"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ajatolah_

#1651 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ajatolah_ »

Snake Eyes wrote: 26/12/2022 18:02
Ajatolah_ wrote: 26/12/2022 17:57
OK, slažem se da je smiješno da u 2022. navode prijavu kao benefit i to dosta govori o poslodavcu, ali ne znam gdje vidiš astronauta u ovom oglasu, zahtjevi su minimalni.
A navesti samoinicijativnost kao uvjet?
Samoinicijativnost, timska igra, brzo učenje, predanost, pouzdanost, kreativnost, i tako dalje, ne znam jesam li šta zaboravio :D, su svakako filler riječi koje služe da popune prostor na oglasu ili CV-u, gdje se već nalaze, koje prosječan čitalac preskoči.
Snake Eyes

#1652 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Snake Eyes »

Ajatolah_ wrote: 26/12/2022 18:14
Snake Eyes wrote: 26/12/2022 18:02

A navesti samoinicijativnost kao uvjet?
Samoinicijativnost, timska igra, brzo učenje, predanost, pouzdanost, kreativnost, i tako dalje, ne znam jesam li šta zaboravio :D, su svakako filler riječi koje služe da popune prostor na oglasu ili CV-u, gdje se već nalaze, koje prosječan čitalac preskoči.
Da, i jednako ih je besmisleno navesti u oglasu kao i zdravstveno osiguranje.
Radnik bez samoinicijative zove se neradnik.
Mrvice_ba

#1653 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Mrvice_ba »

Snake Eyes wrote: 26/12/2022 18:21
Ajatolah_ wrote: 26/12/2022 18:14

Da, i jednako ih je besmisleno navesti u oglasu kao i zdravstveno osiguranje.
Radnik bez samoinicijative zove se neradnik.
Ne, radnik bez samoinicijatie je povukao rucnu, ili je slabo placen. To ti se zove bojkot.
Mariella

#1654 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Mariella »

n+1 wrote: 26/12/2022 18:03 Postavite sebi pitanje koliko ljudi u ovoj državi sa SSS može normalno komunicirati na stranom jeziku i pri tome, recimo, poznaje rad u Excelu, pa će vam se otprilike kazati i jesu li minimalni.
Osnove koristenja kompjutera i znanje engleskog jezika su danas isto kao pisanje i citanje za veliki broj poslova. Ako je u pitanju mlada osoba koja ove vjestine ne posjeduje, na njima je da iste nauce.
Snake Eyes

#1655 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Snake Eyes »

n+1 wrote: 26/12/2022 18:03 Postavite sebi pitanje koliko ljudi u ovoj državi sa SSS može normalno komunicirati na stranom jeziku i pri tome, recimo, poznaje rad u Excelu, pa će vam se otprilike kazati i jesu li minimalni.
Uvjeti šest mjeseci radnog iskustva te rad sa novcem određuju otprilike i potrebni nivo poznavanja eng. jezika i office programa.
To ti je ono prevedi deklaraciju, koristi internet, edituj dokument, uglavnom nivo koji povučeš iz srednje škole.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1656 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

jel vam treba radnik
treba
eo me
što je opis posla kada počinjem
sutra ujutro

e tako treba biti razogovor za poso u ovoj tvorcnici čaja
probni rad 3 mjeseca
n+1

#1657 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

Truba wrote: 26/12/2022 18:29 jel vam treba radnik
treba
eo me
što je opis posla kada počinjem
sutra ujutro

e tako treba biti razogovor za poso u ovoj tvorcnici čaja
probni rad 3 mjeseca
Slažem se s ovim. Ovako bi to izgledalo u normalnoj ekonomiji.
n+1

#1658 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

Mariella wrote: 26/12/2022 18:26
Osnove koristenja kompjutera i znanje engleskog jezika su danas isto kao pisanje i citanje za veliki broj poslova. Ako je u pitanju mlada osoba koja ove vjestine ne posjeduje, na njima je da iste nauce.
Ne govorim o osnovama korištenja kompjutera, nego stavci "poznavanje office aplikacija". Šta se tačno treba poznavati? Je li treba Access i Power BI?

Hajd se ti, jarane, vrati pa uredi oglas tako da je jasno šta su uslovi, jer ovako ostavljaš dojam da ti ne ispunjavaš uvjete iz oglasa.
zippoo87

#1659 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

PaulTracy wrote: 26/12/2022 17:43
zippoo87 wrote: 26/12/2022 17:30 Ma uvijek je bilo ono " sit gladnom ne vjeruje"...nije to nista novo.
Ovdje niko ne zeli da se stavi malo u situaciju onog slabijeg i nemocnijeg...od gazda,vlasnika kapitala,politicara do obicnih ljudi.

A svima bude drago kada mu neko nesto pomogne,kada dobije neki poklon,kada mu se neko nasmije ili lijepo obrati...i bogati i siromasni vole iste stvari.
Samo sto bogati vole da se sile i pokazuju misice a najlaksa meta su im upravo bespomocni.

Kvarni smo kao ljudi i zato nam je wve kvarno.

Pogledajte japance recimo i njihove geste sada na svjetskom prvenstvu...onda nije tesko zakljuciti zasto su u top 5 svjetskih ekonomija
Prosječan Bosanac izgleda ovako.
Ode kod rođaka u Njemačku i tamo kupi nekih stvari. Da ne bi platio carinu u pasoš stavi 50€. Pređe granicu, otvori prozor i izbaci praznu flašu od vode koju je u putu popio. Skrene na benzinsku i kupi Janu jer domaća voda mu "smrdi". Nastavi dalje, žuri kući i vozi preko ograničenja. Zaustavi ga policija zbog prebrze voznje, ugura i tu 20KM. U putu naleti na ljude koji su blokirali cestu, protestuju, bore se za svoja prava. Svira im i j... mater. Dođe kući, naveče izađe sa rajom na kafu, baci kutiju Marlbora na sto i priča kako je sve na zapadu čisto, uređeno, zakon se poštuje,kako živimo u rupi od države...
:thumbup:
To su pretezno ovi ruralci i oni nama i jesu shebali drzavu.
Tamo gdje je ruralac pustio korijenje,tu je "zemlja" suha.Nemoral je unistio i puno vece i naprednije narode od BiH.
mehoxy

#1660 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mehoxy »

Optimus09 wrote: 21/12/2022 22:09 U Gracanici neki rade jos za manje od 500 KM.
Od posla carsija,ako mi ima mrza izreka.
Samo su Sarajevo i Hercegovina donekle odmakli sa platama, manje vise sva ostala mjesta su qarina za obicnog covjeka.
BiBi911

#1661 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by BiBi911 »

zippoo87 wrote: 26/12/2022 19:07
PaulTracy wrote: 26/12/2022 17:43

Prosječan Bosanac izgleda ovako.
Ode kod rođaka u Njemačku i tamo kupi nekih stvari. Da ne bi platio carinu u pasoš stavi 50€. Pređe granicu, otvori prozor i izbaci praznu flašu od vode koju je u putu popio. Skrene na benzinsku i kupi Janu jer domaća voda mu "smrdi". Nastavi dalje, žuri kući i vozi preko ograničenja. Zaustavi ga policija zbog prebrze voznje, ugura i tu 20KM. U putu naleti na ljude koji su blokirali cestu, protestuju, bore se za svoja prava. Svira im i j... mater. Dođe kući, naveče izađe sa rajom na kafu, baci kutiju Marlbora na sto i priča kako je sve na zapadu čisto, uređeno, zakon se poštuje,kako živimo u rupi od države...
:thumbup:
To su pretezno ovi ruralci i oni nama i jesu shebali drzavu.
Tamo gdje je ruralac pustio korijenje,tu je "zemlja" suha.Nemoral je unistio i puno vece i naprednije narode od BiH.
Jesu li ruralci sjebali Sarajevo ili(izmetbegovici, konakovici, brankovici,bicakcici, stojanici, onaj sa Ilidze sto je pobjegao u Maleziju, onaj iz NG sto je ubio onog Dedu na Grbavici, ekipa iz vize za buducnost....) a znas da znamo bar 30komada vas Gradjanja koji hebete ovaj gead vec sto godina I krivicu na druge.
Taj nemoral je dosao odakle I ko ga je donio na tv(koji gradjanin je podpisao ugovor sa pinkom).
Jel Sarajevo samo oko trezora ili ga ima I malo dalje. Cistiji je Otes od Starog Grada,
zippoo87

#1662 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Ko se naselio u Sarajevo i u svaki grad nakon rata?
Ruralci.
U Sa cijela naselja nastala od ruralaca...pa su onda pomalo usli u stranku,pa onda u institucije,pa onda pokupovali diplome pa postali direktori.
A opanci ostali u glavi i mentalitet ruralca.

Nije samo u Sa sve sjebano...svaki grad su okupirali ruralci.
Evo i moj su...zato i jeste sve sjebano...u vijecu od 30 vijecnika,25 ruralaca...evo ih sada sebi kupili stanove,kuce u gradu...spustili se u nizine.

U svakom kriminalu ima barem jedan ruralac.
Prevariti,ukrasti,zavaliti,zavaditi...to su sve prirodne pojave za ruralce.
vjeshalica

#1663 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

BiBi911 wrote: 26/12/2022 19:32 Jesu li ruralci sjebali Sarajevo ili(izmetbegovici, konakovici, brankovici,bicakcici, stojanici, onaj sa Ilidze sto je pobjegao u Maleziju, onaj iz NG sto je ubio onog Dedu na Grbavici, ekipa iz vize za buducnost....) a znas da znamo bar 30komada vas Gradjanja koji hebete ovaj gead vec sto godina I krivicu na druge.
Taj nemoral je dosao odakle I ko ga je donio na tv(koji gradjanin je podpisao ugovor sa pinkom).
Jel Sarajevo samo oko trezora ili ga ima I malo dalje. Cistiji je Otes od Starog Grada,
rumenige je sa orahovica iliti turska ravan,selo,nema sirovijih ljudi od njih,bar ja ne znam :lol:
mislim,možeš se ti ljutiti na mene ili bilo koga ovdje,iskreno,nebitno je samo moje mišljenje, ali shvati da kompletna ruralizacija grada upravo je rezultat faca iz manjih sredina koji nisu imali resurse grada na raspolaganju i prema svemu se odnose kao prema kapku od štale
ja sam obišla u svom poslu najveće zabiti ove države i mentalitet faca provincijskih je upravo sve ovo što se vidi u gradu danas
ljudi koji su normalno odrastali u ambijentu grada i koristili civilizovane resurse znaju se ponašati
seljadija je uvela modu kockanja kuća po klizištima i mlavljenja oko međe, kasnije svi ti odnosi trajno narušeni,među sobom prenose na ostatak ljudi
primjer:provincijalka je kupila stan u zgradi,keširala,ali nije bila u stanju da namještaj koji je ostao propisno baci,nego je nesretnica frknula na livadu ispred zgrade,ni firauni to nisu odnijeli,naravno da je uklonila nakon što je kulturno upozorena za primitivizam,
jednom davno bila na stanici na Stupu(onoj staroj) sjede usrane seljančuge na podzidu žderu pitu i bacaju papir pored noge i iza ograde u livadu,nije opravdanje sto nema korpe,koju su seljačka djeca izlupala,nego je poenta što ona neće umrijeti ako papir ponese u tašni i baci ga kad dođe blizu kante ili kući,da ne govorim o bacanju smeća sa prozora,smeća u tuđe posjede radi izazivanja svađa i nereda(uvela seljačka bagra)
ima more takvih primjera :evil:
stari grad nije mjerilo grada,niti kvaliteta grada,u nekulturnim sredinama se ljudi uce nekulturi i to je nauceno ponasanje,
provincijalcima niko ne brani da se uljude,nego je problem sto neće....
vjeshalica

#1664 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

zippoo87 wrote: 26/12/2022 19:39
seljačka demagogija
danas kurvo, sutra dušo(odnos sa ljudima) kolju se jedan dan,drugi dan meka i medina
ogovaranje,tračanje,zabijanje nosa u tuđu guzicu,vođenje tuđih života,oblajavanje,laganje,varanje,krađe tipični opis provincijskih licemjerčina koji hoće nekakve kontakte sa ostatkom svijeta,ma mrš
zippoo87

#1665 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

vjeshalica wrote: 26/12/2022 19:48
zippoo87 wrote: 26/12/2022 19:39
seljačka demagogija
danas kurvo, sutra dušo(odnos sa ljudima) kolju se jedan dan,drugi dan meka i medina
ogovaranje,tračanje,zabijanje nosa u tuđu guzicu,vođenje tuđih života,oblajavanje,laganje,varanje,krađe tipični opis provincijskih licemjerčina koji hoće nekakve kontakte sa ostatkom svijeta,ma mrš
To je to.
Meni se takve seljacine iskreno gade a danas ih je jako tesko zaobici,barem na poslu.
Jako je tesko sa njima raditi,ti njih ignorises a oni se tobom bave,izmisljaju i podmecu ti iza ledja,lazu sefovima i sve najgore o tebi govore.
Stvarno jedan jadan mentalni sklop kod tih osoba.
kurty

#1666 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by kurty »

Ruralci i vijeće mi je najjače poređenje...
Fgr-ovac iz city puba gleda plakat i smije se ruralcu, koji je na tom plakatu... A ovaj "uniđe" u klupu...

Fgr-ovac tapka po klixu i smije se ruralcu koji izađe na izbore...

Fgr-ovac se smije ruralcu koji "uniđe" u Opštinu da radi godinu za 160 KM... A ruralac ostane u Opštini...

I milion takvih primjera...

Rodno mjesto, ulica/selo u kojem odrastati moze samo biti plus ili minus u startu... A kasnije se svako za sebe bori...

Par kolega sa faxa, generacija, FGRovci... Poslije faksa neće u operativu. Velurski inžinjeri... Samo biro i projektovanje... 10 godina poslije kukaju ostali na 1300 plati... A što... On je FGRovac... Neće blata, minusa, sunca, vjetra, kiše... On je rođen u Centru i nosa cool jakne, a ne "one smečarske florescentne"...

Nije generalno, ali svako sebi trasira put...
Boli me racku Jel u "klupi" sa vrha posta onaj iz centra ili sa periferije, ako je tu zato sto hoce da radi/mjenja..
zippoo87

#1667 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

kurty wrote: 26/12/2022 19:57 Ruralci i vijeće mi je najjače poređenje...
Fgr-ovac iz city puba gleda plakat i smije se ruralcu, koji je na tom plakatu... A ovaj "uniđe" u klupu...

Fgr-ovac tapka po klixu i smije se ruralcu koji izađe na izbore...

Fgr-ovac se smije ruralcu koji "uniđe" u Opštinu da radi godinu za 160 KM... A ruralac ostane u Opštini...

I milion takvih primjera...

Rodno mjesto, ulica/selo u kojem odrastati moze samo biti plus ili minus u startu... A kasnije se svako za sebe bori...

Par kolega sa faxa, generacija, FGRovci... Poslije faksa neće u operativu. Velurski inžinjeri... Samo biro i projektovanje... 10 godina poslije kukaju ostali na 1300 plati... A što... On je FGRovac... Neće blata, minusa, sunca, vjetra, kiše... On je rođen u Centru i nosa cool jakne, a ne "one smečarske florescentne"...

Boli me racku Jel u "klupi" sa vrha posta onaj iz centra ili sa periferije, ako je tu zato sto hoce da radi/mjenja..
Pa nece da radi...hoce da krade,da sebe uhljebi i svoje.
U pravu si za ovo napisano...oni na pocetku trpe sve,rade sve sto moraju,poslusni su kao cuko ali onda prvom prilikom kada dobiju priliku,pokazu seljacke primitivne zube.
I svi su isti...cim se dokopaju pozicije,onda su najgori a obzirom da nemaju obraza/kulture ni postovanja...njima nista nije sveto i sve mogu...spavati sa direktorom za povisicu,taliti se sa istim kao oni,potkradati firmu,institucije,drzavu...lagati i ogovarati o drugim kolegama...sve najgadnije stvari rade i nista to njima nije problem.
Samo da je njima dobro.

Bezveze ti je u postu ovo pisanje neko FGR...bas je ono ofirno...jer ruralac je karakterna osobina,primitivna seljacina koja je raznim muljanjima dosla do neke pozicije.
Malo ih je sto imaju i zvanje i znanje...ostalo su krivine.

A ovo za politicare i vijece sam napisao kao potvrdu cinjenice da su ruralci okupirali i moj grad i zato nista ali bas nista ne valja...ne bave se ljudi uopste problemima,samo taljenjem budzeta.
Naravno pomaze im u tome i ovi FGR iz SDPa kako ti napisa,tako da nije to iskljucivo fgr vs ruralci...nego interes i kriminal koji ne poznaje nacije,boju koze,vjeru ni mjesto rodjenja :lol:
vjeshalica

#1668 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

kurty wrote: 26/12/2022 19:57

Ljudi sebi trasiraju kako misle da treba, a to nema veze sa ruralizmom. Ako je neko spreman da veću žrtvu profesionalno napravi,da je u okviru posla,i dobije napredak,kakve to veze ima sa ruralnošću? Ne znam što miješate te stvari sa nečim potpuno desetim na šta ciljamo?
vjeshalica

#1669 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

zippoo87 wrote: 26/12/2022 19:52
vjeshalica wrote: 26/12/2022 19:48

seljačka demagogija
To je to.
Meni se takve seljacine iskreno gade a danas ih je jako tesko zaobici,barem na poslu.
Jako je tesko sa njima raditi,ti njih ignorises a oni se tobom bave,izmisljaju i podmecu ti iza ledja,lazu sefovima i sve najgore o tebi govore.
Stvarno jedan jadan mentalni sklop kod tih osoba.
U svakoj firmi imaš jedan prišt koji se puše okolo i hrani mentalnim govnima. Ne mora se on sa tim zabijati u guzicu nekome, jednostavno se hrani sa tim.Duševnim govnima. To je mentalni sklop za dublje proučavanje.
Hakiz

#1670 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 26/12/2022 17:30 Ma uvijek je bilo ono " sit gladnom ne vjeruje"...nije to nista novo.
Ovdje niko ne zeli da se stavi malo u situaciju onog slabijeg i nemocnijeg...od gazda,vlasnika kapitala,politicara do obicnih ljudi.

A svima bude drago kada mu neko nesto pomogne,kada dobije neki poklon,kada mu se neko nasmije ili lijepo obrati...i bogati i siromasni vole iste stvari.
Samo sto bogati vole da se sile i pokazuju misice a najlaksa meta su im upravo bespomocni.

Pogledajte japance recimo i njihove geste sada na svjetskom prvenstvu...onda nije tesko zakljuciti zasto su u top 5 svjetskih ekonomija
Rade li slične geste državljani vodeće tri ekonomije? Ne rade.

Te stvari nisu povezane. Da jesu, Japan bi bio prva ekonomija svijeta, ne "samo" jedna od prvih 5.
kurty

#1671 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by kurty »

SDP, bar u mojoj izbornoj jedinici su okupirali "ruralci", tako da SDP = FGR bar ne stoji
Mozda je izraz FGR u mom postu pogrešno upotrebljen, ali mislio sam generalno na raju koja zivi blizu centra bilo koje opstine, zivi u bivsim Titovim ulicama..
vjeshalica

#1672 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

Hakiz wrote: 26/12/2022 20:13

Te stvari nisu povezane. Da jesu, Japan bi bio prva ekonomija svijeta, ne "samo" jedna od prvih 5.
pristojnost je svugdje dobrodosla i veoma pohvalna u moru govana koje se serviraju
japan i kultura je posebna prica,de malo o brudama sa istoka i njihovim agresivnim gestama gdje god se pojave,moguce da pojedincima to godi
aston_martin

#1673 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by aston_martin »

SAD je prva ekonomija zato sto ih ima preko duplo vise od japanaca.
Hakiz

#1674 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

vjeshalica wrote: 26/12/2022 20:19

pristojnost je svugdje dobrodosla i veoma pohvalna u moru govana koje se serviraju
japan i kultura je posebna prica,de malo o brudama sa istoka i njihovim agresivnim gestama gdje god se pojave,moguce da pojedincima to godi
Ja pozdravljam te geste Japanaca, skidam im kapu.

Samo kažem da nam one ne bi pomogle u popravljanju ekonomije.

Japanci, takođe, kada su prehlađeni, samoinicijativno nose maske da ne zaraze druge.

Ovdje smo se takvima smijali prije korone, a i za vrijeme kao i poslije.

Ne može se nasilu u jednu kulturu ugurati sistem vrijednosti druge kulture, koliko god bio dobar.

Sa druge steane, pogledajmo kako kolju delfine, kako se ubijaju itd, pa ćemo vidjeti ta taj njihov "vojnički" način ima i cijenu. Povisoku.

Na mostu dobiješ, na ćupriji izgubiš.
Hakiz

#1675 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

aston_martin wrote: 26/12/2022 20:22

SAD je prva ekonomija zato sto ih ima preko duplo vise od japanaca.
Ne baš samo zbog broja, da je samo zbog broja, Indija bi bila barem druga.
Post Reply