Pitanje ateistima
-
said.sa
#1651 Re: Pitanje ateistima
Ja odavno nisam vidio neplodnije diskusije...
Nego, može li se postiti? @Ateista i @Optimus Prime, gdje se ide večeras na iftar?
Nego, može li se postiti? @Ateista i @Optimus Prime, gdje se ide večeras na iftar?
- int21
#1652 Re: Pitanje ateistima
terapija wrote:Objasni to djetetu koje je sa 2-3 ostalo bez noge. Lako je s nama odraslima.Vitamin C wrote:Da želi da sve bude savršeno, spriječio bi i postojanje ateizma. Pokušaj zamisliti savršen svijet. Koji je smisao u tome? Očito je riječ o iskušenjima i prevazilaženju njih.
Svijet nije savrsen, jer nema sta da ga ucini savrsenim. To je jednostavno sistem nastao uzrocno-posljedicnim vezama.
Jer ako je ista, onda Bog samo moze biti ono "sto jeste". Dakle sama sustina egzistencije, slucaj, univerzum, energija, materija, antimaterija, i jos mnogo toga sto jos ne znamo ili mozda nikada necemo moci ni znati. Ukratko sve sto postoji ili ne postoji, ili "anti-postoji".
Ali, dosta filozofije
Kao sto sam rekao, pricam ovo iz samo jednog razloga. Niko nema dokaza da bog postoji ili ne, i to je mozda cak nemoguce dokazati. Ali Iz ove rasprave i iz onog sto vidimo u zivotu, mozemo samo zakljuciti da Bog nije onakav kakvim ga pretstavljaju vjernici. Sto znaci da nisu u pravu kad kazu "mi znamo 100% da postoji".
Ja postujem svacije odluke, po bilo kakvom pitanju, ali nisam bas dobro raspolozen kad neko prica nesto a ne razumije ili jos gore kad se slijepo vjeruje necemu samo zato sto 99% ljudi to vjeruje.
I jos jedna napomenica: ne poistovjecujte ateiste za poluvjernicima ili losim vjernicima, jer kao sto ATEISTA rece, svi ste na jednoj strani kad je prebrojavanje u pitanju.
- int21
#1653 Re: Pitanje ateistima
Nismo jednaki. Ja to ne opravdavam nicim, pa ni Bozijom voljom. Ti opravdavas i ides dalje. U tome je razlika.Vitamin C wrote:Ne poznajem ga. Ne mogu ti govoriti o njemu.
Ti govoriš o njemu kao da ga poznaješ, bez osporavanja njegovog postojanja.
I meni je žao djece, kao što je i tebi. Ne možemo ništa promijeniti. Jednaki smo.
- Vitamin C
#1654 Re: Pitanje ateistima
Upravu si. Nismo jednaki. Ja pričam o tramvajima, ti ne. Ti opravdavaš ateizam, ja ne opravdavam teizam.int21 wrote:Nismo jednaki. Ja to ne opravdavam nicim, pa ni Bozijom voljom. Ti opravdavas i ides dalje. U tome je razlika.Vitamin C wrote:Ne poznajem ga. Ne mogu ti govoriti o njemu.
I meni je žao djece, kao što je i tebi. Ne možemo ništa promijeniti. Jednaki smo.
Upravu si. Fazon je u različitim alatima. Ti ih koristiš, mene ne zanima odbrana ničega.
- int21
#1655 Re: Pitanje ateistima
Izvini mozda sam pretjerao. Vjerujem da ti je zao. Kome nebi bilo, bili ateisti ili vjernici.Vitamin C wrote:Upravu si. Nismo jednaki. Ja pričam o tramvajima, ti ne. Ti opravdavaš ateizam, ja ne opravdavam teizam.int21 wrote:Nismo jednaki. Ja to ne opravdavam nicim, pa ni Bozijom voljom. Ti opravdavas i ides dalje. U tome je razlika.Vitamin C wrote:Ne poznajem ga. Ne mogu ti govoriti o njemu.
Upravu si. Fazon je u različitim alatima. Ti ih koristiš, mene ne zanima odbrana ničega.
Samo sam htio reci da je lakse reci to je Bozija volja, nego pokusati skontati nacine da se to nikad ne ponovi. Jer da svi pokusavamo naci nacine, a ne opravdavati, vjerovatno bi nasli rjesenje. Sve se moze kad se hoce.
- Vitamin C
#1656 Re: Pitanje ateistima
Pa naravno. GRAS je moderna firma, sa evropskim rezonima.Ateista wrote:Vitamin C wrote:Ateista, pošto si u izuzetno dobrim odnosima sa GRAS-om, zašto ne pokreneš inicijativu kao što su to uradili hrvatski ateisti i obezbjedili natpis na tramvajima "Bez boga, bez gospodara".![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Mislis da bi mi izasli u susret, s obzirom na to da sam ja njihov dugogodisnji i cijenjeni korisnik kojeg jako vole...
- Ateista
#1657 Re: Pitanje ateistima
Mozda ti ne vidis poentu, ali mi vidimo i mislim da ima onih koji ce nesto izvuci iz svega ovoga. Sto Optimus kaze, toliko ljudi cita ovaj forum...said.sa wrote:Ja odavno nisam vidio neplodnije diskusije...
- Ateista
#1658 Re: Pitanje ateistima
A koja je poenta iskusenja i revazilazenja istih? Zasto bi nas neko uopste stvarao i stvaljao na iskusenje?Vitamin C wrote:Da želi da sve bude savršeno, spriječio bi i postojanje ateizma. Pokušaj zamisliti savršen svijet. Koji je smisao u tome? Očito je riječ o iskušenjima i prevazilaženju njih.
Sta mislis o slobodnoj volji i paradoksu koji smo objasnjavali na prethodnim stranicama?
Naravno, sve ovo su pitanja ako si raspolozen za raspravu na ovu temu. Ako nisi i ako si dosao samo zbog one zezancije sa GRAS-om, nema frke, fol je super a pitanja mozes zanemariti.
-
said.sa
#1659 Re: Pitanje ateistima
Ma ja eto ti i tvoj transformirajući prijatelj na sebe ste preuzeli teško breme "prosvjetljivanja" masa.Ateista wrote:Mozda ti ne vidis poentu, ali mi vidimo i mislim da ima onih koji ce nesto izvuci iz svega ovoga. Sto Optimus kaze, toliko ljudi cita ovaj forum...said.sa wrote:Ja odavno nisam vidio neplodnije diskusije...
Nisu su vam Ćirilo i Metodije ravni...
- int21
#1660 Re: Pitanje ateistima
said.sa wrote:Ma ja eto ti i tvoj transformirajući prijatelj na sebe ste preuzeli teško breme "prosvjetljivanja" masa.Ateista wrote:Mozda ti ne vidis poentu, ali mi vidimo i mislim da ima onih koji ce nesto izvuci iz svega ovoga. Sto Optimus kaze, toliko ljudi cita ovaj forum...said.sa wrote:Ja odavno nisam vidio neplodnije diskusije...
A lakse je pobjeci. I opravdati sve sa: "tako je Bog htio"....
- Vitamin C
#1661 Re: Pitanje ateistima
Naravno. Kada me se ugodno pozove u raspravu, ne mogu odbiti.Ateista wrote:A koja je poenta iskusenja i revazilazenja istih? Zasto bi nas neko uopste stvarao i stvaljao na iskusenje?Vitamin C wrote:Da želi da sve bude savršeno, spriječio bi i postojanje ateizma. Pokušaj zamisliti savršen svijet. Koji je smisao u tome? Očito je riječ o iskušenjima i prevazilaženju njih.
Sta mislis o slobodnoj volji i paradoksu koji smo objasnjavali na prethodnim stranicama?
Naravno, sve ovo su pitanja ako si raspolozen za raspravu na ovu temu. Ako nisi i ako si dosao samo zbog one zezancije sa GRAS-om, nema frke, fol je super a pitanja mozes zanemariti.![]()
Želim kao prvo reći da mi ustroj svijeta nije baš posve jasan, pa sam ga oduvijek pokušavao razumjeti, dokućiti mu objašnjenje, te me se kao takvog ne može uvrstiti u one koji potpuno vjeruju svemu onome što je religijom prezentirano. Vjerujem u tvorca, jer tako sve ima smisao, za razliku od, na primjer, naučnih teorija, koje vrijeđaju moju inteligenciju, govoreći mi da sam nekada bio majmun (ne pokušavam osporiti evoluciju niti je dokazati, jer nisam najupućeniji u nju, stoga izbjegavam temu Evolucija, a zbog vremena koje znam da će mi oduzeti i Pitanje vjernicima i Pitanje ateistima, jer imam iskustva sa tim), ali sam pesimista po pitanju nekih stvari koje se tiču religije, koja ima izuzetne manipulatorne mogućnosti.
Poenta iskušenja i prevazilaženja istih? Pa recimo da je to dosljednost Bogu, istrajnost u vjerovanju u njega, jer je, po religijama, on primarna stvar ovog svijeta, onaj kojem se robuje i koji je darovao život. Onaj koji pobijedi iskušenje ateizma, dosljedan je. Onaj koji zna da je ovaj svijet samo korak pred beskonačnost onog, pretrpiće odvratnu smrt svog djeteta i željeti mu ljepši život na onom svijetu. Još je tih primjera, ali vjerujem da si shvatio što želim reći spominjući iskušenja. Iz perspektive religije, naravno.
-
PeroKosoric
#1662 Re: Pitanje ateistima
A da probas metodama Sovjetskog Saveza, NR Kine i Sjeverne Koreje? Tamo su uspjesno preveli na ateizam stotine miliona ljudi.Ateista wrote:Mozda ti ne vidis poentu, ali mi vidimo i mislim da ima onih koji ce nesto izvuci iz svega ovoga. Sto Optimus kaze, toliko ljudi cita ovaj forum...said.sa wrote:Ja odavno nisam vidio neplodnije diskusije...
- Ateista
#1663 Re: Pitanje ateistima
Ja ne znam zasto se neki toliko bune zbog tog "prosvjetljivanja", svakako to i vjernici rade jako cesto, sta je lose da to rade i ateisti?said.sa wrote:Ma ja eto ti i tvoj transformirajući prijatelj na sebe ste preuzeli teško breme "prosvjetljivanja" masa.Ateista wrote:Mozda ti ne vidis poentu, ali mi vidimo i mislim da ima onih koji ce nesto izvuci iz svega ovoga. Sto Optimus kaze, toliko ljudi cita ovaj forum...said.sa wrote:Ja odavno nisam vidio neplodnije diskusije...
Fino smo objasnili zasto, previse je religijske propagande a ateisticke jako malo, treba da se cuje i ova strana price kako bi oni koji su jos nesigurni imali izbor, odnosno da imaju argumente i sa ove strane a ne samo sa religiske, a onda ce sami izabrati hoce li postati vjernici ili ateisti, ne znam sta je tu lose.
- terapija
#1664 Re: Pitanje ateistima
Malo sam sebi proturjecis. Zanima te ustroj, ali ne zanima te potpunom jer izbjegavas evoluciju.Vitamin C wrote: Naravno. Kada me se ugodno pozove u raspravu, ne mogu odbiti.
Želim kao prvo reći da mi ustroj svijeta nije baš posve jasan, pa sam ga oduvijek pokušavao razumjeti, dokućiti mu objašnjenje, te me se kao takvog ne može uvrstiti u one koji potpuno vjeruju svemu onome što je religijom prezentirano. Vjerujem u tvorca, jer tako sve ima smisao, za razliku od, na primjer, naučnih teorija, koje vrijeđaju moju inteligenciju, govoreći mi da sam nekada bio majmun (ne pokušavam osporiti evoluciju niti je dokazati, jer nisam najupućeniji u nju, stoga izbjegavam temu Evolucija...
I nisi nekada bio majmun, niti je ijedan covjek ikada bio majmun. Kada ce to vec jednom protivnici evolucije shvatiti. Jer onda isto tako mozemo reci nekada smo bili plankton, riba, zaba, zavisi sta se kome svidja.
- int21
#1665 Re: Pitanje ateistima
Kako bi onda manipulisali ljudima kad bi bila druga strana .....eeeee kako ce kad se ovce otmu.....treba da se cuje i ova strana price kako bi oni koji su jos nesigurni imali izbor, odnosno da imaju argumente i sa ove strane a ne samo sa religiske, a onda ce sami izabrati hoce li postati vjernici ili ateisti
Isto vam je ili totalitarni komunizam ili totalitarna religija.......tako da se nemoze uporedivati ateizam sa komunizmom.A da probas metodama Sovjetskog Saveza, NR Kine i Sjeverne Koreje? Tamo su uspjesno preveli na ateizam stotine miliona ljudi.
- Vitamin C
#1666 Re: Pitanje ateistima
Izbjegavam temu Evolucija na ovom forumu, jer teoriju o kojoj je riječ na toj temi ne poznajem toliko da bih mogao oduzimati drugima prostor, a gubiti svoje vrijeme.terapija wrote:Malo sam sebi proturjecis. Zanima te ustroj, ali ne zanima te potpunom jer izbjegavas evoluciju.Vitamin C wrote: Naravno. Kada me se ugodno pozove u raspravu, ne mogu odbiti.
Želim kao prvo reći da mi ustroj svijeta nije baš posve jasan, pa sam ga oduvijek pokušavao razumjeti, dokućiti mu objašnjenje, te me se kao takvog ne može uvrstiti u one koji potpuno vjeruju svemu onome što je religijom prezentirano. Vjerujem u tvorca, jer tako sve ima smisao, za razliku od, na primjer, naučnih teorija, koje vrijeđaju moju inteligenciju, govoreći mi da sam nekada bio majmun (ne pokušavam osporiti evoluciju niti je dokazati, jer nisam najupućeniji u nju, stoga izbjegavam temu Evolucija...
I nisi nekada bio majmun, niti je ijedan covjek ikada bio majmun. Kada ce to vec jednom protivnici evolucije shvatiti. Jer onda isto tako mozemo reci nekada smo bili plankton, riba, zaba, zavisi sta se kome svidja.
No, kada već želiš, na lijep način, tačno i nepristrasno, reci mi evolucijski put čovjeka, po darvinizmu. Kada je čovjek nastao i što je prvotno bio?
-
PeroKosoric
#1667 Re: Pitanje ateistima
Nisam niti poredio. Valjda vidis da sam komentarisao potrebu za prosvjetiteljstvom.int21 wrote:Isto vam je ili totalitarni komunizam ili totalitarna religija.......tako da se nemoze uporedivati ateizam sa komunizmom.A da probas metodama Sovjetskog Saveza, NR Kine i Sjeverne Koreje? Tamo su uspjesno preveli na ateizam stotine miliona ljudi.
- int21
#1668 Re: Pitanje ateistima
Dobro, izvinjajem sePeroKosoric wrote:Nisam niti poredio. Valjda vidis da sam komentarisao potrebu za prosvjetiteljstvom.int21 wrote:Isto vam je ili totalitarni komunizam ili totalitarna religija.......tako da se nemoze uporedivati ateizam sa komunizmom.A da probas metodama Sovjetskog Saveza, NR Kine i Sjeverne Koreje? Tamo su uspjesno preveli na ateizam stotine miliona ljudi.
-
sarajlija8888
#1669 Re: Pitanje ateistima
Ateista nisi mi odgovorio na pitanje konzumiras li drogu ili alkohol? da ili ne nemoj filozofirat,ne ide ti najbolje
- Ateista
#1670 Re: Pitanje ateistima
Ni blizu onako "uspjesno" kako su religije u toku svoje krvave istorije prevodile ateiste, politeiste i pripadnike drugih religija na svoju.PeroKosoric wrote:A da probas metodama Sovjetskog Saveza, NR Kine i Sjeverne Koreje? Tamo su uspjesno preveli na ateizam stotine miliona ljudi.Ateista wrote:Mozda ti ne vidis poentu, ali mi vidimo i mislim da ima onih koji ce nesto izvuci iz svega ovoga. Sto Optimus kaze, toliko ljudi cita ovaj forum...said.sa wrote:Ja odavno nisam vidio neplodnije diskusije...
- Ateista
#1671 Re: Pitanje ateistima
Pogotovo ne sa onim sto se uzima kao primjer komunizma, posto komunizam nikad i nigdje nije postojao. (pocecu sanjati ovu recenicu koliko sam je puta morao ponoviti na ovom forumuint21 wrote:Kako bi onda manipulisali ljudima kad bi bila druga strana .....eeeee kako ce kad se ovce otmu.....treba da se cuje i ova strana price kako bi oni koji su jos nesigurni imali izbor, odnosno da imaju argumente i sa ove strane a ne samo sa religiske, a onda ce sami izabrati hoce li postati vjernici ili ateisti
Isto vam je ili totalitarni komunizam ili totalitarna religija.......tako da se nemoze uporedivati ateizam sa komunizmom.A da probas metodama Sovjetskog Saveza, NR Kine i Sjeverne Koreje? Tamo su uspjesno preveli na ateizam stotine miliona ljudi.
- Ateista
#1672 Re: Pitanje ateistima
Nisi komentarisao vec provocirao, ali vec sam naviokao na to.PeroKosoric wrote:Nisam niti poredio. Valjda vidis da sam komentarisao potrebu za prosvjetiteljstvom.int21 wrote:Isto vam je ili totalitarni komunizam ili totalitarna religija.......tako da se nemoze uporedivati ateizam sa komunizmom.A da probas metodama Sovjetskog Saveza, NR Kine i Sjeverne Koreje? Tamo su uspjesno preveli na ateizam stotine miliona ljudi.
Ako hoces da komentarises, onda navedi zasto mislis da je lose ovo sto radimo, i zasto je to losije od religijske propagande?
-
PeroKosoric
#1673 Re: Pitanje ateistima
Totalno OT, ali kad vec pitas, predlazem ti da procitas Darwinovu knigu "Porijeklo vrsta". Protivno kritikama kreacionista koji bi je najradije spalili, knjiga je napisana veoma lijepo, citljivo i svima razumljivo, potkrijepljeno dokazima.Vitamin C wrote: No, kada već želiš, na lijep način, tačno i nepristrasno, reci mi evolucijski put čovjeka, po darvinizmu. Kada je čovjek nastao i što je prvotno bio?
Ukratko, svaka vrsta danas (ukljucujuci covjeka) nastala je od vrste koja joj je prethodila, i ta prethodna je u procesu izumrla, jer je nova bila bolje opremljena za opstanak u okruzenju svog vremena. Ne postoji trenutak kada je neka vrsta nastala, ali je cinjenicu o nastanku nove vrste lako uociti nakon vrlo dugackog vremenskog perioda.
Sto je organizam vrste komplikovaniji promjene su sporije .
Najbolji dokaz evolucije su mikrobi, gdje se nove vrste stvaraju takoreci pred nasim ocima, i niposto nisu stvorene prije 6000 godina kada je Jahve stvarao svijet.
Natrag na temu.
Last edited by PeroKosoric on 21/08/2009 15:42, edited 1 time in total.
- Ateista
#1674 Re: Pitanje ateistima
Nisam vidio kad si me to pitao.sarajlija8888 wrote:Ateista nisi mi odgovorio na pitanje konzumiras li drogu ili alkohol? da ili ne nemoj filozofirat,ne ide ti najbolje
Kratko i jasno:
Drogu nikad nisam probao, ni jednu jedinu vrstu.
Nisam neki ljubitelj alkohola ali ga u rijetkim situacijama konzumiram u ogranicenim kolicinama.
To za filozofiranje cu samo ignorisati, ali ti bi meni mogao odovoriti vezano za slobodnu volju.
-
PeroKosoric
#1675 Re: Pitanje ateistima
Uopste ne mislim da je losije, mislim da je jednako vrlo lose.Ateista wrote:Nisi komentarisao vec provocirao, ali vec sam naviokao na to.PeroKosoric wrote:
Nisam niti poredio. Valjda vidis da sam komentarisao potrebu za prosvjetiteljstvom.
Ako hoces da komentarises, onda navedi zasto mislis da je lose ovo sto radimo, i zasto je to losije od religijske propagande?