AUTENTIČNOST vs DOGMA, (islam, Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
arzuhal

#1651 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

salik79 wrote:
Allah razi olsun :-D

Slazemo se da se ne slazemo. I o tome, kao sto i sam velis, nema potrebe dalje raspravljati.

Referirat cu se iskljucivo na ovo uvecano. Pokusat cu rasclaniti stvari:

1. Ljubav prema njima nije iman. Znamo sta su imanski sarti, nismo djeca, a i ona to znaju.
2. Recimo, hipoteticki, da je ljubav prema njima iman. Sta je sa onim genercijama koje su 120 godina proklinjale hazreti Aliju s mimbera, literaturom, hadisima i citavim naslijedjem iz tog perioda? Ovdje ne bih izostavljao niti one koji su to sutke odobravali, nisu se suprostavljali, pa cak bili i na vaznim funkcijama u to vrijeme? Sta je s njihovim imanom i imanom generacija koje su stasavale na njihovoj literarnoj zaostavstini?!
3. Sta je s imanom onih koji postuju stav IZ BiH (tj. fetva-i-emina Ljevakovica) o Muaviji, ako znamo da je on ratovao protiv hazreti Alije, na podmukao nacin mu preoteo hilafet i u konacnici uveo praksu (naredio) njegovog proklinjanja s mimbera, koja je potrajala 120 godina?! Koga sada da mrzimo, a koga da volimo? O cemu nam zavisi iman?
http://www.islamskazajednica.ba/mezhebi ... uaviji-r-a
4. Sta je s imanom Ebu Hurejre, koji je u vrijeme Muavije imao visok polozaj u drustvu, kada i "biljezi" ogroman (pojedinaco najveci, cca 6000) broj "hadisa"?
5. Ako uzmemo da je Ebu Hurejre dosta kasno primio islam, u 7. godini nakon hidzre, kako je moguce da je "prenio" toliki broj "hadisa"?
6. Hipoteticki govoreci, cak i ako je to nekim cudom i bio u mogucnosti, kako to da se toliko mali broj hadisa prenosi od hazreti Alije, koji je cijeli svoj zivot proveo uz Resulullaha s.a.v.a.v.s., a uz hazreti Hatidzu je bio prvi insan koji je prigrlio dini-islam?
7. Da li je povezano visedecenijsko proklinjanje hazreti Alije s tako malim brojem hadisa prenesenim od njega?

Da ne granam dalje, zamolio bih te da mi ukratko odgovoris na ova pitanja. :)
Ti postavljaš ona pitanja koja, po šablonu i školski, postavljaju (sve one) šiije ili simpatizeri šiizma u pokušaju da diskreditiraju nešto u korist svoje stvari. Nekada davno sam se bavio svim tim otrcanima i izlizanim pitanjima i volio raspravljati o njima, odavno više ne. Ovakva pitanja, samo obrnuto, u nastojanju da diskreditiraju šiizam postavljaju sa suprotnih strana. I ista želja za raspravom te isto vjerovanje da će se raspravom doći do istine i slično je uvijek prisutno, to valjda i goni i hajca raju da se raspravljaju i "argumentuju". Mene takva pitanja i rasprave ne ineteresuju, a ako će neko to sebi eventualno protumačiti kao moj znak slabosti, pomanjkanja sigurnosti, znanja ili bilo čega, neću mu se protiviti.

Generalno, sunijski stav je u tome da smo jasno određeni spram hilafeta prve četvorice halifa, te se za njih vezuje ispravnost puta (rašidun), zato se upravo u sunnijskim izvorima tek Omer b. Abdul-Aziz, koji je zabranio proklinjanje hazreti Alije i ehli-bejta, naziva, uslovno rečeno, "petim pravednim halifom". Dakle može se primijetiti da se vlast Muavije odvaja, ali ga se i ne proklinje niti smatra nevjernikom i slične gluposti jer je i on bio ashab, a sve što se dešavalo među ashabima je 1) stvar koja se njih tiče, 2) koju će Allah presuditi na Sudnjem danu, 3) nama danas ništa ne znači na način da mi možemo šta izmijeniti, itd. itd.

Kada su došli Ebu Hanifi, radijallahu anhu, pa ga pitali za bitku između hazreti Alije, s jedne, i hazreti Aiše, Talhe i Zubejra, radijallahu anhum, s druge strane, ko je od njih bio u pravu, imam je odgovorio (na način koji je sunijski spram cijele stvari o ashabima):

- Ja sam siguran samo u jedno, a to je da mene Allah neće to pitati i time me teretiti na Danu polaganja računa, nego će me pitati o mojim djelima.

Ono što se dešavalo između ashaba uglavnom ostavljamo njima samima te Danu kada će oni to između sebe riješiti, odnosno kada će Allah presuditi. Ako su oni jedni drugima učinili neku nepravdu, zulum i slično - to je njihova stvar koju će oni riješiti, mi se ne svrstavamo navijački, nastojimo biti što oprezniji kada su ashabi u pitanju. To je stvar našeg imana, odnosno vjerovanja, kada su oni, radijallahu anhum, u pitanju.
asurbanipal

#1652 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by asurbanipal »

Na slici desno je bizantski kovani novac, na novčiću je bizantski car Konstans II. (630. - 668.). Po uzoru na Bizantince i Arapi su počeli da kuju svoj novac za vrijeme dinastije Emevija (Omejjada). Dakle, lijevo na slici je arapski kovani novac (zlatni dinar), kovan za vrijeme emevijskog halife Abd-ul Melika ibn Mervana (Abd al-Malik ibn Marwan, 646. - 705.). Porijeklo novca je najvjerovatnije iz 693. godine, dakle s kraja VII. vijeka. Ono što je zanimljivo je da se na tom arapskom novcu nalaze tri figure koje predstavljaju tri ličnosti. Centralna figura, dakle ona koja se nalazi u sredini je Muhammed, njegova figura se ističe i to je ujedno prvi prikaz poslanika Muhammeda na nekom predmetu, tj. iz 693. godine. Sa lijeve strane se na novčiću se nalazi Poslanikov ashab i punac, te prvi halifa Ebu Bekr (oko 573. - 634.), a s desne strane je Muhamedova žena Aiša (oko 613./614. - 678.).

Može se sa sigurnošću pretpostaviti, da se novac počeo kovati nedugo nakon što je emevijski vojskovođa, Hadžadž ibn Jusuf (661. - 714.) ugušio ustanak Abdullaha ibn Zubeira (624. - 692.) koji se 684. godine proglasio halifom u Meki (period dvovlašća). Hadžadž je porazio Ibn Zubejrovu vojsku, a Ibn Zubejra ubio 692. godine, učvrstivši tako emevijsku vlast nad Arapskim carstvom. Novac se stoga počeo kovati u čast konačne emevijske pobjede i jedinstva vlasti. Postavlja se pitanje onda zbog čega Ebu Bekr i Aiša na novcu. Iz jednostavno razloga polariteta i suprostavljanja, budući da je Abdullah ibn Zubeir bio unuk Ebu Bakra, a time i nećak Aiše. Njegova majka Esma bint Ebu Bakr, Aišina sestra bila je još živa u vrijeme Ibn Zubeirove pobune. Na neki način, Abdullah je imao mnogo bolji zahtjev i pravo za halifat od Emevija, koji su bili rani neprijatelji Muhameda i paganski i idolopoklonički lideri iz Mekke koji su se protivili islamu. Zbog toga istincanje Ebu Bekra i Aiše, kao rivalitet Abdulahu i njegovoj majci Esmi, Aišinoj sestri.

Također, na novčiću je Aiša pod velom, a ono što je još zanimljivije je i da drži mač. Aiša je bila omiljena i uvažavana ličnost od Emevija, a mač je predstavljao simbol njenog ratovanja protiv Emevijama omražene ličnosti, Ali ibn Ebu Taliba (599. - 661.), Muhammedovog zeta i rođaka, u Bici kod Kamile. Ovaj novčić je također predstavio rivalitet šiitskom trojstvu: Muhammed, Alija i Fatima. Prisutnost na kovanici prvog halife Ebu Bekra, umjesto Alije je suprostavljanje zahtjevima sljedenika Alije koji su ga smatrali prvim legitimnim halifom. Ebu Bekrova kćerka i Muhammedova supruga Aiša bila je tačka okupljanja Emevija i izravno se suprotstavljala pravu Alija za halifat. Abdul-Melikov otac, halifa Mervan ibn al-Hakam (oko 623. - 685.), bio je ključni saveznik Aiše u bitkama Prvog islamskog građanskog rata. Ovdje nemamo samo religiozno / političku izjavu protiv šijja (sljedbenika) Alije, već i jasnu izjavu o pobjedi nad Abdullah ibn Zubeirom i znak ponovnog ujedinjenja Kuće Islama (Arapskog carstva) nakon mnogo godina građanskog rata.

Image
Idemedosumom

#1653 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Idemedosumom »

Treba isticati sličnosti i prestati insistirati na razlikama. Treba prestati izjednačavati cijeli jedan pravac u Islamu s jednom sektom. Treba zanemariti perzijsko-arabijsko rivalstvo.

Allah s.w.t. bdije nad Kur'anom, isto se ne može i za hadise reći. Umjesto što se međusobno koškamo, bolje nam je da izvršimo detaljne analize priznatih zbirki hadisa, te da izbacimo ili u najmanju ruku označimo one hadise koji su u direktnoj suprotnosti s Kur'anom časnim, zatim one koji su u suprotnosti s drugim hadisima.

I ja bih volio znati šta se tačno dogodilo nakon Poslanikove s.a.w.s. smrti. Nezamislivo mi je da Poslanik s.a.w.s. nije ostavio direktnu i nedvosmislenu oporuku o naslijedniku. Eto dogovorite se...

Na osnovu događaja kod Gadir Huma očigledno je da je Muhamed s.a.w.s. želio da Ali a.s. bude prvi halifa. Međutim, imamo ovdje mnogo potencijalnih problema. Ali a.s. nije bio prvi halifa, a nije mi poznato da je pobunu zbog toga pravio, a događaj kod Sakife predstavlja velikane Ebu Bekra i Omera r.a. kao izuzetno pohlepne za vlašću i na kraju kao, jel, neposlušne prema Poslaniku s.a.w.s. Iako ja ne vjerujem u nepogrješivost ashaba, velike su ovo optužbe...
Last edited by Idemedosumom on 29/06/2017 12:46, edited 1 time in total.
Gojeni H

#1654 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

asurbanipal wrote:Antinomianizam ...
:thumbup:

Dobro ti ovo, brato .. edukativno. Samo me podsjeca zasto se covjek ne treba previse uvlaciti u ovakva razmisljanja.
salik79

#1655 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by salik79 »

Jos jednom, uz napomenu da je prof.dr. Ahmed el-Kubeisi jedan od najuticajnijih i najpriznatijih (top 500) sunitskih alima, cijela istina i laz u 2 minute i 20 sekundi:
salik79

#1656 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by salik79 »

arzuhal wrote:
salik79 wrote:
Allah razi olsun :-D

Slazemo se da se ne slazemo. I o tome, kao sto i sam velis, nema potrebe dalje raspravljati.

Referirat cu se iskljucivo na ovo uvecano. Pokusat cu rasclaniti stvari:

1. Ljubav prema njima nije iman. Znamo sta su imanski sarti, nismo djeca, a i ona to znaju.
2. Recimo, hipoteticki, da je ljubav prema njima iman. Sta je sa onim genercijama koje su 120 godina proklinjale hazreti Aliju s mimbera, literaturom, hadisima i citavim naslijedjem iz tog perioda? Ovdje ne bih izostavljao niti one koji su to sutke odobravali, nisu se suprostavljali, pa cak bili i na vaznim funkcijama u to vrijeme? Sta je s njihovim imanom i imanom generacija koje su stasavale na njihovoj literarnoj zaostavstini?!
3. Sta je s imanom onih koji postuju stav IZ BiH (tj. fetva-i-emina Ljevakovica) o Muaviji, ako znamo da je on ratovao protiv hazreti Alije, na podmukao nacin mu preoteo hilafet i u konacnici uveo praksu (naredio) njegovog proklinjanja s mimbera, koja je potrajala 120 godina?! Koga sada da mrzimo, a koga da volimo? O cemu nam zavisi iman?
http://www.islamskazajednica.ba/mezhebi ... uaviji-r-a
4. Sta je s imanom Ebu Hurejre, koji je u vrijeme Muavije imao visok polozaj u drustvu, kada i "biljezi" ogroman (pojedinaco najveci, cca 6000) broj "hadisa"?
5. Ako uzmemo da je Ebu Hurejre dosta kasno primio islam, u 7. godini nakon hidzre, kako je moguce da je "prenio" toliki broj "hadisa"?
6. Hipoteticki govoreci, cak i ako je to nekim cudom i bio u mogucnosti, kako to da se toliko mali broj hadisa prenosi od hazreti Alije, koji je cijeli svoj zivot proveo uz Resulullaha s.a.v.a.v.s., a uz hazreti Hatidzu je bio prvi insan koji je prigrlio dini-islam?
7. Da li je povezano visedecenijsko proklinjanje hazreti Alije s tako malim brojem hadisa prenesenim od njega?

Da ne granam dalje, zamolio bih te da mi ukratko odgovoris na ova pitanja. :)
Ti postavljaš ona pitanja koja, po šablonu i školski, postavljaju (sve one) šiije ili simpatizeri šiizma u pokušaju da diskreditiraju nešto u korist svoje stvari. Nekada davno sam se bavio svim tim otrcanima i izlizanim pitanjima i volio raspravljati o njima, odavno više ne. Ovakva pitanja, samo obrnuto, u nastojanju da diskreditiraju šiizam postavljaju sa suprotnih strana. I ista želja za raspravom te isto vjerovanje da će se raspravom doći do istine i slično je uvijek prisutno, to valjda i goni i hajca raju da se raspravljaju i "argumentuju". Mene takva pitanja i rasprave ne ineteresuju, a ako će neko to sebi eventualno protumačiti kao moj znak slabosti, pomanjkanja sigurnosti, znanja ili bilo čega, neću mu se protiviti.

Generalno, sunijski stav je u tome da smo jasno određeni spram hilafeta prve četvorice halifa, te se za njih vezuje ispravnost puta (rašidun), zato se upravo u sunnijskim izvorima tek Omer b. Abdul-Aziz, koji je zabranio proklinjanje hazreti Alije i ehli-bejta, naziva, uslovno rečeno, "petim pravednim halifom". Dakle može se primijetiti da se vlast Muavije odvaja, ali ga se i ne proklinje niti smatra nevjernikom i slične gluposti jer je i on bio ashab, a sve što se dešavalo među ashabima je 1) stvar koja se njih tiče, 2) koju će Allah presuditi na Sudnjem danu, 3) nama danas ništa ne znači na način da mi možemo šta izmijeniti, itd. itd.

Kada su došli Ebu Hanifi, radijallahu anhu, pa ga pitali za bitku između hazreti Alije, s jedne, i hazreti Aiše, Talhe i Zubejra, radijallahu anhum, s druge strane, ko je od njih bio u pravu, imam je odgovorio (na način koji je sunijski spram cijele stvari o ashabima):

- Ja sam siguran samo u jedno, a to je da mene Allah neće to pitati i time me teretiti na Danu polaganja računa, nego će me pitati o mojim djelima.

Ono što se dešavalo između ashaba uglavnom ostavljamo njima samima te Danu kada će oni to između sebe riješiti, odnosno kada će Allah presuditi. Ako su oni jedni drugima učinili neku nepravdu, zulum i slično - to je njihova stvar koju će oni riješiti, mi se ne svrstavamo navijački, nastojimo biti što oprezniji kada su ashabi u pitanju. To je stvar našeg imana, odnosno vjerovanja, kada su oni, radijallahu anhum, u pitanju.
Dobro, tvoje pravo...Da rezimiramo - "sunitski" stav je da su nas iman i dobra djela u direktnoj korelaciji sa jubavlju prema svim "ashabima", dok iman ashaba uopce ne zavisi od toga, do te mjere da su se mogli i mrziti i medjusobno proklinjati!? A da ne pominjem odnos "ashaba" prema casnom Ehli-Bejtu, za kojih je ljubav i dobrocinstvo propisano i u Kur'anu i u hadisima. Cak nas se o tome vise puta napominje, a jasno je i receno sta biva s onima koji se o tu naredbu ogluse...Ali, po "sunitskom" ucenju to se odnosi samo na danasnje sljedbenike dini-islama, a nikako na one koji su direktno bili napominjani i opominjani, niti na generacije iza njih.

Logika. :thumbup:
Diwan

#1657 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

Idemedosumom wrote:Treba isticati sličnosti i prestati insistirati na razlikama. Treba prestati izjednačavati cijeli jedan pravac u Islamu s jednom sektom. Treba zanemariti perzijsko-arabijsko rivalstvo.

Allah s.w.t. bdije nad Kur'anom, isto se ne može i za hadise reći. Umjesto što se međusobno koškamo, bolje nam je da izvršimo detaljne analize priznatih zbirki hadisa, te da izbacimo ili u najmanju ruku označimo one hadise koji su u direktnoj suprotnosti s Kur'anom časnim, zatim one koji su u suprotnosti s drugim hadisima.

I ja bih volio znati šta se tačno dogodilo nakon Poslanikove s.a.w.s. smrti. Nezamislivo mi je da Poslanik s.a.w.s. nije ostavio direktnu i nedvosmislenu oporuku o naslijedniku. Eto dogovorite se...

Na osnovu događaja kod Gadir Huma očigledno je da je Muhamed s.a.w.s. želio da Ali a.s. bude prvi halifa. Međutim, imamo ovdje mnogo potencijalnih problema. Ali a.s. nije bio prvi halifa, a nije mi poznato da je pobunu zbog toga pravio, a događaj kod Sakife predstavlja velikane Ebu Bekra i Omera r.a. kao izuzetno pohlepne za vlašću i na kraju kao, jel, neposlušne prema Poslaniku s.a.w.s. Iako ja ne vjerujem u nepogrješivost ashaba, velike su ovo optužbe...
Sve je manje više jasno, k'o dan, samo treba imati muda pa izaci iz te hodžinske stolječne matrice i lafine. Nije lako, posebice ako je večina oko tebe na heroinu ... nije se lako sam skinuti s toga.

Hz. Alija a.s., Ghadir Hum, Sekifa su mjesto gdje se odvaja žito od kukolja, vjera od munafikluka i gdje se raspoznaje pravo stanje stvari i otkrivaju prava lica poznatih ličnosti unutar islama. Želim svima hrabrosti da se upuste u putovanje ka istini i bijeg iz zatočeništva dogme, ideologije i laži.
zagortenej

#1658 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

salik79 wrote: Dobro, tvoje pravo...Da rezimiramo - "sunitski" stav je da su nas iman i dobra djela u direktnoj korelaciji sa jubavlju prema svim "ashabima", dok iman ashaba uopce ne zavisi od toga, do te mjere da su se mogli i mrziti i medjusobno proklinjati!? A da ne pominjem odnos "ashaba" prema casnom Ehli-Bejtu, za kojih je ljubav i dobrocinstvo propisano i u Kur'anu i u hadisima. Cak nas se o tome vise puta napominje, a jasno je i receno sta biva s onima koji se o tu naredbu ogluse...Ali, po "sunitskom" ucenju to se odnosi samo na danasnje sljedbenike dini-islama, a nikako na one koji su direktno bili napominjani i opominjani, niti na generacije iza njih.

:thumbup:
gdje je dogma prisutna, razum i logika nemaju mjesta.
arzuhal

#1659 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

salik79 wrote: Dobro, tvoje pravo...Da rezimiramo - "sunitski" stav je da su nas iman i dobra djela u direktnoj korelaciji sa jubavlju prema svim "ashabima", dok iman ashaba uopce ne zavisi od toga, do te mjere da su se mogli i mrziti i medjusobno proklinjati!? A da ne pominjem odnos "ashaba" prema casnom Ehli-Bejtu, za kojih je ljubav i dobrocinstvo propisano i u Kur'anu i u hadisima. Cak nas se o tome vise puta napominje, a jasno je i receno sta biva s onima koji se o tu naredbu ogluse...Ali, po "sunitskom" ucenju to se odnosi samo na danasnje sljedbenike dini-islama, a nikako na one koji su direktno bili napominjani i opominjani, niti na generacije iza njih.

Ogrroman je sunitski stav da bih ti ga ja izlagao a ti da bi ga rušio ili dovodio u pitanje...Zato ja i nisam pravi sagovornik za tebe nego, recimo, @Smrcak i drugi...
arzuhal

#1660 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

salik79 wrote:Jos jednom, uz napomenu da je prof.dr. Ahmed el-Kubeisi jedan od najuticajnijih i najpriznatijih (top 500) sunitskih alima, cijela istina i laz u 2 minute i 20 sekundi:
Znaš kako su ljudi ovdje, na ovom forumu, i forumima širom dunjaluka, započinjali svoju borbu protiv islama? Prvo krenu s pričom protiv vehabija/selefija/tekfirdžija/itd. Taj uvod je najlakši da se pokažeš kao zabrinuti musliman, vjernik, šta li...Što je sasvim za očekivati s obzirom na njihova tumačenja islama, kao i praksu. O terorizmu da i ne govorimo.

Tu se slože svi, i sunije.

A onda se, preko vehabija kao odskočne daske, krene na rušenje ehli-suneta. Provjeri, tako su (ne svi na isti način, doduše..) započinjali i @Diwan, i @zagor, i @prenosnik/@dadinjo33, i brojni drugi. Oproban recept: prvo po vehabijama (niko ih neće braniti ni žaliti, osim oni sami sebe, udri po ibn Tejmiji, ibn Kajimu, Muhamdeu b. Abdulvehabu, po Saudima...), a onda pređeš i na sve sunije (tu kreću napadi na ulemu, Buhariju, Muslima, hadise, ashabe...). Braniš jedino onaj "sunizam" koji paše, ako paše, tvojoj stvari...

Ovdje ne govorim o tebi, ali govorim tebi (i drugima koji čuju i razumiju).

Ja cijelo vrijeme nastojim da prekinem priču, ali ti nastavljaš jer imaš potrebu da dođeš do istine, da ukažeš na istinu, jel de...Pa de...
dadinjo33

#1661 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by dadinjo33 »

"Svijet je pun zavidnika koji ne mogu podnijeti u 21. vijeku oazu božije milosti i čovjekoljublja zvanu islamska religija koja kao vrline promoviše borbu protiv svih nemuslimana dok muslimani ne zavladaju svijetom, dok ne padne Rim kako je obećano u hadisima, koja promoviše ili dozvoljava seks sa djevojčicama od 9 godina, koja slobodu vjeroispovijesti tretira na način da onaj ko napusti islam ima biti ubijen, u kojoj musliman kad na putu sretne jevreja ili kršćanina njih treba stjerati uz ivicu puta, tek da se zna ko je glavni, da nemuslimani ponizno i smjerno plaćaju džizju, islam koji za uzor uzima poslanika, a za obavezu njegov sunnet-ono što je radio i govorio, što uključuje ejakulaciju u silovane zarobljene "nevjerničke" žene, paljenje živih ljudi, pa istog dana vjenčavanje njihovih žena i konzumiranje braka, sadistička Muhamedova odsijecanja svih udova zarobljenim kriminalcima i vađenje očiju usijanim ekserima i oglušivanje o njihovu posljednju želju da im se žednim da vode, istrebljenja zarobljenih neprijatelja i ljudi proglašenim neprijateljima, brutalne atentate na političke neistomišljenike i one koji ne prihvataju Muhamedov autoritet u uslovima mira, uključujući žene sa djecom na grudima. Jednom riječju, svijet je pun zavidnika na tu oazu milosti i čovjekoljublja čiji su opis i pravila ponašanja sadržani u mejnstrim muslimanskim izvorima i koje i IZ BiH zvanično smatra vjerodostojnim (hadisi iz Buharije i Muslima), a u praksu doslovno i dosljedno ovih godina provode pripadnici tzv. Islamske države na Bliskom istoku.

Kako je u pitanju zloba zavidnika, a u samoj toj islamskoj religiji nema ništa truhlo niti sporno, naprotiv, jasno je da nema nikakve potrebe za preispitivanjem, pa je tako je logično da ti pakosnici čistom pakošću motivisani neosnovano napadaju prvo hadise, a zatim tjeraju i na razmišljanje o ajetima, gluho bilo, a zna se da je sve to tako kako piše, da je ulema prije hiljadu godina postigla idžmu-konsenzus i da se više nema šta o čemu razmišljati, jer je jasno da ko god razmišlja i postavlja pitanja predstavlja ćafira vrijednog promptne egzekucije i protivnika uleme, a time i samog islama, to je jasno da muslimani ni o čemu ne trebaju razmišljati, jer je njihova vjera savršena i predstavlja ogledalo božije milosti i čovjekoljublja, nego se samo trebaju uzdržati od provokacija na gluho bilo, bilo kakvo razmišljanje, zadržati ovaj divni status quo koji odgovara Allahovim predstavnicima i tumačima njegove riječi-hodžama, zbiti redove u odbrani ovih svih plemenitih postupaka koje je potrebno slijediti i čekati da Allah da obećanu globalnu pobjedu nad ćafirima nakon koje će muslimani legitimno moći raditi isto ono što ISIL radi, samo će to biti jednoglasni halal i dugoročno opstojno. "
LSD

#1662 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by LSD »

Ovaj forum je pun nekakvih šiita, mutezilija, sektaša i raznih likova koji se stalno spotiću od časne ashabe Allahovog Poslanika.
Sramota šta se dopušta.
Towelie

#1663 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Towelie »

LSD wrote:Ovaj forum je pun nekakvih šiita, mutezilija, sektaša i raznih likova koji se stalno spotiću od časne ashabe Allahovog Poslanika.
Sramota šta se dopušta.
Jeste! Umesto da se svi banuju sto progovore nesto mimo zvanične dogme. :D
dadinjo33

#1664 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by dadinjo33 »

LSD wrote:Ovaj forum je pun nekakvih šiita, mutezilija, sektaša i raznih likova koji se stalno spotiću od časne ashabe Allahovog Poslanika.
Sramota šta se dopušta.
Ma odbranićete ti, Smrčak i arzo časni sunijski islam, uz Allahovu pomoć, ne brini.
LSD

#1665 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by LSD »

dadinjo33 wrote:
Sramota šta se dopušta.
Ma odbranićete ti, Smrčak i arzo časni sunijski islam, uz Allahovu pomoć, ne brini.
Jest , tako je, poviknuše iz mase.

Nekakav anonimus @dadinjo 33 i njemu slicni likovi se našli pozvanim da danima drže vazove po forumima o jednom hz. Ebu Bekru ili hz. Omeru.

Mislim, tragikomedija ovog foruma u više činova.
zagortenej

#1666 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

dadinjo33 wrote:
Sramota šta se dopušta.
I Bog je sunija, čini mi se. :D
Smrcak15

#1667 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

dadinjo33 wrote:
Sramota šta se dopušta.
Dok ashabi uzivaju u Raju sitna buranija na forumu se taslace ko je trebao biti prvi halifa, jeli ovaj ili onaj, dok ih sejtan vuce za nos u dzehenemsku provaliju oni jadni slomise se da dokazu kako je ovaj drugi bolji od prvog, price cija supa je bila slanija.

Praktican primjer od nemudrog naroda mudrom narodu sta bude kad sejtan zamagli bitne stvari a obasja nebitne stvari, pa se slomise zivi oko nebitnih stvari.
dadinjo33

#1668 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by dadinjo33 »

zagortenej wrote: I Bog je sunija, čini mi se. :D
Kakvi zastupnici, takav i zastupani :D
arzuhal

#1669 mod-comment

Post by arzuhal »

@Dadinjo, nemoj više ovakve (kao što je zadnji, obrisani) flame postove postavljati.
dadinjo33

#1670 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by dadinjo33 »

dadinjo33 wrote:
Sramota šta se dopušta.
LSD, innellahe me'a s-sabirin. ;)
dadinjo33

#1671 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by dadinjo33 »

Smrcak15 wrote:
dadinjo33 wrote:
Sramota šta se dopušta.
Dok ashabi uzivaju u Raju sitna buranija na forumu se taslace ko je trebao biti prvi halifa, jeli ovaj ili onaj, dok ih sejtan vuce za nos u dzehenemsku provaliju oni jadni slomise se da dokazu kako je ovaj drugi bolji od prvog, price cija supa je bila slanija.

Praktican primjer od nemudrog naroda mudrom narodu sta bude kad sejtan zamagli bitne stvari a obasja nebitne stvari, pa se slomise zivi oko nebitnih stvari.
Hazreti ashabi Muavija, Hamza, Hind, Alija, Ebu Sufijan, te Jezid, Hasan i Husein?
arzuhal

#1672 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Dadinjo, šta ti misliš o Ehli-bejtu?
dadinjo33

#1673 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by dadinjo33 »

arzuhal wrote:Dadinjo, šta ti misliš o Ehli-bejtu?
Nemam šta razmišljati preko Allahove riječi. On kaže da želi da ih očisti od poganštine-ridžsa. Inšallah da nekad uspije. Problem je, doduše, ako je Kur'an vječni Allahov govor. Onda bi to značilo da stalno želi, a oni stalno prljavi. Ako danas neko recituje taj ajet i ponovi tako da Allah želi da ih očisti od prljavštine, time potvrđuje da još nisu očišćeni. Ne daju im muslimani da budu čisti.
Towelie

#1674 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Towelie »

Off-topic vase diskusije :-D
Image
Idemedosumom

#1675 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Idemedosumom »

Ponekad mi te žao dadinjo, vidi se da si načitaniji od prosječnog forumaša, da se trudiš prilikom sastavljanja ovih upisa, doduše uglavnom jednu te istu priču vrtiš, ali svejedno, nikako da ti za rukom pođe, da nam oči otvoriš :D

Nego, de nam opet ispričaj kako je koza pojela pola Kur'ana, ili kako ono već ide?

:zjev:
Post Reply