Desavanja u Hrvatskoj

Post Reply
Sezam

#1651 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Sezam »

draganbl wrote:

Nisam siguran da iko u Hrvatskoj pokušava nametnuti tezu kolektivne krivice. Jednostavno, zločinci su proglašeni zločincima i svaki od njih ima ime i prezime: Ante Gotovina i Mladen Markač. Oni su zločinci. Nijedan Hrvat koga Haag ili drugi sud nije osudio nije zločinac, niti je država Hrvatska zločinačka, niti to iko pokušava proturiti. Jedini koji to potežu su tzv. "domoljubi", koji u presudu pojedincu, zločincu Gotovini pokušavaju uvući cijelu Hrvatsku.
Oni sami sebi pokusavaju nametnuti tezu kolektivne krivice, o tome ti govorim.

Pazi, ako si pratio hrvatsku TV/ stampu, bilo bi ti potpuno jasno da se upravo ta teza "kolektivne krivice" pokusava nametnuti pucanstvu u Hrvatskoj, uglavnom od strane desno orijentiranih partija. Pa konstantno se se postavljaju pitanja: da li je ovim cijela Hrvatska osudjena, da li se ovom presudom spocitava Hrvatskoj pravo na postojanje...itd itd...pa ljudi zovu uzivo u program, ogorceni, histericni, izmanipulirani, govore o veleizdaji (onih koji su poslali transkripte sa Brijuna hagu :? :-) ..neka zena kaze: cerka mi place vec treci dan i pita me, mama da li je i moj tata sada ratni zlocinac? :?

Cijela drzava je u stanju histericnosti, podrska ulasku u EU je pala na 24% nakon presude...jednostavno, velika vecina u Hrvatskoj se tako ponasa, kao da su svi oni osudjeni na 24 godine robije...

A u vezi izjave bivseg americkog ambasadora u Hrvatskoj, ok vjerovatno je njegova izjava licemjerna, ali je dvostruko licemjerna, jer u jednom dijelu (onom kojeg ti spominjes) kaze kako NISU krivi, a u drugom dijelu te iste izjave (onom kojeg ja spominjem) kaze kako ipak JESU krivi, jer su se oglusili o savjete iz Pentagona...ali to je tipicna americka diplomatska izjava, rekao je sve a nije rekao nista, i svako ce sebi izdvojiti dio koji mu odgovara...
Last edited by Sezam on 20/04/2011 10:31, edited 1 time in total.
draganbl

#1652 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by draganbl »

Sezam wrote:
draganbl wrote:

Nisam siguran da iko u Hrvatskoj pokušava nametnuti tezu kolektivne krivice. Jednostavno, zločinci su proglašeni zločincima i svaki od njih ima ime i prezime: Ante Gotovina i Mladen Markač. Oni su zločinci. Nijedan Hrvat koga Haag ili drugi sud nije osudio nije zločinac, niti je država Hrvatska zločinačka, niti to iko pokušava proturiti. Jedini koji to potežu su tzv. "domoljubi", koji u presudu pojedincu, zločincu Gotovini pokušavaju uvući cijelu Hrvatsku.
Oni sami sebi pokusavaju nametnuti tezu kolektivne krivice, o tome ti govorim.

Pazi, ako si pratio hrvatsku TV/ stampu, bilo bi ti potpuno jasno da se upravo ta teza "kolektivne krivice" pokusava nametnuti pucanstvu u Hrvatskoj, uglavnom od strane desno orijentiranih partija. Pa konstantno se se postavljaju pitanja: da li je ovim cijela Hrvatska osudjena, da li se ovom presudom spocitava Hrvatskoj pravo na postojanje...itd itd...pa ljudi zovu uzivo u program, ogorceni, histericni, izmanipulirani, govore o veleizdaji (onih koji su poslali transkripte sa Brijuna hagu :? :-) ..neka zena kaze: cerka mi place vec treci dan i pita me, mama da li je i moj tata sada ratni zlocinac? :?

Cijela drzava je u stanju histericnosti, podrska ulasku u EU je pala na 24% nakon presude...jednostavno, velika vecina u Hrvatskoj se tako ponasa, kao da su svi oni osudjeni na 24 godine robije...

A u vezi izjave bivseg americkog ambasadora u Hrvatskoj, ok vjerovatno je njegova izjava licemjerna, ali je dvostruko licemjerna, jer u jednom dijelu (onom kojeg ti spominjes) kaze kako NISU krivi, a u drugom dijelu te iste izjave (onom kojeg ja spominjem) kaze kako ipak JESU krivi, jer su se oglusili o savjete iz Pentagona...ali to je tipicna americka diplomatska izjava, rekao je sve a nije rekao nista, i svako ce sebi izdvojiti dio koji mu odgovara...
Kolektivnu krivicu nameću isključivo desničarske stranke, čije predstavnike ja ovdje i nazivam "domoljubima". Normalni ljudi i njihovi politički predstavnici (a takvi su u Hrvatskoj ogromna većina) tako ne govore.
Logično je da će podrška EU privremeno opasti, ali će opet vratiti. To je bar moja procjena.
Što se tiče Galbrajtove izjave, drago mi je da si umjesto ranije "možda" sada iskoristio riječ "vjerovatno".
Hodidid

#1653 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Hodidid »

Licemjerje hrvatske zvanicne politike se ogleda u dobrom dijelu i u tome kako se percepcija akcije "Oluja" po potrebi moze modificirati u skladu s okolnostima. Do presude je akcija "Oluja" bila iskljucivo plod uspjeha HV i svaka eventualna logisticka, savjetodavna ili bilo koja druga pomoc saveznika izvana se negirala. Sad nakon presude mijenja se ploca i imamo priliku cuti brigadira Kotromanovica kako "Oluja" i nije bila iskljucivo plod i rezultat hrvatskih nastojanja da reintegriraju tzv. Krajinu u prostor drzave Hrvatske. Kotromanovic neku noc lijepo rece da su amerikanci i francuzi debelo pomagali u pripremi akcije.

Dakle ako postoji odgovornost onda cemo je podijeliti sa amerima i francuzima. A ako nema odgovornosti i sve je cisto onda je akcija "Oluja" cisti hrvatski produkt.

Kud cete veceg licemjerja.
polusvijet

#1654 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by polusvijet »

draganbl wrote:Odmah nakon presude, a takođe i juče na sada zatvorenoj temi sam napominjao koliko je opasno negirati haške presude. Nažalost, licemjer bez granica, P. Galbraith, je svojim izjavama dodatno potpirio usijane hrvatske "domoljube", dajući negiranju presude i "međunarodni legitimitet".
Neka ih je sram svih zajedno.
...
Da li je ovo po tvom mišljenju samo "možda" licemjerno?
Na pomenutoj temi sam napisao: Da li su Bošnjaci i Hrvati iz mog grada samo "možda" imali opravdan razlog kada su bježali pred razularenim zločincima koji su htjeli da ih ubiju?
Po mom mišljenju, nema tu mjesta za riječ "možda", jer je sama ta riječ pokušaj relativizacije činjeničnog stanja.
Dragane, polako sa tim rabljenjem pojma "licemjerstvo", nisi ni ti imun iako si se ovdje zado graditi medjuetnicke mostove. To je hvale vrijedno ali je tanak led. Evo meni nebi mrsko iskopati taj post jer mi je zapeo za oko:
Koje licemjerstvo. Prvo kaže da nije bilo etničkog čišćenja, pa onda kaže, MOŽDA su imali OPRAVDAN razlog za bježanje.
Grozim se ovoga što je napisano. Da li su onda i mnogi moji sugrađani 1992. "sami pobjegli" iz Banjaluke. Da li su i oni samo "možda" imali nekakav "opravdan" razlog za bježanje?
Kako ga nije sramota, pa stanovništvo je iz Krajine bježalo glavom bez obzira, spašavajući živu glavu, kao što su to radili i moji sugrađani, bježeći od razularenih zločinaca koji su ih htjeli pozatvarati u logore ili pobiti.
Dragane, samo ovo tvoje poredjenje sudbine Bosnjaka iz RS i Srba iz RSK degutantnije je stivo od ukupnog Seseljevog opusa. Jednostavno, Seselj je dosljedan od prve do zadnje recenice. Budala i cirkusant, odlijepio ali stoicki se drzi.

Kad se vec igramo asocijacija, jos relevantnije paralele komotno mozemo povuci i izmedju Srba iz recimo Sanskog Mosta (dok je bio u RS) i Srba u RSK (dok je postojala). Samo formalno nisu bili dio istih autonomija, ali svakako dio istog sistema i projekta. Ili se ne slazes?

E sad to integrisemo sa tvojim rezonom: i Bosnjaci i Srbi istog tog Sanskog Mosta dakle spasavali su zivu glavu u prethodnom ratu, napustili domove a i naroda je na obje strane zivote izgubilo. Nepobitna cinjenica, ali ipak, to nije sve, zar ne Dragane? Sta jos po tvom misljenju treba dodati prici? A ako bi to dodao, da li bi onda tvoje poredjenje bilo na mjestu ili obicno licemjerno preseravanje?
VjecitiStudent

#1655 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by VjecitiStudent »

polusvijet wrote:
Dragane, polako sa tim rabljenjem pojma "licemjerstvo", nisi ni ti imun iako si se ovdje zado graditi medjuetnicke mostove. To je hvale vrijedno ali je tanak led. Evo meni nebi mrsko iskopati taj post jer mi je zapeo za oko:
Koje licemjerstvo. Prvo kaže da nije bilo etničkog čišćenja, pa onda kaže, MOŽDA su imali OPRAVDAN razlog za bježanje.
Grozim se ovoga što je napisano. Da li su onda i mnogi moji sugrađani 1992. "sami pobjegli" iz Banjaluke. Da li su i oni samo "možda" imali nekakav "opravdan" razlog za bježanje?
Kako ga nije sramota, pa stanovništvo je iz Krajine bježalo glavom bez obzira, spašavajući živu glavu, kao što su to radili i moji sugrađani, bježeći od razularenih zločinaca koji su ih htjeli pozatvarati u logore ili pobiti.
I meni je ovaj odlicni post, jedan od rijetkih koji medju zrtvama na razlicitim stranama ne pravi razliku, zapeo za oko.
draganbl

#1656 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by draganbl »

polusvijet wrote:
draganbl wrote:Odmah nakon presude, a takođe i juče na sada zatvorenoj temi sam napominjao koliko je opasno negirati haške presude. Nažalost, licemjer bez granica, P. Galbraith, je svojim izjavama dodatno potpirio usijane hrvatske "domoljube", dajući negiranju presude i "međunarodni legitimitet".
Neka ih je sram svih zajedno.
...
Da li je ovo po tvom mišljenju samo "možda" licemjerno?
Na pomenutoj temi sam napisao: Da li su Bošnjaci i Hrvati iz mog grada samo "možda" imali opravdan razlog kada su bježali pred razularenim zločincima koji su htjeli da ih ubiju?
Po mom mišljenju, nema tu mjesta za riječ "možda", jer je sama ta riječ pokušaj relativizacije činjeničnog stanja.
Dragane, polako sa tim rabljenjem pojma "licemjerstvo", nisi ni ti imun iako si se ovdje zado graditi medjuetnicke mostove.
Ja se nisam "ovdje zado graditi medjuetničke mostove". Iznosim svoj stav, kao i svi ostali. Druga je stvar ako moji stavovi jesu pomirljivi i dobronamjerni. Ako je tako, meni je drago.
polusvijet wrote: To je hvale vrijedno ali je tanak led. Evo meni nebi mrsko iskopati taj post jer mi je zapeo za oko:
Dragane, samo ovo tvoje poredjenje sudbine Bosnjaka iz RS i Srba iz RSK degutantnije je stivo od ukupnog Seseljevog opusa. Jednostavno, Seselj je dosljedan od prve do zadnje recenice. Budala i cirkusant, odlijepio ali stoicki se drzi.
Ja uopšte nisam poredio sudbinu Bošnjaka i Srba, niti moji stavovi imaju ikakve veze sa Šešeljem. Ja sam napisao da je licemjerno reći da nije bilo etničkog čišćenja, jer su ljudi bježali spašavajući živu glavu. Ne mislim da su Bošnjaci i Srbi doživjeli istu sudbinu, niti da su okolnosti bile iste. I napisao sam da je licemjerno za takve situacije reći da su ljudi "sami pobjegli".
polusvijet wrote: Kad se vec igramo asocijacija, jos relevantnije paralele komotno mozemo povuci i izmedju Srba iz recimo Sanskog Mosta (dok je bio u RS) i Srba u RSK (dok je postojala). Samo formalno nisu bili dio istih autonomija, ali svakako dio istog sistema i projekta. Ili se ne slazes?
Ja se ne igram asocijacija.
polusvijet wrote: E sad to integrisemo sa tvojim rezonom: i Bosnjaci i Srbi istog tog Sanskog Mosta dakle spasavali su zivu glavu u prethodnom ratu, napustili domove a i naroda je na obje strane zivote izgubilo. Nepobitna cinjenica, ali ipak, to nije sve, zar ne Dragane? Sta jos po tvom misljenju treba dodati prici? A ako bi to dodao, da li bi onda tvoje poredjenje bilo na mjestu ili obicno licemjerno preseravanje?
Ne znam šta me pitaš. Oni koji su činili zločine trebaju da odgovaraju. Tu počinje i završava se moj stav. Svaki pokušaji relativizacije bilo čijeg zločina su u najmanju ruku licemjerni. A ja nijedan zločin ne relativizujem. A ti dodaji šta hoćeš.
zemo_online

#1657 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by zemo_online »

Hodidid wrote:Licemjerje hrvatske zvanicne politike se ogleda u dobrom dijelu i u tome kako se percepcija akcije "Oluja" po potrebi moze modificirati u skladu s okolnostima. Do presude je akcija "Oluja" bila iskljucivo plod uspjeha HV i svaka eventualna logisticka, savjetodavna ili bilo koja druga pomoc saveznika izvana se negirala. Sad nakon presude mijenja se ploca i imamo priliku cuti brigadira Kotromanovica kako "Oluja" i nije bila iskljucivo plod i rezultat hrvatskih nastojanja da reintegriraju tzv. Krajinu u prostor drzave Hrvatske. Kotromanovic neku noc lijepo rece da su amerikanci i francuzi debelo pomagali u pripremi akcije.

Dakle ako postoji odgovornost onda cemo je podijeliti sa amerima i francuzima. A ako nema odgovornosti i sve je cisto onda je akcija "Oluja" cisti hrvatski produkt.

Kud cete veceg licemjerja.

oluja je odobrena od SAD i to je istina ali zato da se srebrenica ne ponovi u bihacu i nista vise. nije tu bilo nikakvog partnerstva sa hrvatskom niti je SAD htjela nasilno rijesenje.
hrvatska se oslobodila na racun bih kao i kosmet a samo smo mi popusili jer je srbima u bih nadoknadjeno sve sto su izgubili u hrvatskoj(33+16=49)
michio

#1658 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by michio »

Ko nezavisnoj drzavi ima odobravati bilo sta ?

Mislim, tako se predstavljaju.
zemo_online

#1659 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by zemo_online »

SAD su navodno bombardovale pistu u rsk kao i informacije su slali hv-u.

-sigurno bi oluja ili slicna akcija bila poslije da se nije desila srebrenica tj. najveci zlocin na tlu evrope nakon WW2 cime su svi u svijetu bili sokirani. zato je cijeli svijet i odobrio oluju.

srbi da su bili malo pametniji mogli su zadrzati svoje teritorije u rh ili veliki dio njih na kojima su bili vecina po popisu iz 1991. ,a u bih su mogli isposlovat veliku autonomiju ,slicno kao danas rs,mozda sa malo manjim ovlastima.
-medjutim cijela poenta je u stalnom dogovoru zagreb-beograd dok je rat bio u punom jeku i Franjo je imao direktan telefon sa Zlobom sto se malo zna.
gdje su srbi i hrvati ratovali nakon 1992.?
ivannn

#1660 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by ivannn »

'Balkan će eksplodirati, vjetrovi rata pušu!'

'Predaja generala Gotovine Haagu bila je velika pogreška i mnogi će požaliti zbog tog dana. Balkan će opet eksplodirati i to je samo pitanje vremena, a međunarodna zajednica to potiče', piše Jeffrey T. Kuhner, kolumnist The Washington Timesa.

"General Gotovina je osuđen zbog zapovjedne odgovornosti tijekom vojne akcije 'Oluja' u kolovozu 1995. godine kojom je okončan hrvatsko-srpski rat. Haag navodi da hrvatski general odgovoran za protjerivanje 100.000 Srba i ubojstva stotina civila. Prema Haaškom sudu tu se radi o udruženom zločinačkom poduhvatu", ističe Jefferey T. Kuhner u kolumni u The Washington Timesu u kojoj je komentirao prošlotjednu presudu hrvatskim generalima u Haagu.

'Presuda generalima vjetar u leđa srpskim radikalima'

"No, ono što sud zaboravlja", ističe Kuhner, "jest da je rezultat Miloševićeve vlasti okupacija trećine hrvatskog teritorija, više od 180.000 protjeranih Hrvata i gotovo 20.000 ubijenih civila. To je uistinu izgradnja države na genocidu".

Kuhner piše kako je upravo 'Oluja' sve to zaustavila. Dodaje i kako je ova pobjeda otvorila put za potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. godine. Napominje i kako su brojni mediji kao što su Wall Street Journal, Newsweek i Jerusalem Post analizirali 'Oluju' te su zaključili da je general Gotovina nevin po svim točkama optužnice.

Dodaje kako je Gotovinina presuda "veliki trijumf za Beograd, te vjetar u leđa srpskim radikalima predvođenima Tomislavom Nikolićem koji tvrde kako bi se granice Hrvatske mogle mijenjati".

"Gotovina nikada nije osobno naredio ili tolerirao počinjenje bilo kojeg zločina. Nalog za evakuaciju srpskog stanovništva iz tzv. 'Krajine' došao je iz Beograda neposredno prije početka akcije. Milošević je to naredio shvativši da je pred vojnim porazom", zaključuje Kuhner.
polusvijet

#1661 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by polusvijet »

draganbl wrote: Ne znam šta me pitaš. Oni koji su činili zločine trebaju da odgovaraju. Tu počinje i završava se moj stav. Svaki pokušaji relativizacije bilo čijeg zločina su u najmanju ruku licemjerni. A ja nijedan zločin ne relativizujem. A ti dodaji šta hoćeš.
Relativizujes Dragane, relativizujes i to kurvanjski! Ne dodajem ja nista, ovo sto si napisao je dovoljno ogavno, ne trebaju aditivi:
Da li su onda i mnogi moji sugrađani 1992. "sami pobjegli" iz Banjaluke. Da li su i oni samo "možda" imali nekakav "opravdan" razlog za bježanje?
Treba li fakat da podrobnije objasnim zasto je ovo poredjenje/paralela nista drugo do licemjerna relativizacija zlocina u RS?

p.s. "oni koji su činili zločine trebaju da odgovaraju" nije stav, to je floskula.
VjecitiStudent

#1662 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by VjecitiStudent »

polusvijet wrote: Treba li fakat da podrobnije objasnim zasto je ovo poredjenje/paralela nista drugo do licemjerna relativizacija zlocina u RS?
De, samo pozuri, i mene zivo interesuje sta je relativno u ovoj Draganovoj recenici
stanovništvo je iz Krajine bježalo glavom bez obzira, spašavajući živu glavu, kao što su to radili i moji sugrađani, bježeći od razularenih zločinaca koji su ih htjeli pozatvarati u logore ili pobiti.
VjecitiStudent

#1663 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by VjecitiStudent »

U medjuvremenu, samo za Josipa
Ko vam je kriv kad glasate za HDZ

...
Trojica bosanskohercegovačkih razbojnika su sve što je Haag dobio od izdajnika Račana. Svi drugi optuženi tu sreću imaju zahvaliti Hadezeu. Prvo im je Franjo Tuđman Ustavnim zakonom nasapunao dasku, a onda ih je koju godinu kasnije Ivo Sanader gurnuo niz nju.

Praljkova arhiva: Zabavljao sam se ovih dana nasumično pregledavajući nepregledni ratni videomaterijal koji je Slobodan Praljak sakupio na svojoj internetskoj stranici, i između više od tristo pedeset DVD-ova, tamo našao snimak kojeg sam se mutno sjećao iz konca devedesetih. Predaja takozvane Viteške skupine. Sunčan jesenski dan na splitskom aerodromu. Ispred sivomaslinastog Herculesa nizozemske vojske u ugodnom su se razgovoru okupila četvorica najzaslužnijih za ovu operaciju, Miroslav Tuđman, Ivić Pašalić, Markica Rebić i Ljubo Ćesić Rojs, dok jadni i nevoljni Dario Kordić malo dalje u kameru obećava kako će pred Bogom i narodom obraniti svoju nevinost i vratiti se uzdignute glave u domovinu.

A znate tko stoji iza Kviska Kordića dok on izgovara ove idiotarije? Nešto je mlađi i vitkiji, ali ne možete pogriješiti. Željko Sačić. Isti onaj Željko Sačić, koji je posljednjih mjeseci žestoko ustao protiv braniteljskih progona, prije trinaest godina se potrudio da u haaškoj pošiljci srednjobosanskih Hrvata tkogod ne zaostane. “Boarding completed”, objavio je on zadovoljno kad je i posljednji od Vitežana završio u utrobi nizozemskog Herculesa. Ovaj šaljivi kućni video iz listopada 1997. želio bih pokazati onome gospodinu koji me je u petak popodne zaustavio na ulici. Možda bi mu tada bilo štogod jasnije. Haaški je sud čitavo vrijeme, otpočetka do kraja, bio Hadezeov pojekt. Svi drugi, i Mesić i Račan i ateisti i djeca iz miješanih brakova i urbani Jugoslaveni, bili su tek sporedna lica ove političko-pravosudne pripovijesti.

Na samom početku, Hadeze je cijeli rat bio na vlasti, Hadezeova je bila i vojska i država i upravo je Hadeze propustio kazniti ratne zločine, dobrodušno je žmirio na svinjarije ili ih čak poticao. Pod dva, Hadezeova saborska većina je izglasala Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom, temeljni pravni dokument kojim je omogućen kazneni progon zločinaca. I napokon, pod tri, Hadeze je, tek s tri skromna izuzetka, Tutom, Štelom i Rajićem, locirao, identificirao, uhitio i transferirao sve osumnjičene.

I to je čitava istina. Histerična priča o tobožnjoj uroti domaćih izdajnika je slaboumna i licemjerna laž, sve što se dogodilo možete zahvaliti našim dečkima, provjereno državotvornim Hrvatima. Džabe vam je danas vikati i mahati zastavama. Imate li išta protiv Haaškog suda, krivica je samo vaša. Naprosto niste smjeli glasati za Hrvatsku demokratsku zajednicu.
http://www.e-novine.com/region/region-h ... e-HDZ.html
Last edited by VjecitiStudent on 20/04/2011 14:18, edited 1 time in total.
draganbl

#1664 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by draganbl »

polusvijet wrote:
draganbl wrote: Ne znam šta me pitaš. Oni koji su činili zločine trebaju da odgovaraju. Tu počinje i završava se moj stav. Svaki pokušaji relativizacije bilo čijeg zločina su u najmanju ruku licemjerni. A ja nijedan zločin ne relativizujem. A ti dodaji šta hoćeš.
Relativizujes Dragane, relativizujes i to kurvanjski! Ne dodajem ja nista, ovo sto si napisao je dovoljno ogavno, ne trebaju aditivi:
Da li su onda i mnogi moji sugrađani 1992. "sami pobjegli" iz Banjaluke. Da li su i oni samo "možda" imali nekakav "opravdan" razlog za bježanje?
Treba li fakat da podrobnije objasnim zasto je ovo poredjenje/paralela nista drugo do licemjerna relativizacija zlocina u RS?

p.s. "oni koji su činili zločine trebaju da odgovaraju" nije stav, to je floskula.
Očigledno ne razumiješ šta sam napisao. Stoga ću kratko reći još jednom svoj stav:
Sramotno je i licemjerno reći da goloruki narod, spašavajući živu glavu pred razularenim zločincima, "možda" ima "opravdan" razlog za bježanje. To nisam rekao ja, nego Galbrajt. O kom god se narodu radilo.
A ja stvarno ne razumijem kakve si ti to zaključke o paralelizovanju i relativizovanju zločina izvukao.
Zato ću još samo reći: Žao mi je što si me pogrešno razumio.
Sezam

#1665 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Sezam »

draganbl wrote:
polusvijet wrote:

Očigledno ne razumiješ šta sam napisao. Stoga ću kratko reći još jednom svoj stav:
Sramotno je i licemjerno reći da goloruki narod, spašavajući živu glavu pred razularenim zločincima, "možda" ima "opravdan" razlog za bježanje. To nisam rekao ja, nego Galbrajt. O kom god se narodu radilo.
A ja stvarno ne razumijem kakve si ti to zaključke o paralelizovanju i relativizovanju zločina izvukao.
Zato ću još samo reći: Žao mi je što si me pogrešno razumio.
Ja licno, a nadam se i vecina diskutanata ovdje, ne vidi nista lose niti licemjerno u onome sto si napisao. Cini mi se da se, na zalost, ovdje radi o situaciji KO JE rekao, umjesto STA JE rekao. Da sam na tvom mjestu ne bih puno obracao paznju na komentare, jer doista nisi napisao nista zbog cega bi trebao da se pravdas. Toliko o tome. Ziv bio.
polusvijet

#1666 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by polusvijet »

draganbl wrote: Sramotno je i licemjerno reći da goloruki narod, spašavajući živu glavu pred razularenim zločincima, "možda" ima "opravdan" razlog za bježanje. To nisam rekao ja, nego Galbrajt. O kom god se narodu radilo.
Jebga Dragane, ja kad se natovarim ceram do kraja a fakat se poigravas sa mojim zivcima, taj salonski pristup moze biti pravo ljigav. :x Posebno ako zavrsis sa konstatacijom da te nisam "dobro razumio".

Slazem se ja bolan s tobom da je besmisleno, apsurdno pa zato i krajnje licemjerno tvrditi da Srbi iz RSK nisu imali razloga bjezati pred Olujom. Galbrajt, Montgomeri i svi bivsi namjestenici koji su nastavili karijere kao lobisti manje vise seru pri svakom javljanju u medije. Debelo su placeni u tu svrhu.

Jasta su neg' imali dobrog temelja sumnjati u sigurnost svojih zivota i imovine. Uniformisanim i naoruzanim Srbima u pokojnoj RSK upravo te dvije sitnice nisu bile nimalo svete nekoliko godina ranije. Najradikalniji od njih su pjevali, razarali, cugali, klali, igrali se drzave, pljackali, ubijali i protjerivali... sve dok se moglo. Narod ako nije pomagao nije ni odmagao, iskazana vecina u tome nije vidjela nista lose. Zasto bi onda ti ljudi, vojnici ili civili, sami vjerovali da ce se tih osnovnih ljudskih principa, svetinje prava na zivot i imovinu, drzati njihove dojucerasnje zrtve i/ili komsije? I ja bih razgulio da sam bio na njihovom mjestu. To je bespredmetno.

Nego Dragane, po treci put, zasto ti tu njihovu situaciju poveza sa onom u kojoj su se zatekli Bosnjaci u tvom gradu kad je pravljena RS?
Nemoj da opet citiram isto sto i u prethodnom postu gdje povlacis jasnu paralelu izmedju Bosnjaka u RS i Srba u RSK, postaje zamorno to tvoje izigravanje debila.

@zaragaza, znam da je ovo izletilo iz teme, ali mislim da nije fer bez reakcije dopustiti momku poistovjecivanje hrvatskih zlocina tokom Oluje sa srpskim zlocinima tokom stvaranja RS.
1pajdo
Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE

#1667 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by 1pajdo »

gonič zmajeva wrote:ja sam živio za vrijeme tuđmanovog strašnog doba,kako ga se ovdje zove.čitao sam feral,i pričao viceve o glupom franji.Ismijavao njegovu upotrebu riječi vrtolet,na sav glas sa društvom,kao i svi drugi.
U tu strašno vrijeme Globus je tiskao priču o ubojstvu obitelji Zec.Tu priču kasnije su preuzeli,i drugi mediji,i to 91g.
Tih godina je na svakom kiosku bio primjerak Ferala,na čijoj naslovnici je bila slika golih Franje i Zlobe u ljubavnom zagrljaju.LJudi su čitali,i umirali od smijeha.Ovo su samo neki detalji iz tog vremena.
Svaki taj traktor šta je bježao je bio naoružan,ne sa jednom puškom nego sa pet,i na svako traktoru je bio barem jedan vojnik neprijateljske vojske.Možda zato kažete da je lud,šta ih je pustio ,a imao je svako pravo po ratnom zakonu smanjiti neprijateljsku silu.

Još se jedna stvar zaboravlja,da večina traktorista NIJE uspijela pobiječi,nego je nahranjena,napojena,i pod pratnjom H.V., su ispračeni na sigurno.Nije bilo izvođenja iz kolona,i streljanja uz cestu.
Pola srba je ostalo u Hrvatskoj,i to ona polovica koja je živjela pod Franjom,i danas žive u Lijepoj Našoj.
Bilo bi ljepo vidjeti razloge francuskih i engleskih državnika,koji nisu dopuštali da se pomogne Sarajevu,Goraždu,Srebrenici.Mogu si zamisliti te razgovore(iako ima masa dokumenata koji isto idu u ovome stilu);
Francuz:Evo Srbi več dvije godine granatiraju ono,ono,... Sarvo.
Englez:Ah,ništa čudno za balkanske majmune,oni vam znate uživaju u tome.
Francuz:Evo govore Amerikanci da če malo bombardirati Srbe.
Englez:Molim,to ne dolazi u obzir.Bez naše suglasnosti ništa.Prvo se moraju doči dogovoriti sa nama,ipak smo mi velika sila,i super važni,da bi se bilo šta napravilo ako mi to ne odobrimo.
Francuz:Pa to sam im,i ja rekao.Ah ti glupi Amerikanci.Oni ne razumiju,da oni(balkanski majmuni) obožavaju kada ih kolju,i granatiraju.

I to je zajednica,u koju se mi svim silama trudimo pristupiti.Gdje če nam,gore citirani,govoriti šta smijemo proizvoditi,jer naravno,njima smo konkurencija,pa čemo mi lijepo svoje zatvoriti.
Sloboda je najljepša,i najvrijednija na svijetu.Za nju se isplati namučiti,i naraditi.Izborili smo se za Domovinu,a šta se krvlju brani ne pušta se lako.Nismo sirotinja ni balkanci,ušli smo u N.A.T.O. koji če nam qurac E.U.

Evo malo i brojki.U Oluji je poginlo tristotinjk civila,znam da ovih tristotinjak zvuči uvrjedljivo,ali točan broj se ne zna.Pa usporedite sa bilo kojom Srbskom akcijom.
Heroji a ne zločinci1111 :dance:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1668 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by plain vanilla »

Vijenci na grobu vođe "zločinačkog pothvata"

I TAKO, nakon svega dolazimo do Franje Tuđmana, iako je od njega zapravo sve krenulo.

Krenulo je stvaranje demokratske Hrvatske, a dolazimo do haške presude za udruženi zločinački pothvat u Hrvatskoj, a uskoro možda i u Bosni, do ratnih zločinaca i ratnih profitera, do kriminalnih tajkuna i korumpirane vlasti, do uništenja i sramoćenja države kojoj je upravo on udario temelje.

Pa ipak, taj isti Franjo Tuđman danas ima trg u glavnom gradu i ulice po hrvatskim gradovima, na njegov grob se polažu vijenci povodom svake obljetnice, a što se više otkrivaju njegovi grijesi, Hrvatska o njima sve upadljivije šuti.

Digla se histerija oko Ante Gotovine i Mladena Markača, ali malo tko spominje Franju Tuđmana. Vođu "zločinačkog pothvata", državnika koji je na Brijunskom sastanku najavljivao ono što se kasnije i ostvarilo, političara koji je štitio zločince jer je znao da time štiti sebe, malo tko spominje onoga koji je ubijao demokraciju u Hrvatskoj, vrijeđao vlastite građane i godinama nas držao u međunarodnoj izolaciji. Pa nećemo valjda sada, nakon svega što se otkrilo i potvrdilo, odjednom biti obazrivi prema Tuđmanu?

Izjave od kojih nas jeza hvata

Ovih dana društvene mreže bile su zatrpane videoklipovima s Tuđmanovim govorima. Sve jedan gori od drugoga. Trijumfalni govor u Kninu nakon Oluje, gdje se rugao Srbima koji "nisu imali vremena da pokupe prljave pare, devize i gaće".

Potom obraćanje oduševljenoj masi u Karlovcu gdje je poručivao kako su Srbi "nestali iz ovih krajeva kao da ih nikada nije ni bilo", upozoravajući pak kako ih "još ima kod nas, od 22 suca u Karlovcu, sedmero su Srbi".

Pa onda sva ona notorna prozivanja unutarnjih i vanjskih neprijatelja, u vrijeme kad su se ti isti neprijatelji pratili i prisluškivali. Od tih izjava danas nas hvata još gora jeza nego u vrijeme kad ih je Tuđman izgovarao.

Ispunili su mu se snovi

Baš kao što je Tuđmanovo nasljeđe danas gore nego što se tada činilo. Sanjao je Hrvatsku s tri posto Srba i dobio ju je. Sanjao je Hrvatsku s 200 bogatih obitelji i dobio ju je. Sanjao je Hrvatsku solidarnu u zločinu i dobio ju je.

Činio je sve da izolira Hrvatsku i skoro je u tome uspio. Nakon Tuđmanove smrti Hrvatska je morala poništiti gotovo čitavo njegovo nasljeđe da bi se barem donekle približila standardima moderne europske države. Da bi sada premijerka Jadranka Kosor slavodobitno najavila povratak Tuđmanu.

Hrvatska se pomirila s Tuđmanom

Šutnja oko Tuđmanove uloge u haškoj presudi njegovim generalima govori nam da se Hrvatska pomirila s Tuđmanom. Njega više nema, pa se njime više ne bi trebalo baviti. Što je skroz pogrešno: umjesto da se sada objektivno, pomoću sudskih presuda i dokumenata, krene u ozbiljno vrednovanje Tuđmanove ostavštine, o tome se šuti gotovo kao onda dok je bio živ.

Nije valjda hrvatske političare, povjesničare i intelektualce Tuđmana više strah mrtvog, nego živog? I nije valjda tu riječ o nekakvom pijetetu? Ne valjda prema osobi koja je nakon svih hrvatskih zločina Srbima poručivala "oko za oko, zub za zub"?

Uplašili se hrabrosti

Predsjednik Ivo Josipović, onaj koji se na svečanoj prisezi grmio o hrabrosti, izrazio je u BiH žaljenje zbog hrvatske politike tijekom devedesetih godina, a kad su ga mnogi pohvalili zbog hrabrosti da se ispriča zbog Tuđmana, on se branio da nije baš to tako mislio.

Dok je još bio glasnogovornik SDP-a Zoran Milanović položio je vijenac na Tuđmanov grob. Hvalio se kako time želi srušiti barikadu u hrvatskom društvu, kao da Tuđman nije predstavljao temeljnu barikadu između autokratske i demokratske Hrvatske, između kriminalne i poštene, zločinačke i pravedne, nacionalističke i proeuropske... Između dobre i loše Hrvatske.

Tuđmanov duh još je među nama

A sada, kad je Tuđman nepravomoćno osuđen za etničko čišćenje, politika se pravi kao da se ništa nije dogodilo. Tuđman i dalje ima svoj trg u Zagrebu. Hrvatskom i dalje vlada njegova stranka, njegovi tajkuni i njegovi ratni profiteri, nekažnjeno šetaju njegovi mafijaši, špijuni i novinari. Dominiraju njegove metode vladanja i primjetne su njegove metode uništavanja.

A usprkos svemu, na njegov grob i dalje će dolaziti hrvatski državnici kako bi položili vijence. U znak zahvalnosti i poštovanja za sve ono što nam je učinio i za sve ono što nam je ostavio.
Tomislav Klauški/Index.hr
Nass

#1669 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Nass »

Krenulo je stvaranje demokratske Hrvatske, a dolazimo do haške presude za udruženi zločinački pothvat u Hrvatskoj, a uskoro možda i u Bosni...
Nije mozda, vec SIGURNO uskoro i u Bosni. Inace, odlican tekst Klauskog :thumbup:
hercegovac_pravi

#1670 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by hercegovac_pravi »

VjecitiStudent wrote:U medjuvremenu, samo za Josipa
Ko vam je kriv kad glasate za HDZ

...
Trojica bosanskohercegovačkih razbojnika su sve što je Haag dobio od izdajnika Račana. Svi drugi optuženi tu sreću imaju zahvaliti Hadezeu. Prvo im je Franjo Tuđman Ustavnim zakonom nasapunao dasku, a onda ih je koju godinu kasnije Ivo Sanader gurnuo niz nju.

Praljkova arhiva: Zabavljao sam se ovih dana nasumično pregledavajući nepregledni ratni videomaterijal koji je Slobodan Praljak sakupio na svojoj internetskoj stranici, i između više od tristo pedeset DVD-ova, tamo našao snimak kojeg sam se mutno sjećao iz konca devedesetih. Predaja takozvane Viteške skupine. Sunčan jesenski dan na splitskom aerodromu. Ispred sivomaslinastog Herculesa nizozemske vojske u ugodnom su se razgovoru okupila četvorica najzaslužnijih za ovu operaciju, Miroslav Tuđman, Ivić Pašalić, Markica Rebić i Ljubo Ćesić Rojs, dok jadni i nevoljni Dario Kordić malo dalje u kameru obećava kako će pred Bogom i narodom obraniti svoju nevinost i vratiti se uzdignute glave u domovinu.

A znate tko stoji iza Kviska Kordića dok on izgovara ove idiotarije? Nešto je mlađi i vitkiji, ali ne možete pogriješiti. Željko Sačić. Isti onaj Željko Sačić, koji je posljednjih mjeseci žestoko ustao protiv braniteljskih progona, prije trinaest godina se potrudio da u haaškoj pošiljci srednjobosanskih Hrvata tkogod ne zaostane. “Boarding completed”, objavio je on zadovoljno kad je i posljednji od Vitežana završio u utrobi nizozemskog Herculesa. Ovaj šaljivi kućni video iz listopada 1997. želio bih pokazati onome gospodinu koji me je u petak popodne zaustavio na ulici. Možda bi mu tada bilo štogod jasnije. Haaški je sud čitavo vrijeme, otpočetka do kraja, bio Hadezeov pojekt. Svi drugi, i Mesić i Račan i ateisti i djeca iz miješanih brakova i urbani Jugoslaveni, bili su tek sporedna lica ove političko-pravosudne pripovijesti.

Na samom početku, Hadeze je cijeli rat bio na vlasti, Hadezeova je bila i vojska i država i upravo je Hadeze propustio kazniti ratne zločine, dobrodušno je žmirio na svinjarije ili ih čak poticao. Pod dva, Hadezeova saborska većina je izglasala Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom, temeljni pravni dokument kojim je omogućen kazneni progon zločinaca. I napokon, pod tri, Hadeze je, tek s tri skromna izuzetka, Tutom, Štelom i Rajićem, locirao, identificirao, uhitio i transferirao sve osumnjičene.

I to je čitava istina. Histerična priča o tobožnjoj uroti domaćih izdajnika je slaboumna i licemjerna laž, sve što se dogodilo možete zahvaliti našim dečkima, provjereno državotvornim Hrvatima. Džabe vam je danas vikati i mahati zastavama. Imate li išta protiv Haaškog suda, krivica je samo vaša. Naprosto niste smjeli glasati za Hrvatsku demokratsku zajednicu.
http://www.e-novine.com/region/region-h ... e-HDZ.html
To je to...ko da sam ga ja pisao. Ako "Josip" i ini ne razumiju da je Tuđmanova politika bila fašistička, da nikakve razlike nema između politike Tuiđmana (HDZ-a) i Miloševića, da je ova presuda presuda toj nakazi i stavovima koje je osmislio i implementirao a ne presuda Hrvatskom narodu ili državi, onda nek padaju u kolektivni trans. Šta im ja mogu...
hercegovac_pravi

#1671 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by hercegovac_pravi »

hercegovac_pravi wrote:
ultima_palabra wrote:
hercegovac_pravi wrote: Ljudi moji ja vam opet sugestiram da odete na stranicu Haškog tribunala i malo detaljnije pročitate transkripte.
Kroz kompeltno suđenje se konstanto provlači nit Tuđmanovog fašizma. To je podkrijepljeno sa tolikom količinom materijala da se zaključak da je Tuđman bio psihopata nameće sam od sebe. Onolike perverzije ljudskog karaktera može imati samo umno poremećena jedinka.
Imaš li direktan link? Ja već par puta odem, pa odustanem jer mi je mrsko tražiti :oops:
Mislim da ga nisam sačuvao. Kroz malo svakako moram ići na portal tribunala pa ću pogledati i naravno postaviti.
ultima, kreni odavde pa proberi šta ti se svidi.. :D

http://www.icty.org/?cx=006919660147320 ... id%2F10633
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#1672 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Toto »

Hrvatska politika iz vremena Oluje je zasluzeno dobila kvalifikacju o zlocinackom poduhvatu.
U Oluji nisu stradali Srbi koji su bjezali da spasu zivu glavu. Ti su se spasili. Stradali su oni koji su ostali. Umjesto da svakom Srbinu -koji je ostao u Krajini i priznao Hrvatsku- da orden za hrabrost i status pocasnih gradjana Tudaman ih je likvidirao na monstruozan nacin i samo radi toga je Hrvatska zasluzila ovako tesku kvalifikaciju.
General su u ovoj presudi nebitni. U toku operacije nije zabiljezen ni jedan sukob dvaju vojski, ni jedna jedina borbena aktivnost, pa je zadatak vojnika bio jedino da se zastiti teritorij, imovnu i civle. To vojska nije uradila i zato generali snose odgovornost. Generalima ce se ionako smanjiti kazna a Hrvatskoj ce ostati za sva vremena breme zlocinackog poduhvata.
Licno poznajem nekoliko casnika HV koji su se zgrazavali onoga sto su vidjeli. Jedan mi je tvrdio da je njegova jedinica imala zadatak da izadje na odredjene kote; da ni jedan vojnik nje usao ni u jednu kucu a kamo li da je minira; nije vidio ni jednog civila- a kamo li da ga likvidra. Iza njegove jedince je ostalo sve nedirnuto. kad su se vracali sa zadatka sve je licilo na "spaljenu zemlju". Vecina vojnika je negodvala jer su smatrali da je sva unistena imovna bila hrvatsko vlasnistvo.
Hrvatska je svojim casnim vojnicima duzna da sve zlocine iz Oluje individualizira i bar tako skine ljagu sa nihova obraza, te bar donekle ublazi posljedice zlocnackog poduhvata.
Ja nisam optmista da ce se to desiti. Hrvatska nema snage za to, bez obzira sto je na pragu EU.
Ova kvalfikacja moze postati jos teza poslije presude celnicima Herceg Bosne i HVO-a
ultima_palabra

#1673 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by ultima_palabra »

hercegovac_pravi wrote:ultima, kreni odavde pa proberi šta ti se svidi.. :D

http://www.icty.org/?cx=006919660147320 ... id%2F10633
Hvala puno ;-)
gonič zmajeva

#1674 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by gonič zmajeva »

Image
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1675 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by pici »

Toto wrote:Hrvatska politika iz vremena Oluje je zasluzeno dobila kvalifikacju o zlocinackom poduhvatu.
U Oluji nisu stradali Srbi koji su bjezali da spasu zivu glavu. Ti su se spasili. Stradali su oni koji su ostali. Umjesto da svakom Srbinu -koji je ostao u Krajini i priznao Hrvatsku- da orden za hrabrost i status pocasnih gradjana Tudaman ih je likvidirao na monstruozan nacin i samo radi toga je Hrvatska zasluzila ovako tesku kvalifikaciju.
General su u ovoj presudi nebitni. U toku operacije nije zabiljezen ni jedan sukob dvaju vojski, ni jedna jedina borbena aktivnost, pa je zadatak vojnika bio jedino da se zastiti teritorij, imovnu i civle. To vojska nije uradila i zato generali snose odgovornost. Generalima ce se ionako smanjiti kazna a Hrvatskoj ce ostati za sva vremena breme zlocinackog poduhvata.
Licno poznajem nekoliko casnika HV koji su se zgrazavali onoga sto su vidjeli. Jedan mi je tvrdio da je njegova jedinica imala zadatak da izadje na odredjene kote; da ni jedan vojnik nje usao ni u jednu kucu a kamo li da je minira; nije vidio ni jednog civila- a kamo li da ga likvidra. Iza njegove jedince je ostalo sve nedirnuto. kad su se vracali sa zadatka sve je licilo na "spaljenu zemlju". Vecina vojnika je negodvala jer su smatrali da je sva unistena imovna bila hrvatsko vlasnistvo.
Hrvatska je svojim casnim vojnicima duzna da sve zlocine iz Oluje individualizira i bar tako skine ljagu sa nihova obraza, te bar donekle ublazi posljedice zlocnackog poduhvata.
Ja nisam optmista da ce se to desiti. Hrvatska nema snage za to, bez obzira sto je na pragu EU.
Ova kvalfikacja moze postati jos teza poslije presude celnicima Herceg Bosne i HVO-a

ja sam poodavno čitajući tužbu hrvatskim generalima imao u vidu samo jednu rečenicu "Udruženi zločinački poduhvat".....i ptice na grani znaju da ovakva optužba pa sudjenje i na kraju presuda, označava samo jedno...tešku osudu Tudjmanove Hrvatske tj njezinog komletnog vodjstva.

Isto sljeduje Herceg-Bosanske patriJote.....

http://www.icty.org/x/cases/prlic/cis/b ... al_bcs.pdf
PODACI O PREDMETU (IT-04-74) PRLIĆ I DRUGI
6
Dokument je pripremila Služba za komunikacije Meñunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju
aprila 1992. i 15. maja 1992., razni čelnici Herceg-Bosne, uključujući Matu Bobana, osnovali su “Hrvatsko
vijeće obrane” (HVO) kao vladu i oružane snage Herceg-Bosne, opisujući HVO kao vrhovno izvršno,
upravno i obrambeno tijelo Herceg-Bosne.
U optužnici se navodi da je više osoba pokrenulo i učestvovalo u udruženom zločinačkom poduhvatu
političkog i vojnog podjarmljivanja, trajnog uklanjanja i etničkog čišćenja bosanskih Muslimana i drugih
nehrvata koji su živjeli na onim dijelovima teritorije Republike Bosne i Hercegovine za koje se tvrdilo da
pripadaju Hrvatskoj Zajednici (a kasnije Republici) Herceg-Bosni, te pripajanja tih teritorija kao dijela
"Velike Hrvatske".
Dalje se navodi da je u tom udruženom zločinačkom poduhvatu učestvovalo više osoba, a meñu njima su
bili Franjo Tuñman, tadašnji predsjednik Republike Hrvatske; Gojko Šušak, tadašnji ministar obrane
Republike Hrvatske; Janko Bobetko, bivši visoki general u Vojsci Republike Hrvatske; i Mate Boban, kao i
šest osoba koje su optužene ovom optužnicom.

U optužnici se navodi da su, u sklopu i tokom akcija opisanih u optužnici, uključujući etničko čišćenje na
rasprostranjenoj i sistematskoj osnovi, i u provoñenju udruženog zločinačkog poduhvata, Prlić, Petković,
Stojić, Praljak, Ćorić i Pušić, zajedno s drugim čelnicima i pripadnicima vlasti i snaga Herceg-Bosne/HVOa,
vršili sljedeće: podsticali su i raspirivali politički, etnički ili vjerski razdor, podjelu i mržnju,
primjenjivali silu, zastrašivanje i teror, oduzimali i uništavali imovinu, zatvarali, prisilno premještali i
deportirali, te tjerali na prisilni rad.
U optužnice se navodi da su Herceg-Bosna/HVO provodili kampanju napada i etničkog čišćenja u
opštinama Prozor, Gornji Vakuf, Jablanica, Mostar, Ljubuški, Stolac, Čapljina i Vareš. Ta kampanja
uključuje zločine koji su, kako je navedeno, počinjeni u selima Sovići i Doljani, logorima Heliodrom i
Vojno i okružnim vojnim zatvorima Dretelj i Gabela.
Post Reply