Ginekologija - sve o tome

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply

Koliko cesto posjecujete svog ginekologa/ginekologinju?

Vise od jednom godisnje
161
21%
Jednom godisnje (za PAPa test) + po potrebi
235
30%
Samo jednom godisnje za redovni pregled
36
5%
Pokusavam ici na godisnji pregled ali nekad su razmaci duzi
56
7%
Samo po potrebi
92
12%
Kad se sjetim
29
4%
Nisam nikad bila na ginekoloskom pregledu
153
20%
Moj porodicni ljekar obavlja sve moje testove, nisam bila kod ginekologa
15
2%

Total votes: 777

Zovem se Zelena

#1651 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Zovem se Zelena »

Eh, počela sam ozbiljno da sumnjam na kandidu...
Nemam problema sa tim silnim vaginalnim sekretima i tako to. Ponekad pred menstruaciju, dan-dva. Ali zadnja dva ciklusa imam nekih problema nakon menstruacije, pojačan svrbež vulve i iscjedak bez mirisa, bijeli, gust, u vrlo malim količinama. Možda 6-7 dana traje i prođe. Iritantno mi je i možda bezveze dižem frku jer nakon toga sve je ok.

Ne pijem antibiotike, nisam koristila neke druge lijekove, nisam bila virozna/gripozna. I kako već do sada nisam imala ginekoloških problema malo mi je sve ovo :roll:

Nemam zdravstveno pa dok se ne skupi nekih novaca odlazak ginekologu pa-pa. Zadnji put na pregledu sve bilo ok osim lijevog jajnika koji je haman hronično pod upalom.

Kandida ili neka mala prolazna upalica? Neka alternativna sredstva? Ili je sve u mojoj glavi? Ako se ponovi i treći put nakon ciklusa, da se stvarno alarmiram?
ljubav_aha

#1652 Re: Ginekologija i vagine....

Post by ljubav_aha »

istraumatiziram sa za svaku manju ili drugaciju reakciju ako imam burnije mjesecnice,ali sam skuzila,kod mene je sve povezano sa stresom ,cim nema stresa,ne znam ni da imam period-u :D

citam vase probleme,bas uzasno :| :( :roll:
Gospoda Ministarka

#1653 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Gospoda Ministarka »

Zene, imate li kakav brzopotezni trik kad osjecate da kandida samo sto se nije opet aktivirala :D ?
6.april

#1654 Re: Ginekologija i vagine....

Post by 6.april »

Zovem se Zelena wrote:Eh, počela sam ozbiljno da sumnjam na kandidu...
Nemam problema sa tim silnim vaginalnim sekretima i tako to. Ponekad pred menstruaciju, dan-dva. Ali zadnja dva ciklusa imam nekih problema nakon menstruacije, pojačan svrbež vulve i iscjedak bez mirisa, bijeli, gust, u vrlo malim količinama. Možda 6-7 dana traje i prođe. Iritantno mi je i možda bezveze dižem frku jer nakon toga sve je ok.

Ne pijem antibiotike, nisam koristila neke druge lijekove, nisam bila virozna/gripozna. I kako već do sada nisam imala ginekoloških problema malo mi je sve ovo :roll:

Nemam zdravstveno pa dok se ne skupi nekih novaca odlazak ginekologu pa-pa. Zadnji put na pregledu sve bilo ok osim lijevog jajnika koji je haman hronično pod upalom.

Kandida ili neka mala prolazna upalica? Neka alternativna sredstva? Ili je sve u mojoj glavi? Ako se ponovi i treći put nakon ciklusa, da se stvarno alarmiram?
Možda da kupiš vaginalete i koristiš par dana?
I tampon u jogurt?
wewa

#1655 Re: Ginekologija i vagine....

Post by wewa »

za protiv :D candide pomaze:
1. tampon umocen u jogurt, preko noci - pa nekoliko noci zaredom
2. kap-dvije etericnog ulja cajevca na dnevni ulozak
3. cehno bijelog luka u gazu pa kao tampon preko noci. alternativa su one gel kapsule bijelog luka.

opcenito - izbaciti iz upotrebe sav ves koji nije 100% pamucni, uske hlace, rafinisani secer i brasno.
Gospoda Ministarka

#1656 Re: Ginekologija i vagine....

wewa wrote:za protiv :D candide pomaze:
3. cehno bijelog luka u gazu pa kao tampon preko noci. alternativa su one gel kapsule bijelog luka.

opcenito - izbaciti iz upotrebe sav ves koji nije 100% pamucni, uske hlace, rafinisani secer i brasno.
Je li bilo koji jogurt? :D

Odavno je ves 100 % pamucni, uske hlace manje vise, secer i brasno svedeno na minimum.
wewa

#1657 Re: Ginekologija i vagine....

Post by wewa »

Gospoda Ministarka wrote:

Odavno je ves 100 % pamucni, uske hlace manje vise, secer i brasno svedeno na minimum.
najbolje LGG, ali moze bilo koji - samo da nije vocni :lol:

pomaze i spavati gologuza, kazu 8-) :D
Gospoda Ministarka

#1658 Re: Ginekologija i vagine....

wewa wrote:

najbolje LGG, ali moze bilo koji - samo da nije vocni :lol:

pomaze i spavati gologuza, kazu 8-) :D
Znaci nista od tog da zasladi :D :lol:
Salim se.

Morat cu onda veceras staviti da sprijecim katastrofu. :D
MedenoSrce

#1659 Re: Ginekologija i vagine....

Post by MedenoSrce »

Bar razmotri ovo gologuza :evil:
Gospoda Ministarka

#1660 Re: Ginekologija i vagine....

MedenoSrce wrote:Bar razmotri ovo gologuza :evil:
Da dise je li? :lol:
MedenoSrce

#1661 Re: Ginekologija i vagine....

Post by MedenoSrce »

http://www.youtube.com/watch?v=5d56c7twI0I&t=50s

Ja to majke mi zbog tebe, znaš kako je svjež zrak zdrav :)
Gospoda Ministarka

#1662 Re: Ginekologija i vagine....

MedenoSrce wrote:http://www.youtube.com/watch?v=5d56c7twI0I&t=50s

Ja to majke mi zbog tebe, znaš kako je svjež zrak zdrav :)
Seka Sablic i njen zarazni smijeh :lol: :lol:
Prvo da zavrsimo ovaj dio sa jogurtom pa cemo onda vjetriti :lol: :lol: :lol:
Ne znaju oni kako je nama tesko odrzavati cjenjenu. 8-)
bez_ideje

#1663 Re: Ginekologija i vagine....

Post by bez_ideje »

C vitamin 1000mg
ona Dida za sad radi
i jogurta bilo kakvog sto cesce.........
Ja se ne odrekoh ni slatka (doduse nikad nisam ni puno nesta jela)....ni bijelog brasna -----jedem sta je predamnom
al zato.......piva......litrima.....
elem.......ovo troje gore,drze stvar pod kontrolom :mrgreen:
radenska

#1664 Re: Ginekologija i vagine....

Post by radenska »

e drage moje djevojcice napokon sam isla ginekologu i da vam se zahvalim na preporuci. Doktor Spahovic je najbolji doktor kod kojeg sam bila. Pazljiviji je od djecijeg doktora.
Prvo sam mu sve ispricala da hocu kompletan sistematski pregled. Vjerovale ili ne, meni se jos nije desilo pa mi je cudno ali je pregled trajao pola sata (obicno je 5 min). Prvo je bio normalni pregled na onom stolu, pa mi je uzeo papa test, pa pregledao onom masinom sto svijetli hehe ne znam kako se zove grlic. E onda mi je ultrazvucno pregledao isto grlic, jajnike, matericu, cak bubrege, zeludac, zucnu kesu, slezenu, jetru. Ma doktor je cudo. I jos sve objasnjavai pokazuje na ekranu kao malom djetetu. I citav taj sistematski kosta 100 KM. Papa test ce biti gotov u ponedjeljak. Ne zalim ni marke i da je bilo vise. Stvarno sam sad presretna.
ljubav_aha

#1665 Re: Ginekologija i vagine....

Post by ljubav_aha »

jogurt konzumiram 1 ili 2 dnevno :-D ali to je za opste dobro-stanje imuniteta :-D
CherryLips

#1666 Re: Ginekologija i vagine....

Post by CherryLips »

Meni su se za taj svrbez odlicnim pokazale vaginalete od cajevca..
madnessa

#1667 Re: Ginekologija i vagine....

Post by madnessa »

CherryLips wrote:

Meni su se za taj svrbez odlicnim pokazale vaginalete od cajevca..
Može biti do pada imuniteta. Definitivno RoyalJelly ili nešto slično za podizanje imuniteta, a vaginalete Canesten 3x1 uzeti, mogu bez recepta i sanirati upalu do odlaska ginekologu.
CherryLips

#1668 Re: Ginekologija i vagine....

Post by CherryLips »

Je,i Canesten je dobar,meni cak i bolji od ostalih slicnih preparata koje stavljas po 10 dana i nista,Canesten 3 dana i cao
Gospoda Ministarka

#1669 Re: Ginekologija i vagine....

bez_ideje wrote:C vitamin 1000mg
Je li da unosim kroz ishranu?
Sta je Dida?

@Cherry lips,posljednji put, nekad na proljece, sam koristila Canesten 3 dana, i posto Canesten ubije svu floru i faunu :lol: :D bojim se da ne smijem ponovno. Sa Candidom se mucim vec 3-4 god. uvijek se vraca na promjenu godisnjih doba, osjecam evo vec 2 da samo sto nije se nije opet aktivirala, a zelim da to sprijecim na sto prirodniji nacin, najlakse je ubaciti vaginaletu.
madnessa

#1670 Re: Ginekologija i vagine....

Post by madnessa »

Ministarko, definitivno moraš ojačati imunitet.
Za prvu pomoć nakon Canestena stavljaj vaginalete na bazi probiotika (Lactogyn ima i vaginalete i oralne tablete) tako da ti se uporedo obnavlja flora nakon upotrebe Canestena. Možeš ove probiotike koristiti i bez Canestena, čime ćeš u rodnicu ubaciti veći broj finih baja koje ubijaju one zločeste. Ipak, bojim se da se sa kandidom ipak treba oštro obračunati, pa ipak trebaš razmisliti o mom prvom prijedlogu.
Gospoda Ministarka

#1671 Re: Ginekologija i vagine....

madnessa wrote:Ministarko, definitivno moraš ojačati imunitet.
Za prvu pomoć nakon Canestena stavljaj vaginalete na bazi probiotika (Lactogyn ima i vaginalete i oralne tablete) tako da ti se uporedo obnavlja flora nakon upotrebe Canestena. Možeš ove probiotike koristiti i bez Canestena, čime ćeš u rodnicu ubaciti veći broj finih baja koje ubijaju one zločeste. Ipak, bojim se da se sa kandidom ipak treba oštro obračunati, pa ipak trebaš razmisliti o mom prvom prijedlogu.
Madnessa, hvala na odgovoru :-D Lactogyn sam koristila neko vrijeme,i osim da dobro udara na dzep zaista nisam primjetila nikakve promjene, opet se vratila. Lactgyn nije nista drugo vec LGG jogurt.
bez_ideje

#1672 Re: Ginekologija i vagine....

Post by bez_ideje »

bez_ideje wrote:C vitamin 1000mg
Je li da unosim kroz ishranu?
Sta je Dida?

@Cherry lips,posljednji put, nekad na proljece, sam koristila Canesten 3 dana, i posto Canesten ubije svu floru i faunu :lol: :D bojim se da ne smijem ponovno. Sa Candidom se mucim vec 3-4 god. uvijek se vraca na promjenu godisnjih doba, osjecam evo vec 2 da samo sto nije se nije opet aktivirala, a zelim da to sprijecim na sto prirodniji nacin, najlakse je ubaciti vaginaletu.
Ne znam kako bi milju kroz ishranu unijela....ja zveknem tabletu :mrgreen:
dida je http://www.didacandidasupplement.co.uk/....20 KM kosta.....90 tableta.....ja sam tek prvu tablu popila....
Nije ni meni nista Lactogyn fercero
6.april

#1673 Re: Ginekologija i vagine....

Post by 6.april »

Imam malo pojačan iscjedak - bijelo pranje.
Zanima me koji test da tražim og ginekologa da bi utvrdila o čemu se tačno radi i kako da liječim?

Da li imate prijedlog neke terapije za bijelo pranje?

Hvala.
madnessa

#1674 Re: Ginekologija i vagine....

Post by madnessa »

madnessa wrote:Ministarko, definitivno moraš ojačati imunitet.
Madnessa, hvala na odgovoru :-D Lactogyn sam koristila neko vrijeme,i osim da dobro udara na dzep zaista nisam primjetila nikakve promjene, opet se vratila. Lactgyn nije nista drugo vec LGG jogurt.
:mrgreen:
Neke žene ne vole miris jogurta iz jaranice from down under... :lol: Može i tampon u jogurt da se stavi, ali nakon Canestena da obnovi sve to. Čak i kad piješ jogurt godi našim dragim organima... Godinama sam kuburila sa kandidom, ali tek kad sam ojačala krvnu sliku i imunitet stvari su se smirile. Intenzivno pranje isto ubi dobre baje.

@6.april: U posljednje vrijeme se intenziviralo ili ti je inače tako bilo? Neke žene imaju prirodno jak iscjedak i to ne treba da zabrinjava. Može biti i da je neka blaža upala (to se primijeti i po češćim odlascima u wc, jer upale urinarnog trakta obično idu uporedo sa upalama rodnice). Za bijelo pranje je super čaj od hrastove kore. Može se naći u apotekama. Ja koristim MultiGyn irigator tako što ga napunim blago toplim čajem hrastove kore i isperem pred spavanje. Dobro utiče i na zacijeljivanje ranica.
6.april

#1675 Re: Ginekologija i vagine....

Post by 6.april »

Problem je što sam ja uvijek imala malo jači iscjedak.
Na zadnjem pregledu doktorica mi je skrenula pažnju na to i rekla da se vjerovatno radi o nekoj upali, i da to nije normalno u tolikoj količini. Hajd ga znaj sad - meni je čitav život ovako.

Iskreno mi se ne ide ponovo kod ginića jer sam skoro bila.
Taj čaj bi mogla probati, bar do slijedećeg pregleda.
Da li se on konzumira ili se samo ispire s njim? Nemam irigator.

Hvala na savjetima.
Post Reply