Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Euridika wrote:
Zar još stoje te slike?
Ja sam se nekako nadala da odavno skupljaju prašinu u nekom podrumu...
Ne znam iz kojeg si doba (ovo zvuci kao da si dinosuaur ), ali mislim da stoji. Ima ih jako puno, s tim da naravno više ti i tvoja raja niste u centru pažnje nego u nekom sporednom hodniku.
Ako želiš napiši ime i/ili ak. godinu u pp pa ću ti te uslikati.
Ja sam diplomirala prije 10-tak godina, ali nema potrebe da me slikaš. Više sam se začudila da to nisu maknuli, nekako sam mislila da ih drže po cca 3 godine i onda s noge na nogu...
Btw, koliko sad studenata ostvari prosjek >= 9 (u prosjeku)?
Euridika wrote:Btw, koliko sad studenata ostvari prosjek >= 9 (u prosjeku)?
Za I ciklus, prošle godine je 6 studenata diplomiralo sa prosjekom >= 9.5, i 9 studenata sa prosjekom izmedju 9.0 i 9.5.
Za II ciklus, 4 studenta sa prosjekom >= 9.5 i 10 studenata sa prosjekom izmedju 9.0 i 9.5.
Ovo je prema onom pdf-u sa unsa.ba što sam nekad prije okačio ovdje. Za ranije godine mislim da je slično, a može se i lahko provjeriti.
Znači, cca 15 po ciklusu (pretpostavljam da dio onih koji imaju visok prosjek na I ciklusu, imaju i na drugom?)... U mojoj generaciji nas je bilo 10 s tim prosjekom (tad su svi prosjeci bili 9.0 - 9.5, prosjek iznad 9.5 je bio skoro pa misaona imenica - samo za iznimno rijetke; ovo je sve bilo prije Bolonje), i dobro se sjećam da su svi profesori tad bili iznenađeni koliko nas je (prije toga bi bilo max 4-5 po godini).
Treba mi jedna informacija postavila sam ovu temu na forumu ali niko ne odgovara, pa možda ovdje nađem odgovore.
Uglavnom mene interesuje može li se stručni ispit za inženjer elektrotehnike (odsjek računarstvo i informatika) polagati u Banja Luci, da li taj ispit važi kod nas u FBiH, koliko košta ispit, da li imaju neke skripte po kojima se sprema? I je li ova stranica http://adu.vladars.net/latn/?page=21 ustvari za taj ispit?
Treba mi jedna informacija postavila sam ovu temu na forumu ali niko ne odgovara, pa možda ovdje nađem odgovore.
Uglavnom mene interesuje može li se stručni ispit za inženjer elektrotehnike (odsjek računarstvo i informatika) polagati u Banja Luci, da li taj ispit važi kod nas u FBiH, koliko košta ispit, da li imaju neke skripte po kojima se sprema? I je li ova stranica http://adu.vladars.net/latn/?page=21 ustvari za taj ispit?
Euridika wrote:
Zar još stoje te slike?
Ja sam se nekako nadala da odavno skupljaju prašinu u nekom podrumu...
Ne znam iz kojeg si doba (ovo zvuci kao da si dinosuaur ), ali mislim da stoji. Ima ih jako puno, s tim da naravno više ti i tvoja raja niste u centru pažnje nego u nekom sporednom hodniku.
"Da se razumijemo: nemam nikakve veze sa ETFom u smislu da sam profesor ili asistent sa pomenutog fakulteta i ne smatram da je sve 'bajno i krasno'. Čak naprotiv, jedan od najvećih 'kritičara' nekih stvari na ETFu sam (među svim ljudima/kolegama koje poznajem) ali ove stvari koje ovdje pišete su sve samo ne istina. O tome šta meni smeta i šta ja smatram pogrešnim ću u nekom od narednih postova - obzirom da trenutno ima više nego dovoljno materijala za diskusiju."
nargila.ba wrote:
"Da se razumijemo: nemam nikakve veze sa ETFom u smislu da sam profesor ili asistent sa pomenutog fakulteta i ne smatram da je sve 'bajno i krasno'. Čak naprotiv, jedan od najvećih 'kritičara' nekih stvari na ETFu sam (među svim ljudima/kolegama koje poznajem) ali ove stvari koje ovdje pišete su sve samo ne istina. O tome šta meni smeta i šta ja smatram pogrešnim ću u nekom od narednih postova - obzirom da trenutno ima više nego dovoljno materijala za diskusiju."
Koga li ti saltas ovdje zivo me interesuje?
Joj Bože, uzmi me sebi, kako sve genijalnih ljudi ima ne želim više živjeti.
Hmm... nisam profesor, nisam asistent na ETFu... šta misliš, da možda nisam (bio) student? Inače, samo profesori i asistenti hodaju fakultetom, studenti ne. Jesi ti siguran da si završio ETF? Da nisi možda FIT distance learning?
Samo opušteno, meni nešto nije jasno. Naime, ti nargila.ba kažeš da nisi profesor niti asistent, već si bio student a prije toga kažeš kolegici "Ako želiš....uslikati" pa me zanima, čisto informativno, koje su to sve fotke dostupne na ETF-u? Ono, ima li možda fotki i od nas, ETF-ovih metuzalema?
Hvala na odgovoru, nemam prosjek koji navodiš.
Maltene svakodnevno se mogu pročitati i divne vijesti o oživljavanju privrede u BiH, makar to bio i neki mali pogon, fabrika. Te vijesti u meni bude nadu da i nije sve baš tako crno za mladu raju u smislu da ih se zadrži u BiH. Mi stariji smo u nekoj apatiji, beznađu i naravno da se sve to preslikava na mlade osobe koje nakon završetka obrazovanja tek čekaju naizgled nepremostivi izazovi ukoliko žele živjeti, raditi u BiH. Ako se odluči ostati u BiH (konačno, ne možemo svi iseliti, jel de?) onda ne treba klonuti duhom ako iz prve ne nađeš posao, analogno tome je nepolaganje ispita iz prve na ETF-u (vrijedi za sve fakultete, ali ovo je ETF-ova tema ). U prvom koraku se diplomira na ETF-u a u drugom se zapošljava. Prvo radno mjesto čak i ne mora biti isključivo u svojoj uskoj branši. Primjera radi, iako nisam informatičar imao sam priliku da zahvaljujući nekim znanjima, vještinama iz informatike neko vrijeme radim u jednoj firmi isključivo na informatičkim poslovima. Ne mora se u životu stalno oponašati struju pa uvijek ići linijom manjeg otpora. A linija manjeg otpora je nakon ETF-a razguliti vani. Bez da hoću da kažem da poslije faxa ne treba otići negdje vani, treba ali ne mora....
nargila.ba wrote:
Hmm... nisam profesor, nisam asistent na ETFu... šta misliš, da možda nisam (bio) student? Inače, samo profesori i asistenti hodaju fakultetom, studenti ne. Jesi ti siguran da si završio ETF? Da nisi možda FIT distance learning?
Kad vec s visine gledas FIT, dajem sta hoces da svaki diplomirani FIT-ovac ima vise konkretnog IT znanja od dilomiranog ETFovca informatickog smjera
osim MOZDA ali samo mozda u masinskom jeziku, vec od asemblera FIT-ovci preuzimaju primat a u jezicima najviseg nivoa da ne pricam.
Pa da, meni je bilo nelogično da pored CNC, NC mašina u iole ozbiljnijoj firmi nema potrebe za AiE. Pričam to jer znam kolegu koji je AiE, dipl. radio na temu tih mašina i odmah po diplomiranju se zaposlio u jakoj proizvodnoj firmi u Sarajevu. Bilo je to prije rata, danas je drukčije, valjda. Kako načuh danas gazda pošalje radnika (uglavnom tehničara) na obuku kod proizvođača a kada se desi kvar na spomenutoj mašini zove proizvođača da mu pošalje modul ako ga nema u rezervi. Po informacijama iz medija ima priličito gradova u BiH u kojima je privreda u snažnoj ekspanziji. Nijedna privreda se ne može razviti preko noći a pogotovo to teško i sporo ide u BiH gdje je na sceni maltene bezbroj kočnica. Hoću da kažem da energiju treba trošiti na ubrzanje a ne na kočnice (i kočničare). Možda zvuči kao šuplja priča ali nema nam drugog izlaza iz "bosanskog lonca."
nargila.ba wrote:
Kad vec s visine gledas FIT, dajem sta hoces da svaki diplomirani FIT-ovac ima vise konkretnog IT znanja od dilomiranog ETFovca informatickog smjera
osim MOZDA ali samo mozda u masinskom jeziku, vec od asemblera FIT-ovci preuzimaju primat a u jezicima najviseg nivoa da ne pricam.
Šta ti je bolan, šta se pališ
Čime sam to ja pokazao da gledam sa visine FIT? Akcenat je bio na tome da je 'gospodin' sa svojom izjavom nastupio kao da fakultetom hodaju samo profesori i asistenti - što je, jel tako, moguće ako studenti pohađaju fakultet na DL. Da ETF ima DL studij, vrlo rado bih to naveo. Ovako sam naveo prvi fakultet koji mi je pao na pamet da ima pozamašan broj DL studenata. Nemoj sad molim te reći 'ima i onih koji nisu DL', znam.
A tvoje izjednačavanje 'IT znanja' sa poznavanjem programskih jezika je u najmanju ruku smiješno, ne želim komentirati jer to nije tema.
Pa i moze biti dio teme jer poredi konkretna, trzistu potrebna znanja drugih fakulteta sa jednim smjerom na ETF-u.
Ako hoces da ides i sire sa poredjenjem npr. algoritmi i strukture podataka i diskretna matematika itd. pa uporedi i napravi procjenu sta i koliko je logike i dubine vise od toga potrebno jednom studentu IT-a bilo gdje on radio ili od predmeta koji se predaju sta je potrebno trzistu i sta od toga zadovoljava ETF-ov IT smjer a sta FIT da ne bude poslije par stranica ma FIT je samo jaci kurs za ETF dok je u biti FIT duplo bolje od ETF prilagodjen potrebama trzista u IT sektoru.Neka se ETF fura da ce jebavanje studenata sa matematikom od njih napraviti bolje programere ili inzEnjere sa ekstra mega giga logikom da je ta matematika toliko vazna kao da ce im to trebati haman u 90% situaciju a u stvarnosti je obrnuta situacija.
Matematike treba biti al ne da studentima ogadi fakultet jer je ona samo mali dio znanja koji im treba i to treba sto prije prihvatiti u uvesti u praksu.
Dakle ETF-ovci sa IT smjera zao mi je niste u tijeku sa trzistem i handre vas bezveze sa trzisno relativno neupotrebljivom matematikom.
mirsek wrote:Kad vec s visine gledas FIT, dajem sta hoces da svaki diplomirani FIT-ovac ima vise konkretnog IT znanja od dilomiranog ETFovca informatickog smjera
Naravno, ETF nije dev fakultet, isto kao što informatika nije samo programiranje. Na ETF-u se uči Computer Science, sa još nekim elementima ubačenim.
Tužno je ako misliš da je programiranje domet tržišta, i da je to sve čime se informatika bavi... U BiH možda i jeste, ali to je nešto što se treba mijenjati. Algoritmi i strukture podataka i diskretna matematika su predmeti na drugoj godini, pri čemu se diskretna matematika izučava i u okviru MLTI-ja na prvoj (prije je bio samo jedan predmet, DM, koji se razbio na dva, prvi dio je postao MLTI a drugi je zadržao naziv DM, iako se samo gradivo podijelilo na pola i proširilo još nekim elementima).
mirsek wrote:Kad vec s visine gledas FIT, dajem sta hoces da svaki diplomirani FIT-ovac ima vise konkretnog IT znanja od dilomiranog ETFovca informatickog smjera
Naravno, ETF nije dev fakultet, isto kao što informatika nije samo programiranje. Na ETF-u se uči Computer Science, sa još nekim elementima ubačenim.
Tužno je ako misliš da je programiranje domet tržišta, i da je to sve čime se informatika bavi... U BiH možda i jeste, ali to je nešto što se treba mijenjati. Algoritmi i strukture podataka i diskretna matematika su predmeti na drugoj godini, pri čemu se diskretna matematika izučava i u okviru MLTI-ja na prvoj (prije je bio samo jedan predmet, DM, koji se razbio na dva, prvi dio je postao MLTI a drugi je zadržao naziv DM, iako se samo gradivo podijelilo na pola i proširilo još nekim elementima).
To je to. Ali koje je rješenje "enigme"? Je li, možda, rješenje da budući student prije upisivanja nekog elektrotehničkog fakulteta, tj. smjera RI, prvo mora da odluči za koje tržište rada želi da se pripremi, obrazuje?
Ma ja, sta ce FIT nisu tamo inzEnjeri sa matematikom u malom prstu. S tim da sa zavrsenim FIT-om nisi samo developer kao sto neko pokusava da proturi☺. Samo oko 300 studenata je od osnivanja FIT-a zavrsilo prvi ciklus . To moze znaciti da je fax tezak, da studenti pronadju posao u toku studija i poslije ne zavrse fax ili da im se ne uci pa odustaju. Sta mislis, koji je glavni razlog ? I moze li konkretno, u kojim oblastima je po tebi RI bolji od FIT-a ?
Za samo programiranje ti ne treba fakultet uopste. Znam ljude koji su zavrsili TK a danas rade kao programeri. Na fakultetu se izucava nauka. Nije kurs za odredjeno zanimanje u pitanju. Ti ako hoces da programiras upisi par kurseva, malo se kuci sam potrudi i nadji nesto za edukaciju, instaliraj programe, malo vjezbaj i eto ga. Ako fakultet svodis na to....
A "s visoka" i nadmeno komentarises samo ti. Po tebi ETF ispade smijesan fakultet za FIT. Nisam vidio da je neko ista slicno napisao u obrnutom smislu. Tvoj svaki komentar odise zeljom da pokazes kako je FIT kqo bolji.
Sva priča o tome koji je fakultet bolji se na kraju svede na pojedinca koji ga je završio. I na etf-u i na fit-u ima vrsnih stručnjaka ali i onih drugačijih slučajeva.
mirza_15 wrote:Za samo programiranje ti ne treba fakultet uopste. Znam ljude koji su zavrsili TK a danas rade kao programeri. Na fakultetu se izucava nauka. Nije kurs za odredjeno zanimanje u pitanju. Ti ako hoces da programiras upisi par kurseva, malo se kuci sam potrudi i nadji nesto za edukaciju, instaliraj programe, malo vjezbaj i eto ga. Ako fakultet svodis na to....
A "s visoka" i nadmeno komentarises samo ti. Po tebi ETF ispade smijesan fakultet za FIT. Nisam vidio da je neko ista slicno napisao u obrnutom smislu. Tvoj svaki komentar odise zeljom da pokazes kako je FIT kqo bolji.
Naravno da je ETF generalno bolji i sigurno jedan od najtezih fakulteta u drzavi.
ALI njihov smjer RI nije toliko u skladu sa potrebama trzista i vise je tezak nego sto je praktican i konkretan i tu je po meni FIT bolji.
Nisi mi odgovorio po tebi u cemu je RI bolji od FIT-a kako po dubini shvatanja materije i kako po trzisnoj upotrebljivosti stecenog znanja ?