Koliko vijekova prije 21. žene nisu imale sva ta prava, a muškarci su ih imali?Hakiz wrote:Ja se pitam nešto drugo.
Eto, 21. vijek, žene odavno imaju pravo glasa, pravo da rade, neke su i na čelnim pozicijama itd. Otkud onda da se vuku isti problemi iz vremena kada to nije bilo tako? Ako je, na primjer, u Yahoo ili u MMF-u situacija takva da muškarci imaju veću platu od žena za isti posao a na čelu spomenutih su žene, ako je Trump seksista (jeste) neće biti da su samo muškarci glasali za njega, ako za vrijeme vladanja Tačer, Merkel i ostalih situacija sa ženama se u državama u kojima su one vladale nije promijenila u odnosu na situaciju kada su muškarci vladali (da jeste, ovu priču ne bi ni pričali) itd, dakle šta je u pitanju?
Može li se promjena kolektivne svijesti (pritom mislim na dominantni sistem vrijednosti jednog društva pa i šire) desiti preko noći, ili u jednom trenutku, kao što je prelaz iz 20. u 21. vijek bukvalno promjena preko noći ili...kao što je promjena iz stanja ''nemamo to pravo'' u stanje ''sad imamo to pravo'' promjena koja se desila u jednom istorijskom trenutku?
Dakle...koliko se vuklo to vrijeme kada žene nisu imale ono što su imali muškarci, toliko će se vući i svi ti problemi kao i repovi tih problema kroz istoriju.
Slično kao i sa rasizmom, nacionalizmom i ostalim diskriminirajućim konceptima mišljenja pa samim tim i ponašanja i djelovanja, kako na individualnom tako i na kolektivnom planu.
Otkad crnci u Americi i svugdje u svijetu...jel... imaju ista prava kao i bijelci? Misliš li da je danas besmislena i potpuno bespotrebna priča o rasizmu u svim dijelovima Amerike ili bilo gdje drugdje u svijetu...
Evo, ja sam juče-prekjuče na ovom forumu pročitala kako crnci smrde...a prije samo nekoliko godina to isto sam, na nekom drugom našem forumu, pročitala i za Kineze. E, sad zamisli takvog našeg čovjeka u autobusu pored crnca... ili u firmi sa crncima u kolektivu i sa crncem na funkciji direktora...
Dok takav mentalni sklop evoluira od boje kože, preko kulturoloških razlika do objektivnog kriterijuma vrednovanja čovjeka po kvalitetu njegovih individualnih sposobnosti...šta misliš, koliko će, po tvojoj procjeni, vremena proći i može li se uopšte tako nešto znati, precizno izračunati i reći OK, sad je sve kako treba, problem je konačno riješen i više nema potrebe tupiti o diskriminaciji?