Brexit

Post Reply
Bodkin

#1651 Re: Brexit

Post by Bodkin »

stakasa wrote:
Bodkin wrote:
stakasa wrote:Nastavljaju li berze i funta i sutra pad ili bi to bilo to zasad? Po meni bi sutra cak moglo doci i do konsolidacije ali ostatak sedmice, mjeseca, ljeta - down. Trenutno je sentiment takav da ce se sve tumaciti kao negativno. Evo npr ovo ponovljeno glasanje u Spaniji itd
Povratile su se malo isti dan ali je ostalo u minusu.
Vec sam nasao par hedge fondova koji su ubili pare na izlazu :)
Ma znam to, cak su se sjevernoevropske digle debelo iznad ocekivanja po meni. Ali sta sad pitanje je - pocetak ljeta, smanjena likvidnost, nesigurnost. Shortat banke i zlato bi trebala biti prilicno sigurna opcija. I da, shortat VW
Nemoj ziv bio shortat vw ako nisi vec :)
stakasa

#1652 Re: Brexit

Post by stakasa »

Bodkin wrote:
Trend... friend a sprema se odsteta u Evropi jer se je isplatilo u Americi. Kad pada, mastodonti padaju najvise mada vrijedi suprotno misljenje. Ja nemam to iskustvo. Po meni je VW ranjiv do bola trenutno
Bodkin

#1653 Re: Brexit

Post by Bodkin »

stakasa wrote:
Bodkin wrote:
Trend... friend a sprema se odsteta u Evropi jer se je isplatilo u Americi. Kad pada, mastodonti padaju najvise mada vrijedi suprotno misljenje. Ja nemam to iskustvo. Po meni je VW ranjiv do bola trenutno
Imam iskustva i internog i eksternog iz vw. Ostao sam u kontaktu sa nekima. Sad su se nagodili i sav prljav ves su izbacili. Ako padne, pasce jos par posto i onda ide gore u isucih 3 godine. Ako imas love viska radje uzmi long poziciju na njih
stakasa

#1654 Re: Brexit

Post by stakasa »

Bodkin wrote:
stakasa wrote:
Bodkin wrote:
Imam iskustva i internog i eksternog iz vw. Ostao sam u kontaktu sa nekima. Sad su se nagodili i sav prljav ves su izbacili. Ako padne, pasce jos par posto i onda ide gore u isucih 3 godine. Ako imas love viska radje uzmi long poziciju na njih
Hvala na tipsu, long eventualno u avgustu
Challenger__

#1655 Re: Brexit

Post by Challenger__ »

madner wrote:Njemci se mjesaju u unutrasnja pitanja VB. Not cool.
Pokazuju hronično odsustvo diplomatskog takta. Možda je do pretjeranog konzumiranja onih gigantskih kobasica.

8)
Toffee karamela

#1656 Re: Brexit

Post by Toffee karamela »

Očito više nikoga nije briga šta će Briti da misle. Još kad se rasplamsa stara ljubav i savezništvo Škota i Francuza, eto novog stogodišnjeg rata :?:
Bodkin

#1657 Re: Brexit

Post by Bodkin »

stakasa wrote: Hvala na tipsu, long eventualno u avgustu
Javi kako ide :thumbup:
Bodkin

#1658 Re: Brexit

Post by Bodkin »

Toffee karamela wrote:
Očito više nikoga nije briga šta će Briti da misle. Još kad se rasplamsa stara ljubav i savezništvo Škota i Francuza, eto novog stogodišnjeg rata :?:
Njemci su uvijek bili losi u diplomatiji, dok su britanci tu bez konkurencije. Eu strasno gubi na diplomatskom polju brexitom
Challenger__

#1659 Re: Brexit

Post by Challenger__ »

Ovo sve više počinje da podsjeća na vrijeme kontinentalne blokade, s tim što je ulogu Napoleona preuzela baba Merkel. Biće cirkusa, tipujem.
JanuaryJones

#1660 Re: Brexit

Post by JanuaryJones »

Toffee karamela wrote:
https://anthonybsanders.wordpress.com/2 ... op-brexit/

A šta na sve to kaže HRH the Queen?
Arminovski

#1661 Re: Brexit

Post by Arminovski »

Bodkin wrote:
Arminovski wrote:
George Soros je jedan JAKO pametan čiko. On je sve ovo naslutio davno.
Soros je davno zaradio milijardu kad je natjerao englesku vladu da spasava funtu jer se on kladio protiv nje i lumpao pare. Ovdje sumnjam da je on ali je sigurno bilo likova koji su isli short na funtu i engleske dionice
Soros je pravovremeno naslutio rezultat i uložio u zlato ove godine. Još par milijardi kucaju na vrata.
radostan dan

#1662 Re: Brexit

Post by radostan dan »

stakasa wrote:
Bodkin wrote:
Nije majka Muju karala sto je kockao, nego sto nije znao da stane...

Sad s puta...sutra ti odgovorim na onu stavku od prije par strana.
Pozz.
Connaisseur Karlin

#1663 Re: Brexit

Post by Connaisseur Karlin »

Image

AutGermany_strategy_in_case_of_brexithor: Giacomo Goldkorn

Date: March, 13th, 2016

Description: Relevant data whereas Brexit were to happen and German strategy for this possible scenario.

ources: Eurostat; elaboration geopoliticalatlas.org.

:D
Toffee karamela

#1664 Re: Brexit

Post by Toffee karamela »

JanuaryJones wrote:

A šta na sve to kaže HRH the Queen?
Queen se još nije oglasila a mislim i da ne smije prići svom balkonu niti nekom mikrofonu dok se ne oformi nova vlada i ne dođe novi premijer. Kod njih je davno utvrđen primat oko pitanja politike i kursa zemlje.
Arminovski

#1665 Re: Brexit

Post by Arminovski »

hAZNADAR wrote:
Arminovski wrote:
George Soros je jedan JAKO pametan čiko. On je sve ovo naslutio davno.
Ne treba tu velike pameti. Englezi su od pocetka bili za hebanje ali da im ne udje. I sve vrijeme svog prisustva u Uniji trazili privilegije i bili na granici hoce li uopce ostati ili razguliti. Sjeti se samo nesuglasica oko rata u Bosni i ko je stalno minirao bilo kakvu konkretniju akciju, zajednicki stav,.. i poslije napravio situaciju da Ameri moraju reagovati.

Zato ne cude izjave najvisih EU celnika koje porucuju Englezima da razgule sto prije.
Slažem se ali mislim da se nismo razumjeli. Ja sam komentirao na to da ovo niko nije mogao predvidjeti pa sam pomenuo pesimističnog Sorosa i njegove skorašnje investicije kasnije. Čitam danas da misli da bi mogla EU polako nestati uz ogroman kaos.

Kad razmislim bolje ovakav rezultat se mogao naslutiti kad je Cameroon došao na vlast jer su ta ista pitanja po kojima je došao na vlast donijela prevagu na referendumu. Čista ksenofobija i tu je problem. Džaba je ljudima govoriti o ekonomiji i da im je u globalu bolje. To ulazi u jedno a izlazi kroz drugo uho.
eltroxin

#1666 Re: Brexit

Post by eltroxin »

hrle1976 wrote:Ovi sto su za EU zive u zavjeri. Prije godinu su svakom kenjali kako su bolesni jer pisu da ce UK izaci. Dodje dan i UK iglasa mrs Unijo. Sta u katkoj buducnosti jos tri drzave napuste? Ja tipam da ce doci do jos napustanja.
Jarane, kada ce poceti padati cijene na amazonu i asosu zbog slabije funte? Ili mozda zivim u zavjeri.. :lol:
prog321

#1667 Re: Brexit

Post by prog321 »

Najjace je kad kazu nisu ekonomski razlozi izlaska iz EU.
Nego se starci zajebali na listicima. Nisu vidjeli gdje stavljaju X :-D
Drvosjeca iz Dejcica

#1668 Re: Brexit

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

prog321 wrote:Najjace je kad kazu nisu ekonomski razlozi izlaska iz EU.
Ma jok, najgore kada Brexit trpaju u ekonomiju a ako se ne varam ti si jedan od tih. Razlog za Brexit nije ekonomija već utjerivanje straha i ksenofobija, ne razumijem što se libite to reći. :oops: Treba stvari nazvati pravim imenom.
madner

#1669 Re: Brexit

Post by madner »

Ima nesto i do gubitnika slobodnog protoka ljudi.

Circa pola dosljaka iz EU ce vjerovatno morati otici.
Jashar X

#1670 Re: Brexit

Post by Jashar X »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ma jok, najgore kada Brexit trpaju u ekonomiju a ako se ne varam ti si jedan od tih. Razlog za Brexit nije ekonomija već utjerivanje straha i ksenofobija, ne razumijem što se libite to reći. :oops: Treba stvari nazvati pravim imenom.
Brexit trpaju u ekonomiju svi analiticari od New York Timesa do kineskih medija, a ekonomska politika to je ideologija. Ksenofobija uvijek korijen ima u ideologiji i ekonomskoj politici - konkretno ovde - otvaranje vrata jeftinijoj radnickoj klasi sa uglavnom drugacijom kulturoloskom bazom. Otvaranje vrata jeftinoj radnoj snazi je istovremeno neoliberalna ideologija i ekonomska politika.

Pitanje uopste nije da li ima veze sa ekonomijom i neoliberalnom ideologijom vec da li su se zajebali ili ne. I ko je gubitnik a ko dobitnik.

Samo na klixu forumasi to je kontaju.
stakasa

#1671 Re: Brexit

Post by stakasa »

Jashar X wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Brexit trpaju u ekonomiju svi analiticari od New York Timesa do kineskih medija, a ekonomska politika to je ideologija. Ksenofobija uvijek korijen ima u ideologiji i ekonomskoj politici - konkretno ovde - otvaranje vrata jeftinijoj radnickoj klasi sa uglavnom drugacijom kulturoloskom bazom. Otvaranje vrata jeftinoj radnoj snazi je istovremeno neoliberalna ideologija i ekonomska politika.

Pitanje uopste nije da li ima veze sa ekonomijom i neoliberalnom ideologijom vec da li su se zajebali ili ne. I ko je gubitnik a ko dobitnik.

Samo na klixu forumasi to je kontaju.
Zajebali se u globalu jesu a dobitnici su stariji ksenofobi, antiglobalisticki populisti te luzeri koji se osjecaju ugrozenim od drugih jednako lose obrazovanih ali iz istocnoevropskih zemalja
madner

#1672 Re: Brexit

Post by madner »

Nelojalne konkurencije koja rusi zivotni standard radeci za manje pare. :D
stakasa

#1673 Re: Brexit

Post by stakasa »

madner wrote:Nelojalne konkurencije koja rusi zivotni standard radeci za manje pare. :D
Kako rusi standard kad snizava cjene
Drvosjeca iz Dejcica

#1674 Re: Brexit

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Pričam ja tako prije par mjeseci sa jednim strancem iz EU i kažem vama je krenula "balkanizacija EU", smije se on i kao pa eto i jeste i nije. Čitam danas Papa Franjo danas spominje balkanizaciju EU. :mrgreen:
stakasa

#1675 Re: Brexit

Post by stakasa »

radostan dan wrote:
stakasa wrote:
Bodkin wrote:
Nije majka Muju karala sto je kockao, nego sto nije znao da stane...

Sad s puta...sutra ti odgovorim na onu stavku od prije par strana.
Pozz.
Jos kad bi imao argumenata :D
Hajde polako. Drago mi je da se vracas diskusijama
Post Reply