Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post Reply
BHCluster

#1651 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

Kolinda wrote:Koja zamjena teza, Hrvati krivi jer poštuju Ustav, poslovnik, itd.a Bošnjaci upravu jer donose izborni zakon :
- u pogrešnom parlamentu
- rušeći odluku US
- oduzimajući pravo svim nebošnjacima da biraju svoje predstavnike

:thumbup:
Cuj izborni zakon? Zar nije Zakon o izbornim jedinicama?
Streptokok

#1652 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Streptokok »

Kolinda wrote:Koja zamjena teza, Hrvati krivi jer poštuju Ustav, poslovnik, itd.a Bošnjaci upravu jer donose izborni zakon :
- u pogrešnom parlamentu
- rušeći odluku US

ajme mlada ja mislio ti nas napustila. pusti, mani se politike i zlih bošnjaka, radi ono što najbolje znaš....
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1653 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Chmoljo »

- u pogrešnom parlamentu
- rušeći odluku US

ako neku tvrdnju ponoviš milion puta, onda neće postati istinita zbog toga.
Novak20

#1654 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

studiorum_tuzlaensis wrote:@novak
upravo zbog svega ovoga što si nabaljezgao u zadnja tri posta, građanska država i treba da bude primarni cilj Hrvata u BiH.

Ali Hrvata jedva da ima i 15%, kako će onda sačuvati pozicije??? Ha ha ha...

Onda se poziva na konstitutivnost i slične gluposti...

Vrijeme će pokazati da ste vi, južni Srbi, itekako donji. :)
Naravno da su donji.

Građanska država kakvu je ja zamišljam mora biti prije svega pravna država sa korektnim odnosom prema svim građanima. U takvoj državi i mediji bi trebali biti korektni pa izvijestiti o stvarima koje se prešućuju ili potenciraju u zavisnosti od etničke pripadnosti.

Evo ti primjer. Ovo nije objavljeno u Avazu, SB, Vijesti.ba, Faktoru.....

https://www.dnevnik.ba/dogadaji/obiljez ... e-hrvatsko
Lincoln-Burrows

#1655 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Lincoln-Burrows »

Ja ne bih bio sretan zbog nečeg kada bi moj susjed bio radi toga nesretan a ovdje se upravo tome raduju (čast iznimkama).
Kolinda

#1656 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Kolinda »

Chmoljo wrote:
- u pogrešnom parlamentu
- rušeći odluku US

Neistina je što od nabrojanog ????
Streptokok

#1657 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Streptokok »

Lincoln-Burrows wrote:Ja ne bih bio sretan zbog nečeg kada bi moj susjed bio radi toga nesretan a ovdje se upravo tome raduju (čast iznimkama).
Da je u pitanju uzoran susjed ne bih ni ja. Posto je susjed uzpovac vaze druga pravila.
Lincoln-Burrows

#1658 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Streptokok wrote:
Lincoln-Burrows wrote:Ja ne bih bio sretan zbog nečeg kada bi moj susjed bio radi toga nesretan a ovdje se upravo tome raduju (čast iznimkama).
Da je u pitanju uzoran susjed ne bih ni ja. Posto je susjed uzpovac vaze druga pravila.
Nisam očekivao da će itko replicirati jer se nema zašto, a kad se hoće nešto napraviti naravno da se sebi nađe "razlog".
Streptokok

#1659 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Streptokok »

Lincoln-Burrows wrote:
Streptokok wrote:
Nisam očekivao da će itko replicirati jer se nema zašto, a kad se hoće nešto napraviti naravno da se sebi nađe "razlog".
Da, sta ces. I mene cudi kako ljudi ne mogu da halale zlocinacki poduhvat.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1660 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Chmoljo »

Kolinda wrote:
Chmoljo wrote:
- u pogrešnom parlamentu
- rušeći odluku US

Neistina je što od nabrojanog ????
parlament ne može biti pogrešan. izborni zakon je ostavio prostor dodatnog regulisanja izbornih pravila i nigdje nije uslovio to regulisanje, niti odredio isključivu nadležnost.

odluka ustavnog suda se ne može "srušiti". nije niko poništio tu odluku, objavio je nevažećom. čak i kada bi takav zakon bio proglašen neustavnim, odlukom ustavnog suda, opet ne bi došlo do "rušenja" prethodne odluke. dakle, radi se o običnom spinu dobrom za zadojenu glasačku mašineriju koja za svoje životne probleme treba neprijatelja. po mogućnosti druge vjere, nacije, narodnosti. da ga je lakše mrziti.

ovo treće je besmislica. "biranje svojih predstavnika" nije nigdje usovljeno mjestom stanovanja, članskom stranke, stepenu mržnje prema Bosni i Hercegovini. to je imaginarni svijet u kojem su kuće od čokolade a krovovi od marmelade. svaki građanin ima pravo glasa da bira onog kog smatra svojim. to što njega svojim ne smatra dovoljan broj ljudi, to je već neki drugi problem i nema veze sa zabranama.

i ja bih recimo volio da imam pravo da biram svoje predstavnike. pismenije, elokventnije, sposobnije i poštenije od onih koje sada imam. ali jebiga, ne smatraju ih ljudi svojima. šta sad.
Lincoln-Burrows

#1661 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Chmoljo wrote:
ovo treće je besmislica. "biranje svojih predstavnika" nije nigdje usovljeno mjestom stanovanja, članskom stranke, stepenu mržnje prema Bosni i Hercegovini. to je imaginarni svijet u kojem su kuće od čokolade a krovovi od marmelade. svaki građanin ima pravo glasa da bira onog kog smatra svojim. to što njega svojim ne smatra dovoljan broj ljudi, to je već neki drugi problem i nema veze sa zabranama.

i ja bih recimo volio da imam pravo da biram svoje predstavnike. pismenije, elokventnije, sposobnije i poštenije od onih koje sada imam. ali jebiga, ne smatraju ih ljudi svojima. šta sad.
Za ovo što sam izostavio se slažem i ne komentiram a ovaj dio je nešto rekao bih pozitivno ali nismo mi odabrano drušvo,
već smo država kakva takva koja ima ustav i ustavni sud opet moram reći takav kakav imamo a i znamo zašto ga imamo baš takvog.

Ustav ne dijeli ljude na pismenije i sposobnije a razumijem zašto si naveo takvu pojelu, Ustav ne dijeli ljude ni po vjeri
a dijeli po nacionalnosti i po tome je BiH specifična država sa specifičnim zakonima.

Uz ovakav Ustav koji imamo treba pronaći nekakvo riješenje za izbore, neće to nešto suštinski promjeniti.
Namjerno ne spominjem prošlost i rat jer kad se to potegne razum prepusti mjesto stihiji.
madner

#1662 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by madner »

Pa upravo HDZ pokusava nametnuti neustavne kategorije i izmisljene konstrukcije kao sto su legitimini predstavnici naroda.

Ne ide da se pozivate na specificnosti kao vrijednosti ako ih pokusate srusiti.

Problem HDZ je sto zna da bi ovaj zakon bio ustavan, a nadaju se puno vecim izmjenama.
Lincoln-Burrows

#1663 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

madner wrote:Pa upravo HDZ pokusava nametnuti neustavne kategorije i izmisljene konstrukcije kao sto su legitimini predstavnici naroda.

Ne ide da se pozivate na specificnosti kao vrijednosti ako ih pokusate srusiti.

Problem HDZ je sto zna da bi ovaj zakon bio ustavan, a nadaju se puno vecim izmjenama.
Netočno a i nagađaš puno toga.
madner

#1664 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by madner »

Neka si mi rekao. :D
Jednostavno pitanje da li je po Deytonu sasvim dozvoljeno da se Komsic kandiduje i pobjedi?

Ko od toga pravi problem? :D
Lincoln-Burrows

#1665 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

madner wrote:Neka si mi rekao. :D
Jednostavno pitanje da li je po Deytonu sasvim dozvoljeno da se Komsic kandiduje i pobjedi?

Ja sam da se ukine troglavo bespotrebno predsjedništvo, bolje imati jednoglavog bespotrebnog predsjednika.
Što se mene tiče tako bih rješio taj bezzezni problem.
madner

#1666 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by madner »

Lincoln-Burrows wrote:

Ja sam da se ukine troglavo bespotrebno predsjedništvo, bolje imati jednoglavog bespotrebnog predsjednika.
Ja bi uveo porez na izbjegavanje odgovora.
Lincoln-Burrows

#1667 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Nisam očekivao ništa bolje od tebe ali dobar si kakvih ima,
Komšić u pravilu je problem ali više s psihološke strane jer stvara
otpor Hrvata ovakvom izbornom sustavu a sa praktične strane on je nebitan.
spreca

#1668 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by spreca »

Lincoln-Burrows wrote:

Naravno da je glupost tri predsjednika pa se oni onda rotirajupa dobre plate auta skretarice savjetnike itd itd dok sirotnja hoda bez gaca....jedan predsjednik i cao a narod neka izabere koga hoce ko dobije vise glasova a uvesti i drugi krug pod obavezno...nismo mi jos dorasli do toga.....mi jos nismo bacili puske u grmlje a plus sto nas izludjuju da ce nas oni neki drugi pobiti potlaciti protjerati ako vas "Ja" ne budem branio itd...zasto stalno Bakir,Covic,Faraon i Dodik itdhoce da nas vode i da nas brane...pa pustite malo i druge za "volan" niste vi do boga poslani.......ma jebo im pas mater njihovu...najgore nam je kad nas oni vode i brane
madner

#1669 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by madner »

Lincoln-Burrows wrote:Nisam očekivao ništa bolje od tebe ali dobar si kakvih ima,
Dakle nista postivanje Deytona, slozenog i specificnog.
Otpor Hrvata sistemu gdje imaju povlastice zbog pripadanja kolektiva nije rizik, imaju previse beneficija od sistema da ga ugroze.
Lincoln-Burrows

#1670 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

madner wrote:
Lincoln-Burrows wrote:Nisam očekivao ništa bolje od tebe ali dobar si kakvih ima,
Dakle nista postivanje Deytona, slozenog i specificnog.
Otpor Hrvata sistemu gdje imaju povlastice zbog pripadanja kolektiva nije rizik, imaju previse beneficija od sistema da ga ugroze.
Od uhljeba se nikada ne pokreću promjene to je bar jasno, eventualne promjene u svoju korist.
Sad koliko je uhljeba na čijoj strani je drugo pitanje.
horkesh

#1671 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by horkesh »

Lincoln-Burrows wrote:

I dva potpredsjednika i da imaju samo ceremonijalnu funkciju i svima dobro.
Mirza007

#1672 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Mirza007 »

BHCluster wrote:
- u pogrešnom parlamentu
- rušeći odluku US

Cuj izborni zakon? Zar nije Zakon o izbornim jedinicama?
Sta ona jadna zna? Tu je samo da je drugi forumasi guze.
Mirza007

#1673 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Mirza007 »

Ako vam je sreca u apartheidu i tome da 10% glasaca upravlja ostatkom, tesko ce vam bilo ko pipraviti raspolozenje.
Novak20

#1674 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Odavno nije bilo Bičakćića. Alija mu u amanet ostavio stranku, a Erdoganu ostavio u amanet državu. :D

Ipak, sviđa mi se njegovo razmišljanje jer mi se čini realnim.

https://vijesti.ba/clanak/414962/bicakc ... ednika-sda
...Je li moguć neki novi Dejton 2?

- Mi moramo stvoriti uslove za to. Građani i narodi ove zemlje, onako kako su definisani u prvom Dejtonu moraju stvoriti uslove i dovesti Međunarodnu zajednicu pred svršen čin. Međutim, slabo radimo to. Čekamo da neko drugi odradi naš posao. A to nećemo dočekati, jer je njima ovdje veoma lijepo. Oni su i dobro plaćeni te zbog toga neće žuriti napustiti ovo područje. Stoga moramo stvoriti klimu da se to i desi.

Dijelite li onda mišljenje s Dodikom i Čovićem da stranci trebaju otići iz BiH?

- Meni ponekada smeta kada se bošnjačka politika predaje u ruke Međunarodne zajednice, odnosno čeka rješenje od njih. Mi moramo sjesti i sa predstavnicima Srba, Hrvata i građana te postići dogovor u institucijama BiH. Sigurno je da ovdje nema revolucionarnih rješenja, jedno zauvijek. Ovdje se sve mora raditi korak po karak i kontinuirano. Za sve ovo nedostaje ozbiljan politički dijalog. Ne mogu ljudi sjediti jedni preko puta drugih te pregovarati i lagati jedni druge i znati da se lažu međusobno. To nema smisla.

Šta je onda njihov cilj?

- Cilj je da mandat što duže traje, jer on daje mnogo beneficija.

Ko je kriv za ovo stanje?

- Najodgovornija je bošnjačka politika i njeni propusti. Postoji i određena promjena hrvatske politike u BiH nakon presude Haškoj šestorki. Ali u dijalog što prije treba ući, jer se ništa neće samo riješiti. Važno je samo da se nosioci konstitutivnih naroda u BiH u bilo kakvim pregovorima ne smiju ignorisati. Svi se zajedno moraju dogovarati -, zaključio je Edhem Bičakćić.

Kada je riječ o Općim izborima, Bičakčić kaže da sveukupnog pobjednika neće biti i to zbog udrobljenog političkog odnosno podijeljenog stranačkog sistema. Kod Bošnjaka će se borba voditi između Fahrudina Radončića i Šefika Džaferovića, a ni Denis Bećirović nije bez šansi. Čović će osvojiti većinu glasova hrvatskog korpusa, a najveća utakmica će biti kod Srba. Mada, ističe Bičakčić, Dodik je u blagoj prednosti.
Novak20

#1675 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Političko-pravne igre i obmane oko usvajanja zakona o Izbornim jedinicama F BiH ne posustaju. Najprije je Tufekčić dao izjave povodom sastanka Zakonodavno-pravne komisije DN F BiH.
https://vijesti.ba/clanak/415237/totaln ... ni-interes

Pa je nastavio Dunović, podpredsjednik F BiH šaljući pismo Inzku koji je vjerovatno na godišnjem odmoru.
https://vijesti.ba/clanak/415352/dunovi ... ustav-fbih
Zakonodavno - pravna komisija Doma naroda Parlamenta FBiH je utvrdila da ovakva odluka predsjedavajuće i potpredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije BiH nije u skladu sa članom 117. Poslovnika Doma naroda, jer se navedenim članom jasno precizira da je pokretanje procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa od strane više od jednog predsjedavajućeg ili potpredsjedavajućeg Doma naroda moguća jedino u slučaju zakona, a ne, kao u ovom slučaju, odluke.

Obavještavam Vas da dijelim stavove koje je iznijela Zakonodavno - pravna komisija, te očekujem od Vas da poduzmete hitne mjere koje uključuju tumačenje amandmana na Ustav Federacije BiH, od XXXVII do XL, koji su sastavni dio Poslovnika Doma naroda Parlemanta FBiH, kao i aktivno sprječavanje nastanka ustavne krize u Federaciji BiH. Svjesni ste da posljedice zloupotrebe položaja i pokretanja vitalnog nacionalnog interesa protivno propisanim procedurama mogu biti pogubne i dalekosežne za sve građane, kako entiteta Federacije BiH, tako i za sve građane Bosne i Hercegovine.
A na kraju je ispalo da Zakonodavno-pravna komisija nije imala forum i samim tim nije održala sjednicu i donijela zaključke.

http://hms.ba/fake-news-u-reziji-jasenk ... u-se-radi/
http://hms.ba/laz-ide-dalje-dunovic-sla ... jerenstvo/
Post Reply