Budizam, religija ili filozofija ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Sati

#1651 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

odr0n wrote:
Sati wrote:Nema problema, Bizet. Kad vidim ozbiljno pitanje, rado odgovorim, naravno ako umem.
A na ostala trolovanja najradije "odgovorim" novim citatom. Neznanje se najbolje leči znanjem :)
I vi budisti niste daleko od ovih religioznih, ignorancija vam je zajednička karakteristika izgleda. Pošto vidim da si nakon mog posta - http://www.klix.ba/forum/budizam-religi ... 5#p8423138 - napisao samo citat, pa evo obrazloži o kakvom "neznanju" je riječ u mom postu, pa da i ja "znam". :)
Prijatelju, pročitaj boldirano gore.
Kod tebe vidim samo odgovore. Što je sasvim u redu.
Šta će ti onda moji, kad već imaš svoje?
Peace :)
odr0n

#1652 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by odr0n »

Sati wrote:
odr0n wrote:
Sati wrote:Nema problema, Bizet. Kad vidim ozbiljno pitanje, rado odgovorim, naravno ako umem.
A na ostala trolovanja najradije "odgovorim" novim citatom. Neznanje se najbolje leči znanjem :)
I vi budisti niste daleko od ovih religioznih, ignorancija vam je zajednička karakteristika izgleda. Pošto vidim da si nakon mog posta - http://www.klix.ba/forum/budizam-religi ... 5#p8423138 - napisao samo citat, pa evo obrazloži o kakvom "neznanju" je riječ u mom postu, pa da i ja "znam". :)
Prijatelju, pročitaj boldirano gore.
Kod tebe vidim samo odgovore. Što je sasvim u redu.
Šta će ti onda moji, kad već imaš svoje?
Peace :)
Očekivao sam repliku, ali je došao samo citat, pa još zbog ovoga što si napisao u kojim slučajevima stavljaš samo citat, ispalo je da se radilo o tome.
Great Cornholio

#1653 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Great Cornholio »

Sati wrote:716. Najgori neprijatelj i najbolji prijatelj

Ko je svoj najbolji prijatelj i ko je svoj najgori neprijatelj? Oni čije su misli, reči i dela rđavi, oni su svoj najgori neprijatelj. Čak i ako kažu: "Ja mnogo brinem o sebi", i pored toga su oni svoj najgori neprijatelj. A zašto? Zato što ono što bi neko uradio svom neprijatelju, to oni čine sami sebi.

Oni čije su misli, reči i dela dobri, oni su svoj najbolji prijatelj. Čak i ako kažu: "Ja ne brinem mnogo o sebi", i pored toga su oni svoj najbolji prijatelj. A zašto? Zato što ono što bi neko uradio svom prijatelju, to oni čine sami sebi.

Buda
Piya sutta (SN 3.4)
Ova teorija je ispravna, ali fali joj elemenata, fale joj dobra i hrđava djela, jer nije čovjeku dovoljno reći " Čini dobro, i ne čini zlo, već mu se mora reći i šta je to dobro a šta zlo.

Volio bih da mi navedeš koji su to ideali dobra i zla koje budisti žele dostići, šta je to Buda, kao vrhovni autoritet u Budizmu proglasio dobrim a šta zlim. Postoji li u Budizmu nešto slično Dekalogu, nešto u šta se ne može, i ne smije sumnjati?
Sati

#1654 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

odr0n wrote:

Očekivao sam repliku, ali je došao samo citat, pa još zbog ovoga što si napisao u kojim slučajevima stavljaš samo citat, ispalo je da se radilo o tome.
Nije se odnosilo na tebe, već generalno. Kad nema diskusije, stavljam citate, ne kao odgovor na bilo čiji post, već da mi koje to zanima nešto naučimo ili imamo o čemu da razmišljamo. Zato je reč "odgovorim" bila drugi put pod navodnicima.
Sati

#1655 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Great Cornholio wrote:
Sati wrote:716. Najgori neprijatelj i najbolji prijatelj

Ko je svoj najbolji prijatelj i ko je svoj najgori neprijatelj? Oni čije su misli, reči i dela rđavi, oni su svoj najgori neprijatelj. Čak i ako kažu: "Ja mnogo brinem o sebi", i pored toga su oni svoj najgori neprijatelj. A zašto? Zato što ono što bi neko uradio svom neprijatelju, to oni čine sami sebi.

Oni čije su misli, reči i dela dobri, oni su svoj najbolji prijatelj. Čak i ako kažu: "Ja ne brinem mnogo o sebi", i pored toga su oni svoj najbolji prijatelj. A zašto? Zato što ono što bi neko uradio svom prijatelju, to oni čine sami sebi.

Buda
Piya sutta (SN 3.4)
Ova teorija je ispravna, ali fali joj elemenata, fale joj dobra i hrđava djela, jer nije čovjeku dovoljno reći " Čini dobro, i ne čini zlo, već mu se mora reći i šta je to dobro a šta zlo.

Volio bih da mi navedeš koji su to ideali dobra i zla koje budisti žele dostići, šta je to Buda, kao vrhovni autoritet u Budizmu proglasio dobrim a šta zlim. Postoji li u Budizmu nešto slično Dekalogu, nešto u šta se ne može, i ne smije sumnjati?
Element koji ti nedostaje jeste činjenica da je generalni cilj budizma da se oslobodimo patnje. U tu svrh naravno postoji i formalna strukturanazvana pet pravila morala, kao orijentir na koji način treba da se ponašamo kako bismo sebi, a delom i drugima, obezbedili sreću unutrašnjeg mira.

O pet pravila morala pogledaj ovde i to je njihova najkraća formulacija. No d abi zaista nešto saznao o njima, preporučujem ti da pročitao i ovaj tekst. Onda će ti biti sve jasno :)

Naravno, ovo važi samo za nezaređene budiste. Za monahe i monahinje pravila je mnogo više :)
Great Cornholio

#1656 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Sati wrote: Element koji ti nedostaje jeste činjenica da je generalni cilj budizma da se oslobodimo patnje. U tu svrh naravno postoji i formalna strukturanazvana pet pravila morala, kao orijentir na koji način treba da se ponašamo kako bismo sebi, a delom i drugima, obezbedili sreću unutrašnjeg mira.

O pet pravila morala pogledaj ovde i to je njihova najkraća formulacija. No d abi zaista nešto saznao o njima, preporučujem ti da pročitao i ovaj tekst. Onda će ti biti sve jasno :)

Naravno, ovo važi samo za nezaređene budiste. Za monahe i monahinje pravila je mnogo više :)
Hvala na odgovoru, znači i budisti se ipak za nešto "vežu", bez obzira što tvrde da im je cilj nevezivanje.

Osvrnuću se samo na prvo pravilo " Ne ubijaj živa bića", pa zaključiti iz toga da su zbog tog pravila, koje je Buda postavio, budisti vegetarijanci, i postaviti ti sljedeće pitanje " : Šta bi se desilo sa domaćim životinjama, ako bi svi postali vegetarijanci?
Sati

#1657 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Great Cornholio wrote:
Sati wrote: Element koji ti nedostaje jeste činjenica da je generalni cilj budizma da se oslobodimo patnje. U tu svrh naravno postoji i formalna strukturanazvana pet pravila morala, kao orijentir na koji način treba da se ponašamo kako bismo sebi, a delom i drugima, obezbedili sreću unutrašnjeg mira.

Hvala na odgovoru, znači i budisti se ipak za nešto "vežu", bez obzira što tvrde da im je cilj nevezivanje.

Osvrnuću se samo na prvo pravilo " Ne ubijaj živa bića", pa zaključiti iz toga da su zbog tog pravila, koje je Buda postavio, budisti vegetarijanci, i postaviti ti sljedeće pitanje " : Šta bi se desilo sa domaćim životinjama, ako bi svi postali vegetarijanci?
Ako ti je zaista stalo da razumeš nešto o budizmu, a ne samo da se igraš rečima, pokušaj da ne izvodiš zaključke prebrzo. Posle pročitanog, sedi negde i malo razmisli. Nije prva misao koja ti padne na pamet i najbolja. Neguj u sebi strpljenje i istrajnost u promišljanju.

Iz tvog komentara zaključujem da si pročitao samo tu prvu stranicu, ali ne i drugu koju sam naveo.
Zašto, ako već želiš da znaš? Razmisli o svojoj pravoj motivaciji. Je li to znanje ili samo želiš da dokažeš kako si u pravu, a onaj drugi u zabludi.

I na kraju. Budisti ne moraju biti vegetarijanci, mada ih ima mnogo koji jesu :)
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1658 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Nurudin »

Zašto budizam zagovara celibat?
Great Cornholio

#1659 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Sati wrote: Ako ti je zaista stalo da razumeš nešto o budizmu, a ne samo da se igraš rečima, pokušaj da ne izvodiš zaključke prebrzo. Posle pročitanog, sedi negde i malo razmisli. Nije prva misao koja ti padne na pamet i najbolja. Neguj u sebi strpljenje i istrajnost u promišljanju.

Iz tvog komentara zaključujem da si pročitao samo tu prvu stranicu, ali ne i drugu koju sam naveo.
Zašto, ako već želiš da znaš? Razmisli o svojoj pravoj motivaciji. Je li to znanje ili samo želiš da dokažeš kako si u pravu, a onaj drugi u zabludi.

I na kraju. Budisti ne moraju biti vegetarijanci, mada ih ima mnogo koji jesu :)
Namjera mi je da dođem do odgovora da li je Budizam religija ili filozofija, a da li si ti siguran da je i tebi istina jedini motiv zbog kojeg dolaziš na ovu temu?

Ako nije, a ja mislim da nije, onda razumijem zašto je tebi stalo da ja ništa od onog što ovdje postaviš ne kritikujem, a da li ti to razumiješ, da li uviđaš motiv koji te "tjera" da odbacuješ sve ono što urušava tvoj sistem vjerovanja i prakse proizašle iz tog vjerovanja?

Vidiš, meni nije bitno toliko ko govori, već šta taj neko govori, i nema tog autoriteta koga ja neću kritikovati ako mi nešto što on govori nije logično, ako mislim da to nije dobro za pojedinca, i za društvo u cjelini.

Pročitao sam i ona ostala četiri pravila, i tih pravila se i ja pridržavam, ali ipak, za razliku od budista ja ću reći nešto što znam da će i uvrijediti sagovornika, jer istina uglavnom povređuje one koji ne sumnjaju da je znaju u potpunosti, a da je prešutim, da u razgovoru ne kažem ono što ja smatram istinom, samo zbog toga da be bih nekoga uvrijedio ne mogu, neću i ne želim, jer tad niti jedna rasprava ne bi "urodila" plodom, takve rasprave bi bile besmislene.
A prešućivanje istine je laž, a Bog kojeg ja slijedim, kaže isto kao i "bog" kojeg budisti slijede, On kaže " Ne laži", ali isto tako kaže da pored Njega ne uzimamo drugih bogova, da ne pravimo sebi idole kojim ćemo se klanjati, a s obzirom koliko je samo zlatnih Buda kome se budisti klanjaju, moglo bi se zaključiti da je puno više onih koji budizam ne doživljavaju kao filozofiju, već kao religiju, i to religiju u kojoj se umjesto Bogu klanjaju čovjeku, jer Buda to jeste bio.

Sva sreća da nisu svi ljudi vegetarijanci, jer u tom slučaju mi bi morali mučiti kokoši, krave, ovce, koze i druge domaće životinje, jer ako ih ne bi "ubijali" mi bih onda morali "natjerati" da se ne razmnožavaju, pa da umiru prirodnom smrću, jer ako bi im dopustili da se razmnožavaju onda bi se one namnožile toliko da bi nas počele ugrožavati - zvuči kao da se šalim, ali nije mi to namjera.
Last edited by Great Cornholio on 04/04/2013 22:34, edited 1 time in total.
Great Cornholio

#1660 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Nurudin wrote:Zašto budizam zagovara celibat?
Ni ja u tome ne vidim smisao, ne vidim zašto bi se neko zamonašio i po čitav dan samo "tražio" istinu, za koju ju Buda rekao da je zna i da je cilj budizma traženje istine koju je Buda prvo uočio.

Jest taj Buda bio sebičan, znao šta je za nas dobro, a nije htio da nam kaže :D
Great Cornholio

#1661 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

I da, u pravu si, motiv mi jeste da dokažem da je Budizam religija, religija koja ima svojih dobrih strana , ali i mana, iskren sam, ne lažem, iskrenošću me jedino možeš razuvjeriti da u nečemu nisam u pravu :)
ime_kojeg_nema

#1662 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

najvise stoga sto smatra da seksualna aktivnost podstice prekomjernu stimulaciju, fantaziranje i pozudu, sto bi moglo predstavljati prepreku nekome ko je ozbiljno prionuo budistickom vjezbanju uma. celibat vrijedi samo za monahe/inje.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1663 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Nurudin »

Great Cornholio wrote:I da, u pravu si, motiv mi jeste da dokažem da je Budizam religija, religija koja ima svojih dobrih strana , ali i mana, iskren sam, ne lažem, iskrenošću me jedino možeš razuvjeriti da u nečemu nisam u pravu :)
Budizam je filozofija od kojeg je napravljena religija ,kao i sve druge vjere uostalom.
Niti je Isus a.s. osnovao Crkvu i kršćanstvo ,niti je Muhamed a.s. napravio neki hilafet ili religijske hijerarhije .
Međutim tako svijet funkcioniše i on prihvata samo takav oblik uvjerenja ,tako uobličen.
Da se vratim na temu ...Povremeno izdavajanje od društva jeste dobro ,meditacija je također dobra stvar ali to totalno odvajanje od svijeta i monašnje je po mojem mišljenju izbjegavanje života
Great Cornholio

#1664 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Nurudin wrote:
Great Cornholio wrote:I da, u pravu si, motiv mi jeste da dokažem da je Budizam religija, religija koja ima svojih dobrih strana , ali i mana, iskren sam, ne lažem, iskrenošću me jedino možeš razuvjeriti da u nečemu nisam u pravu :)
Budizam je filozofija od kojeg je napravljena religija ,kao i sve druge vjere uostalom.
Niti je Isus a.s. osnovao Crkvu i kršćanstvo ,niti je Muhamed a.s. napravio neki hilafet ili religijske hijerarhije .
Međutim tako svijet funkcioniše i on prihvata samo takav oblik uvjerenja ,tako uobličen.
Da se vratim na temu ...Povremeno izdavajanje od društva jeste dobro ,meditacija je također dobra stvar ali to totalno odvajanje od svijeta i monašnje je po mojem mišljenju izbjegavanje života
Slažem se s ovim što si napisao, i još bi samo postavio pitanje, čemu takva žrtva, čemu dokazivanje da čovjek može živjeti sam, odricati se zadovoljstava koja proizilaze iz zadovoljavanja urođenih nagona?

@kojeime, je gore gore naveo da monasi izbjegavaju seksualnu stimulaciju zbog toga što ne žele da "uzburkavaju" um, ali opet čemu sve to?
Nurudin

#1665 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Nurudin »

Great Cornholio wrote:
Nurudin wrote:
Slažem se s ovim što si napisao, i još bi samo postavio pitanje, čemu takva žrtva, čemu dokazivanje da čovjek može živjeti sam, odricati se zadovoljstava koja proizilaze iz zadovoljavanja urođenih nagona?

@kojeime, je gore gore naveo da monasi izbjegavaju seksualnu stimulaciju zbog toga što ne žele da "uzburkavaju" um, ali opet čemu sve to?
To nema veze sa dokazivanjem ,jer dokazivanje je potreba ega ,dok je to upravo slabljenje ega ,njegova razgradnja.
Ego proističe iz uma ,njegova lažna konstrukcija sebstva ...ono kad kažeš "Ja " to je totalni lažnjak jer to nisi ti ali ne možeš to vidjeti zato što si zarobljenik svoga uma. Mi smo se poistovjetili sa tim instrumentom u našoj glavi ,koji je sjajan instrument ali je i dalje instrument i stvorio je taj ego koji je uzrok sve naše patnje ,naših strahova ,histeričnih želja itd. Međutim ego nije moguće uništiti i on postoji sve dok si na ovome svijetu u ovoj formi ali je moguće odljepiti se od njega i držati ti njega pod kontrolom ,a ne on tebe .
Monašenje je pokušaj preskakanja dunjaluka i smiraj čežnje koju izaziva odvojenost nas od Boga ,međutim to nije moguće ,ne može svanuti prije zore. Budizam po mojem razumjevanju nije bezbožan (govorim o učenju, ne o sljedbenicima) nego on samo ne govori o Bogu što i nije pogrešno jer On nije ničemu sličan ,njegova Esencija je neizreciva ,a i druge religije govore samo o njegovim atributima (u kršćanstvu i judaizmu istina ima još toga ali vjerovatno su to neke interpretacije ljudi) ali atributi nisu Bog (i ova riječ je užasno izetiketirana ) nego su zastori njegove Esencije kojima se nama i svemu pojavnom dozvoljava postojanje ,jer u prisustvu njegove Esencije ništa ne može opstati a da se ne izgubi u Hakku -Istinitom
Sati

#1666 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Za nezaređene? Ne zagovara.
Za monahe, da. Kao i sve druge relgiije uostalom.
Nurudin

#1667 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Nurudin »

Sati wrote:
Ne , u islamu ne postoji celibat
Nurudin

#1668 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Nurudin »

Samo da kažem da to nije nikakvo nadmetanje islam vs budizam ,niti ti želim sabotirati temu ....jednostavno razgovaramo . Općenito ne vidim ništa loše u iskrenom prakticiranju bilo koje vjere
Sati

#1669 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Zanimljiva ova vaša diskusija, po sistemu prvo kažeš nešto što nema veze sa budizmo, pa posle kritikuješ i pobijaš.
Prijatna vam zabava :-D
------------------

718. Praksa

-- Je li neophodno dugo sedeti?

-- Ne, sedenje satima nije neophodno. Neki ljudi misle da što duže mogu da sede to mora da su mudriji. Viđao sam kokoške kako danima sede na svojim gnezdima! Mudrost dolazi od sabranosti pažnje u bilo kojem da si položaju. Tvoja praksa treba da počne čim se ujutru probudiš. I treba da se nastavi sve dok ne zaspiš. Ne lupaj glavu oko toga koliko dugo možeš da sediš. Važno je da si pažljiv bilo da radiš. sediš ili ideš da se okupaš.

Svako ima svoj prirodni ritam. Neki ljudi će umreti u pedesetoj, neki u šezdeset petoj, a neki u devedesetoj. Isto tako, ni naša praksa neće biti identična. Ne razmišljaj i ne brini oko toga. Pokušaj da budeš sabran i pustiš da stvari idu svojim prirodnim tokom. Tada će ti um postati smireniji u svakoj situaciji. Postaće miran poput bistrog planinskog jezera. I onda će razne vrste divnih i retkih životinja doći da piju iz tog jezera. Jasno ćeš videti prirodu svih stvari u ovom svetu. Videćeš mnoge lepe i neobične stvari kako dolaze i odlaze. Ali ćeš pri tome ostati miran. Pojavljivaće se i problemi i istovremeno ćeš moći da vidiš dalje od njih. To je sreća Bude.

Ajahn Chah: Questions and Answers
Sati

#1670 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Nurudin wrote:Samo da kažem da to nije nikakvo nadmetanje islam vs budizam ,niti ti želim sabotirati temu ....jednostavno razgovaramo . Općenito ne vidim ništa loše u iskrenom prakticiranju bilo koje vjere
Da bismo zaista razgovarali, moramo polaziti od činjenica, ne od predubeđenja o temi o kojoj razgovaramo ili o sagovorniku. Na primer GC unapred zna zašto sam ja ovde, valjda da vrbujem u neku sektu ili šta već. Tu onda nema mnogo razgovora, nažalost :sad:
Sati

#1671 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Nurudin wrote:
Sati wrote:
Ne , u islamu ne postoji celibat
pošto ne postoje ni monasi...
Nurudin

#1672 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Nurudin »

Sati wrote:
Nurudin wrote:Samo da kažem da to nije nikakvo nadmetanje islam vs budizam ,niti ti želim sabotirati temu ....jednostavno razgovaramo . Općenito ne vidim ništa loše u iskrenom prakticiranju bilo koje vjere
Da bismo zaista razgovarali, moramo polaziti od činjenica, ne od predubeđenja o temi o kojoj razgovaramo ili o sagovorniku. Na primer GC unapred zna zašto sam ja ovde, valjda da vrbujem u neku sektu ili šta već. Tu onda nema mnogo razgovora, nažalost :sad:
Nemam nikakva predubjeđenja ,samo volim razgovarati o spiritualnim stvarima ,da tako kažem ,mada je i taj izraz ono tipa Milan Tarot :-D
Sviđa mi se ovo sa planinskim potokom i životinjama ,zaista je to selamet (mir)
bizet

#1673 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

pozdrav,

citam, ali ne povezujem ova pitanja o celibatu, vegeterijanstvu sa temom...ili ne zelim, jer mi idu na egzoticnost umjesto da traze istinu
da budem iskrena rado bih se grubo osvrnula na ovu tematiku, ali suzdrzacu se, potrudicu se ne reagovati impulsivno

@Sati, pomalo citam tekstove koji se mogu naci na stranici Srednjeg puta, vise razmisljam...ali pomislim kako je tesko um koji je navikao na jedno nakon 3 decenije uputiti na drugo
koliko bi bilo lakse da se covjek uci prihvatati istinske mudrosti od malih nogu...na cisto srce redati cistotu, moze li covjek pozeljeti bolju sudbinu...moze li se covjek nadati da ce dobiti priliku da na drugo cisto srce reda cistotu...uciti nekog ispravnosti je mozda najveci dar koji mozemo imati, ali da bi bili ucitelji i nase srce mora biti cisto

istrajnost u meditaciji, imao si pravo Sati, za sve je potrebno mnogo vjezbe i predanosti
ispravne misli, govor i radnja...uhvatim se kako grijesim i padam na sitnim stvarima, a tad se srce raskrvari...ali kako si rekao, prema umu se ne trebamo odnositi sa prijekorom, nego kao prema malom djetetu pruzajuci mu ruku da ustane kada padne...istrajnost
Last edited by bizet on 05/04/2013 10:51, edited 1 time in total.
Sati

#1674 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Nurudin wrote:
Sati wrote:
Nemam nikakva predubjeđenja ,samo volim razgovarati o spiritualnim stvarima ,da tako kažem ,mada je i taj izraz ono tipa Milan Tarot :-D
Sviđa mi se ovo sa planinskim potokom i životinjama ,zaista je to selamet (mir)
Za pravi razgovor, a ne optužbe i prepucavanja, sam i ja.
Prema tome, granica nam je samo nebo :-D
Sati

#1675 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

bizet wrote:pozdrav,

citam, ali ne povezujem ova pitanja o celibatu, vegeterijanstvu sa temom...ili ne zelim, jer mi idu na egzoticnost umjesto da traze istinu
da budem iskrena rado bih se grubo osvrnula na ovu tematiku, ali suzdrzacu se, potrudicu se ne reagovati impulsivno

@Sati, pomalo citam tekstove koji se mogu naci na stranici Srednjeg puta, vise razmisljam...ali pomislim kako je tesko um koji je navikao na jedno nakon 3 decenije uputiti na drugo
koliko bi bilo lakse da se covjek uci prihvatati istinske mudrosti od malih nogu...na cisto srce redati cistotu, moze li covjek pozeljeti bolju sudbinu...moze li se covjek nadati da ce dobiti priliku na drugo cisto srce reda cistotu...uciti nekog ispravnosti je mozda najveci dar koji mozemo imati, ali da bi bili ucitelji i nase srce mora biti cisto

istrajnost u meditaciji, imao si pravo Sati, za sve je potrebno mnogo vjezbe i predanosti
ispravne misli, govor i radnja...uhvatim se kako grijesim i padam na sitnim stvarima, a tad se srce raskrvari...ali kako si rekao, prema umu se ne trebamo odnositi sa prijekorom, nego kao prema malom djetetu pruzajuci mu ruku da ustane kada padne...istrajnost
Bizet, šta je bilo bilo je. Ne vredi trošiti dragoceno vreme koje SADA imamo na žalopojke o prošlosti. Sve je stvar perspektive iz koje gledaš. Zato ti predlažem da se umesto osvrtanja, raduješ ako si pronašla način da u sebi gradiš mir i sreću. I zato, kao što kažeš, sa istrajnošću vežbaj. Vežbanje znači da nešto još uvek ne znamo, da nije deo nas, te je sigurno da ćemo praviti i greške. Ali opet, čarolija greške je da je u njoj i klica znanja. Svaka greška jeste i prozor u znanje. Što se kod nas kaže, na greškama se uči. Da nije grešaka ne bismo ništa ni naučili. Zato ih ne shvataj tragično. Ne bih baš rekao da treba da im se raduješ :-D ali ih dobro zagledaj i pokušaj da otkriješ čemu te svaka od njih podučava. I budi zahvalna...
Post Reply