FIAT KONZUMENTI
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- ElRe
#1651 Re: FIAT KONZUMENTI
Kada budes gledao Lybru otvori 4 oci...i znaj da bas sve i ne stima sa 156 i Fiata, a dijelova kod nas za nju bas i nema 
-
LeKo
#1652 Re: FIAT KONZUMENTI
Hajde johntra uzimaj Lybru da halvu pravimo. Za jtd ćeš trebati privikavanje, do 2000 prilično lijen, od 2000 - 3800 leti, poslije 3900 nema svrhe. Buka dok je hladan nakon benzinca zna zasmetati prvih 10-ak dana, a onda ti potrošnjom vrati osmjeh na lice. Obavezno ganjaj s BOSE sound sistemom - odlična stvar. Grad s klimom oko 8,5, otvoreno oko 5,5. Ostalo manje više isto kao i kod ostatka grupacije.
P.S. fakat je udobna
P.S. fakat je udobna
-
LeKo
#1653 Re: FIAT KONZUMENTI
Drug, jedino za što može biti guravo je limarija, ostalo jal je od multiple, jal od maree, jal od brave, jal od 156 jal od 147. Ima ih već i po otpadima tako da uživaj, a djelova će uvijek biti dok je novčanik spreman.ElRe wrote:Kada budes gledao Lybru otvori 4 oci...i znaj da bas sve i ne stima sa 156 i Fiata, a dijelova kod nas za nju bas i nema
- ElRe
#1654 Re: FIAT KONZUMENTI
Moja Lybra je bazna LX verzija, a mozda i Business nisam siguran...gradske sa klimom ide 9l, otvorene ide ispod 6l sa klimom
Mada po slobodnoj procjeni ima preko 300k km
Mada po slobodnoj procjeni ima preko 300k km
- johntra
#1655 Re: FIAT KONZUMENTI
Gledam ih ovih dana i fakat je kod nas jadan izbor....Problem je što ne možeš ništa prodati kod nas, pa tako ni ja Stila ne mogu utaliti odmah, tako da će ići opcija zamjene i uzimanja Stila u račun...ako mi ta opcija ne upali, čekat ću kupca za Stila, pa makar ga dao i ispod cijene, pa zapucati za Njemačku, jer se gore mogu uzeti fine Lybre...
Kod nas je izbor jadan i ono što ima na piku već ima debelo preko 200 milja na satu, a ne bi baš uzimao sa toliko km...znam da im dosta stvari paše sa FIAT-a, ali sumnjam da su opet drastično skuplje za održavanje od ostalih talijana...što se tiče opreme, i ja bi ganjao tu Bose opciju i ostale kerefeke...drago mi je da ima vlasnika istih od kojih uvijek mogu savjet uzeti...
inače, auto koje bi fakat volio uzeti, ali tu sam kratak sa lovom, je Lancia Musa...samo, van mog budžeta su i dobro drže cijenu po EU tržištima....elre, je li to kod tebe 1,9 ? ne bi ja bježao ni od 2,4...
Kod nas je izbor jadan i ono što ima na piku već ima debelo preko 200 milja na satu, a ne bi baš uzimao sa toliko km...znam da im dosta stvari paše sa FIAT-a, ali sumnjam da su opet drastično skuplje za održavanje od ostalih talijana...što se tiče opreme, i ja bi ganjao tu Bose opciju i ostale kerefeke...drago mi je da ima vlasnika istih od kojih uvijek mogu savjet uzeti...
inače, auto koje bi fakat volio uzeti, ali tu sam kratak sa lovom, je Lancia Musa...samo, van mog budžeta su i dobro drže cijenu po EU tržištima....elre, je li to kod tebe 1,9 ? ne bi ja bježao ni od 2,4...
-
LeKo
#1656 Re: FIAT KONZUMENTI
Bitno je da je ispravna, a koliko je prešla samo ona zna 
2.4 ti je prema svim iskustvima lošiji izbor od 1.9, ali ako već hoćeš onda samo onu sa 110 kw, 98 i 103 su baš tanke. Što se tiče DE, za svaku ispod 200.000 ćeš se prilično protegnuti (od 2.800 eur) i nemaš ih puno takvih.
Redoslijedi provjera:
1. Zamajac (pali i gasi s kvačilom i bez, ako ima razlike i ako nešto zvecka zamajac je pri kraju)
2. Zaprljanost turbine (1,2,3,4 pun gas, ako u 4.toj upali mil turbina je zaprljana)
3. Dizne (konstantna vožnja na 2000 u drugoj, treba da ide bez oscilacija u obrtajima)
4. Remenica radilice i alternatora (lupa pri radu)
5. Klima i ventilacija (ako jedna strana grije, a druga hladi imaš problem s polugama i motorićima ventilacije, ako ne pali kompresor sistem je prazan traži rupu
)
6. Trapovi (ramena, krajnice, stabilizatori, balans štange i gumice), nije jeftino ako je pri kraju, ništa ne smije lupati, ako škripi kod motanja onda su gumice balans štange pri kraju.
7. Letva volana mora biti suha, inače ti ne gine reparacija.
8. Upali je i pusti da se ugrije na radnu teperaturu (da provjeriš termostat-ako se postiže temp. znač šta je i senzor broja obrtaja - ako se ugasi nakon što dostigne radnu teperaturu opet znaš šta je)
To su najskuplji eventualni kvarovi, ostalo se rješava za 10-40 KM
2.4 ti je prema svim iskustvima lošiji izbor od 1.9, ali ako već hoćeš onda samo onu sa 110 kw, 98 i 103 su baš tanke. Što se tiče DE, za svaku ispod 200.000 ćeš se prilično protegnuti (od 2.800 eur) i nemaš ih puno takvih.
Redoslijedi provjera:
1. Zamajac (pali i gasi s kvačilom i bez, ako ima razlike i ako nešto zvecka zamajac je pri kraju)
2. Zaprljanost turbine (1,2,3,4 pun gas, ako u 4.toj upali mil turbina je zaprljana)
3. Dizne (konstantna vožnja na 2000 u drugoj, treba da ide bez oscilacija u obrtajima)
5. Klima i ventilacija (ako jedna strana grije, a druga hladi imaš problem s polugama i motorićima ventilacije, ako ne pali kompresor sistem je prazan traži rupu
6. Trapovi (ramena, krajnice, stabilizatori, balans štange i gumice), nije jeftino ako je pri kraju, ništa ne smije lupati, ako škripi kod motanja onda su gumice balans štange pri kraju.
7. Letva volana mora biti suha, inače ti ne gine reparacija.
8. Upali je i pusti da se ugrije na radnu teperaturu (da provjeriš termostat-ako se postiže temp. znač šta je i senzor broja obrtaja - ako se ugasi nakon što dostigne radnu teperaturu opet znaš šta je)
To su najskuplji eventualni kvarovi, ostalo se rješava za 10-40 KM
Last edited by LeKo on 06/08/2012 23:53, edited 1 time in total.
- ElRe
#1657 Re: FIAT KONZUMENTI
Da, 1.9 JTD 85KW.
Isti sam problem imao i ja sa Bravom, najvise sto sam dobio za kes je bilo 3000 KM, Brava 2001 god super ocuvana set novih ljetnjih i zimskih guma, napunjena klima, tek registrovana...ali takvo je trziste.
Lybra je onako na prvu bila OK, a onda nakon par dana ode letva volana. Na otpadima cca 300 KM, niko ne garantuje za stanje, u ACF-u fabricki reparirana cca 1500 KM ceka se mjesec dana, pa sam ovu moju nosio u SRB na repariranje. Evo montirana je 2 dana, koliko ce izdrzati ne znam. A ne odgovara ni od Fiata ni od Alfe...
Kineticki su od 156 i Stila (65 KM jedan), lafeta od Multiple, Maree 2.0, Brava HGT 120 KM.
Samo se nemoj zalijetati, to ti je moj savjet.
I ja sam htio Ideu/Musu, ali nisam mogao da prodam Bravu...
Isti sam problem imao i ja sa Bravom, najvise sto sam dobio za kes je bilo 3000 KM, Brava 2001 god super ocuvana set novih ljetnjih i zimskih guma, napunjena klima, tek registrovana...ali takvo je trziste.
Lybra je onako na prvu bila OK, a onda nakon par dana ode letva volana. Na otpadima cca 300 KM, niko ne garantuje za stanje, u ACF-u fabricki reparirana cca 1500 KM ceka se mjesec dana, pa sam ovu moju nosio u SRB na repariranje. Evo montirana je 2 dana, koliko ce izdrzati ne znam. A ne odgovara ni od Fiata ni od Alfe...
Kineticki su od 156 i Stila (65 KM jedan), lafeta od Multiple, Maree 2.0, Brava HGT 120 KM.
Samo se nemoj zalijetati, to ti je moj savjet.
I ja sam htio Ideu/Musu, ali nisam mogao da prodam Bravu...
-
hostapler
#1658 Re: FIAT KONZUMENTI
Iskljucivo karavan i iskljucivo 2.4 sa 150 KSjohntra wrote:Iskreno, ja kad sam kupovao Stila, gledao sam 1,8 motore, ali tada su bili van mog budžeta, koliko god to čudno bilo...Uzeo sam 1,6 motor, jer ga znam u dušu, doduše ova čarlama sa ECU je bila nova za mene kod Stila, za to nisam znao, ali sam ga prije četiri godine kupio sa malo više od 80 milja na satu...do sad prešao 31 XXX i zadovoljan sam po pitanju onoga koliko sam dao i koliko sam novca za redovno održavanje uložio...ipak, 1,6 motor, a 1,4 pogotovo, je slab za Stila, bez obzira na omjer i broj brzina...upravo zbog toga mi je krivo što nisam uzeo 1,8, jer za litar više potrošnje po gradu bi imao performanse koje su drastično bolje nego kod 1,6...moj Stilaš ljeti uzima 9,5 do 10 gradske, a zimi to često ode preko 11...doduše, većinom su to kraće relacije...A Brava 1,6 je bila avion u malom pakovanju, a za nju je Stilo pravi gerijatrijaš...
![]()
a što se tiče sljedećeg, vjerovatno ću i ja uzeti Lybru karavana, mada ću ovaj put vjerovatno okušati čari JTD motora...
- Ringhio
#1659 Re: FIAT KONZUMENTI
Danas u vrijeme ove naftne krize vala i mnogo mi je da mi uzima 10-11 litara benzina po gradu. Jest momak sam, i jest volim auta, al burazere, 11 litara je 11, to znaci otvorene negdje 6-7 litara, a sa klimom pricamo sigurno o litri ili vise. Mnogo.
Zaljubljenik sam u alfe takodje, ali i od njih bjezim jer ih vecina voli malo vise popiti, haman da je tako i sa stilom.
Mozda se ipak opesinim za 1.9 dizelcinu....brrrr...sav se najezi na sam spomen.
Zaljubljenik sam u alfe takodje, ali i od njih bjezim jer ih vecina voli malo vise popiti, haman da je tako i sa stilom.
Mozda se ipak opesinim za 1.9 dizelcinu....brrrr...sav se najezi na sam spomen.
-
_ado_
#1660 Re: FIAT KONZUMENTI
Nevidim razloga da se jezis na spomen dizela. Ono jeste da zvuk nije ko kod benzinca, al nije ni ko kod ovih golfova. Al zato JTD ide nenormalno.
- Ringhio
#1661 Re: FIAT KONZUMENTI
Nesto sam totalno gadljiv na dizel, ne znam ni ja zasto, ali tako je. Volio bih da to bude 1.8 stilo, benzinara, ali brate, sto je mnogo mnogo je, 12 litara po gradu.
Kod mene je auto sad 97 godiste, 1.5 , 90 konja, benzinac, pa ako se digne preko 9 sa klimom u gradu, kontam da mu nije sta otislo na motoru.
Plin nikad nebih ugradio u auto, tako da benzin plin verzija odpada.
Kad uporedim stila sa grande puntom, stilo mi ima mnogo vise sarma, i nekakve ljepote, ali opet grande bi mogao imati dosta stedljiviji benzinski motor, barem tako mislim.
Ne igra mi ulogu nikavu brzina u autu, bitnije mi je da ne ganjam zonu gdje pocinje turbo kad hocu preticati, da razmisljam mogu li, da ne lozim vatrice ispod auta kad je zima, jednostavno...benzin ti daje onaj fini osjecaj voznje, bez dima, bez smrada dizela, bez turbo rupe, kad hoces da preteknes, samo ubacis u manju i zdravo.
Al opet...12 litara brate
HEhhehe, strasno
De malo oko tog 1.9 motora da protabirimo, dizelcine te, kakva je sta je.
Kod mene je auto sad 97 godiste, 1.5 , 90 konja, benzinac, pa ako se digne preko 9 sa klimom u gradu, kontam da mu nije sta otislo na motoru.
Plin nikad nebih ugradio u auto, tako da benzin plin verzija odpada.
Kad uporedim stila sa grande puntom, stilo mi ima mnogo vise sarma, i nekakve ljepote, ali opet grande bi mogao imati dosta stedljiviji benzinski motor, barem tako mislim.
Ne igra mi ulogu nikavu brzina u autu, bitnije mi je da ne ganjam zonu gdje pocinje turbo kad hocu preticati, da razmisljam mogu li, da ne lozim vatrice ispod auta kad je zima, jednostavno...benzin ti daje onaj fini osjecaj voznje, bez dima, bez smrada dizela, bez turbo rupe, kad hoces da preteknes, samo ubacis u manju i zdravo.
Al opet...12 litara brate
HEhhehe, strasno
De malo oko tog 1.9 motora da protabirimo, dizelcine te, kakva je sta je.
-
Chuckie
#1662 Re: FIAT KONZUMENTI
Ja imam 1.9jtd 115ks stilo 2 vrata, koja je to motorchina, potrosnja 5-6l. 
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Ringhio
#1663 Re: FIAT KONZUMENTI
Chuckie wrote:Ja imam 1.9jtd 115ks stilo 2 vrata, koja je to motorchina, potrosnja 5-6l.
I...I...I ????
Koliko ga imas i kako ti se pokazao. 6-7 u gradu ?
Kako sta gdje
Pridjem ti pivu
-
Chuckie
#1664 Re: FIAT KONZUMENTI
Imam ga od 2008, godiste je 2005, malo je nepregledan u voznji u rikverc zbog zadignutog guza ali je u svemu ostalom odlican, gradska voznja nesto iznad 6l, vani standardno 5.5l. Redovno na servisu u Vitezu kod Sofe i auto slusa ko bombona. Motor je prosto fantazija, narocito uzbrdo, kad osjetis zvuk turbine i kad te zaljepi uz sjediste kad opalis po gasu. I ja sam bio skeptik kad sam kupovao prvog dizela, ali vjeruj da svo drustvo koje vozi novije vw autice ostane prijatno iznenadjeno sjedne u njega.
- ElRe
#1665 Re: FIAT KONZUMENTI
1.4 8V Grande ti nece nista biti stedljiviji u gradu od trenutnog vozila, to je u pola litra.
1.3 Mjet je vec druga prica.
1.3 Mjet je vec druga prica.
- ElRe
#1666 Re: FIAT KONZUMENTI
Sta je mil?LeKo wrote: 2. Zaprljanost turbine (1,2,3,4 pun gas, ako u 4.toj upali mil turbina je zaprljana)
Meni ujutru kad upalim, prvih par min nesto svili...Zamijenjen je zupčasti, španer mikroremena?
Inace nista ne lupa.
Leko da li je i tvoja 1.9 JTD, 85KW?
- Ringhio
#1667 Re: FIAT KONZUMENTI
Chuckie wrote:Imam ga od 2008, godiste je 2005, malo je nepregledan u voznji u rikverc zbog zadignutog guza ali je u svemu ostalom odlican, gradska voznja nesto iznad 6l, vani standardno 5.5l. Redovno na servisu u Vitezu kod Sofe i auto slusa ko bombona. Motor je prosto fantazija, narocito uzbrdo, kad osjetis zvuk turbine i kad te zaljepi uz sjediste kad opalis po gasu. I ja sam bio skeptik kad sam kupovao prvog dizela, ali vjeruj da svo drustvo koje vozi novije vw autice ostane prijatno iznenadjeno sjedne u njega.
Postao sam zainteresovan, kako za dijelove, cijena odrzavanja, koji kvarovi se pojavljuju, i ako budem uzimao na sta da obratim paznju ?
-
Chuckie
#1668 Re: FIAT KONZUMENTI
Ne znam stvarno što se tiče dijelova, većih popravaka nisam imao, ali čuo sam od ljudi na servisu da su originalni dijelovi koje ti zbavljaju iz italije poskupi, uostalom kao i kod svih relativno novijih vozila.
- ElRe
#1669 Re: FIAT KONZUMENTI
Za Stila imas dijelova u svakom boljoj prodavnici rezervnih dijelova u Sa.
- 0038733
#1670 Re: FIAT KONZUMENTI
HITNO POTREBNA POMOC!!!
Fiat Punto, 2000. god. benzinac 1.2 (8 ventila) - potrebna mi je korpa sa benzinskom pumpom na rezervaru...! Znam da se ne moze kupiti polovno sama korpa (ona mi samo treba) nego vecina otpada prodaje sa pumpom!! Ali ni to nije problem...zvao sam vecinu otpada i nigdje ne mogu da nadjem!! popagajte kako znate...
Pozz!!!
Fiat Punto, 2000. god. benzinac 1.2 (8 ventila) - potrebna mi je korpa sa benzinskom pumpom na rezervaru...! Znam da se ne moze kupiti polovno sama korpa (ona mi samo treba) nego vecina otpada prodaje sa pumpom!! Ali ni to nije problem...zvao sam vecinu otpada i nigdje ne mogu da nadjem!! popagajte kako znate...
Pozz!!!
- Skyfox
#1671 Re: FIAT KONZUMENTI
Postoji li u Sarajevu ovlasteni Fiatov servis?Chuckie wrote: Redovno na servisu u Vitezu kod Sofe i auto slusa ko bombona.
- testovi
#1672 Re: FIAT KONZUMENTI
korpa ? mislis kuciste benziske pumpe ?0038733 wrote:HITNO POTREBNA POMOC!!!
Fiat Punto, 2000. god. benzinac 1.2 (8 ventila) - potrebna mi je korpa sa benzinskom pumpom na rezervaru...! Znam da se ne moze kupiti polovno sama korpa (ona mi samo treba) nego vecina otpada prodaje sa pumpom!! Ali ni to nije problem...zvao sam vecinu otpada i nigdje ne mogu da nadjem!! popagajte kako znate...![]()
Pozz!!!
moze se kupit posebno pregledaj malo otpade 30ak km kosta
kuciste pumpe na fiat puntu moze bit problem i vecini se desilo da napukne
jel ti gubi gorivo ? na kojem dijelu ? osjetis li miris goriva u i van auta ?
jesi pokuso da zalijepis ?
- 0038733
#1673 Re: FIAT KONZUMENTI
Kuciste - korpa...to je to!! Na to sam mislio...Gorivo se osjeti i unutra i van auta!!! Potrosnja povecana...znaci, trazio sam i zvao na jedno 15-ak otpada (u Sa i van grada), nema nigdje...trenutno! Ali meni treba sto prije...jbg.! Vjerovatno cu sutra pokusati zalijepiti, ali to i nije dugorocno rjesenje...jer benzin nagriza mjesto gdje se lijepilo i prije ili kasnije opet pocne curiti!testovi wrote:korpa ? mislis kuciste benziske pumpe ?0038733 wrote:HITNO POTREBNA POMOC!!!
Fiat Punto, 2000. god. benzinac 1.2 (8 ventila) - potrebna mi je korpa sa benzinskom pumpom na rezervaru...! Znam da se ne moze kupiti polovno sama korpa (ona mi samo treba) nego vecina otpada prodaje sa pumpom!! Ali ni to nije problem...zvao sam vecinu otpada i nigdje ne mogu da nadjem!! popagajte kako znate...![]()
Pozz!!!
moze se kupit posebno pregledaj malo otpade 30ak km kosta
kuciste pumpe na fiat puntu moze bit problem i vecini se desilo da napukne
jel ti gubi gorivo ? na kojem dijelu ? osjetis li miris goriva u i van auta ?
jesi pokuso da zalijepis ?
P.S. Ne prodaju samo kuciste...samo sa pumpom! Cijena je od 50 do 100KM, zavisno gdje i zavisno da li je pumpa ispravna ili ne!
- testovi
#1674 Re: FIAT KONZUMENTI
mis mo isto isli na otpad kod surde u semizovac i nasli kuciste za 30km ali bilo ljepljeno tj nove dizna postavljene i zaljepljene uzeli to i kod majstora mastor kaze ne msijem na ovo ljepljeno navuc crijevo jer moze puc prilikom navljacenja
i vratimo na otpad to i vrate nam pare ali smo prvo dogovorili ako nam to ne bude odgovaralo da mozemo vrait
drugu smo lijepili na puntu 1999 prije nekih 2 mjeseca i jos traje ne popusta
u velesicima peni plus blizu kase ima kao stalak tu ces nac dvokomponentno ljepilo cijena je je između 2,5 i 4km eto kolko je proslo kako smo zalijepili da sam i cijenu zaboravio
punto mu je trosio 10ak L i osjetio se benzin
nakon sto smo zalijepili potrosnja ne prelazi 7L
sve zavisi gdje je napuklo kuciste i da li ces ga moc zalijepit
provjeri surdu http://www.pik.ba/profil/surda/
i vratimo na otpad to i vrate nam pare ali smo prvo dogovorili ako nam to ne bude odgovaralo da mozemo vrait
drugu smo lijepili na puntu 1999 prije nekih 2 mjeseca i jos traje ne popusta
u velesicima peni plus blizu kase ima kao stalak tu ces nac dvokomponentno ljepilo cijena je je između 2,5 i 4km eto kolko je proslo kako smo zalijepili da sam i cijenu zaboravio
punto mu je trosio 10ak L i osjetio se benzin
nakon sto smo zalijepili potrosnja ne prelazi 7L
sve zavisi gdje je napuklo kuciste i da li ces ga moc zalijepit
provjeri surdu http://www.pik.ba/profil/surda/
-
LeKo
#1675 Re: FIAT KONZUMENTI
MIL je Malfunction Indicator Lamp ili ako ti je poznatije check engine lampica. Da, i kod mene je 1.9 jtd 85 kw.ElRe wrote:Sta je mil?LeKo wrote: 2. Zaprljanost turbine (1,2,3,4 pun gas, ako u 4.toj upali mil turbina je zaprljana)
Meni ujutru kad upalim, prvih par min nesto svili...Zamijenjen je zupčasti, španer mikroremena?
Inace nista ne lupa.
Leko da li je i tvoja 1.9 JTD, 85KW?
To što ti cvili ujutro se ne čini kao neki problem, najvjerovatnije kanali na pk kaišu ako je i on nov (dok se malo potroše trebalo bi da prestane) .