Bitcoin & crypto svijet

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
almir90

#1651 Re: Bitcoins

Post by almir90 »

Dozer wrote:Pratis nase domace berze, Sarajevo i Banja Luka?
Slobodno odustani ako nemas neku ozbiljniju cifru za uloziti. Veci je promet danas na npr. IQO samo crypto valute nego na obe nase berze za sve dionice koje imaju.
Ma ništa domaće, gledam samo strane kompanije.

Koja od tih stranica dozvoljava da kupiš sada i pustiš da se kiseli narednih godina? IQOption, eToro?
drndalo

#1652 Re: Bitcoins

Post by drndalo »

Iq Option pise da ima u ponudi 391 dionicu za trgovanje...
Dozer

#1653 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

Svaka.
Samo moras odrzavati account aktivnim. Na IQO to mozes jednostavom mjesecnom uplatom cenera, i zavrtis malo opcije ili digitalu, i to je to.
A IQO ima dionica more. Samo proberi, istrazi, i laganini. Ali, nisam siguran da su i tamo dionice jeftine.... Nisam gledao, pa ti ne mogu ni reci vise.

U svakom slucaju, ja bih ganjao mlade energetske i telekomunikacijske kompanije, kao i softwarske.
Industrialyzer

#1654 Re: Bitcoins

Post by Industrialyzer »

Dozer wrote:Svaka.
Samo moras odrzavati account aktivnim. Na IQO to mozes jednostavom mjesecnom uplatom cenera, i zavrtis malo opcije ili digitalu, i to je to.
A IQO ima dionica more. Samo proberi, istrazi, i laganini. Ali, nisam siguran da su i tamo dionice jeftine.... Nisam gledao, pa ti ne mogu ni reci vise.

U svakom slucaju, ja bih ganjao mlade energetske i telekomunikacijske kompanije, kao i softwarske.

Dozeru druze, na prethodnoj stranici sam postavio pitanje pa se izgubilo u gomili postova. Znaci, ako uplatim deposit na IqOption i kupim Ripple, da li mogu prebaciti sa iq option na gatehub wallet? I Da li mogu sa Gatehub direktno prebaciti na svoju karticu? U pitanju je BiH :thumbup:
almir90

#1655 Re: Bitcoins

Post by almir90 »

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Hvala za info.

Ima dosta tih kompanija u ponudi, ove azijske nemaju visoke cijene. Ima ova aplikacija na Windows 8, mogu pratiti većinu svjetskih berzi, imaju podatci o vrijednosti dionice unazad pet godina, i većina potrebnih informacija o određenoj firmi.
victom

#1656 Re: Bitcoins

Post by victom »

Ja nisam stigao danas da završim novu kriptu valutu.
Imao sam drugog posla a i sam proces je zahtjevniji nego sam očekivao.

Javiću čim bude gotovo.
Last edited by victom on 01/03/2021 04:30, edited 2 times in total.
Dozer

#1657 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

Industrialyzer wrote:

Dozeru druze, na prethodnoj stranici sam postavio pitanje pa se izgubilo u gomili postova. Znaci, ako uplatim deposit na IqOption i kupim Ripple, da li mogu prebaciti sa iq option na gatehub wallet? I Da li mogu sa Gatehub direktno prebaciti na svoju karticu? U pitanju je BiH :thumbup:
Nisam vidio pitanje, sorry.
IQO je trading platforma, klasicna berza, nema walleta. Bar ne walleta u smislu kao na nekim striktno crypto portalima gdje ne mozes odraditi depozit love karticom.
Sta tamo kupis od uplacenog depozita, tamo i prodas. I povuces pare nazad na karticu.
Nisam upratio da postoji mogucnost prebacivanja coina na neki wallet negdje drugo.

U svakom slucaju, svima savjetujem da pazljivo iscitavate Help sekcije na tim portalima, ukljucujuci i IQO.
Last edited by Dozer on 17/12/2017 23:32, edited 1 time in total.
Dozer

#1658 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

victom wrote:Ja nisam stigao danas da završim novu kriptu valutu.

Javiću čim bude gotovo.
Ti si meni kralj, stare mi :D
Neznam vise jel' se zajebavas, ili fakat kontas da crypto valute ferceraju na taj nacin - neko sjedne kuci, napise program, i eto ga. Crypto spreman za skupljanje miliona..... Ako ovo ovako fakat kontas, onda.... Jbg.. do tebe je :D
victom

#1659 Re: Bitcoins

Post by victom »

Dozer wrote:

Javiću čim bude gotovo.
Neznam vise jel' se zajebavas, ili fakat kontas da crypto valute ferceraju na taj nacin - neko sjedne kuci, napise program, i eto ga. Crypto spreman za skupljanje miliona..... Ako ovo ovako fakat kontas, onda.... Jbg.. do tebe je :D
upravo tako funkcionišu :)
bitcoin je samo program koji se vrti na netu.
i da ozbiljan sam. Većina od 1300 kripto valuta je kopija Litecoina ili Bitcoina.
radim na sopstvenoj.
uskoro više.
Hendrix

#1660 Re: Bitcoins

Post by Hendrix »

victom wrote:
Dozer wrote:

Javiću čim bude gotovo.
upravo tako funkcionišu :)
bitcoin je samo program koji se vrti na netu.
i da ozbiljan sam. Većina od 1300 kripto valuta je kopija Litecoina ili Bitcoina.
radim na sopstvenoj.
uskoro više.
Hoce li biti popusta za raju s foruma ba? Da kupimo odma svi, pa nek to krene, kad si vec skonto fazon kako sve kripto valute rade. :)
bosanska senzacija

#1661 Re: Bitcoins

Post by bosanska senzacija »

Cijene mogu padati i rasti ali ne vidim nacin da ce taj bitcoin izgubiti svoju namjenu u dogledno vrijeme. Nisu tu samo u pitanju mali ulagaci koji gledaju da zarade hiljadu dvije vec ozbiljni ljudi i kompanije koje raspolazu milijardama i ulazu ozbiljne pare u tu valutu. Na bitcoin mozemo gledati kao valutu br.1 za pohranu vrijednosti sa kojom se mogu kupovati ostale valute i koja na laicki nacin receno trenutno predstavlja zlato u kripto svijetu. Ovi sto se nadaju da ce bitcoin preko noci nestati mislim da ce se dobro nacekati da se tako nesta desi. Mislim da je cak i trenutna cijena prihvatljiva za kupovinu jer ona moze samo rasti a nikako padati.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1662 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Pitanje za pesimiste: šta j sa XRP? Ako iza istog stoje banke, jesu to i oni mahniti?
adelko

#1663 Re: Bitcoins

Post by adelko »

Tomahawk11 wrote:Pitanje za pesimiste: šta j sa XRP? Ako iza istog stoje banke, jesu to i oni mahniti?
Crypto iz koje je stoji AMEX. Iza svake kripto valute stoji neko ko je vlasnik, ti ili ja kao fizičko lice, grupa lica, fondacija ili kompanija kao što je za XRP AMEX.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1664 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

adelko wrote:
Tomahawk11 wrote:Pitanje za pesimiste: šta j sa XRP? Ako iza istog stoje banke, jesu to i oni mahniti?
Crypto iz koje je stoji AMEX. Iza svake kripto valute stoji neko ko je vlasnik, ti ili ja kao fizičko lice, grupa lica, fondacija ili kompanija kao što je za XRP AMEX.
Sve ok, ja pitam što bi banke ušle u to ako je magla?
adelko

#1665 Re: Bitcoins

Post by adelko »

Tomahawk11 wrote:
adelko wrote:
Sve ok, ja pitam što bi banke ušle u to ako je magla?
Nisam vidio da je pitanje za pesimiste :D, ko je spreman da podnese rizik onda treba da uđe u ring, može biti pobjednik ili gubitnik.
bosanska senzacija

#1666 Re: Bitcoins

Xrp je digitalna valuta kompanije RippleLab. RippleLab ima za cilj da se nametne kao glavni igrac za transakciju novca izmedju banaka. Brzina i jeftinost su im glavni aduti a visok opticaj valuta u igri najveca mana za nas male ulagace, jer je potreban zaista veliki novac da se ulozi kako bi ta valuta porasla na cijeni. Glavno pitanje je na koji nacin ta kompanija zeli da naplacuje svoje usluge i koja cijena im je najoptimalnija za naplacivanje svojih usluga. Oni koji ocekuju da ce xrp postati novi bitcoin i da ce preko noci zaraditi ogromne pare na ovoj valuti mi trenutno izgleda nerealno. Osim ako ova kompanija nema i neke druge planove naravno. Ko ulozi u xrp pare mu sigurno nece propasti ali se i sigurno nece obogatiti kao sto su to uradili neki ljudi na primjeru bitcoina.
mO k3

#1667 Re: Bitcoins

Post by mO k3 »

Riziko imas svagdje , samo je pitanje koliko mozes para da halalis ....
esso_sa

#1668 Re: Bitcoins

Post by esso_sa »

bosanska senzacija wrote:Xrp je digitalna valuta kompanije RippleLab. RippleLab ima za cilj da se nametne kao glavni igrac za transakciju novca izmedju banaka. Brzina i jeftinost su im glavni aduti a visok opticaj valuta u igri najveca mana za nas male ulagace, jer je potreban zaista veliki novac da se ulozi kako bi ta valuta porasla na cijeni. Glavno pitanje je na koji nacin ta kompanija zeli da naplacuje svoje usluge i koja cijena im je najoptimalnija za naplacivanje svojih usluga. Oni koji ocekuju da ce xrp postati novi bitcoin i da ce preko noci zaraditi ogromne pare na ovoj valuti mi trenutno izgleda nerealno. Osim ako ova kompanija nema i neke druge planove naravno. Ko ulozi u xrp pare mu sigurno nece propasti ali se i sigurno nece obogatiti kao sto su to uradili neki ljudi na primjeru bitcoina.
Banke ulazu u Ripple jer njegov block chain predstavlja odlicnu, drasticno brzu i povoljniju alternativu SWIFT servisu koji sada koriste za RTGS (razmjenu platnih transakcija).
SWIFT je relativno zastario sistem, spor je, a naplacuju i masne provizije po transakciji. Sada su bankama, zbog zloupotrebe SWIFT-a prije par godina u Bangladeshu, nametnuli i dodatne troskove gdje od banaka traze da ispune normu minimalnih sigurnosnih standarda koju su oni propisali. Moglo bi se reci da je zbog svega toga bankama dopi*dilo i Ripple se namece kao jako dobra alternativa za potrebe RTGS-a. Neke banke ga vec i koriste, doduse u pilot fazi testiranja. Unicredit je jedna od tih banaka.
Ripple ce sigurno imati svoju vrijednost, upravo zbog ovog ulaganja u njega, ali definitivno nece "nakvasati" kao Bitcoin. Nece vise nijedna kripto valuta, jer je sad to vec provaljeno, svaki dan se pojavi neka nova itd. Ko je "ubo" na Bitcoinu, obogatio se. Ovo ostalo ce se svesti kao na trgovinu dionicama - negdje sve izgubis, a negdje nesto hajrujes, ali u razumnoj mjeri...
bosanska senzacija

#1669 Re: Bitcoins

Treba pratiti aktivnosti facebooka i Ubera. Glavni sef finansija facebooka je vec sjeo u upravni odbor CoinBasea i tu se vec neki planovi odvijaju. Uber moze koristiti da se vidi koja ce se valuta koristiti za placanje u real time-u. Provjerena informacija u pravo vrijeme je trenutno zlata vrijedna.
Thorgerson

#1670 Re: Bitcoins

Post by Thorgerson »

Samo jedno pitanje, da li vi ovdje ista placate ili ste platili BTC-om?

Koliko uopste raje kupuje i koristi BTC za ono zasta je i napravljen - za kupovinu usluga, roba? Jer ako se ne varam to je prvobitna i osnovna namjena - sto je bila genijalna ideja. Ti mi das robu - ja ti sibnem lovu - nema troskova, nema nicega - idealno, bas onako kako bi i trebalo da bude - sto ce nam posrednik?

Al qrac. Tu dolazi ljudska pohlepa, koja je i u proslosti unistila sve cega se dotakla.

I zbog ovoga ja ne vidim kako BTC moze postati sredstvo placanja, barem ne jos neko vrijeme, duze vrijeme...sinoc vrijedio 19.600 i onda za 6h sletio na 18.400?! Dakle, to je pad od 7%. Krenem u granap imam 100 KM, dok dodjem do granapa imam 93 KM. Mislim moze i obratno, dok sam doso do Binga imam 107 KM. Al onda Bingo na gubitku, mora mi prodat po 7% nizoj cijeni.

Mislim, karikiram stvari, ali trenutno spekulanti i pohlepa unistavaju ove stvari. Svi su lafo za to ono da se unisti novi svjetski poredak, da smo napokon slobodni, da nam banke ne kreiraju sudbinu, al ono daj da i ja klepim milion.

I ne pravim se pametan, i ja sam samo covjek i ja isto razmisljam kao i vi i psujem sam sebe sto nisam uzeo BTC jos dok sam prije 5-6 godina gledao emisije o istom. Ali budimo iskreni, niko ili barem mali broj ljudi kupuje BTC da bi ga koristio za sredstvo placanja...svi hoce penziju.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1671 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Sjećam se daje podavno, ima koja godina, Mustang1 (forumaš) nešto uzimao s BTC.
Ja nisam, iskreno. Meni je bio cilj određeni profit. I dalje je taj aspekt u fokusu.
BTC vjerovatno i neće imati tu ulogu, ali neke druge valute hoće (da budu neko globalno sredstvo plaćanja i da im je to primarna uloga).
Ci-Nick

#1672 Re: Bitcoins

Post by Ci-Nick »

Iako su tvorci navodno željeli stabinu valutu, stvarne i realne vrijednosti sa minimalnim troškovima ( sigurne ) transakcije, ispao je cirkus, jer niti je transakcija jeftina (jer ne funkioniše bez posrednika), niti je jednostavna i brza, niti sam sistem ponude i potražnje daje realnu vrijednost.
Realna i stabilna vrijednost bi bila da su parametri za obračun vrijednosti bitcoina bile cijene većeg broja roba na europskom, azijskom i američkom tržištu.
Npr. prosjek cijene pšenice, riže, soje, nafte, električne energije, zlata, bakra, itd.
Dalje toliko hvaljena blockchain tehnologija je možda revolucionarna za informatičare, za proizvođače hardwera, za trgovce električne energije ali nije u skladu sa osnovnim zakonom prirode, maksimalni učinak uz minimalni utrošak energije.
Zamislite vozove koji prevoze neke robe i kače i vagone sa robom koja nije za kupca na toj liniji.
Kompozicija sve duže, utrošak energije sve veći, stanice se proširuju da bi vozovi mogli zaustaviti za istovar i utovar.
Samo ono što je jednostavno je genijalno.
Hendrix

#1673 Re: Bitcoins

Post by Hendrix »

Thorgerson wrote: Mislim, karikiram stvari, ali trenutno spekulanti i pohlepa unistavaju ove stvari. Svi su lafo za to ono da se unisti novi svjetski poredak, da smo napokon slobodni, da nam banke ne kreiraju sudbinu, al ono daj da i ja klepim milion.

I ne pravim se pametan, i ja sam samo covjek i ja isto razmisljam kao i vi i psujem sam sebe sto nisam uzeo BTC jos dok sam prije 5-6 godina gledao emisije o istom. Ali budimo iskreni, niko ili barem mali broj ljudi kupuje BTC da bi ga koristio za sredstvo placanja...svi hoce penziju.
Pa naravno, niko ne spori da je ulaganje zbog moguceg profita, to sto BTC usput rusi tabue i sistem vrijednosti...to je dodatni bonus. I interesantno je posmatrati koje probleme sada izaziva i pokusaje regulacije, i biti dio toga je meni cool...ali prvobitno mi je na mjestu profit, bez neke suplje.

Ali najgori su mi ovi kontrasi koji su kao visoko moralni i nece da ulazu, jao to je pranje novca ovo ono...a ovamo proklinje sebe sto nije na vrijeme usao.
victom

#1674 Re: Bitcoins

Post by victom »

ja npr, sam otvoreno rekao da nemam novca, i da zato nisam ušao.
prije 2 godine kad je BTC bio 300 $, ja sam želio uzeti 3 komada, jer sam imao 2000 KM viška, ali nakon detaljne analize, sam zaključio
da je to loša investicija, i da je sve to samo balon.
Naravno, iz te perspektive, sam izgubio novac, ali s druge strane i da sam uzeo, poznavajući sebe, vjerovatno bi brzo prodao, i uzeo kakav takav profit.
Tako da ne žalim ništa.

Od tada pratim bitcoin, iz čiste zanimacija, i do danas sam postao siguran je kripto svijet velika balončina.
Ovo ne kažem da vas provociram, niti iz nekih morlanih razloga, ovo kažem jer mi to moja logika tako kaže
Ali s druge strane, to nije razlog da se ne zaradi na tome. Ko je uzeo na vrijeme, svaka čast. Ko sada uzima, neka mu je sa srećom.
mega_mashcine

#1675 Re: Bitcoins

Post by mega_mashcine »

Mogli ste za nas početnike, koji bi željeli uložiti u neku od valuta, napisati kratke upute i smjernice kako na najjednostavniji način kupiti neku valutu, koju platformu koristiti, a da je podržana iz BiH? A i svaki drugi savjet je dobro došao..
Post Reply