FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1651 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Truba »

MuaDib wrote:Promjene će nastupiti kada odnos mladih i starih na biračkim mjestima bude 3:1 u korist mladih, a ne ko na prošlim izborima 3:1 u korist starih.
Mladi se moraju trgnuti, a ne samo kahvenisati i graditi virtuelne identitete.
politika je kod nas veoma komplikovana
evo meni je dovoljno da ne pratim politiku jedan ciklus da pojma nemam ko koga i šta... a da ne idem u ekonomske odnose i ostale stvari
a još se smatram načitanim
šta sa ostalima koji nisu ni studirali ili ih baš ne zanima društveni smjer

jedan čovjek jedan glas ne bi trebalo više općinskih izbora postojati... možda čak samo na mjesnoj zajednici da se koristi

ne postoje objektivni uvjeti da demokracija zaživi jer glasači nemaju sve potrebne informacije i većinom na laži koja im se plasira odlučuju ili pripadaju onima koji nikad ne glasaju za druge :D
ukratko najgori oblik vladavine od kojeg nema boljeg
zato imamo brankovića bičakćića i ostale na listi premijera... novalić još ispada dobar barem fura reforme... radi reformi
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1653 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by JoseMujica »

nosara wrote:
dale cooper wrote:Image

:zoka:
Pogled lidera... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

sasvim normala u poljitićkoj praksi Izmetbeg klana da se jeno misli do podne a drugo popodne
Hakiz

#1654 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Hakiz »

JoseMujica wrote:
nosara wrote:
dale cooper wrote:Image

:zoka:
Pogled lidera... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

sasvim normala u poljitićkoj praksi Izmetbeg klana da se jeno misli do podne a drugo popodne
Ne vidim kontradikciju. On je mislio povećavati plate državnim službenicima. Ali kada je dogovoreno povećanje minimalne plate za sve radnike, onda je nastao problem.

Koliko državnih službenika prima minimalac? Niko. Povećava se minimalna plata svima koji je primaju, ne kako je premijer planirao samo plata onima koji su dio mašine i koje treba držati zadovoljenim.

Jer, povećanjem minimalne plate, povećava se masa judi koji imaju pravo na neki vid socijalnih davanja iz budžeta. A to smanjuje količinu novca za povećanje plate državnim službenicima. I tu je problem.
vivaldi

#1655 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

Hakiz wrote:Ne vidim kontradikciju
ne vidim ni ja. visina minimalna plate je bitna zbog realnog sektora, i za stranog i za domaceg investitore, a investitor nece otvarat ni opstinu ni ministarstvo.

ali neznanje uz zloopotrebu onih i koji znaju (opozicija) otpor je ogroman. bitno je samo derati se kako je fadil protiv radnika jer neda povecanje plate i ne treba ti vise nista.

prije ce se kod nas juzno voce usred zime primit nego neka reforma...
dale cooper

#1656 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by dale cooper »

Hakiz wrote:
Ne vidim kontradikciju. On je mislio povećavati plate državnim službenicima. Ali kada je dogovoreno povećanje minimalne plate za sve radnike, onda je nastao problem.

Koliko državnih službenika prima minimalac? Niko. Povećava se minimalna plata svima koji je primaju, ne kako je premijer planirao samo plata onima koji su dio mašine i koje treba držati zadovoljenim.

Jer, povećanjem minimalne plate, povećava se masa judi koji imaju pravo na neki vid socijalnih davanja iz budžeta. A to smanjuje količinu novca za povećanje plate državnim službenicima. I tu je problem.
I kako ovako razmišljanje nije problematično i nedosljedno?
almir90

#1657 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by almir90 »

Ja nisam pratio ovo, pa baš i ne razumijem, ako može neko da me uputi ukratko. Kako se ovo odražava na privredu? Da li bi to značilo da bi se minimalac koji uplaćuju poslodavci umjesto sadašnjih 330 KM, povećao se na 420 KM?
vivaldi

#1658 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

almir90 wrote:Ja nisam pratio ovo, pa baš i ne razumijem, ako može neko da me uputi ukratko. Kako se ovo odražava na privredu? Da li bi to značilo da bi se minimalac koji uplaćuju poslodavci umjesto sadašnjih 330 KM, povećao se na 420 KM?
veci je minimilac. oko 370-380 maraka i u rs i u fbih, ali to je minimalac za puno radno vrijeme. tekstilni radnici, a njih je u federaciji oko 25 hiljada primaju manje od minimalca.
almir90

#1659 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by almir90 »

vivaldi wrote: veci je minimilac. oko 370-380 maraka i u rs i u fbih, ali to je minimalac za puno radno vrijeme. tekstilni radnici, a njih je u federaciji oko 25 hiljada primaju manje od minimalca.
Ne znam za druge, koliko znam za sebe, minimalac gazda uplaćuje oko 330 KM, to je ono što ide FBiH, plus što ja dobijam platu (mada to nema veze sa doprinosima, to ide na ruke). Pa, ako odluče ta povećaju taj minimalac koji poslodavci će morati plaćati za radnika dobro je Fadil i rekao, još veći broj će otići u sivu zonu. Jer tu svakako samo FBiH profitira, nikako radnici, jer ti i dalje platu imaš istu, osim ako se gazda ne zainati pa mi smanju platu jer mora više da uplaćuje u zdravstveni i penzioni fond.
vivaldi

#1660 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

almir90 wrote:dobro je Fadil i rekao, još veći broj će otići u sivu zonu
pa to sam isto i ja napisao na ovoj temi neki dan - on je u pravu jer ce toliko poveacne troksova poslodvace otjerati ili u siu zonu ili u otpsutanja
almir90

#1661 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by almir90 »

vivaldi wrote:
almir90 wrote:dobro je Fadil i rekao, još veći broj će otići u sivu zonu
pa to sam isto i ja napisao na ovoj temi neki dan - on je u pravu jer ce toliko poveacne troksova poslodvace otjerati ili u siu zonu ili u otpsutanja
Nisam pratio temu, zato sam gore i postavio pitanje. Dakle, čovjek nije ni u čemu pogriješio, u ovome jedino korist bi imala Vlada FBiH, jer bi manjak u penzionom i zdravstvenom fondu namirivali opet preko leđa građana, a nikako ne bi odrekli svojih primanja. Ne žele napraviti na sebi rezove kako bi dio tih sredstava iskoristili da pune te fondove, već samo na naša leđa. Samo jašu, samo jašu.
vivaldi

#1662 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

almir90 wrote:čovjek nije ni u čemu pogriješio
pa nije, ali vidis i sam kako je to predstvaljeno "fadil ne da da se radnicima povecava minimlac" i onda svi drvje i kamenje, a niko nema pojma.

a jos zamisli da nije fahro usao u vlast. pa pojeli bi ga u avazu zivog zbog ze izjave..

elem, fadil je dushman radnicima i nema boga da ga nesto moze oprati (evo bar ga ja podrzavam svojim skromnim forumskim dopisnosom, nadam se da mu je to neka utjeha :D )

jebote ko da bi tim radnicima fadil davao platu iz svog dzepa... :-)
almir90

#1663 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by almir90 »

Ma, narodom je lahko manipulisati, ljudi odmah kontaju da će Vlada FBiH natjerati poslodavce da im povećaju platu, a od toga nema ništa.
stranacc

#1664 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by stranacc »

Bogme...
Fadil dere guzove
Ide se naprijed. Masala :sax:
ultima_palabra

#1665 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by ultima_palabra »

vivaldi wrote:
Hakiz wrote:Ne vidim kontradikciju
ne vidim ni ja. visina minimalna plate je bitna zbog realnog sektora, i za stranog i za domaceg investitore, a investitor nece otvarat ni opstinu ni ministarstvo.

ali neznanje uz zloopotrebu onih i koji znaju (opozicija) otpor je ogroman. bitno je samo derati se kako je fadil protiv radnika jer neda povecanje plate i ne treba ti vise nista.

prije ce se kod nas juzno voce usred zime primit nego neka reforma...
Evo da ostavimo na stranu poentu rečenog, način kako iznosi socijalno osjetljive stvari je nevjerovatan... kraj tolikih savjetnika, trebao bi imati i nekoga zaduženog za PR. Sreća njegova pa se kod nas sve zaboravi za 2 dana.
Truba

#1666 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Truba »

sunceKOtepsija wrote::lol:
Image
:lol: :lol: :lol: isto u crtanom kad ga neko žvajzne toljagom pa ne može doći sebi
JoseMujica

#1667 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by JoseMujica »

Black swan wrote:
Image
:lol: :lol: :lol: isto u crtanom kad ga neko žvajzne toljagom pa ne može doći sebi

i pogled se. logićno, uklapa u mislim jeno do podne a drugo popodne, pošto je hAliji Izmetbegu Prvovjenćanom jeno oko vazda bacalo ka Ameriki a drugo ka Iranu
It_is_a_Leclerc

#1668 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by It_is_a_Leclerc »

Fadil je jedina ozbiljna politička avangarda u BiH.

Njegovi javni nastupi su događaj za cijelu porodicu.
JoseMujica

#1669 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by JoseMujica »

Fadil je melek kad ćoek vako šta proćita

Dvije firme za izvoz mesa iz Bosnje i Hercegovine, od ukupno četiri, bit će kažnjene nakon što su zloupotrijebile sporazum BiH i Turske o izvozu mesa. Zbog ovoga turske vlasti uvode rigorozne mjere prema našoj zemlji, što znači da bi moglo doći do obustave izvoza.

Ovu informaciju za "Avazov" portal potvrdio je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BIH (UPFBIH).

- Od samog početka dešavaju se ovakve stvari. Uvoze meso, pa ga podvaljuju kao domaće. Hodaju po terenu, kupuju stare pasoše od goveda i pravdaju ih kao domaće. Vrijeme je da se tome već jednom stane u kraj i da se u javnost iznesu imena i prezimena ljudi i kompanija koji to rade, pa da im se više nikad ne da ni jedno grlo na klanje. Upropaštavaju nam domaću proizvodnju. I ovo malo goverda što je ostalo, ne može se prodati nikome. Ucjenjuju se proizvođači pošto firme imaju jeftinije uvozne proizvode. Nude im po 3, 5 KM za kilu junetine, a proizvođača ona košta više od 4 KM. To je jedna katastrofa - kazao nam je Bićo.

On smatra da će nakon ovoga biti uvedene "žestoke" kontrole u BiH, a, kako kaže, moguća je i zabrana, tako da Turska više neće uvoziti ništa od nas.

- Ugrozili su egzistenciju veće populacije u ovoj državi - naglasio je Bićo.
Hakiz

#1670 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Hakiz »

dale cooper wrote:
Hakiz wrote:

Zašto?
jazzer

#1671 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by jazzer »

Black swan wrote:
Image
A meni lici kao da odgovara na pitanje ''koliku cete k*urcinu dati radnicima?'' :)
Truba

#1672 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Truba »

ima onaj vic
ne može jer sam to dao borcima :D
hhaarree

#1673 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by hhaarree »

jazzer wrote:
Black swan wrote:
Image
A meni lici kao da odgovara na pitanje ''koliku cete k*urcinu dati radnicima?'' :)
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

zagrcnuh se od smjeha, savrsen opis slike :lol:
almir90

#1674 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by almir90 »

JoseMujica wrote:Fadil je melek kad ćoek vako šta proćita

Dvije firme za izvoz mesa iz Bosnje i Hercegovine, od ukupno četiri, bit će kažnjene nakon što su zloupotrijebile sporazum BiH i Turske o izvozu mesa. Zbog ovoga turske vlasti uvode rigorozne mjere prema našoj zemlji, što znači da bi moglo doći do obustave izvoza.

Ovu informaciju za "Avazov" portal potvrdio je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BIH (UPFBIH).

- Od samog početka dešavaju se ovakve stvari. Uvoze meso, pa ga podvaljuju kao domaće. Hodaju po terenu, kupuju stare pasoše od goveda i pravdaju ih kao domaće. Vrijeme je da se tome već jednom stane u kraj i da se u javnost iznesu imena i prezimena ljudi i kompanija koji to rade, pa da im se više nikad ne da ni jedno grlo na klanje. Upropaštavaju nam domaću proizvodnju. I ovo malo goverda što je ostalo, ne može se prodati nikome. Ucjenjuju se proizvođači pošto firme imaju jeftinije uvozne proizvode. Nude im po 3, 5 KM za kilu junetine, a proizvođača ona košta više od 4 KM. To je jedna katastrofa - kazao nam je Bićo.

On smatra da će nakon ovoga biti uvedene "žestoke" kontrole u BiH, a, kako kaže, moguća je i zabrana, tako da Turska više neće uvoziti ništa od nas.

- Ugrozili su egzistenciju veće populacije u ovoj državi - naglasio je Bićo.

Bila je priča o ovome, Mirko Šarović je još prije par mjeseci pričao o ovome. Oni su odmah rekli da ne mogu ispuniti kvotu mesa koju su Turci zahtijevali, i onda su sa Turcima napravili dogovor, da uvoze grla i prehranjuju ih tri mjeseca u BiH, i tek tada bi moglo grlo moglo da se izvozi kao BiH proizvod. Ovo je očigledno neko zloupotrijebio, i ne znam kakve veze Premijer ima sa ovime, osim ako nije njegova koja firma. I Turci su isto šupci, prvo može, sjebu nama poslovanje, i onda "nećemo više ovako".
dale cooper

#1675 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by dale cooper »

Hakiz wrote:
dale cooper wrote:
Hakiz wrote:

Zašto?
Pa kako si fino objasnio gore povećaš plate državnim službenicima (koji su svakako preplaćeni) preko leđa
ostalih radnika. Zar ne bi svi jednako trebali snositi teret krize? Čime oni zaslužuju da im se povećaju
plate, a neki jedva primaju i minimalac.
Post Reply