Novi Izborni zakon BiH

Post Reply
DonieBrasco

#1651 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by DonieBrasco »

p206 wrote: 04/07/2021 16:04 Stranci su poslušali sve strane, nek sad sastave dokument, nek ih još jednom pozovu na dopunu i to je to.
Ako im je do akcije tako treba da urade, ako je do priče strane treba da se dogovore bla bla, bolje da nisu ni dolazili.
Badva kad imas Bakira koji za red Boga pitaj cega sve udovolji Covicu.
p206

#1652 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by p206 »

mk ultra wrote: 04/07/2021 16:15
p206 wrote: 04/07/2021 12:55

zato što niko iz opozicije ne želi da se prihvati tog posla, miševa nema nigdje kad se priča o ovim temama.. oni su dobacili do nivoa kantona, dalje nisu.
Bakiru se svašta može s razlogom reći(o njegovoj stranci sve najgore) , ali mu se ne može reći da već duže vremena govori da se u ovo mora uključiti i opozicija, i civilno društvo i eksperti. Eksperata iz struke pogotovo nema nigdje, i za mene su oni obični ublehaši koji nisu dobacili dalje od katedre na fakultetu.
Jel realno da je doslo do toga na nema niko drugi pa je bakir tu :shock:
jeste, dovoljno je vidjeti da su danas iz opozicije došli bez ijednog konkretnog okvira kako žele da vide sve ovo,imali su par dana da se pripreme, a imali bi i više da prate šta se dešava u svijetu a ne samo u par kantona
kako misle da preuzmu vlast ako se ne bave pitanjima koji su od suštinske važnosti za državu, to su za mene neozbiljni likovi..
druga stvar, gdje su ti jebeni profesori, ta "umna elita" koja zarađuje po par hiljada na raznim fakultetima, gdje su ti pravnici da budu tu da paze da ne bude rupa u zakonu od kojih nas sve može glava zaboliti, za političare mi je jasno al za ove ublehaše bez grama patriotizma imam sve najgore riječi
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#1653 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by izvrsni direktor »

Jebeni sda botovi
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1654 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Truba »

Ricken wrote: 04/07/2021 16:20
Black swan wrote: 04/07/2021 15:50 Isto je na forumu
Klicu fasizam...daj svoj prijedlog da nije fasizam

Sta fali poneses rodni list da dokazes koje si nacije i biras
Kako ti ime prozivaju na izbornom.mjestu treba i naciju

Sta se stidite svoje nacije...
Ostali nek se bore za svoja prava na nizim razinama
Da ti nisi jugosloven :D
Bio nekoc ko i dragan
DonieBrasco

#1655 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by DonieBrasco »

Ja mislim da je ovo gotova stvar da je Covic dobio sve sto je trazio, naravno Bakir mu servirao sve.
p206

#1656 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by p206 »

DonieBrasco wrote: 04/07/2021 16:21
p206 wrote: 04/07/2021 16:04 Stranci su poslušali sve strane, nek sad sastave dokument, nek ih još jednom pozovu na dopunu i to je to.
Ako im je do akcije tako treba da urade, ako je do priče strane treba da se dogovore bla bla, bolje da nisu ni dolazili.
Badva kad imas Bakira koji za red Boga pitaj cega sve udovolji Covicu.
ako će udovoljiti u smislu da se bira HDZov iz parlamenta za predsjednika a dom naroda na nivou BiH i entiteta redukuje na realan nivo da ne blokira onda sam za to
sve ostalo je njegova nesposobnost koja je za zatvora
generalno kod nas je narod politički nepismen i misli da je predsjednik neki klinac.. a realno nema nikakvu ulogu za nato i eu integracije, dom naroda je taj koji je od nas napravio najzaostaliju državu u Evropi iza Albanije u rangu Moldavije
p206

#1657 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by p206 »

...
Last edited by p206 on 04/07/2021 17:28, edited 1 time in total.
Truba

#1658 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Truba »

p206 wrote: 04/07/2021 16:27
mk ultra wrote: 04/07/2021 16:15

Jel realno da je doslo do toga na nema niko drugi pa je bakir tu :shock:
jeste, dovoljno je vidjeti da su danas iz opozicije došli bez ijednog konkretnog okvira kako žele da vide sve ovo,imali su par dana da se pripreme, a imali bi i više da prate šta se dešava u svijetu a ne samo u par kantona
kako misle da preuzmu vlast ako se ne bave pitanjima koji su od suštinske važnosti za državu, to su za mene neozbiljni likovi..
druga stvar, gdje su ti jebeni profesori, ta "umna elita" koja zarađuje po par hiljada na raznim fakultetima, gdje su ti pravnici da budu tu da paze da ne bude rupa u zakonu od kojih nas sve može glava zaboliti, za političare mi je jasno al za ove ublehaše bez grama patriotizma imam sve najgore riječi
Poso je dobar para laka
Sta ocekujes od profesora osim da maltretiraju studente

Nisu dorasli vremenu
Mogu samo lajat na politicare
gubljenje_vremena

#1659 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by gubljenje_vremena »

Poenta izbornog zakona bi trebala biti (izmedju ostalog) provedba presude S-F. Promjena bi trebala pdrazumijevati izmjenu ustava jer je clan V Ustava eksplicitno diskriminirajuci: "Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se sastoji od tri člana: jednog Bošnjaka i jednog Hrvata, koji se svaki biraju neposredno sa teritorije Federacije, i jednog Srbina, koji se bira neposredno sa teritorije Republike Srpske."

Opet, Clan X kaze: "izmjene i dopune: Ovaj Ustav može biti mijenjan i dopunjavan odlukom Parlamentarne skupštine, koja uključuje dvotrećinsku većinu prisutnih i koji su glasali u Predstavničkom domu."

Predstavnicki dom ima 42 clana. Dvije trecine od 42 je 28, a SDA, SNSD i HDZ cini mi se da imaju 19 ruku (ukljucujuci odbjeglog Denisa Zvizdica). Prema tome potrebno je da jos neko glasa za izmjene ustava.

Jedino ako se razmislja u pravcu da se presuda S-F u ovom momentu zanemari, a moguce je da se ide u tom pravcu.
DonieBrasco

#1660 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by DonieBrasco »

gubljenje_vremena wrote: 04/07/2021 16:45 Jedino ako se razmislja u pravcu da se presuda S-F u ovom momentu zanemari, a moguce je da se ide u tom pravcu.
Onda Jakob i Ficni neka idu pred zgradu EU i ambasadu SAD i tamo negoduju ili im se zahvale sto ce se ignroisati presuda suda i njihiva dugogodisnja borba.

Prsuda S-F i uvazavanje iste ne odgovara Bakiru, Covicu, Dodiku, a kamo li promjena ustava.
tvojkomsija

#1661 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by tvojkomsija »

Kad čitaš po online člancima, komentarima, forumima svi spominju neke građane, nebitno je nacionalno, svi smo jedno, ovo ono, a popis vam je jasno pokazao da u ovoj državi ima samo 2% ljudi koji su se tako izjasnili.

Slična situacija kao za vrijeme izbora u Mostaru, želimo promjene, da se ljudi pomire ovo ono, nek ide na bolje, i onda pobijedi Mario Kordic, i isti ti likovi pisu "yebem vam majku svima dali ste Mostar HDZ-u", "zasto nije Bosnjak gradonacelnik" itd. Zato ne podnosim takve priče o građanima, građanskoj državi itd.

Morate shvatiti da Srbi i Hrvati nikada neće glasati za sarajevske stranke i stranke kojoj je većina članstva bošnjačka, isto kao što ja nikad neću glasati za stranke iz RS, pa taman bile potpuno građanske i liberalne.

Mnogi ljudi ovdje na forumu žive u nekoj iluziji o BiH koja nema veze sa realnošću, i to se jasno vidi po pisanju na forumu.
Truba

#1662 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Truba »

tvojkomsija wrote: 04/07/2021 16:55 Kad čitaš po online člancima, komentarima, forumima svi spominju neke građane, nebitno je nacionalno, svi smo jedno, ovo ono, a popis vam je jasno pokazao da u ovoj državi ima samo 2% ljudi koji su se tako izjasnili.

Slična situacija kao za vrijeme izbora u Mostaru, želimo promjene, da se ljudi pomire ovo ono, nek ide na bolje, i onda pobijedi Mario Kordic, i isti ti likovi pisu "yebem vam majku svima dali ste Mostar HDZ-u", "zasto nije Bosnjak gradonacelnik" itd. Zato ne podnosim takve priče o građanima, građanskoj državi itd.

Morate shvatiti da Srbi i Hrvati nikada neće glasati za sarajevske stranke i stranke kojoj je većina članstva bošnjačka, isto kao što ja nikad neću glasati za stranke iz RS, pa taman bile potpuno građanske i liberalne.

Mnogi ljudi ovdje na forumu žive u nekoj iluziji o BiH koja nema veze sa realnošću, i to se jasno vidi po pisanju na forumu.
Upravo si opisao @DonieBrasco i @Better Man
88Sioux

#1663 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by 88Sioux »

Đe ga je pozicija iz RS na pregovorima sa imperijalnim glasnogovornicima. :?

konami666

#1664 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by konami666 »

Kolinda wrote: 04/07/2021 15:18
konami666 wrote: 04/07/2021 11:45

Covic hoće da samo Hrvati mogu glasati za hrvatskog člana predsjedništva (ne znam kako to planira ostvariti kad u Bosni nigdje u dokumentima ne pise nacionalnost), Bakir hoće da Jevreji, Romi i ostali mogu biti birani i izabrani za predsjedništvo bez implementacije svih odluka medjunarodnog suda pravde i da se ne uvaže Covicevi zahtjevi a medjunarodna zajednica bi da se bira samo jedan član predsjedništva po principu jedan čovjek - jedan glas. Tako sam ja skontao…
E slabo kontaš što jes jes.....
Možeš li mi ti onda da objasniš budući da mi politika nije primarna aktivnost u životu?
Truba

#1665 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Truba »

Vidjen je sarovic
Prpa.ba

#1666 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Prpa.ba »

Samo bih potpisao komentare koji se osvrcu na vaznost tzv. Doma naroda FBiH i BiH i kako je bitno da se djelatnost tog doma Parlamenta FBiH i BiH uredi simetricno kako je uredjeno u entitetu RS, sa precizno definiranim nadleznostima i nacinom osporavanja odluka Zastupnickog doma Parlamenta FBiH i BiH.

A ne da manjinski predstavnici smatraju etnickim pitanjem sve, od jezickih i kulturnih sadrzaja do entitetske i drzavne fiskalne politike.

Ako predstavnici manjina zele Domove NARODA, onda preurediti domove da se bave pitanjima kulturnog, vjerskog i jezickog identiteta naroda.
AKo predstavnici manjina zele DOmove KANTONA/ENTITETA, onda se domovi mogu baviti nesto sirim pitanjima, ali se ne mogu popunjavati po etnickoj kvoti.

Kad se predstavnici manjina dogovore oko svojih zelja, Bosnjaci su definitivno posveceni dogovorima i pregovorima, sve uz nase osvjedocene prijatelje iz SAD, kao i omalene privjescice iz tzv. EU. :mrgreen:
Kolinda

#1667 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Kolinda »

konami666 wrote: 04/07/2021 17:06
Kolinda wrote: 04/07/2021 15:18

E slabo kontaš što jes jes.....
Možeš li mi ti onda da objasniš budući da mi politika nije primarna aktivnost u životu?
Što ti imam pojasniti kad pišeš svoju konstrukciju ne vezano za stvarno stanje na terenu, pogodio si jedino da Hrvati traže da sami biraju svoje predstavnike ostalo si fulao....
sinuhe

#1668 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by sinuhe »

Nista od ovoga. Zamisli da oni sjednu sa Palmerom sat vremena i da se dogovore. :D
Eh, zajeb je sto su izborne/ustavne reforme jedan od 14 zahtjeva EU da uopste razgovaraju sa BiH a to vec moraju objasniti i priprostim glasacima.
tvojkomsija

#1669 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by tvojkomsija »

Hrvatima 1995 nije dat entitet u BiH zato sto su im stranci pomogli kako bi imali etnicki cistu, nezavisnu R. Hrvatsku...i kredite su ispucali prije Daytona, u kojem su, moze se reci, najgore prosli.

Ni sad nece dobiti previse, jer stranci uvijek igraju na tu kartu da im je lakse "zamjeriti" se sa 15% stanovnistva, nego 50%. A i Hrvatska ih je zayebala sto im je podijelila putovnice i time samo ubrzala iseljavanje.

Tri naroda ovdje imaju tri razlicita vidjenja drzave..nema od tog hajra. U EU cemo mozda uci jedino kao dio "mini Schengena", kad im dopizde nasa sranja pa nas sve skupa na silu ubace
muha_sa

#1670 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by muha_sa »

Kolinda wrote: 04/07/2021 17:10
konami666 wrote: 04/07/2021 17:06

Što ti imam pojasniti kad pišeš svoju konstrukciju ne vezano za stvarno stanje na terenu, pogodio si jedino da Hrvati traže da sami biraju svoje predstavnike ostalo si fulao....
Kako vam više ne dosadi guslat jednu te istu pricu :-) Ko im brani da biraju????????????''
DonieBrasco

#1671 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by DonieBrasco »

Njima se kao nesto brani, ali sve im daj, sve im se mora i treba dati, a nista ne nude.
Pandakonda

#1672 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Pandakonda »

probosanske stranke problem i rjesenje vode u pogresnom smjeru. Iz perspektive dejtona hrvati su upravu jer srbi su dobili citav jedan dio teritorija za sebe, a bosnjaci i hrvati u drugom djelu gdje su hrvati manjina a to sve pod okriljem konstitutivnosti kao gdje su svi jednaki, ali u praksi to nije tako. Fakt je također da vecina hrvata ne zeli zeljka komsica i guranjem nega od strane probosanskih stranaka se samo prodoubio taj jaz. Odma da kazem da se ne slazem sa ovim konceptom ali kad uporedite mjesta gdje hrvati (vecinski) zive i za koja glasaju, vrlo jednostavno se vidi da oni jednostavno glasaju za covica. I ako gledamo duh dejtona, to nije pravedno da srbi imaju svoju jedinicu koju apsolutno kontrolisu, a bosnjaci u federaciji zbog brojnosti mogu izglasati oba clana predsjednistva i recimo izjasnjavati se kao hrvati ili srbi da bi se punile neke kvote. Okretanjem glave i zmireci probosanskih strana na ovo, ili u najgorem slucaju gurajuci prst u oko kao sto je namjerno glasanje za komsica, je dovelo do toga da su se hrvati sve vise skupili oko ovog pitanja nego bilo kojeg. Dragan Covic je tu samo uletio kao kec na desetku da hrani njihovu paranoju i kako je pitanje komsica i doma naroda nesto najbitnije.

Za ovo je naravno kriv sam dejtom i sistem koji to dopusta ali tu smo gdje smo. Cilj EU i USA nece biti da neko dobije sve, nego da svako dobije ponesto. Prateci izjave, smjer u kojem se trenutno ide je taj da ce dom naroda imati manja ovlastenja (sto je ustup probosanskoj strani), ali ce opet neki etnicki ustupak biti napravljen za hrvate vezano za popunjavanje istog. Jednostavno u ovom trenutku i na stupnju razvoja bh građana, cista građanska BiH nije moguca, i trenutno se treba fokusirati na eliminaciju kriminala i da se koliko toliko poveca funkcionalnost i logicnost drzave. Zdrzati mlade osobe u drzavi je prioritet, i nadat se da ce u nekom boljem vremenu postojati kapacitet za dejton 2 gdje ce svi narodi imati povjerenja jedni u druge i da ce se onda moci razgovarati o cistoj građanskoj drzavi.

Naravno sve tu stoji da hrvati drze brojne funkcije i to cak daleko od proporcionalnog kad se uzme njihov udio u stanovnistvu, ali su nazalost pravila igre takva. Pristalo se na taj dejton gdje mnoge stvari nece imati smisla ili biti pravedne.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#1673 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by sime_cipol »

Slazem se.
Za koga ce nama Aboridžinima dati da glasamo?
Truba

#1674 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Truba »

DonieBrasco wrote: 04/07/2021 16:33 Ja mislim da je ovo gotova stvar da je Covic dobio sve sto je trazio, naravno Bakir mu servirao sve.
Ja mislim da si ti pesimista i da niko nece bjti zadovoljan
Zapravo nista od ovoga svega ali eto
Truba

#1675 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Truba »

sime_cipol wrote: 04/07/2021 18:29

Slazem se.
Za koga ce nama Aboridžinima dati da glasamo?
Vi ste prije 40000 totalno unistili floru i faunu kad ste doplovili iz azije
Uopce niste cvjecke unistili ste toliko autohtobih vrsta isti ste divljaci kao i mi ostali homo sapijensi
Uopcr mi vas nije zao govna ste kao i britanci i svi ostali ljudi
Post Reply