Vjerovatno cu sve odradit pocetkom godine da se ne peglam s tim, onda sam miran iducih 5 godina, atest boce je 70-tak KM, kako mi rekose, nije nesto skupo
Ugradnja plina, cijena, papirologija
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Throttle
#1651 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ma niko nema bas konkretne podatke, da bezveze ne placam ako ne moram, neki spominju 5, neki 7 godina, plin je ugradjen u martu 2013-e i boca je 03/13, kod mene je neka dorkmasan ako sam dobro vidio
Vjerovatno cu sve odradit pocetkom godine da se ne peglam s tim, onda sam miran iducih 5 godina, atest boce je 70-tak KM, kako mi rekose, nije nesto skupo
-
Naslovnica
#1652 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Meni su papiri od atesta u kaseti, tuspasim se sutra sa informacijama.
Boca mi je Atiker.
Boca mi je Atiker.
- Sodom1
#1653 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Naravno , cojek uslika samo , dje ce biti skupoThrottle wrote:Ma niko nema bas konkretne podatke, da bezveze ne placam ako ne moram, neki spominju 5, neki 7 godina, plin je ugradjen u martu 2013-e i boca je 03/13, kod mene je neka dorkmasan ako sam dobro vidio
-
Throttle
#1654 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ma dobro, u 5 godina po meni nije skupo dat 250KM za atest, kad vec mora, ko vozi na plin ustedi za godinu tu cifru, cesto i mnogo ranijeSodom1 wrote: Naravno , cojek uslika samo , dje ce biti skupo
Meni je veći problem što mi ne kontroliše propisno to što plaćam, ista stvar je i sa registracijom. Na tehničkom uvijek zahtijevam da mi pregledaju trap jer u Zenici kontrolišu samo kočnice i izduvne gasove. Rezultatima kočnica manipulišu ručnom kočnicom ili odvajanjem kvačila pa svi prolaze a gasovi su svakako samo radi reda, još uvijek
Meni čovjek u Zenici kaže da će mi "sredit" atest boce ako bude trebalo, uslikat i poslat u- čini mi se- kiseljak, a ovi će vjerovatno u prilog stavit podatke od nekog lijevog auta kako je sve to divno-bajno-krasno da uzmu i tih 70KM. Znači, nije problem u cijeni atesta, problem je što platiš papir a ne kontrolu sistema-što i namjena tog atestiranja
- amar1994
#1655 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Fuj , znaci gadi mi se nase drustvo 
Meni je najbolje , sta ti imam pregledat auto , nov je

Meni je najbolje , sta ti imam pregledat auto , nov je
- drug_profi
#1656 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ide ovaj turbak na plin ko raketa. Landi Renzo radi ko sat. Ne znas kad prebaci, ne cujes, ne osjetis, nema razlike u odnosu na benzin.
- amar1994
#1657 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Dobri.motori , a jos su sa indirektnim ubrizgavanjem pa ne seru puno po ventilima i usisnim kanalimadrugi profil wrote:Ide ovaj turbak na plin ko raketa. Landi Renzo radi ko sat. Ne znas kad prebaci, ne cujes, ne osjetis, nema razlike u odnosu na benzin.
Mozes remap puc na laganih 170ks
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1658 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Uvijek me zanimalo sta se desava sa benzinom dok auto ide na plin? Sta radi pumpa goriva?NediM17 wrote:...
- drug_profi
#1659 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Koliko vidim vrti i dalje benzin u krug. Sudeci po boardu._BataZiv_0809 wrote:Uvijek me zanimalo sta se desava sa benzinom dok auto ide na plin? Sta radi pumpa goriva?NediM17 wrote:...
I na staroj astri je ostajala upaljena sa LPG tech sistemom.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1660 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Da, na bordu pokazuje potrosnju, kao da ide na benzin, tako da sam stvarno zbunjen.drugi profil wrote:
Koliko vidim vrti i dalje benzin u krug. Sudeci po boardu.
A na starom autu je nekad znao i smrdit benzin prilikom prebacivanja na plin
- drug_profi
#1661 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Pa board ima neku svoju elektroniku, odvojenu od LPG sistema. Ovaj moj model ima da se kupi i sa fabrickom ugradnjom LPG, i u tom slucaju ti bude disable opcija za board comp u konfiguraciji auta. Sto se tice tih mirisa, meni je na starom autu znao zasmrdit plin kad tek prebaci, narocito u hladna jutra._BataZiv_0809 wrote:Da, na bordu pokazuje potrosnju, kao da ide na benzin, tako da sam stvarno zbunjen.drugi profil wrote:
-
vnm
#1662 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
ako se ne varam strasno onda su konkretni podaci da kod nove ide 7 godina od datuma proizvodnje boce, a ukoliko je reatestirana onda 5 godina od datuma reatesta boce.Throttle wrote:Ma niko nema bas konkretne podatke, da bezveze ne placam ako ne moram, neki spominju 5, neki 7 godina
-
NediM17
#1663 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Benzin se konstanstno vrti u krug. Dodje do dizni, i onda povratnim vodom nazad, kao kada je auto u cut off rezimu.drugi profil wrote:Koliko vidim vrti i dalje benzin u krug. Sudeci po boardu._BataZiv_0809 wrote:Uvijek me zanimalo sta se desava sa benzinom dok auto ide na plin? Sta radi pumpa goriva?NediM17 wrote:...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1664 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
NediM17 wrote:
Benzin se konstanstno vrti u krug. Dodje do dizni, i onda povratnim vodom nazad, kao kada je auto u cut off rezimu.
Zato moze da zasmrdi dok auto goni na plin?
- amar1994
#1665 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
da vidis kako smrdi kad dizel upali regeneraciju i pocne da pulsira_BataZiv_0809 wrote:NediM17 wrote:
Benzin se konstanstno vrti u krug. Dodje do dizni, i onda povratnim vodom nazad, kao kada je auto u cut off rezimu.
Zato moze da zasmrdi dok auto goni na plin?
- drug_profi
#1666 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ma dizel smrdi svakako. Jos malo pa banovan iz evrope.
-
Me_again
#1667 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Board mjeri potrosnju na osnovu podatka o frekvenciji i duzini (vremenskoj) otvaranja benzinskih injektora. Kako ECU i dalje radi bez obzira sto je auto pogonjeno plinom (s time da je onemoguceno otvaranje dizni prekidom tog strujnog kola) logicno je da imas pokazivanje potrosnje. Tacnost tog pokazivanja je druga stvar, ali se empirijski moze zakljuciti koliko laze. Meni je lagao otprilike nekih 20% pokazujuci pri tome nizu potrosnju._BataZiv_0809 wrote:Da, na bordu pokazuje potrosnju, kao da ide na benzin, tako da sam stvarno zbunjen.drugi profil wrote:
Neko je napisao da bi sa plinom trebao stediti oko 60% od cijene benzina. Mislim da istini treba pogledati u oci, nije samo u pitanju razlika u cijeni benzina i plina. Treba uzeti u kalkulaciju cinjenice da auto i dalje trosi nesto benzina prilikom paljenja, cijenu servisa instalacije, skuplju registraciju i kojekakve "ateste".
Mislim da je realna usteda oko 40% sto je i dalje fantasticno i ja generalno podrzavam plinsku instalaciju.
Plin je zakon i spas kada se radi o velikim potrosacima goriva.
Ali, veliko pitanje je isplativost ukoliko se planira ugradnja u automobil koji je mali potrosac i koje ne prelazi previse km godisnje. Isplativost postoji, ali kada ?
Svako sebi mora napraviti racunicu, ocigledno.
Ima jedna stvar koja mi smeta kod plinasa, a to je ona famozna zabrana parkiranja u zatvorenim garazama. To zna biti vrlo neugodno u inostranstvu.
I da, relativno mala autonomija zbog malih rezervoara plina.
- pepeljara
#1668 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
VEzano za plin, ne i samu ugradnju nadam se da ne smeta off..
Znal iko, kad krene da se prebacuje na PLin, i napokon prebaci, ugasi se automat, pa opet na novo blinkanje, pa se sve popale, pogase i tako...
Nesto mi je majstor cackao oko sklopke (stavio novu) na alnaser...
Znal iko, kad krene da se prebacuje na PLin, i napokon prebaci, ugasi se automat, pa opet na novo blinkanje, pa se sve popale, pogase i tako...
Nesto mi je majstor cackao oko sklopke (stavio novu) na alnaser...
- drug_profi
#1669 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Autonomija je u stvari veća jer dobijaš dodatnih +40 litara goriva (plina). Kad se uprosječi cijena 50 litara benzina i 40 litara plina dobiješ recimo prosječnu cijenu litra goriva 1,32 KM. Što je opet mnogo povoljnije od dizela, čak i ako se uzme da dizel troši litar-dva manje na 100 km.
Održavanje instalacije je smijšan iznos. 30KM na 10-15K km. Atest važi 5 ili 7 godina, košta 25-35 maraka po godini (zavisi sad koliko važi).
I ništa više. Benzina koliko uzme? Toliko da na svaki drugi rezervoar plina dospeš 10-15 maraka benzina - zimi. Ljeti još rjeđe.
kad isplatiš instalaciju, ti si u uštedi 50-60% bez problema.
Održavanje instalacije je smijšan iznos. 30KM na 10-15K km. Atest važi 5 ili 7 godina, košta 25-35 maraka po godini (zavisi sad koliko važi).
I ništa više. Benzina koliko uzme? Toliko da na svaki drugi rezervoar plina dospeš 10-15 maraka benzina - zimi. Ljeti još rjeđe.
-
Me_again
#1670 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Pod "manja autonomija" sam mislio vozanje na plin, jer npr ja lično nemam nikakvih ambicija voziti na benzin ako sam ugradio plinsku instalaciju. Čemu bacanje para ? I teško da imaš 40 dodatnih litara plina jer se rezervoar puni na 80% kapaciteta a u prostor rezervne gume stanu manji rezervoari.drugi profil wrote:Autonomija je u stvari veća jer dobijaš dodatnih +40 litara goriva (plina). Kad se uprosječi cijena 50 litara benzina i 40 litara plina dobiješ recimo prosječnu cijenu litra goriva 1,32 KM. Što je opet mnogo povoljnije od dizela, čak i ako se uzme da dizel troši litar-dva manje na 100 km.
U jednačini si zaboravio još jednu varijablu, a ni ja je nisam spomenuo, a to je da plina troši više nego benzina barem jedan litar a možda i dva. Zavisi i od motora i od mapiranja plinskog ECU-u. I to je tako, provjereno, bez obzira na tvrdnje nekih prodavača da troši isto.
Nismo ubacili ni onaj famozni PP aparat, čini mi se da se svakih 6 mjeseci atestira. Jednom sam kaznu platio radi toga.
I naravno može se nešto i na toj instalaciji pokvariti pa eto dodatnog troška. Ventile čemo preskočiti jer je ta priča horor.
Imao sam i ja plinaša i dobro znam o čemu govorim.
Dakle moj glas je definitivno za plin, samo želim naglasiti da i on ima svoje mane koje se naravno mogu oprostiti. I nemože se štedjeti 60%, realno je 40% ili možda malo, ali malo više. A i to je super ušteda.
- Sodom1
#1671 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Znaci i atest ide na ppzarni aparat , woow tj uslikaju ga ti platis i to je to 
- drug_profi
#1672 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Pa govoriš o autonomiji. Znači auto može da pređe skoro duplo više nakon jedne posjete pumpi. Znači za ne daj bože. Niko nece voziti na benzin ako je plin dostupan. A mozes staviti i bojler u gepek pa da imas 80 litara. Stvar izbora.Me_again wrote:Pod "manja autonomija" sam mislio vozanje na plin, jer npr ja lično nemam nikakvih ambicija voziti na benzin ako sam ugradio plinsku instalaciju. Čemu bacanje para ? I teško da imaš 40 dodatnih litara plina jer se rezervoar puni na 80% kapaciteta a u prostor rezervne gume stanu manji rezervoari.drugi profil wrote:Autonomija je u stvari veća jer dobijaš dodatnih +40 litara goriva (plina). Kad se uprosječi cijena 50 litara benzina i 40 litara plina dobiješ recimo prosječnu cijenu litra goriva 1,32 KM. Što je opet mnogo povoljnije od dizela, čak i ako se uzme da dizel troši litar-dva manje na 100 km.
U jednačini si zaboravio još jednu varijablu, a ni ja je nisam spomenuo, a to je da plina troši više nego benzina barem jedan litar a možda i dva. Zavisi i od motora i od mapiranja plinskog ECU-u. I to je tako, provjereno, bez obzira na tvrdnje nekih prodavača da troši isto.
Nismo ubacili ni onaj famozni PP aparat, čini mi se da se svakih 6 mjeseci atestira. Jednom sam kaznu platio radi toga.
I naravno može se nešto i na toj instalaciji pokvariti pa eto dodatnog troška. Ventile čemo preskočiti jer je ta priča horor.
Dakle moj glas je definitivno za plin, samo želim naglasiti da i on ima svoje mane koje se naravno mogu oprostiti. I nemože se štedjeti 60%, realno je 40% ili možda malo, ali malo više. A i to je super ušteda.
Toroidni rezervoar je 53 litre, 40 stane glatko. PP aparat je atest 10 maraka, 20 godisnje, jbt. jel me ba zajebavas sa tim?
Kakvi ventili i kvarovi? Vozio skoro 6 godina na prosječnoj instalaciji i samo jednom diznu zamjenio - cvaja.
Trosi vise plina? Da, trosi 10% vise. Empirijski provjereno vise puta. Da sve naberes, opet je usteda najmanje 50%.
Ako ne mislis prodavati auto za dvije godine, isplati se uvijek ici na konverziju.
-
Me_again
#1673 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Palis se kao LPGdrugi profil wrote:Pa govoriš o autonomiji. Znači auto može da pređe skoro duplo više nakon jedne posjete pumpi. Znači za ne daj bože. Niko nece voziti na benzin ako je plin dostupan. A mozes staviti i bojler u gepek pa da imas 80 litara. Stvar izbora.Me_again wrote:Pod "manja autonomija" sam mislio vozanje na plin, jer npr ja lično nemam nikakvih ambicija voziti na benzin ako sam ugradio plinsku instalaciju. Čemu bacanje para ? I teško da imaš 40 dodatnih litara plina jer se rezervoar puni na 80% kapaciteta a u prostor rezervne gume stanu manji rezervoari.drugi profil wrote:Autonomija je u stvari veća jer dobijaš dodatnih +40 litara goriva (plina). Kad se uprosječi cijena 50 litara benzina i 40 litara plina dobiješ recimo prosječnu cijenu litra goriva 1,32 KM. Što je opet mnogo povoljnije od dizela, čak i ako se uzme da dizel troši litar-dva manje na 100 km.
Toroidni rezervoar je 53 litre, 40 stane glatko. PP aparat je atest 10 maraka, 20 godisnje, jbt. jel me ba zajebavas sa tim?
Kakvi ventili i kvarovi? Vozio skoro 6 godina na prosječnoj instalaciji i samo jednom diznu zamjenio - cvaja.
Trosi vise plina? Da, trosi 10% vise. Empirijski provjereno vise puta. Da sve naberes, opet je usteda najmanje 50%.
Ako ne mislis prodavati auto za dvije godine, isplati se uvijek ici na konverziju.
Imao sam ja bojler od 90 litara ali vise nisam imao gepeka kako treba. I opet nije bilo sansi do Bihaca i nazad bez sipanja plina.
Uglavnom, ono sto sam zelio istaci je da stvari nisu bas idealne. Nije to bas ono sjedi i vozi, jos jedan je to podsistem o kojem treba na neki nacin voditi racuna, uvrtati onaj adapter za punjenje skoro svaki dan, a koji ne odgovara u Evropskim zemljama, nosati dva puta godisnje PP na atest, brinuti o intervalima jos jednod dodatnog servisa (ukoliko nije fabricki) itd itd.
A da je usteda velika, to jeste. I 40% je ogromno. I isplati se, nema govora. Ali, nije bas da se mora ugraditi pod svaku cijenu. Da sada imam auto koje trosi po gradu 14 litara, kao sto sam imao, ne bih se mislio ni sekunde.
- drug_profi
#1674 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ako ti je sve to zahmetli brate, kupis dizel i rahat si.
E sad sto neces moci bas u svaki grad u evropi s njim, to je druga stvar.
Nema pogona bez neke mane. Uvijek biras spram potreba i mogucnosti.
Svako ko ide u LPG konverziju sigurno se prvo dobro raspitao sta nosi i sta dobija. Svako je rascistio sa tim dodatnim izdacima koji su stvarno simbolicni da se godisnji dodatni rashodi po plinskoj instalaciji namire sa ustedom na jednom punjenju rezervoara plina.
Kad ides da mijenjas ulje, mjenjas i sve filtere, pa mijenjas i plinske.
Mislim od svega se moze napraviti drama, ali vala od ovog ne mora.
Svako ko ide u LPG konverziju sigurno se prvo dobro raspitao sta nosi i sta dobija. Svako je rascistio sa tim dodatnim izdacima koji su stvarno simbolicni da se godisnji dodatni rashodi po plinskoj instalaciji namire sa ustedom na jednom punjenju rezervoara plina.
-
Me_again
#1675 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Nije drama nikakva, samo pokusavam da zaobidjem euforiju za plinom i ukazem na realnost. Dobar je sistem, odlican, ali nije bez mana - samo to hocu da naglasim.drugi profil wrote:Ako ti je sve to zahmetli brate, kupis dizel i rahat si.
A sto se tice mene i mojih izbora motora, nemam ja nikakvih problema. Mogu ja i stedljivo a mogu i u svaki grad Evrope.
A razmisljam i ja opet o plinu u jednu od vozilica. Zato sam ovako i kritican. Malo cimam narodne mase
Vidjecemo !