Najbolji restoran u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hladan.preminger

#1651 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by hladan.preminger »

moonca wrote:
hladan.preminger wrote:
JThomas wrote:može i onoliko koliko je potrebno da se podgrije :mrgreen:
U pravu si, vecina restorana nakuha riže lopatom i samo podgrije kad zatreba, ubaci i komadić maslaca ako si sretan. :D
Ali za rižoto stvarno nema potrebe. To je isuviše prosto jelo.
Nije problem ako se riza pripremi i dan ranije,ako je kvalitrna, namjenjena za rizoto, i zavrsi pred sluzenje. Jer rizotu treba oko 20 minuta neprekidne paznje ako se pravi po receptu i za perfektan ukus.

Nema nikakve potrebe da se riza za rizoto kuha unaprijed. Ali svakom njegovo. :D
moonca

#1652 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by moonca »

Kako nema?

Kada narucis, kuvaru treba oko 20 min da zavrsi. Uz to moze, a i priprema neko drugo jelo.

Jedino u ekskluzivnim restoranima, je to moguce izvesti, ali i oni je do nekog stadija pripremaju unaprijed.
hladan.preminger

#1653 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Sta je 20 minuta za a la carte menu? Dok serviras stol, 5 minuta, Izneses neke antipasti ko fol kuca casti 10-15 minuta i eto glavnog jela.

Za dva sata ja u pecari ispecem i isjecem citavo janje i serviram raji. :D
Kontas?!

#1654 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by Kontas?! »

DaffyDuck wrote:
Kontas?! wrote:Svadbeni ručak za 20-tak osoba?
(not Kibe, Golf, 4SGS, Kulin dvor, Vinoteka, Pod Lipom, Mala Bašta) :D
Evo ti Duet, mozda Zacin, Mala kuhinja...
Hvala :-D
VenomousV

#1655 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by VenomousV »

Posto smo u posljednje vrijeme bili u dva restorana preporucena na ovoj temi, da podijelim utiske:

Paper Moon - Lijep ambijent, ljubazno osoblje, konobar uvijek tu negdje ali nije napadan, cijene ok.
Ja sam jela rizoto sa safranom i kozicama a co'jek tagliatele sa tartufima (ili je ulje tartufa ili tako nesto), oba jela po 15 KM.
Rizoto je bio fino spremljen, ukusan, riza dobra ali neodvoljno kozica da bi se moglo reci da je jako dobar rizoto.
Co'jek je rekao da je njegovo ok.
Posto smo morali malo sacekati da spreme rizoto (potvrda da ga samo po narudzbi prave) donijeli su nam domaca, topla peciva i cili ulje.

Tavola - sjedili vani, ok je, atrijum zgrade je malo bezze al haj', unutra je prilicno lijepo. Konobarica ok, ali nije bas previse obracala paznju na goste, cijene ok, mozda koju markicu skuplje od prosjeka (u biti kao i Paper Moon), fin meni, ima izbora.
Ja sam jela tagliatele gamberetti a co'jek piletinu u gorgonzola sosu, oba jela po 16 KM.
Porcija je obilna, bas puno kozica dodje, sos fin. Nisam pala na dupe ali je bilo ukusno. Co'jeku je bilo ukusno, takodjer obilna porcija ali smatra da je piletina u gorgonzola sosu iz Pivnice mnogo ukusnija.

A za svadbeni rucak preporucujem Zelenu Dolinu. Nasa je svadba bila gore i apsolutno svi su bili odusevljeni hranom, ambijentom i ljubaznoscu :)
Bluemore

#1656 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by Bluemore »

ultima_palabra wrote:
Banksy wrote:
ultima_palabra wrote:+ Karuzo, ali Sašin temperament nije za svakoga :D
osebujan? :D u restoran idem da jedem, ne da se družim sa šefom, nisam bila, sad guglam, vidim i farba se, sigurno zaobilazim :mrgreen:
Nije u tome fol, nego najčešće on i kuha i pere i služi, stoga se čeka dugo. Bez rezervacije nema šanse da ćeš uletiti, tako da dosta ljudi ima prvo neugodno iskustvo :D

Ali kad sve to staviš na stranu, hrana mu je jebena perverzija.
Eh da Karuzo, kod sashe poneses puno vremena, prethodno jedes kod kuce tako da taman kad on ubaci u drugu ili trecu brzinu i ponovno ogladnis.
i otidji dobro naspavan ono da mozes sjediti s njim i jesti te perverzije od hrane koje on po svom cejfu pravi do duboko u noc
i da u 3 sata ce ti napraviti espresso
znaci ako volis hranu, imas zivaca i vremena za druzenje s likom i neobicne restorane obavezno posjetiti :D
DaffyDuck

#1657 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by DaffyDuck »

znaci, varijanta, odoh kod druga Sase u goste... a ne u Karuzzo na rucak/veceru :-D
thekupus

#1658 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by thekupus »

DaffyDuck wrote:znaci, varijanta, odoh kod druga Sase u goste... a ne u Karuzzo na rucak/veceru :-D
u najskuplje goste u gradu
zavezata-vreca

#1659 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by zavezata-vreca »

Biban majka ... Bokalic rakije i meza ... Pogled na grad. Kakva rizota i rartufi i picke materine.
Bluemore

#1660 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by Bluemore »

DaffyDuck wrote:znaci, varijanta, odoh kod druga Sase u goste... a ne u Karuzzo na rucak/veceru :-D
Drug nije jer naplati gospodski
rumenige_brajtner

#1661 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by rumenige_brajtner »

zavezata-vreca wrote:Biban majka ... Bokalic rakije i meza ... Pogled na grad. Kakva rizota i rartufi i picke materine.
Nije svačiji ćeif isti, pajel. Poyy
orinoco

#1662 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by orinoco »

thekupus wrote:U Karuzu smo, iako smo uredno rezervirali stol, i iako su u restoranu bila zauzeta jos 2 od 10ak stolova (doduse, za stolom do su bile dvije amerikanke koje su narucile i vino i svasta nesto jos, vjerovatno su za njega vaznije musterije ), cekali dva glavna i jedno predjelo tacno DVA SATA (a kod mene je bio rizoto),a predjelo nismo ni dobili, zaboravio ga je donijeti. Kada je djevojka slucajno razbila casu sa sokom, donio je krpu ,stavio na stol, i rekao: "Mogli bi i vi malo pomoci umjesto da samo gledate", kao trebali smo mi brisati stol. Na kraju smo vidjeli zohara, i kad smo mu to diskretno rekli, kaze da ih ne moze sprijeciti da ulaze jer je tu odmah do pijaca. Umalo se nismo ispovracali na to. Normalan restoran bi na ovo sve ponudio neko izvinjenje, nesto od sebe, smanjio bi cijenu, ali jok.

Onakve cijene za dobijeno su bas previsoke. Tamo vise ne idem.
Naravno. Nastavi po "bečkim" restoranima, nije za tebe "balkanac" Saša :-)
thekupus

#1663 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by thekupus »

orinoco wrote: Naravno. Nastavi po "bečkim" restoranima, nije za tebe "balkanac" Saša :-)
Ne kontam tvoj komentar. Jesam očekivao nešto pretjerano? Da mi ne zaboravi jedno od naručenih jela? Da ja brišem sok prosut po podu i stolu (makar ga ja i prosuo slučajno). Da me ne tretira kao manje važnog gosta od stranaca? Da ne gledam žohare kako hodaju dok jedem?

Jeo sam i u bečkim restoranima, i u nekoliko njih u Africi, nigdje se ne bi desilo da kažu da žohare ne mogu spriječiti da ulaze.
zavezata-vreca

#1664 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by zavezata-vreca »

rumenige_brajtner wrote:
zavezata-vreca wrote:Biban majka ... Bokalic rakije i meza ... Pogled na grad. Kakva rizota i rartufi i picke materine.
Kakav je cejf uzet tartufe da jedes svijuti
hladan.preminger

#1665 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

thekupus wrote:
orinoco wrote: Naravno. Nastavi po "bečkim" restoranima, nije za tebe "balkanac" Saša :-)
Ne kontam tvoj komentar. Jesam očekivao nešto pretjerano? Da mi ne zaboravi jedno od naručenih jela? Da ja brišem sok prosut po podu i stolu (makar ga ja i prosuo slučajno). Da me ne tretira kao manje važnog gosta od stranaca? Da ne gledam žohare kako hodaju dok jedem?

Jeo sam i u bečkim restoranima, i u nekoliko njih u Africi, nigdje se ne bi desilo da kažu da žohare ne mogu spriječiti da ulaze.

Ispada da si ti kriv što za masne pare tebe konobar/kuhar tretira kao da si mu dužan 1.000KM. Nevjerovatno.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1666 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by Tomahawk11 »

Kod nas je generalno problem što smo naviknuti da te konobar množi s nulom bar pola sata, da usluži prije goste koji su poslije tebe došli, da dođe smrknute face i ono samo što ti sve po spisku na kamaru, da zaboravlja ili ne donosi sve što je naručeno, da usput i proba narudžbu, da se zapali cigara, popije šta, da sto i ne mora baš biti čist, koja fleka, šta fali, nismo elita svakako....nije to od juče, to se godinama tako radi....onda odeš negdje drugo i bude ti tačno neugodno što nije tako :-D
pringless

#1667 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by pringless »

Malu Bastu ni pod razno. Usluga je katastrofala, ponuda jos gora (domace vino iz kanistera (vise sok nego vino), jedna meza na 10 ljudi, obeca ti muziku a oni svaki sat otpjevaju dvije pjesme i jos na sve to kaze ti u 12h da se od 12 placa po cehu a ranije si dogovorio 40 KM po stolici (za pice i mezu) i naravno nije ti napomenuo da je to do ponoci.
holowey

#1668 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by holowey »

pringless wrote:

Malu Bastu ni pod razno. Usluga je katastrofala, ponuda jos gora (domace vino iz kanistera (vise sok nego vino), jedna meza na 10 ljudi, obeca ti muziku a oni svaki sat otpjevaju dvije pjesme i jos na sve to kaze ti u 12h da se od 12 placa po cehu a ranije si dogovorio 40 KM po stolici (za pice i mezu) i naravno nije ti napomenuo da je to do ponoci.
cijena po stolici obicno ne ukljucuje pice...ako je kod tebe ukljucivala i pice onda mi je ok da se pravi drugi aranzman iza ponoci ali bi valjda trebalo biti stvar dogovora... dobar glas se daleko cuje a los jos dalje...
pringless

#1669 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by pringless »

holowey wrote:
pringless wrote:

cijena po stolici obicno ne ukljucuje pice...ako je kod tebe ukljucivala i pice onda mi je ok da se pravi drugi aranzman iza ponoci ali bi valjda trebalo biti stvar dogovora... dobar glas se daleko cuje a los jos dalje...
Na primjer koji? Ja na kojoj god sam bio u cijenu po stolici je bilo ukljuceno hrana i pice.

Da li ukljucuje ili ne nije bitno. Bitno je izneses sve uslove kad dajes ponudu, a ne u 12h da dodjes i kazes: eh od sad se naplacuje. Kao to se podrazumjeva jel? Po cemu je ok da se pravi drugi aranzman iza ponoci?
rumenige_brajtner

#1670 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by rumenige_brajtner »

zavezata-vreca wrote:
rumenige_brajtner wrote:
Kakav je cejf uzet tartufe da jedes svijuti
odsad svi koji misle sebi napravit ćeif trebaju tebe pitat jel to ok i šta misliš o tome :D
hladan.preminger

#1671 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Tartufe ili voliš ili mrziš. Nema sredine :D
zavezata-vreca

#1672 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by zavezata-vreca »

tačno, al to od kad se culo za tartufe a to je unazad par godina :D
hladan.preminger

#1673 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Kod nas je vecinom ulje sa aromom tartufa, malo koji restoran ima tartufe pa ih nariba po hrani. :D
hladan.preminger

#1674 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

VenomousV wrote:

@hladan.preminger Ima tartufa u Paper Moon-u, naribali su HIN po pasti :)

Dobro je za znati.

A šte je HIN? Zvuči kao hrvatska informativna novinska agencija :?: :-D
zomri

#1675 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by zomri »

hladan.preminger wrote:
VenomousV wrote:

@hladan.preminger Ima tartufa u Paper Moon-u, naribali su HIN po pasti :)

Dobro je za znati.

A šte je HIN? Zvuči kao hrvatska informativna novinska agencija :?: :-D
hin skraćeno od hinjski :mrgreen:
Post Reply