Arapi u BiH, dobro ili lose?

Locked
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1651 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by KatarinaKosaca »

fazer wrote:
Ako uzmemo

Moze li link gdje je potvrdjeno da 95 % dolazi na godisnji? Hvala

Sto se tice logickog objasnjenja, trebalo bi se tim osobama obratiti. Samo nagadjam ali jedan faktor bi mogao biti taj sto kinezi nisu investirali u naselja, stambene zgrade, ljetna odmaralista, hotele itd., dakle iako ih je bilo dosta, nisu bili primjecivani zbog toga sto nisu pravili te investicije. Takodjer utjece i to sto su investitori uglavnom otvarali fiktivne firme kako bi mogli doci do posjeda te ga koristiti u privatne svrhe.

No vjerovatno jedan od razloga je i taj sto kinezi nemaju tu stigmu da u svome djelovanju imaju vjerske motive.
Kakav fasisoidan post ...strasno. ono naslo da trazi.link sto netko.negdje dolazi. Zamijeniti rijec "Arapin" sa "Francuz Italijan" kao neki dokaz fasisoidnosti posta. Ja ga se sramim. @Miki 123 :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Miki123

#1652 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Miki123 »

Ja bih volio da se objasni pojam fiktivna firma. i kunto i panto to koriste, a pojma nemaju sta to znaci.
drugo, imamo ministra idiota koji mrtav hladan kaze da se firme osnivaju iako osnivac nije nikada usao u BiH.. u 2016. godini takva izjava.. covjek nikad nije cuo za punomoc. u ovo digitalno vrijeme gdje firmu mozes osnovati preko interneta za pola sata, ministar bi da njemu neko na noge dolazi pa da on malo poprica sa njim i eto onda ce se smilovati da mu dopusti baviti se biznisom u bih. i onda nam cudno kada na Doing biznis listi izadjemo malo iznad eritreje..

novinari, isti par govana, konkretno prilog na FTV magazin mreza. jedino smisleno je pricao onaj advokat, sta se smije sta ne smije, ali ga je najmanje bilo. novinar maloumnik se ibreti na to kako firma sa 2000 osnovnog kapitala moze imati nekretninu vrijednu 200000. Pozajmica, nepoznat pojam, iako na taj nacin - pozajmljivanjem para svojoj firmi od strane vlasnika 70% firmi u bih ostaje likvidno. sta se desi sa tom pozajmicom. opet regulise BH zakon, na nju se ako se ne vrati do godine mora platiti porez!

to sto mi ne poznajemo svoje zakone, ne znaci da je nesto kriminal. u nasoj trenutno vazecoj klasifikaciji djelatnosti ima djelatnost kupovina i prodaja nekretnina. dakle, moze se zaradjivati i kupovati prodajom nekretnina i moze se baviti tim biznisom u bih legalno. sada sto se time bosnje ne bave, nije do arapa. (ne agencije za nekretnine ne prodaju vlastite nekretnine nego posreduju u prodaji).

kaze strane firme ostale duzne za porez. ne kaze koji porez ili javnih prihod, sto ce se time zamarati. vjerovatno misli na porez na promet nepokretnosti. ko god je kupovo ikad ipo duluma zemlje zna da nekretninu nikad ne mozes uknjiziti na svoje ime dok ne platis taj porez pa bujrum, nemoj platit neces zajebat drzavu nego sebe kao kupca jer si prodavcu platio cijenu za tu nekretninu, a ona nije tvoja.
fazer

#1653 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by fazer »

KatarinaKosaca wrote:

Kakav fasisoidan post ...strasno. ono naslo da trazi.link sto netko.negdje dolazi. Zamijeniti rijec "Arapin" sa "Francuz Italijan" kao neki dokaz fasisoidnosti posta. Ja ga se sramim. @Miki 123 :thumbup: :thumbup: :thumbup:
stavio je statisticki podatak kao cinjenicu. htio sam izvor odakle je izvukao taj podatak. sta je tu pogresno? taj podatak je vjerovatno njegova procjena a ne tacna informacija iz nekih agencija.
Point.

#1654 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Point. »

Cuj on naso uporedjivati Nijemca i Arapa. Da bogdo svabo hoce da investira u BiH, a ne ljudi iz nazadnih sredina. Bosnjo bi prodo guzice za probuseni dolar.
Matzan

#1655 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Matzan »

Ovi malo i malo više fašisti, kojima smeta sve i svakodrugačiji, pomalo me podsjećaju na one Ameriknace - "patriote" i "intelektualce"- što su nakon 9/11 ganjali da ubiju Indijce koji su nosili turban na glavi... :mrgreen:
SkyLimit

#1656 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by SkyLimit »

Tarzo wrote:Neki bi da drugima određuju za koga se Bošnjakinja smije udati i kome će neko svoju ličnu imovinu prodati.

Pomalo :( a više :lol: :lol:
Osnova nacionalizma je zalaganje za čuvanje etnikuma i jedinstvene kulture svog naroda, inače nacionalizam je legalan politički pravac i ideologija.

Prema mojim ličnim uvjerenjima apsolutno je neprihvatljivo da se Bošnjakinje udaju za nebošnjake, pa bio tu Srbin ili Arap. To su naravno samo moja uvjerenja i ja nemam pravo nikome zabraniti da se uda za koga god hoće, no ja imam apsolutno pravo reći da mi se to ne sviđa i ne želim imati ništa ni sa jednom Bošnjakinjom koja se odlučila na takav potez, pa da mi je kćerka rođena.

Ponavljam: Svaka se Bošnjakinja ima zakonsko pravo udati se za koga god hoće, no i ja imam pravo apsolutno zakonsko pravo zaboraviti da ona uopće postoji na ovome Svijetu zbog toga.
KatarinaKosaca

#1657 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by KatarinaKosaca »

Ipak nebo nije granica gluposti :-?
Haman2

#1658 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Haman2 »

PITAS< I STA SAD?
I sta je sad tu problem,
-jesul sve ovo investicije-jesu
-Jel ogroman strani kapital se sliva u bih-sliva
-Jel izgradnnja svih ovih perverzija donosizaradu bh firmama i radna mjesta-donosi
-Jel ovi objekti znace sve veci dolazak arapa u bih-znaci
-Jel veci broj arapa koji dolaze u bih znaci vise stranog novca koji se ovdje trosi, kao i nova radna mjesta u ugostiteljstvu i sl -znaci
-Da li arapi koji dolazeu do sad izgradjena naselja i koji ce dolaziti u ona koja se izgrade, da tu zive - ne, dolaze na par dana ili sedmica, i onda se vracaju kuci na posao
-Da li dolazak masovni ljudi iz zemlje a u zemlju b na par dana ili sedmica znaci naseljavanje i kolonizaciju - ne znaci, u svijetu se to obicno zove turizam
ODGOVOR TI JE OVDJE

NAPOMENA: Za koga se grade ova naselja, za Bosnjake ili za doseljenike Arape. Ovo me podsjeca na politiku Izraela. Oni na Zapadnoj Obali - palestinska zemlja, grade naselja ze Jevreje. Radnici koji grade ta naselja su siromasni Palestinci. U BiH Arapi na bosanskoj zemlji grade naselja za sebe. Radnici koji grade ova naselja na bosanskoj zemlji bit ce niko drugi nego siromasni Bosnaci.

Bas smo slicni Palestincima jer je u Palestini 20% Jevreja dobilo 60% teritorije a 80% Palestinaca 40% teritorije Palestine i sad ima Jevreji i ovo polako ali sigurno otimaju. U BiH je 44% Bosnjaka dobilo 22-23% teritoije BiH, 17% Hrvata 28%, a 32% Srba 49% teritorije BiH. Sad nam Arapi polako ali sigurno za male pare uzimaju i ono malo zemlje sto smo dobili Dejtonskim mirovnim ugovorom.
crazy_diamond

#1659 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by crazy_diamond »

Point. wrote:Cuj on naso uporedjivati Nijemca i Arapa. Da bogdo svabo hoce da investira u BiH, a ne ljudi iz nazadnih sredina. Bosnjo bi prodo guzice za probuseni dolar.
Prodali bi mozda oni koji tako razmisljaju kojima ljepse mirise zapadno govno nego peceno jagnje iz neke islamske drzave

Ja licno vjeru i to sto su arapi muslimani uopste ne smatram bitnim u ovoj prici, apsolutno me zaboli kojoj vjeroispovijesti pripadaju, oni su strani drzavljani kojima je ovdje lijepo i interesantno,koji imaju love i lovu trose ovdje, to je sve sto je bitno, sve ostalo je suplja

Ovo sto arapi trose i investiraju u bih je nesto najzgodnije i najkorisnije za bih, mnogo donose,malo odnose, sav rizik je njihov, i opet se nekome to ne svidja

A ako cemo prizivati svapske investicije, ima toga, austrija je najveci investitor u bih, ali kakav, reifeizen ubi investicijama, donese pet milijardi u bih, iznese sest milijardi od bh. gradjana od glavnica i kamata, a arapi unesu milijardu, iznesu milion u vrh glave od bh gradjana,

Ali nemam ja nista protiv zapadnih banaka koji su najveci investitori, nisu losi ni krediti ni kamate ako pametno koristis, ali je infantilno praviti problem i izazivati strahove od najzgodnijeg nacina investiranja kakav rade arapi

Neko hoce dokaze da 95 posto arapa koji dodju i vrate se dole, naravno da se to ne moze dokazati jer ne vrati se njih 95 posto, nego 99,9 posto

Arapi su nesto najbolje za bh. ekonomiju sto se moglo desiti, ako cemo strance preispitivati, onda su veci problem kinezi,turci i siptari, oni koji dolaze ovdje da rade,da nesto muljaju,petljaju,prave konkurenciju nasim ljudima u poslu, valjalju robu iz svojih drzava i novac iz nasih tokova uzimaju i nose u svoje zemlje, to je problem ako cemo tjerati istinu, i problem su zapadni investitori lihvari koji vise iznose nego unose, ali eto imamo mi strucnjake i inteligenciju koja genijalne zakljucke ima

Da me neko ne bi shvatio ko mrzitelja zapada a poklonika crnih arapa, da budemo jasni, arapi su primitivni i meni licno odvratni, njihova kultura nama nije za primjer, nasi uzori moraju biti najorganizovanije zapadne drzave, ali od tih zapadnih drzava nemamo nikakvu korist, a od arapa imamo, ne vole nas nesto ni jedni ni drugi,nit mi treba nekoga da volimo, samo trebamo naci svoje mjesto u kordinatnom sistemu i koristiti sanse koje imamo, ugledati se na najbolje primjere i sve to kulturno ,ne uvlaceci se nikome u analni otvor
crazy_diamond

#1660 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by crazy_diamond »

Haman2 wrote:PITAS< I STA SAD?
I sta je sad tu problem,
-jesul sve ovo investicije-jesu
-Jel ogroman strani kapital se sliva u bih-sliva
-Jel izgradnnja svih ovih perverzija donosizaradu bh firmama i radna mjesta-donosi
-Jel ovi objekti znace sve veci dolazak arapa u bih-znaci
-Jel veci broj arapa koji dolaze u bih znaci vise stranog novca koji se ovdje trosi, kao i nova radna mjesta u ugostiteljstvu i sl -znaci
-Da li arapi koji dolazeu do sad izgradjena naselja i koji ce dolaziti u ona koja se izgrade, da tu zive - ne, dolaze na par dana ili sedmica, i onda se vracaju kuci na posao
-Da li dolazak masovni ljudi iz zemlje a u zemlju b na par dana ili sedmica znaci naseljavanje i kolonizaciju - ne znaci, u svijetu se to obicno zove turizam
ODGOVOR TI JE OVDJE

NAPOMENA: Za koga se grade ova naselja, za Bosnjake ili za doseljenike Arape. Ovo me podsjeca na politiku Izraela. Oni na Zapadnoj Obali - palestinska zemlja, grade naselja ze Jevreje. Radnici koji grade ta naselja su siromasni Palestinci. U BiH Arapi na bosanskoj zemlji grade naselja za sebe. Radnici koji grade ova naselja na bosanskoj zemlji bit ce niko drugi nego siromasni Bosnaci.

Bas smo slicni Palestincima jer je u Palestini 20% Jevreja dobilo 60% teritorije a 80% Palestinaca 40% teritorije Palestine i sad ima Jevreji i ovo polako ali sigurno otimaju. U BiH je 44% Bosnjaka dobilo 22-23% teritoije BiH, 17% Hrvata 28%, a 32% Srba 49% teritorije BiH. Sad nam Arapi polako ali sigurno za male pare uzimaju i ono malo zemlje sto smo dobili Dejtonskim mirovnim ugovorom.
Mnogo jaka argumentacija i poredjenje, nidje veze

Palestinci su ostali bez zemlje zato sto su bili nazalost glupi,siromasni i zatucani, isto ono sto pokazuju bosnje koje ne vide svoju korist od arapa koja nam se nudi na tacni

Palestinci nisu gubili teritoriju tako sto su jevreji dole dolazili da trose,ljetuju uzivaju i napravi poneko neku vikendicu ili turisticki kompleks, jevreji su dole dolazili kao kolonizatori, a kasnije su klasicnom otimacinom ratnom otimali teritoriju, isto se desavalo bosnjama sa srbima, prvo same bosnje nasele srbe na svoje da im zemlju obradjuju na procenat, a kad se ukaze prilika onda to srbi otimaju uz genocid, tu su slicnosti bosnjaka i palestinaca

A arapska prica potpuno je drugacija, arapi nikad nisu pravili probleme bosnjacima niti imaju realno ikakav interes da to rade u buducnosti, cak naprotiv, arapske investicije osim ekonomske koristi donose jos nesto izuzetno bitno za nas, a to je stabilnost, sto vise arapskih hotela,naselja i investicija imamo oko sarajeva, sve je manja mogucnost da ce nasi pravi dokazani dusmani krenuti u novu pljacku i osvajanje, jer arapi imaju mocne prijatelje amere koji su njihov security, i da se ponovi 92. vrlo je izvjesno da bi ovaj put ameri odmah udarali stiteci interese svojih parnera
aratet

#1661 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by aratet »

SkyLimit wrote:
Tarzo wrote:Neki bi da drugima određuju za koga se Bošnjakinja smije udati i kome će neko svoju ličnu imovinu prodati.

Pomalo :( a više :lol: :lol:
Osnova nacionalizma je zalaganje za čuvanje etnikuma i jedinstvene kulture svog naroda, inače nacionalizam je legalan politički pravac i ideologija.

Prema mojim ličnim uvjerenjima apsolutno je neprihvatljivo da se Bošnjakinje udaju za nebošnjake, pa bio tu Srbin ili Arap. To su naravno samo moja uvjerenja i ja nemam pravo nikome zabraniti da se uda za koga god hoće, no ja imam apsolutno pravo reći da mi se to ne sviđa i ne želim imati ništa ni sa jednom Bošnjakinjom koja se odlučila na takav potez, pa da mi je kćerka rođena.

Ponavljam: Svaka se Bošnjakinja ima zakonsko pravo udati se za koga god hoće, no i ja imam pravo apsolutno zakonsko pravo zaboraviti da ona uopće postoji na ovome Svijetu zbog toga.
A smiju li ga Bosnjakinje samo primat od stranca, a ne udati se, cekati nekog Bosnju da zeni?
Tarzo

#1662 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Tarzo »

KatarinaKosaca wrote:Ipak nebo nije granica gluposti :-?
:thumbup: :lol:
Point.

#1663 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Point. »

crazy_diamond wrote:
Point. wrote:Cuj on naso uporedjivati Nijemca i Arapa. Da bogdo svabo hoce da investira u BiH, a ne ljudi iz nazadnih sredina. Bosnjo bi prodo guzice za probuseni dolar.
Prodali bi mozda oni koji tako razmisljaju kojima ljepse mirise zapadno govno nego peceno jagnje iz neke islamske drzave

Ja licno vjeru i to sto su arapi muslimani uopste ne smatram bitnim u ovoj prici, apsolutno me zaboli kojoj vjeroispovijesti pripadaju, oni su strani drzavljani kojima je ovdje lijepo i interesantno,koji imaju love i lovu trose ovdje, to je sve sto je bitno, sve ostalo je suplja

Ovo sto arapi trose i investiraju u bih je nesto najzgodnije i najkorisnije za bih, mnogo donose,malo odnose, sav rizik je njihov, i opet se nekome to ne svidja

A ako cemo prizivati svapske investicije, ima toga, austrija je najveci investitor u bih, ali kakav, reifeizen ubi investicijama, donese pet milijardi u bih, iznese sest milijardi od bh. gradjana od glavnica i kamata, a arapi unesu milijardu, iznesu milion u vrh glave od bh gradjana,

Ali nemam ja nista protiv zapadnih banaka koji su najveci investitori, nisu losi ni krediti ni kamate ako pametno koristis, ali je infantilno praviti problem i izazivati strahove od najzgodnijeg nacina investiranja kakav rade arapi

Neko hoce dokaze da 95 posto arapa koji dodju i vrate se dole, naravno da se to ne moze dokazati jer ne vrati se njih 95 posto, nego 99,9 posto

Arapi su nesto najbolje za bh. ekonomiju sto se moglo desiti, ako cemo strance preispitivati, onda su veci problem kinezi,turci i siptari, oni koji dolaze ovdje da rade,da nesto muljaju,petljaju,prave konkurenciju nasim ljudima u poslu, valjalju robu iz svojih drzava i novac iz nasih tokova uzimaju i nose u svoje zemlje, to je problem ako cemo tjerati istinu, i problem su zapadni investitori lihvari koji vise iznose nego unose, ali eto imamo mi strucnjake i inteligenciju koja genijalne zakljucke ima

Da me neko ne bi shvatio ko mrzitelja zapada a poklonika crnih arapa, da budemo jasni, arapi su primitivni i meni licno odvratni, njihova kultura nama nije za primjer, nasi uzori moraju biti najorganizovanije zapadne drzave, ali od tih zapadnih drzava nemamo nikakvu korist, a od arapa imamo, ne vole nas nesto ni jedni ni drugi,nit mi treba nekoga da volimo, samo trebamo naci svoje mjesto u kordinatnom sistemu i koristiti sanse koje imamo, ugledati se na najbolje primjere i sve to kulturno ,ne uvlaceci se nikome u analni otvor
Mi smo evropski narod i trebamo teziti zapadu, tako da me zaboli je li arapska jagnjetina ljepse mirisi od zapadne. Ti baratas nekom cifrom od milijardu nenavedene valute, a ne govoris odakle ti ta cifra ili onako lupas samo? Meni je cudno da odjednom pun kurac arapa dolazi sad, da su se odjednom kolektivno sjetili Bosne ne vjerujem, vjerujem da rade po nekom naredjenju i da tu ocigledno nisu cista posla. Onaj ko misli da ce oni dobrovoljno graditi neke objekte po Bosni da bi u njoj boravili heftu dana i da ce svoj novac ostavljati na izvolite ovdje se grdno vara. Drugo, dosta je sto imamo nasih maksuma sto misle da si dobar musliman ako pustis cetnicku bradu i zavijes zenu ko ninju, jos trebaju njihove zene da hodaju zavijene ko parizer pa da imamo svaku obavjestajnu sluzbu za vratom. Dovoljno je sto nas Bake ukopava svojom bolesnom opsjednucosti Erdoganom i otvorenog koketiranja sa Muslimanskim Bratstvom. Da, smetaju mi arapi, ne volim ih i smatram nazadnom, zatucanim i zatvorenicima vjere.
Rugafet

#1664 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Rugafet »

Point. wrote:Mi smo evropski narod i trebamo teziti zapadu, tako da me zaboli je li arapska jagnjetina ljepse mirisi od zapadne. Ti baratas nekom cifrom od milijardu nenavedene valute, a ne govoris odakle ti ta cifra ili onako lupas samo? Meni je cudno da odjednom pun kurac arapa dolazi sad, da su se odjednom kolektivno sjetili Bosne ne vjerujem, vjerujem da rade po nekom naredjenju i da tu ocigledno nisu cista posla. Onaj ko misli da ce oni dobrovoljno graditi neke objekte po Bosni da bi u njoj boravili heftu dana i da ce svoj novac ostavljati na izvolite ovdje se grdno vara. Drugo, dosta je sto imamo nasih maksuma sto misle da si dobar musliman ako pustis cetnicku bradu i zavijes zenu ko ninju, jos trebaju njihove zene da hodaju zavijene ko parizer pa da imamo svaku obavjestajnu sluzbu za vratom. Dovoljno je sto nas Bake ukopava svojom bolesnom opsjednucosti Erdoganom i otvorenog koketiranja sa Muslimanskim Bratstvom. Da, smetaju mi arapi, ne volim ih i smatram nazadnom, zatucanim i zatvorenicima vjere.
Potpis i pecat.
fazer

#1665 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by fazer »

Volio bih eksperte i ljude odgovarajuce struke da razjasne polemiku o tome da li je 95 % ili 99,9 % posjetitelja iz arapskih zemalja doslo iz turistickih razloga. Hvala
crazy_diamond

#1666 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by crazy_diamond »

Point. wrote:
crazy_diamond wrote:

Mi smo evropski narod i trebamo teziti zapadu, tako da me zaboli je li arapska jagnjetina ljepse mirisi od zapadne. Ti baratas nekom cifrom od milijardu nenavedene valute, a ne govoris odakle ti ta cifra ili onako lupas samo? Meni je cudno da odjednom pun kurac arapa dolazi sad, da su se odjednom kolektivno sjetili Bosne ne vjerujem, vjerujem da rade po nekom naredjenju i da tu ocigledno nisu cista posla. Onaj ko misli da ce oni dobrovoljno graditi neke objekte po Bosni da bi u njoj boravili heftu dana i da ce svoj novac ostavljati na izvolite ovdje se grdno vara. Drugo, dosta je sto imamo nasih maksuma sto misle da si dobar musliman ako pustis cetnicku bradu i zavijes zenu ko ninju, jos trebaju njihove zene da hodaju zavijene ko parizer pa da imamo svaku obavjestajnu sluzbu za vratom. Dovoljno je sto nas Bake ukopava svojom bolesnom opsjednucosti Erdoganom i otvorenog koketiranja sa Muslimanskim Bratstvom. Da, smetaju mi arapi, ne volim ih i smatram nazadnom, zatucanim i zatvorenicima vjere.
Ove cifre sam naveo samo kao primjere, a sto se tice ovoga sto kazes da trebamo teziti zapadu, tu se i ja slazem, i sebe licno i svoju zemlju vidim kao dio evrope prvenstveno, ali to ne znaci da se trebamo ponasati fasisticki i rasisticki prema arapima, i da trebamo prokockati priliku koja nam se s njima ukazala da se nesto zaradi. Zapad nam mora biti primjer kako urediti drustvo, privredu,pravnu drzavu,nacin ponasanja i sve te stvari, to moramo radi sebe a ne radi zapada, od uvlacenja zapadu nema nista, zapad brine samo o sebi i svom interesu, ako mislimo da cemo nesto dobiti od njih tako sto cemo tjerati arape grdno se varamo,cak i da se svi kolektivno prekrstimo od zapada necemo nikakvu nagradu ni bolji zivot dobiti

Zapad je hladan i proracunat i zanima ga samo ekonomski interes i sve je tome podredjeno,bih im je interesantna ako ce u njoj nesto zaraditi, turisticki je neznatno interesantna, dok je s arapima drugacije, oni imaju jak standard i takvu klimu da im je bih zanimljiva turisticki, i to je sve,taj interes nije bas tako odjednom nastao, u zadnje vrijeme pojacan je jer tako je to sa turizmom, kad neke destinacije postanu in to se brzo procuje, u arapskim zemljama postoje agencije kao i svugdje koje to izreklamiraju i onda tu svoju sansu vide i ovi investitori koji grade naselja i kupuju zemlju, nikakve tu kolonizacije i skrivene namjere nema,to je praksa i na zapadu, oni koji imaju novac ulazu da bi zaradjivali na rentanju i prodavanju, sve se svodi na par mjeseci dok traje sezona i tih par mjeseci je dovoljno da se dobro zaradi
Po istom principu kako se radi na karibima,majorci,na alpama, tako rade i arapi po bosni,samo sto arapi kao i svaki turisti na svijetu imaju svoje specificnosti, a koje opet nisu nikakav problem ni bauk. A kao sto svaka zemlja u kojoj se razvija turizam ima svoje specificnosti, tako ima i bih, i arapi se tome prilagodjavaju, kao sto se i nasi ljudi njima prilagodjavaju da bi bolje zaradili i tu nema nista sporno posebno, spominju se fiktivne firme, pitanje je koliko su fiktivne i koliko je to sve do nasih vlasti koje ne znaju iskoristiti sansu jos bolje i pojednostaviti zakone i procedure da bi sve bilo transparentnije, tu su arapi najmanje krivi

Osim ovih kupovina i gradnji na veliko, imamo i pojavu da arapi pojedinacno kupuju zemlju i vikendice za svoj cejf, i to nije nista sporno i korisno je, tako bi i mi isto kupovali po jadranu da imamo pare, ja znam mnoge koji imaju pare i tako kupuju, i velike pare ptrose na to i provedu tu samo par sedmica upravo, nikakvu namjeru nemaju kolonizirati jadran nego jednostavno imaju para za taj cejf, a ako nekad zapne moze se i prodati, isto tako razmisljaju i arapi koji ovdje kupuju

Tebi je mozda cudno da neko ulozi 100 200 000 u zemlju i objekat gdje ce godisnje provesti par sedmica, onima koji imaju dosta para to je normalna stvar i osim cejfa i neke garancije za crne dane tu nema nikakvih skrivenih geopolitickih interesa i zahebancija

Neki kupuju naveliko da bi zaradili, neki kupuju na malo za svoj cejf, to je sva sustina, i nista arapi nisu po tom pitanju drugaciji od zapadnjaka, a nasa je korist u tome sto jedan dobar dio tog turistickog kolace ostaje u bih, a moze ostajati i puno vise ako se ne bude palamudilo nego mudro i vrijedno radilo na tome
crazy_diamond

#1667 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by crazy_diamond »

fazer wrote:Volio bih eksperte i ljude odgovarajuce struke da razjasne polemiku o tome da li je 95 % ili 99,9 % posjetitelja iz arapskih zemalja doslo iz turistickih razloga. Hvala
Sta ce ti experti, prosetaj ovih dana sarajevo, carsija,vrelo bosne ,prohodaj po cevabdzinicama, i pokusaj vidjeti arapa crnog, ako uspijes kojeg i vidjeti pitaj ga engleski koliko dugo je tu, jel za stalno, a sve to zabiljezi, pa kad dodje ljeto opet isto sve napravi i vidjeces koliko ces ih tada vidjeti, i sve ce ti se samo kazati, odnos 1:1000 u periodima zima ljeto ako ne bude evo glava, a i ove sto vidis zimi uglavnom su tu odnedavno i uskoro odlaze, tj nisu za stalno

Ako hoces jos bolju sliku tamo gdje su kupili kuce i stanove prosetaj i vidi ima li nocu svjetlo,pushi li se iz odzaka, raspitaj se na aerodromu koliko ih sleti,koliko odleti pa ces vidjeti taj procenat, a mogu se lako naci i podaci koliko arapa ima u zadnje vrijeme je dobilo stalnu dozvolu za boravak
KatarinaKosaca

#1668 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by KatarinaKosaca »

Rugafet wrote:
Point. wrote: Da, smetaju mi arapi, ne volim ih i smatram nazadnom, zatucanim i zatvorenicima vjere.
Potpis i pecat.
Tako je ! Pokazite sovinisticko ksenofobno islamofobicno lice konacno! Netko "zatvorenik vjere", a vi predrasuda i uske domene uma....
Point.

#1669 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Point. »

KatarinaKosaca wrote:
Rugafet wrote:
Point. wrote: Da, smetaju mi arapi, ne volim ih i smatram nazadnom, zatucanim i zatvorenicima vjere.
Potpis i pecat.
Tako je ! Pokazite sovinisticko ksenofobno islamofobicno lice konacno! Netko "zatvorenik vjere", a vi predrasuda i uske domene uma....
Kad ne znas bolje, onda se odmah gruhne ovo "islamofobicno". Ja kao Bosnjak nisam islamofob, pa iste smo vjere majku mu, ali mogu biti arapofobican. Moze li se tako nazvati? Ljudi teze ka tome da zive ko u vrijeme Poslanika, vjeru shvataju doslovno i na prvom je mjestu, eh ako zelis napredovati onda moras vjeru ostaviti kuci a ne da je u svim sferama zivota. Pogledi u vezi zena, odgajanje djece i svemu ostalom je malo zatucan i staromodan. Pa zato ih i handri 10 miliona zidova u sred milijardskog muslimanskog zivlja. Da , ljut sam na arape, jer imaju svu mogucnost svijeta da napreduju a ne znaju se pomaketi sa startne pozicije. Daleko im kuca bila.
Drvenija87

#1670 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Drvenija87 »

Image
Gojeni H

#1671 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Gojeni H »

crazy_diamond wrote:

Ja bih ovo fakat mogao potpisati od prve do zadnje rijeci.
Dva glavna pitanja su:

1. Jesu li arapski turisti sigurnosni problem? Do sada su pokazali da nisu.
2. Da li njihovo trosenje novaca pomaze lokalnoj ekonomiji? - Pomaze. Pitajte Drvosjecu, kozu im guli. :D
KatarinaKosaca

#1672 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by KatarinaKosaca »

@ point Ne zanima me jesi li Bosnjak, Eskim ili Kinez. Napisao si cisto rasisticku recenicu.koja ne bi bila light ni u Hitlerovo vrijeme. I nemam tu ja sta "Ne znam sta" ili znam nista. Sam si.napisao I neka stoji zabiljezeno. Da umjesto "Arapi" stoji na primjer "Jevreji", mozda I zatvora vidio, a ban sigurno. Ovako guslaj.....moderatorski miljenice
Last edited by KatarinaKosaca on 27/12/2016 12:18, edited 2 times in total.
Hafis

#1673 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Hafis »

Da ja oprobam:
Ne, ne smetaju mi arapi, volim ih i smatram naprednim, nezatucanim i potpuno neovisnim od vjere.

Medalju za širenje antifašizma na društvenim mrežama možete mi poslati na adresu Ulica blajburških žrtava b.b. (znat će poštar za koga je)
crazy_diamond

#1674 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by crazy_diamond »

ne znam uopste zasto price o tome svidjaju li se nekome arapi ili, s njima se mora gledati ekonomski interes, tu sve pocinje i zavrsava, a u ekonomiji nema svidjanja, simpatija,zabavljanja,ljubakanja i slicnih gluposti, to je biznis a ne tinejdzersko zabavljanje

sve dok zatucane bosnje svoje ekonomske interese budu podredjivali simpatijama, nesimpatijama, dupeuvlakastvu, sta ce rec ovaj,sta ce rec onaj, jel neko arap ili zapadnjak i slicne gluposti, zatucani bosnjo ce biti bijeda, a najveca poslovna dostignuca bice nam valjanje, bukvi, lomljenje kicmi u rudnicima, pakovanje kiselih krastavaca u galone i slicni poslovi
Haman2

#1675 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Haman2 »

Mnogo jaka argumentacija i poredjenje, nidje veze

Palestinci su ostali bez zemlje zato sto su bili nazalost glupi,siromasni i zatucani, isto ono sto pokazuju bosnje koje ne vide svoju korist od arapa koja nam se nudi na tacni

Palestinci nisu gubili teritoriju tako sto su jevreji dole dolazili da trose,ljetuju uzivaju i napravi poneko neku vikendicu ili turisticki kompleks, jevreji su dole dolazili kao kolonizatori, a kasnije su klasicnom otimacinom ratnom otimali teritoriju, isto se desavalo bosnjama sa srbima, prvo same bosnje nasele srbe na svoje da im zemlju obradjuju na procenat, a kad se ukaze prilika onda to srbi otimaju uz genocid, tu su slicnosti bosnjaka i palestinaca

A arapska prica potpuno je drugacija, arapi nikad nisu pravili probleme bosnjacima niti imaju realno ikakav interes da to rade u buducnosti, cak naprotiv, arapske investicije osim ekonomske koristi donose jos nesto izuzetno bitno za nas, a to je stabilnost, sto vise arapskih hotela,naselja i investicija imamo oko sarajeva, sve je manja mogucnost da ce nasi pravi dokazani dusmani krenuti u novu pljacku i osvajanje, jer arapi imaju mocne prijatelje amere koji su njihov security, i da se ponovi 92. vrlo je izvjesno da bi ovaj put ameri odmah udarali stiteci interese svojih parnera
1. Nije lijepo za jedan narod kazati da su " glupi, siromasni i zatucani". Istrazivanja izvrsena u svijetu pokazuju da se razlike medju ljudima tako male, i da se mogu smatrati beznacajnim. Inteligencija je nasledna osobina ako nisi znao.

2. Zatucanost -mala obazovanost je ako nsi znao ono sto se stice ucenjem, a istrazivanja pokazuju da Palestinci spadaju u sam vrh po brazovanosti uzimajuci u obzir njihovo sire okruzenje.

3. Katolici i pravoslavci, kasnije samoproglaseni Hrvati i Srbi takodje su bili kolonizatiori BiH, u provo vrijeme kao radna snaga a kasnije sticuci bolji status u pogodnim prilikama otimaju bosnjacku zemlju, pa smo tako sa 91% teritorije spali na 22-23% teritorije BiH. Vjerujem da znas kako su Srbi i Crnogorci otimali zemlju po Bileci i Gacku. Ako ne znas procitaj malo opsirniju beografiju Mese Selimovica, cija je obitelj pobjegla iz okoline Bilece da bi spasila glavu i cast svoje familije, ostavivsi sva svoja bogastva. Takodje vjerujem da znas nesto o agrarnim reformama, napustenoj bosnjackoj zemlji u Podrinju nakon Drugog svjetskog rata, pa i ovom poslednjem: Foca, Visegrad, Srebrenica, Bratunac, itd, itd. Ako ne znas, mogu da te podsjetim lijepim tekstom.

4. Da, Arapi nam sad ne prave problem, ali vidljivo okrecu glavu od tvoje dzamije a u nju nikako i ne ulaze. Da li ti to nesto govori. Sutra ce traziti svoje skole, jer tvoje ne priznaju, sutra ce traziti AAP-arpakse autonoimne pokrajenine po srpskom receptu. Sutra ce traziti i svig clana predsjednictva po ugledu na predsudu Sejdic-Finci, sutra ce traziti i svij entitet po ugledu na Srbe i Hrvate, pa ce Bosnjaci po starom receptu i dalje ostajati bez svoje grunt zemlje. Da ne pricam o silom nametanja njihovog pravca u islamu i sukoba koji ce iz toga nastati. Plitka ti je to logika dragi moj prijatelju. Budi malo pragmaticniji, mani se ti vjerskih osjecanja.

5. Kazes "da Arapi imaju mocne prijatelje". Da, imaju dok kupuju ono sto Zapad odbacuje (zastarjelo naoruzanje, da bi njihovim parama prabvio novo i mocnije). Sta ti Arapi proizvode izuzev Bozijeg dara nafte. I to sami ne vade, jer nemaju tehnologiju. Sta to Arapi proizvode: Avion, helikopter, top, auto, kompjuter. itd, itd. Nista dragi moj prijatelju, oni su samo potrosaci zapadne robe. Dok ima para, ima i prijateljstva. Dakle, prijateljsktva iz interesa. I na kraju da se se posluzim narodnom izrekom da " pustili smo dusmana u kucu, pa sad cekaj da vidis sta ce biti".

6. Sve ovo planirano radit ce siromasni Bosnjaci kao na Zapadnoj Obali siromasni Palestinci.
Locked