Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
metronom

#1651 Re: Cijene stanova All about

Post by metronom »

Pa ne znam hoce li biti ispod 1000, ali oko 1300 ja vjerujem da hoce. Cak i na ovoj temi, u pocetnim postovima ima ljudi koji su odgovorno tvrdili da nema sanse da u gradskoj zoni, mimo centra, bude ikad stanova za ispod 2500 KM, pa su danas rijetki oni koji plate kvadrat preko 2.000, bez obzira na to u kakvom je stanju stan.
zonbirile

#1652 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

@talić

a koliki je taj dvosoban za 150 000KM ?Smanji cigo hvaliti svoga konja.Odvalio si i pomiri se s tim,rentijerstvo je uvijek bilo i biće siguran izvor prihoda.Problem je ne uletiti u makaze cijena,tj.skupo kupiti,ili kada je konstalacija takva da je bančina kamata ista renti,pa i tada je sigurnije rentati 15g nego se predati bankama.ne dao bog kakve frke vidjeli bio što praktično znači osigurani depozit-ništa.
bumboo

#1653 Re: Cijene stanova All about

Post by bumboo »

Gledam jumbo plakat firme "Fain Inžinjering" za stanove u novogradnji u Pofalićima, piše "odmah useljivo", po 1.710,00 KM. Zna li iko gdje se to tačno nalazi u Pofalićima, i ima li kakvih info o tim stanovima? Nemaju ništa na web stranici.
StupskaBitanga

#1654 Re: Cijene stanova All about

Post by StupskaBitanga »

Haris.ba
Te zgrade što su došle do 3. sprata gradi BH Bauu u sklopu Stup Nukleus i već postojecih zgrada
Tibra gradi iza Planeta
Evo slike sa njihovog site
Image
teatanic

#1655 Re: Cijene stanova All about

Post by teatanic »

Niko ne zna nista o novogradnji "Pionirska dolina"? Ne mislim na "Vrtove sunca".
zonbirile

#1656 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

šta bi trebalo znati?
alijagic

#1657 Re: Cijene stanova All about

Post by alijagic »

nece biti pada ispod 1200. Nema sanse. Jedino sa nekom vrstom socijalne intervencije drzave prema stanogradnji. A toga nema...
sarajev_o

#1658 Re: Cijene stanova All about

Post by sarajev_o »

alijagic wrote:nece biti pada ispod 1200. Nema sanse. Jedino sa nekom vrstom socijalne intervencije drzave prema stanogradnji. A toga nema...
normalno da nece gdje to od ilidže do starog grada ima ista ispod 1500 km?
teatanic

#1659 Re: Cijene stanova All about

Post by teatanic »

zonbirile wrote:šta bi trebalo znati?
Npr. je li neko "bio - vidio", mozda kupio; kvalitet gradnje; ponuda i sl. Isplati li se razmisljati o tome - vidim da svi imaju neko misljenje o Vrtovima sunca, Nukleusu, Porovicu (Sipu) a vec par ljudi upitalo za Pionirsku ali nema nikakvog odgovora (savjeta, iskustva).
addy_sa

#1660 Re: Cijene stanova All about

Post by addy_sa »

zna li neko otprilike koliko je prodano stanova u Nedžarićima - Tibra? Jel pala šta cijena kvadrata ? Ako je neko bio u skorije vrijeme, da nam napiše cijene?

Bio sam u Ist.Sarajevu, cijena kvadrata u novogradnji je 1400 u ovoj zgradi kod Toma što sam ja gledao, djeluje sasvim ok.
Dr.medicine

#1661 Re: Cijene stanova All about

Post by Dr.medicine »

teatanic wrote:
Npr. je li neko "bio - vidio", mozda kupio; kvalitet gradnje; ponuda i sl. Isplati li se razmisljati o tome - vidim da svi imaju neko misljenje o Vrtovima sunca, Nukleusu, Porovicu (Sipu) a vec par ljudi upitalo za Pionirsku ali nema nikakvog odgovora (savjeta, iskustva).
pa na slikama si mogao da vidis da je zgrada kvalitetno uradjena. mislim gledam ponude novih stanova i jednostavno cim vidis enterijer stana znas o cemu se tu radi. i kad vidis onu minijaturnu wc školjku odmah ixiram ponudu haha.
meni je to idealna lokacija, sve coool, samo........prica se da je tu bilo groblje, vrati se jednu ili dvije strane unatrag pa procitaj o tome
Topla voda

#1662 Re: Cijene stanova All about

Post by Topla voda »

zonbirile wrote:
detroit-mercy wrote:
talić wrote:cijene stanova su još uvijek previsoke pogotovo stare gradnje. Moj brat je u gradu od cca 70 hiljada stanovnika u Njemačkoj (samo 12 km od Stuttgarta) platio stan od 64 m2 samo 80.000 a na periferiji ima i jeftinijih uglavnom prosječna cijena je 1000 eura. Jednostavno precjenjeno je i građevinsko zemljište i stanovi. Naravno najveći krivci su ljudi koji su u ratnom i poslijeratnom periodu dolazili lako do novca a i špekulanti koji su očekivali zarade trgovinom. Bit će stanova i ispod 1000 km/m2.
Dovoljno je samo pogledati odnos renta (izdavanje)/ cijena stana. Po trenutnim cijenama rente kad da bi kupio stan kao investiciju pa da rentas, trebalo bi ti jedno hiljadu godina da vratis ulozeni kapital :mrgreen: .
-------------------------------------------
pa u centru ti je garsonjera 50 000KM,renta se za 300KM,ispade ispod 15g da se otplati.Hajde ti malo ponovi algebru,pa se javi idući sat.
ne kontam te.
kako je rentanje isplativa investicija?

evo istinit primjer.imam ponudu za stan od 35m2 za 65 milja km.strogi centar,puno studentarije i fakulteta okolo.
i to sa stvarima.
stan se renta trenutno za 300km.
znaci.. dam 32000 eura,pretpostavka je da snizim cijenu za bar hiljadu kmova,i da dobijam 1800 eura godisnje od rente.
to dodje nesto preko 17 godina da se otplati sam.

u tom periodu cu najmanje dva puta raditi kupatilo ,cirka 3000 eura,najmanje dva puta parkete,jedna zamjena stolarije,jedno kompletno renoviranje,promjena radijatora i plinske peci.....ma cirka 9 milja eura u tom periodu.

sto dodaje jos 5 godina rente i ukupno dolazim do cifre od 22 godine.

i ne cini mi se logicnim da novac ulozim u to,i da je to isplativo,jer tek poslije 22 godine idem u plus.
a koliko ce stan tad vrijediti ptice znaju :) obzirom da bi to bila 2033 godina,a da je zgrada pravljena 1978 :roll:
..taman ce za rusenja biti nakon 55 godina :lol:
sarajev_o

#1663 Re: Cijene stanova All about

Post by sarajev_o »

nije ti logika dobra ja sam npr kupio jednosobni stan rata mi 450 km
izdajem ga za 300 plus rezije znaci dodajem jos 150 km imam jos 28 mjeseci bio je samo 10 dana bez rentanja
teatanic

#1664 Re: Cijene stanova All about

Post by teatanic »

Dr.medicine wrote:
teatanic wrote:
pa na slikama si mogao da vidis da je zgrada kvalitetno uradjena. mislim gledam ponude novih stanova i jednostavno cim vidis enterijer stana znas o cemu se tu radi. i kad vidis onu minijaturnu wc školjku odmah ixiram ponudu haha.
meni je to idealna lokacija, sve coool, samo........prica se da je tu bilo groblje, vrati se jednu ili dvije strane unatrag pa procitaj o tome
U tome i jeste stvar - sve mi se svidja ali nisam siguran u vezi price o groblju. "Mirise" mi na neku "konkurentsku" pricu jer nikad nisam cuo da je tu bilo "sta slicno" ali eto, covjek je skeptican i znatizeljan.
Dr.medicine

#1665 Re: Cijene stanova All about

Post by Dr.medicine »

To samo stara raja iz grada može znati. Pitao sam ja starog, on kaže da je groblje bilo visocije, gdje su Vrtovi Sunca. A gdje je ova Pionirska dolina zgrada bila je kasarna koja je naravno bila i ograđena. Nešto nije siguran kao da je bilo groblje i lijevo od zgrade kad je gledaš sa glavne ulice. Tako da sam i ja skeptik. Vrtovi Sunca su mi nekako off u onom brdu a i zgrade su mi "mršave"
zonbirile

#1666 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

@topla voda

to što ti ne kontaš,ne mogu ti ja popraviti fundus znanja.Prvo taj stan je 35 kvadrata,garsonjere iz primjera su max.25 kvadrata,drugo levat ti prodaj e i namještaj i samo reci jeli u A.Jabučiće-bježžži baa.Drug moj generalno rentijeri su ti povlaštena klasa u svakom društvu na svim meridijanima samo tebi nije jasno.Rekoh ti makaze cijena,nađi manji stan i rentaj za isto-300KM,pa izvedi računicu.Do 10g max.
alijagic

#1667 Re: Cijene stanova All about

Post by alijagic »

ne kontam te.
kako je rentanje isplativa investicija?

evo istinit primjer.imam ponudu za stan od 35m2 za 65 milja km.strogi centar,puno studentarije i fakulteta okolo.
i to sa stvarima.
stan se renta trenutno za 300km.
znaci.. dam 32000 eura,pretpostavka je da snizim cijenu za bar hiljadu kmova,i da dobijam 1800 eura godisnje od rente.
to dodje nesto preko 17 godina da se otplati sam.

u tom periodu cu najmanje dva puta raditi kupatilo ,cirka 3000 eura,najmanje dva puta parkete,jedna zamjena stolarije,jedno kompletno renoviranje,promjena radijatora i plinske peci.....ma cirka 9 milja eura u tom periodu.

sto dodaje jos 5 godina rente i ukupno dolazim do cifre od 22 godine.

i ne cini mi se logicnim da novac ulozim u to,i da je to isplativo,jer tek poslije 22 godine idem u plus.
a koliko ce stan tad vrijediti ptice znaju :) obzirom da bi to bila 2033 godina,a da je zgrada pravljena 1978 :roll:
..taman ce za rusenja biti nakon 55 godina :lol:[/quote]

Ovo je kardinalna greska u tvojoj kalkulaciji. Prvo da li ce renta 2011 i 2028 biti 300 KM. Dalje koja je to vrijednost naspram kupvone 2011 i 2028 (a da ne racunamo dalje). I koji je rizik. Nidje veze...
zonbirile

#1668 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

momak bi sada oborio teoriju i izmislio rupu na saksiji,konačno i nik mu @topla voda,samo dodati drugi put
teatanic

#1669 Re: Cijene stanova All about

Post by teatanic »

Dr.medicine wrote:To samo stara raja iz grada može znati. Pitao sam ja starog, on kaže da je groblje bilo visocije, gdje su Vrtovi Sunca. A gdje je ova Pionirska dolina zgrada bila je kasarna koja je naravno bila i ograđena. Nešto nije siguran kao da je bilo groblje i lijevo od zgrade kad je gledaš sa glavne ulice. Tako da sam i ja skeptik. Vrtovi Sunca su mi nekako off u onom brdu a i zgrade su mi "mršave"

Hehe... Vrtovi su svakako "off" a gledao sam neke stare sat.snimke (googlove) i nigdje ne vidjeh groblje na onom dijelu osim kasarne ili vojnog skladista (tako nekako) ali zato na mjestu Vrtova ima stosta sto bi podsjecalo... Uglavnom, hvala!
Topla voda

#1670 Re: Cijene stanova All about

Post by Topla voda »

zonbrile,s tobom je bas ugodno komunicirati,prosto fercera neka pozitivna energija i uvazavanje sagovornika :D
sve tipa,vidi mu glave :D

nisam rekao da je losa investicija,nego da nije optimalno najbolja.
kad vec imas novac i gledas gdje da ga ulozis.

@alijagicu,nece renta biti ista 2018.al ako bude 600 km,tad ce gorivo biti 3,60,a kubik plina 2,8..
sad je hljeb marka,a tada ce biti dvije,tako da su to iste pare.
sa rastom cijena vode,struje,plina koje nas ocekuju,potencijalna klijentela iz unutrasnjosti ce se smanjivati,troskovi da neko izdrzava djecu na studiju ce rasti ,to ce nametati drzava kroz javna preduzeca...te ce cijene rente fakticki padati..mada ce to biti vece brojke na papiru,dobijace se manje

meni je nidje veze teorija da ce cijene rente rasti i da cu brze isplatiti lovu.
hoce rasti,al ce rasti i sve ostale cijene :)

a to koliko decko nema pojma o ovim stvarima.. :roll:
treba li da skeniram uplate poreza od rentanja?

vjerovatno jedan od rijetkih u ovoj drzavi..al halal..svakom njegovo :)

i zonbrile,nije ono sa pika,nego visnjik neki..

htio sam ustvari reci da bi mi bolji tip bio,sta ce biti sa zlatom,dionicama i slicne stvari..da brze oplodim lovu.
i u principu svako ulaganje je dobro,al ima bolje od boljeg.

ne znam ,vidjecu, u subotu idem da dogovaram..skontacu do tad :)
opet ne vidim nista sigurnije,u ovom nekom haosu,nedostatku pravih informacija i neizvjesnoj buducnosti :)

eto :D
zonbirile

#1671 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

Topla voda wrote:zonbrile,s tobom je bas ugodno komunicirati,prosto fercera neka pozitivna energija i uvazavanje sagovornika :D

@alijagicu,nece renta biti ista 2018.al ako bude 600 km,tad ce gorivo biti 3,60,a kubik plina 2,8..
sa rastom cijena vode,struje,plina koje nas ocekuju,potencijalna klijentela iz unutrasnjosti ce se smanjivati,troskovi da neko izdrzava djecu na studiju ce rasti ,to ce nametati drzava kroz javna preduzeca...te ce cijene rente fakticki padati..mada ce to biti vece brojke na papiru,dobijace se manje

meni je nidje veze teorija da ce cijene rente rasti i da cu brze isplatiti lovu.

htio sam ustvari reci da bi mi bolji tip bio,sta ce biti sa zlatom,dionicama i slicne stvari..da brze oplodim lovu.

opet ne vidim nista sigurnije,u ovom nekom haosu,nedostatku pravih informacija i neizvjesnoj buducnosti :)

--------------------------------
pa najbolje i najbrže je odeš u Holandiju kupiš boba,preneseš u Tursku i vratiš bijelo-ali nije sigurno.Tako nekako ti je i sve ostalo.Na 50.000KM oročeno u banci dobičeš najviše 5% to je 2500KM,na rentanju 3600KM.Tamo se trzaš na eventualnu sitniju štetu inventara,u banci da ne postaneš novi stari štediša neisplačenog depozita.Jebi ga prevedeno renta je 7,6% na 50 000KM godišnje,što je odličan dil,a sigurnost 100% na kapitalnu investiciju,mobilija je tu kao sitni inventar.
alijagic

#1672 Re: Cijene stanova All about

Post by alijagic »

Topla voda wrote:zonbrile,s tobom je bas ugodno komunicirati,prosto fercera neka pozitivna energija i uvazavanje sagovornika :D

Kako da ti objasnim a da se ne naljutis sto ne mozes da shvatis?

Ovako: nekretninu, stan, kao rentijer imas i 2018 kao kapital a plin i hljeb, mozda jedino kao djubrivo. Znaci rentijer renta izmedju 2011 i 2018 a zakupac, podstanar ima plin i hljeb. Renta ce uvijek biti blizu krive cijena kupovine nekretnina, ondnosno biti paralelna.(osim u socijalnim drzavama) To da ce se broj klijenata iz unutrasnjosti smanjivati samo na osnovu cijena komunalija, ne stoji. Trziste nekretnina nije tako jednostavno tipa: Imaju ovi iz unutrasnjosti i mi domaci i plin....Primjeti da je ono sto govoris generalizovanje.
zonbirile

#1673 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

ima ona stara -gdje svi turci tu i Mujo.Ja u uređenim zemljama svijeta ne znam da rentijerstvo nije ono cool,prava mjera i investicija.Izmislićemo @topla voda i treći put.
zonbirile

#1674 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

sada ozbiljno,našao si se u makazama,a ja ti baš to spomenuo.Našao si stan od 35 kvadrata,ni ovamo ni tamo,nije za dvoje ako nisu par,a nije garsonjera.Zato ne izvodi računicu na tom stanu,potraži pravu garsonjeru,moj ti je savjet.
Topla voda

#1675 Re: Cijene stanova All about

Post by Topla voda »

@alijagicu
ma ne ljutim se,mene je gotovo nemoguce naljutiti :)
a i sto bih,ako pokusavas dobronamjerno da das savjet :)

al se nemoj ni ti ljutiti na konstataciju da si mi upravo otkrio da je taj potencijalni stan kapital,te da ga mogu prodati bilo kad.ispade da to nisam znao.
al ni ti mene ne razumijes.mene interesuje period za koji ja mogu da vratim novac.ne ono sto pise na novcanici nego stvarni novac.
ako dam 30 hiljada litara nafte ,koliko vremena mi treba da vratim tih 30 hiljada litara nafte i da istog trena prodam taj stan,to me interesuje,ako mi mozes odgovoriti,jer vidim da si u tim vodama.

ono sto ja tebi govorim je da novac sad i za 10 godina nece imati istu vrijednost.mislis li da ce cijene nekretnina,te cijene rente pratiti rast cijena svakodnevnih zivotnih troskova?
nisam rekao da cu kupiti hljeba i plina sad,nego da nisam siguran da cu moci kupiti istu kolicinu sad i tad,kakve god cijene da budu,a ako ne mogu,onda nisam siguran da je to najbolja investicija.kontas?
to mene interesuje :)
ne treba meni papir na kome pise veci broj i matematicka zarada,nego stvarna zarada.

pokusavam da pojednostavim stvari ,pa ispadam trivijalan i povrsan :-)
ovo ostalo sto sam napisao,je vise posljedica neuvjerenosti u ispravnost ovog poteza,ovo oko klijentele i slicno.

stoga pitam za savjet,ne pametujem :) jednostavno da ili ne.
ti bi to uradio?
dao bi 60 i kusur milja kesa za stan koji ce sigurno biti rentan za 300-400 kmova sljedecih 10 godina?

jednostavno da ili ne.

nemoj mi samo opet napisati da ne kontam :D
Post Reply