Veliki borac i covjek. Neka mu je vjecni rahmet.Vega_Brothers wrote:![]()
Negdje sam pročitao da je i on pogođen iz snajpera. Najveći broj pripadnika 2. korpusa koji su poginuli tokom oslobađanja Vareša su stradali od snajperista.
Dado Alić bio je iz naselja Miričina, općina Gračanica a rođen u Gradačcu 24. 07. 1972. godine. Studirao je elektrotehniku na fakultetu u Tuzli. Kao pripadnik korpusne IDČ "Lavovi" poginuo 02. 11. 1993. godine tokom oslobađanja Vareša na brdu Dragulj, prijevoj Gradina u sukobu sa formacijama HVO - a.
Žalosno je što drugi korpus Armije BH ništa ne poduzima kako bi pomogao tom narodu u okruženju, a to je samo dvadesetak kilometara od slobodne teritorije pod kontrolom pomenutog korpusa.
Ja uopće neću ulaziti u polemiku da li se trebala i mogla pokrenuti jedna takva "operacija" niti se baviti analizom da li se moglo spojiti i dugoročno održati, međutim meni tu opada u oči jedna druga stvar: Ovakvi autori, svjesno ili nesvjesno zanemaruju opće prilike na ratištu i ne gledaju širu sliku. Ako bi čovjek crpio znanje o 2. korpusu samo iz njihovog ugla odnosno pisanja, stekao bi utisak da je to 50 000 vojnika koji sjede po kafićima u Tuzli. Oni uvijek izostave spomenuti gdje su te snage angažovane, samo istaknu kako nema ofanzive prema Drini i to je to.Svakome je jasno da korpus može napravit ofanzivu sa dvadeset hiljada vojnika prema Cerskoj i Drini.

Cijeli 2. korpus nije bio u stanju osloboditi Stolice a on tvrdi da bi uspio sa svojima, doduše isto je komentarisao deblokadu Sarajeva što čitava Armija RBiH nije bila u stanju izvesti, da bi on neke diverzante ubacio iza leđa i deblokiraoBio sam u Tuzli kad je Hase Tiric trazio odredjenu svotu para da on sa svojim " Crnim labudovima" zauzme relej na Majevici. Tada sam prvi put cuo da se daju pare za akcije. Kazem ja Seadu Delicu, komandantu Drugog korpusa: " Dajte nam sto sijaca smrti i dovedite mi dio Golicevog bataljona iz Srebrenice, mi cemo to uzeti"
Delic mi potcjenjivacki kaze: " Ma dajte, da vi to uzmete!? Ne moze divizija da uzme, da uzmete vi"
Onda rahmetli Eljub Golic kaze Delicu:" Ja cu uzeti relej, evo ja to obecavam, samo daj ovo sto Naser trazi"
A mi smo kontali da udjemo iza ledja srpskim vojnicima i da ih dignemo lahko.
Kako kažu, nedaleko odavdje im je poginuo pilot i 8 putnika, uglavnom boraca1993 god. Dika republike. Lola se provozao helikopterčićem na relaciji Bg.-Bl. Izgleda malo ga prenijelo, mislio da je koridor puno širi nego što je bio. Skinuli ga borci 108.Vega_Brothers wrote:Rijeke - Brčko
Je li to onaj helikopter kojim je upravljao Branislav Radulović? Helikopter je pogođen na letu iz Beograda, a u njemu su bili njegova žena Biljana i dvoje djece: Bojan i Branislava, i vojnici Slobodan Kusturić, Miodrag Ećimović, Draško Božić, Ranko Golemović i Predrag Marjanović. Koji je kurac harlovini trebalo da vozi ženu i djecu iz Beograda preko Koridora u Bosnu u helikopteru s vojskom? Je li helikopter imao oznake Crvenog Krsta?archi_a wrote:Kako kažu, nedaleko odavdje im je poginuo pilot i 8 putnika, uglavnom boraca1993 god. Dika republike. Lola se provozao helikopterčićem na relaciji Bg.-Bl. Izgleda malo ga prenijelo, mislio da je koridor puno širi nego što je bio. Skinuli ga borci 108.

Kažu da je tako bilo. Zašto je vozio porodicu, pa vjerovatno zato što je kao jedan od rijetkih bio u poziciji da iskoristi položaj i obezbjedi za porodicu poseban tretman, kao što je i let helikopterom između ostalog.Woody wrote:Je li to onaj helikopter kojim je upravljao Branislav Radulović? Helikopter je pogođen na letu iz Beograda, a u njemu su bili njegova žena Biljana i dvoje djece: Bojan i Branislava, i vojnici Slobodan Kusturić, Miodrag Ećimović, Draško Božić, Ranko Golemović i Predrag Marjanović. Koji je kurac harlovini trebalo da vozi ženu i djecu iz Beograda preko Koridora u Bosnu u helikopteru s vojskom? Je li helikopter imao oznake Crvenog Krsta?archi_a wrote:Kako kažu, nedaleko odavdje im je poginuo pilot i 8 putnika, uglavnom boraca1993 god. Dika republike. Lola se provozao helikopterčićem na relaciji Bg.-Bl. Izgleda malo ga prenijelo, mislio da je koridor puno širi nego što je bio. Skinuli ga borci 108.

- Do pada velikog slobodnog teritorija u Podrinju(1993.) i proglašenja zaštićene zone kažu ratište oko "Koridora"(Brčko, Gradačac) vezalo glavninu snagaBosnaOnlineOrg wrote:A bas kao da moze jedan komandant korpusa da odbije naredjenje....svi ovi sa Baketove platne liste ne pitaju zasto vrhovni komandant ARBiH nije naredio polazak na Podrinje...seljacka posla...