Kutak za ljubitelje matematike

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
ojha

#1651 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by ojha »

Dobri filmovi nellingtone.Ako se pogleda da u Srbiji imaju jednu ovaku skolu http://www.mg.edu.rs/sr/onama nije ni cudo da su uvijek u vrhu.Koliko para toliko muzike.
nellington

#1652 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

MG nekoliko godina sama popunjavala ekipu Srbije za IMO - to ne mogu ni II gimnazija ili Sarajevo college u BiH, niti MIOC u Hrvatskoj :)
teps

#1653 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by teps »

nellington wrote:MG nekoliko godina sama popunjavala ekipu Srbije za IMO - to ne mogu ni II gimnazija ili Sarajevo college u BiH, niti MIOC u Hrvatskoj :)
Ali zato valja njihovo skolsko proci :D
nellington

#1654 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Ne može biti teže nego u petrogradskoj FML 239 :D
nellington

#1655 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Vidjeli ste na internetu ili na nečijoj majici one zgodne implicitne jednačine čiji grafik predstavlja srce?

Jedan od primjera je ovaj:

Image

Can it get geekier? Of course. Sheldon i Leonard bi bili oduševljeni ovim:

Image
nellington

#1656 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Hipatija wrote:Zato ja matematiku nazivam "Božanskim jezikom" ( ne Božijim, da se ne uvrijede "zadrti" vjernici)!
Potpuno se slažem :) Kako ono reče Galilej, svijet je knjiga napisana jezikom matematike :)
nellington

#1657 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Hipatija wrote:Međutim, uvijek ima i ono - ali...
Zapazio sam u zadnje vrijeme na netu toliko pretjerivanja i zastranjivanja u tome ( više od Pitagorejaca), da i pojedine "pametne i obrazovane" ljude, matematičke istine vode u misticizam. Prosto ne umiju razlikovati stvarno od imaginarnog, moguće i realno!
Ne mogu reći da mi je jasan taj trend, ali je evidentan. Koliko god ne volim mainstream u ovom slučaju mi je drago da je dovoljno jaka i dominantna ta klasična struja koja gro matematičara drži u dobrom smjeru. Znam, neki genijalci, npr. Perelman, odlutaju (pogledati film Pi, sjajna introspekcija sudara svjetova matematike i mistike, numerologija i čega sve ne), ali srećom veliki broj ljudi ostaje na sigurnom. Nikad ne možemo sve spasiti, pogotovo ne danas kad je tolika količina informacija dostupna u par klikova.
nino90

#1658 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nino90 »

odlicna tema, svaka cast :thumbup:
pirmin

#1659 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by pirmin »

nellington wrote: Znam, neki genijalci, npr. Perelman, odlutaju (pogledati film Pi, sjajna introspekcija sudara svjetova matematike i mistike, numerologija i čega sve ne), ali srećom veliki broj ljudi ostaje na sigurnom.
Dugo se meracim da pogledam ovaj film ali ima nezgodan naziv za pronaci na netu. :)

"A Beautiful Mind" je isto za preporuciti ako slucajno postoji neko ko ga nije do danas pogledao. :thumbup:
pirmin

#1660 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by pirmin »

nellington wrote: ali srećom veliki broj ljudi ostaje na sigurnom.
Jedno onako vise filozofsko pitanje. :)
Sta je svrha tog "sigurnog"?

Da bi se doslo do neceg krucijalnog genije mora napustiti sferu sigurnoga, ultimativna
spoznaja ili sivilo prosjeka...izmedju ne postoje neke varijacije na temu.
Nauciti koketirati sa ludilom, mozda je to jedna od lekcija.

Pod utiscima sam filma pa malo tripujem :D
nellington

#1661 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

pirmin wrote:
nellington wrote: ali srećom veliki broj ljudi ostaje na sigurnom.
Jedno onako vise filozofsko pitanje. :)
Sta je svrha tog "sigurnog"?

Da bi se doslo do neceg krucijalnog genije mora napustiti sferu sigurnoga, ultimativna
spoznaja ili sivilo prosjeka...izmedju ne postoje neke varijacije na temu.
Nauciti koketirati sa ludilom, mozda je to jedna od lekcija.

Pod utiscima sam filma pa malo tripujem :D
Drago mi je da Pi pozitivno djeluje :D Ono što ću u nastavku iznijeti je izuzetno subjektivan stav i kao takav je podložan kritici svake vrste.

Za početak, podijelimo naučnike u tri skupine - prosječni, geniji prve vrste i geniji druge vrste. Prva skupina je najbrojnija i svoj doprinos može dati u tom sigurnom. Geniji prve vrste su oni koji postižu izuzetne rezultate i izvanredno razumiju ono čime se bave, pri čemu i oni idu ovim sigurnim putem.

Geniji druge vrste su oni koji napuste mainstream jer osjećaju - da, vjerujem da je prava riječ 'osjećati' a ne 'znati' u tom slučaju - osjećaju da imaju nešto revolucionarno da ponude svijetu.

Tih ljudi ima jako malo (zajedljivci bi rekli "nivo statističke greške") i redovno moraju trpjeti nerazumijevanje okoline i tromost, inerciju naučne javnosti. Danas postoje dva razloga za tu inertnost - prvi je oholost i uvjerenost u postojeće modele i teorije na kojim su akademici izgradili svoje naučne karijere. Drugi je crackpot science i olako napadanje autoriteta i fundamenata nauke od strane ljudi sa fiks-idejama.

Razlučivanje između crackpot science i stvarne revolucije koja se rađa je teško, posebno u doba interneta. Zanimljiv pokušaj (poluhumorističan - poluozbiljan) dao je J.C. Baez ovdje. Prosudite sami :)
nellington

#1662 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Odgovor na prvo pitanje: iz konteksta. Niko vas neće na kvizu pitati - iz vedra neba - čega je ovo jednačina. Kada se radi o konkretnom problemu, bilo da ga vi formulišete, bilo da je vama zadat - on ima određenu dimenzionalnost i prema njoj se dalje ravnate. x=0 je u jednoj dimenziji tačka, u dvije dimenzije pravac, u tri ravan - pa opet znamo na šta se misli u konkretnom problemu.

Što se drugog pitanja tiče, nešto mi u njemu ne štima. Šta podrazumijevate pod jednačinom kruga? Krug je dio ravni omeđen kružnicom, kakvu jednačinu očekujete za njega? Krug nije algebarska površ drugog reda koja nastaje selidbom jednačine kružnice u 3 dimenzije, ta površ je cilindar.

Sve tačke kruga, istini za volju opisuje nejednačina koja odgovara jednačini kružnice u kojoj je znak jednakosti zamijenjen znakom manje ili jednako.
nellington

#1663 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Da je trodimenzionalni prostor prostor najveće dimenzionalnosti, to bi bilo formalno dovoljno. Međutim, da bismo se 'ogradili' kako vi predlažete u općem slučaju n-dimenzionalnog prostora moramo reći 'sve ostale n-2 koordinate postavljamo na nulu'.
Sunrise00

#1664 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Sunrise00 »

znam da nellington nije fan ove 'romanticne' literature o matematici :D ali i mi smrtnici moramo od neceg poceti jel' :D

Image

obavezna literatura :D sad je zavrsih, odlicna :D prepreprezanimljiva :D
atko

#1665 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by atko »

Sunrise00 wrote:znam da nellington nije fan ove 'romanticne' literature o matematici :D ali i mi smrtnici moramo od neceg poceti jel' :D
:thumbup:
Masta je vaznija od znanja ;)
A.A.

:D
torres_el_nino

#1666 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by torres_el_nino »

pitanje za matematicare sax-a

koju osobinu odredjenog integrala koristimo pri izracunjavanju povrsine likova ?

:zzzz:
vanChuchie

#1667 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by vanChuchie »

I zapremine i zapremine. imal to veze sa kinematikom koju još nisam položio?
r_faruk

#1668 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by r_faruk »

zasto djeca mrze matematiku?

Problem je u profesorima i nacinu na koji djecu uvedu u svijet matematike. Dalje, na fakultetima je steta sto se ne rjesavaju konkretni problemi, radi se analiticki. Analiticka matematika ne rjesava probleme (govorim o tehnickim fakultetima). Diferencijalne jednacine koje opisuju promjene, koje opisuju strujanje zraka itd, se rjesavaju numericki. Radi se o stotinama hiljada jednacina, ne rijetko i milionima. Slazem se da treba znati osnove.............. ali ko ce se sad peglati sa integralima u svrhu racunanja povrsina, zapremina i sl. kada to vrlo lako mogu uraditi u cad- programima.

Na matematiku gledam na neki drugi nacin koji su mi ukazali pojedini profesori koji znaju sta rade i rjesavaju konkretne inzinjerske probleme.............

Recenica koja me strasno nervira:

"Ne smijete koristiti kalkulatore, jer ako nestane struje sta cete onda" :x
Ja_Ja

#1669 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Ja_Ja »

Ne znam jeli neko napisao ranije ali ev' ja cu sada: MRZIM MATEMATIKU!

U isto vrijeme smatram genijima sve koji je istinski kontaju.
ojha

#1670 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by ojha »

Hajmo znalci evo jedan zadatak: Neka su {a1 , a2 , . . . , a8} osam razlicitih brojeva iz skupa {1, 2, . . . , 16, 17}. Dokazati da postoji prirodan broj k takav da jednakost ai − aj = k ima bar tri razlicita rjesenja.
hasanamo

#1671 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by hasanamo »

meni je matematika najlaksi predmet..nikad ne ucim a uvijek imam 5..medjutim imam problem sa fizikom...i evo sad dali neko moze da mi pomogne..kodd siljastih tijela zasto je koncentracija najveca u siljku i kakav je raspored cestica..hvala
Keksich

#1672 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Keksich »

Ako misliš na površinsku gustinu el. naboja, kod ekvipotencijalnog sistema ona je mnogo veća kod šiljastih tijela zbog njihove manje površine, da bi se održao balans sistema. Možeš iz formula vidjeti da je to dvoje obrnuto proporcionalno.
NIN

#1673 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by NIN »

Tema ociscena, a Hipatija ima opomenu!
Hipatija

#1674 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Hipatija »

ojha wrote:Hajmo znalci evo jedan zadatak.
Evo, "znalci", od mene još lakši zadatak:
Neka je na sljedećoj slici PC = ct i PP' = vt = PD. Iskaži sin beta prim pomoću veličine n = c/v!
Image
Bušman

#1675 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Bušman »

Hipatija wrote:
ojha wrote:Hajmo znalci evo jedan zadatak.
Evo, "znalci", od mene još lakši zadatak:
Neka je na sljedećoj slici PC = ct i PP' = vt = PD. Iskaži sin beta prim pomoću veličine n = c/v!
Image
Rijesi postavljeni zadatak pa onda postavljaj sljedeci.
ojha wrote:Hajmo znalci evo jedan zadatak: Neka su {a1 , a2 , . . . , a8} osam razlicitih brojeva iz skupa {1, 2, . . . , 16, 17}. Dokazati da postoji prirodan broj k takav da jednakost ai − aj = k ima bar tri razlicita rjesenja.
Ovo je pravo jeben zadatak. Ali, nek se ovi mladji matematicari zamaraju. Rjesenje je relativno jednostavno kad se skonta. Krece se od pretpostavke da je skup sortiran od najmanjeg ka najvecem i pretpostavi se suprotno. Dodje se na kraju do zakljucka da vrijedi k=2,3,4,5.
Uglavnom, mislim da je ovo zadatak olimpijske tezine. Pravo je zafrkan za srednjoskolce koji ipak nemaju toliko znanja i iskustva.
Post Reply