Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
freelancerusk

#1651 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freelancerusk »

madner wrote:Ne mogu biti srednja klasa ako nisu u sistemu. Nema onda kredita, nema zaposljavanja drugih, nema investicija, nema fajde.

Svakako se trebaju ukljuciti u kreiranje sistema.

Misliš na onaj sistem koji bi u roku 30 dana propao da nema velike dijaspore i nas malo freelancera koji ovako upumpamo novac u državu?

Zar ne vidite da udaraju na zadnju nogu koja drži ovu državu?
madner wrote:
Ljudi isto da su na Marsu, pa svaki zaposlenik placa danas ovih 32%, Freelanceri bi trebali biti izuzeti zasto? :roll:
Zar ne bi trebali oni koji vrše 100% izvoz biti oslobođeni poreza po nekoj logici? Plus računaj da mi iz države ni kamen ne izvezemo, nisi izgubio ništa u državi a uvežen je novac! Ubacite to malo u sliku vlastitog razmišljanja! :wink:
Indigont

#1652 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

Neće freelancer nikad plaćati tih 32% zato što Freelancer može biti i osoba koja ima day job.

Plaća ti šef za tebe zdravstveno i penziono i onda bi i ti trebao još jednom 32 posto? Da li ste vi retardirani?

Poznajem freelancera koji je osiguran u firmi zdravstveno, ali opet mu došlo da mora platiti 4% za zdravstveno jer freelanca sa strane. A osiguran lik već preko firme. To nema smisla.
neon-x

#1653 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by neon-x »

madner wrote:Ne mogu biti srednja klasa ako nisu u sistemu. Nema onda kredita, nema zaposljavanja drugih, nema investicija, nema fajde.

Ljudi isto da su na Marsu, pa svaki zaposlenik placa danas ovih 32%, Freelanceri bi trebali biti izuzeti zasto? :roll:
Trebaju, ali po nekom koeficijentu (32% na prosjecnu platu kao sto je odredjeno obrtnicima i sl.) i da imaju staz i zdravstveno, a ne 32% na svaku dobijenu uplatu koja je nekada 10000KM a nekada 100KM i od cega ne bi imali ni staz niti zdravstveno.
madner

#1654 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

freelancerusk wrote:

Misliš na onaj sistem koji bi u roku 30 dana propao da nema velike dijaspore i nas malo freelancera koji ovako upumpamo novac u državu?

Zar ne vidite da udaraju na zadnju nogu koja drži ovu državu?
madner wrote:
Zar ne bi trebali oni koji vrše 100% izvoz biti oslobođeni poreza po nekoj logici? Plus računaj da mi iz države ni kamen ne izvezemo, nisi izgubio ništa u državi a uvežen je novac! Ubacite to malo u sliku vlastitog razmišljanja! :wink:
Ne, to je izmisljena logika. Niko nije oslobodjen placanja PIO i ZZO, mada ima doo ili obrt koji vrsi 100% izvoz.
Nisi nikad nista izgubio kod izvoza, izvozio ti sumu ili pamet. :roll:
madner

#1655 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

neon-x wrote:

Trebaju, ali po nekom koeficijentu (32% na prosjecnu platu kao sto je odredjeno obrtnicima i sl.) i da imaju staz i zdravstveno, a ne 32% na svaku dobijenu uplatu koja je nekada 10000KM a nekada 100KM i od cega ne bi imali ni staz niti zdravstveno.
Postoji samo vrlo uzak broj ljudi koji imaju te pausalne uplate, a svakako da trebaju imati i staz i zdravstveno kada uplacuju u isto. Ali nema logike da samo oni uplacuju manje od svih drugih.
Dasi

#1656 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Dasi »

Indigont wrote:Neće freelancer nikad plaćati tih 32% zato što Freelancer može biti i osoba koja ima day job.

Plaća ti šef za tebe zdravstveno i penziono i onda bi i ti trebao još jednom 32 posto? Da li ste vi retardirani?

Poznajem freelancera koji je osiguran u firmi zdravstveno, ali opet mu došlo da mora platiti 4% za zdravstveno jer freelanca sa strane. A osiguran lik već preko firme. To nema smisla.
I ja kad radim privatno na ugovor o djelu placam 4% “na kafu” a osiguran sam u firmi. Isto i 6% penziono.
Nararavno da nema smisla.
madner

#1657 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Indigont wrote:Neće freelancer nikad plaćati tih 32% zato što Freelancer može biti i osoba koja ima day job.

Znaci Hamo koji radi u firmi za 2000 KM, treba platiti 32%, ali Memo koji radi u firmi za 1000 i pored toga zaradi jos 1000 ne?
Zato sto?
freelancerusk

#1658 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freelancerusk »

madner wrote: Nisi nikad nista izgubio kod izvoza, izvozio ti sumu ili pamet. :roll:
Meni nije isto da neko izveze šume u vrijednosti milijardu KM iz Bosne ili da izveze "pamet" u istoj vrijednosti! ;-)
Hajvan

#1659 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Hajvan »

madner wrote:
Ne, to je izmisljena logika. Niko nije oslobodjen placanja PIO i ZZO, mada ima doo ili obrt koji vrsi 100% izvoz.
ja placam ZZO firmi koja se zove Cingna… necu ja plactati dje oni hoce..toje umrlo sa SFRJ…

ili je za neke sfrj, a za druge eldorado…

manite se vise suplje, ba.
Indigont

#1660 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

Ljudi zaboravljaju da se ovdje radi o povremenoj samostalnoj djelatnosti. Jedan mjesec moš zaraditi 200KM, drugi 1500KM, treći nula. I zaboravljaju da mnogo takvih ljudi ima day job u firmi. Zato se ne može njima naplaćivati isto, jer to nije isto kao day job, to je povremena samostalna djelatnost koja se može obavljati uz posao.

A također je i krajnje vrijeme da ova država dobije i privatne penzione fondove kao 401K ili Roth IRA u Americi, a ne da te prisilno gura da uplaćuješ u penzioni fond države čije postojanje se propitkuje svake godine s nekim referendumima, ja sam trebam vjerovati da ću ja dobiti svoje pare nazad ako uplatim. Hoću da ih mogu dići kad god poželim, fleksibilan penzioni privatni dobrovoljni fond.
freelancerusk

#1661 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freelancerusk »

Hajvan wrote:
madner wrote:
ja placam ZZO firmi koja se zove Cingna… necu ja plactati dje oni hoce..toje umrlo sa SFRJ…

Uvijek me uspije iznenaditi mentalni sklop Yugića koji su ostali u snovima samoupravnog socijalizma :thumbup:
TheHound

#1662 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TheHound »

Indigont wrote:Ljudi zaboravljaju da se ovdje radi o povremenoj samostalnoj djelatnosti. Jedan mjesec moš zaraditi 200KM, drugi 1500KM, treći nula. I zaboravljaju da mnogo takvih ljudi ima day job u firmi. Zato se ne može njima naplaćivati isto, jer to nije isto kao day job, to je povremena samostalna djelatnost koja se može obavljati uz posao.

A također je i krajnje vrijeme da ova država dobije i privatne penzione fondove kao 401K ili Roth IRA u Americi, a ne da te prisilno gura da uplaćuješ u penzioni fond države čije postojanje se propitkuje svake godine s nekim referendumima, ja sam trebam vjerovati da ću ja dobiti svoje pare nazad ako uplatim. Hoću da ih mogu dići kad god poželim, fleksibilan penzioni privatni dobrovoljni fond.
Pa kad bude uplate platit ces porez, kad ne bude neces (odnosi se na freelancere koji nemaju obrt ni doo). To nije problem, samo je problem dok se ovi nasi dogovore kako se to placa :D

Ja bih radije da ova drzava ide putem Skandinavskih zemalja nego Amerike.
freelancerusk wrote:
madner wrote: Nisi nikad nista izgubio kod izvoza, izvozio ti sumu ili pamet. :roll:
Meni nije isto da neko izveze šume u vrijednosti milijardu KM iz Bosne ili da izveze "pamet" u istoj vrijednosti! ;-)
Pa evo i firma u kojoj ja radim izvozi pamet pa opet placamo porez.
Last edited by TheHound on 23/07/2018 18:31, edited 2 times in total.
neon-x

#1663 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by neon-x »

madner wrote:
neon-x wrote:

Postoji samo vrlo uzak broj ljudi koji imaju te pausalne uplate, a svakako da trebaju imati i staz i zdravstveno kada uplacuju u isto. Ali nema logike da samo oni uplacuju manje od svih drugih.
Svaki vlasnik obrta a ne "vrlo uzak broj ljudi" placa doprinose po koeficijentu na prosjecnu platu u FBiH a ne po ostvarenom ukupnom dohotku. Dakle ti smatras nosrmalnim da ilustrator koji uradi reklamu za stranog klijenta i istu naplati 50000KM treba da da 16000KM od toga za doprinose, a usput i dalje nema ni staz ni zdravstveno?
Indigont

#1664 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

@thehound Pa prilično sam siguran da i skandinavske zemlje imaju pored solidarnog drzavnog penzionog fonda i privatni penzioni fond za one koji zele. Zapadne zemlje ti uvijek dadnu IZBOR. Hoćeš privatno zdravstveno osiguranje, hoćeš državno, hoćeš državno penziono, hoćeš privatno penziono... Yep evo provjerio sam, u Danskoj imaš opciju i za privatno i za državno penziono da odabereš.
madner

#1665 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Hajvan wrote:
madner wrote:

Odlicna stvar, mada valja sve one racune sacuvati. :D
Samo nema veze sa trenutnim zakonom, promjenite i bice bolje zdravstvo svima kada bi pacijenti postali svjesni da su to njihove pare.

Kada zakon bude da zdravstveno vise nije obavezno, podrzavam.
NikolaKZ91

#1666 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

Hhahah cuj 32% pa kome bi se to isplatilo :lol: . Aj ok mozda da stave nekima ko zaradjuje bruku para mozda mada tesko ali tipa da sad uvedu nekih 40% i da od 700 KM mjesecno im placas 300 hahahah pa to nema nigdje. Ako to vec hoce morali bi da uvedu neki iznos mjesecni koji se ne oporezuje ko u normalnim zemljama, A i ako uvedu laptop u ruke i dovidzenja, nznm ko bi im osto da im to placa. Ma zasto ne 70% poreza na kraju krajeva, oni donose zakon kako hoce i neko kriminalac onda sto ga ne postuje.
madner

#1667 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

neon-x wrote:
madner wrote:
neon-x wrote: Trebaju, ali po nekom koeficijentu (32% na prosjecnu platu kao sto je odredjeno obrtnicima i sl.) i da imaju staz i zdravstveno, a ne 32% na svaku dobijenu uplatu koja je nekada 10000KM a nekada 100KM i od cega ne bi imali ni staz niti zdravstveno.
Svaki vlasnik obrta a ne "vrlo uzak broj ljudi" placa doprinose po koeficijentu na prosjecnu platu u FBiH a ne po ostvarenom ukupnom dohotku. Dakle ti smatras nosrmalnim da ilustrator koji uradi reklamu za stranog klijenta i istu naplati 50000KM treba da da 16000KM od toga za doprinose, a usput i dalje nema ni staz ni zdravstveno?
Pogledaj prijedlog zakona, nabrojeni su obrti koji ce moci pausalno placati doprinose.

Sta ti mislis kako bilo koja druga firma radi? Pa ima i dio za poslodavca koji se danas naplacuje, nije samo ovih 32%. :roll:

Rekao sam da naravno da treba da ima staz i zdravstveno.
Indigont

#1668 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

Realno nakon svih besjeda, ako uspijemo izganjati da plaćamo 10% i da nam se priznaju rashodi koje imamo, i da ne plaćamo tih 4% za zdravstveno ako od toga ne dobijemo osiguranje (a ne dobijemo kako je otkriveno), bićemo na konju, čak i da retroaktivno platimo do 2015.

Evo uzmimo da si izgubio pravo na zdravstveno sa biroa jer se nisi redovno javljao, kao mnogi. Ti sad plaćaš 4%, a OPET NEMAŠ ZDRAVSTVENO. Kako je to fer? Na veće cifre bi plaćao 100-200KM mjesečno za zdravstveno koje nemaš.

I kako je fer da neko ko radi u Telecomu i osiguran je, da mora plaćati dodatno 4% za zdravstveno zbog freelancanja sa strane?
neon-x

#1669 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by neon-x »

madner wrote:
Pogledaj prijedlog zakona, nabrojeni su obrti koji ce moci pausalno placati doprinose.

Sta ti mislis kako bilo koja druga firma radi? Pa ima i dio za poslodavca koji se danas naplacuje, nije samo ovih 32%. :roll:

Svi obrti i samostalna djelatnost placaju po aktuelnom i placace po predlozenim zakonima doprinose po koeficijentu na prosjecnu platu. O kojem prijedlogu zakona govoris? Pausalno placanje se odnosi samo na porez na dohodak a ne na doprinose.
Shiba

#1670 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Shiba »

madner wrote:Ljudi isto da su na Marsu, pa svaki zaposlenik placa danas ovih 32%, Freelanceri bi trebali biti izuzeti zasto? :roll:
Ma samo se ti njima nagovori. Treba da imaju sve obaveze iako nemaju nikakva prava. Ima logike.
Rimes87

#1671 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Rimes87 »

neon-x wrote:
madner wrote:

Svi obrti i samostalna djelatnost placaju po aktuelnom i placace po predlozenim zakonima doprinose po koeficijentu na prosjecnu platu. O kojem prijedlogu zakona govoris? Pausalno placanje se odnosi samo na porez na dohodak a ne na doprinose.
Zašto se raspravljaš s njim? Nema frajer pojma o materiji a da mu je da dokaže kako su freelanceri najveće zlo koje se moglo desiti ovoj našoj maloj i nevinoj državi. Najbolje je ove ulete izignorisati jer samo spamaju temu bez da kažu bilo šta pametno.
NikolaKZ91

#1672 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

Zar nije neko napisao da tim novim zakonom u BIH bi trebalo da imamo taj mjesecni iznos od 700 KM koji je oslobodjen haraca? Znaci ovako, zena koja radi u Bingu ce uvijek imati taj neki minimalac od 500 KM plus doprinose a frilenser ako zaradi 500 on ce ustvari da ima 300? Jesam dobro skontao?
freelancerusk

#1673 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freelancerusk »

Haris.ba wrote:
neon-x wrote:Zato dajte da vidimo ako iko ima konkretne informacije, koji su stvarni (minimalni) troskovi vodjenja doo ili obrta za jednog internet freelancera koji ostvaruje preko 2 hiljade KM prihoda mjesecno. Dali je moguce registrovati obrt za freelancere ako se njihova aktivnost smatra izvozom?
Imaš teme o doo i obrtima posebne. Ukratko - problem sa obrtima jeste što se čeka reforma zakona (iz niza razloga, nije bitno za ovu temu) i što obrtnice izdaju općine. Prvobitno, obrti su zamišljeni da ne budu za izvoz. I neke općinske službe problematiziraju izvoz usluge (nisu znali baš ni koju šifru djelatnosti upotrijebiti), ali u praksi je najbitnije šta ti porezna kaže. I to funkcioniše kako tako.

DOO je odlična stvar, ali 2000 KM su neki minimum minimuma. Ako imaš vlastiti prostor koji nema velike režije - to može biti dobra opcija, naročito ako se planira širenje poslovanja.

Minimalni troškovi koje sam ja imao sa doo su bili 250 KM računovođa, oko 700 KM za isplatu jedne plate, 250 KM poslovni prostor, režije cca 100 KM, 100 KM banka. Bude tu nekih još troškova. Ali, ovo je ugrubo. Slično je i sa obrtom.

Ne mogu naći aktuelne teme o doo i obrtima. Mogu li ljudi kao ti što imate već obrt ili doo napisati svoja iskustva što se tiće troškova otvaranja i mjesečnih troškova. Znam da je uvijek jedno što se baci na papir a skroz drugo nešto onda kad se krene poslovati, nabere se troškova sa svih strana.

Bio bih zahvalan a mislim da bi i drugima puno značile te informacije.
drndalo

#1674 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by drndalo »

Samo da izvjestim da je i u Sarajevu pocelo stizati... Sacekala me danas koverta...

Hm, u PM, nisam imao osjecaja da se nakupilo >10 kKM zadnjih godina...
vjesticanametli

#1675 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by vjesticanametli »

Jel ti islo na devizni il tekuci
Post Reply