Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!

Post Reply
stari grad Visegrad

#1651 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by stari grad Visegrad »

Princeton wrote:
Pera Trta wrote:
Princeton wrote:Nije da impliciram nesto, ali zar su ovi iz JNA bili toliko ludi da krenu kroz grad eto tako. Ja sam mislio da je to dio ovog plana za razmjenu Alije, il se to slucajno potrefilo u isto vrijeme.
Jeste dio dogovora, ali pucanje na njih ni tada nije ratni zločin (samo ubijanje ratnih zarobljenika a ne naoružanih neprijateljskih vojnika tu spada), već samo eventualno može da se procesuira kao ubistvo.
E nek smo i mi nekad nekog zayebali, to je sve sto cu reci... :D
:D
BHCluster

#1652 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by BHCluster »

hercegovac_pravi wrote:
Princeton wrote:Nije da impliciram nesto, ali zar su ovi iz JNA bili toliko ludi da krenu kroz grad eto tako. Ja sam mislio da je to dio ovog plana za razmjenu Alije, il se to slucajno potrefilo u isto vrijeme.
Jesu...sila boga ne moli a oni su u tome momentu vjerovali da su sila.
Nikakav dogovor za prolazak kolone nije postojao. Jer da jeste Srbijansko tužilaštvo bi ga prezentovalo u slučaju Ganić. Ono što su pokušali uraditi jeste inputirati postojanje dogovora o povlačenju bivše JNA iz BiH i na osnovu toga tražiti izručenje Ganića. Pošto ni takav dogovor nije postojao, na osnovu toga morali su pustiti i Jurišića. To je sva ona priča o "nepostojećem dokumentu" na osnovu kojeg srbijansko tužilaštvo drži zatvorenog Iliju Jurišića.
Upravo tako ova kolona je bila cista razmjena za otetog Predsjednika Predsjednistva Bosne i Hercegovine.
stari grad Visegrad

#1653 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

hercegovac_pravi wrote:
Jesu...sila boga ne moli a oni su u tome momentu vjerovali da su sila.
Nikakav dogovor za prolazak kolone nije postojao. Jer da jeste Srbijansko tužilaštvo bi ga prezentovalo u slučaju Ganić. Ono što su pokušali uraditi jeste inputirati postojanje dogovora o povlačenju bivše JNA iz BiH i na osnovu toga tražiti izručenje Ganića. Pošto ni takav dogovor nije postojao, na osnovu toga morali su pustiti i Jurišića. To je sva ona priča o "nepostojećem dokumentu" na osnovu kojeg srbijansko tužilaštvo drži zatvorenog Iliju Jurišića.
" Upravo tako ova kolona je bila cista razmjena za otetog Predsjednika Predsjednistva Bosne i Hercegovine."

:thumbup:
Last edited by stari grad Visegrad on 07/03/2011 21:21, edited 1 time in total.
bogoljub

#1654 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by bogoljub »

Upravo tako!
Sve više se srozavaju.
U laži su kratke noge!
Lažov, ima malo pamćenje! itd....
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#1655 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Pera Trta »

Ma i mi to idiotski gledamo.
Sva dešavanja 2. i 3. maja su prvi naš veliki uspjeh i prekretnica u ratu.
Nađite mi primjer, u bilo kojem modernom ratu, da je VRHOVNI KOMANDANT jedne vojske bio u šakama neprijetelja, koji je i bez toga imao svaku premoć, osim možda brojčane, a i da je pored toga ta vojska kao popišana morala da se povuče iz GLAVNOG GRADA napadnute države.
6 mrtvih je prejeftina cijena za tako nešto (ne računam poginule agresorske vojnike u ostalim borbama u gradu tog dana).
I umjesto da taj dan dostojno obilježavamo, mi se ovdje između sebe svađamo ko je kriv što je poginulo šest neprijateljskih vojnika, umjesto da nam oni ubiju vrhovnog komandanta (on je to tada bio, sviđalo se to nekom ili ne) i predsjednika vlade.
riko-ga

#1656 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by riko-ga »

Neznam jeli vec bilo.Ako jeste izvinjavam se.

http://www.youtube.com/watch?v=lsrFO8bY ... r_embedded

Pudaricu nemoj im objasnjavati :D Imaju oni svoju istinu :x Kao kad smo Srpsku djecu bacali lavovovima. :-D
muha_sa

#1657 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by muha_sa »

Pera Trta wrote:Ma i mi to idiotski gledamo.
Nađite mi primjer, u bilo kojem modernom ratu, da je VRHOVNI KOMANDANT jedne vojske bio u šakama neprijetelja, koji je i bez toga imao svaku premoć, osim možda brojčane, a i da je pored toga ta vojska kao popišana morala da se povuče iz GLAVNOG GRADA napadnute države.
6 mrtvih je prejeftina cijena za tako nešto (ne računam poginule agresorske vojnike u ostalim borbama u gradu tog dana).
I umjesto da taj dan dostojno obilježavamo, mi se ovdje između sebe svađamo ko je kriv što je poginulo šest neprijateljskih vojnika, umjesto da nam oni ubiju vrhovnog komandanta (on je to tada bio, sviđalo se to nekom ili ne) i predsjednika vlade.
sta znaju djeca sta se tih mjeseci desavalo :-)
-ne znaju oni da je ta zlocinacka vojska do tog-3.05. hiljade granata ispalila na opkoljeno SA.-da su dan ranije pokusali vojno osvojit predsjednistvo-dom armije-vojnu bolnicu...al su ga zestoko popusili.
-da su u istosnoj Bosni harali uzicki i novosadski korpusi te iste zlocinacke armije................................da ne nabrajam vise.
nije to tema.
Hodidid

#1658 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Hodidid »

Za ne povjerovati koliku volju imaju u Beogradu da se blamiraju kroz ovakve pravosudne procese. Znaju i oni kao i mi da ce Jovo na slobodu ne zato sto su austrijanci ustase nego jer optuznica nije utemeljena na cinjenicnom stanju.
stranac2

#1659 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by stranac2 »

Moze se pametovati do mile volje. Gledati iz ovo ili onog ugla. Cinjenica je da su nam istocne komsije jos uvijek dusmani i to se samo potvrdjuje iz dana u dan.
Ovo ovako nama i treba jer su mnogi izgleda poceli i zaboravljati , hodaju kao ovce po njhovim koncertima bez ikakve politicke , patriotske i gradjanske svijesti. Prodavnice pune njihove robe .... Ovako nam i treba samo da shvatimo koja je halasa na vlasti. Sve od reda !!
Prvi sloj , drugi sloj pa sve do policije, portira i radnika svih radnih ustanova. Sve zaposleno po porodicnim lozama i vecina nekvalifikovani za posao koji obavljaju. Biracka masa koja radi 100 KM danas rizukuje drzavu ma kakva ona bila i 1000KM dogodine.
Frankyee

#1660 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Frankyee »

Koliko se sjecam u vezi presude suda u Londonu u slucaju Ganic,

1.Nije dokazan ratni zlocin jer nije moguce biulo dokazato ko je prvi otvorio vatru. ako se iz kolone zapucalo onda je kolona postala "legitiman" cilj bez obzira da li je postojao sporazum ili ne.

2. Postojanje sporazuma nije dokazano i nacin i vrijeme izvlacenja i ponajvise pitanje da li je JNA mogla da nosi oruzje ili da izadje bez oruzja.

3. Ako bi se moglo dokazati da je neko pucao na kolonu , potrebno je dokazati da je to bilo upotreba prekomjerne sile ili slicno jer se moze u toku borbe "legitimno" pucati na kolonu i pogoditi civila ako je to "kolatelarna" steta a ne primarni cilj. Ako civil sjedi u koloni iz koje se puca, pogotovo ako je kolona dio okupacione vojske, onda civil nema zastitu Konvencije. Ako neko saspe rafal u vozilo u toku ulicne borbe nije tako lako dokazati da je to neko uradio kao plan vec je to mozda bilo kao reakcija u samoj borbi, kada raspes rafal ni sam ne vidis sta si pogodio dok nije kasno.

4. Ako se dokaze 1 i 2 i 3 onda treba dokazati ko je to naredio, jer nije bilo jasno ko je u tom trenutku ustvari cinio branitelje BiH, Patriotska Liga, MUP, TO , Zelene Beretke, Sulejman iz komsiluka ,..... znaci vrlo je tesko dokazati komandnu odgovornost Divjaka. Licno ucesce ne dolazi u obzir

Da ponovim:

U Dobrovoljackoj nije dokazan Ratni zlocin
Nije dokazano da je postojao dogovor o povlacenju
Dokazano je da sistem komandovanja nije bio uspostavljen u potpunosti.
Dokazano je da Srbija se koristila falsifikatima
Dokazano je da je Srbija zatajila dokaze koji su isli na ruku Ganica, tj bila selektivna u iznosenju cinjenica.
uroborus

#1661 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by uroborus »

Pera Trta wrote: Ti, naravno, vjeruješ u ove priče paljanske propagande?
A znaš li da su Mirza Delibašić i Pimpek držali logor za Srbe u Sarajevu? :roll:
Naravno da ne vjerujem, ali ipak mislim da se neke činjenice moraju ispitati kako bi se stekla cijela istina. Ovako imamo ljude koji isti slučaj nose oko svog vrta kao mlinski kamen, tako da je jedan Jovan Divjak, kojem je i Juka Prazina prijetio da će ga zaklati zbog onog "ne pucaj dole", bude doveden u položaj koji nije zaslužio. A oni koji su odgovorni, i komandno i moralno, danas se kriju iza gromoglasni parola, kriju se iza portreta Jovana Divjaka, glume patriote, a dobro znaju da kad su njegovog sina "branioci" tukli zbog toga što je Srbin, nisu ni kurcem mak'li! Sarajevska šuplja...
Last edited by uroborus on 07/03/2011 21:44, edited 3 times in total.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#1662 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Pera Trta »

uroborus wrote:
Pera Trta wrote: Ti, naravno, vjeruješ u ove priče paljanske propagande?
A znaš li da su Mirza Delibašić i Pimpek držali logor za Srbe u Sarajevu? :roll:
Naravno da ne vjerujem, ali ipak mislim da se neke činjenice moraju ispitati kako bi se stekla cijela istina. Ovako imamo ljude koji isti slučaj nose oko svog vrta kao mlinski kamen, tako da je jedan Jovan Divjak, kojem je i Juka Prazina prijetio da će ga zaklati zbog onog "ne pucaj dole", bude udoveden u položaj koji nije zaslužio. A oni koji su odgovorni, i komndno i moralno, danas se kriju iza gromoglasni praola, kriju se iza portreta Jovana Divjaka, glume patriote, a dobro znaju da kad su njegovog sina "branioci" tukli zbog toga što je Srbin, nisu ni kurcem mak'li! Sarajevska šuplja...
Mislim da je Frankyee u postu iznad odgovorio na ove dileme.
hercegovac_pravi

#1663 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by hercegovac_pravi »

Ne svađamo se bola (bar ja ne vidim svađu). Jednostavno ima ljudi koji nisu informisani o tome šta se sve dešavalo tih dana u Sarajevu. Naša je dužnost da ukazujemo na istinu. Baš kao što Berko reče u onom intervju.
Upućivati ljude na postjeću dokumentaciju, sudske presude i izvještaje nezavisnih istražnih organa bar u današnje vrijeme je lahko. Jer istorija je već napisana ma koliko je četnici osporavali i redvidirali.
DaysleepeR

#1664 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by DaysleepeR »

riko-ga wrote:Neznam jeli vec bilo.Ako jeste izvinjavam se.

http://www.youtube.com/watch?v=lsrFO8bY ... r_embedded

Pudaricu nemoj im objasnjavati :D Imaju oni svoju istinu :x Kao kad smo Srpsku djecu bacali lavovovima. :-D
neki dan sam čuo izjavu kako su muslimani u Dobrovoljačkoj pržili djecu strujom :D

nema kraja prijatelju :D
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1665 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by plain vanilla »

hercegovac_pravi wrote:
Ne svađamo se bola (bar ja ne vidim svađu). Jednostavno ima ljudi koji nisu informisani o tome šta se sve dešavalo tih dana u Sarajevu. Naša je dužnost da ukazujemo na istinu. Baš kao što Berko reče u onom intervju.
Upućivati ljude na postjeću dokumentaciju, sudske presude i izvještaje nezavisnih istražnih organa bar u današnje vrijeme je lahko. Jer istorija je već napisana ma koliko je četnici osporavali i redvidirali.
Ali to i nema bas neki ucinak. Sto rece @uroborus to se treba sluzbeno istraziti, dokumentovati i zavrsiti..Da je to vec uradjeno, sad ne bismo imali ovaj problem
stari grad Visegrad

#1666 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

hercegovac_pravi wrote:Ne svađamo se bola (bar ja ne vidim svađu). Jednostavno ima ljudi koji nisu informisani o tome šta se sve dešavalo tih dana u Sarajevu. Naša je dužnost da ukazujemo na istinu. Baš kao što Berko reče u onom intervju.
Proglasiti 3 Maj praznikom i oslobodjenjem od JNA i Srbije!
ROTOR 9

#1667 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by ROTOR 9 »

Ima konkretno pitanje., molim odgovor ..
Moze li se krenut u stampanje i distribuciju letaka., bojkot., odlucno NE proizvodima iz srbije i lijepiti ih na svakom cosku., pogotovo pred trznm centrima., iste i djelit naravno.. :?: Sta mislite ..
Princeton

#1668 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Princeton »

ROTOR 9 wrote:Ima konkretno pitanje., molim odgovor ..
Moze li se krenut u stampanje i distribuciju letaka., bojkot., odlucno NE proizvodima iz srbije i lijepiti ih na svakom cosku., pogotovo pred trznm centrima., iste i djelit naravno.. :?: Sta mislite ..
Pitanje je kako bi ovi iz TC-a reagovali na to, dal bi poslali ove svoje da to promptno uklone. U svakom slucaju vrijedilo bi tako nesto pokusati.
hercegovac_pravi

#1670 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by hercegovac_pravi »

plain vanilla wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Ali to i nema bas neki ucinak. Sto rece @uroborus to se treba sluzbeno istraziti, dokumentovati i zavrsiti..Da je to vec uradjeno, sad ne bismo imali ovaj problem
Ne znam. ako čovjek kritički razmisli dođe u dilemu da li je bolje postupiti ovako ili onako. U svakom slučaju vidim dobru stranu onog što si napisala. Međutim, moje lično mišljenje je da čak i takav proces ne bi ništa promijenio. Dakle, bezpotrebno se "posipamo pepelom"...ali u svakom slučaju pokušat ću razgovarati sa "malo" pametnijim od moje malenkosti, baš da vidim kakav je razlog za ovakav postupak. Siguran sam da postoji nešto više od čiste aljkavosti. Sama činjenica da se digla medijska kampanja o ovome slučaju ukazuje da "ovi pametniji" nebi rizikovali ovakvu hajku bez nekog razloga. Vidjet ćemo...natipkat ću ako išta uspijem iščeprkati. Do tada ostaje mi da nagađam.
stari grad Visegrad

#1671 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Super ideja, akcija ODMAH ove sedmice. Treba sakupiti novac za letke.
Hemel

#1672 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Hemel »

stari grad Visegrad wrote:
'
evo gledam danas na bntv vodi se akcija po marketima ''kupujmo domace'' eh sada sta oni podrazumijevaju pod ''domace'' kada iza promotora vidim paletu sa natpisom binga...otisli smo off
minjonja

#1673 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by minjonja »

druze, iskreno, ja ne vidim smisao u tome. nista postici neces osim sto ce se tenzije jos vise dizati jer pola drzave cini republika srpska koja sigurno nece nista bojkotovati.
uroborus

#1674 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by uroborus »

hercegovac_pravi wrote: Ne znam. ako čovjek kritički razmisli dođe u dilemu da li je bolje postupiti ovako ili onako. U svakom slučaju vidim dobru stranu onog što si napisala. Međutim, moje lično mišljenje je da čak i takav proces ne bi ništa promijenio. Dakle, bezpotrebno se "posipamo pepelom"...ali u svakom slučaju pokušat ću razgovarati sa "malo" pametnijim od moje malenkosti, baš da vidim kakav je razlog za ovakav postupak. Siguran sam da postoji nešto više od čiste aljkavosti. Sama činjenica da se digla medijska kampanja o ovome slučaju ukazuje da "ovi pametniji" nebi rizikovali ovakvu hajku bez nekog razloga. Vidjet ćemo...natipkat ću ako išta uspijem iščeprkati. Do tada ostaje mi da nagađam.
Božiji čovjeće, sve što prije Dobrovoljačka dobije svoj sudski epilog, to je sve manje argumenta u rukama srbijanske strane. Nama to nikave veze sa revizijom historije, jer većina Srba u BiH, nikada neće ni prihvatiti, koliko sa našom kolektivnom obavezom (ovdje mislim na sve one kojima su oni početini ideali iz 1992 god. na srcu,a njih nije utjelovljenje Ejup Ganić, već Jovan Divjak) da ostanemo čiste savjesti, narodski rečeno-bez repova, za slijedeća pokoljenja.
Princeton

#1675 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Princeton »

Hemel wrote:
stari grad Visegrad wrote:
'
evo gledam danas na bntv vodi se akcija po marketima ''kupujmo domace'' eh sada sta oni podrazumijevaju pod ''domace'' kada iza promotora vidim paletu sa natpisom binga...otisli smo off
Zar Bingo nije domaci?
Post Reply