Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
- Marilyn
#1651 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
i roditelji , koji su ateisti, plaćaju pdv
- sarajlija_ba
#1652 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Da ali nas je većina.Marilyn wrote:i roditelji , koji su ateisti, plaćaju pdv
Tražite da vam se uvede ateizam kao predmet jer taman koliko uplaćujete toliko ćete imati i učenika.
-
Great Cornholio
#1653 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Ti ne prokomentarisa ono što ja napisah, nisi znači za kompromisesarajlija_ba wrote:Da ali nas je većina.Marilyn wrote:i roditelji , koji su ateisti, plaćaju pdv
Tražite da vam se uvede ateizam kao predmet jer taman koliko uplaćujete toliko ćete imati i učenika.
-
kojeime
#1654 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Elem, da se vratimo temi.
Poslije Cericevog nastupa stvar vise nije odluka Suljagica, vec je sada pitanje da li ce vlada Kantona, koju predvodi SDP, baviti se svojim poslom nezavisno ili ce joj IZ odredjivati sta ce raditi. Ako se to rijesi u korist IZ, onda je SDP gotov za vijeke vjekova. A isto tako gradjanska BiH. Ako se to rijesi u korist vlade, onda ce stvar sa vjeronaukom u slijedecoj i buducim godinama vjerovatno biti drugacija nego sto je sada. Stot se nece svidjeti IZ, ali morace to prihavtiti. Ovo je preraslo i Suljagica i Cerica, ovo je sada pitanje da li ovaj kanton vodi izabrana vlada ili IZ.
To je sada pitanje i to je sada bitka koja se vodi. To jeste vodice se do narednih izbora. A ti ce izbori pokazati ko je pobjednik.
Poslije Cericevog nastupa stvar vise nije odluka Suljagica, vec je sada pitanje da li ce vlada Kantona, koju predvodi SDP, baviti se svojim poslom nezavisno ili ce joj IZ odredjivati sta ce raditi. Ako se to rijesi u korist IZ, onda je SDP gotov za vijeke vjekova. A isto tako gradjanska BiH. Ako se to rijesi u korist vlade, onda ce stvar sa vjeronaukom u slijedecoj i buducim godinama vjerovatno biti drugacija nego sto je sada. Stot se nece svidjeti IZ, ali morace to prihavtiti. Ovo je preraslo i Suljagica i Cerica, ovo je sada pitanje da li ovaj kanton vodi izabrana vlada ili IZ.
To je sada pitanje i to je sada bitka koja se vodi. To jeste vodice se do narednih izbora. A ti ce izbori pokazati ko je pobjednik.
-
Great Cornholio
#1655 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
SDP se treba ugledati na Cerića.kojeime wrote: Poslije Cericevog nastupa stvar vise nije odluka Suljagica, vec je sada pitanje da li ce vlada Kantona, koju predvodi SDP, baviti se svojim poslom nezavisno ili ce joj IZ odredjivati sta ce raditi.
Ko se ne bi ugled'o na ovako mudrog i tolerantnog insana
- Ahmmed
#1656 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Ne bih ja stvari shvatao ovoliko dramatično. SDP će morati osluškivati mnogo što-šta u narednom periodu, pri tome ne potcjenjujući ali i ne precijenjujući realnu snagu određenih interesnih grupa. Dio političkoga djelovanja je i pragmatizam. Ovakvih će slučajeva još biti, a SDP uvijek mora imati na umu da je njeno glasačko tijelo daleko od homogenog. Posebno kad je svjetonazor u pitanju.kojeime wrote:Elem, da se vratimo temi.
- sarajlija_ba
#1657 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Nema kompromisa oko vjere. Uvedite ateizam ko predmet i mirna Bosna.Great Cornholio wrote:Ti ne prokomentarisa ono što ja napisah, nisi znači za kompromisesarajlija_ba wrote:Da ali nas je većina.Marilyn wrote:i roditelji , koji su ateisti, plaćaju pdv
-
indigokasiljas
#1658 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
religija je opasna dogma koja ljudima truje mozak. nazalost itekako ima veze sa politikom jer je religija izmisljena kako bi se ljudima lakse vladalo, kako bi se sirotinja lakse kontrolisala. lose obrazovanje i religijska zatucanost idu ruku pod ruku i zato je vjerskim sluzbenicima uglavnom stalo do toga da djeca ne uce bitne stvari i da im se pere mozak dogmatskim deterdzentom jer sto je vgise neobrazovanih to je vise vjernika. sto su skole bolje i sto je obrazovanje naprednije to je manje vjernika u drustvu sto pokazuju i statisticki podaci iz zapadne evrope.
razlika izmedju nauke i religije je u tome sto naucni metod postavlja hipotezu, formulise i testira teorije dok religija izvlaci debilne parole iz naftalina i deklarise ih istinitima. naravno te vjerske istine su neupitne jer sumnjati u vjerske mantre zapravo znaci dovoditi u pitanje i sam smisao vjere.
ovakav patronizirajuci stav vjere prema ljudskom duhu trebao bi biti dovoljan za svakoga odraslog, racionalnog covjeka da preispita ono cime su mu prali mozak u djetinjstvu. ako je kukavica ostace vjernik, ako je covjek odbacice vjeru.
bezobrazluk vjernika ide cak dotle da ocekuju da se njihova vjera postuje na poseban nacin. zasto bi ja jednu interesnu grupu vise postovao od druge? zato bi postovao vjernike vise od drustva skupljaca postanskih markica? zasto bi postovao vise vas stil zivota ili vasa uvjerenja od nekoga ko, recimo, vjeruje u vudu magiju? vi postite a ja da ne pijem vodu pored vas? kakva drskost i bezobrazluk.
razlika izmedju nauke i religije je u tome sto naucni metod postavlja hipotezu, formulise i testira teorije dok religija izvlaci debilne parole iz naftalina i deklarise ih istinitima. naravno te vjerske istine su neupitne jer sumnjati u vjerske mantre zapravo znaci dovoditi u pitanje i sam smisao vjere.
ovakav patronizirajuci stav vjere prema ljudskom duhu trebao bi biti dovoljan za svakoga odraslog, racionalnog covjeka da preispita ono cime su mu prali mozak u djetinjstvu. ako je kukavica ostace vjernik, ako je covjek odbacice vjeru.
bezobrazluk vjernika ide cak dotle da ocekuju da se njihova vjera postuje na poseban nacin. zasto bi ja jednu interesnu grupu vise postovao od druge? zato bi postovao vjernike vise od drustva skupljaca postanskih markica? zasto bi postovao vise vas stil zivota ili vasa uvjerenja od nekoga ko, recimo, vjeruje u vudu magiju? vi postite a ja da ne pijem vodu pored vas? kakva drskost i bezobrazluk.
- Warhead
#1659 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
indigokasiljas wrote:religija je opasna dogma koja ljudima truje mozak. nazalost itekako ima veze sa politikom jer je religija izmisljena kako bi se ljudima lakse vladalo, kako bi se sirotinja lakse kontrolisala. lose obrazovanje i religijska zatucanost idu ruku pod ruku i zato je vjerskim sluzbenicima uglavnom stalo do toga da djeca ne uce bitne stvari i da im se pere mozak dogmatskim deterdzentom jer sto je vgise neobrazovanih to je vise vjernika. sto su skole bolje i sto je obrazovanje naprednije to je manje vjernika u drustvu sto pokazuju i statisticki podaci iz zapadne evrope.
- Warhead
#1660 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Procitah samo par zadnjih stranica. Sta reci, stvarno je trebalo da se zakuha oko ovog da vidimo gdje nas to SDP i njegov agresivni ateizam vodi.
Npr. evo kako je to rjeseno u Austriji, pazi sad jos od 19. vijeka pa na ovamo.
I sad nasim bosnjama smeta vjeronauka u Sarajevu, a Austrijancima ne smeta (islamska) vjeronauka u Becu. Na svu srecu, vecina gradjana ne dijeli misljenje SDP ateistickih poltrona koji se motaju po ovom forumu.Religious education
"Because of Austria's history as a multinational empire that included the largely Islamic Bosnia, Sunni Islam has been taught side by side with Roman Catholic, Protestant or Orthodox classes since the 19th century."
-
Ripicipi
#1661 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Zanimljivo, od vas "vjernika" niko ne osudjuje cericev govor, a znas ateiste nazvati poltronimaWarhead wrote:Procitah samo par zadnjih stranica. Sta reci, stvarno je trebalo da se zakuha oko ovog da vidimo gdje nas to SDP i njegov agresivni ateizam vodi.
I sad nasim bosnjama smeta vjeronauka u Sarajevu, a Austrijancima ne smeta (islamska) vjeronauka u Becu. Na svu srecu, vecina gradjana ne dijeli misljenje SDP ateistickih poltrona koji se motaju po ovom forumu.Religious education
"Because of Austria's history as a multinational empire that included the largely Islamic Bosnia, Sunni Islam has been taught side by side with Roman Catholic, Protestant or Orthodox classes since the 19th century."
- Warhead
#1662 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Kad vi osudite ministra zato sto je prekrsio zakon mi cemo, MOZDA, razmisliti da malo ublazimo stav.potres_mozga wrote: Zanimljivo, od vas "vjernika" niko ne osudjuje cericev govor
Ono sto me posebno iznenadilo je to da se SDP nije opametio u odnosu na 2002. godinu. Tada ih je kostao njihov bahat odnos prema vjeri, prvenstveno Islamu, jer to realno jeste bosnjacka stranka. Sad su zaboravili da imaju partnera u vlasti i da se ne mogu ponasati bas kao "Mico" u RS-u. Druga stvar, obzirom na agresivni ateizam koji ovdje propagirate bice mi zadovoljstvo gledati kako nestajete sa scene. Nadam se samo da ce ovi iz SDA, ili ko vec bude drugi na vlasti, konacno doci pameti i biti manje merhametli i demokraticni pa vas pomesti sa lica zemlje, jednom i zauvjek. To ste zasluzili jer su druge stranke za vas izmislile demokratiju.
I sta konkretno zamjerate Reisu. Tamo neki placenici iz NVO mogu sazivati prosteste kad treba rusiti Silajdzica i Semihu i kad je to SDP-u u interesu, a Reis ne moze? Kako je nakon protesta pod SDP-ovom palicom najbolje je vidjeti u crnoj hronici.
Last edited by Warhead on 22/05/2011 03:07, edited 1 time in total.
-
NKVD
#1663 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Malo na temu...
Ovo uopšte ne more "izaći na loše". Suljagićeva ponuđena ostavka i reakcija, nadam se iskrena i čvrsta, iz SDP-a je dobra kombinacija. Čovjek ponudio ostavku jer se ne može sam odbraniti od nasrtaja mračnjaka i primitivčina a stranka reagovala kako je jedino i trebala - podrška i vraćaj se na posao, uz tebe smo, odluka ostaje, spremamo se za ljeto.
Što bi SDP, nakon dugog, predugog lutanja i opasnih švrljanja, moglo vratiti na poziciju koju njihovo glasači očekuju da se zauzme - lidera pokreta ili bloka koji se bori ne samo protiv "ćetnika" (namjerno sa mehkim ć) nego protiv svih onim mračnjaka koji su vezanjem zastava prije više od dvadeset godina društvu zavezali šamarčinu od koje se teško oporavlja.
Nekada su se Radovan i Alija vezali zastave, sada reis i kačavende heftaju saopštenja.
Ako SDP istraje na ovome i ako rahmetli SDA ne vaskrsne na Cerićevoj strani (poklapanje ušima im je trenutno najbolja opcija), ovo može biti dobro i može se nastaviti sa suštinskim promjenama u društvu. Reis i njegova klika (ovaj Spahić je ponovo, po ko zna koji put, ponovio kakav je monstrum! Ja sa njim nikako, nikada više ne mogu biti na istoj strani) su pogrešno tipovali na izborima, akcije im - od Plava i Gusinja preko Laktaša i Lištice pa sve do Tripolija - padaju i ovo bi ih mogao biti labuđi ples. Konačno bi trebali završiti gdje im je i mjesto, a ono sigurno nije u politici. Fataj se džamije i medrese. Nisi stranka nego vjerska zajednica a ovo je sekularno društvo. Koje izgleda ipak ima ko zaštititi.
Dakle, ima šanse da se uskoro vratimo na početne položaje jer smo se već odavno izgubili u ovome mračnom, smrdljivom i opasnom lavirintu...
Ovo uopšte ne more "izaći na loše". Suljagićeva ponuđena ostavka i reakcija, nadam se iskrena i čvrsta, iz SDP-a je dobra kombinacija. Čovjek ponudio ostavku jer se ne može sam odbraniti od nasrtaja mračnjaka i primitivčina a stranka reagovala kako je jedino i trebala - podrška i vraćaj se na posao, uz tebe smo, odluka ostaje, spremamo se za ljeto.
Što bi SDP, nakon dugog, predugog lutanja i opasnih švrljanja, moglo vratiti na poziciju koju njihovo glasači očekuju da se zauzme - lidera pokreta ili bloka koji se bori ne samo protiv "ćetnika" (namjerno sa mehkim ć) nego protiv svih onim mračnjaka koji su vezanjem zastava prije više od dvadeset godina društvu zavezali šamarčinu od koje se teško oporavlja.
Nekada su se Radovan i Alija vezali zastave, sada reis i kačavende heftaju saopštenja.
Ako SDP istraje na ovome i ako rahmetli SDA ne vaskrsne na Cerićevoj strani (poklapanje ušima im je trenutno najbolja opcija), ovo može biti dobro i može se nastaviti sa suštinskim promjenama u društvu. Reis i njegova klika (ovaj Spahić je ponovo, po ko zna koji put, ponovio kakav je monstrum! Ja sa njim nikako, nikada više ne mogu biti na istoj strani) su pogrešno tipovali na izborima, akcije im - od Plava i Gusinja preko Laktaša i Lištice pa sve do Tripolija - padaju i ovo bi ih mogao biti labuđi ples. Konačno bi trebali završiti gdje im je i mjesto, a ono sigurno nije u politici. Fataj se džamije i medrese. Nisi stranka nego vjerska zajednica a ovo je sekularno društvo. Koje izgleda ipak ima ko zaštititi.
Dakle, ima šanse da se uskoro vratimo na početne položaje jer smo se već odavno izgubili u ovome mračnom, smrdljivom i opasnom lavirintu...
- Warhead
#1664 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Rece korisnik pod znakovitim pseudonimom NKVD. Za one koji ne znaju to je bila zloglasna staljinova tajna policija zasluzna za smrt stotina hiljada ako ne i miliona ljudi. Za NKVD, Gestapo je bio Majka Tereza.NKVD wrote:Malo na temu...
Ovo uopšte ne more "izaći na loše".
...
I kako takvog sagovornika, koji ne moze ni sakriti svoju naklonost staljinistickim metodama, uzeti za ozbiljno na temama koje se doticu bilo cega sto ima veze sa religijom ili politikom?
-
NKVD
#1665 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Pokušaj, za početak i za promjenu, čitati šta isti piše...Warhead wrote:
I kako takvog sagovornika, koji ne moze ni sakriti svoju naklonost staljinistickim metodama, uzeti za ozbiljno na temama koje se doticu bilo cega sto ima veze sa religijom ili politikom?
- Warhead
#1666 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Dovoljno mi je bilo da procitam onaj tvoj prvi post pa da vidim o kakvom se petokolonasu radi. Steta je sto nisi te '92 ili '93 godine odmah presao preko Miljacke na onu stranu. Vjerujem da bi se ugodnije osjecao. Ako nista drugo i oni su tvrdili da se bore protiv islamskih fundamentalista. Tebi i takvima to je najmanji zajednicki sadrzilac. Sto je najgore na ulici to nikad necete reci vec dodjete ovdje, da u miru svoje anonimnosti, sanjate mokre snove.NKVD wrote:Pokušaj, za početak i za promjenu, čitati šta isti piše...Warhead wrote:
-
cikafe
#1667 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Rece koraisnik koji ima na avataru eksploziju nuklearne bombe koja je ubila na hiljade ljudi... Kako covjeka koji velica ubijanje zive sile uz pomoc nuklearke uzeti za ozbiljno?Warhead wrote:Rece korisnik pod znakovitim pseudonimom NKVD. Za one koji ne znaju to je bila zloglasna staljinova tajna policija zasluzna za smrt stotina hiljada ako ne i miliona ljudi. Za NKVD, Gestapo je bio Majka Tereza.NKVD wrote:Malo na temu...
Ovo uopšte ne more "izaći na loše".
...
-
NKVD
#1668 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Jarane, NKVD se devedesetdruge, umjesto da zapuca u Čikago, prifatio puške i nije je puštao dok opasnost po goli život nije minula. Čitaj napisano, u tom ti je prvom postu sve fino objašnjeo. Ajd' sad na temu ili ignore...
-
cikafe
#1669 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Ja veci komad baljezgarija i pizdarija dugo nisam vidio... Sa naglaskom na boldirani dio! Ovo je ono sa cim se valja boriti, ovo je skjama sa dna kace... Ziv bio smiri malo strasti...Warhead wrote:Kad vi osudite ministra zato sto je prekrsio zakon mi cemo, MOZDA, razmisliti da malo ublazimo stav.potres_mozga wrote: Zanimljivo, od vas "vjernika" niko ne osudjuje cericev govorA sad ozbiljno, drago mi je da je IZ reagovala i zaostrila situaciju vec na ovom potezu. Sta bi bilo sljedece da nisu? Ovo je bio test da se provjeri puls i sto ste trazili, dobili ste.
Ono sto me posebno iznenadilo je to da se SDP nije opametio u odnosu na 2002. godinu. Tada ih je kostao njihov bahat odnos prema vjeri, prvenstveno Islamu, jer to realno jeste bosnjacka stranka. Sad su zaboravili da imaju partnera u vlasti i da se ne mogu ponasati bas kao "Mico" u RS-u. Druga stvar, obzirom na agresivni ateizam koji ovdje propagirate bice mi zadovoljstvo gledati kako nestajete sa scene. Nadam se samo da ce ovi iz SDA, ili ko vec bude drugi na vlasti, konacno doci pameti i biti manje merhametli i demokraticni pa vas pomesti sa lica zemlje, jednom i zauvjek. To ste zasluzili jer su druge stranke za vas izmislile demokratiju.
I sta konkretno zamjerate Reisu. Tamo neki placenici iz NVO mogu sazivati prosteste kad treba rusiti Silajdzica i Semihu i kad je to SDP-u u interesu, a Reis ne moze? Kako je nakon protesta pod SDP-ovom palicom najbolje je vidjeti u crnoj hronici.
- Warhead
#1670 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Nuklearna bomba nije svjesno bice da ide okolo i ubija. Ubijaju idioti koji je bacaju. Valjda bi to trebao znati. Sto se tice avatara, to je samo slika eksplozije sa nuklearne probe. Simbolika ti je izgleda stran pojam.cikafe wrote: Rece koraisnik koji ima na avataru eksploziju nuklearne bombe koja je ubila na hiljade ljudi... Kako covjeka koji velica ubijanje zive sile uz pomoc nuklearke uzeti za ozbiljno?
- Warhead
#1671 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Tvoj problem je sto svoj ateisticki nadzor zelis nametnuti posto-poto ljudima koji vjeruju. Ovo je inace osnovni uzrok problema i to je ono sto je dovelo do teme o kojem trenutno raspravljamo. Sto prije shvatis da to ne ide bas tako, to bolje za tebe.cikafe wrote: Ja veci komad baljezgarija i pizdarija dugo nisam vidio... Sa naglaskom na boldirani dio! Ovo je ono sa cim se valja boriti, ovo je skjama sa dna kace... Ziv bio smiri malo strasti...
- exliberal
#1672 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
NKVD wrote:Malo na temu...
Vise stvari je sad na pladnju da bi se ovo tako lako moglo zataskat i smirit.
Prvo ministar....dao je ostavku i sad je do kantonalnog premjera da je prihvati ili ne.....Lagumdjija ko predsjednik stranke se tu nepita (barem ne zvanicno)....prospustio je priliku da odmah stane iza njega kad je Ceric izjavio to sto je izjavio, SDP je izasao sa mlakim saopstenjem umjesto da je Lagumdjija odmah stao u njegovu odbranu na isti brutalni nacin kako ga je Ceric napao ( da budemo posteni reis i Lagumdjija su na istim pozicijama....obadvojca su glavni u svojim strankama znaci da je ovo bilo ustari izmedju njih dvojce a ne izmedju ministra i reisa).
Sto se tice SDA , ta stranka je imala vlast i vidimo kako se odnosila prema uputama koje su ranije dolazile u vezi ovog slucaja znaci njihova pozicija je cvrsta tu nema sta da se komentarise. Bilo bi iznenadjujuce kad bi SDA promjenila poziciju i rekla da stoji iza ove minstrove odluke, za to realno nema bas puno sanse.
Moje misljenje je da SDP i Lagumdjija sad prave kalkulacije kako da se izvuku iz ovog sranja sa minimalnom stetom.....kako da ostanu"gradjanska" a u isto vrijeme da ostanu dobri sa IZ i reisom ( a i sa koalicionim partnerom SDA)
Meni se cini da ce na kraju ministar biti zrtvovan na oltaru politike za neke vise ciljeve
- DaysleepeR
#1673 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
ja mislim da je najbolje da se vjeronauka ukine da se ne bi ovako svađali i dalje...
najbolje je to ukinut pa mirna Bosna

najbolje je to ukinut pa mirna Bosna
-
NKVD
#1674 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Iskreno se nadam da ovo nije slučaj!exliberal wrote: Moje misljenje je da SDP i Lagumdjija sad prave kalkulacije kako da se izvuku iz ovog sranja sa minimalnom stetom.....kako da ostanu"gradjanska" a u isto vrijeme da ostanu dobri sa IZ i reisom ( a i sa koalicionim partnerom SDA)
Da se izvuku iz sranja? Kojeg, ali tačno - sranja? Što su zakuhali sa primitivčinama i mračnjacima? Ili sranja u kojem su nas isti ti "na krilima demokratije" vladali dvadeset najtežih godina?
To nije sranje nego šansa da se sile mraka gurnu tamo gdje im je i mjesto. U krizi se jednima noge odsjeku i utrnu od straha za pozicije (fotelje, talovi...) a drugi u njoj vide šansu da konačno ispune data obećanja.
A ovo nakon tri tačke je, to je klasična pičkasta strategija - ne zamjeriti se, biti sretan sa bodom na domaćem terenu.
Biti građanska opcija i biti "dobar" sa ovakvim reisom jednostavno nije moguće (nije nikada ni bilo, ali je valjda sada konačno svima jasno!)
Nadam se da nema nazad...
- exliberal
#1675 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
NKVD wrote:Iskreno se nadam da ovo nije slučaj!exliberal wrote: Moje misljenje je da SDP i Lagumdjija sad prave kalkulacije kako da se izvuku iz ovog sranja sa minimalnom stetom.....kako da ostanu"gradjanska" a u isto vrijeme da ostanu dobri sa IZ i reisom ( a i sa koalicionim partnerom SDA)
Da se izvuku iz sranja? Kojeg, ali tačno - sranja? Što su zakuhali sa primitivčinama i mračnjacima? Ili sranja u kojem su nas isti ti "na krilima demokratije" vladali dvadeset najtežih godina?
To nije sranje nego šansa da se sile mraka gurnu tamo gdje im je i mjesto. U krizi se jednima noge odsjeku i utrnu od straha za pozicije (fotelje, talovi...) a drugi u njoj vide šansu da konačno ispune data obećanja.
A ovo nakon tri tačke je, to je klasična pičkasta strategija - ne zamjeriti se, biti sretan sa bodom na domaćem terenu.
Biti građanska opcija i biti "dobar" sa ovakvim reisom jednostavno nije moguće (nije nikada ni bilo, ali je valjda sada konačno svima jasno!)
Nadam se da nema nazad...
Slusaj NKDV
Ministar nije ustao ujutro i rekao sam sebi eh danas idem da promjenim jedan zakon....ova odluka je donesena ranije i mnogi su bili upuceni u to. Vjerovatno je ocekivana neka vrsta otpora ali imam osjecaj da se nisu ocekivali ovako jak i osmisljen napad. Imam osjecaj da su ocekivali mlaki otpor i protivljenje od SDA na koji su imali spreman odgovor ( vidite ovim potezom mi dokazujemo da smo za gradjasku drzavu za razliku od mracnjaka....vidite ovo je trazeno 2004 i znamo ko je onda bio na vlasti.....itd) ali ne od reisa i ne ovako ostro.
Kako ce se ovo zavrsit neznam ali imam osjecaj da ce Lagumdjija da igra na ruku pomirenja.....realno gledajuci to je sad najlogicniji potez koliko god da mnogima izgledao ogavan.
Sad sta ce da oduce sta im je prece dali ce izgubit taj multietnicko-gradjaski naziv ili igrat na kartu da ostanu u dobrim odnosima sa IZ i bosnjackom populacijom koja je i realno 90% tijelo partije
Logika ide prema drugoj opcij .....sacekajmo malo par dana vidjet cemo kako ce se igra odvijat mada ja mislim, kao sto sam vec rekao , da su sad na stolu kalkulacije gdje pokusavaju da skontaju koliko ce im vremena (pogotovo sredstava i kadrova) trebat da se ponovo vrate na poziciju gdje ce moci da se prezentuju kao multi-multi i gradjanska partija
U fudbalskom zargonu....neuspjela napad iz kojeg je protivnik krenuo u kontru,uspjeo da izbjegne ofsajd zamku i zabije pod precku.