Koliko je vama godina izgubljena duso? I kojom se profesijom bavite?izgubljena dusa wrote:Ja sam portosila komad zivota trazeci informacije i od ljudi koji su vec bili vani, i istrazujuci preko neta.uglavnomja wrote:cendlerbing wrote:
P.S. Za ovog gore iznad...ako ti je neko na pp tražio informacije o tome kakve su mogućnosti tamo, stvarno ne vidim razlog da mu ih ne pružiš. Čuj, može se sve saznati, javno je...![]()
odes u nepoznatu zemlju, eto cak i da nesto znas jezik ... i sve znas, gdje ces pitati, sta ces piatatiljudi jedva cekaju da tako otvore vrata vrlom pi(t)cu nekom i da mu pruze sve podatke
hebotezivot, koliko treba dok naucis voziti po gradu, dok naucis kote gdje je sta. granapi, radnje, parkiraista, autobuske stanice, linije ... a ne da znas sta se trazi na trzistu
dok pohvatas koje se firme bave tim cim bi se ti htio baviti ...
plus sto covjek mora zivjeti tamo da bi dosao do toga
malo je onih koji su sve iz bosne sredili, a takvi su potrosili godine na istrazivanje
mislim fakat
Trazila posao preko raznih stranica za posao ( npr EURES...) vise ne mogu ni da se sjetim svih naziva.
Javljala se na oglase koji su daleko, daleko ispod mog obrazovanja....pomocni poslovi, poslovi u restoranima, skladistima ...kopala danima i godinama
Nije mi bilo bitno sta cu raditi na pocetku. Znala sam da cu za godinu-dvije sigurno biti u prilici za bolji posao, za dodatnu edukaciju, da cu bolje vladati jezikom te zemlje.
Nocima i nocima citala i javljala se na oglase
Ucila Engleski, polagala IELTS
Pratila pravila i slala GREEN CARD za USA
Cilj je bio otici iz ove hebene, proklete zemlje.
Jedina osoba koja je dala kvalitetne informacije, je bila certificirani imigracioni konsultant iz Montreala. Toj zeni svaka cast. Dala je konkretne upute i savjete.
Nazalost, za mene je vec bilo kasno, prekasno
Sad se borim da moja djeca idu odavde....mene ce svakako kopati u ovo prokleto blato
Da sam uspjela otici, nikad vise moja noga nebi stala na ovo tlo
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- konjislav
#1651 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
-
numersi
#1652 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kakav pokret za odlazak i facebook.....Radio Sarajevo wrote: Ljudi, Numersi je trol, kao i Pokret za odlazak i njihova Fejsbuk grupa.
ovo sto sam napisao svakog ceka ako ode negdje bilo gdje vani, niko nigdje ne voli strance osim da te iskoristi ako imas nesto ponuditi, kao sto je da radis za njih..... ali samo ako im odgovaras
niko ti nista nece ni pomoci ako nema nekog interesa od tebe......
a svojih jebivjetara im je pun kurac
-
Iloveautumn
#1653 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Stil pisanja kao mali jomu, koji je btw otvorio temu "Ne idem nigdje iz BiH"...Radio Sarajevo wrote:Ljudi, Numersi je trol, kao i Pokret za odlazak i njihova Fejsbuk grupa.
-
Fudo387
#1654 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Strasno.izgubljena dusa wrote:
Ja sam portosila komad zivota trazeci informacije i od ljudi koji su vec bili vani, i istrazujuci preko neta.
Trazila posao preko raznih stranica za posao ( npr EURES...) vise ne mogu ni da se sjetim svih naziva.
Javljala se na oglase koji su daleko, daleko ispod mog obrazovanja....pomocni poslovi, poslovi u restoranima, skladistima ...kopala danima i godinama
Nije mi bilo bitno sta cu raditi na pocetku. Znala sam da cu za godinu-dvije sigurno biti u prilici za bolji posao, za dodatnu edukaciju, da cu bolje vladati jezikom te zemlje.
Nocima i nocima citala i javljala se na oglase
Ucila Engleski, polagala IELTS
Pratila pravila i slala GREEN CARD za USA
Cilj je bio otici iz ove hebene, proklete zemlje.
Jedina osoba koja je dala kvalitetne informacije, je bila certificirani imigracioni konsultant iz Montreala. Toj zeni svaka cast. Dala je konkretne upute i savjete.
Nazalost, za mene je vec bilo kasno, prekasno
Sad se borim da moja djeca idu odavde....mene ce svakako kopati u ovo prokleto blato
Da sam uspjela otici, nikad vise moja noga nebi stala na ovo tlo
-
numersi
#1655 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Iloveautumn wrote:Stil pisanja kao mali jomu, koji je btw otvorio temu "Ne idem nigdje iz BiH"...Radio Sarajevo wrote:Ljudi, Numersi je trol, kao i Pokret za odlazak i njihova Fejsbuk grupa.
sad ide trolanje jer nemate nista ponudit..... da se zainteresuju za vas
morate imate nesto, ako nemate samo vas preskoce
- muha_sa
-
numersi
#1657 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
muha_sa wrote:dokle ste
kontaju sta odgovoriti na poslovnu potraznju za rad
-
izgubljena dusa
#1658 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Godina zivota...puno
50+
Ekonomista sam, racunovodja
Znam...sad ce mnogi reci "sta ona trazi sa nekakvom ekonomijom..."
Zanimanje se moze promjeniti sa dodatnom skolom. Vecina ljudi i ne radi u oblasti za koju se prvobitno skolovala.
Kad pogledam moje kolege - sta su zavrsili, a sta su radili ili trenutno rade….obicno bude "nidje veze"
50+
Zanimanje se moze promjeniti sa dodatnom skolom. Vecina ljudi i ne radi u oblasti za koju se prvobitno skolovala.
Kad pogledam moje kolege - sta su zavrsili, a sta su radili ili trenutno rade….obicno bude "nidje veze"
- muha_sa
#1659 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
da si imala cilj otic i otišla biizgubljena dusa wrote:Puno![]()
50+![]()
ne zamjeri
- animals
#1660 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kad ovaj pita...
izgubljena duso, pa nastavi pitanje..
podsjeca me kad indijanku pitaju, izgubljena duso gdje si posla
izgubljena duso, pa nastavi pitanje..
podsjeca me kad indijanku pitaju, izgubljena duso gdje si posla
-
izgubljena dusa
#1661 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Komsija, nemam ti sta zamjeritimuha_sa wrote:da si imala cilj otic i otišla biizgubljena dusa wrote:Puno![]()
50+![]()
Kad pogledam moje kolege - sta su zavrsili, a sta su radili ili trenutno rade….obicno bude "nidje veze"![]()
ne zamjeri
svakome njegov zivot i njegovo misljenje ...pa polaHko
-
Fudo387
#1662 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nije ti kasno ni sad.izgubljena dusa wrote:Godina zivota...puno![]()
50+![]()
Sirnicu razvit.
-
numersi
#1663 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja koliko znam je da Ameri, Kanadjani i Australci ne daju tako lako nikom da im doseli, narocito sad, moras biti bas nesto posebno da bi te pustili, ili neka politicka situacija u kojoj su oni umjesani, pa da te preko toga puste, za sve drugo su zatvorili granice, mozda se nekad promjeni....
-
detroit-mercy
#1664 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Iskreno, ako si 50+ bez neke velike akademske karijere pa da te neko izvana trazi onda sjedi s'mirom kod kuce. Tebi je ionako jos koja godina do penzije. Predpostavljam da su ti djeca u nekim 20tim mozda 30tim, neka se oni guraju za taj odlazak ako im je to cilj.izgubljena dusa wrote:Godina zivota...puno![]()
50+![]()
Ti vise nisi u godinama kad si u stanju da brzo ucis, da se prilagodjavas, da vuces, dajes 150% od sebe. Covjek ode u 20tim pa mu uzme minimum 5 godina da se prilagodi, starije osobe se nikada ne prilagode.
Gledaj da od toga dole izvuces sto bolje mozes.
Meni cesto bude zao ovakvih ljudi koje su iz rata izasli u nekim kasnim dvadesetim-ranim tridesetim, ostali dole cekajuci neku promjenu na bolje i onda prodje 20-25 godina a oni skontaju da bolje ne dolazi. Sta i kako dalje, tesko je ulicu promijeniti u tim godinama a kamoli drzavu, jezik ili kulturu.
- vjesticanametli
#1665 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
[quote="uglavnomja"]ma jah
eto njemacka k'o fildzan ... ukucas u gugl baustela njemacka i dobijes spisak svih gradilista u njemackoj sa potrebnim radnicima, po gradovima, poslovima blabla sa adresama, mailovima, telefonima i imenima sefova
de ba
covjek treba pocetak, osnovu, prvo geografsku evt. strucnu ako je strucnjak
ko je prosao djecije bolesti odlaska vani ne pise - ima na guglu[/quote
........sjebah kvotanje...........
bas bolesti
koji je vrag ovom da ne odg. Na pp osobi x
Pa nece ti nista biti jadovane da das info i pomognes....neka doDZe ako moze .... cuj sve je javno
eto njemacka k'o fildzan ... ukucas u gugl baustela njemacka i dobijes spisak svih gradilista u njemackoj sa potrebnim radnicima, po gradovima, poslovima blabla sa adresama, mailovima, telefonima i imenima sefova
de ba
covjek treba pocetak, osnovu, prvo geografsku evt. strucnu ako je strucnjak
ko je prosao djecije bolesti odlaska vani ne pise - ima na guglu[/quote
........sjebah kvotanje...........
bas bolesti
Pa nece ti nista biti jadovane da das info i pomognes....neka doDZe ako moze .... cuj sve je javno
-
zrakomlat
#1666 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sokici limunici morningenziIloveautumn wrote:Stil pisanja kao mali jomu, koji je btw otvorio temu "Ne idem nigdje iz BiH"...Radio Sarajevo wrote:Ljudi, Numersi je trol, kao i Pokret za odlazak i njihova Fejsbuk grupa.
- vjesticanametli
#1667 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne dozivaj ga 
- Boemica
#1668 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
DzordzHodzic wrote:Da znam nac ne bi na bausteli radionumersi wrote:potrazis sta te interesuje, pronaci cesDzordzHodzic wrote: Imal sta i za nas baustelce?
-
Seyfo
#1669 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Meni mali jomu ima stil pisanja kao meteorit3215551. Naravno,razlika je samo u tome sto meteorit kao ode vani,pljuje po BiH a jomu kao ne ide nikud. Zajednicko im je stil pisanja i stanje uma. I vjerovatno maticni broj.
- madner
#1670 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Danas cugao sa povratnicima
Definitivno je do godista, Titinim pionirima drzava nesto znaci.
Definitivno je do godista, Titinim pionirima drzava nesto znaci.
-
Iloveautumn
#1671 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
numersi i mali jomu su ista osoba...mislim da je nekad bio i nick edindin ili tako nesto...trol u svakom slucaju, nazalost, jer na ovoj temi ima dobrih postova...
- insomnia78
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1673 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
primam na poklon rječnik njemačkog jezika
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#1674 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Meni često bude žao ovakvih ljudi koji su iz rata izašli u nekim kasnim dvadesetim - ranim tridesetim, otišli gore čekajući neku promjenu na bolje i onda prođe 20-25 godina... Oni skontaju da bolje ne dolazi.detroit-mercy wrote:Meni često bude žao ovakvih ljudi koji su iz rata izašli u nekim kasnim dvadesetim - ranim tridesetim, ostali dole čekajući neku promjenu na bolje i onda prođe 20-25 godina... Oni skontaju da bolje ne dolazi.
Šta i kako dalje?
Teško je ulicu promijeniti u tim godinama, a kamoli državu, jezik ili kulturu.
Šta i kako dalje?
Teško je ulicu promijeniti u tim godinama, a kamoli državu, jezik ili kulturu.
- Bluemore