pogledao sam ga sinoć... teško da se može reći da je loš film, međutim...
uglavnom film je dobar jer daje sliku modernog sporta tj. tendencije... u sportu je danas novac postao dominirajući faktor za stvaranje rezultata i daljnjeg jelte oplodjavanja kapitala... manji, siromašni klubovi nemaju šansu pred bogatim... ali glavni lik jeste specifičan zbog revolucionarne metode koju usvaja u pokušaju da se suprostavi velikim, dakle ne vraćanje tradicionalnom shvatanju igre već čistoj računici i statistici... ni sam vjerovatno nije uvidio da je u konačnici time pomogao industrijalizaciji igre i korporativnom sportu...
srećom fudbal nije tako "sužen" sport kao ovi američki, pa ne vjerujem da će ikad doći u stanje da puka statistika određuje pobjednika, jer "lopta je okrugla" (to sigurno ovih dana može potvrditi Sir
Brad Pitt se nesumnjivo isprofilirao u ozbiljnog glumca, po mom mišljenju zaslužio je i prije Oscara za ulogu u odličnom The Assassination of Jesse James (a nije bio ni nominovan za nju)... ove godine mnogi kritičari predviđaju da je njegov red, kako za ovu ulogu tako i za The Tree of Life (ovo još nisam pogledao)...Beane (glavni lik), who is an avid supporter of Tottenham Hotspur of the English Premier League, began developing a system for objectively analyzing soccer players.
bilo je pomalo žalosno gledati takvog glumca kao što je P.S. Hoffman u potpuno epizodnoj ulozi sa par povremenih grimasa...

i da, meni je bolji The Babe (1992), film o najvećem igraču baseballa svih vremena - Babe Ruthu...