima HVO i VRS jer valja to preko noći izvesti kroz četničku teritoriju ,valja naći autobuse i kamione.Dio općine Kiseljak prema Sarajevu tj.Kobiljača je koliko znam bilo okruženo opljačkanim bošnjačkim selima.Od Duhri,Han Ploče pa do Rakovice i Zenika.Još jedan motiv da Armiju BiH s tim da bi sasvim sigurno došlo do sukoba sa VRS jer bi bila trka ko će prije zauzeti značajne kote.S obzirom na već viđenu saradnju te dvije formacije,sasvim sigurno bi u rovovima na Kobiljači bili četnici.To im nije odgovaralo jer se smanjuje vanjski prsten opsade pa ilidžanski četnici ne bi išli na Kobiljaču u šorcevima.Zenički korpus bi prišao Sarajevu na puškomet...
-
XOX100
#1653 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Prvi korpus naravno ne bi mogao zauzeti Kiseljak.madner wrote:Naravno da bi islo, samo sto Sarajevo onda nije znalo gdje sa Hrvatima.
Upravo je prijetnja opceg napada natjerala Tudzmana na pregovore, izgubio bi cijelu Srednju Bosnu.
Neprijatelju bi bio unaprijed dostavljen tacan datum i pravac napada.
Srecom, drugi korpusi bi to lakocom odradili. I ko kaze da bi prvo pali Busovaca, Vitez, itd? Glupost.
Odmah bi se islo prema Kiseljaku iz dva pravca. Sjeci glavu azdaje.
- L.e.g
#1654 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Kiseljak je opstao jer se u njega slio izbjegli narod iz Fojnice, Varesa, Travnika....i sa njima vojska. Rovovi su bili uvezani na nekim mjestima i na 30 metara udaljenosti rov od rova. Municija se kupovala od vrs-a i papreno oplacalaElims wrote:Svatko je se nekada registrovao,zbog neke teme koja ga je zanimala,nemoj da lupaš gluposti.L.e.g wrote:
hahaha ti se samo zbog toga registrovao, da mozes pisati kako si Hrvat kojem je hvo naplacivao da ga brani??
Sad samo reci ako imaš obraza i poštenja prema onim vojnicima HVO-a koji su ginuli po Vitezu i Busovači da su oni jednaki jedinicama kao što su Apostoli i Maturice koji ozbiljne borbe protiv Armije BIH nisu vidjeli,nego su klali i pljačkali po Kiseljaku.
Činjenica je da su se svi bojali tih jedinica HVO-a,to znaš i ti(ako si stvarno rat proveo u KIseljaku),također je činjenica da ti isti dok su klali i krali nisu pitali jesi li Hrvat ili Bošnjak.
Činjenica je da je Kiseljak opstao jer je imao jake veze sa VRS,a ne zbog herojstva i snage HVO-a.
-
PM72
#1655 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Tupko,
Prvi korpus je bio u Hadžićkoj i Fojničkoj opštini koje graniče sa Kiseljakom.
Prvi korpus je bio u Hadžićkoj i Fojničkoj opštini koje graniče sa Kiseljakom.
-
ZAGORS
#1656 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
PM72 wrote:Trebate biti zahvalni i sadašnjem gradonačelniku Sarajeva prof.Ivi Komšiću što niste pometeni a debelo ste zaslužili.Lično je on urgirao kod Alije da ne dođe do frontalnog napada Armije BiH na Kreševo i Kiseljak.Operacija je zaustavljena u zadnji čas.Znao je da bi došlo do zločina,pljački i paljevina i da bi propala svaka šansa za dogovor sa Hrvatskom.
Ja sam u dva navrata prolazio kroz Kreševo i Kiseljak sredinom 1994,po pratnjom.Kad sam vidio spaljene kuće i džamije - muka mi je bilo a nikakav sam vjernik.Mržnju koju sam vidio u očima tih ljudi po Kiseljaku je nezaboravna.Njih je samo interesovao šverc,kriminal i lopovluk,iznajmljivanje srpskih tenkova sa Ilidže je bilo svakodnevno.Četničke vojvode su opsjedale kiseljačke restorane a sa jednim od njih smo se i mimoišli-u sred Kiseljaka.Tako nam je pratnja rekla.Jako ružno i mučno.
Koliko ja znam ARBIH je bila pred Kreševom, trebala ući u grad, ali Alija reče da se akicija obustavi i da se povuku. Vitez, Busovača su mogli pasti. Najteže bi bilo u Kiseljaku, koji bi se angažovanjem većeg broja ljudstva mogao osloboditi.
-
PM72
#1657 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
o tome i ja pišem.Armija BiH je sišla sa Blinja do ribnjaka - na samom ulazu u Kreševo i tad je stigla naredba - STOP.
-
Elims
#1658 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Pretpostavljam da je jedan od pravac iz Tarčina,više-manje to područije?XOX100 wrote:Prvi korpus naravno ne bi mogao zauzeti Kiseljak.madner wrote:Naravno da bi islo, samo sto Sarajevo onda nije znalo gdje sa Hrvatima.
Upravo je prijetnja opceg napada natjerala Tudzmana na pregovore, izgubio bi cijelu Srednju Bosnu.
Neprijatelju bi bio unaprijed dostavljen tacan datum i pravac napada.![]()
Srecom, drugi korpusi bi to lakocom odradili. I ko kaze da bi prvo pali Busovaca, Vitez, itd? Glupost.
Odmah bi se islo prema Kiseljaku iz dva pravca. Sjeci glavu azdaje.
Inače tu linije je držala VRS,a ne HVO,isto kao što se govori da bi bila utrka za te napuštene položaje,VRS je bila već prisutna u KIseljaku,bila je ukopana u Azapovićima i tu je držala svoju liniju(pogledajte kartu pa vidite da je dio općine Kiseljak).
Fun fact:jednom je došla vijest(netočna) da je pala linija prema Zabrđu i da su snage Armije BIH stigle do crkve u Lepenici.Uprkos tome nije bilo masovne biježanije preko Kobiljače i srpskih položaja,nego su se snage sakupljale u gradu.Upravo zbog toga mislim da bi se grad branio(malo što mora,malo što srbi ne bi tako lako dali da se preko njihovih položaja izvlači HVO i samim time prepušta grad Armiji BIH i otvara još jednu frontu za VRS).
Nego neki su dosta neozbiljni sa ovime da bi sa lakoćom to bilo odrađeno.Mislite na onaj fazon Armija BIH bi se ušetala u Banja Luku ili ono HVO je samo čekao zapovijed da uđe u istočni Mostar.
Nemojte biti smiješni,tako to baš i ne ide u ratu,pogotovo kada su gradovi u pitanju.Da je došlo do sukoba bilo bi ogromnih gubitaka i na jednoj i na drugoj strani, a nitko ne bio dobio ništa kako god da završi.
Last edited by Elims on 12/03/2014 13:43, edited 1 time in total.
- L.e.g
#1660 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Isto tako i Fojnicu je napustilo kompletno stanovnisto i vojska kad je hvo napao. Akcija je zaustavljena iz nekog razloga i vojska je povucena na prvo brdo iznad FojniceZAGORS wrote:PM72 wrote:Trebate biti zahvalni i sadašnjem gradonačelniku Sarajeva prof.Ivi Komšiću što niste pometeni a debelo ste zaslužili.Lično je on urgirao kod Alije da ne dođe do frontalnog napada Armije BiH na Kreševo i Kiseljak.Operacija je zaustavljena u zadnji čas.Znao je da bi došlo do zločina,pljački i paljevina i da bi propala svaka šansa za dogovor sa Hrvatskom.
Ja sam u dva navrata prolazio kroz Kreševo i Kiseljak sredinom 1994,po pratnjom.Kad sam vidio spaljene kuće i džamije - muka mi je bilo a nikakav sam vjernik.Mržnju koju sam vidio u očima tih ljudi po Kiseljaku je nezaboravna.Njih je samo interesovao šverc,kriminal i lopovluk,iznajmljivanje srpskih tenkova sa Ilidže je bilo svakodnevno.Četničke vojvode su opsjedale kiseljačke restorane a sa jednim od njih smo se i mimoišli-u sred Kiseljaka.Tako nam je pratnja rekla.Jako ružno i mučno.
Koliko ja znam ARBIH je bila pred Kreševom, trebala ući u grad, ali Alija reče da se akicija obustavi i da se povuku. Vitez, Busovača su mogli pasti. Najteže bi bilo u Kiseljaku, koji bi se angažovanjem većeg broja ljudstva mogao osloboditi.
-
XOX100
#1661 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Koga briga da li je HVO ili VRS ? U to vrijeme nije se pravila razlika. Metak gleda sve to isto.Elims wrote: Pretpostavljam da je jedan od pravac iz Tarčina,više-manje to područije?
Inače tu linije je držala VRS,a ne HVO,isto kao što se govori da bi bila utrka za te napuštene položaje,VRS je bila već prisutna u KIseljaku,bila je ukopana u Azapovićima i tu je držala svoju liniju(pogledajte kartu pa vidite da je dio općine Kiseljak). .
U principu si u pravu. Kiseljacki dzep nije igrao nikakvu znacajnu ulogu u prekrajanju granica BiH.Elims wrote: .Da je došlo do sukoba bilo bi ogromnih gubitaka i na jednoj i na drugoj strani, a nitko ne bio dobio ništa kako god da završi.
Meni je drago da nije doslo do napada. Ali da jeste, ne zavaraj se da bi se odbranili. HVO je bila prdimahovina u poredjenu sa Armijom i VRS.
- argyle
#1662 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Nesto vezano za Kiseljak i srpsko hrvatsku saradnju.
gledam neke dokumente iz aprila, maja '92, ovi iz Kiseljaka izgleda nisu ni metka opalili po VRS.

znaci '92-'94 borba protiv ARBIH za HercegBosnu i bliska saradnja sa VRS.
Kakva je bila njihova uloga '95?
na videu ispod se spominje odluka o sudjelovanju u deblokadi Sarajeva.
Pitanje za one koji su direkno ucestovali u akcijama na podrucju centralne Bosne, nevezano samo za HVO Kiseljak, koliko je realno HVO ucestovao u zajednickim borbama protiv VRS i koliko ste im vjerovali nakon Washingtonskog sporazuma ?
gledam neke dokumente iz aprila, maja '92, ovi iz Kiseljaka izgleda nisu ni metka opalili po VRS.
znaci '92-'94 borba protiv ARBIH za HercegBosnu i bliska saradnja sa VRS.
Kakva je bila njihova uloga '95?
na videu ispod se spominje odluka o sudjelovanju u deblokadi Sarajeva.
Pitanje za one koji su direkno ucestovali u akcijama na podrucju centralne Bosne, nevezano samo za HVO Kiseljak, koliko je realno HVO ucestovao u zajednickim borbama protiv VRS i koliko ste im vjerovali nakon Washingtonskog sporazuma ?
-
Elims
#1663 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Naravno,najbolje bi bilo da nije uopće bilo sukoba,ali šta je tu je.No da bude pošteno nemoj se ni ti zavaravat.Moguće da bi Kiseljak pao,ali to bi značilo također pad ideje o cjelovitoj BIH.Sve te priče mogli smo,ali nam nisu dali,bili smo spremni i slično su istinite samo u teoriji.Jedini slučaj u kojem bi Armija BIH napala gradove u kojima je HVO,a koje je držala pod opsadom,je ta da je propao dogovor između one dvojice lopova,a nikako drukčije.Da su pali hrvatski gradovi u središnjoj Bosni,svi mi bi mogli zaboraviti ideju o cjelovitoj BIH,a progon i pokolj Hrvata koji bi došao nakon pada tih gradova ne bi bio ni u od užasa kroz koji bi prošla Armija BIH i Bošnjaci nakon što bi nastupila izolacija i blokada.XOX100 wrote:
Meni je drago da nije doslo do napada. Ali da jeste, ne zavaraj se da bi se odbranili. HVO je bila prdimahovina u poredjenu sa Armijom i VRS.
Tako da nije da Armija BIH nije htjela napasti HVO,nego nije smjela napasti HVO.Isto vrijedi i za HVO tamo gdje je on bio brojniji.
-
PM72
#1664 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Tako nekako.
Nego,pošto si dobro upoznat sa situacijom u Kiseljaku,reci nam koju o saradnji HVO i VRS,o cjenovniku iznajmljivanja tenkova i posada,o švercu i crnoj berzi,o tome kako je litar benzina u Kiseljaku 1994 bio 1 DM a benzin došao preko teritorija VRS.
Ili da nam opišeš akciju HVO na brdu Kokoška,gdje su kao napali VRS (dogovorili se sa Armijom BiH da uzmu ućešće u deblokadi Sarajeva,kad su doveli filmske ekipe da snime samu akciju.Rokačina žešća,VRS se povukla a poslije snimanja igranog filma vratili se na položaje.Nemoj samo reći da ovo nije istina!
Ili bi nam mogao opisati stanje u Kiseljaku kad su pripadnici MUP-a Kiseljak stupili u jednodnevni štrajk jer nisu dobili čarape.
Čitav rat su odvoženi-dovoženi od kuće na punktove u službenim autima,to je bila viša gospoda nego sadašnje obezbjeđenje američke ambasade-više su uzimali.
Nego,pošto si dobro upoznat sa situacijom u Kiseljaku,reci nam koju o saradnji HVO i VRS,o cjenovniku iznajmljivanja tenkova i posada,o švercu i crnoj berzi,o tome kako je litar benzina u Kiseljaku 1994 bio 1 DM a benzin došao preko teritorija VRS.
Ili da nam opišeš akciju HVO na brdu Kokoška,gdje su kao napali VRS (dogovorili se sa Armijom BiH da uzmu ućešće u deblokadi Sarajeva,kad su doveli filmske ekipe da snime samu akciju.Rokačina žešća,VRS se povukla a poslije snimanja igranog filma vratili se na položaje.Nemoj samo reći da ovo nije istina!
Ili bi nam mogao opisati stanje u Kiseljaku kad su pripadnici MUP-a Kiseljak stupili u jednodnevni štrajk jer nisu dobili čarape.
-
Elims
#1665 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Mislim da je raji zaniljiviji ovaj video.argyle wrote:Nesto vezano za Kiseljak i srpsko hrvatsku saradnju.
Inače ovo nije izoliran slučaj,premda nikad nije data direktna naredba da se gađa Sarajevo,isto tako oni koji su to radili nisu bili kažnjavani.
Odnosno nisu kažnjavani sve do ovoga slučaja,kada je se ovaj video pojavio na televiziji(u kojemu je otkriveno da se gađa Sarajevo i sa položaja HVO,a to se ipak nije smjelo znati)...pripadnici jedne jedinice u Kiseljaku su ovog momka koji govori uhvatili i odveli ga ko zna gdje,a poslije je samo pronađeno njegovo tijelo.
Naravno nije ubijen jer je gađao Sarajevo,nego jer je to rekao na televiziji.
-
PM72
#1666 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Jebem li te Ivo Komšiću,sve ti pčele pokrepale dabogda!
-
Elims
#1667 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Sve je to istina.Svi mi znamo da je Kiseljak u ratu bio Sodoma i Gomora.NIje otkrivanje tople vode da su gotovo u svakom aspektu u Kiseljaku surađivali HVO i VRS.Pa jbt gotovo sva hrvatska djeca koja su rođena tamo 92',93' su rođena u bolnici u Blažuju koja je bila pod kontrolom VRS.PM72 wrote:Tako nekako.
Ili bi nam mogao opisati stanje u Kiseljaku kad su pripadnici MUP-a Kiseljak stupili u jednodnevni štrajk jer nisu dobili čarape.Čitav rat su odvoženi-dovoženi od kuće na punktove u službenim autima,to je bila viša gospoda nego sadašnje obezbjeđenje američke ambasade-više su uzimali.
Last edited by Elims on 12/03/2014 17:29, edited 1 time in total.
-
frombosna
#1668 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
U tom nesretnom sukobu ko je šta uzeo do jeseni 1993 je bilo kapak za obe strane.PM72 wrote:o tome i ja pišem.Armija BiH je sišla sa Blinja do ribnjaka - na samom ulazu u Kreševo i tad je stigla naredba - STOP.
A u priče o tome kako je došla naredba "STOP" iz čista mira ne vjerujem.
A kako je dolazila zima bilo je par akcija na Križančevu selu i Buhinim kućama (gdje je bilo i zločina) ali je to HVO vratio. A i u Kiseljaku je HVO zauzeo neko brdo prema Busovači koje je do kraja ostao kontrolisati.
O tome kako se brani grad koji je u apsolutnom okruženju je dovoljno spomenuti Vukovar. Uz silne tenkovske, avionske i artiljerijske napade trebalo je par mjeseci da se zauzme. Dok nije sravnjen sa zemljom. E sada zamislite napadati tako bez artiljarije (ili sa ograničenom), samo sa pješadijom...
-
tnnt
#1669 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Vukovar je imao 2000-3000 branitelja, dok je u Kiseljaku bilo 6600 pripadnika HVO-a
naravno pao bi Kiseljak samo tako, jer ipak bi ga napala slavna armija BiH
toliko su se plašili napada armije da su ozbiljno pripremali napad prema Busovači,
s ciljem da se spoje sa istom, mada bez pomoći VRS-a bi to teško sami izveli
navodno su ovi obečali ili čak već posudili 15 tenkova za tu svrhu
naravno pao bi Kiseljak samo tako, jer ipak bi ga napala slavna armija BiH
toliko su se plašili napada armije da su ozbiljno pripremali napad prema Busovači,
s ciljem da se spoje sa istom, mada bez pomoći VRS-a bi to teško sami izveli
navodno su ovi obečali ili čak već posudili 15 tenkova za tu svrhu
-
tnnt
#1670 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
HVO je davao artiljerijsku podršku i to je toargyle wrote:
ipak su najelitniji borci iz cijele srednje Bosne prebačeni u novoformirane gardijske brigade HVO-a
koje su angažirane u svim operacijama oslobađanja krajine zajedno sa HV-om
-
XOX100
#1671 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Vukovar je imao vise poginulih.tnnt wrote:Vukovar je imao 2000-3000 branitelja, dok je u Kiseljaku bilo 6600 pripadnika HVO-a
naravno pao bi Kiseljak samo tako, jer ipak bi ga napala slavna armija BiH![]()
Pojma nemas o cemu pricas.
PS.
6600 pripadnika HVO je isto kao 600 prosjecnih vojnika.
-
Elims
#1672 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Tu je negdje bilo oko 3000 poginulih,a ukupno oko 7000 vojnika je branilo Vukovar.XOX100 wrote: Vukovar je imao vise poginulih.
Jest samo je problem kako na istom mjestu skupiti tih 100 000XOX100 wrote: PS.
6600 pripadnika HVO je isto kao 600 prosjecnih vojnika.Tako da ne bi prestavljali nikakav problem Armiji BiH koja je pod oruzjem imala preko 100 000 vojnika.
Last edited by Elims on 12/03/2014 17:32, edited 2 times in total.
- L.e.g
#1673 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Hajde objasni zato su pobjegli iz Fojnice??' Naravno mislim na armiju ? Hvo je pobjegao jer je u tom trenutku vojno pobijedjen! Zasto je armija pobjegla, a i svo stanovnistvo?XOX100 wrote:Vukovar je imao vise poginulih.tnnt wrote:Vukovar je imao 2000-3000 branitelja, dok je u Kiseljaku bilo 6600 pripadnika HVO-a
naravno pao bi Kiseljak samo tako, jer ipak bi ga napala slavna armija BiH![]()
PS.
6600 pripadnika HVO je isto kao 600 prosjecnih vojnika.Tako da ne bi prestavljali nikakav problem Armiji BiH koja je pod oruzjem imala preko 100 000 vojnika.
- argyle
#1674 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
hvala T..... za linkove
O Kiseljaku ona treca strana
http://slavicnet.com/pls/ije/forum_v5.s ... t?id=24025
http://slavicnet.com/pls/ije/forum_v5.s ... t?id=88535
http://slavicnet.com/pls/ije/forum_v5.s ... t?id=21582
http://slavicnet.com/pls/ije/forum_v5.s ... t?id=88579
http://slavicnet.com/pls/ije/forum_v5.s ... t?id=88569
O Kiseljaku ona treca strana
http://slavicnet.com/pls/ije/forum_v5.s ... t?id=24025
http://slavicnet.com/pls/ije/forum_v5.s ... t?id=88535
http://slavicnet.com/pls/ije/forum_v5.s ... t?id=21582
http://slavicnet.com/pls/ije/forum_v5.s ... t?id=88579
http://slavicnet.com/pls/ije/forum_v5.s ... t?id=88569
-
Škobo Habu
#1675 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Pišeš gluposti kolosalni razmjera. O presudnoj važnosti Sarajeva možeš govoriti iz pozicije događaja 1. i 2. maja, tačnije događaja u Dobrovoljačkoj, nakon toga svako mjesto pod kontrolom ABIH ima određenu važnost u vojno-političkom smislu.PM72 wrote:
U pravu si ,pogotovo ovaj podvučeni dio samo ja nigdje i nikad nisam obezvrijedio borce Žepe ili Gradačca.Da su branioci Sarajeva položili oružje,Kalesija ili Bihać bi šaptom pali.O tome se radi.Četnici da su zauzeli Goražde,Bihać,Kalesiju ili Gradačac,sem ispraznih UN-ovih rezolucija ništa se ne bi dogodilo.
Kontaš?
U tom smislu, da je uspjela ofanziva VRS zauzimanja koridora niz rijeku Krivaju, tzv. Puta spasa, kojim bi se povezala Vozuća, odnosno Ozren sa Sarajevsko-romanijskim korpusom, a time razdvojile slobodne teritorije tuzlanskog okruga od zeničkog, ti bi se mog'o, za kratko vrijeme, sa svojim Sarajlijama samo slikati.
Last edited by Škobo Habu on 12/03/2014 18:49, edited 1 time in total.