BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

heckler

#1651 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

ins wrote:U namjenskoj industriji mjesecni podatak ne igra posebnu ulogu, jer je to specifican izvoz. Ne salju se redovne kolicine, vec po kontigentima, tako da se treba gledati period od 6 ili 12 mjeseci
Ma sve je jasno, ali u nedostatku konkretnijih vijesti a ne zeleci naprdjivati o tome ko ce nam prije priletiti pomoci NATO iz Aviana ili Turci stavljam ovo malo infosa sto procuri pa taman i nebili jako relavantni.
gereb_stari

#1652 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by gereb_stari »

Neka me neko ispravi:

Zar nije bolje, ako namjenska industrija bude docekala bolja vremena, te ako to opet postepeno postane respektabilna industrijska grana; da se ona skoncentrise oko sarajeva i Vogosce?

Nevidim smisao toga da imamo namjensku industriju gdje je jedna kompanija totalno ovisna od druge a da su toliko udaljene jedna od druge. Recimo:

Binas Bugojno nemoze bez Gorazda; Pretis nemoze bez Gorazda, Igman Konjic nemoze bez Gorazda. BNT Travnik nekako i razumijem oposto su joj polu-fabrikati vezani za Zenicu manje vise.

Ali zar nije najbolje; kada nekada postanemo ozbiljnija i pravna drzava te kada se namjenksa industrija oporavi jos vise; za 5, 10 ili 15 godina... da se jednostavno sve premjesti u Sarajevo i okolo Sarajeva i da se ukopa u zemlju kao sto je to slucaj sa UNIS Pretisom te da se te fabrike solidno povezu sa malim vozicima ili nesto u tom smislu.

Tito je racunao sa tim da se te fabrike nalaze u BiH gdje su zasticene tako da bi se mogla JNA naoruzavati ako bi je Rusi napali. Ta taktika dakle vise nema smisla jer Bugojna i Gorazde su vec na dometu potencijalnih neprijateljskoh snaga. Tako da jedina solucija je po meni jednostavno sve smjestiti u Sarajevo.

Znaci sve da je okolo Pretisa ukopano u brda i fino povezano; po meni bi to bilo idealno.

Image
Bodkin

#1653 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Bodkin »

A sta mislis koliko to kosta ? Drugo, sta ces sa radnicima? Trece, jedna diverzija i gotovo
gereb_stari

#1654 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by gereb_stari »

Bodkin wrote:A sta mislis koliko to kosta ? Drugo, sta ces sa radnicima? Trece, jedna diverzija i gotovo
Pa kosta mnogo svakako. Mozda 100 miliona dollara. Ali slazemo se valjda da vojna industrija nece imati osim ekonomske vrijednosti nikakvu drugu vrijednost u smislu odbrane ako bude ovako organizovana.

Dakle Tito je tako razbacao fabrike u periferne dijelove jer je se bojao da Rusija ne trehne atomsku bombu ili nekoliko njih cime bi otisla i namjenska industrija sva u helac ukoliko bi bila skoncentrisana na jedno mjesto.

Danas je situacija drugacija jer svi znamo da bi Gorazde bilo bombardovano a time bi se sva namjenska industrija BiH jednim potezom nokautirala.

Sa druge strane znamo da je Energoinvest strucnjak u izgradnji podzemnih baza jer je iste baze pravio za Irak. Tako da se moze stimulisati u buducnosti ta firma a istovremeno se moze osigurati vojna industrija na pravi nacin.

Sta cemo sa radnicima? Mislim da je to najlaksi problem. Radnici bi se premijestili s afirmama u Sarajevo a za uzvrat bi se Gorazdu i Bugojnom dalo neke beneficije u smislu drzavne pomoci ili bi se mlijekare ili fabrika namjestaja iz sarajeva recimo premijestile tamo.

Vojna Industrija ima pored ekonomske vaznosti i sigurnosnu vaznost. Ali tek nakon sto se srede neke osnovne stvari. Jer treba se po meni ta industrij aorganizovati na totalno drugaciji nacin posto Titov koncept iz hladnog rata vise nije relevantan. Najveca opasnost dolazi iz Srbije.
155_mm

#1655 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Stvarno je lose sto je proizvodnja inicijalnih kapisli u gorazdu. Na tako strateski vaznom mjestu za velikosrpske planove. Gledano sa tacke cijelokupne namjenske industrije i potrebe mogucnosti rada u potpunom okruzenju tvornica inicijalni kapisli bi trebala biti u hadzicima a tvornica upaljaca iz bugojna u ilijasu. Proizvodnja baruta i eksploziva bi trebala biti u brezi. To bi znacilo efikasnu povezanost svih tvornica elektrificiranom prugom i mogicnost razmijene sirovina i poluproizvoda i u uslovima oskudjevanja sa naftom. A opet tvornice nebi bile sve na jednom mjestu.
Nazalost u zadnjih 15 godina bosnjani nisu uspijeli sacuvati ni ono sto su od tite naslijedili a kamoli da su sta reorganizirali ili unaprijedili.

Mogucnosti i potencijala da bosnjani imaju efikasnu namjensku industriju itekako ima jedino fali politicke volje malo truda i pameti. Cak bi se mogle nadoknaditi ove izgubljene godine da neka od uticajnih grupa napokon hoce da prepozna znacaj ove industrije za buducnost kao sto su to uradili u srbiji. Oni se polako ali sigurno pripremaju za drugo poluvrijeme samo sto mi to ne vidimo a oni pokvareni nece da nam to nacrtaju.
gereb_stari

#1656 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by gereb_stari »

Jasno je kao dan da je ta razbacanost vojne industrije besmislena. Vojna industrija moze komotno biti sva locirana na jednom mjestu.

Recimo u toku proslog rata Srbi nisu nista mogli Igmanu Konjicu i tu su je se proizvodila municija za ARBIH cijelog rata. Razlog je sto je Konjic bio previse daleko od entitetske linije, nisu ga imali na oku a jos je ta fabrika ispod zemlje.

Tako da ako se jednostavno sve premijesti u Vogoscu; imas sa jedne strane Sarajevo; sa druge strane brezu i Ilijas, imas putnu komunikaciju perfektnu do Zenice i sve te fabrike mogu fino biti u jednom krugu oko Vogosce u brdima ukopane. To je neko moje misljenje.

Fabrika sljemova i pancira za vojsku moze ostati u Hadzicima a Igman Konjic moze ostati u Konjicu jer je tu na sigurnom.

U principu jedino sto se treba uraditi je da se Binas Bugojna i vojna industrija Gorazda premijesti u Sarajevo. Znaci to su dvije fabrike i nekih 1000 radnika i sve je rijeseno.

Mislim da sve treba poceti sa dobrim vojnim novinarstvom. Gdje nema profesionalnih novinara koji se bave ovom tematikom nema ni interesa u siroj javnosti a to znaci da nema ni pritiska na politicare.
burekodsira

#1657 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by burekodsira »

neozbiljni ste i padate u mastu jbg, ima li i ko punoljetan ovdje tj da ga je proso pubertet?
155_mm

#1658 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

burekodsira wrote:neozbiljni ste i padate u mastu jbg, ima li i ko punoljetan ovdje tj da ga je proso pubertet?
Ne moras nikom ovdje objasnjavati da ce bosanska namjenska industrija prije propasti nego biti izmjestena na sigurno mjesto pod novim uslovima. Pogotovo ne sa omalovazavanjem forumasa proglasavajuci ih balavurdijom. Znaci neko ko razmislja dali bi namjenska industrija funkcionisala u ratnim uslovima je nabrijani pubertetlija.

Pa mi pored vlastite tvornice baruta u vitezu kupujemo barut iz srbije. O vlastitoj proizvodnji vojnog eksploziva koji takodje uvozimo iz srbije niko i ne razmislja (ili kako bi ti rekao masta). Niko ne ocekuje da ce neko od odgovornih ozbiljno raditi na novom razmjestaju namjenske industrije sto ne znaci da to ne bi bilo potrebno.
burekodsira

#1659 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by burekodsira »

ja sam konkretno mislio na te ideje premjestanja kompletne industrije u Sarajevo :-)
andromeda101

#1660 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Što premještati sve u Sarajevo?

Šta onda s USK?

Što ne imati više tvornica umjesto premještati i bubati sve u Sarajevo?

Hoće li svi građani BiH živjeti u Sarajevu?

Hoćemo li stimulirati da se svi zbiju u Sarajevo, ko hebe sve ostale dijelove u BiH?
gereb_stari

#1661 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by gereb_stari »

andromeda101 wrote:Što premještati sve u Sarajevo?

Šta onda s USK?

Hoćemo li stimulirati da se svi zbiju u Sarajevo, ko hebe sve ostale dijelove u BiH?
Iz strateskog cilja uvijek se valjda odredjena industrija skoncentrise na jedno mjesto jer to smanjuje troskove. Recimo ako GINEX GORAZDE producira upaljace za municiju onda valjda nema smisla da se ta fabrika nalazi 100 kilometara od fabrike gdje se prave metci i 200 kilometara od fabrike gdje se prave granate, mortiri itd?

To je imalo smisla jedino za vrijeme hladnog rata jer je se smatralo da ukoliko se sve skoncentrise na jedno mjesto da ce jedna atomska bomba to sve moci onesposobiti.

Danas nema vise hladnog rata i veca je opasnost da neko baci obicnu granatu na GINEX ili Binas Bugojno i time unisti cijelu jednu industriju.

USK nema nikakve vojne industrije kolko ja znam..
TheMule

#1662 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

gereb_stari wrote:
andromeda101 wrote:Što premještati sve u Sarajevo?

Šta onda s USK?

Iz strateskog cilja uvijek se valjda odredjena industrija skoncentrise na jedno mjesto jer to smanjuje troskove. Recimo ako GINEX GORAZDE producira upaljace za municiju onda valjda nema smisla da se ta fabrika nalazi 100 kilometara od fabrike gdje se prave metci i 200 kilometara od fabrike gdje se prave granate, mortiri itd?

To je imalo smisla jedino za vrijeme hladnog rata jer je se smatralo da ukoliko se sve skoncentrise na jedno mjesto da ce jedna atomska bomba to sve moci onesposobiti.

Danas nema vise hladnog rata i veca je opasnost da neko baci obicnu granatu na GINEX ili Binas Bugojno i time unisti cijelu jednu industriju.

USK nema nikakve vojne industrije kolko ja znam..

Problem je u tome sto u kapitalizmu profit diktira sve, pa i lokaciju. Naravno, vlada bi mogla kroz sankcije i povlastice to srediti, ali u raskomadanoj drzavi, losoj ekonomiji, tesko.

Jedina varijanta je da se pojavi drugi kapitalista koji ce svoju tvornicu otvoriti u Sarajevu.
lajkujMe

#1663 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by lajkujMe »

Sa juznom korejom je to zbijanje vrlo dobro funckionisalo sve im je u Seulu a napravili su veliku putno-zeljeznicku mrezu koja povezuje citavu drzavu sa seulom
Ammaar

#1664 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Ammaar »

gereb_stari wrote:Neka me neko ispravi:

Zar nije bolje, ako namjenska industrija bude docekala bolja vremena, te ako to opet postepeno postane respektabilna industrijska grana; da se ona skoncentrise oko sarajeva i Vogosce?

Nevidim smisao toga da imamo namjensku industriju gdje je jedna kompanija totalno ovisna od druge a da su toliko udaljene jedna od druge. Recimo:

Binas Bugojno nemoze bez Gorazda; Pretis nemoze bez Gorazda, Igman Konjic nemoze bez Gorazda. BNT Travnik nekako i razumijem oposto su joj polu-fabrikati vezani za Zenicu manje vise.

Ali zar nije najbolje; kada nekada postanemo ozbiljnija i pravna drzava te kada se namjenksa industrija oporavi jos vise; za 5, 10 ili 15 godina... da se jednostavno sve premjesti u Sarajevo i okolo Sarajeva i da se ukopa u zemlju kao sto je to slucaj sa UNIS Pretisom te da se te fabrike solidno povezu sa malim vozicima ili nesto u tom smislu.

Tito je racunao sa tim da se te fabrike nalaze u BiH gdje su zasticene tako da bi se mogla JNA naoruzavati ako bi je Rusi napali. Ta taktika dakle vise nema smisla jer Bugojna i Gorazde su vec na dometu potencijalnih neprijateljskoh snaga. Tako da jedina solucija je po meni jednostavno sve smjestiti u Sarajevo.

Znaci sve da je okolo Pretisa ukopano u brda i fino povezano; po meni bi to bilo idealno.

Image
Ammaar

#1665 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Ammaar »

Image
Zar nije logicnije smjestiti sve u i okolo Zenice, jer Sarajevo je i dalje fakticki opkoljen grad ukoliko dodje do nastavka rata Zenica je sigurnija i povezenija sa slobodnim dijelovima BIH
gereb_stari

#1666 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by gereb_stari »

Ammaar wrote:

Image
Zar nije logicnije smjestiti sve u i okolo Zenice, jer Sarajevo je i dalje fakticki opkoljen grad ukoliko dodje do nastavka rata Zenica je sigurnija i povezenija sa slobodnim dijelovima BIH
Objasni mi kako je sarajevo opkoljeno? :-) :-)
155_mm

#1667 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

GINEX je lociran u gorazdu jer se time nasao izmedju uzica i konjica gdje su se u SFRJ nalazile tvornice pjesadijske municije. I danas GINEX radi za PPU kao i za IGMAN. U uslovima SFRJ je gorazde bilo idealno mjesto za GINEX danas je gorazde najgore mjesto za GINEX. Uzalud se je nadati da ce doci do premjestaja tvornica namjenske industrije. Nema za to razumijevanja ni u narodu ni medju politicarima. Lakse je zapjevati "help baznija" kad zagusti nego danas premjestati fabrike od kojih ovisi biloski opstanak naroda.

Ima nekoliko stvari koje su se morale uraditi ako se planira opstati na ovim prostorima nazalost do danas nije uradjeno nista od toga. Nema se vremena zbog borbe za vlast a izgleda ni potrebe jer vecina stanovnistva vjeruje da ce nas braniti nato i turci.
gereb_stari

#1668 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by gereb_stari »

155_mm wrote:GINEX je lociran u gorazdu jer se time nasao izmedju uzica i konjica gdje su se u SFRJ nalazile tvornice pjesadijske municije. I danas GINEX radi za PPU kao i za IGMAN. U uslovima SFRJ je gorazde bilo idealno mjesto za GINEX danas je gorazde najgore mjesto za GINEX. Uzalud se je nadati da ce doci do premjestaja tvornica namjenske industrije. Nema za to razumijevanja ni u narodu ni medju politicarima. Lakse je zapjevati "help baznija" kad zagusti nego danas premjestati fabrike od kojih ovisi biloski opstanak naroda.

Ima nekoliko stvari koje su se morale uraditi ako se planira opstati na ovim prostorima nazalost do danas nije uradjeno nista od toga. Nema se vremena zbog borbe za vlast a izgleda ni potrebe jer vecina stanovnistva vjeruje da ce nas braniti nato i turci.
Dali je Ginex bar ukopan u zemlju?
155_mm

#1669 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Ne znam ali pretpostavljam da nije jer sam podavno citao o nekom podzemnom bunkeru JNA u okolini gorazda gdje bi trebao biti smjesten GINEX u slucaju rata. U tom bunkeru danas srbi uzgajaju gljive navodno.
gereb_stari

#1670 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by gereb_stari »

Cuj gljive.... :? Ma ja nek se grade dzamije jebo vojnu industriju pa ce opet biti "

"help baznia people oh noah"
ad0o

#1671 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ad0o »

gereb_stari wrote:Cuj gljive.... :? Ma ja nek se grade dzamije jebo vojnu industriju pa ce opet biti "

"help baznia people oh noah"
sta ti smetaju dzamije i kakve veze one imaju sa vojnom industrijom
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1672 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by JoseMujica »

šuti ba ne ofiraj nas....to su nam skriveni raketodromi
155_mm

#1673 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ni ja ne kontam ove zavidnike sto neuspijeh bosnjaka svaljuju na islamsku zajednicu. pa ako je iko uspijesan u svom biznisu to je IZ. oni su svu svoju infrastrukturu koja im je porusena u ratu obnovili i jos unaprijedili. uspijeli su privuci veliki broj stranih investitora za neke svoje objekte. oni su najuspijesniji u svom biznisu. oni nisu krivi sto njihov biznis najmanje pomaze kad susjedi ponovo pozele nase krvi.

a to sto taj uspijeh nije ponovljen i u drugim sektorima kao sto je namjenska industrija, prehrambena industrija, zeljeznica, policija, OS BiH, skolstvo, zdravstvo obratite se svojim miljenicima: "salkinom malom", "alijnom malom", "samackom maticaru", "lepom haretu", "onom sto je dos'o sa plasticnom kesom" i da ne nabrajam dalje vjerujem da ce svak prepoznati svoga.
a oni koji nemaju svoga miljenika (ne glasaju nikako) nek se poklope sa usima i nek cute jer takvi onda nemaju pravo glasa ni na forumu :)
madner

#1674 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Mudro zboris, no IZ sebe ne smatra udruzenjem pcelara tako da ipak ima malo veci uticaj po svojoj prici.
I taj uticaj je direktno iskoristila da dio sredstava odvoji za sebe. Kakve fajde imamo od toga je druga prica.

Uglavnom, Sarajevo u slucaju rata nije u okruzenju.

Naredni rat, ako ga bude, nece biti kao prosli. Bice kratak i ili ce RS nestati ili ce postati nezavisna. Namjenska industrija ce biti bitna za pripremu, no nece imati nekog uticaja nakon izbijanja sukoba.
155_mm

#1675 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ma nemojte biti naivni da je cilj srbije samo oni danasnjih 49% zvanih republika s. samo da napomenem da je bosna bila nestala sa mape svijeta i da nije bilo WW2 nebi ni bilo bosne danas. vjerovatno bi se i rijeka bosna danas zvala srbica ili tako slicno.
Image

takodje ne treba biti naivan da ce srbija ponoviti greske iz devedesetih. vidjeli su i oni da apsolutna vojna nadmoc nije dovoljna ako svijetske prilike nisu naklonjene tvojim ciljevima. jednostavno nisu vidjeli koliko se svijet promijenio od 1918. pa im je NATO morao otvarati oci. njihova trenutna strategija je jednostavna cekati povolju situaciju u svijetu a dotle razvijati namjensku i prehrambenu industriju a bosnu mrcvariti i ekonomski i politicki i slabiti OS BiH sto vise. naravno nisu oni sigurni da ce ova strategija upaliti ali drugo im nista trenutno i ne prostaje.

a kako ce biti kad se politicke, vojne i ekonomske prilike u svijetu promijene to niko nezna. mozda srbija i hrvatska budu vise strahovali za opstanak nego bosna. jer netreba zaboraviti da i drugi imaju neke svoje zahtjeve na ovom podrucju ne samo srbija i hrvatska (bugari, rumuni, madjari, austrijanci, italijani)
Post Reply