Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
zvjezdica_7

#1651 Re: Ramazan, opet ;)

Post by zvjezdica_7 »

Image
Butcher

#1652 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Butcher »

arzuhal wrote:...
Selam arzo
Nije bogat onaj tko mnogo ima, vec onaj kome malo treba.
Sreca je relativan pojam, covjeka u pustinji kap kise ce uciniti najsrecnijim na svijetu, dok je drugom covjeku takva pojava svakodnevnica.
Jednom je bila hutba u nasoj Dzamiji, o dusi. Koliko sam zapamtio, postoje tri vrste duse, zla dusa, dusa koja sama sebe kori, i smirena dusa.
Pa je efendija pricao o tome, i kako sam zapamtio, ni ucenjaci se ne mogu sa sigurnoscu sloziti oko ove dvije posljednje, koja je to dusa pravog vjernika.
Pa se moze posmatrati i ovako: Da vjernik posjeduje ovu dusu koja sama sebe kori, jer je covjek stvoren kao slabic i grjesnik, pa ce vjernik nakon sto pocini grijeh pokajati se, a Allah prima pokajanje, to je primjer duse koja luta od grijeha do pokajanja, pa kad zgrijesi bude joj zao i sama sebe kori, te se kaje zbog svog postupka. A nakon smrti ova dusa postaje smirene dusa, jer se pokajala i grijesi su joj oprosteni i njen gospodar je njome zadovoljan, pa ce mu se cista vratiti i uci u njegov dzennet. Eto da podjelim malo onog sto znam sa vama.
arzuhal

#1653 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Hvala, Nudžejma :)

Butcheru, alejkumu selam :) . Ima tijeh duša sedam, veli se. Al' da nas Allah uputi, smiluje se i grijehe nam oprosti, inša-Allah.

We should be like the mountain
It never complains
It praises God and never complains

And thank God for this wonderful day... :)

zvjezdica_7

#1654 Re: Ramazan, opet ;)

Post by zvjezdica_7 »

arzuhal wrote:Hvala, Nudžejma :)

Butcheru, alejkumu selam :) . Ima tijeh duša sedam, veli se. Al' da nas Allah uputi, smiluje se i grijehe nam oprosti, inša-Allah.

It never complains
It praises God and never complains

And thank God for this wonderful day... :)

Nema na čemu Zahtjevu :-) :lol: :-)
arzuhal

#1655 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

:D Nije zar da sam toliko zahtjevan? :-)
Butcher

#1656 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Butcher »

§ Rekao je Poslanik, s.a.v.a.: Bog Uzvišeni je rekao: Sve što čovjek uradi to je njegovo, osim posta, on je Moj i Ja Sam njegova nagrada, i post je štit vjernikov na Sudnjem danu.

§ “Za svaku stvar postoji zekjat, a zekjat tijela jeste post.”

§ “Postač je u ibadetu pa i kada spava u svojoj postelji, dok ne ogovori vjernika.”

§ “Držite se posta, jer on suzbija u venama strast i uništava razuzdanost.”

§ “Nema postača koji se zadesi na mjestu gdje ljudi objeduju a da njegovi organi ne čine tesbih, i da ga Meleki ne blagosiljaju, a njihovo je
blagosiljanje traženje oprosta.”

§ “Post je štit od vatre.”

§ Hazreti Fatima: “Allah Uzvišeni je učinio post obaveznim radi učvršćivanja iskrenosti (ihlasa).”

§ “Allah Uzvišeni kaže: “Čije tijelo ne posti od Mojih zabrana pa Meni ne treba njegovo apstiniranje od hrane i pića.”

§ “Post zimi jeste lahka zarada.”

§ “Ko ogovori vjernika ili vjernicu Bog mu neće prihvatiti ni namaz ni post četrdeset dana i noći osim ukoliko mu ne oprosti onaj koga je ogovorio.”
zvjezdica_7

#1657 Re: Ramazan, opet ;)

Post by zvjezdica_7 »

arzuhal wrote::D Nije zar da sam toliko zahtjevan? :-)
Ma kakvi, gluho bilo, nego reko kad već prevodimo usernames.... :wink:
A beli sam fulila :-) :lol: :-)
arzuhal

#1658 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

zvjezdica_7 wrote:
:lol: :lol: :lol:

Pa, moglo bi proći :)
zvjezdica_7

#1659 Re: Ramazan, opet ;)

Post by zvjezdica_7 »

arzuhal wrote:
zvjezdica_7 wrote:
:lol: :lol: :lol:

Pa, moglo bi proći :)
:-) :lol: :-)
Butcher

#1660 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Butcher »

Evo jedne preeeedivne predaje
Ibn \'Abbas, r.a., kaže da je èuo Allahovog poslanika, s.a.v.s., kako govori:
\"Svake godine Džennet se (na)miriše i uredi za doček ramazana. Kada nastupi prva ramazanska noć, ispod Arša (Allahovog prijestolja) zapuše vjetar koji se zove Musira. Od njegovog puhanja zašušti lišće džennetskog drveća a kvake na džennetskim vratima zazveče ispuštajući zvuk kakav se nikada ranije nije čuo. Potom se pojavljuju džennetske hurije idući naprijed sve dok ne stignu u središte džennetskih loža, i tada kažu: \'Ima li ikoga da moli Allaha da mu podari nas da mu budemo supruge!?\' Potom te djevice uzvikuju: \'O Ridvane (čuvaru Dženneta), koja je ovo noć?\' On odgovara: \'Ovo je prva noć ramazana, tada se vrata Dženneta otvaraju za postače iz ummeta Muhammedovog, s.a.v.s.\'\"
Resulullah, s.a.v.s., je potom rekao: \"Allah, dž.š., je rekao: \'O Ridvane, otvori vrata Dženneta! O Malik (čuvaru Džehennema), zatvori vrata Džehennema za postače iz ummeta Ahmedovog! O Džibrile, spusti se na Zemlju i okuj buntovne šejtane! Stavi ih u lance i baci ih u okeane da ne mogu sijati smutnju i kvariti post sljedbenicima ummeta Mog miljenika Muhammeda, s.a.v.s.\' Allah, dž.š., naređuje pozivaču s nebesa da poziva tri puta svake ramazanske noći: \'Ima li iko da nešto traži od Mene pa da mu ispunim želju? Ima li iko da Mi se kaje za učinjenjene grijehe pa da mu oprostim? Ko je taj ko će dati zajam Onome čiji imetak ne propada i Koji valjano ispunjava dato obećanje, ne čineći nikome nepravdu?\'\"
Resulullah, s.a.v.s., nadalje je rekao: \"Svakog dana u vrijeme iftara Allah, dž.š., oslobađa hiljadu hiljada duša od Vatre, a svaka od njih je veæ bila zaslužila ulazak u Džehennem. U posljednjoj ramazanskoj noći Allah, dž.š., oslobađa onoliko koliko je osloboðeno tokom cijelog mjeseca. U noći Lejletu-l-kadr Allah, dž.š., naređuje Džibrilu da se spusti na zemlju sa skupinom meleka. Oni se spuštaju noseći zelenu zastavu koju potom pobadaju na vrhu Kabe. Džibril, a.s., tada ima stotinu krila, od kojih se dva šire samo te noći. On ih raširi toliko da se protegnu od istoka do zapada. Potom Džibril, a.s., u toj noći šalje meleke u svim pravcima da poselame onoga koga naðu da stojeći ili sjedeći veliča Allaha, klanja namaz i čini zikir. Oni se s njima rukuju i kažu \'Amin!\' na sve njihove dove sve dok ne nastupi zora. Kada nastupi zora Džibril, a.s., uzvikne: \'Razlaz!\' Meleki potom pitaju: \'O Džibrile, šta je Allah učinio sa potrebama sljedbenika ummeta Ahmedovog, s.a.v.s.?\' Džibril, a.s., odgovara: \'Allah ih je u ovoj noći pogledao i svima je oprostio, osim četverici!\'\"
Mi (ashabi) smo upitali: \"Ko su ta četverica, Allahov poslaniče?\" Resulullah, s.a.v.s., odgovorio je: \"To su: notorni pijanica, onaj ko je neposlušan svojim roditeljima, onaj ko kida rodbinske veze i ko je \'mušahin\'.\" Mi smo upitali: \"Allahov poslaniče, ko je \'mušahin\'?\" Resulullah, s.a.v.s., rekao je: \"To je onaj ko je u stalnom neprijateljstvu (sa braćom muslimanima).\"
\"A kada nastupi bajramska noć koja se naziva Lejletu-l-dža\'izeh (Noć dodjeljivanja nagrada), Allah, dž.š., na kraju te noći, na Bajram ujutro, šalje meleke u sve dijelove zemlje. Oni zauzmu položaje na prilazima i uzvikuju glasom koji mogu čuti sva stvorenja osim ljudi i džina: \'O ummete Muhammedov, izađi(te) ka plemenitom Gospodaru, Koji mnogo daje i Koji oprašta velike grijehe!\' I kada se oni pojave na mjestima gdje se klanja bajram-namaz, Allah, dž.š., kaže melekima: \'Šta treba da dobije uposlenik kada uradi svoj posao?\' Meleki odgovaraju: \'Bože i Gospodaru naš, on treba da u potpunosti dobije svoju plaću.\' Allah, dž.š., potom kaže: \'O Moji meleki, pozivam vas da svjedočite da sam Ja, zbog toga što su postili mjesec ramazan i što su noću stajali preda Mnom u namazima, dao im kao nagradu Svoje zadovoljstvo i oprost! O robovi Moji, sada tražite od Mene! Tako mi Moje Moći i Moje Uzvišenosti, dat ću vam sve što budete tražili od Mene danas na ovome skupu a bude se ticalo vašeg budućeg svijeta (ahireta). Dat ću vam i ono što budete od Mene tražili od dunjalučkih potreba. Tako mi Moje Moći, Ja ću pokrivati vaše (po)greške sve dok vi budete pazili na Moje odredbe! Tako mi Moje Časti i Moje Uzvišenosti, Ja vas neću poniziti niti osramotiti među griješnicima i nevjernicima! Sada se raziđite, vama je oprošteno! Ja sam s vama zadovoljan!\"
\"Vidjevši tu veliku nagradu koju Allah, dž.š., daje ummetu Muhammedovom, s.a.v.s., na dan Ramazanskog bajrama, meleki se puno (ob)raduju.\" (1)
Ahmmed

#1661 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Ahmmed »

Selam alejkum :) I činimo dove, jedni drugima :)

"Allahu moj, Ti znaš da su se ova srca sastala u ljubavi prema Tebi, srela se u poslušnosti prema Tebi, objedinjena za Tvoju vjeru, zavjetovana da podrže Tvoju Riječ .............

UČvrsti, Allahu moj, vezu medju njima, ovjekovječi njihovu međusobnu ljubav, pokaži im i osvijetli puteve Svojim svjetlom koje ne blijedi.....................
Ti si uistinu divan Gospodar i divan Zastitnik....."
zvjezdica_7

#1662 Re: Ramazan, opet ;)

Post by zvjezdica_7 »

Ahmmed wrote:Selam alejkum :) I činimo dove, jedni drugima :)

"Allahu moj, Ti znaš da su se ova srca sastala u ljubavi prema Tebi, srela se u poslušnosti prema Tebi, objedinjena za Tvoju vjeru, zavjetovana da podrže Tvoju Riječ .............

UČvrsti, Allahu moj, vezu medju njima, ovjekovječi njihovu međusobnu ljubav, pokaži im i osvijetli puteve Svojim svjetlom koje ne blijedi.....................
Ti si uistinu divan Gospodar i divan Zastitnik....."
Wesselam.
Amin!
:D
Ahmmed

#1663 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Ahmmed »

"Allahu, smiluj mi se da se klonim griješenja sve dok sam živ! Smiluj mi se da se ne opterećujem onim što me se ne tiče! Podari mi da ono s čime ćeš Ti biti zadovoljan od mene, bude lijepo i u mojim očima! Allahu, Stvoritelju nebesa i zemlje, Uzvišeni i Plemeniti, bezgranično Moćni, Tebe, Allahu Milostivi, molim, priznajući Tvoju Veličanstvenost i Svjetlo Tvoga Lica, da moje srce obavežeš da (za)pamti Tvoju Knjigu onako kako Si me naučio. Podari mi da je učim onako kako ćeš Ti biti zadovoljan! Gospodaru moj, Stvoritelju nebesa i Zemlje, bezgranično Moćni, Tebe Allahu Milostivi molim, priznajući Tvoju Veličanstvenost i Svjetlo Tvoga Lica, da Kur'anom (pr)osvijetliš moj vid, njime pokreneš moj jezik i olakšaš mome srcu. S njim učini prostranim moja prsa i očisti moje tijelo! Doista, na putu istine samo Ti mi možeš pomoći i samo Ti mi Istinu možeš dati. Nema sile niti moći osim s Allahom, Uzvišenim, Veličanstvenim!"
zvjezdica_7

#1664 Re: Ramazan, opet ;)

Post by zvjezdica_7 »

wesselam Hadžinice :D
arzuhal

#1665 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Alejkumu selam we rahmetullahi :)

Na te dove velim amin! :-D
zvjezdica_7

#1666 Re: Ramazan, opet ;)

Post by zvjezdica_7 »

Image

Nova tura :D
arzuhal

#1667 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Evo hadžince, sve tešanjske pa proberi

Image
BHF_Manijak

#1668 Re: Ramazan, opet ;)

Post by BHF_Manijak »

arzuhal wrote::) Brate BHF...

Riječ ašk(ljubav) dolazi od riječi ašikatun. Ašikatun je arapsko ime za jedan cvijet ljubičaste boje kojeg možemo sresti i na nekim našim ogradama, tarabama, po živici. Kod nas je poznat pod imenom Hladolijež :) . Uglavnom, taj cvijet, ta biljka ne može rasti ako nema nekog da se uz njega pripije, da zagrli, nekoga uz koga bi rasla i cvala ;-)
Eh moj brate Arzo..hvala na ovom divnom kratkom osvrtu na rijec asik,ucih arapski,ali ovo ne znadoh :thumbup:
eto,naumpade mi tekst,ali ni sam ne znam sto ga ikada i napisah,nekada i ne vrijede rijeci,makar i iz srca bile,no eto,nemam drugog oruzje sem pera i hartije,pa sam se odlucio za to,uzaludno pisanje,nije rjescito,nije skladno ali je iskreno napisano ako nista ;-)
istocnjak

#1669 Re: Ramazan, opet ;)

Post by istocnjak »

Es-selamu alejkum svima ... evo malo se ustalo elhamdulillah. Kako je kod vas 'vako, nako, ovo, ono? :D
istocnjak

#1670 Re: Ramazan, opet ;)

Post by istocnjak »

arzuhal wrote::) Brate BHF...

Riječ ašk(ljubav) dolazi od riječi ašikatun. Ašikatun je arapsko ime za jedan cvijet ljubičaste boje kojeg možemo sresti i na nekim našim ogradama, tarabama, po živici. Kod nas je poznat pod imenom Hladolijež :) . Uglavnom, taj cvijet, ta biljka ne može rasti ako nema nekog da se uz njega pripije, da zagrli, nekoga uz koga bi rasla i cvala ;-)
:thumbup: Veoma poucno ... :D
zvjezdica_7

#1671 Re: Ramazan, opet ;)

Post by zvjezdica_7 »

istocnjak wrote:Es-selamu alejkum svima ... evo malo se ustalo elhamdulillah. Kako je kod vas 'vako, nako, ovo, ono? :D
wesselam :D
BHF_Manijak

#1672 Re: Ramazan, opet ;)

Post by BHF_Manijak »

istocnjak wrote:Es-selamu alejkum svima ... evo malo se ustalo elhamdulillah. Kako je kod vas 'vako, nako, ovo, ono? :D
oh brate,dzela mashallah,kakav si mi u ove jutarnje sehurske sate?! :mrgreen: jesi li bar prikunjo kako treba?! 8-)

PS odgovorio sam ti na poruku,al` ne zna stizel,zeza me slanje poruka pravo :mrgreen:
istocnjak

#1673 Re: Ramazan, opet ;)

Post by istocnjak »

Alejkumu selam,

Uzimajuci u obzir da dosta nas koji poste radimo u kancelarijama i sa papirima na kojima se kupi prasina, tokom dana nam se osuse usta i imamo nagon za kasljom. Koristio sam sve moguce i skupe preparate ali nista. Elhamdulillah, jedan kolega mi je rekao za "Daktanol gel" za usta koji se moze kupiti u apoteci i veoma je jeftin a izuzetno je koristan kod lijecenja suhog kaslja. Na ovom linku imate sve o ovom gelu: http://www.galenika.co.yu/proizvod.asp?sifra=FGL0538

Ali obavezno se posavjetovati sa ljekarom nista na svoju ruku jer neko je mozda osjetljiv na ovaj sastav.
istocnjak

#1674 Re: Ramazan, opet ;)

Post by istocnjak »

zvjezdica_7 wrote:
wesselam :D
BHF_Manijak wrote:
oh brate,dzela mashallah,kakav si mi u ove jutarnje sehurske sate?! :mrgreen: jesi li bar prikunjo kako treba?! 8-)

PS odgovorio sam ti na poruku,al` ne zna stizel,zeza me slanje poruka pravo :mrgreen:
Selam vas dvoje ašikbendija ... odoh uzeti abdest i laganini na sabah ... :D
istocnjak

#1675 Re: Ramazan, opet ;)

Post by istocnjak »

Evo davno sam ustao a nesto mi se ne spava. Vidim i NiN uranio zoru prevario.
Moram reci da me je lijepo iznenadio za Ramazan, ne pise svasta ipak postuje. :D

Bas jutros na sabah namazu mi naumpade sva ova raja koja dolazi na ovaj podforum gdje se pise o vjeri.

Nesto sam razmisljao ipak i pored svega sto pisu ima neceg dobrog u tim ljudima.

Naime, kada se procita istorija Islama moze se uociti da oni koji su bili jedni od najgorih ljudi tada, to jeste zestoki protivnici, kasnije im se je Allah dž.š. smilovao i uputio ih na pravi put pa su postali jedni od najboljih vjernika.

Nikad se ne zna kada se Allah dž.š. može nekome smilovati i uputiti ga na pravi put.

sura IHLAS

Bismillahi rrahmani rrahim

KUL HUVALLAHU EHAD = Reci: On, Allah, je Jedan i Jedini,
ALLAHU SSAMED = Allah je Apsolutni,
LEM JELID VE LEM JULED = nije nikog rodio niti je rođen,
VE LEM JEKULLEHU KUFUVEN EHAD = i niko Mu ravan nije.
Locked