ja tebe potpuno razumijem jer govoris iz svoje licne perspektive fizickog lica da ne kazem forumasa ili malog privrednog subjekta, a to znaci da je poptuno normalno da te boli kurac za sve druge. tvoj posao i tvoja briga je - u se, nase, podase.A_A_AKCIJA wrote:
Ukratko:
Itekako imam problem sa ruskom vanjskom politikom prema BiH, na biološkom nivou. Ne priznaju genocid u mojoj državi i rade u korist onih koji bi ga ponovili da mogu. Zbog Rusije i njihovih satelita, moja država nije u NATOu, što bi meni bio garant biološkog opstanka. Znaš gdje mi je ekonomija u tom kontekstu. Niđe!
Prst treba uperiti u onoga ko je zajebao, slažem se, a to je jako jednostavno u ovom slučaju. HDZ.
Bumerang je odavno bačen, bombe lete i pun mi je klinac da ja dobijam po glavi. Osjećam se idiotski da se mojim novcem finansira moj neprijatelj. BiH funkcionira na sistemu ucjena sa jedne strane i popuštanja sa druge i to će se morati prekinuti kad tad. Biće bolno i zajebano, ali se mora. I Bakir nije na ovoj strani, da se razumijemo. On je jedan obični uzurpator, a zapravo je najveći saveznik onih.
Željeznice, veliš? Firma koja je zadnji put kad sam gledao, izgubila cca 600 miliona KM kapitala, uz stotine miliona akumuliranog gubitka i Bog zna koliko dugovanja direktnih i indirektnih poreza? Da sidu liječimo rakom?
Isto tako, živo me zaboli za kooperante. Ne znam ni jednog koji radi sa Aluminijem, pogodi zašto? Zna se ko dobija poslove sa HDZovim firmama, a ima i onaj grafit sa psima...Još jedna ironija sudbine u kojoj će propast firme koju je HDZ etnički očistio i gulio kao zlatnu koku, zahvaljujući upravo toj samoizolaciji na etničkoj i političkoj osnovi, pogoditi upravo najviše te koji su se etnički i politički izolovali. I sada treba neko da uleti sa mojim novcem i vadi ih iz govana? Ma nema šanse!
Nikada, ali nikada se ne bih ugledao na Vučićeve ili HDZove ekonomske poteze. Mislim, zašto bacati novac u bunar, a ne subvencionirati zdrave privredne sektore? Šta misliš koliki bi ekonomski efekat imalo tih 400 miliona uloženih u: IT sektor, obnovljivu energiju, uspješne privredne priče? Uvijek bih dao novac Bingu, Preventu, AS-u, Staniću, koji dokazano znaju napraviti dodatnu vrijednost, nego uhljupima koji će ga proćerdati i još moj život učiniti gorim.
Govorim kao privrednik kojem država nije dala banke, kojem šalje inspekcije, uzima porez i hoće da ga da nekome ko je u dubiozi 400 miliona!!!
Pa čovječe, ja bih se do penzije obezbijedio jednom financijskom injekcijom u moj biznis od skromnih 100 hiljada, ali nikako da me zapadne, nekako...
što li..?
ali o ovim stvarima necemo odlucivat ni ti ni ja, vec neko kome je posao i briga daleko veca od par glava.
aluminij je dubioza. to je cinjenica. ali to je samo jedna od bezbroj cinjenica. ovdje smrdi svaki veci gigant. gikil ima havariju i ekolosku katastrofu svake godine bar jednom. ekoloska katasrofa nije "privatna stvar" koja ostaje u krugu fabrike, ali gikil redovno dobija ekoloske dozvole iako da se postovao zakon nikad nije smio ni proradit, a kamoli obnavljat dozvole polije bezbroj havarija. smrdi i zeljezara jer je privatna kompanija a ima privilegovanu cijenu struje. o rudnicima sam sinoc pisao. cega god da se dofatis, smrdi.
zasto to sve prolazi? pa zato sto vlada omerta. nije ljubav vec zakon sutnje poveznica sda, hdz, snsd...prije ili kasnije, svima njima treba da u jednom trenutku onaj drugi nakratko zazmiri. kad i ako jedan odluci da vise nece da zazmiri, jasno da vise nece zmiriti ni drugi. nema tu nikakvog merhametluka. to nikad nije spasavanje drugog jer je u pozadini uvijek spasavanje sebe.
sto se tice ovog dijela oko toga u sta bi ti trosio pare, to je druga prica i prilicno opsirna jer je tvoja polazna matematika pogresna.