Aluminij Mostar

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
vivaldi

#1651 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by vivaldi »

A_A_AKCIJA wrote:
Ukratko:

Itekako imam problem sa ruskom vanjskom politikom prema BiH, na biološkom nivou. Ne priznaju genocid u mojoj državi i rade u korist onih koji bi ga ponovili da mogu. Zbog Rusije i njihovih satelita, moja država nije u NATOu, što bi meni bio garant biološkog opstanka. Znaš gdje mi je ekonomija u tom kontekstu. Niđe!

Prst treba uperiti u onoga ko je zajebao, slažem se, a to je jako jednostavno u ovom slučaju. HDZ.

Bumerang je odavno bačen, bombe lete i pun mi je klinac da ja dobijam po glavi. Osjećam se idiotski da se mojim novcem finansira moj neprijatelj. BiH funkcionira na sistemu ucjena sa jedne strane i popuštanja sa druge i to će se morati prekinuti kad tad. Biće bolno i zajebano, ali se mora. I Bakir nije na ovoj strani, da se razumijemo. On je jedan obični uzurpator, a zapravo je najveći saveznik onih.

Željeznice, veliš? Firma koja je zadnji put kad sam gledao, izgubila cca 600 miliona KM kapitala, uz stotine miliona akumuliranog gubitka i Bog zna koliko dugovanja direktnih i indirektnih poreza? Da sidu liječimo rakom?

Isto tako, živo me zaboli za kooperante. Ne znam ni jednog koji radi sa Aluminijem, pogodi zašto? Zna se ko dobija poslove sa HDZovim firmama, a ima i onaj grafit sa psima...Još jedna ironija sudbine u kojoj će propast firme koju je HDZ etnički očistio i gulio kao zlatnu koku, zahvaljujući upravo toj samoizolaciji na etničkoj i političkoj osnovi, pogoditi upravo najviše te koji su se etnički i politički izolovali. I sada treba neko da uleti sa mojim novcem i vadi ih iz govana? Ma nema šanse!

Nikada, ali nikada se ne bih ugledao na Vučićeve ili HDZove ekonomske poteze. Mislim, zašto bacati novac u bunar, a ne subvencionirati zdrave privredne sektore? Šta misliš koliki bi ekonomski efekat imalo tih 400 miliona uloženih u: IT sektor, obnovljivu energiju, uspješne privredne priče? Uvijek bih dao novac Bingu, Preventu, AS-u, Staniću, koji dokazano znaju napraviti dodatnu vrijednost, nego uhljupima koji će ga proćerdati i još moj život učiniti gorim.
Govorim kao privrednik kojem država nije dala banke, kojem šalje inspekcije, uzima porez i hoće da ga da nekome ko je u dubiozi 400 miliona!!!
Pa čovječe, ja bih se do penzije obezbijedio jednom financijskom injekcijom u moj biznis od skromnih 100 hiljada :D , ali nikako da me zapadne, nekako... :D što li..?
ja tebe potpuno razumijem jer govoris iz svoje licne perspektive fizickog lica da ne kazem forumasa ili malog privrednog subjekta, a to znaci da je poptuno normalno da te boli kurac za sve druge. tvoj posao i tvoja briga je - u se, nase, podase.

ali o ovim stvarima necemo odlucivat ni ti ni ja, vec neko kome je posao i briga daleko veca od par glava.

aluminij je dubioza. to je cinjenica. ali to je samo jedna od bezbroj cinjenica. ovdje smrdi svaki veci gigant. gikil ima havariju i ekolosku katastrofu svake godine bar jednom. ekoloska katasrofa nije "privatna stvar" koja ostaje u krugu fabrike, ali gikil redovno dobija ekoloske dozvole iako da se postovao zakon nikad nije smio ni proradit, a kamoli obnavljat dozvole polije bezbroj havarija. smrdi i zeljezara jer je privatna kompanija a ima privilegovanu cijenu struje. o rudnicima sam sinoc pisao. cega god da se dofatis, smrdi.

zasto to sve prolazi? pa zato sto vlada omerta. nije ljubav vec zakon sutnje poveznica sda, hdz, snsd...prije ili kasnije, svima njima treba da u jednom trenutku onaj drugi nakratko zazmiri. kad i ako jedan odluci da vise nece da zazmiri, jasno da vise nece zmiriti ni drugi. nema tu nikakvog merhametluka. to nikad nije spasavanje drugog jer je u pozadini uvijek spasavanje sebe.

sto se tice ovog dijela oko toga u sta bi ti trosio pare, to je druga prica i prilicno opsirna jer je tvoja polazna matematika pogresna.
Sanjarko

#1652 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Sanjarko »

Guadalajara wrote: Valjaonice limova
Srbija - http://www.impol.rs/prozvodi + valjaoncia bakra http://vbs.co.rs
Hrvatska - http://www.impol-tlm.hr/prozvodi

Mostar
https://www.aluminij.ba

Sad zaključite šta ima veću cijenu na tržištu. Jebeni ingot VS lim u koturu/folija.
Pa dobro pitao sam. Ja to tako gledam kroz + i -. Posto je na snazi kapitalizam. Spomenuo sam i Rumune. Sta oni proizvode i mogu li oni pokriti trziste Alumijuma ako slucajno ode u sisu.

Nisam upucen, malo sam njuskao po internetu.
Sanjarko

#1653 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Sanjarko »

155_mm wrote:
i ja sam malo trazio o njima. cesto se pominju u vezi sa nekim kriminalnim radnjama.
Igrokaz velikih. Dobro si rekao. A kad oni prave igrokaz, trava njb, u ovom slucaju narod.
vivaldi

#1654 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by vivaldi »

155_mm wrote:@vivaldi
pocevsi od zeljeznice (koja ionako dobija svake godine 20 miliona subvencija)
zbog cega je ovo bilo toliko bitno da si morao da navedes?

jedinstven slucaj u svijetu? ili je nesto drugo u pitanju?
zato sto zeljeznica zivi/prezivljava od cargo 4-5 firmi - gikil, rudnici, zeljezara, aluminij i birac. nema drugih firmi u bosni koje mogu redovno puniti kompoziciju. kao sto vidis ni one nisu dovoljne da zeljeznice budu na nuli, a gubitak svake od njih bi znacio samo jos veci minus zeljeznica koji bi se naravno morao pokrivati iz budzeta.
155_mm wrote:@vivaldi

iako si vec potrosio toliko energije da bosnjanima objasnis kako je najbolje za njih same da pristanu na coviceve ucjene i prihvate spas aliminija pod njegovim uslovima (iako to znaci subvencije u iznosu od najanje 50 milJuna KM godisnje), sakupi jos energije da im objasnis zbog cega je covic u pravu kada najvjerovatnije odbije ponudu arapskog investitora koja ce biti bolja od trenutne. a bolju ponudu od trenutne stvarno nije tesko dati.

nadamo se da ces se za to bolje pripremiti.
koju ponudu? jesi prico s arapima juce prije nego sto si ovo napisao? sta su rekli za struju?
howdy

#1655 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by howdy »

Aluminij se gasi. Provjerena informacija.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1656 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by un1ted »

Je li od Bahe?
Guadalajara

#1657 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Guadalajara »

vivaldi wrote: aluminij je dubioza. to je cinjenica. ali to je samo jedna od bezbroj cinjenica. ovdje smrdi svaki veci gigant. gikil ima havariju i ekolosku katastrofu svake godine bar jednom. ekoloska katasrofa nije "privatna stvar" koja ostaje u krugu fabrike, ali gikil redovno dobija ekoloske dozvole iako da se postovao zakon nikad nije smio ni proradit, a kamoli obnavljat dozvole polije bezbroj havarija. smrdi i zeljezara jer je privatna kompanija a ima privilegovanu cijenu struje. o rudnicima sam sinoc pisao. cega god da se dofatis, smrdi.

zasto to sve prolazi? pa zato sto vlada omerta. nije ljubav vec zakon sutnje poveznica sda, hdz, snsd...prije ili kasnije, svima njima treba da u jednom trenutku onaj drugi nakratko zazmiri. kad i ako jedan odluci da vise nece da zazmiri, jasno da vise nece zmiriti ni drugi. nema tu nikakvog merhametluka. to nikad nije spasavanje drugog jer je u pozadini uvijek spasavanje sebe.

sto se tice ovog dijela oko toga u sta bi ti trosio pare, to je druga prica i prilicno opsirna jer je tvoja polazna matematika pogresna.

U pravu si za GIKIL, ali nije kompletna proizvodno-tehnološka infrastruktura u sranju. Azotara i tvornica maleinske kiseline normalno funkcionišu i zadovoljavaju 50 % tržišta BiH sa AN gnojivom...Mislim da je samo ovaj dio imao neke investicije, konkretno oko ulaznih/čistijih sirovina za vještačka gnojiva..Kod GIKILa najveće je problem u koksarama koje najviše zagađuju...

Možda ne znaš ali pored željezare u Zenici postoji i rudnik uglja. U svojoj infrastrukturi imaju i vlastitu energanu u kojoj proizvode el. energiju, U proizvodnji čelika uglavnom koriste visoke peći (energente ugalj, koks, plin) koje su nedavno remontovali i modernizovali.

Pored energane i proizvodnje el. energije proizvode i paru za gradsko grijanje u gradu.
mali jomu

#1658 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by mali jomu »

howdy wrote: Aluminij se gasi. Provjerena informacija.

Ma jok ba, ja imam ugovor za kolceve na 5g, ako mi prekinu dostavu nemaju cime zemljista zakolcit... i eto belaja :mrgreen:
Guadalajara

#1659 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Guadalajara »

Vizionar 1985 wrote:
Guadalajara wrote: Valjaonice limova
Srbija - http://www.impol.rs/prozvodi + valjaoncia bakra http://vbs.co.rs
Hrvatska - http://www.impol-tlm.hr/prozvodi

Mostar
https://www.aluminij.ba

Sad zaključite šta ima veću cijenu na tržištu. Jebeni ingot VS lim u koturu/folija.
Pa dobro pitao sam. Ja to tako gledam kroz + i -. Posto je na snazi kapitalizam. Spomenuo sam i Rumune. Sta oni proizvode i mogu li oni pokriti trziste Alumijuma ako slucajno ode u sisu.

Nisam upucen, malo sam njuskao po internetu.
Ova Rumunska fabrika više liči na Aluminu u Zvorniku koja prerađuje rudu boksita u glinicu. Pa onda iz glinice elekrolizom se dobija metalni aluminij + imaju manju elektrolizu(proizvodnju metalnog aliminija) i valjaonicu sa godšnjim kapacitetom od 35.000 tona.

http://www.vimetco.com/marketsandproducts/facilities
Calcined Alumina – Al2O3

Calcined Alumina is mainly used in metallurgy for aluminium smelting, based on electrolysis process;

General loading terms are available here

Alumium Hydrate – Al(OH)3

Aluminium hydrate is produced based on Bayer process, where the main raw material is bauxite. Aluminium hydrate is used as raw material for the following applications:

- production of various chemicals used in water treatment;

- glasses, ceramics, refractory;

- other applications;

General loading terms are available here
http://www.vimetco.com/marketsandproducts/facilities

Ovo kinezi koriste za re-export i preprodaju vlastitih sirovina i prozvoda iz Kine kao Rumunski aluminij. Slično kao što rade sa čelikom iz Smederava koji proizvodi limove.
Maraschino

#1660 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Maraschino »

vivaldi wrote:
ja tebe potpuno razumijem jer govoris iz svoje licne perspektive fizickog lica da ne kazem forumasa ili malog privrednog subjekta, a to znaci da je poptuno normalno da te boli kurac za sve druge. tvoj posao i tvoja briga je - u se, nase, podase.

ali o ovim stvarima necemo odlucivat ni ti ni ja, vec neko kome je posao i briga daleko veca od par glava.

aluminij je dubioza. to je cinjenica. ali to je samo jedna od bezbroj cinjenica. ovdje smrdi svaki veci gigant. gikil ima havariju i ekolosku katastrofu svake godine bar jednom. ekoloska katasrofa nije "privatna stvar" koja ostaje u krugu fabrike, ali gikil redovno dobija ekoloske dozvole iako da se postovao zakon nikad nije smio ni proradit, a kamoli obnavljat dozvole polije bezbroj havarija. smrdi i zeljezara jer je privatna kompanija a ima privilegovanu cijenu struje. o rudnicima sam sinoc pisao. cega god da se dofatis, smrdi.

Opet ti u ulozi spasioca.

Poticem iz rudarske porodice i znam sta je rudnik i znam kako je tamo zaraditi platu ali ako ce biti bezobrazni kao ovi iz Aluminija, prvi bi trazio da se rudnici zatvore i bagra rastjera.
Znas o cemu pisem a ako ne znas tu sam da razjasnim.
Svaku firmu ma kako bila vazna treba ugasiti ako hoce lagodno da zive praveci minuse i trazeci da ih se u tome pomaze.

To sto rade rudari svi mi imamo indirektne koristi a sto radi Aluminij samo oni imaju koristi. Razlika ocita.
vivaldi

#1661 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by vivaldi »

Guadalajara wrote:U pravu si za GIKIL, ali nije kompletna proizvodno-tehnološka infrastruktura u sranju.
ne pada mi na pamet da se pravim pametan. sta je sve u sranju - nemam pojma, ali znam da su ubili zivot u spreci nekoliko puta, a sto je jos gore zadnji ili predzadnji put je povrijedjeno i nekoliko radnika. to nisu problemi od par miliona maraka jer da jesu, davno bi se rijesili.
Guadalajara wrote:Možda ne znaš ali pored željezare u Zenici postoji i rudnik uglja. U svojoj infrastrukturi imaju i vlastitu energanu u kojoj proizvode el. energiju, U proizvodnji čelika uglavnom koriste visoke peći (energente ugalj, koks, plin) koje su nedavno remontovali i modernizovali.Pored energane i proizvodnje el. energije proizvode i paru za gradsko grijanje u gradu.
aluminij je godinama trazio cijenu struje koju ima i zeljezara, koja je pritom privatna.

da se razumijemo, drzave poput bih su prinudjene da bilo kojem vecem investitoru puse kitu i da mu izlaze u susret na milion nacina koji nisu po zakonu. toliko smo siromasni da smo podlozni svim i svakakvim ucjenama. i nije to problem. da sam i ja vlast i sam bi se ponasao isto jer nemam izbora.

ono sto je problem sto vlast vec 20 godina nista ne radi da se izvuce iz te poticije gdje te mogu svi ucjenjivati. bukvalno ni u jedan gigant nije doveden investitor kako bog zapovjeda, a u vecinu nije nikako. a sta tek reci za dovodjenje poptuno novih investitora? sinoc sma napisao da je najveca grenfield fabrika u federaciji argeta pasteta od 50 miliona maraka u hadzicima napravljena prije 10-15 godina.

i o cemu ti tu sada da ozbiljno pricas? cemu da se nadas? ovdje se otvaraju fabrike od 2, 3 ili 5 miliona maraka. pa jebote skupljih kuca na piku imas..
howdy

#1662 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by howdy »

Aluminij se gasi, napustite mjesto dogadjaja.
Guadalajara

#1663 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Guadalajara »

vivaldi wrote:
Guadalajara wrote:U pravu si za GIKIL, ali nije kompletna proizvodno-tehnološka infrastruktura u sranju.
ne pada mi na pamet da se pravim pametan. sta je sve u sranju - nemam pojma, ali znam da su ubili zivot u spreci nekoliko puta, a sto je jos gore zadnji ili predzadnji put je povrijedjeno i nekoliko radnika. to nisu problemi od par miliona maraka jer da jesu, davno bi se rijesili.
Guadalajara wrote:Možda ne znaš ali pored željezare u Zenici postoji i rudnik uglja. U svojoj infrastrukturi imaju i vlastitu energanu u kojoj proizvode el. energiju, U proizvodnji čelika uglavnom koriste visoke peći (energente ugalj, koks, plin) koje su nedavno remontovali i modernizovali.Pored energane i proizvodnje el. energije proizvode i paru za gradsko grijanje u gradu.
aluminij je godinama trazio cijenu struje koju ima i zeljezara, koja je pritom privatna.

da se razumijemo, drzave poput bih su prinudjene da bilo kojem vecem investitoru puse kitu i da mu izlaze u susret na milion nacina koji nisu po zakonu. toliko smo siromasni da smo podlozni svim i svakakvim ucjenama. i nije to problem. da sam i ja vlast i sam bi se ponasao isto jer nemam izbora.

ono sto je problem sto vlast vec 20 godina nista ne radi da se izvuce iz te poticije gdje te mogu svi ucjenjivati. bukvalno ni u jedan gigant nije doveden investitor kako bog zapovjeda, a u vecinu nije nikako. a sta tek reci za dovodjenje poptuno novih investitora? sinoc sma napisao da je najveca grenfield fabrika u federaciji argeta pasteta od 50 miliona maraka u hadzicima napravljena prije 10-15 godina.

i o cemu ti tu sada da ozbiljno pricas? cemu da se nadas? ovdje se otvaraju fabrike od 2, 3 ili 5 miliona maraka. pa jebote skupljih kuca na piku imas..

Željezara ima rudnik u Zenici. + svoju energan + glavni uvozni energent u zenici je Ruski plin jer visoke peći koriste kombinaciju uglja/metalurškog koksa i plin. Imaju i alternativu u elektrolučnoj peći od 800.000 tona ako bi sutra Rusi zavrnuli plin i rekli Stop.

Gdje je njihov rudnik u Aluminiju ? Kod balija eto gdje je...
Šta će oni U Mostaru ? Šta će oni sutra kad im se zavrnu balijski energenti ?

@vivaldi

Jel razumiješ šta znači imati rudnik uglja, koksare + vlastitu energanu + el. energija nije glavni energent u željezari koji koriste u proizvodnji.

Oni u Zenici pametniji pa skontali da je bolje da imaju više vrsta energenata koji imaju različite cijene tako da uvijek mogu nešto kombinovati.

Grije li Aluminij građane Mostara ? Ne grije !
Imaju li rudnik uglja ? Nemaju !
Imaju li energanu na ugalj ? Nemaju !
Imaju li energanu na plin ? Nemaju !
Šta se više u industriji koristi čelik ili aluminij ?
Sanjarko

#1664 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Sanjarko »

howdy wrote:Aluminij se gasi, napustite mjesto dogadjaja.
Dobar, dobar. Ali nije to tako bas jednostavno. Pitaju se ipak veliki. Njima ove sirovine za svasta trebaju.
vivaldi

#1665 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by vivaldi »

Maraschino wrote:To sto rade rudari svi mi imamo indirektne koristi a sto radi Aluminij samo oni imaju koristi. Razlika ocita.
sinoc sam ti pokazao da su rudnici za 5-6 godina pojeli 400 miliona maraka narodnih, a osim toga gratis su nas castili sa par hiljada rakova pluca.

a sto se tice elektroprivrede, o njihovom postenju i zaposljavanju povremeno procitas u izvjestajima sipa-e

a osim toga nisi u pravu ni za alumij. njihove obaveze samo za pio i zdravstevo i to samo za onih 900 direktno uposlenih su oko 10-11 miliona maraka godisnje (to mozes izracunati po onom kvartalu od prosle ili pretprosle godine za koji im je vlada platila pio). samo po tom osnovu oni u fondove pio i zdravstva uplatili bar 150 miliona maraka od rata naovamo. samo po ta dva osnova. mislim da neki dan procitah da NOS-u godisnje uplacuju 20-25 miliona.

e sad sto ti nesto pamtis, a nesto drugo zaboravljas, nije do mene. ja ti samo ukazujem i na drugu stranu tj. zasto je tesko svakome ugasiti takvog giganta. bez obzira na ogormno licno bogacenje pojedinaca to ne moze biti razlog da se zaborave milijarde koje aluminij direktno ili indirektno upumpao u ekonomiji.

naravno, ti imas pravo da ga pamtis samo po dugu, ali oni koji donose odluke moraju razmisljati daleko sire. kad su kutnjak izvadi, velika rupa ostane
Guadalajara

#1666 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Guadalajara »

Znaš šta znači 900 radnika ? Ništa

Propao je:
- Famos u Hranisici
- Famos u Lukavici
- Famos na Palama
- Eneroinvest TAT na Stupu u Sarajevu
- Feroelektro
- Energoinvestova livnica armatura na Alipašinu
- Energoinvest u Lukavici
- Tvornica žice u Sarajevu
- Tvornica automobila Sarajevo
- Zrak je smanjio proizvodnju na minimum kapaciteta

ovo je samo u Sarajevu...Da ne idemo dalje...
Last edited by Guadalajara on 04/07/2019 23:46, edited 1 time in total.
vivaldi

#1667 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by vivaldi »

Guadalajara wrote:Šta će oni sutra kad im se zavrnu balijski energenti ?
ne znam iz kojeg si razloga ovako bespotrebno zaostrio retoriku...

sta ce desiti? dobro pitanje, ali to onda trebas pitat ustase. kad pogledas na mapu, moze im svasta pasti na pamet. blokada ploca, granica, "pojacan" fitosanitarni nadzor...mozda cemo banane samo na televiziji gledat.

kada potegnes radikalan argument, valjda je logicno pomislit da ce ti se takvim i uzvratit.
Guadalajara wrote:Šta se više u industriji koristi čelik ili aluminij ?
i zeljezara i aluminij su oduvijek u top 5 firmi po prihodima
dustaban

#1668 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by dustaban »

Aluminij i 900 ljudi je ovdje u drugom planu.
Ovdje se traži opcija privatizacije ili gašenja, svejedno (i privatizacija će biti odloženo gašenje), koja će zaštiti HDZ lopine koje su ovome kumovale. Traži se dakle način kako staviti tačku na ono šta je bilo bez čačkanja Mije i kompanije. Njima bi zapravo najdraže bila opcija sahrane Aluminija bez obdukcije.
Zato preferijaju Glencore.
Guadalajara

#1669 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Guadalajara »

vivaldi wrote:
Guadalajara wrote:Šta će oni sutra kad im se zavrnu balijski energenti ?
ne znam iz kojeg si razloga ovako bespotrebno zaostrio retoriku...

sta ce desiti? dobro pitanje, ali to onda trebas pitat ustase. kad pogledas na mapu, moze im svasta pasti na pamet. blokada ploca, granica, "pojacan" fitosanitarni nadzor...mozda cemo banane samo na televiziji gledat.

kada potegnes radikalan argument, valjda je logicno pomislit da ce ti se takvim i uzvratit.
Guadalajara wrote:Šta se više u industriji koristi čelik ili aluminij ?
i zeljezara i aluminij su oduvijek u top 5 firmi po prihodima
Dovoljno je da bubne kao u Turskoj i nema ništa od turizma. :lol:
vivaldi

#1670 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by vivaldi »

Guadalajara wrote:Znaš šta znači 900 radnika ? Ništa

Propao je:
- Famos u Hranisici
- Famos u Lukavici
- Famos na Palama
- Feroelektro

tacno, ali svi su oni propali u ratu. niko od njih nije imao skoro nikakav uticaj na poslijeratna privredna kretanja. toliko smo duge bez njih da se vise rijetko ko i sjeca kako nam je bilo s njima. a to se za ove postojece ne moze reci (gikil, alumnijij, zeljezara)
vivaldi

#1671 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by vivaldi »

Guadalajara wrote:Dovoljno je da bubne kao u Turskoj i nema ništa od turizma.
tako je. onda ce ameri da bace 4 nuklearne. rusi da odgovore sa 6 hidrogenskih, a samim tim i ovoj nasoj kratkoj diskusiji dodje kraj :run:
GandalfSivi

#1672 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by GandalfSivi »

Dzaba se povalise Rusi, dzaba se cifre isplatise, dzaba se firma unisti, past ce im privatizacija, nece znati gdje su, nece Covic smjeti na ulicu vise izaci (ako smije i sada), ganjat ce ga Ruje do kraja svijeta, ni Putin mu nece pomoci...
megaman4

#1673 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by megaman4 »

Propao je:
- Famos u Hranisici
- Famos u Lukavici
- Famos na Palama
- Feroelektro

1996. godine su stranci davali 100.000 maraka da se Famos u Hrasnici pokrene i to odmah. Nasi prvo trazili da se od tih para ociste hale. Ljudi se samo pokupili i otisli.
Guadalajara

#1674 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Guadalajara »

vivaldi wrote:

Propao je:
- Famos u Hranisici
- Famos u Lukavici
- Famos na Palama
- Feroelektro

tacno, ali svi su oni propali u ratu. niko od njih nije imao skoro nikakav uticaj na poslijeratna privredna kretanja. toliko smo duge bez njih da se vise rijetko ko i sjeca kako nam je bilo s njima. a to se za ove postojece ne moze reci (gikil, alumnijij, zeljezara)
Cekaj ti rece da si iz Banja Luke/RS ? Zasto ne spomenes nikad Aluminu iz Zvornika ili Boksit iz Milica ? Oni se ne bave rudama, metalima, energentima ? Kako oni iz Zvornika privuku investicije kao sto su https://www.klix.ba/biznis/privreda/u-z ... /180507035 ili tvornica ukapljenog plina ?

Nije to mnogo para, ali se ulaze, prosiruje prozvodnja.

Budale u Zvorniku jer zele da imaju alternativne energente (ugalj iz Banovica, koks iz Gikila, plin od Rusa.

Jesu li ono iz Boksita ucjeljivali ove u Alumini ?
Sanjarko

#1675 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Sanjarko »

Uvezano dosta firmi sa Aluminijem. Evo:

The partners with which the Aluminij does business are renowned global companies, from which the most important are: Venture Coke Company L.L.C. (Venco-Conoco joint Venture) from the USA, Glencore International AG from Switzerland, Debis International trading GmbH, Daimler-Chrysler, Hydro ASA from Norway, Fiat from Italy, and TLM-Šibenik from Croatia.

Nece lako pustiti da on propadne. Must ce se i on i EP HZHB dok se moze. Samo cisto sumnjam da ce SDA dati da se zavuce HDZ ruka u EP BiH. Ali Glenkoru ovom mozda.
Last edited by Sanjarko on 05/07/2019 00:02, edited 1 time in total.
Post Reply