Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1651 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

HALO.BA wrote:
PipiDugaDevetka wrote:@vryzas je svjedok da kod njih na Dobrinji 5 velikih zgrada uspijeva održavati zgrade bez upravitelja što jeste protivzakonito, ali su time pokazali da su sposobni da se brinu o svojoj imovini i to za nekih desetak maraka mjesečno po stambenoj jedinici.
Ja znam da je muka objašnjavati ljudima kojih je oko 200 porodica u neboderu (otprilike), ali u tom slučaju se osnuje Kućni savjet, definiše se šta taj Savjet treba da radi.
Ja tvrdim da su upravitelji viška karika u lancu kojem treba uvijek nešto plaćati.
Zavidim Dobrinjcima na sposobnosti da se oslobode parazita, upraviteljskih firmi.

Eto, vidjećemo u kakve muke će upasti predlagač novog Zakona na Zasjedanju Skupštine Kantona 30.1. (pretpostavljam da je ovog dana na denvnom redu Zakon).
Haj kad misliš da je njima lakše bez upravitelja, reci mi kako bi ti riješio sledeće stvari bez upravitelja:

Tužio etažnog vlasnika koji ti ne plaća?
Ko bi vodio evidenciju o uplatama/dugovima etažnih vlasnika?
Gdje bi čuvali novac od naplaćenog ?
I ko bi po tvom mišljenju trebao biti odgovorna osoba ako se nešto nepredvidjeno desi u zgradi ?

Sad po mom nekom proračunu trebaš imati advokata, blagajnika/finansije i PEVa, a sve njih treba nagraditi za njihov trud koji iziskuje puno vremena.
Sve bi to radili i na Dobrinji rade PEV i EV.

Prijedlog Zakona koji sam pročitao samo vodi mlin na vodu upravitelja, pa su tako, na primjer, napisali da se upravitelju oduzima odobrenje / licenca u slučaju samo ako ugrozi živote ljudi, a prije toga je upozoren na propuste.

Ovu ''kvaku 22'' su napravili nakon što se desio slučaj u mojoj zgradi da upravitelj nije organizovao čišćenje dimnjaka, pa je došlo do čak dva zapaljenja dimnjaka od sveukupno 4 požara. Od toga jedno curenje plina-najopasnije bilo.

Po sadašnjem Zakonu nema ovog uslova da EV ili neko drugi upozori upravitelja na nedostatke, prijavi Ministarstvu, pa ukoliko se desi nešto što bi ugrozilo ljude, tek onda oduzimaju odobrenje.

Sadašnji Zakon ministar solidni krši, neće da oduzme odobrenje/certifikat FAMOS-GRADNJI iako to u Zakonu piše.

''Naštimali'' sebi Zakon. Sam si se uvjerio kakav odnos imaju prema otkrivenom kriminalu i umjesto da sve nebodere i zgrade pregledaju da li se isti modus operandi primjenjivao i na ostale zgrade. Jok. Dobri su i upravitelji i potpisnici klauzula IMT. Meni je jasno u kakvom si ti položaju, pa ti je nezgodno pisati, ali si već u prethodnim postovima napisao. Jedino što se ne slažeš je u vezi sa ukidanjem upraviteljstva.

Ne brinem se ja, to će sami vijećnici SK ukinuti već. Svim partijama/strankama je u interesu da makar nešto pojeftini u moru poskupljenja.
Jagmujan

#1652 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Jagmujan »

PipiDugaDevetka wrote:Sve bi to radili i na Dobrinji rade PEV i EV.
E jesi odgovorio covjeku, svaka ti cast :mrgreen: Naravno ti PEV i EV koje spominjes bi radili za dž, ustvari mogla bi im se uvesti i radna obaveza, pa da u svoje slobodno vrijeme, koje ne provode na poslu, fino rade ovo sve sto forumas HALO.BA pobroja kao dio sadasnjih obaveza koje radi upravitelj. Nemas ti vise sta objasnjavati, ako je Pipi rekao da tako treba biti onda tako treba biti :mrgreen:
PipiDugaDevetka wrote:@vryzas je svjedok da kod njih na Dobrinji 5 velikih zgrada uspijeva održavati zgrade bez upravitelja što jeste protivzakonito, ali su time pokazali da su sposobni da se brinu o svojoj imovini i to za nekih desetak maraka mjesečno po stambenoj jedinici.
Eto imamo i vryzas-a svjedoka koji kaze da oni bas lijepo odrzavaju svojih 5 velikih, ma sta velikih, zasto skromnost, ogromnih, ustvari pola Dobrinje :mrgreen: (jest' da se odnosi na Istocno Sarajevo, al' nema veze :dance:) zgrade bez upravitelja, fino, slozno, kako samo nas svijet umije, za nekih desetak markica, fasada lagano svakih 10 godina nova, krov isto tako, redovno odrzavanje, mozes jest' sa poda haustora, divota jedna :mrgreen: Covjek fino napisao, na forumu, javno, ha ja, i sta sad treba da mu ne vjerujemo?? Ma dajte ljudi :mrgreen:
PipiDugaDevetka wrote:Prijedlog Zakona koji sam pročitao samo vodi mlin na vodu upravitelja, pa su tako, na primjer, napisali da se upravitelju oduzima odobrenje / licenca u slučaju samo ako ugrozi živote ljudi, a prije toga je upozoren na propuste.
Koji li si ti Prijedlog Zakona citao? De posalji ovima iz Skupstine Kantona Sarajevo, da budu informisani, ja vidim skroz nesto drugo na njihovoj stranici unutar tog Zakona sto spominjes.

Član 39.
(Ukidanje rješenja za obavljanje poslova upravitelja)
(1) Rješenje za obavljanje poslova upravitelja se ukida:
a) kad upravitelj prestane ispunjavati uvjete propisane Pravilnikom o uvjetima za
obavljanje poslova upravitelja,
b) kad upravitelj ne postupi u skladu sa nalogom Ministarstva, zbog čega je došlo do
ugrožavanja života i zdravlja ljudi ili uništavanja imovine,
c) kad upravitelj u toku dvanaest mjeseci ne postupi po tri naloga Ministarstva,
d) kad je protiv upravitelja pokrenut postupak stečaja ili likvidacije,
e) kad je upravitelju izrečena kazna za privredni prijestup, u periodu obavljanja
poslova upravitelja,
f) kad je upravitelju istekao period važenja rješenja kojim mu je odobreno
g) kad je odgovorno lice upravitelja pravomoćno osuđeno za krivično djelo ili
privredni prijestup koji se odnosi na povredu odredaba ovog Zakona.

Mozda najveci korak naprijed sto se tice ovog Zakona, a sto "vodi mlin na vodu" upraviteljima naravno, nikako u korist etaznih vlasnika, jer tako kaze Pipi :mrgreen: je:
Član 27.
(Hitna intervencija)
.
.
(5) Upravitelj je dužan izvršiti hitnu intervenciju iz stava (1) ovog člana iako na
računu zgrade ne postoje obezbjeđena sredstva, a naplatu će izvršiti prioritetno po
obezbjeđenju sredstava od strane etažnih vlasnika.
Do sada nisu morali nista raditi ako nema dovoljno para na racunu zgrade, samo tabla sa obavjestenjem i mirna Bosna
PipiDugaDevetka wrote:Ovu ''kvaku 22'' su napravili nakon što se desio slučaj u mojoj zgradi da upravitelj nije organizovao čišćenje dimnjaka, pa je došlo do čak dva zapaljenja dimnjaka od sveukupno 4 požara. Od toga jedno curenje plina-najopasnije bilo. Sadašnji Zakon ministar solidni krši, neće da oduzme odobrenje/certifikat FAMOS-GRADNJI iako to u Zakonu piše.
Sto ne kazes covjeku da osim toga sto upravitelj ne organizuje ciscenje dimnjaka, postoji i osoba koja i kada se pokusava organizovati ciscenje, dere i skida obavjestenja kada ce se izvrsiti najavljeno ciscenje, pa samim tim i onemogucava upravitelja i dimnjacare da rade svoj posao, i izravno dovodi u opasnost sve ostale stanare te zgrade, kojima uzgred budi receno taj upravitelj odgovara, a samo Pipiju ne, te su oni svi glupi, gurbeti, lopovi, nadoGRdjeni itd., a Pipi, naravno jedini koji je u pravu :mrgreen:. Mozda je ta ista osoba, da ne kazem ubica, odgovorna i za te pozare koji su se prije desavali na zgradi, pa zena sa slabim srcem nije mogla izdrzati to sve? :(
PipiDugaDevetka wrote:Meni je jasno u kakvom si ti položaju, pa ti je nezgodno pisati, ali si već u prethodnim postovima napisao. Jedino što se ne slažeš je u vezi sa ukidanjem upraviteljstva.
Sto bi covjeku bilo nezgodno pisati? Sta je to tebi jasno, a ostalima nije? Ako smo ovdje da komuniciramo, dijelimo iskustva, pomazemo jedni drugima, sto bi to njemu anonimnom bilo nezgodno pisati? A koliko vidim u vise stvari se covjek ne slaze sa tobom
HALO.BA wrote:Ne bi se složio s tobom da ministarstvo baš ništa ne radi, jer su mi/nam pomogli u vraćanju nelegalno otetih/skinutih sredstava sa račun zgrade, kao i to da sam dobio odgovor na svaki moj dopis (a bilo ih je mashala).
HALO.BA wrote:Ko je čiji ćerka ili sin to me ne interesuje ako ću ja ili mi kao zgrada imati poštenog i fer upravitelja.
Svaki upravitelj se može zamjeniti kao i predstavnik etažnih vlasnika.
Btw. svaka cast HALO.BA, sretno ti u PEV-ovskom poslu, samo fer i posteno :thumbup:
PipiDugaDevetka wrote:Ne brinem se ja, to će sami vijećnici SK ukinuti već. Svim partijama/strankama je u interesu da makar nešto pojeftini u moru poskupljenja.
Evo, pa ja ne znam sta ce nama onda skupstina kantona kad covjek vec zna da ce to vijecnci SK ukinuti :mrgreen:. Eto prijedlog partijama/strankama, umjesto 30inešto zastupnika, bolje da placamo samo Pipija, jer je ocigledno da covjek zna o cemu prica :mrgreen: i da cemo sa njegovima rjesenjima izaci na zelen.. pardon, crvenu granu :mrgreen:
I nakon toga ukidanja upraviteljstva, prepustanja odrzavanja samim etaznim vlasnicima, koji i pod ovim uslovima kakvi su sada nece da srede svoje zgrade (svjedoci smo skoro svakodnevnog obrisavanja fasada na prolaznike i automobile), a kamoli kada bi se ukinulo upraviteljstvo :mrgreen: , tog pojeftinjenja u moru poskupljenja, da partije/stranke nastave sa tim Pipijevim genijalnim idejama pa nam cak ukinu i placanje smetljarine, vode, struje i ostalih komunalija, tako da mi sami, eto po "desetak maraka mjesecno po stambenoj jedinici" skupljamo i fino lagodno zivimo, garant ima neko ala @vryzas koji ce nam i napisati ovdje da to vec tako ima negdje na Dobrinji u 18 velikih zgrada :mrgreen:

E pipi, pipi... opet se ti nalupa
novi.dan.nova.nafaka

#1653 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by novi.dan.nova.nafaka »

HALO.BA wrote:Haj kad misliš da je njima lakše bez upravitelja, reci mi kako bi ti riješio sledeće stvari bez upravitelja:
Tužio etažnog vlasnika koji ti ne plaća?
Ko bi vodio evidenciju o uplatama/dugovima etažnih vlasnika?
Gdje bi čuvali novac od naplaćenog ?
I ko bi po tvom mišljenju trebao biti odgovorna osoba ako se nešto nepredvidjeno desi u zgradi ?
Sad po mom nekom proračunu trebaš imati advokata, blagajnika/finansije i PEVa, a sve njih treba nagraditi za njihov trud koji iziskuje puno vremena.
Upravo tako. Iz ličnog iskustva govorim i mislim da je nemoguće našu bagru dobrovoljno uključiti u bilo šta. Prošla su vremena radnih/udarničkih akcija, kada se krv i znoj prolivao za opšu dobrobit.
U našem ulazu je jedno mjesec i po - dva stajala molba da do izbora upravitelja stanari preuzmu brigu o čistoći na svojim spratovima i u zajedničkom ulazu. Znate li koliko je ljudi to uradilo - možda dušu griješim, ali sam 99% ubijeđen da niko nije ni prstom pomaknuo da očisti ulaz.
Nedavno ja slikao smeće ispred našeg ulaza, kao ilustraciju nesavjesnih stanara - prva reakcija mog komšije je bila: a zašto ti nisu uklonio smeće, umjesto da ga slikaš (a ja sam to radio već 2-3 puta, ma i da nisam, imam pravo slikati i pokazati sa kakvim primitivcima živim).
Ja ti neku večer komšiji otišao da ga zamolim da se izjasni o izboru upravitelja u našem ulazu, odnio mu zapisnik - on meni hladnokrvno: nemam vremena. Pa rekoh, pročitajte, pogledajte, ništa nije obavezno, recite DA/NE. Ništa kaže, drugi puta (tj. nikada). Dakle, čovjek nema vremena (čitaj volje) da stavi ili ne stavi potpis na nešto, zamisli da mu svakog mjeseca ideš na vrata i skupljaš članarinu za održavanje zgrade. :-) :-D
Ovih primjera koji pokazuju da ljudi neće ništa uraditi osim ako ne moraju ima na desetine.
I da, ono što Jagmujan veli, a ja sam to već potencirao na temi o stanovima na Dobrinji: da mi je vidjeti toga ko bi dobrovoljno bio PEV, tj: rizničar (iliti utjerivač dugova), higijeničar, koordinirao čistačice i sve ostale potrebne zanatlije, i da opet sve to na kraju ispadne transparentno, da svi budu mirni i spokojni. Takav i da postoji, trebao bi biti plaćen sa 1000 KM mjesečno, jer, kao što rekoh, valja sa našom bagrom deverati... :x
Bellica

#1654 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

novi.dan.nova.nafaka wrote:Da se razumijemo, nisam protiv upraviteljstva. Po meni je sama ideja toga OK, na kraju krajeva, propisano je Zakonom, bla bla. Ovdje postavljam analitičku karticu koju smo dobili za naš ulaz (3000 m2 ukupna površina). Dakle, imao bih nekoliko pitanja (Bellica, Innovation, PDD - ljubazno molim vaš cijenjeni komentar):
1. na osnovu čega, i zašto se naplaćuje osiguranje zajedničkih dijelova. Da li je to slučaj kod vas ? Kod nas je zgrada nova-novcata, i imamo garanciju od 2 godine na sve zajedničke dijelove...
2. zašto upravitelj naplaćuje 17% na svoju proviziju (koja iznosi 10%). Dakle, u našem ulazu je prikupljeno recimo 100 KM, a upravitelj uzima 10*1.17 KM, što mu ga dođe 11.7%. Nisu to neke velike cifre, ali na stotinama ulaza se nakupi.
Ja želim da svi stanari u mom ulazu imaju uvida u šta se i koliko plaća, i da budemo transparentni. Analitička kartica usluga je u prilogu. :)

Image

Hvala.
Ja sam malo zakasnila, ali evo da dam odgovor.

1. Osiguranje ne morate imati, odes upraviteljima i prekines ugovor o osiguranju zgrade, ono nije obavezno. Ta vasa zgrada iako ima garanciju od dvije godine ne osigurava treca lica, pa kad se neko oklizne ispred ulaza ili mu padne snijeg na glavu, KSF nece platiti odstetu nego VI EV, a ako nemate osiguranje, onda skupljate novac izmedju sebe i uplatite ostecenom.

2. Upravitelji nisu krivi sto nam je sve oporezovano, mi smo ranije raspravljali na banalnom primjeru, upravitelj kupi sijalicu plati PDV, majstor je postavi plati se PDV, vrijeme koje je iskoristio dok je to uradio je takodjer oporezovano, tako da te zamjene jedne sijalice kosta 3X17% + redovna cijena sijalice. Tako ti je i sa naknadom upravitelji u PEV, oni uzmu npr. 100KM mjesecno, a od toga daju 17% drzavi, ne pljackaju nas upravitelji nego drzava koja nam je sve ovo uvela.

Eto, nadam se da sam uspjela objasniti, ako ima jos pitanja, pisi slobodno.
Bellica

#1655 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
Innovation wrote:Ne moze naplacivati osiguranje, ako vi niste pristali. Ko vas osigurava? Koliko ste dogovorili da upravitelj uzima sebi? Koliko dobije PEV? Kakav ste ugovor potpisali? Ko je potpisao naloge za izvrsene usluge?
Pa nažalost, još nismo ni potpisali ugovor sa upraviteljem, jer ga MSP nije potvrdilo (mada su ga stanari u sva 3 ulaza izabrali). To je procedura koja još uvijek (bez razloga) traje nekoliko mjeseci. Upravitelj je tražio proviziju 10%, a PEV-ovima 15%. Cijene za održavanje su veće jer se radi o ulazima sa 50+ stambenih jedinica (preko 3000m2).
Šta savjetujete za osiguranje, obzirom da imamo garanciju na zgradu od 2 godine?
edit: dakle, mi PEV-ovi, zajedno sa našim kućnim savjetima, smo odlučili da izaberemo upravitelja, i da nam on održava ulaze dok ga MSP ne potvrdi, jer je to samo formalnost, koja kao što sam rekao nepotrebno traje već par mjeseci (saglasnost većine stanara je tu)
Upravitelj i PEV uzimaju istu proviziju, 10%+PDV ako vam je upravitelj onaj od prije za kojeg ja znam.
Bellica

#1656 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

maxell_sarajevo wrote:Ovako treba da uselim u novu zgradu i mene investitor obavjestava da je OKI vec dobio posao odrzavanja te zgrade, pa se pitam jel moguce tako da oni izaberu ili mi stanari ipak odlucujemo ko ce nam biti buduci upravitelj?
Moguce je, ali ga Vi mozete promijeniti kad skupite 51% saglasnih etaznih vlasnika.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1657 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

jagmujan wrote:Sto ne kazes covjeku da osim toga sto upravitelj ne organizuje ciscenje dimnjaka, postoji i osoba koja i kada se pokusava organizovati ciscenje, dere i skida obavjestenja kada ce se izvrsiti najavljeno ciscenje, pa samim tim i onemogucava upravitelja i dimnjacare da rade svoj posao, i izravno dovodi u opasnost sve ostale stanare te zgrade, kojima uzgred budi receno taj upravitelj odgovara, a samo Pipiju ne, te su oni svi glupi, gurbeti, lopovi, nadoGRdjeni itd., a Pipi, naravno jedini koji je u pravu :mrgreen:. Mozda je ta ista osoba, da ne kazem ubica, odgovorna i za te pozare koji su se prije desavali na zgradi, pa zena sa slabim srcem nije mogla izdrzati to sve? :(
100% laž! Nema razloga i logike da ja skidam obavještenja koja je dimnjačar ili PEV dužan 24 sata ranije postaviti da će kao sutra biti čišćenje dimnjaka.
U konkretnom slučaju, dan ranije sam išao u DZ i bio naručen za poslijepodne - NIJE BILO OBAVIJESTI U HAUSTORU. Sutra čujem nešto ''gruha'', kad ja tamo, a ono, dimnjačar čisti dimnjak, pa ja zovnem policiju...

Slijedeći put PEV je postavio čak 3 obavijesti i ja jednu obavijest skinuo da je mogu skenirati i ovdje postaviti.

Zašto je 2003.g. dirktor upraviteljski lagao prethodnog ministra da se tri garaže i dva poslovna prostora NE KORISTE I DA SE NE ZNA KO SU VLASNICI?
Niđe veze kada sam ja lično prijavio imena vlasnika poslovnih prostora i garaža. Jedna od garaža je 80-godišnjeg starca, PEV-a. Doduše te 2003.g. je imao manje godina, pa je više krao struje i naših para sa podračuna.

Zašto upraviteljski direktor/vlasnik nije uveo u evidenciju 3 nadograđena stana. Sve dok ja nisam na svoj balkon istaknuo ogromnu parolu sa tekstom NADOGRAĐENI NE PLAĆAJU UPRAVITELJNINU, nisu plaćali, a i onda su se našli kao zbunjeni kao zar trebamo plaćati. Yok, eto ne trebate, nego mi KOJI SMO DOBILI STANOVE TREBAMO PLAĆATI.

Zašto nije prikazano u Godišnjim izvještajima stavljanje izolacije od stiropora na fasadu, ali samo u visini tog nadogradjenog sprata?
Nadograditelj=Upravitelj.
Ako nema u godišnjim izvještajima, mora se posumnjati da su to izoliranje naplatili od nas koji smo tada bili redovne platiše naknade.

Nego šta nego da su PEV i direktor FAMOS-GRADNJE LOPINE NAJOBIČNIJE-KRIMINALCI.
DaBgd-a ''usrećili'' vaše zgrade, pa da ih održavaju!
Jagmujan wrote:Evo, pa ja ne znam sta ce nama onda skupstina kantona kad covjek vec zna da ce to vijecnci SK ukinuti . Eto prijedlog partijama/strankama, umjesto 30inešto zastupnika, bolje da placamo samo Pipija, jer je ocigledno da covjek zna o cemu prica i da cemo sa njegovima rjesenjima izaci na zelen.. pardon, crvenu granu
I nakon toga ukidanja upraviteljstva, prepustanja odrzavanja samim etaznim vlasnicima, koji i pod ovim uslovima kakvi su sada nece da srede svoje zgrade (svjedoci smo skoro svakodnevnog obrisavanja fasada na prolaznike i automobile), a kamoli kada bi se ukinulo upraviteljstvo , tog pojeftinjenja u moru poskupljenja, da partije/stranke nastave sa tim Pipijevim genijalnim idejama pa nam cak ukinu i placanje smetljarine, vode, struje i ostalih komunalija, tako da mi sami, eto po "desetak maraka mjesecno po stambenoj jedinici" skupljamo i fino lagodno zivimo, garant ima neko ala @vryzas koji ce nam i napisati ovdje da to vec tako ima negdje na Dobrinji u 18 velikih zgrada

Ja znam samo da ću na lokalnim izborima glasati za onu stranku/partiju koja riješi ovo neodrživo stanje u vezi sa održavanjem zgrada. To sigurno nije SDA čiji je član ministar solidni sadašnji.

Sto puta sam na ovoj temi napisao da je ideja upraviteljstva skoro, pa genijalna. Sve genijalne ideje su u osnovi JEDNOSTAVNE. Ta JEDNOSTAVNO GENIJALNA IDEJA UPRAVITELJSTVA je, međutim, neprimjenjiva u uslovima našeg bh. društva za koje se zna da je svjetski vicešampion u korupciji, a evropski šampion.

DR CONGO-Kinshasa je šampion svijeta u korupciji. Prodaju svoje resurse prirodne nama m'zunguima (bjelčugama), pa od toga finansiraju svoje porodice i državne institucije. Međugorje je naša Kinšasa.
Jagmujan wrote:Koji li si ti Prijedlog Zakona citao? De posalji ovima iz Skupstine Kantona Sarajevo, da budu informisani, ja vidim skroz nesto drugo na njihovoj stranici unutar tog Zakona sto spominjes.

Član 39.
(Ukidanje rješenja za obavljanje poslova upravitelja)
(1) Rješenje za obavljanje poslova upravitelja se ukida:
a) kad upravitelj prestane ispunjavati uvjete propisane Pravilnikom o uvjetima za
b) kad upravitelj ne postupi u skladu sa nalogom Ministarstva, zbog čega je došlo do
ugrožavanja života i zdravlja ljudi ili uništavanja imovine,
c) kad upravitelj u toku dvanaest mjeseci ne postupi po tri naloga Ministarstva,
d) kad je protiv upravitelja pokrenut postupak stečaja ili likvidacije,
e) kad je upravitelju izrečena kazna za privredni prijestup, u periodu obavljanja
poslova upravitelja,
f) kad je upravitelju istekao period važenja rješenja kojim mu je odobreno
g) kad je odgovorno lice upravitelja pravomoćno osuđeno za krivično djelo ili
privredni prijestup koji se odnosi na povredu odredaba ovog Zakona.
Sadašnji Zakon wrote:Član 14.
Ministarstvo donosi rješenje o prestanku odobrenja za rad upravitelju u slijedećim slučajevima:
· ako ne ispunjava uvjete propisane članom 15. Zakona i Pravilnikom o uslovima za obavljanje
poslova upravitelja,

· ako nije postupio u skladu sa članom 17. Zakona i ako je zbog propusta došlo do ugrožavanja
života građana i imovine,

· ako je u postupku stečaja ili likvidacije,
· ako je kažnjen za privredni prijestup, u periodu obavljanja poslova upravitelja,
· ako u toku godine tri puta nije otklonio uočene nedostatke iz člana 15. Zakona po nalogu
Ministarstva ili kantonalnog inspektora/inspektorice za stambena pitanja (u daljnjem tekstu:
inspektori).
Zašto ministar solidni ne postupi po ovom sadašnjem Zakonu?
Mene više ne tangira, taman da se zapali zgrada. Ne plaćam upraviteljninu. Tužitelj odustao od tužbe jer se nije pojavio na prethodnoj raspravi. Matera preselila na Ahiret, pa nemam razloga za strah da će se onako nepokretna ispržiti u podmetnutoj vatri od strane upravitelja, PEV-a i piromana ministra solidnog.
Last edited by PipiDugaDevetka on 26/01/2012 06:17, edited 1 time in total.
Jagmujan

#1658 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Jagmujan »

PipiDugaDevetka wrote:
jagmujan wrote:Sto ne kazes covjeku da osim toga sto upravitelj ne organizuje ciscenje dimnjaka, postoji i osoba koja i kada se pokusava organizovati ciscenje, dere i skida obavjestenja kada ce se izvrsiti najavljeno ciscenje, pa samim tim i onemogucava upravitelja i dimnjacare da rade svoj posao, i izravno dovodi u opasnost sve ostale stanare te zgrade, kojima uzgred budi receno taj upravitelj odgovara, a samo Pipiju ne, te su oni svi glupi, gurbeti, lopovi, nadoGRdjeni itd., a Pipi, naravno jedini koji je u pravu :mrgreen:. Mozda je ta ista osoba, da ne kazem ubica, odgovorna i za te pozare koji su se prije desavali na zgradi, pa zena sa slabim srcem nije mogla izdrzati to sve? :(
100% laž! Nema razloga i logike da ja skidam obavještenja koja je dimnjačar ili PEV dužan 24 sata ranije postaviti da će kao sutra biti čišćenje dimnjaka.
U konkretnom slučaju, dan ranije sam išao u DZ i bio naručen za poslijepodne - NIJE BILO OBAVIJESTI U HAUSTORU. Sutra čujem nešto ''gruha'', kad ja tamo, a ono, dimnjačar čisti dimnjak, pa ja zovnem policiju...

Slijedeći put PEV je postavio čak 3 obavijesti i ja jednu obavijest skinuo da je mogu skenirati i ovdje postaviti.
Ne kazem ja da si ti skidao obavijesti pa da tebe optuzujem, Boze sacuvaj. Al' evo ti rece da si ipak ti skidao obavijesti pa se sada moze posumnjati da ti to nije bilo prvi put :roll: Zašto bi PEV postavljao "čak 3 obavijesti" ako i tu jednu koju je prije postavljao niko nije skidao? Garant da potrosi vise para od vas koji ste tada bili redovne platiše naknade. Gurbet jedan PEV-ovski, sram ga bilo.
PipiDugaDevetka wrote:Zašto nije prikazano u Godišnjim izvještajima stavljanje izolacije od stiropora na fasadu, ali samo u visini tog nadogradjenog sprata?
Nadograditelj=Upravitelj.
Ako nema u godišnjim izvještajima, mora se posumnjati da su to izoliranje naplatili od nas koji smo tada bili redovne platiše naknade.
Normala, nego sta, cak se mora posumnjati da su te pare uzeli bukvalno iz djepa dok ste gledali na drugu stranu, ili obili vam stanove pa prodali high tech robu pa od toga uradili izolaciju :mrgreen:
Al' posto kazes nema to prikazano u godisnjem izvjestaju, zar se ne bi moglo posumnjati da su oni koji su i uradili to izoliranje skupili pare izmedju sebe i to zavrsili? Isto kao kad bi neko ustaklio balkon, ako se ne prikaze u godisnjem izvjestaju upravitelja znaci uzeo pare od redovnih platisa i sebi zavrsio balkon? Paranoja je cudo.
PipiDugaDevetka wrote:Ja znam samo da ću na lokalnim izborima glasati za onu stranku/partiju koja riješi ovo neodrživo stanje u vezi sa održavanjem zgrada. To sigurno nije SDA čiji je član ministar solidni sadašnji.
Pa aferim, valjda ti bar to niko ne brani? Izbori su jos uvijek slobodni, demokratski, itd. Niko nas ne tjera da glasamo za nekoga mimo nase volje i uvjerenja. Ali reci da ce ukidanje upraviteljstva i prepustanje odrzavanja samim etaznim vlasnicima rijesiti problem odrzavanja je jednostavno glupost. Evo novi.dan.nova.nafaka ti je fino slikovito pojasnio kako izlazi na kraj sa komsijama. Mozes samo zamisliti kako bi bilo da se skroz ukine upraviteljstvo.
PipiDugaDevetka wrote:Zašto ministar solidni ne postupi po ovom sadašnjem Zakonu?
Vidjeti prvi paragraf, mozda zato sto nije upravitelj kriv sto neko opstruira njegov rad? Al' to je vec pitanje za neki drugi resor Vlade KS. Jel' treba kazniti nekoga ko je dosao da plati racune, dao pare, a ona iz poste samo bacila racune u kantu, a covjeku uzela pare, ili treba kazniti tu sto radi za salterom?
PipiDugaDevetka wrote:Mene više ne tangira, taman da se zapali zgrada. Ne plaćam upraviteljninu.
PipiDugaDevetka wrote:Kada ne plaćaš održavanje, ne zakidaš samo upraviteljsku firmu, nego i komšije svoje.
Manje novca => lošije održavanje => manja tržišna vrijednost svakog pojedinog stana!

Znači, komšija neplatiša zakida i svakog EV. Zavlači ruku u džep svakog svoga komšije!
Red bi bio da se zna ko je to, a najbolje je na datom Forumu. To se ne može skinuti!
Fino si ti objasnio ranije sta to znaci sto ti sada radis, samo nastavi :thumbup:
PipiDugaDevetka

#1659 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Jagmujan wrote:Ne kazem ja da si ti skidao obavijesti pa da tebe optuzujem, Boze sacuvaj. Al' evo ti rece da si ipak ti skidao obavijesti pa se sada moze posumnjati da ti to nije bilo prvi put Zašto bi PEV postavljao "čak 3 obavijesti" ako i tu jednu koju je prije postavljao niko nije skidao? Garant da potrosi vise para od vas koji ste tada bili redovne platiše naknade. Gurbet jedan PEV-ovski, sram ga bilo.
Jesam skinuo, jesam se ja popeo na krov i začepio komšiji Srbinu dimnjak, komšija Miloje se navrat-nanos spakovao, prodao jeftino stan i otperjao u bijuSr.
Eto sve priznajem, ali neću da otrpim da sam neplatiša i da nemam pravo učestvovati u donošenju odluka o svojoj privatnoj imovini u zaj. vlasništvu.
Radilo se za strance, pa bilo paretina. Ministarska plata za magacionera kod stranaca. U DEM. Redovno plaćao upraviteljninu s tim da NISAM MOGAO izlaziti sa posla da platim svoju gidu, pa subotom poplaćam putem pošte sve svoje račune. Kad, ja tamo, a ono međutim ide mi u susret gurbet i lopov u liku moga komšije PEV-a. Nabacio vještački hinjski lukavo-prigradsko-seljački osmjeh broj:6. Kaže:''Komšija, pa vi ne plaćate upraviteljninu'', osramoti me. Ja u to vrijeme imao kućnu pomoćnicu, a da ne platim održavanje zgrade.

E, dođoh na šalter FAMOS-GRADNJE I pokazah opomenu sa uplatnicama poštanskim sa davno plaćenim gidama. Zove telefonom direkciju i objašnjava da je s moje strane plaćeno. Od tamo, ni izvinite-oprostite, ništa.
Gore mi je bilo onih desetak sekundi sramote pred PEV-om, nego išta na svijetu. :x

Ukinuti upraviteljstvo kada ministar solidni ne poštuje Zakon i neće da FAMOS-GRADNJI oduzme odobrenje/certifikat koji je dužan da oduzme po Zakonu.

Nema potrebe da donosi novi Zakon i veće cijene održavanja. Neka se prvo presabere i neka poštuje Zakon, neka primjer napravi kako se sklapa Međuvlasnički ugovor ako mu prođe Prijedlog Zakona.

Kad se samo sjetim šuplje priče komšijske kako ''oni KOJI SU DOBILI stanove moraju plaćati, a oni KOJI SU KUPILI STANOVE NE MORAJU PLAĆATI upraviteljninu''. I nadograđeni NISU BILI PLAĆALI upraviteljninu. Nadograditelj = Upravitelj. Znači, upravitelj FAMOS-GRADNJA nije bio u stanju da pročita Zakon kojim je bilo dovoljno da ima ugovore SFK, pa da nadograđene stanove uvede u evidenciju. Kao da Bičakić nije bio donio Zakon o otkupu stanova?

Koju ste mi muku natovarili samo da znate. A zašto, jer ste omogućili upravitelju FAMOS-GRADNJI DA KRADE. Ministarstvo i postoji samo da bude ''sve po zakonu'', a ustvari otimačina od građana.
Bellica

#1660 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:
Jagmujan wrote:Ne kazem ja da si ti skidao obavijesti pa da tebe optuzujem, Boze sacuvaj. Al' evo ti rece da si ipak ti skidao obavijesti pa se sada moze posumnjati da ti to nije bilo prvi put Zašto bi PEV postavljao "čak 3 obavijesti" ako i tu jednu koju je prije postavljao niko nije skidao? Garant da potrosi vise para od vas koji ste tada bili redovne platiše naknade. Gurbet jedan PEV-ovski, sram ga bilo.
Jesam skinuo, jesam se ja popeo na krov i začepio komšiji Srbinu dimnjak, komšija Miloje se navrat-nanos spakovao, prodao jeftino stan i otperjao u bijuSr.
Eto sve priznajem, ali neću da otrpim da sam neplatiša i da nemam pravo učestvovati u donošenju odluka o svojoj privatnoj imovini u zaj. vlasništvu.
Radilo se za strance, pa bilo paretina. Ministarska plata za magacionera kod stranaca. U DEM. Redovno plaćao upraviteljninu s tim da NISAM MOGAO izlaziti sa posla da platim svoju gidu, pa subotom poplaćam putem pošte sve svoje račune. Kad, ja tamo, a ono međutim ide mi u susret gurbet i lopov u liku moga komšije PEV-a. Nabacio vještački hinjski lukavo-prigradsko-seljački osmjeh broj:6. Kaže:''Komšija, pa vi ne plaćate upraviteljninu'', osramoti me. Ja u to vrijeme imao kućnu pomoćnicu, a da ne platim održavanje zgrade.

E, dođoh na šalter FAMOS-GRADNJE I pokazah opomenu sa uplatnicama poštanskim sa davno plaćenim gidama. Zove telefonom direkciju i objašnjava da je s moje strane plaćeno. Od tamo, ni izvinite-oprostite, ništa.
Gore mi je bilo onih desetak sekundi sramote pred PEV-om, nego išta na svijetu. :x

Ukinuti upraviteljstvo kada ministar solidni ne poštuje Zakon i neće da FAMOS-GRADNJI oduzme odobrenje/certifikat koji je dužan da oduzme po Zakonu.

Nema potrebe da donosi novi Zakon i veće cijene održavanja. Neka se prvo presabere i neka poštuje Zakon, neka primjer napravi kako se sklapa Međuvlasnički ugovor ako mu prođe Prijedlog Zakona.

Kad se samo sjetim šuplje priče komšijske kako ''oni KOJI SU DOBILI stanove moraju plaćati, a oni KOJI SU KUPILI STANOVE NE MORAJU PLAĆATI upraviteljninu''. I nadograđeni NISU BILI PLAĆALI upraviteljninu. Nadograditelj = Upravitelj. Znači, upravitelj FAMOS-GRADNJA nije bio u stanju da pročita Zakon kojim je bilo dovoljno da ima ugovore SFK, pa da nadograđene stanove uvede u evidenciju. Kao da Bičakić nije bio donio Zakon o otkupu stanova?

Koju ste mi muku natovarili samo da znate. A zašto, jer ste omogućili upravitelju FAMOS-GRADNJI DA KRADE. Ministarstvo i postoji samo da bude ''sve po zakonu'', a ustvari otimačina od građana.

Pipi, nemoj se ljutiti, ovo je samo forum, samo razgovaramo i razmjenjujemo misljenja. Evo jedna lijepa vijest od mene, donesena je odluka da dva bespravno postavljena dimnjaka na mojoj zgradi budu skinuta :) dakle, uspjela sam sto mi je izuzetno drago. Komsinica je zbog tih problema zavrsila u bolnici, nije bilo smisla da rade takve gluposti po zgradi, ali hvala drgom Bogu, uskoro ce sve biti vraceno u prvobitno stanje. Nije pametno javno pokazivati i imenovati osobe koje su ucestvovale u ovoj proceduri donosenja odluke, ali ja im se cijelim srcem zahvaljujem, u svoje ime i u ime nasih upravitelja, svi smo se dobro namucili i eto, nakon3 mjeseca konacno smo dobili pravo rjesenje ovih situacija. Izgleda da samo ja postavljam lijepe vijesti, steta, bilo bi lijepo da jos neko nesto lijepo podijeli s nama, da ne pricamo samo o problemima :)
PipiDugaDevetka

#1661 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Pa, meni je prelijepa vijest bila to da je Ministarstvo zbog OGROMNOG broja upita i nejasnoća pristupilo donošenju potpuno novog Zakona o održavanju zgrada. Građani su svjesni da su zgrade privatna imovina njihova. Sve u vezi sa održavanjem te privatne imovine MORAJU SE SAMI BRINUTI.

Mašala za uklanjanje dva novodograđena dimnjaka. Nadam se da je pomoglo i moje upućivanje na PP Inspekciju. Komšinica iz bolnice može da se sada raduje. Pobijedila si ti i ona.
PipiDugaDevetka

#1662 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Jagmujan wrote:
Eto imamo i vryzas-a svjedoka koji kaze da oni bas lijepo odrzavaju svojih 5 velikih, ma sta velikih, zasto skromnost, ogromnih, ustvari pola Dobrinje :mrgreen: (jest' da se odnosi na Istocno Sarajevo, al' nema veze :dance: ) zgrade bez upravitelja, fino, slozno, kako samo nas svijet umije, za nekih desetak markica, fasada lagano svakih 10 godina nova, krov isto tako, redovno odrzavanje, mozes jest' sa poda haustora, divota jedna :mrgreen: Covjek fino napisao, na forumu, javno, ha ja, i sta sad treba da mu ne vjerujemo?? Ma dajte ljudi :mrgreen:

Evo, pa ja ne znam sta ce nama onda skupstina kantona kad covjek vec zna da ce to vijecnci SK ukinuti :mrgreen:. Eto prijedlog partijama/strankama, umjesto 30inešto zastupnika, bolje da placamo samo Pipija, jer je ocigledno da covjek zna o cemu prica :mrgreen: i da cemo sa njegovima rjesenjima izaci na zelen.. pardon, crvenu granu :mrgreen:
I nakon toga ukidanja upraviteljstva, prepustanja odrzavanja samim etaznim vlasnicima, koji i pod ovim uslovima kakvi su sada nece da srede svoje zgrade (svjedoci smo skoro svakodnevnog obrisavanja fasada na prolaznike i automobile), a kamoli kada bi se ukinulo upraviteljstvo :mrgreen: , tog pojeftinjenja u moru poskupljenja, da partije/stranke nastave sa tim Pipijevim genijalnim idejama pa nam cak ukinu i placanje smetljarine, vode, struje i ostalih komunalija, tako da mi sami, eto po "desetak maraka mjesecno po stambenoj jedinici" skupljamo i fino lagodno zivimo, garant ima neko ala @vryzas koji ce nam i napisati ovdje da to vec tako ima negdje na Dobrinji u 18 velikih zgrada :mrgreen:

vryzas wrote:
PipiDugaDevetka wrote: @vryzas,
Je li ti stanuješ na Dobrinji u gradu koji se zove Istočno Sarajevo?

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 8#p6933128
''Prokužili'' su te neki na ovoj temi da uopšte ne stanuješ u Sarajevu, pa se qrčiš da nemaš upravitelja.
1. Stanujem na Dobrinji V i redovno bacam smece u "njihove" kontejnere :D :-)
2. Nemam pojma da postoji grad istocno Sarajevo...ja znam samo za Sarajevo i "okolinu" :wink:
3. "prokuzili" su me neki... :lol: :lol: :lol: :lol:
4. Ne "qrčim" se, samo kazem da u mom ulazu NEMA UPRAVITELJA! 8)

Pozdravi te neke... :zzzz:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 8#p6942038
:dance:
Bellica

#1663 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:Pa, meni je prelijepa vijest bila to da je Ministarstvo zbog OGROMNOG broja upita i nejasnoća pristupilo donošenju potpuno novog Zakona o održavanju zgrada. Građani su svjesni da su zgrade privatna imovina njihova. Sve u vezi sa održavanjem te privatne imovine MORAJU SE SAMI BRINUTI.

Mašala za uklanjanje dva novodograđena dimnjaka. Nadam se da je pomoglo i moje upućivanje na PP Inspekciju. Komšinica iz bolnice može da se sada raduje. Pobijedila si ti i ona.
Drago mi je da sam imala ucesca u ostvarivanju dijela tvoje zelje :) Svakako, ne znam koga sve nisam obavijestila, ko god mi je rekao obrati se ovdje ili ondje ja sam poslusala i rezultat je tu. Malo me plase ova dvojica komsija jer sam vec dibila jednu prijetnju, ali vjerujem da ce shvatiti da za ovakvu odluku nisam odgovrna ja nego njihovo neodgovorno ponasanje u zgradi kolektivnog stanovanja.

Da, pobijedila sam ja, moji upravitelji i 28 etaznih vlasnika :thumbup:
Bellica

#1664 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:
Jagmujan wrote:
Eto imamo i vryzas-a svjedoka koji kaze da oni bas lijepo odrzavaju svojih 5 velikih, ma sta velikih, zasto skromnost, ogromnih, ustvari pola Dobrinje :mrgreen: (jest' da se odnosi na Istocno Sarajevo, al' nema veze :dance: ) zgrade bez upravitelja, fino, slozno, kako samo nas svijet umije, za nekih desetak markica, fasada lagano svakih 10 godina nova, krov isto tako, redovno odrzavanje, mozes jest' sa poda haustora, divota jedna :mrgreen: Covjek fino napisao, na forumu, javno, ha ja, i sta sad treba da mu ne vjerujemo?? Ma dajte ljudi :mrgreen:

vryzas wrote:
PipiDugaDevetka wrote: @vryzas,
Je li ti stanuješ na Dobrinji u gradu koji se zove Istočno Sarajevo?

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 8#p6933128
''Prokužili'' su te neki na ovoj temi da uopšte ne stanuješ u Sarajevu, pa se qrčiš da nemaš upravitelja.
1. Stanujem na Dobrinji V i redovno bacam smece u "njihove" kontejnere :D :-)
2. Nemam pojma da postoji grad istocno Sarajevo...ja znam samo za Sarajevo i "okolinu" :wink:
3. "prokuzili" su me neki... :lol: :lol: :lol: :lol:
4. Ne "qrčim" se, samo kazem da u mom ulazu NEMA UPRAVITELJA! 8)

Pozdravi te neke... :zzzz:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 8#p6942038
:dance:

Vidim da su novoizgradjene zgrade dosta kvalitetno gradjene od vrhunskog materijala, zao mi je ljudi koji su ulozili novac u ovakav stan, jer kad se ovakav problem jednom pojavi, uvijek tu ostane, moj kolega je kupio stan na Barama/Sip-u, pojavio se ovaj problem tada prve godine nakon useljenje i dan danas ima isti problem :( steta zaista.
PipiDugaDevetka

#1665 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote: Vidim da su novoizgradjene zgrade dosta kvalitetno gradjene od vrhunskog materijala, zao mi je ljudi koji su ulozili novac u ovakav stan, jer kad se ovakav problem jednom pojavi, uvijek tu ostane, moj kolega je kupio stan na Barama/Sip-u, pojavio se ovaj problem tada prve godine nakon useljenje i dan danas ima isti problem :( steta zaista.
E, vidiš, @Bellice draga, ne slažemo se ti i ja u vezi sa ovim. Ti novouseljeni u novogradnju ako nemaju upravitelja su sretnici da ne mogu biti veći. Nemaju ''parazita'' kao što većina EV ima.

Pa, oni žive od napuhivanja računa, tu i tamo otvorene krađe, otimačine (primjer @prijevremenog), raznoraznih prevara prilikom otklanjanja kvarova,...Znam da ti visiš iznad majstora dok rade, ali nisu drugi iskusni kao ti.

Nadam se da će za koji dan na zasjedanju Skupštine kantona Sarajevo vijećnici vratiti Prijedlog novog Zakona sa obrazloženjem da se uredi tako da EV i PEV-ovi mogu birati majstora ili firmu za svaki posao koji bude potraban da se uradi na zajedničkim dijelovima zgrada. Tako bi se stvorila konkurencijska utakmica i praktično bi održavanje zgrada pojeftinilo. To bi značilo i da niko nema svoga upravitelja. To bi bio PEV-ovski = prvobitni hausmajstorski sistem održavanja zgrada.
Innovation

#1666 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Innovation »

Usvojen novi Zakon.
Jagmujan

#1667 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Jagmujan »

Innovation wrote:Usvojen novi Zakon.
PipiDugaDevetka wrote: :dance:
Novi zakon o odrzavanju
novi.dan.nova.nafaka

#1668 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Za vas dobre poznavatelje zakona, šta su najveće razlike u odnosu na postojeći ?
Hvala. :)
bpsang

#1669 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by bpsang »

Jagmujan wrote:
Novi zakon o odrzavanju
Da oprosto sva moderacija administracija i svi koji su uposlenu na SA-X FORUMU
Ova Bagra, misli da su svi glupi,i ne znaju sta zakon , kaze, MOLIM VAS LIJEPO, Ja koji sam svojim sredstvima kupio stan i koje je po uknjizenju na SUD-u lično moje vlasnistvo, moram plačati kiriju ....KOME LOPOVIMA KOJI GRADE ,HOTELE PO BJELASNICI I IGMANU,sta zakon kaze, kaze da EV , ODRZAVAJU ZAJEDNIČKE PROSTORIJE koje zajeničke prostorije kad čistačica dodje 4 puta u mjesecu i pocisti hodnik, i to je sve za 25 km, sta radi u mom stanu od 65 kvadrata NIŠTA,jer ne odrzava stan nego zajednički prostor....Sad vam kazem DOSTA MI JE TE BAGRE OD OKI-a PA SVE DO SARAJEVO STANA,a I taj koji je potpisao ovaj izmjenjeni zakon, sta je novo donio od starog NISTA....
molim vas lijepo SA kojim pravom on moj stan od 65 kvadrata svrstava u zajedničke prostorije kad je to moje vlasnistvo,ja cistim ispred svojih vraa a sto dzukci i PEV ,NARKOMANI SJEDE PO CIJELU NOC U DUVAJU KOJEKAKVE TRAVE, JA TREBA DA IM PLAČAM ODRZAVANJE . E NEČE MOČI GOSPODO
DOSTA ! Je meni odrzavanja uzurpiranih hodnika od strane novokomponovanih BOSANČEROSA KOJI SE DOSELIŠE NIOTKUD.

VOLIO BI DA OVO PROČITA DIREKTOR OKI-a , koji pod navodnicima odrzavaju nas ulaz, A ZA SEDAM GODINA, NIKAD NIJE ODRZAN ZBOR STANARA,DA SE VIDI I DA SE LJUDI UPOZNAJU U STA SE TROSE NJIHOVA TESKOM MUKOM ZARADJENA SREDSTVA.
TAKODJE BI VOLIO DA,OVO PROČITAJU I ODGOVORNI U MINISTARSTVU STAMBENE POLITIKE, I AKO IMAJU GLAVU DA SE POČŠU PO NJOJ.
MENI JE NESHVATLJIVO DA OKI -PO ZAKONU IZ MOG UDJELA PLAČANJA (REDOVNO) IZDVAJA SREDSTVA ZA UTUŽIVANJE NEPLATIŠA. MOLIM VAS LIJEPO ŠTA JA IMAM SA TIM.
OVAJ ZAKON JE SAMO PRODUŽETAK AGONIJE REDOVNIH PLATIŠA, A U NJIHOVO IME SE NIŠTA NE RADI NITI REALIZUJE .
FUJJJJJJJJJJJ...... :evil: :x :x :x :x :x :x :x :x :x
PipiDugaDevetka

#1670 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Jagmujan wrote:
Novi zakon o odrzavanju
Miješaš kruške i jabuke. Zakon donose vijećnici iz raznih stranaka, a provode i nadgleda samo jedna SDA stranka.
Prema tome, ko god je glasao za SDA nema pravo šta da prigovara na usvojeni najnoviji zakon. Poklopi se i šuti do slijedećih izbora. Tada dobro razmisli za koga ćeš glasati.

Moja opcija za naredne lokalne izbore je NS.
PipiDugaDevetka

#1671 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

bpsang wrote:
Jagmujan wrote:
Novi zakon o odrzavanju
Da oprosto sva moderacija administracija i svi koji su uposlenu na SA-X FORUMU
Ova Bagra, misli da su svi glupi,i ne znaju sta zakon , kaze, MOLIM VAS LIJEPO, Ja koji sam svojim sredstvima kupio stan i koje je po uknjizenju na SUD-u lično moje vlasnistvo, moram plačati kiriju ....KOME LOPOVIMA KOJI GRADE ,HOTELE PO BJELASNICI I IGMANU,sta zakon kaze, kaze da EV , ODRZAVAJU ZAJEDNIČKE PROSTORIJE koje zajeničke prostorije kad čistačica dodje 4 puta u mjesecu i pocisti hodnik, i to je sve za 25 km, sta radi u mom stanu od 65 kvadrata NIŠTA,jer ne odrzava stan nego zajednički prostor....Sad vam kazem DOSTA MI JE TE BAGRE OD OKI-a PA SVE DO SARAJEVO STANA,a I taj koji je potpisao ovaj izmjenjeni zakon, sta je novo donio od starog NISTA....
molim vas lijepo SA kojim pravom on moj stan od 65 kvadrata svrstava u zajedničke prostorije kad je to moje vlasnistvo,ja cistim ispred svojih vraa a sto dzukci i PEV ,NARKOMANI SJEDE PO CIJELU NOC U DUVAJU KOJEKAKVE TRAVE, JA TREBA DA IM PLAČAM ODRZAVANJE . E NEČE MOČI GOSPODO
DOSTA ! Je meni odrzavanja uzurpiranih hodnika od strane novokomponovanih BOSANČEROSA KOJI SE DOSELIŠE NIOTKUD.

VOLIO BI DA OVO PROČITA DIREKTOR OKI-a , koji pod navodnicima odrzavaju nas ulaz, A ZA SEDAM GODINA, NIKAD NIJE ODRZAN ZBOR STANARA,DA SE VIDI I DA SE LJUDI UPOZNAJU U STA SE TROSE NJIHOVA TESKOM MUKOM ZARADJENA SREDSTVA.
TAKODJE BI VOLIO DA,OVO PROČITAJU I ODGOVORNI U MINISTARSTVU STAMBENE POLITIKE, I AKO IMAJU GLAVU DA SE POČŠU PO NJOJ.
MENI JE NESHVATLJIVO DA OKI -PO ZAKONU IZ MOG UDJELA PLAČANJA (REDOVNO) IZDVAJA SREDSTVA ZA UTUŽIVANJE NEPLATIŠA. MOLIM VAS LIJEPO ŠTA JA IMAM SA TIM.
OVAJ ZAKON JE SAMO PRODUŽETAK AGONIJE REDOVNIH PLATIŠA, A U NJIHOVO IME SE NIŠTA NE RADI NITI REALIZUJE .
FUJJJJJJJJJJJ...... :evil: :x :x :x :x :x :x :x :x :x
Jarane @bpsang,
Ne jezi se. Čim se Skupovi EV ne održavaju, to je prvi znak da nešto nije ok i prvo šta treba da provjeriš je to da li su se PEV i upravitelj ''slizali''.
Provjeriti možeš to ''slizavanje'' samo ako ti PEV omogući čitanje i usvajanje Godišnjeg izvještaja kojeg je dužan podijeliti EV ili okačiti na pogodno mjesto u haustoru. Vrijeme koje je predviđeno za obavezno održavanje Skupa EV i usvajanje Izvještaja, te Plana rada za narednu godinu je januar-mart. Vidi novi zakon da li se to promijenilo.
PipiDugaDevetka

#1672 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Jagmujan wrote:
Novi zakon o odrzavanju
I dalje ostaje 5 velikih zgrada na Dobrinji (građene za Olimpijsko selo 1983.g.) koje su izvan zakona bez upravitelja.

Sumnjam da je ministar solidni ili neko od radenika u Ministarstvu primio povelik mito zvani, ''klauzula ugovora IMT''.
PipiDugaDevetka

#1673 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

novi.dan.nova.nafaka wrote:Za vas dobre poznavatelje zakona, šta su najveće razlike u odnosu na postojeći ?
Hvala. :)
Stranicu ili dvije ispred odgovorio je @Jagmujan. Ostaje sve isto, upravitelji imaju certifikat da potkradaju EV, a ponekada toliko bezobrazno otimaju (slučaj @prijevremenog) ''sve po zakonu'', da to može samo u korumpiranim društvima sa titulom EU šampiona.

Možete krasti dragi upravitelji koliko god hoćete (čast izuzecima), ali neće moći dokle god hoćete!

Najopasniji lopovi su u FAMOS-GRADNJI Upravitelj d.o.o.
bpsang

#1674 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by bpsang »

@ PipiDugaDevetka
upravo printam novi zakon.
Dohakaču ja njima, zapamtiče oni mene !!!
A Sta mislis na ovo , kupio si zemlju ,platio sve sto ide uz to , sagradio i opremio svoj objekat i zakon ti nalozi da moras platiti KIRIJU , ZASTO KOME .... E TO TI JE ista stvar sa upraviteljima , Drzava je izmislila , radna zanimanja da ne bi otpad od drustva harao i ubijao po gradu nego da te pljačka na legalan način...
Moje geslo je KAD oki BUDE VLASNIK MOJE ZGRADE ONDA MOŽE RASPOLAGATI SA MOJIM STANOM,ali prvo je mora kupiti kao sto sam ja kupio svoj stan.
PipiDugaDevetka

#1675 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

bpsang wrote:@ PipiDugaDevetka
upravo printam novi zakon.
Dohakaču ja njima, zapamtiče oni mene !!!
A Sta mislis na ovo , kupio si zemlju ,platio sve sto ide uz to , sagradio i opremio svoj objekat i zakon ti nalozi da moras platiti KIRIJU , ZASTO KOME .... E TO TI JE ista stvar sa upraviteljima , Drzava je izmislila , radna zanimanja da ne bi otpad od drustva harao i ubijao po gradu nego da te pljačka na legalan način...
Moje geslo je KAD oki BUDE VLASNIK MOJE ZGRADE ONDA MOŽE RASPOLAGATI SA MOJIM STANOM,ali prvo je mora kupiti kao sto sam ja kupio svoj stan.
Jedan savjet, ako krećeš u borbu protiv ''rogatih''. Ništa ne poduzimaj bez advokata! Ma, ja da sam odmah tužio upravitelja i PEV-a, ne bih se sada morao seliti, kupovati drugi stan. A bilo je tih paretina. Živce sam pogubio. Jedino što sam uspio to je uspjeh ove teme na SA-X i osvješčivanje EV.

Samo su me do sada istjerali iz moje privatne imovine agresori-velikosrbi-četnici.

Očekujem ih ponovo da polome materi nogu u kuku i diraju sestru za grudi. Sestra se uneredila od straha.
Last edited by PipiDugaDevetka on 30/01/2012 21:48, edited 1 time in total.
Post Reply