Ne bacaj bisere pred svinje i ne primjenjuj logiku na boga, za njega to ne vrijedi, sta je za vola nije za njega...
Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1651 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Djesi ti moj omiljeni Eks Nihilo
Ne bacaj bisere pred svinje i ne primjenjuj logiku na boga, za njega to ne vrijedi, sta je za vola nije za njega...
- Smrcak15
#1652 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
ExNihilo wrote:Ne radi se o tome može li Bog ovo ili ono. Radi se o tome da je cijela postavka contradictio in adiecto. Najprije se složiš da budućnost nije određena, a zatim tvrdiš da tu istu budućnost Bog vidi. Ako se složimo da budućnost nije određena, tj. ne postoji kao zacrtan scenario, onda se nema šta vidjeti. Prva premisa ti je kontradiktorna drugoj.
Ali na stranu sada logička inkonzistencija. Sam Poslanik kaže pera su dignuta i tinta se osušila kada govori o kaderu. Ima li makar jedan muhadis koji to ne tumači na način da je budućnost predestinirana (pera su dignuta, tj. budućnost nije kontinuirano predmet određivanja; i tinta se osušila, tj. ono što je već određeno se ne da brisati i mijenjati).
Prema tome, ako su pera dignuta i tinta se osušila, kako je moguće da je budućnost stohastična, stalno promjenjiva, da se račva na nebrojeno mnogo scenarija. Ako su pera dignuta i tinta se osušila, kako je uopće bilo moguće da ja ne odgovorim na tvoj post.
Dakle, tvoje tumačenje je sasvim kontradiktorno osnovnim izvorima islama. Što ne bi bio problem da ti ne insistiraš kako svako tumačenje strogo mora biti potkrijepljeno osnovnim izvorima islama.
Da , buducnost nije odredjena na onaj nacin kako ti zamisljas a to je da bog zapise da a ti radis kako je zapisao, u smislu da te primorao da radis onako kako je zapisao, umjesto da kontas da je bog iz svog sveznanja vidio buducnost i zapisao je, zna sta ce biti i zapise...pa to pisanje je rezultat onoga sto zna da ce biti a nije tvoje djelovanje rezultat onoga sto je on zapisao u smislu da te natjera da tako radis.
To moras da razdvojis.
Da pera su podignuta tinta se osusila NAKON STO JE BOG ZAPISAO STA CE BITI IZ SVOG SVEZNANJA.
Kontaj ovako , sudbina je ono sto je bog zapisao da ce se dogoditi iz svog sveznanja, a nije nesto sto on ne poznaje, zapise i natjera te na to da uradis.
Moje tumacenje nije kontradiktorno nego tvoj um ne moze da prodre u dubine abstraktnog razmisljanja.
- ExNihilo
#1653 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Pa dobro, ako je Bog prije x milenija vidio da ću ja odgovoriti na tvoj post, potom to zapisao, digao pero, pa se tinta osušila, kako je uopće postojala mogućnost da ne odgovorim, a sam si rekao da je postojala? Takva mogućnost bi značila da je Bog vidio i zapisao pogrešno.
Dakle, ili postoji samo jedna moguća budućnost, ona koju je Bog vidio i zapisao, što opet znači da ne možemo odmaknuti od te vizije, ili naša slobodna volja svakog trenutka dovodi u pitanje Njegovu viziju.
Dakle, ili postoji samo jedna moguća budućnost, ona koju je Bog vidio i zapisao, što opet znači da ne možemo odmaknuti od te vizije, ili naša slobodna volja svakog trenutka dovodi u pitanje Njegovu viziju.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1654 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Sto me ohladi Eks Nihilo
sad ga necu pitati je li pogledao onaj film sa dva scenarija i dati mu slagvort na ovu temu 
- ExNihilo
#1655 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Nisam, ali u watchlisti je._BataZiv_0809 wrote:Sto me ohladi Eks Nihilosad ga necu pitati je li pogledao onaj film sa dva scenarija i dati mu slagvort na ovu temu
Daj šlagvort.
-
ratomir
#1656 Re: Brojcana cuda Kurdistan, diskusije, analize
brojna cu cuda u Kur'anu.mnogi dokazi jasni.
naveo bih samo primjer dva mora koja se dodiruju a ne mjesaju.to je u Kur'anu objavljeno u 8 stoljecu a nauka je dokazala tek mnogo poslije.
naveo bih samo primjer dva mora koja se dodiruju a ne mjesaju.to je u Kur'anu objavljeno u 8 stoljecu a nauka je dokazala tek mnogo poslije.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1657 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Pa ako je buducnost odredjena onda taj film ne bi imao smisla a imaExNihilo wrote:Nisam, ali u watchlisti je._BataZiv_0809 wrote:Sto me ohladi Eks Nihilosad ga necu pitati je li pogledao onaj film sa dva scenarija i dati mu slagvort na ovu temu
![]()
Daj šlagvort.
- Smrcak15
#1658 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Pazi sad ovo,iz nase perspektive postojala je mogucnost, iz bozije perspektive nije postojala mogucnost jer da je postojala to znaci Bog nije vidio dobro i pogresno zapisao, nezamislivo da bog uradi takvu gresku.ExNihilo wrote:Pa dobro, ako je Bog prije x milenija vidio da ću ja odgovoriti na tvoj post, potom to zapisao, digao pero, pa se tinta osušila, kako je uopće postojala mogućnost da ne odgovorim, a sam si rekao da je postojala? Takva mogućnost bi značila da je Bog vidio i zapisao pogrešno.
A iz nase perspektive, mi biramo da radimo kako zelimo, znaci mozes da napises post ili ne napises, a Bog znao vec tvoje predomisljanje, pa cak i prevrtanje misli...piskit cu kakit cu....
Bog znao da ce se te pitati da li da napises ili ne napises, recimo odlucis da napises pocnes pisati, jednu recenicu, predomislis se i pobrises neobjavljen posto, sutri dan se opet predomislis i kazes sebi, ma sad cu budali odgovorit vala....
Bog je znao vec sta ces ti raditi sa svojom slobodnom voljom, znao je da ces htjeti napisati, pa se predomisliti paopet sutra dan odluciti napisati...znaci poznaje sta ces ti uraditi kroz svoju slobodnu volju,cak zna sta bi bilo kad bi bilo kroz bezbroj racvanja buducnost.
Nikako se nemoze desiti nesto sto on nezna...jer da se desi to bi znacilo , da nije sveznajuci i da pravi greske...nezamislivo za Boga.
Ali ima nesto drugo, a to je da sudbinsko racvanje se mijenja zbog dove Bogu...pa Bog zapise iz svog sveznanja , dovu ce uraditi tad i tad , to ce promijeniti slijed dogadjaja.
Jer da nije dova uradjena slobodnom voljom, stvari bi isle drugim tokom, ali dova mijenja stvari sto bi se desavale da nema te dove.
- medvjed23
#1659 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
dakle, ne može biti drugačije od onog što je bog vidio.. imam "slobodnu" volju i mogu je iskoristiti da krenem putem a ili putem a.. tu je i put b, al tek nako, reda radi, da popuni kadar..
- Smrcak15
#1660 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Operacija mazanje ociju....medvjed23 wrote:dakle, ne može biti drugačije od onog što je bog vidio.. imam "slobodnu" volju i mogu je iskoristiti da krenem putem a ili putem a.. tu je i put b, al tek nako, reda radi, da popuni kadar..
-
ratomir
#1661 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
pokusat cu ti objasniti ,a i u Kur'anu se navodi da je Islam za ljude koji su razumom obdareni i da samo uceni i pametni mogu shvatiti ajete Knjige Jasne.medvjed23 wrote:dakle, ne može biti drugačije od onog što je bog vidio.. imam "slobodnu" volju i mogu je iskoristiti da krenem putem a ili putem a.. tu je i put b, al tek nako, reda radi, da popuni kadar..
Bog Svemoguci odredjuje sve i sve je odredio.dakle ima stvari koje su odredjene prije postanaka ljudi i svega poznatog,to ti ja kao npr. rodjenje,mjesto rodjenja,datum,roditelji i tako dalje.pa eto ako covjek ima slobodnu volju zasto ne odredi gdje ce se roditi,znamo da ne moze i te su stvari zapisane i odredjene i njih se ne moze mijenjati.
Pak s druge strane Bog i dalje odredjuje i upravlja , tako npr. kad napunis 18 godina i punoljetan si i kazu ti biraj sta ces jal u visoke skole jal u firmu na rad,i onda se ta mlada osoba necka premislja sta je bolje,i moze zamoliti Boga da joj pomogne u odluci ili pak sama odluciti,i to je konstantno Bozije odredjivanje tj.promjenjljivo nije zapisano ali Bog Svemoguci zna sta ce se desiti i odredi da ta osoba upise fakultet ili ode na rad,ali to nije bilo zapisano,vec je to ta Bozanska cestica u nama mozemo da radimo od zivota sta hocemo.
ti pojmovi se u Islamu zovu Boziji Kadaa' i Kadr.
- medvjed23
#1662 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
sve ok, moguće je da postoji bog koji djeluje kako si opisao.. samo, ako je tako, onda ja nisam slobodano biće, već lutka u rukama boga..
- Smrcak15
#1663 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Slobodan si dok god mozes da biras sta hoces da radismedvjed23 wrote:sve ok, moguće je da postoji bog koji djeluje kako si opisao.. samo, ako je tako, onda ja nisam slobodano biće, već lutka u rukama boga..
- medvjed23
#1664 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
mogu li odabrati suprotno onome što je bog vidio?
-
ratomir
#1665 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
pa nisi lutka vec Bozije stvorenje.koje ima um i razum za razliku od zivotinja.
A Bog je stvorio ljude i dzine da mu se klanjaju i njemu robuju,jer to je bolje nego robovati fensi stvarima,izlascima u kafane,racunarima,tabletima,internetu na kraju krajeva.
a ti imas slobodnu volju,um i razum da sam dokucis sta mislis da je dobro za tebe.
pa sta sad ako si dosao do zakljucka da si "Bozija lutka" znaci li to da nisi svojevoljno napisao ovaj post?
A Bog je stvorio ljude i dzine da mu se klanjaju i njemu robuju,jer to je bolje nego robovati fensi stvarima,izlascima u kafane,racunarima,tabletima,internetu na kraju krajeva.
a ti imas slobodnu volju,um i razum da sam dokucis sta mislis da je dobro za tebe.
pa sta sad ako si dosao do zakljucka da si "Bozija lutka" znaci li to da nisi svojevoljno napisao ovaj post?
- medvjed23
#1666 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
ne znam, kao što nihilo reče, postoje dvije mogućnosti:
1 - budućnost je određena i moji postovi su tačkice u toj determiniranosti
2 - budućnost nije određena i ja je kreiram slobodnom voljom
u prvom slučaju nisam, a u drugom jesam svojevoljno napisao ovaj i sve svoje ranije postove
1 - budućnost je određena i moji postovi su tačkice u toj determiniranosti
u prvom slučaju nisam, a u drugom jesam svojevoljno napisao ovaj i sve svoje ranije postove
-
ratomir
#1667 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
he jadan li ti je zivot i shvatanje istog ako imas samo dvije mogucnosti.
dakle ipak prihvatas da je Bog glavni i da si Mu pokoran i podlozan.
svaka cast sad uzmi abdest i u dzamiju na Aksam.
eh tako bi bilo da ti je Bog oduzeo slobodu izbora,a ovako mozes se napit u vrijeme namaza,mozes otici na namaz,mozes sjediti i jesti,mozes otic do grada,leci spavati itd......
dakle ipak prihvatas da je Bog glavni i da si Mu pokoran i podlozan.
svaka cast sad uzmi abdest i u dzamiju na Aksam.
eh tako bi bilo da ti je Bog oduzeo slobodu izbora,a ovako mozes se napit u vrijeme namaza,mozes otici na namaz,mozes sjediti i jesti,mozes otic do grada,leci spavati itd......
-
ratomir
#1668 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
pa u biti i srzi netko ce ti drugi kreirati sudbinu svakako ako neces sam.
zaputi se iz ovih stopa do Njemacke,ti odlucio slobodno voljom da odes.i dodjes do aerodroma i kazes ja sam vlasnik svoje sudbine odoh za njemacku,a ona teta ti kaze molim kartu,a ti kazes nemam,pa i nemozes otic za njemacku jer je neko nekad odredio da moras imati kartu za putovanje do njemacke.
dakle tvoja volja je bila da odes do njemacke ali sipak ljudi odredili da moras imati kartu.
a da bi imao kartu moras imati pare,da imas pare moras imati posao ili neka primanja.
zaputi se iz ovih stopa do Njemacke,ti odlucio slobodno voljom da odes.i dodjes do aerodroma i kazes ja sam vlasnik svoje sudbine odoh za njemacku,a ona teta ti kaze molim kartu,a ti kazes nemam,pa i nemozes otic za njemacku jer je neko nekad odredio da moras imati kartu za putovanje do njemacke.
dakle tvoja volja je bila da odes do njemacke ali sipak ljudi odredili da moras imati kartu.
a da bi imao kartu moras imati pare,da imas pare moras imati posao ili neka primanja.
- medvjed23
#1669 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
koja je treća mogućnost?ratomir wrote:he jadan li ti je zivot i shvatanje istog ako imas samo dvije mogucnosti.
-
ratomir
#1670 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
ne samo treca vec na hiljade njih,medvjed23 wrote:koja je treća mogućnost?ratomir wrote:he jadan li ti je zivot i shvatanje istog ako imas samo dvije mogucnosti.
a te stvari kojim ti baratas nisu mogucnosti,vec nauk i vjerovanje.
- medvjed23
#1671 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
molim da napišeš dvije od tih hiljadu mogućnosti:
četvrto - ?
treće - budućnost je poluodređena?1 - budućnost je određena i moji postovi su tačkice u toj determiniranosti
četvrto - ?
- Smrcak15
#1672 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Ne mozes jer da mozes to bi znacilo da Bog nije sveznajuci i nema moc vidjenja buducnosti ako ga obicni sicusni covjek moze prevarit.medvjed23 wrote:mogu li odabrati suprotno onome što je bog vidio?
Last edited by Smrcak15 on 09/12/2018 16:04, edited 1 time in total.
- medvjed23
#1673 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
je l slobodan čovjek koji nešto može ili čovjek koji to nešto ne može?
- Smrcak15
#1674 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Mogao si pitati je li voda suha ili mokramedvjed23 wrote:je l slobodan čovjek koji nešto može ili čovjek koji to nešto ne može?
-
ratomir
#1675 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
kao prvo buducnost nije odredjena odmah da ti razjasnim.vec je odredjeno da ces se roditi u BiH,roditi se ko crnac,bjelac,mongoloid,visok nizak,lijep ruzan,evo vidis hiljade i hiljade mogucosti stvari koje su odredjene.medvjed23 wrote:molim da napišeš dvije od tih hiljadu mogućnosti:
treće - budućnost je poluodređena?1 - budućnost je određena i moji postovi su tačkice u toj determiniranosti
četvrto - ?
onda odredjenje smrti ,svi ce nekad umrijeti ali neki od pada ,neki u nesrecama saobracajnim,neki od metka,neki prirodnom smrcu,neki mladi,neki stari.vidis hiljade mogucnosti ali smrt je sigurna, odredjena ali ne ikakva.