Što se tiče VTT testova, ja sam u usporedbama koje sam pravio uvijek uzimao -15C "tačku" (28-i do 30-i sat) zato što za naše zime nije relevantno -20 do -30 C.otorinolaringorolog wrote:meni stvarno nije jasno to sto kazete da nocria na -15 izbaci 2,8kw toplote.
na gornjoj slici 26-ti sat testiranja vanjska temperatura je oko -20 jel tako ?
na donjoj slici 26-ti sat testiranja znaci na -20 izlazna temperatura doseze 5,2kw medjutim ubrzo se smanjuje,kako i nebi kad toliko pocne grijat,postigne zadanu temperaturu
A ako gledaš, kao ti sada, uopšte maksimalnu izlaznu snagu datih klima na VTT testovima bez obzira na temperaturu, da - Nocria je uspjela dostići max. 3,5kW izlazne snage (uz potrošnju od vrtoglavih 2,4kW na -15C) a recimo novi model Mitsubishi FH25VEHZ je uspio dati 4kW (uz potrošnju od 1,5kW na -15C). Sad me pitaj zašto nisam 'zagrijan' za Nocriu...
Nisi u pravu. Ti skokovi i ponori označavaju vrlo česte cikluse defrostanja a ne tobože postignutu temperaturu(pogledati sljedeće tabele na strani 9 i roza liniju - temp. na 26-om satu pada na 18C tj. u toku defrost ciklusa
O tome ja pričam kad govorim o defrostu i jakom opterećenju klime - što jače radi to će se vise mrznuti i češće odmrzavati - automatski se gubi osjećaj toplote u prostoriji.
Zato se ne treba pouzdati u magičnu maksimalnu snagu klime već ići na više manjih(ili jedna + konvektor) u slučaju većih stanova tj. kvadratura. Ja sam vidio kod ljudi kako to izgleda usred zime kad se klima često defrosta - ako zidovi nisu ugrijani(okolni stanovi itd.) i izolacija loša pa odmah ulazi hladni zrak, može se osjetiti "nedostatak" klime tih 10ak minuta dok se odmrzava.
Opet će početi priča u onom fonu - ali kod nas nema tih minusa itd. itd. ali na tim minusima se najbolje vidi efikasnost/iskoristivost date klime a vidimo ogromnu razliku u korist ove Mitsubishi FHVEHZ serije.