Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
Madame de Pompadour

#1651 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by Madame de Pompadour »

Brojke jesu velike za sve te zemlje, ali me interesuje kako izgledaju kad se standardizuju u per capita (te drzave)?

... I sta ce pomoch Izraelu?

Glad, bijeda sve...

Trebali bi pomagati malo i Svicu, te Svedsku, sigurno je Izraelov per capita GDP slicniji ovima, nego svojim komsijama...[/quote]

E'o informacije radi, za 2007 godinu (purchasing power parity - prilagodjena kupovna moc)

Izrael US$ 28,800
Svica $39, 800
Svedska $36,900
Amerika 46,000

Bosna $6,600

Palestinu ne mogu naci, CIA ih ne vodi kao drzavu...[/quote]

Zato sto to nije :sad:

... e sad treba nachi Jordan i Egipat GDP per capita...

... onda vidjeti koliko Amerika 'pomaze' sve ove tri drzave - po glavi stanovnika, pa da vidimo koliko kome treba :-) :-)
... i koliko ko dobija...[/quote]

Koja zabluda, kome je amerika pomogla do sad? O kakvoj se uopste americkoj pomoci moze ovdje naglabati? Amerika vrsi teror nad tim drzavama radi svogh licnog interesa i nista drugo!..a izrael koristi kao palicu. Zasto amerika ne da slobodu tim narodima? Tim drzavama treba sloboda i nista vise, pa neka oni umru od gladi naravno bez americke pomoci.

Kako je amerika isprala mozak nasim ljudima koji zive u usa da su oni neki dobrotvori u svijetu i da svakom pomazu, piiih koja farsa:) :lol:
ahuseino

#1652 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by ahuseino »

Madame de Pompadour wrote:
Koja zabluda, kome je amerika pomogla do sad? O kakvoj se uopste americkoj pomoci moze ovdje naglabati? Amerika vrsi teror nad tim drzavama radi svogh licnog interesa i nista drugo!..a izrael koristi kao palicu. Zasto amerika ne da slobodu tim narodima? Tim drzavama treba sloboda i nista vise, pa neka oni umru od gladi naravno bez americke pomoci.

Kako je amerika isprala mozak nasim ljudima koji zive u usa da su oni neki dobrotvori u svijetu i da svakom pomazu, piiih koja farsa:) :lol:
Znachi opet se od Amerike trazi da im "da slobodu".
Kome - Jordanu i Egiptu :? ?
Slobodu od koga, kakvu slobodu, sto Amerika?

Mislim, ne slazem se sa Americkom spoljnom politikom, ali evo ga opet - nit pomozi, nit ostani sa strane...

Sifra sjeti se Iraka, Kosova, Bosne... :-)

Potpis:
Isprani :P :P :wink:

PS Kakve to ima veze sa temom ove emisije?
omar little

#1653 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by omar little »

Nad kojim drzavama? Svedskom i Svicom? Ili govoris o Egiptu i Jordanu? I znas li sta znace navodnici? Na primjer, 'pomaze' ne znaci isto sto i pomaze, bez navodnika...moze bit' da je meni u inostranstvu mozak ispran, ali koliko znam nas jezik razlika je jednostavna i ocita...
jefferson

#1654 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by jefferson »

Madame de Pompadour wrote:Brojke jesu velike za sve te zemlje, ali me interesuje kako izgledaju kad se standardizuju u per capita (te drzave)?

Glad, bijeda sve...

Trebali bi pomagati malo i Svicu, te Svedsku, sigurno je Izraelov per capita GDP slicniji ovima, nego svojim komsijama...

E'o informacije radi, za 2007 godinu (purchasing power parity - prilagodjena kupovna moc)

Izrael US$ 28,800
Svica $39, 800
Svedska $36,900
Amerika 46,000

Bosna $6,600

Palestinu ne mogu naci, CIA ih ne vodi kao drzavu...[/quote]

... onda vidjeti koliko Amerika 'pomaze' sve ove tri drzave - po glavi stanovnika, pa da vidimo koliko kome treba :-) :-)

Kako je amerika isprala mozak nasim ljudima koji zive u usa da su oni neki dobrotvori u svijetu i da svakom pomazu, piiih koja farsa:) :lol:[/quote]

Kome da da slobodu, od koga? Eto usli su u irak, pa nevalja jer su iskopali stare ratne sjekire. Eto bili su i izbori u iraku!
Jel se ti slazes da onda Amerika napadne Iran, Jordan, Egipat, S.Arabiju, Jemen, Siriju, Katar, UAE, itd, itd? Da bi dali slobodu tim narodima, jer zadnji put kad sam provjerio ove zemlje imaju zajednicko za demokratijom onoliko koliko i ja sa zadnjim sletanjem svemirske sonde na Mars!
Palestinci su imali izbore i izabrali su hamas koji ne priznaje Izrael! E de mi sad reci jel to nacin da se rjesi pitanje Palestine?
Druga stvar, pogledaj istoriju ko je poceo rat 1967 kada je izgubljena golanska visoravan i Suec?
Treba obe strane pogledat, i ovdje je kompromis jedino rjesenje, ali kompromis trazi i povlacenje Izraela, i priznavanje Izraela od strane Hamasa i Irana!
Madame de Pompadour

#1655 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

ahuseino wrote:

Znachi opet se od Amerike trazi da im "da slobodu".
Kome - Jordanu i Egiptu :? ?
Slobodu od koga, kakvu slobodu, sto Amerika?

Mislim, ne slazem se sa Americkom spoljnom politikom, ali evo ga opet - nit pomozi, nit ostani sa strane...

Sifra sjeti se Iraka, Kosova, Bosne... :-)

Potpis:
Isprani :P :P :wink:

PS Kakve to ima veze sa temom ove emisije?
Slobodu da ostavi taj dio svijeta na miru, ode i ne mijesa se ljudima bukvalno u zivot!

Naravno da ima veze pogledaj sta je Obama koji jos nije ni zvanicno imenovan, u promotivnom govoru dotakao se blistok istoka i kako ce on zabraniti i odobriti nekome nesto sa druge strane svijeta!

Sjecam se i kosova i bosne i iraqa i gdje god je amerika stavila pecat na potpis, nikad mira tu nema i nece ga biti!! :(

Hvala americi na ugnjetavackoj pomoci, neka ostavi svijet na miru! :oops:
Madame de Pompadour

#1656 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

jefferson wrote:
Madame de Pompadour wrote:Brojke jesu velike za sve te zemlje, ali me interesuje kako izgledaju kad se standardizuju u per capita (te drzave)?

Glad, bijeda sve...

Trebali bi pomagati malo i Svicu, te Svedsku, sigurno je Izraelov per capita GDP slicniji ovima, nego svojim komsijama...

Izrael US$ 28,800
Svica $39, 800
Svedska $36,900
Amerika 46,000

Bosna $6,600

Palestinu ne mogu naci, CIA ih ne vodi kao drzavu...

Kako je amerika isprala mozak nasim ljudima koji zive u usa da su oni neki dobrotvori u svijetu i da svakom pomazu, piiih koja farsa:) :lol:[/quote]

Kome da da slobodu, od koga? Eto usli su u irak, pa nevalja jer su iskopali stare ratne sjekire. Eto bili su i izbori u iraku!
Jel se ti slazes da onda Amerika napadne Iran, Jordan, Egipat, S.Arabiju, Jemen, Siriju, Katar, UAE, itd, itd? Da bi dali slobodu tim narodima, jer zadnji put kad sam provjerio ove zemlje imaju zajednicko za demokratijom onoliko koliko i ja sa zadnjim sletanjem svemirske sonde na Mars!
Palestinci su imali izbore i izabrali su hamas koji ne priznaje Izrael! E de mi sad reci jel to nacin da se rjesi pitanje Palestine?
Druga stvar, pogledaj istoriju ko je poceo rat 1967 kada je izgubljena golanska visoravan i Suec?
Treba obe strane pogledat, i ovdje je kompromis jedino rjesenje, ali kompromis trazi i povlacenje Izraela, i priznavanje Izraela od strane Hamasa i Irana![/quote]

Jefferson nisi bio u izraelu i nemas pojma kakva je tamo situacija, jednom kad odes sve ce ti biti jasno.
Drugo, kakva je to demokratija koju amerika nudi ? Ako mislis da imas pravo izaci na izbore i zaokruziti ime e bas nije to to, bila sam ja i u americi i znam sta amerika nudi! neka amerika ponudi hispancima demokratiju pa onda siri tu istu u ostali dio svijeta. Sit je svijet amerike, i zato se u svijetu javlja jedan ogroman anti americki naboj...svijet nema sta od amerike nauciti.
ahuseino

#1657 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by ahuseino »

With great power comes great responsibility. :-) :P
jeza u ledja

#1658 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by jeza u ledja »

Madame de Pompadour wrote: Koja zabluda, kome je amerika pomogla do sad?
Bosni, Kosovu, Koreji, Evropi u drugom svjetskom, Kuvajtu...

Nekome su pomogli, nekome su odmogli. Takodje, tesko je ocekivati da ce pomoci nekome ko ne zeli ni sam sebi pomoci, a u stanju je. Naravno da Amerika radi sve iz vlastitog interesa, kao i svi ostali. Ili mozda mislis da prodaja nafte nije interes kao i kupovina? Nije samo americki problem to sto Saudijci, Iracani, Egipcani imaju autokraciju. Nije samo americki problem to sto Fidel Castro nije odgovoran svom narodu.
Madame de Pompadour wrote:Amerika vrsi teror nad tim drzavama radi svogh licnog interesa i nista drugo!
Nad kojim drzavama?

Madame de Pompadour wrote: Tim drzavama treba sloboda i nista vise,
Sloboda od koga?
Madame de Pompadour wrote: Kako je amerika isprala mozak nasim ljudima koji zive u usa da su oni neki dobrotvori u svijetu i da svakom pomazu, piiih koja farsa:) :lol:
Lupas napamet naucene fraze zasnovane na stereotipima.
pitt

#1659 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by pitt »

samo za ozbiljne sugovornike (operisane od FOX i teorija zavjere) o pravim razlozima americke podrske izraelu toplo preporucujem esej cijenjenog gosp Walter Russell Mead - The New Israel and the Old (Why Gentile Americans Backs the Jewish State). Esej se moze naci u zadnjem izdanju Foreign Affairs (july/august 2008). Jak izraelski lobi je samo dio price i jedan od najmanjih faktora.
jeza u ledja

#1660 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by jeza u ledja »

Madame de Pompadour wrote: neka amerika ponudi hispancima demokratiju pa onda siri tu istu u ostali dio svijeta.
Kojim Hispancima? Unutar SAD? Odkud ti to da nemaju demokratiju?
jeza u ledja

#1661 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by jeza u ledja »

pitt wrote:samo za ozbiljne sugovornike (operisane od FOX i teorija zavjere) o pravim razlozima americke podrske izraelu toplo preporucujem esej cijenjenog gosp Walter Russell Mead - The New Israel and the Old (Why Gentile Americans Backs the Jewish State). Esej se moze naci u zadnjem izdanju Foreign Affairs (july/august 2008). Jak izraelski lobi je samo dio price i jedan od najmanjih faktora.
Kako se zove clanak?
jeza u ledja

#1662 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by jeza u ledja »

I uopste, mozda poenta cijele ove teme je ta da Ameriku ne mozemo posmatrati kroz stereotipe zasnovane na 8 godina grozne Busheve politike, a bogami ni kroz prizmu prijasnjih predsjednika.
stulic

#1663 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by stulic »

jeza u ledja wrote:I uopste, mozda poenta cijele ove teme je ta da Ameriku ne mozemo posmatrati kroz stereotipe zasnovane na 8 godina grozne Busheve politike, a bogami ni kroz prizmu prijasnjih predsjednika.
Ja neznam sta su stereotipi zasnovani na zadnjih 8 godina Busha ali znam neke cinjenice na osnovu kojih imam svoje misljenje o toj zemlji.
Americka parlamentarna demokratija pored toga sto predstavlja najprimitivniji oblik drzavnog uredjenja, ustvari je cista farsa jer se iza dvo-partijskog sistema krije jedna stranka, jedna politika, jedna ponuda, podijeljena na krajnje desnu i centar-desnu frakciju.
Ogromna vecina Amerikanaca vise nije u stanju da izgradjuje sopstveno misljenje, ne samo o politickim, nego o mnogim drugim pitanjima drustva i zivota, bez direktnog utjecaja masovnih medija na njihove procese razmisljanja.

Ono sto se moze zakljuciti na osnovu zadnjih 8 godina je da je Amerika definitivno izgubila svako pravo da sebe naziva slobodnom zemljom ili primjerom vladavine prava, civilne slobode i slobode govora. Naprotiv, sve me vise podjeca na nacisticku Njemacku u svojim prvim godinama nastanka.
ahuseino

#1664 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by ahuseino »

stulic wrote:
jeza u ledja wrote:I uopste, mozda poenta cijele ove teme je ta da Ameriku ne mozemo posmatrati kroz stereotipe zasnovane na 8 godina grozne Busheve politike, a bogami ni kroz prizmu prijasnjih predsjednika.
Ja neznam sta su stereotipi zasnovani na zadnjih 8 godina Busha ali znam neke cinjenice na osnovu kojih imam svoje misljenje o toj zemlji.
Americka parlamentarna demokratija pored toga sto predstavlja najprimitivniji oblik drzavnog uredjenja, ustvari je cista farsa jer se iza dvo-partijskog sistema krije jedna stranka, jedna politika, jedna ponuda, podijeljena na krajnje desnu i centar-desnu frakciju.
Ogromna vecina Amerikanaca vise nije u stanju da izgradjuje sopstveno misljenje, ne samo o politickim, nego o mnogim drugim pitanjima drustva i zivota, bez direktnog utjecaja masovnih medija na njihove procese razmisljanja.

Ono sto se moze zakljuciti na osnovu zadnjih 8 godina je da je Amerika definitivno izgubila svako pravo da sebe naziva slobodnom zemljom ili primjerom vladavine prava, civilne slobode i slobode govora. Naprotiv, sve me vise podjeca na nacisticku Njemacku u svojim prvim godinama nastanka.
Zvucis mi kao da si licno vidio nacisticku njemacku... Neise...

Lijepo srocheno al' neargumentovano stivo; ako mi josh kazes da pises iz Bosne ili bilo koje lokacije van Amerike, onda ti moram rechi, i ponoviti sto je neko nekome vech rekao, da, samo lupas uobichajene stereotipe.
Mislim da su ti stereotipi u stvari izazvani nekom slikom Amerike koja je vidna samo u prvom planu na svjetskoj sceni. Vrlo je jednodimenzionalna i ne uzima u obzir mnoge parametre. Neda mi se trosit' jagodice i objasnjavat' svima sto kake ovdje, ogromna vechina kojih, interesantno, ne pisu iz licnih iskustava.

Ne bih da zvuchi kao da mislim da je taj "najprimitivniji oblik drzavnog uredjenja" odnosno sustav u USA idealan i utopijski, ali je definitivno "najbolji" od chetiri sto sam ih ja "iskusio".

Mozda bi bilo bolje da imamo jedno 20-ak partija pa da se osnuju kojekakve koalicije, pa bi se onda stvari rejesavale praaaavo brzo :P , haman k'o u Bosni :-) .

Steta sto je ovaj sistem totalno kapitalisticki te totalno zasnovan na produktivnosti, pa nema vremena za BS :skoljka: .

...Daleko bi se doguralo :wink:

O politici i politicharima ne treba ni raspravljati; kurve su bili, i ostali; kako u USA, tako i u svugdje.

Takodje ne treba raspravljati o idiotu Dzbunu, niti o ugledu ove drzave koji je unistio u zadnjih 8 godina...
BornInHell

#1665 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by BornInHell »

Image

Ovakav jedan treba Bosni.
stulic

#1666 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by stulic »

ahuseino wrote:
stulic wrote:

Zvucis mi kao da si licno vidio nacisticku njemacku... Neise...
Kao sto i sam znas govorim o istorijskim cinjenicama koje se poklapaju.
ahuseino wrote:Lijepo srocheno al' neargumentovano stivo; ako mi josh kazes da pises iz Bosne ili bilo koje lokacije van Amerike, onda ti moram rechi, i ponoviti sto je neko nekome vech rekao, da, samo lupas uobichajene stereotipe.
Mislim da su ti stereotipi u stvari izazvani nekom slikom Amerike koja je vidna samo u prvom planu na svjetskoj sceni. Vrlo je jednodimenzionalna i ne uzima u obzir mnoge parametre. Neda mi se trosit' jagodice i objasnjavat' svima sto kake ovdje, ogromna vechina kojih, interesantno, ne pisu iz licnih iskustava.
Upravo zbog toga sto pisem izvan Amerike lakse mi je da sagledam i shvatim neke stvari nego milioni Amerikanaca. Ako kazem velika vecina, onda to nemoze biti stereotip niti generalizacija, to je jednostavno vecina.
ahuseino wrote:Ne bih da zvuchi kao da mislim da je taj "najprimitivniji oblik drzavnog uredjenja" odnosno sustav u USA idealan i utopijski, ali je definitivno "najbolji" od chetiri sto sam ih ja "iskusio".

Mozda bi bilo bolje da imamo jedno 20-ak partija pa da se osnuju kojekakve koalicije, pa bi se onda stvari rejesavale praaaavo brzo :P , haman k'o u Bosni :-) .

Steta sto je ovaj sistem totalno kapitalisticki te totalno zasnovan na produktivnosti, pa nema vremena za BS
Ja ovdje ne pricam o standardu ili nacinu zivota nego o politickom i drustvenom uredjenju zemlje. Ako je taj jednopartijski sustav bolji nego u 4 drzave u kojima si prije zivio, onda mora da te put do Amerike vodio preko Srbije, Kine, Iraka i Somalije.

To sto ti mislis da je sistem zasnovan na produktivnosti je jedan nacin gledanja na zivot, za mene je taj sistem zasnovan na robovlasnistvu. To nije ni stereotip niti neka floskula, to je cinjenica koju ti ne razumijes jer nemas vremena da shvatis, niti ti okruzenje dozvoljava.
Nema se vremena za bullshit, naravno jer su vaznije multimilijarderske korporacije i biznis, koga briga za sirotinju i gladne.

Nema se vremena misliti na buducnost planete, naravno vaznije je truditi se da se obavezno ostane prvi na listi zagadjivaca po glavi stanovnika. Borba protiv klimatskih promjena je preskupa, vaznije je odvajati trilijarde kako bi vojna industrija i ratna masinerija ostale glavni pokretac ekonomije. Koga briga gdje ce se oruzje potrositi.

Nije ni to dovoljno, treba ukidati osnovna ljudska prava svojim stanovnicima, jedno po jedno, protivustavno. Zasto da ne kad ovce samo znaju u TV da bleje.
Ilegalni zatvori, hapsenja, mucenja, krsenja ljudskih prava u zemlji i sire, ogranicavanje civilnih sloboda, krsenje medjunarodnih konvencija, krsenje suvereniteta drugih drzava, ilegalne okupacije, invazije... i sve to protiv volje naroda? Nema sta, primjer demokratije.

A sto se tice puta kojim koraca good 'ol USA, nebi bilo lose da procitas ovaj clanak od Naomi Wolf: http://www.guardian.co.uk/world/2007/apr/24/usa.comment
Mozda nekome otvore oci iako cisto sumnjam, propaganda americkih medija je odavno uradila svoj posao.
jefferson

#1667 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by jefferson »

Obozavam ljude koji uzivaju evropske povlastice, tj. besplatno zadravstveno osiguranje itd, itd. Tim,ljudima bi preporucio bilo koju knjigu o vanjskoj politici zapadnih drzava, a posebno amerike od II sv. rata pa nadalje. Mnogi bi ovdje ostali iznenadjeni kako je ideja o EU ustvari americka ideja, tj. ideja George Marshalla. Dok se evropa obnavljala (AMERICKIM PARAMA, za one koji se pitaju kome je amerika pomogla) amerika je trosila oko 7% svog GDP-a da bi uspostavila sistem odbrane od sovjetskih tenkova. Danas evropske zemlje svoju odbranu i dalje baziraju na americkom odbrambernom sistemu, i dok EU zemlje prosjecno trose oko 1.5-2.5% GDP-a na odbranu, amerika trosi 4-5%, ne zato sto je rat u Iraku, to svakako dozali od drugih sredstava, nego zato sto se odrzavaju vojne baze koje garantuju sigurnost evropi, Tajlandu, japanu, Juznoj Koreji, itd, itd.
Ali eto, demokratija je farsa u americi, iako je za lutriju za zelenu kartu 2008 godine apliciralo 6.4 miliona ljudi ili 1.5% ukupnog svjetskog stanovnistva.
Da, Amerika je kriva, jer svojom mornaricom garantuje sigurnost morskih puteva, sigurnost koja znaci stabilnost bilo koje ekonomije u svijetu, ali da, sta je nama amerika. Nego da zovnemo holandsku mornaricu, ili francusku sa CAK jednim nosacem aviona da garantuje sigurnost medjunarodnih voda.
Mislim da bi amerika trebala jedno tri mjeseca povuc svoju mornaricu pa da vidim kako ce reagovat ljudi kada litar goriva budu placali 4km ili 5 km!
Ali da, sta je nama amerika, osim sto je primila nase izbjeglice koje vise nisu mogle ostat u njemackoj i slicnom demokratskim, tolerantnim i suosjecajnim zemljama.
I da, kako neko ko je bio u Izraelu moze pretposstavljat da ima eksluzivno pravo da jedini/na ode u izrael?
jefferson

#1668 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by jefferson »

Stulicu, koja su to ljudska prava ukinuta amerikancima? De mi objasni, pa d aonda malo temu prebacimo na EU, a posebno njemacku i aferu sa sve opcim prisluskivanjem svekolikog puka!
Pikova-dama

#1669 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by Pikova-dama »

It was a creed written into the founding documents that declared the klix of a nation.
Yes we can.
It was whispered by slaves and abolitionists as they blazed a trail toward freedom.
Yes we can.
It was sung by immigrants as they struck out from distant shores and pioneers who pushed westward against an unforgiving wilderness.
Yes we can.
It was the call of workers who organized; women who reached for the ballots; a President who chose the moon as our new frontier; and a King who took us to the mountaintop and pointed the way to the Promised Land.
Yes we can to justice and equality.
Yes we can to opportunity and prosperity.
Yes we can heal this nation.
Yes we can repair this world.
Yes we can.
We know the battle ahead will be long, but always remember that no matter what obstacles stand in our way, nothing can stand in the way of the power of millions of voices calling for change. (We want change.)
We have been told we cannot do this by a chorus of cynics…they will only grow louder and more dissonant ……….. We’ve been asked to pause for a reality check. We’ve been warned against offering the people of this nation false hope.
But in the unlikely story that is America, there has never been anything false about hope.
Now the hopes of the little girl who goes to a crumbling school in Dillon are the same as the dreams of the boy who learns on the streets of LA; we will remember that there is something happening in America; that we are not as divided as our politics suggests; that we are one people; we are one nation; and together, we will begin the next great chapter in the American story with three words that will ring from coast to coast; from sea to shining sea: Yes We Can.
Madame de Pompadour

#1670 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

jeza u ledja wrote:
Madame de Pompadour wrote: Koja zabluda, kome je amerika pomogla do sad?
Bosni, Kosovu, Koreji, Evropi u drugom svjetskom, Kuvajtu...

Provalio si se!

Nekome su pomogli, nekome su odmogli. Takodje, tesko je ocekivati da ce pomoci nekome ko ne zeli ni sam sebi pomoci, a u stanju je. Naravno da Amerika radi sve iz vlastitog interesa, kao i svi ostali. Ili mozda mislis da prodaja nafte nije interes kao i kupovina? Nije samo americki problem to sto Saudijci, Iracani, Egipcani imaju autokraciju. Nije samo americki problem to sto Fidel Castro nije odgovoran svom narodu.

Autokratije u navedenim zemljama je stvorila amerika, koje zdusno podrzava (drzi pod kontrolom) i ne dozvoljava nikakav demokratski pokret u tim zemljama da bi crpila njihove sirovine! Otidji malo na bliski istok.
Madame de Pompadour wrote:Amerika vrsi teror nad tim drzavama radi svogh licnog interesa i nista drugo!
Nad kojim drzavama?

Svim drzavama bliskog istoka, gdje god ima americki interes u sirovinama, u zadnje vrijeme se amerika laganini siftuje u juznu ameriku zbog bio goriva:)))

Madame de Pompadour wrote: Tim drzavama treba sloboda i nista vise,
Sloboda od koga?

Od amerike najviseg lesinara na svijetu, pricas o Jordanu otidji i Aman i pogledaj kolika je americka i izraelska ambasada na okolnom brdu Amana, bolje receno vojna baza, kome cemu? Kad is vec spomenuo saudiju, otidji i obidji Dammam najveci naftni grad na svijetu i izvuci zakljucke, a tek Kuwayt, i sve te zemljice okolo :oops:
Madame de Pompadour wrote: Kako je amerika isprala mozak nasim ljudima koji zive u usa da su oni neki dobrotvori u svijetu i da svakom pomazu, piiih koja farsa:) :lol:
Lupas napamet naucene fraze zasnovane na stereotipima.
Mislim da bolesni americki mediji su kako rece vec neko davno ucinili svoje, boraveci u americi slusajuci cnn,fox and etc kreveljenje i velicanje amerike, mislim da si najveci ne pristalica americkog systema pocet ces da vjerujes da je amerika mater cijelom svijetu.

Da dobar dio hispanaca nema nikakava prava, bijedno ih je gledati na coskovima parkova dok cekaju da ih pokupi neki kombi za rad na crno...a ljudi zive tu vec dobrih 16 -20 godina:)

Amerika je prokleta i stici ce ameriku njeno prokletstvo, ne nadati se nicem dobrom sve dok kapi krvi proljevaju za kap nafte...kao sto mi rece jedan stari cica u Kuwaytu, Amerika ima satove a mi imamo vrijeme :) Ha Boze moj, 8)
stulic

#1671 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by stulic »

jefferson wrote:Stulicu, koja su to ljudska prava ukinuta amerikancima? De mi objasni, pa d aonda malo temu prebacimo na EU, a posebno njemacku i aferu sa sve opcim prisluskivanjem svekolikog puka!
Ukidaju se postepeno, ne jedno po jedno nego se sistematski spustaju na nivo bivse Juge, a da je EU zlatna to nisam nigdje rekao, pogotovo ne Njemacka.
jefferson wrote:Obozavam ljude koji uzivaju evropske povlastice, tj. besplatno zadravstveno osiguranje itd, itd. Tim,ljudima bi preporucio bilo koju knjigu o vanjskoj politici zapadnih drzava, a posebno amerike od II sv. rata pa nadalje. Mnogi bi ovdje ostali iznenadjeni kako je ideja o EU ustvari americka ideja, tj. ideja George Marshalla.
Hoces da kazes da je Amerika izgradila EU i dala joj socijalno uredjenje? Bezveze.
Sta imas reci nekome ko zivi u Norveskoj?
jefferson wrote:Dok se evropa obnavljala (AMERICKIM PARAMA, za one koji se pitaju kome je amerika pomogla) amerika je trosila oko 7% svog GDP-a da bi uspostavila sistem odbrane od sovjetskih tenkova. Danas evropske zemlje svoju odbranu i dalje baziraju na americkom odbrambernom sistemu, i dok EU zemlje prosjecno trose oko 1.5-2.5% GDP-a na odbranu, amerika trosi 4-5%, ne zato sto je rat u Iraku, to svakako dozali od drugih sredstava, nego zato sto se odrzavaju vojne baze koje garantuju sigurnost evropi, Tajlandu, japanu, Juznoj Koreji, itd, itd.
Od koga to garantuju sigurnost molim te lijepo, nakon pada zida Europa je ostala bez ijednog neprijatelja. Amerika takodjer, to naravno mnogima nije pasalo pa se posegnulo za davno kreiranim islamskim terorizmom i fanatizmom.
jefferson wrote:Ali eto, demokratija je farsa u americi, iako je za lutriju za zelenu kartu 2008 godine apliciralo 6.4 miliona ljudi ili 1.5% ukupnog svjetskog stanovnistva.
To nema veze svezom, naravno da je farsa, ako predsjednik moze biti neko koga nije izabrala vecina onda to nema nikakve veze sa demokratijom, da te podsjetim demokratija znaci volja vecine. A to bas nikakve veze nema sa cinjenicom da je Amerika privlacna za mnoge ljude kao zemlja u kojoj se moze uspjesno graditi karijera i zivjeti u prilicno visokom standardu.
Zamisli 6.4 miliona apliciralo, interesuje me samo statisticki procenat tih aplikanata koji zive ispod granice siromastva.
jefferson wrote:Da, Amerika je kriva, jer svojom mornaricom garantuje sigurnost morskih puteva, sigurnost koja znaci stabilnost bilo koje ekonomije u svijetu, ali da, sta je nama amerika. Nego da zovnemo holandsku mornaricu, ili francusku sa CAK jednim nosacem aviona da garantuje sigurnost medjunarodnih voda.
Amerika je garantovala sigurnost za vrijeme hladnog rata, danas je Amerika najveca prijetnja svjetskom miru i samim tim najvece opterecenje globalnoj ekonomiji.
Garantuje sigurnost radi sebe i svoje ekonomije, garantuje sigurnost svojim multimilijarderskim korporacijama koje crpe materijalne i ljudske resurse iz zemalja treceg svijeta, kako bi tamo neki hilibiliji mogli da vozaju djecu u privatne skole u skupocijenim terencima.
jefferson wrote:Mislim da bi amerika trebala jedno tri mjeseca povuc svoju mornaricu pa da vidim kako ce reagovat ljudi kada litar goriva budu placali 4km ili 5 km!
Ali da, sta je nama amerika, osim sto je primila nase izbjeglice koje vise nisu mogle ostat u njemackoj i slicnom demokratskim, tolerantnim i suosjecajnim zemljama.
I da, kako neko ko je bio u Izraelu moze pretposstavljat da ima eksluzivno pravo da jedini/na ode u izrael?
Povuci ce nemoj da lajem sta, puno si naivan ako mislis da ta Amerika ista radi ako nema koristi od toga. Uvjek su slijedili samo svoje interese, tacnije interese onih koji im kroje politiku, super-mocne medjunarodne korporacije, banke, cionisticke lobi grupe i ostale tajne i utjecajne organizacije.
Pikova-dama

#1672 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by Pikova-dama »

Vidim da se rasprava zahuktala pa necu smetati, ali sam procitala nesto sto me sokiralo. Neko je rekao da je Amerika pomogla : Bosni, Kosovu, Koreji, Evropi u drugom svjetskom, Kuvajtu...

Hm...zar Amerika nije pomogla Bosni kasno...prekasno. Kada je BiH Armija uznapredovala prepali su se "islamske" Bosne pa nakon 4 duuuuge godine su odlucili da sve to privedu kraju. Manite suplje o tome da je Amerika pomogla Bosni...Sve sto rade rade iz svog interesa, a uostalom to sto su navodno uradili za nas je bila medvjedja usluga! Da ne pravim veliku digresiju, samo sam to htjela reci jer me takve stvari nerviraju. Eto, Amerika sveta zemlja, pomaze svima kad su u nevolji. Neka pocisti ispred svojih vrata pa cemo onda razgovarati... :-)
paratrooper

#1673 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by paratrooper »

Pikova-dama wrote:Vidim da se rasprava zahuktala pa necu smetati, ali sam procitala nesto sto me sokiralo. Neko je rekao da je Amerika pomogla : Bosni, Kosovu, Koreji, Evropi u drugom svjetskom, Kuvajtu...

Hm...zar Amerika nije pomogla Bosni kasno...prekasno. Kada je BiH Armija uznapredovala prepali su se "islamske" Bosne pa nakon 4 duuuuge godine su odlucili da sve to privedu kraju. Manite suplje o tome da je Amerika pomogla Bosni...Sve sto rade rade iz svog interesa, a uostalom to sto su navodno uradili za nas je bila medvjedja usluga! Da ne pravim veliku digresiju, samo sam to htjela reci jer me takve stvari nerviraju. Eto, Amerika sveta zemlja, pomaze svima kad su u nevolji. Neka pocisti ispred svojih vrata pa cemo onda razgovarati... :-)
ma to je sto bi ti volila da jeste ali nije tako,

ARBIH nije bila sposobna da napreduje a nije to bila sposobna ni HRV , povlacenje i razgaranicenje je bio stvar dogovora. Na kraju pitaj nekog objektivnog koliko je falilo da ARBIH ne izgubi Kljuc i sanski most 1995.

veliki muslimani , opce niste objktivni i pravedni vec sve gledate kroz prizmu ko je koje vjere.

ipak da ne bude zabune, trebate znat da jedna gesta i samo jedna americka gesta je dovoljna da stvori treci entitet i dopusti djelovima RS da se otcjepe a da od tvog naroda napravi nove palestince.

uzmi kartu i pogledaj u kojim jelovima je tvoj narod u vecini i procjeni da li bi opstali bez politicke pomoci sjedinjenih drzava.
Pikova-dama

#1674 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by Pikova-dama »

paratrooper wrote:
Pikova-dama wrote:Vidim da se rasprava zahuktala pa necu smetati, ali sam procitala nesto sto me sokiralo. Neko je rekao da je Amerika pomogla : Bosni, Kosovu, Koreji, Evropi u drugom svjetskom, Kuvajtu...

ma to je sto bi ti volila da jeste ali nije tako,

ARBIH nije bila sposobna da napreduje a nije to bila sposobna ni HRV , povlacenje i razgaranicenje je bio stvar dogovora. Na kraju pitaj nekog objektivnog koliko je falilo da ARBIH ne izgubi Kljuc i sanski most 1995.

veliki muslimani , opce niste objktivni i pravedni vec sve gledate kroz prizmu ko je koje vjere.

ipak da ne bude zabune, trebate znat da jedna gesta i samo jedna americka gesta je dovoljna da stvori treci entitet i dopusti djelovima RS da se otcjepe a da od tvog naroda napravi nove palestince.

uzmi kartu i pogledaj u kojim jelovima je tvoj narod u vecini i procjeni da li bi opstali bez politicke pomoci sjedinjenih drzava.
"Tvog naroda"...Odkud ti znas jesam li ja veliki musliman, i koji je moj a koji nije moj narod. Ja ovo sto pricam, pricam iz pouzdanih izvora, jaaaako pouzdanih izvora. Jao, evo jos jednom procitah...cuj moj i tvoj narod...ti neki vidovnjak! Prodji me se molim te tih nacionalistickih prica, nista ne pricam napamet!
paratrooper

#1675 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by paratrooper »

Pikova-dama wrote: Ja ovo sto pricam, pricam iz pouzdanih izvora, jaaaako pouzdanih izvora.
stvarno jaaako pouzdanih izvora

:lol:

ne bi ti bila toliko protiv sjedinjenih drzava da imas veze sa pouzdanim izvorima.
Post Reply