To je to i to je sustina. Na to se sve svede. Sve ostalo je sirenje price i mlacenje prazne slame da bi se opravdale predrasude i bezrazlozno uskracivanje vjerskih sloboda koje nikome ne skode. Zamisli da ti imas nesto sto ti je jako bitno. Mene to tvoje nesto apsolutno nikako ne ugrozava, ali ja eto hocu to da ti uskratim samo da bih ti to uskratio. Eto samo da ti suknem, samo da te ponizim. Smatram da nema potrebe dalje siriti ovu raspravu. Sustina je da se odredjenoj populaciji ljudi, koja nije pala s marsa i koja to prakticira jako dugo, zeli zabraniti nesto sto nikoga ne ugrozava. To najvise govori o ljudima koji hoce to da zabrane, a Boga mi i onima koji to podrzavaju i pravdaju.ABH017 wrote:Slažem se. I kakve to veze ima sa temom?Connaisseur Karlin wrote: Sloboda vjeroispovijesti ili prakticiranja nevjerovanja nije apsolutna.
Da li tema o kojoj toliko pišemo, hidžab-odijevanje jedne muslimanke, prelazi granicu prava na vjeroispovjest jedne individue?
Ugrožava li tebe kao nemuslimanku, ili bilo kojeg drugog stanovnika planete zemlje, a ne samo BiH, odijevanje jedne muslimanke?
Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
-
mirza_15
#1651 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
- Kikibombona
#1652 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
20%?Styling wrote:Nije u pitanju nekoliko zena, samo na Opcinskom sudu u Sarajevu pokriveno je oko 20% sluzbenica suda. Onaj ko je zakuhao neka i rjesava problem, ali ne na stetu tih zena. Mora im se ponuditi adekvatna alternativa.Connaisseur Karlin wrote:
Pa i 2009 i 2011 je isti problem bio aktuelan,a zasto bas sad se treba baviti ovim problemom? Nekoliko zena ne moze da se odluci u vezi zadrzavanja posla i treba odmah rijesiti problem!Zasto su one veci prioritet drzave,od ostalih gradjana o kojim se drzava ne brine?
Koliki je procenat pokrivenih zena u Sarajevu?
Meni ovo mirise na zaposljavanje preko stele po SDA-IZ BiH liniji...
Vaznije je to ispitati nego sva ova prica oko vjerskih obiljezja. Goruci problem ovog drustva je korupcija, kriminal, nepotizam...
A svi znamo da se ovdje u drzavne institucije jedino preko dooobreeeee stele moguce zaposliti.
- ABH017
#1653 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Ne. Nisu bili muslimani nikako. Sve su to bili kršćani ili jevreji, jer muslimani su glupi, zaostali čobani, bez obzira na kojim meridijanima žive.Connaisseur Karlin wrote:Pa nisu bila eksluzivno muslimanska znanja,bilo je hriscana arapa koji su radili kao naucnnici sa arapskim musimanima,a drugo, znanje koje su posjedovali su crpili od starih Grka,Indijaca i Kineza,zato se ne moze pisati da znanje potice iz jedne religijske ili nacionane skupine i sl.Hakiz wrote: Nisu hrišćani krivi što su iskoristili prilike koje su muslimani propustili. I to koristeći muslimanska znanja i otkrića.
Jel ti sad srce na mjestu? Islamofobu.
Možeš li sad rahat spavati?
- ABH017
#1654 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
U ovoj državi se pažnja stanovništva svjesno drži na marginalnim stvarima, kako se stvarni problemi nebi vidjeli.Kikibombona wrote:20%?Styling wrote:Nije u pitanju nekoliko zena, samo na Opcinskom sudu u Sarajevu pokriveno je oko 20% sluzbenica suda. Onaj ko je zakuhao neka i rjesava problem, ali ne na stetu tih zena. Mora im se ponuditi adekvatna alternativa.Connaisseur Karlin wrote:
Pa i 2009 i 2011 je isti problem bio aktuelan,a zasto bas sad se treba baviti ovim problemom? Nekoliko zena ne moze da se odluci u vezi zadrzavanja posla i treba odmah rijesiti problem!Zasto su one veci prioritet drzave,od ostalih gradjana o kojim se drzava ne brine?![]()
Koliki je procenat pokrivenih zena u Sarajevu?
Meni ovo mirise na zaposljavanje preko stele po SDA-IZ BiH liniji...
Vaznije je to ispitati nego sva ova prica oko vjerskih obiljezja. Goruci problem ovog drustva je korupcija, kriminal, nepotizam...
A svi znamo da se ovdje u drzavne institucije jedino preko dooobreeeee stele moguce zaposliti.
- Kikibombona
#1655 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Fali im kreativnosti, stalno istu pricu guraju. Novi rat, vjeronauka, referendum, ukidanje entiteta, formiranje entiteta... i samo vrte u krug.ABH017 wrote:
U ovoj državi se pažnja stanovništva svjesno drži na marginalnim stvarima, kako se stvarni problemi nebi vidjeli.
A analiticari na Klixu se redovno prime na sve to. I da stvar bude gora, sve su prilike da polemike vode obrazovani ljudi. Referendum? Moras biti bas panj da povjerujes u tu pricu. I budali bi trebalo biti jasno da u zemlji i na globalnom nivou nema podrske za tako velika pomjeranja i da je ta prica smisljena kako bi se maskirao nerad i homogenizovalo glasacko tijelo. Isto je i sa pricom o vjerskim obiljezjima. Oni koji su pokrenuli ce prvi povuci ovu odluku. I to im je jasno od pocetka. Cilj je bio nahraniti gladna usta.
- insomnia78
#1656 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Budale, umjesto da se, ko ljudi svim silama bace na "rjesavanje" kurdskog pitanja
- Kikibombona
#1657 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Kurdsko pitanje je stvarno i aktuelno. Gine se svakodnevno, svjetske sile lome koplja oko BI.insomnia78 wrote:Budale, umjesto da se, ko ljudi svim silama bace na "rjesavanje" kurdskog pitanja
Ovo ovdje je obicni cirkus. Vec 15 godina slusam istu pricu. Velika pobjeda - izdaja, otcjepljujemo se - ukidamo ih, ukidamo vjeronauku - instaliramo vjeronauku... A kada se vratis unazad vidia da je ave isto, samo smo ostarili i mnogo siromasniji i zaduzeniji...
Jasno je da imamo politicku pat poziciju i kriminalce koji pokradose sve u svojim oblastima. A ti se narode glodji omo vjeronauke...
- insomnia78
#1658 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Pa koja je razlika oko cega se glodjes?
I da Kurdi dobiju zemlju dembeliju tebi opet valja zivjeti u BiH sa takvim politicarima i narodom
Vidis li poentu?
I da Kurdi dobiju zemlju dembeliju tebi opet valja zivjeti u BiH sa takvim politicarima i narodom
Vidis li poentu?
- Styling
#1659 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
off topicKikibombona wrote:Fali im kreativnosti, stalno istu pricu guraju. Novi rat, vjeronauka, referendum, ukidanje entiteta, formiranje entiteta... i samo vrte u krug.ABH017 wrote:
U ovoj državi se pažnja stanovništva svjesno drži na marginalnim stvarima, kako se stvarni problemi nebi vidjeli.
A analiticari na Klixu se redovno prime na sve to. I da stvar bude gora, sve su prilike da polemike vode obrazovani ljudi. Referendum? Moras biti bas panj da povjerujes u tu pricu. I budali bi trebalo biti jasno da u zemlji i na globalnom nivou nema podrske za tako velika pomjeranja i da je ta prica smisljena kako bi se maskirao nerad i homogenizovalo glasacko tijelo. Isto je i sa pricom o vjerskim obiljezjima. Oni koji su pokrenuli ce prvi povuci ovu odluku. I to im je jasno od pocetka. Cilj je bio nahraniti gladna usta.
Vise volim sa vama ovdje nabilavati
- Kikibombona
#1660 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Razlika je ta sto za BI i tamosnje narode nisam emotivno vezan. To mi dodje kao neki hobi, iako mi je zao radi patnje naroda. Cir radi desavanja na BI sigurno necu fasovati. Donio sam nekakve knjige na posao pa cu se sada manje pojavljivati na bliskoistocnim temama.insomnia78 wrote:Pa koja je razlika oko cega se glodjes?
Vidis li poentu?
Politicka desavanja u BiH uopste ne pratim. Dnevnik nisam pogledao ima najmanje pet godina. Posto sam po opredjeljenju 'ostali', potpuno je jasno da mene nema u ovoj prici. Ovakvi kao ja su izdajnici i neprijatelji sva tri konstitutivna naroda. Snasao sam se solidno, imam dobar broj prijatelja koji razmisljaju kao ja i meni je ok. Radi mentalnog zdravlja trudim se ne pratiti i ne razmisljati o desavanjima u BiH. Tek ponekad uzmem dozu u naletu mazohizma. Da sam tvoje pameti, sada bih bio u Parizu. Ipak ne mozes sasvim pobjeci od bosanske stvarnosti, cujes i ako ne zelis cuti.
- dustaban
#1661 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Da mi malo uprostimo stvari.
Mislim da nema niko da se ne gnusa na slucaj obiljezavanja Jevreja zutim trakama u nacistickoj Njemackoj.
Rijec je dakle o stavljanju BILJEGA na ljude po osnovu pripadnosti jednoj vjeri/naciji. To je zaista ODVRATNO.
E sad se ja pitam - bi li to bilo takodje odvratno da su, recimo, Jevreji sami odlucili da se tako obiljezavaju? To bi u tom slucaju bilo nesto kao "pravo na vlastiti identitet" ili, ako bi se to svelo na religiju, "pravo na vjerske slobode".
A ja mislim da je u oba slucaja rijec o NECIVILIZACIJSKOM cinu MARKIRANJA ljudi u JAVNOM PROSTORU po osnovu vjere ili nacije. To je zaista ODVRATNO bez razlike da li se radi o nametnutom ili svojevoljnom markiranju.
I da se razumijemo - ljudi se vole odjecom izdvajati i identifikovati. To je smisao vecine uniformi, ali i bez ikakvog propisa/dress-coda ljudi se grupisu po raznim osnovama i vidno markiraju kao npr. fanovi klubova, pokreta, muzickih i drugih usmjerenja, bajkeri, navijaci... ali to zaista nije isto kao markiranje po vjeri i naciji.
RAZMISLITE. Nije li i za samu vjeru primitivno dokazivati je odjecom... umjesto intimnih duhovnim pripadanjem?
Mislim da nema niko da se ne gnusa na slucaj obiljezavanja Jevreja zutim trakama u nacistickoj Njemackoj.
Rijec je dakle o stavljanju BILJEGA na ljude po osnovu pripadnosti jednoj vjeri/naciji. To je zaista ODVRATNO.
E sad se ja pitam - bi li to bilo takodje odvratno da su, recimo, Jevreji sami odlucili da se tako obiljezavaju? To bi u tom slucaju bilo nesto kao "pravo na vlastiti identitet" ili, ako bi se to svelo na religiju, "pravo na vjerske slobode".
A ja mislim da je u oba slucaja rijec o NECIVILIZACIJSKOM cinu MARKIRANJA ljudi u JAVNOM PROSTORU po osnovu vjere ili nacije. To je zaista ODVRATNO bez razlike da li se radi o nametnutom ili svojevoljnom markiranju.
I da se razumijemo - ljudi se vole odjecom izdvajati i identifikovati. To je smisao vecine uniformi, ali i bez ikakvog propisa/dress-coda ljudi se grupisu po raznim osnovama i vidno markiraju kao npr. fanovi klubova, pokreta, muzickih i drugih usmjerenja, bajkeri, navijaci... ali to zaista nije isto kao markiranje po vjeri i naciji.
RAZMISLITE. Nije li i za samu vjeru primitivno dokazivati je odjecom... umjesto intimnih duhovnim pripadanjem?
-
Bodkin
#1662 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Nikakve razlike od tebe koji umjesto da se brines o problemima u francuskoj, brines se o problemima u bosni u kojoj ne zivis.insomnia78 wrote:Pa koja je razlika oko cega se glodjes?
Vidis li poentu?
Nikakve razlike od kikija.
-
Fudo387
#1663 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Kakva moronska nemusta konstrukcija.dustaban wrote:Da mi malo uprostimo stvari.
- Kareem Abdul
#1664 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Aaaaa njet, njet.ABH017 wrote: Odijevanje žene sa maramom je njen lični izbor. Tvoja empatija, kao žene, mi je jako licemjerna, jer mi više liči na opštu odbojnost (da ne kažem mržnju, jer fobije ima sigurno) prema Islamu (što si pokazala kroz svoje postove), a nikako na nekakvu žensku solidarnost. Oslobodi i nas, i te pokrivene muslimanke i samu sebe od toga, nema potrebe.
Te žene muslimanke, koje nose hidžab, kao i druge muslimanke vjernice koje ga ne nose, sa gađenjem gledaju na odijevanje žena nemuslimanki. Gade se razgolićavanju i svakodnevnom pokazivanju gotovo obnaženih grudi, noga, stražnjice, žena, koje na taj način, sasvim svjesno, postaju sexualni objekat. Da se ne zavaravamo, danas (više nego ikad) žene koriste svoje tijelo, kako bi dobile dobar posao, auto ili kakav odijevni predmet od nekog muškog sponzora.
Pokušaj svoju empatiju usmjeriti na takve, kad dobiju otkaz u firmi, jer nisu pristale na direktorove sexualne fantazije.
Vijeće Ulema BiH je jasno naglasilo da se ne radi o izboru već o vjerskoj obavezi. Bakir Izetbegović kaže da je to Allah naredio iako se njegova žena iz nekog razloga odbija pokoriti tom naređenju.
Kad smo već kod toga, ako je to Allah naredio da žene nose hidžab, zašto nije spriječio izglasavanje tog zakona?
Moje mišljenje je da je izglasavanje ovakvog zakona volja Allaha s.w.t. jer da nije Allah bi spriječio da se takav zakon izglasa kao što bi spriječio da BiH postane sekularna država.
Prema tome, ako već tzv. "muslimanke" ne žele poštivati zakone laičke države bilo bi sasvim ispravno sa njihove strane da barem poštuju volju Allahovu.
A u ovom slučaju, volja Allahova je sekularna država.
- insomnia78
#1665 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Osim sto sam ja emotivno i krvno vezan za BiH a u fr nemam problemaBodkin wrote:Nikakve razlike od tebe koji umjesto da se brines o problemima u francuskoj, brines se o problemima u bosni u kojoj ne zivis.insomnia78 wrote:Pa koja je razlika oko cega se glodjes?
Vidis li poentu?
Nikakve razlike od kikija.
Ne osjecam se ugnjetavanim niti zakinutim ni po kom osnovu, tako da ne bih ja tu nista mjenjao
- ABH017
#1666 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Čuj to?Kareem Abdul wrote:Aaaaa njet, njet.ABH017 wrote: Odijevanje žene sa maramom je njen lični izbor. Tvoja empatija, kao žene, mi je jako licemjerna, jer mi više liči na opštu odbojnost (da ne kažem mržnju, jer fobije ima sigurno) prema Islamu (što si pokazala kroz svoje postove), a nikako na nekakvu žensku solidarnost. Oslobodi i nas, i te pokrivene muslimanke i samu sebe od toga, nema potrebe.
Te žene muslimanke, koje nose hidžab, kao i druge muslimanke vjernice koje ga ne nose, sa gađenjem gledaju na odijevanje žena nemuslimanki. Gade se razgolićavanju i svakodnevnom pokazivanju gotovo obnaženih grudi, noga, stražnjice, žena, koje na taj način, sasvim svjesno, postaju sexualni objekat. Da se ne zavaravamo, danas (više nego ikad) žene koriste svoje tijelo, kako bi dobile dobar posao, auto ili kakav odijevni predmet od nekog muškog sponzora.
Pokušaj svoju empatiju usmjeriti na takve, kad dobiju otkaz u firmi, jer nisu pristale na direktorove sexualne fantazije.
Vijeće Ulema BiH je jasno naglasilo da se ne radi o izboru već o vjerskoj obavezi. Bakir Izetbegović kaže da je to Allah naredio iako se njegova žena iz nekog razloga odbija pokoriti tom naređenju.
Kad smo već kod toga, ako je to Allah naredio da žene nose hidžab, zašto nije spriječio izglasavanje tog zakona?
Moje mišljenje je da je izglasavanje ovakvog zakona volja Allaha s.w.t. jer da nije Allah bi spriječio da se takav zakon izglasa kao što bi spriječio da BiH postane sekularna država.
Prema tome, ako već tzv. "muslimanke" ne žele poštivati zakone laičke države bilo bi sasvim ispravno sa njihove strane da barem poštuju volju Allahovu.
A u ovom slučaju, volja Allahova je sekularna država.
Evo još jednog koji, ne samo da je visokoškolovani tumač Islama i Kur'ana, nego može i da tumači Allahovu volju. Wow.
Izvini Kleopatra, nisam te prepoznao.
Izgleda da koristiš nečega too much.
Još jedan u nizu.
-
Hakiz
#1667 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Pa, i ti je tumačiš.ABH017 wrote:Čuj to?Kareem Abdul wrote:Aaaaa njet, njet.ABH017 wrote: Odijevanje žene sa maramom je njen lični izbor. Tvoja empatija, kao žene, mi je jako licemjerna, jer mi više liči na opštu odbojnost (da ne kažem mržnju, jer fobije ima sigurno) prema Islamu (što si pokazala kroz svoje postove), a nikako na nekakvu žensku solidarnost. Oslobodi i nas, i te pokrivene muslimanke i samu sebe od toga, nema potrebe.
A u ovom slučaju, volja Allahova je sekularna država.![]()
Evo još jednog koji, ne samo da je visokoškolovani tumač Islama i Kur'ana, nego može i da tumači Allahovu volju. Wow.
Još jedan u nizu.
Jeste pojednostavljena logika, ali ako je Allah tvorac svega, onda su i ateizam i hrišćanstvo i sve ostalo negove tvorevine. Pa i zabrana hidžaba u sekularnoj državi.
Kada ti kažeš da to nije tako, da to nije Allahova volja, postavljaš se i sam u ulogu tumača njegove volje. I isti si kao i onaj koji tvrdi da jeste njegova volja prethodno nabrojano.
Otkud ti znaš da to nije njegova volja? Ako je bog mogao stvoriti đavola koji zavodi ljude, zašto i ateizam i sekularna država ne bi bile njegove tvorevine kojima testira ljude, kao što ih testira đavolom?
Ako je život jedan veliki test o tome ko je zaslužio raj a ko pakao, onda i nabrojane svari mogu biti dio tog testa.
Zamisli da je ateizam njegova tvorevina kojom testira toleranciju. Pa svi koji su protiv ateista ispadnu netolerantni i manje zaslužuju raj.
U principu ste isti, samo što nastupate sa različitih početnih pozicija.
- ABH017
#1668 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Samo što se ja ne izrugujem ateizmu, već komuniciram kulturno sa svakim ko želi normalnu komunikaciju.Hakiz wrote:Pa, i ti je tumačiš.ABH017 wrote:Čuj to?Kareem Abdul wrote: Aaaaa njet, njet.
A u ovom slučaju, volja Allahova je sekularna država.![]()
Još jedan u nizu.
Jeste pojednostavljena logika, ali ako je Allah tvorac svega, onda su i ateizam i hrišćanstvo i sve ostalo negove tvorevine. Pa i zabrana hidžaba u sekularnoj državi.
Kada ti kažeš da to nije tako, da to nije Allahova volja, postavljaš se i sam u ulogu tumača njegove volje. I isti si kao i onaj koji tvrdi da jeste njegova volja prethodno nabrojano.
Otkud ti znaš da to nije njegova volja? Ako je bog mogao stvoriti đavola koji zavodi ljude, zašto i ateizam i sekularna država ne bi bile njegove tvorevine kojima testira ljude, kao što ih testira đavolom?
Ako je život jedan veliki test o tome ko je zaslužio raj a ko pakao, onda i nabrojane svari mogu biti dio tog testa.
Zamisli da je ateizam njegova tvorevina kojom testira toleranciju. Pa svi koji su protiv ateista ispadnu netolerantni i manje zaslužuju raj.
U principu ste isti, samo što nastupate sa različitih početnih pozicija.
I ne određujem nekom je li on ovo ili ono, ne određujem nikom kako treba ili mora da se ponaša, ne sporim ničije operedjeljenje.
Moja osnovna podjela ljudi nije na vjernike i nevjernike, već na ljude i neljude.
- Connaisseur Karlin
#1669 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Nije tacno,jer je hriscantstvo bilo prvo koje je imalo identicne ideje,a Islam ih je nastavio prakticirati.Styling wrote:Naravno da je drugaciji. U fundamentu je drugaciji, jer se bavi i svjetovnim i duhovnim za razliku od drugih religija.Connaisseur Karlin wrote:Islam se danas prkticira,kao sto se prakticirao od vremena plemena i manjih zajednica,a Islam u vrijeme Muhameda nije djelovao na nivou drzave,jer tad nije bilo njedne islamske drzave.Vrlo je pogrsno razmisljati kako je Islam kao religija neodvojiv od drzavnog drustveng sistema! Mnoge prethodne religije su prakticirale isto sto prakticira dasanji Islam,zato nema potrebe ,opet,podvlaciti kako je Islam drugaciji od ostalih religija! To jednostavvno nije tacno!Styling wrote:
To je zato sto je Islam, za razliku od drugih religija, u isto vrijeme i religija i politicki sistem. Propisuje ne samo religijska nego i drustvena pravila, odnose u drustvu, prava i obaveze, legislativu, itd. dok se druge religije, uslovno receno, drze po strani. Jer, recimo, u vecinski katolickim drzavama kao sto je kompletna Juzna Amerika, religija itekako ima utjecaj na zivot i odredjuje pravila svakodnenog ponasanja. Sve se vrti oko svetaca i proslava religijskih dogadjaja.
- Connaisseur Karlin
#1670 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Kompenzacija se mora naravno izvrsiti od strane drzave,i ponuditi druge solucije,ali to automatski ne znaci da ce zenama biti dozvoljeno nastaviti rad sa maramom u Sudnici.Styling wrote:Nije u pitanju nekoliko zena, samo na Opcinskom sudu u Sarajevu pokriveno je oko 20% sluzbenica suda. Onaj ko je zakuhao neka i rjesava problem, ali ne na stetu tih zena. Mora im se ponuditi adekvatna alternativa.Connaisseur Karlin wrote:
Pa i 2009 i 2011 je isti problem bio aktuelan,a zasto bas sad se treba baviti ovim problemom? Nekoliko zena ne moze da se odluci u vezi zadrzavanja posla i treba odmah rijesiti problem!Zasto su one veci prioritet drzave,od ostalih gradjana o kojim se drzava ne brine?
- Ali Kemal
#1671 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Muslimani kao što je ABH017 koji apsolutno nekritički komentarišu teme vezane za islamsku problematiku nemuslimanima Islam čine samo daljim.
Svaljivanje krivice na sve druge osim na njim same i konstantno isticanje neke anti-islamske bjelosvjetske zavjere je totalno kontraproduktivno.
Time se neće ništa riješiti, položaj muslimana neće sigurno biti bolji, šta je onda poenta
Svaljivanje krivice na sve druge osim na njim same i konstantno isticanje neke anti-islamske bjelosvjetske zavjere je totalno kontraproduktivno.
Time se neće ništa riješiti, položaj muslimana neće sigurno biti bolji, šta je onda poenta
- dustaban
#1672 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Haj na stranu sve, ali meni nikad nece biti jasno - otkud pokrivenoj muslimanki zelja da bude TV voditeljica?!
Pa radio se ubio za takve !
To je meni brate nekako kontradiktarno. Vamo se sakrivas od pogleda, a vamo trazis posao gdje ce te sto vise ljudi gledati ?!
To je meni brate nekako kontradiktarno. Vamo se sakrivas od pogleda, a vamo trazis posao gdje ce te sto vise ljudi gledati ?!
- tututuuuu
#1673 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Pa dobro, mozda zeli karijeru tu, mozda jos se svidja iz nekoh drugih razloga, mozda je samo za to imala stelu.dustaban wrote:Haj na stranu sve, ali meni nikad nece biti jasno - otkud pokrivenoj muslimanki zelja da bude TV voditeljica?!
![]()
Meni to i nije kontradiktorno, al ono sto mi jest kontradiktorno je sminkanje. Staviti hidzab na glavu koji ce je kao uciniti manje privlacnom a onda se nasminkati da bude privlacnija. Svasta je u vjeri kontradiktorno al eto...
Last edited by tututuuuu on 03/03/2016 15:39, edited 3 times in total.
- Connaisseur Karlin
#1674 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
u]Marama, to jest hidžab, jeste dio identiteta muslimanki, iako mnogi tvrde da to nije vjerski nalog i obaveza, već izbor, ali i to određuje njen vjerski karakter.U svakom slučaju, uklanjanje vjerskih obilježja iz svih javnih prostora, pogotovo iz pravosuđa, važno je u svakoj multireligijskoj zajednici, pogotovo u Bosni, u kojoj se još juče zbog tih simbola ginulo i ubijalo. Zbog toga je važno pitanje : da li smo mi zaista za sekularnu državu, koja je utvrđena ustavnim i zakonskim okvirom, ili nismo? Kad pogledamo oko sebe vidjećemo da su vjerske zajednice zauzele veliki dio javnog prostora, premda je religija zvanično definisana kao privatna stvar građanina, odvojena od države i državnih poslova. Mnoge političke stranke pretvorene su, u praksi, u vjerske organizacije, u kojima je religija važnija od znanja i sposobnosti, i taj diskurs nametnut je cijelom društvu. Uz dejtonsku etničku podjelu, religijska podjela je dalji korak ka uništenju bića Bosne, što odgovara svima koji žele smrt bosanske ideje, ali nikako ne može odgovarati Bosancima, a pogotovo Bošnjacima. Oni koji dijele Bosnu naglašavaju samo razlike, oni koji vole Bosnu treba da traže sličnosti,
Mir protiv Nas http://preporodbn.com/mi-protiv-nas/ autor Jusuf TrbicA dijele je forsiranjem razlika, dijele je političkim sljepilom, koje se prepoznaje po floskuli : nek je ko avlija, samo nek je naša ( muslimanska), dijele je traženjem za sebe ekskluziviteta koji se ne priznaje drugima, dijele je moralnom neosjetljivošću za sudbinu Bošnjaka u drugom entitetu, što vodi direktnoj podjeli države. Jer, ponovo prisustvujemo često viđenoj borbi za politička i vjerska prava Bošnjaka u Sarajevu i okolini, tamo gdje su ta prava već odavno odbranjena. Zašto se sarajevska gospoda i njihove hanume ne upute u Republiku Srpsku, u Nevesinje, Rudo, Foču, Višegrad, Vlasenicu, Zvornik, Prijedor, da tamo brane slobode i prava Bošnjaka, koji su žrtve najrigidnije diskriminacije u Evropi? Zar nisu ugrožena vjerska prava ne-Srba, među njima i Bošnjaka, ako su svi prinuđeni da slave krsne slave entiteta, opština, škola i svih ustanova, od biblioteka do policije, a sva djeca moraju da slave Svetog Savu? Uz to, prostorije u opštinama, školama i javnim preduzećima i ustanovama okićena su krstovima i ikonama više nego crkve. Zanimljivo je da srpska vlast podržava zahtjeve iz Sarajeva, ili nema ništa protiv njih. Jer, to će njima biti dodatni alibi da idu s daljom podjelom, kao što im je uvođenje vjeronauke u sarajevska obdaništa poslužilo za svekoliku religijsku najezdu u obrazovanju. Vjeronauka dijeli djecu od malih nogu, i eto idealne prilike da svako ode svome jatu.
- Styling
#1675 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
U pravu si. I meni to ne ide jedno s drugim.tututuuuu wrote:Pa dobro, mozda zeli karijeru tu, mozda jos se svidja iz nekoh drugih razloga, mozda je samo za to imala stelu.dustaban wrote:Haj na stranu sve, ali meni nikad nece biti jasno - otkud pokrivenoj muslimanki zelja da bude TV voditeljica?!
![]()
To je meni brate nekako kontradiktarno. Vamo se sakrivas od pogleda, a vamo trazis posao gdje ce te sto vise ljudi gledati ?!![]()
Meni to i nije kontradiktorno, al ono sto mi jest kontradiktorno je sminkanje. Staviti hidzab na glavu koji ce je kao uciniti manje privlacnom a onda se nasminkati da bude privlacnija. Svasta je u vjeri kontradiktorno al eto...