KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
nela_13

#1651 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by nela_13 »

Elzana wrote:Mene danas zvali, testiranje za pripravnika, 13.12. Najprije ce biti pismeni test sa ponudenim odgovorima - ujutru, a ko prode test, bit ce pozvan u poslijepodnevnim satima na intervju. Receno mi je samo osnovna pitanja :? ali osnovna pitanja CEGA :?: :!: :-?
Znaci podijeljeni smo po grupama. Ni meni nije jasno sta spremiti :-? Ministarstvo ipak pokriva siroku oblast ljudskih prava, prava izbjeglica, prava djeteta.... koja su sad osnovna?? Kako god bilo, mislim da neko tu vec radi, pa proslo je 3 mjeseca od konursa :x
jaca-maca

#1652 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by jaca-maca »

maher_ wrote:
jaca-maca wrote:
desperate housewife wrote:jel zna neko kolko se uopšte dobije mjesečno ako se aplicira za ovaj konkurs od fzzz.ba, ako je bruto suma 460?
Markicu :lol:
Markica po markica.... :D
Nakupi se :lol:
Pravnik

#1653 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Pravnik »

da li neko zna kakva se pitanja inace postavljaju na usmenom intervjuu za mjesto pripravnika u tuzilastvu?
Smijalica_Sa

#1654 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Smijalica_Sa »

Pravnik wrote:da li neko zna kakva se pitanja inace postavljaju na usmenom intervjuu za mjesto pripravnika u tuzilastvu?

Da li su poceli pozivi za intervju i kada?
Puella_Ela

#1655 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Puella_Ela »

Ja sam danas zvala CISO (pri birou Novo Sarajevo). karijerna savjetnica mi je rekla da poslodavac dobija od federalnog zavoda 460KM i taj iznos je dužan dati nama - toliko, kaže ona, iznosi minimalna federalna plaća. a "caka" je u tome da poslodavac iz svog budžeta plaća nama doprinose (zdravstveno i mirovinsko).. prema ovom javnom pozivu, mi moramo dobiti iznos min. fed. plaće (a to je upravo 460 KM).
ona mi je predložila da to otvoreno kažem poslodavcu jer je moguće da će on, kada mu iz federalnog zavoda budu tražili pismenu potvrdu da će mi taj iznos isplaćivati kao plaću, odustati i onda ostajem bez poslodavca, a konkurs će biti zatvoren.

Ne želim nikome davati pogrešne informacije. ako je ovo krivo što sam napisala, onda su i mene slagali :)
ExNihilo

#1656 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by ExNihilo »

Puella_Ela wrote:J prema ovom javnom pozivu, mi moramo dobiti iznos min. fed. plaće (a to je upravo 460 KM).
Kako ne kontate da je ta min. fed. plata bruto iznos.

p.s. Ta "savjetnica" je teški krembil. Nek pogleda konkurs u kome crno na bijelo stoji da će se radniku "isplaćivati 460 bruto".
kokuz_sa

#1657 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by kokuz_sa »

pripravnik ce da dobije oko 315-320KM plate-NETO
poslodavac jedino moze da se smiluje pa da na taj iznos doda naknadu za prevoz i topli obrok, al tesko da ce koji dat i marke vise
ExNihilo

#1658 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by ExNihilo »

kokuz_sa wrote:pripravnik ce da dobije oko 315-320KM plate-NETO
poslodavac jedino moze da se smiluje pa da na taj iznos doda naknadu za prevoz i topli obrok, al tesko da ce koji dat i marke vise
To je to.
Pravnik

#1659 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Pravnik »

Smijalica_Sa wrote:
Pravnik wrote:da li neko zna kakva se pitanja inace postavljaju na usmenom intervjuu za mjesto pripravnika u tuzilastvu?

mene su jutros pozvali da sam prosla na usmenom i da dodjem u pon u 9 sati na usmeni.. KAKVA PITANJA BUDU NA USMENOM da li iko zna? hvala :)
Pravnik

#1660 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Pravnik »

Pravnik wrote:
Smijalica_Sa wrote:

mene su jutros pozvali da sam prosla na usmenom i da dodjem u pon u 9 sati na usmeni.. KAKVA PITANJA BUDU NA USMENOM da li iko zna? hvala :)
prosla sam na pismenom ne na usmenom sry :-)
mrtva kokoš

#1661 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by mrtva kokoš »

Ellinor wrote:
Puella_Ela wrote:J prema ovom javnom pozivu, mi moramo dobiti iznos min. fed. plaće (a to je upravo 460 KM).

p.s. Ta "savjetnica" je teški krembil. Nek pogleda konkurs u kome crno na bijelo stoji da će se radniku "isplaćivati 460 bruto".
sta ulazi u bruto a sta u neto, nista mi sad nije jasno :-)

koliko ce poslodavac uplacivati ukupno , doprinosa, osiguranja i penzionog a koliko ce
onaj ko bude zaposlen dobijati :-) gdje se topi ovih 460 KM na cemu :?

ja kontam da doprinosi i ostalo ide oko 300 KM a poslodavac mora da plati onoga koga zaposli 460 KM, koliko sam u krivu, jel to znaci da je poslodavac svakako u minusu par stoja :?
Smijalica_Sa

#1662 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Smijalica_Sa »

Pravnik wrote:
Smijalica_Sa wrote:

hehe ma razumijemo se :) Hvala na info :)
kokuz_sa

#1663 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by kokuz_sa »

mrtva kokoš wrote:
Ellinor wrote:

sta ulazi u bruto a sta u neto, nista mi sad nije jasno :-)

koliko ce poslodavac uplacivati ukupno , doprinosa, osiguranja i penzionog a koliko ce
onaj ko bude zaposlen dobijati :-) gdje se topi ovih 460 KM na cemu :?

ja kontam da doprinosi i ostalo ide oko 300 KM a poslodavac mora da plati onoga koga zaposli 460 KM, koliko sam u krivu, jel to znaci da je poslodavac svakako u minusu par stoja :?
bemu pa u srednjoj se uci sta je bruto a sta neto plata..
cak sta vise mislim da je na 99% faksova to spomenuto

Bruto-plata radnika sa svim
Neto-stvarna plata radnika koju primi na ruke/karticu itd

od Bruto plate se odbije
osiguranje, porez, naknada zanezaposlenost, uplati se PIO, zdravstveno itd itd

kad se sve to uradi ostane NETO plata

primjera radi..meni u firmi bila BRUTO plata 580KM..kad se odbije sve to..dobijem 390KM NETO plate
ExNihilo

#1664 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by ExNihilo »

Ja konfuzija :D

Hajmo polahko. :D

Minimalna plata u FBiH je oko 580 KM bruto. S obzirom da pripravnik dobiva 80% plate, minimalna plata za pripravnika je 580 * 0,8 = 464 KM bruto.

FZZZ daje 460 KM poslodavcima, dakle tačno koliko mora. Poslodavac će dobiti te pare i od njih platiti doprinose. Ono što ostane nakon doprinosa radnik će dobiti "na ruke". To je oko 300 markica.
desperate housewife

#1665 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by desperate housewife »

problem je što nemamo konkretnu informaciju koliki PROCENAT od BRUTO PLATE ide na OSIGURANJE, DOPRINOSE ITD ITD. Zna li neko gdje se taj procenat može naći/ pročitati :shock:
newklear

#1666 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by newklear »

Pravnik wrote:
prosla sam na pismenom ne na usmenom sry :-)

kada si bila na pismenom, koji dan?
newklear

#1667 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by newklear »

desperate housewife wrote:problem je što nemamo konkretnu informaciju koliki PROCENAT od BRUTO PLATE ide na OSIGURANJE, DOPRINOSE ITD ITD. Zna li neko gdje se taj procenat može naći/ pročitati :shock:
Nemoj mi vjerovati 100% ali taj procenat se kreće između 65-67% (tako sam čuo)
kokuz_sa

#1668 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by kokuz_sa »

doprinosi IZ nezaposlenosti 1.5%-8.30Km
doprinosi NA nezaposlenost 0.5%-2.8KM

doprinosi IZ pio-17% 93.9KM
doprinosi NA PIO-6%-33.20KM
doprinosi IZ zdravstvenog osiguranja 12.5%-69KM
doprinosi NA .....4%-22.10KM
porez-10%
osiguranje 5KM
ExNihilo

#1669 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by ExNihilo »

kokuz_sa wrote:doprinosi IZ nezaposlenosti 1.5%-8.30Km
doprinosi NA nezaposlenost 0.5%-2.8KM

doprinosi IZ pio-17% 93.9KM
doprinosi NA PIO-6%-33.20KM
doprinosi IZ zdravstvenog osiguranja 12.5%-69KM
doprinosi NA .....4%-22.10KM
porez-10%
osiguranje 5KM
plus vodna naknada, prirodne nesreće i podsticaji 1,5 %
nermaa

#1670 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by nermaa »

Ma ljudi nije problem u parama, samo da je naci poslodavca, da imam tu 1 godinu radnog iskustva, pa neka mi daju neki minimalac. :)
ExNihilo

#1671 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by ExNihilo »

Koliko prođe vremena, aproksimativno, dok se ne popune ova mjesta za poslodavce? :) Drugim riječima, koliko se ima fajde da se poslodavac nađe? Ima li neko iskustva.
Pravnik

#1672 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Pravnik »

zar nije 2g? radila sam test u srijedu
pitanje

#1673 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by pitanje »

Da li neko zna pozivaju li u Tužilaštvu sve na usmeni na isti dan?
Tek da znam je li to ko je prošao bilo definitivno poznato u petak.
Hvala!
Mariella

#1674 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Mariella »

Ellinor wrote:Koliko prođe vremena, aproksimativno, dok se ne popune ova mjesta za poslodavce? :) Drugim riječima, koliko se ima fajde da se poslodavac nađe? Ima li neko iskustva.
Ne mogu ti pomoci, al da dodam pitanje :mrgreen: Mene zanima nakon sto se preda dokumentacija, koliko ce njima trebati da sve to potpisu i ovjere :roll:
ExNihilo

#1675 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by ExNihilo »

Mariella wrote:
Ellinor wrote:Koliko prođe vremena, aproksimativno, dok se ne popune ova mjesta za poslodavce? :) Drugim riječima, koliko se ima fajde da se poslodavac nađe? Ima li neko iskustva.
Ne mogu ti pomoci, al da dodam pitanje :mrgreen: Mene zanima nakon sto se preda dokumentacija, koliko ce njima trebati da sve to potpisu i ovjere :roll:
De mi bona na pm odgovori :lol:
Post Reply